Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

Epidemii dnes čelíme všichni, bez výjimky. Bez debat. Jak útokům škodlivin z různých stran odolat? Odpověď můžeme najít v systému tradiční čínská medicíny, která má způsoby, jak se chránit a bránit. Ludmila Bendová shrnula v článku vše podstatné. Uvařte si čaj, vemte rozum do hrsti a čtěte:

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější
Koronavirus v zajetí TČM. (Coronavirus photo by CDC on Unsplash)

Především je vhodné si uvědomit, že máme štěstí, neboť jsme se narodili do rozvinuté země s vyspělým zdravotnictvím.

V porovnání se situací ve válkou poničené Sýrii či subsaharské Africe a jinými chaotickými oblastmi je velká pravděpodobnost, že karanténní opatření budou u nás účinná a infekce se nerozšíří.

Vzhledem k vysoké nakažlivosti jsou toto nejúčinnější možná opatření a všichni by se měli snažit dodržovat karanténní pokyny i zdravý životní styl.

Koronavirus není nováček

Koronaviry jsou známy od roku 1960 a infikují řadu obratlovců, mají tedy mnoho zvířecích hostitelů, kterým se teď stal i člověk.

Současný nový typ koronaviru je bohužel příbuzný koronaviru SARS a MERS, ale má mnohem menší smrtelnost, zato výrazně vyšší nakažlivost.

Konkrétně téměř nenapadá dětí do 19 let věku a smrtelnost pro osoby do 50 let je 0,4 % případů v poměru k vyléčeným.

Riziko se tedy zvyšuje s věkem a největší se týká osob nad 75 let věku (8–15% smrtelnost). Nicméně v případě epidemií je možné, aby se nakazil i jinak zdravý člověk, ale závažnost průběhu zřejmě odpovídá jeho stavu. Bohužel jsou známa i úmrtí na selhání orgánů i u mladších osob.

V současné době tvrdí někteří výzkumníci, že se koronavirus SARS-CoV-2 dělí na několik linií, z čehož některé způsobují onemocnění COVID19 menší závažnosti. Protože se jedná o novou mutaci s odlišným genetickým materiálem, tak je řada otázek nejasných a dosud ve fázi zkoumání.

Najdeme pomoc v čínské medicíně?

Z těchto důvodů byly vypracovány postupy pro léčbu i předcházení této infekci v rámci tradiční čínské medicíny (TČM), hned několika odborníky z Číny i Koreji a USA.

Naštěstí se všichni shodují zejména v postupech prevence.

Některé zprávy z Číny tvrdí, že virus je výrazně termolabilní a lidé se proto mají udržovat v teple a popíjet horké nápoje se zázvorem, pokud cítí nějaké příznaky nachlazení.

Výzkumné laboratoře v USA izolovaly B2 saikosaponiny z chaihu (Bupleurum sinensis, Prorostlík čínský), které brání koronaviru vstupovat do buněk, ale zatím jen in vitro – ve zkumavkách. Nicméně lze doufat, že to působí podobně i v lidském těle.

Navíc lidové užití chaihu v rýžové kaši s dazao může i uklidňovat, což v tuto dobu není k zahození. Další preventivní opatření je užívání Jadeitového paravánu (WCE9.9) případně varianty Giovanni Maciocii (T10 Nefritový paraván).

 Rozhodně bude pomáhat pravidelné moxování (požehování) bodu ST36 zusanli, u oslabených a zimomřivých osob i CV6 qihai, CV 4 guanyuan, LI4 hegu, SP 6 sanyinjiao a dalších bodů dle osobních dispozic a stavu.

Lidové užití chaihu v rýžové kaši s dazao může i uklidňovat.

V roce 2005 u nás v 1. škole TČM přednášela osmá nejlepší čínská akupunkturistka profesorka Zhao Jiping z nemocnice Dongzhimen v Pekingu, která osobně léčila pacienty v době epidemie SARS.

Ze dne na den zakázali zdravotníkům návrat domů, všichni museli zůstat v nemocnici z důvodu karantény a sloužit pacientům. Nikdo nevěděl, zda přežije…

Paní primářka Zhao Jiping všem nařídila pravidelné moxování, dle stavu i akupunkturní léčbu a preventivní byliny. Nikdo z jejích podřízených na SARS nezemřel.

Houbová výživa – základ prevence

Ve staré Číně byly dřevokazné houby jako je lingzhi (Reishi, Ganoderma lucidum) nebo dongchong xiacao (Cordyceps sinensis) vyhrazeny císařům, u kterých zajišťovaly dlouhověkost a zdraví, a jejich váha se vyvažovala zlatem a drahým kamením.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější
Houbová výživa je rozemletá houbová biomasa, k dostání v prášku nebo v tabletách.

Dnes má každý možnost je užívat z ekologických pěstíren.

Protinádorové a imunostimulační, antibakteriální, a hlavně antivirové betaglukany, které obsahují si sice můžete koupit v lékarně, ale to už budou zkrácené řetězce a nikoli přírodní a nejstravitelnější forma nehledě na vitamíny, minerální látky i enzymy v celých sušených houbičkách i s myceliem.

 Většina dřevokazných hub je totiž řazena mezi komplexní nutraceutika a adaptogeny. Což znamená, že jsou schopna vyvažovat protizánětlivé i prozánětlivé faktory v těle, čímž zlepšují toleranci zátěže, ať už psychické či fyzické nebo prudké změny teploty, počasí apod.

Dnes má každý možnost užívat z ekologických pěstíren v nejstravitelnější formě s enzymatickou aktivitou v celých sušených houbičkách i s myceliem. 

Některé houby jako xianggu (Shitake, Lentinula edodes) mají i antihistaminické účinky, takže tlumí alergie a z hlediska ochrany proti zevním napadením patří k nejvhodnějším. Proti respiračním nemocem ale chrání i lingzhi a houtougu (Hericium erinaceum), a také naše známé jidášovo ucho (heimuer, auricularia) či hlíva ústřičná (pinggu, pleurotus), což potvrzuje řada výzkumů.

V případě únavového syndromu a zatížení jater je vhodný yunzhi (Coriolus versicolor).

Pro zimomřivé osoby s bolestmi kloubů se doporučuje jisongrong (žampion brazilský, Agaricus blazei), na podporu sleziny a vyloučení vlhkosti fuling (pórnatka kokosová, Poria cocos) nebo zhuling (choroš oříš, Polyporus umbellatus), při přítomnosti horké vlhkosti pak huishuhua (maitake, trsnatec lupenitý, Grifola frondosa).

Komplexní působení má již zmíněný cordyceps s podporou jangu ledvin a jin plic. Vyvážené posilování imunitního systému očekáváme od kombinace hub v přípravku Triton, kdy jednotlivé houby (cordyceps, reishi, shiitake) spolupracují na podpoře řady imunitních pochodů. Všechny podporují funkce plic, zpevňují zevní obranu, pomáhají přeměňovat hleny.

Rovněž vitamín C se osvědčuje ve vysokých dávkách 3-5 gramů na den, jako účinné antivirotikum a dokonce jeho podání i v mnohem vyšších dávkách v infuzích do žil úspěšně bojuje s koronavirem. Pečovat o svou imunitu se vyplatí i doplňováním vitaminu D, E v kombinaci se zinkem a selenem.

Cvičení, otužování a strava jsou naší vlastní zbraní

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější
Propagátor cvičení čchi-kung a zastánce jeho terapeutického účinku Václav Lukeš. Cvičení můžete praktikovat doma sami každý den pár minut. (Autor: Petra Klačková)

Zařazujeme

  • zelenou listovou zeleninu,
  • naklíčená semínka,
  • mořské řasy,
  • ořechy,
  • luštěniny,
  • celozrnné obilniny,
  • pravidelná cvičení a odpočinek

Obranyschopnost člověka je jako velký orchestr, kde hraje mnoho hráčů na různé nástroje a je důležitá harmonie cvičení i odpočinku, stravy i psychiky. Ve zdravém těle zdravý duch, tělesná cvičení jsou nezastupitelná, a to zejména ta, která zahrnují i složku psychického uvolnění a soustředění. Typicky orientální systémy cvičení jako je hathajóga, tchajči, qigong a další. Nicméně jakékoli cvičení posiluje, i kdyby to byly jen procházky, pokud možno mezi stromy v parku či v lese.

Pokud se někdo pravidelně otužuje nyní bude sklízet plody svého úsilí, neboť snášenlivost chladu u otužilých osob výrazně podporuje imunitu, jak dokázaly výzkumy osoby Vim Hofa, kvůli kterému bylo nutno přepsat knihy o imunologii.

Jeho dechová cvičení mají prokazatelný protidepresivní účinek a jsou dostupná každému a zcela zadarmo. Jedinou podmínkou je každodenní cvičení.

Psychoneuroimunologie i neurolingvistické programování tvrdí, že to jak myslíme, určuje, jak se cítíme a jakou máme imunitu, zkusme si to uvědomit a máme svůj osud ve svých rukou.

Vyhýbáme se

  • uzeninám,
  • vysoce průmyslově zpracovanými potravinám,
  • vysokému pracovnímu nasazení,
  • stresu

Stravování je tak významný faktor, že by si zasloužil samostatné zpracování, a s ohledem na infekce je důležitá individuální snášenlivost potravin a prevence zahlenění, které zpravidla působí kombinace tzv. „tří bílých – bílého cukru, mouky a mléka“. Pokud se nám podaří se vyvarovat těchto potravin, a naopak zvýšíme přísun zelené listové zeleniny včetně naklíčených semínek, přidáme mořské řasy a ořechy a budeme preferovat luštěniny a celozrnné obilniny před uzeninami a průmyslově zpracovanými potravinami máme z poloviny vyhráno.

Vitamín C

V alternativních zdrojích se uvádí i vysoká účinnost vitaminu C na koronavirus a to preventivně 3 g denně a nejlépe ve formě liposomálního vitamínu C.

Na léčbu se pak užívá až 30 g vitamínu C v infuzích na den, ale to už je nutné mít předem pacienta metabolicky vyšetřeného, zda tyto dávky dobře snáší.

V našich podmínkách jsou dobrými zdroji céčka třeba plody rakytníku, šípku, citrusy, černý rybíz, naklíčená semínka, mladé kopřivy, pampelišky, kvašené zelí atd.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější
Kvašené zelí, celoroční zdroj vitamínu C. Sudy kvašeného zelí vozili na lodích námořníci na svých zámořských cestách, kvašeným zelím zajídala paní správcová v Postřižinách smaženou kotletu, v TČM jím posilňujeme kov.

Inhalace

Všechny koronaviry jsou citlivé na horko, umírají při teplotách nad 50 stupnů Celsia. Dlouhá léta je znám příznivý vliv sauny a tzv. inhalace se dodneška užívají i v lázních na plicní choroby. První místo, kde se množí jsou sliznice nosu a sinusů – dutin, které máme na čele a na tvářích.

Doporučuji preventivně 5 minut inhalovat eukalyptový olej nad aroma lampou a opakovat proceduru po hodině. Kdysi jsme inhalacemi heřmánku nebo šalvěje řešili každé nachlazení.

Někteří z nás si z dětsví pamatují ty nekonečné minuty inhalací nad kastrolem s horkým heřmánkovým čajem a s ručníkem na hlavě. Naše maminky a babičky věděli proč, sliznice se zahřeje a zvlhčí, což svědčí plicím.

 Obdobně mohou fungovat zázvorové obklady na čelo a tváře. Léčebně můžeme provádět inhalace 5× během dne.

První stádium infekce

Shoda mezi všemi doporučeními panuje u prvního stadia infekce, ve vrstvě tchajjang, které je nerozeznatelné od běžné chřipky jen mohou být více vyjádřeny příznaky vlhka.

Pacient začíná být unavený, obává se chladu a větru, může mít pocit tíhy a bolestí svalů, kýchat, mít rýmu, suchý až dráždivý kašel případně i průjem a pocit na zvracení. Jazyk tu může být bledý nebo se zarudlými okraji a bílým tučným povlakem, pulz rozbředlý.

Zde se doporučuje jako základní směs Huoxiang zhengqi wan (MHX1.9, případně pro větší účinnost cha – sáčkovaný čaj). V případě vysoké horečky, bolestí hlavy a stadia jangming se doporučují preparáty běžně dostupné na trhu, u nás nejspíše Puji xiaodu yin (EBF5).

 Kolegové z z Ruska doporučuji též kombinaci Huoxiang zhengqi (MHX1) + Yinqiao san (EBX2), ale vždy je nutno se řídit stavem nemocného a jeho diagnozou dle tradiční čínské medicíny.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější
Ilustrační foto.

Významně pozitivní zkušenosti s epidemií SARS a její léčbou kombinací západních i východních postupů byly shrnuty do brožury WHO, kde se uvádí, že řada úvodních stádií SARS se dala velmi dobře vyléčit pomocí postupů TČM a v této brožuře je možné najít podrobné návody jak postupovat i klinickou symptomatologii. (SARS Clinical Trials on Treatment using a Combination of Traditional Chinese Medicine and Western Medicine. Geneva: WHO; 2003. Dostupné na: http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s6170e/s6170e.pdf).

Další stádia infekce patří do rukou odborníků

Pokud se potvrdí závažná infekce koronavirem, budou pacienti izolováni a léčení zpravidla v nemocnicích. V tuto dobu dochází k rozvoji horečky a zápalu plic projevující se tísní na hrudi, kašlem, dušností, kterou může doprovázet pocit na zvracení a průjem i výrazná únava až zchvácenost.

Jazyk zde bude červený se žlutým, tučným nebo suchým povlakem. Dechové obtíže mohou vést až k nutnosti umělé plicní ventilace a pobytu na jednotkách intenzivní péče.

Podle TČM se rozlišují stádia epidemického napadení plic a vnitřní obstrukce vyvolávající kolaps, které se léčí směsmi sestavovanými přímo na míru pacientovi.

Stádium zotavování, rekonvalescence

Po prodělání horečky mohou být pacienti celkově více unavení, mít přetrvávající kašel, nedostatek sil, nechutenství až nevolnost, pocity plnosti v břiše a průjem nebo nedostatek sil na vymístění stolice.

Jazyk zde bude bledý, nateklý s tučným bílým povlakem. V této fázi se doporučuji přípravky jako je Shenling baizhu san (WCM3.9, WCM3 cha), Xiangsha liujunzi wan (WCX4.8), GM T12 Utišení středu.

Budete mít zájem:  Ztráta čichu po covidu: co dělat, když se nevrací

Zde se opět může uplatnit moxování i dřevokazné houby.

Veselá mysl, půl zdraví

Tak praví české i čínské přísloví. Je nutno se udržovat v dobré náladě a věřit, že vše dobře zvládneme. V případě strachu a úzkosti jsou vhodné nejrůznější typy meditací i modliteb včetně dechových cvičení, které navíc posilují funkce plic a tím pádem i naši obranyschopnost. Nakonec mě napadá jen úsloví naší babičky: „koho mají pověsit, ten se neutopí.“

Děkuji za spolupráci svým kolegyním MUDr. Zuzaně Vančuříkové a Mgr. Janě Krameriové.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

Zakladatelka 1. školy tradiční čínské medicíny – TČM®,terapeutka TČM, lektorka.

Nejúčinější dieta? Co je nejdůležitější při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to ta nejlepší možnost, jak shodit přebytečná kila nebo nabrat svalovou hmotu a žádná jiná neexistuje.

Zajisté tu máme i milovníky všemožných diet, kteří pořád hledají tu nejúčinější. Keto, paleo, raw, nízkosacharidová, nízkotuková, podle krevních skupin, sacharidové vlny, dash, krabičková, Dukanova, hrstková, Atkinsonova, zónová, life choice, dělená strava, bodová dieta a mohla bych pokračovat dál.

Asi u poloviny názvů diet nevím, co znamenají a raději to vědět nechci. 

Co je důležité říct? Každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitějšíKalorický deficit

Jinak to fungovat nebude. Pokud je vaším přáním shodit nějaké to kilo a spalovat tuk, musíte se dostat do kalorického deficitu, aby tělo sáhlo do svých „rezerev“ a využívalo energii z uložených tukových zásob. 

Pečlivě vybírejte zdroje živin

Kuře s rýží jako hotovka k dostání v chladících pultech všech marketů nebude to pravé. Je třeba pečlivě vybírat. Vybírejte takové potraviny, které jsou průmyslově co nejméně zpracované, které zpravidla obsahují méně energie (méně “skrytých” kalorií) a mnohem více vlákniny a dalších bioaktivních látek důležitých pro zdraví a správné fungování organismu.

Větší příjem bílkovin

Charakteristický znak všech redukčních diet, ale proč? Je známo, že díky bílkovinám se cítíme sytější delší dobu, proto by měli tvořit cca 30% celkového denního energetického příjmu.

Další výhodou bílkovin je to, že na jejich trávení spotřebovává organismus více energie než na trávení tuků a sacharidů. A to přece chceme, ne? Také je příjem bílkovin spojen s větší termogenezí a zvýšením bazálního metabolismu.

To je množství energie vydané v klidovém stavu v teplotně neutrálním prostředí na lačno. Nemluvě o ochraně svalové hmoty v kalorickém deficitu.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitějšíNáš tip: Doplnit větší množství z jídla, může být někdy problém. Zkuste proteinový nápoj, který skvěle chutná, můžete jím nahradit svačinu a v jedné porci doplníte průměrně 25g bílkovin. Proteiny se vyrábějí z mléka a jsou filtrací zbaveny většiny cukrů a tuků. Vy tak doplníte jenom, tak důležotou bílkovinu. 

Silový trénink

Kardio je fajn, ale silový trénink je silový trénink. Je vhodný pro muže i ženy. Má vliv na zvýšení bazálního metabolismu a výdeje energie oproti aerobním aktivitám. Nutno podotknout, že silový trénink nemusí neznamenat hned se vrhnout do kulturistiky a začít zvedat obrovské váhy v posilovně. Cvičte s vlastní hmotností, využívejte odporové gumy nebo třeba TRX.

Pokud hledáte inspiraci na cvičení do fitka i na doma, doporučuji odebírat náš kanál na YouTube. Už teď tam najdete spoustu celých tréninků, vysvětlení cviků, zásobníky cviků, ale i domácí cvičení. 🙂 

Tak už jste zase o něco moudřejší. Ať už se vám zalíbí jakákoliv dieta, zkontrolujte jestli obsahuje tyto body. Protože vez toho to prostě nepůjde.

  • Mohlo by Vás zajímat:
  •  Jestli existuje ideální jídelníček, tak o tom vám poví víc Jirka Vacek a Petr Havlíček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

JAK DĚLAT MRTVÝ TAH? Správná technika. Super cvik na záda. Nejčastější chyby

Děláš mrtvé tahy, ale nejsi si jistý technikou nebo máš pocit, že si strhneš záda?  Kdo jiný by ti měl techniku tohoto základního a oblíbeného cviku vysvětlit než zrovna Jirka Tkadlčík?

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Správně se stravovat je opravdu umění. Není v tom však zase až tak moc složitého, jde jen o to uvědomit si, co našemu tělu prospívá a co mu škodí a změnit tak svoje zakořeněné návyky. To bývá nejtěžší, neboť člověk je od přírody pohodlný a hledá vždy tisíce důvodů k tomu, aby si ospravedlnil svoje prohřešky.

V opačném případě je mu však odměnou nezapomenutelný pocit svěžesti, síly a radosti z kvalitního života v důsledku tělesného a duševního zdraví. Každé jídlo působí totiž jako lék a kdo nezmění svůj způsob stravování, tak mu léky (jak bylinné, tak chemické) nejsou nic platné.

„Ze třech desetin léčí lék, ze sedmi desetin správná životospráva“ praví jedno čínské přísloví. Tak velkou váhu přikládá čínská medicína tomu, co projde dovnitř našimi ústy. Z kvalitní potravy se pak vyrábí i kvalitní „palivo“ (energie a krev), které je nutné pro zdravý chod organismu.

Naopak, nekvalitní strava zavdává příčinu mnoha nemocem, o kterých bychom se původně ani ve skrytu duše nedomnívali, že mohou být způsobeny stravou. Výčet těchto nemocí by mohl být nekonečný.

Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme dobře.

Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním! Již z tohoto vyplývá, že pokud je člověk po jídle unaven, ospalý, nafouknutý a s pocitem tíhy v břiše, tak toto jídlo nebylo pro něho to pravé ořechové či že jeho zažívací trakt není v pořádku.

Za trávení totiž odpovídá (dle čínské medicíny) hlavně dráha žaludku a sleziny. Dráha sleziny je vůbec nejdůležitější v produkci životodárné energie QI a krve, které pak rozesílá do všech ostatních orgánů a okrsků našeho těla a zároveň přebytky této potravní esence ukládá do rezervy na horší časy a to do dráhy ledvin.

Naopak, v případě oslabené dráhy sleziny (kupř. v důsledku nevhodné stravy) jsou na pomoc trávení povoláni (jako blaničtí rytíři) rezervy z dráhy ledvin a celkový energetický potenciál organismu tak postupně klesá a úměrně tomu i kvalita života. K tomu, aby dráha sleziny mohla úspěšně plnit svoji funkci, potřebuje tzv. vnitřní sucho, tzn.

že jídla, která přinášejí tzv. vlhko do organismu (uvedeny dále), oslabují trávení. Tyto jídla totiž způsobují bažinatý terén, ve kterém se správná funkce dráhy sleziny doslova „utopí“. V tomto terénu se pak daří i různým mikrobům, virům a plísním a začarovaný kruh jest dokonán.

Jídla, která nejvíce zatěžují dráhu sleziny, neboť přinášejí nadměrné vlhko, chlad a horko do organismu, jsou tato:

  • veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády, bílý chléba bílé pečivo, vaječné těstoviny)
  • veškeré výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo…)
  • veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky…)
  • veškerá syrová zelenina a ovoce
  • veškeré chladné a sladké nápoje, zmrzlina

Neznamená to však naprostý zákaz jídel z této skupiny, pouze jejich omezení v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a tedy i zdraví.

Jídla, která posilují dráhu sleziny, neboť vyživují energii a krev a vylučují nadměrné vlhko, horko a chlad z organismu, jsou tato:

  • veškeré obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice, oves, kroupy…)
  • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója…)
  • koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)
  • veškerá vařená, dušená a napařovaná jídla (maso – hlavně bílé, ryby, drůbež, zelenina – hlavně mrkev a dýně, nejlépe oranžová Hokaido)
  • polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty…)
  • tykvová zelenina (cuketa, dýně…)
  • veškerá jídla neutrální, nevýrazné chuti

Zdá se vám to nemožné se takto zdravě v Čechách stravovat? Stačí navštívit nejbližší prodejnu zdravé výživy či vegetariánskou restauraci a vaše srdce jistě zaplesá nad nabídkou biopotravin, o nichž jste dříve neměli ani ponětí. Znovu zdůrazňuji, že jde jen o to více se o tuto problematiku zajímat a nenechat se odradit či znechutit tzv. českými jedlíky ze svého okolí. Koneckonců toto jsou jen všeobecná doporučení, nejedná se o žádnou univerzální a jedině správnou dietu, vždy je vše individuální – co vyhovuje jednomu, nemusí též vyhovovat druhému. Každý si musí vysledovat svůj jídelníček sám a naučit se vycítit jakýmsi šestým smyslem, co mu prospívá a co ne. K tomu slouží i tato doporučení, která jsou vysledována čínskými lékaři po tisíciletí. Číňané si nepřejí žádnou askezi, nic nezakazují ani neupřednostňují, jen doporučují tak, aby vše bylo ku prospěchu člověka. Proto i jejich zákonitosti jsou zcela logické, kupř. v zimě by se mělo jíst více masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase více ovoce a zeleniny, které organismus ochlazuje apod.

Ideální jídelníček
by měl (dle zásad čínské medicíny) vypadat následovně:

Ráno: je nejdůležitějším pro dráhu sleziny a tedy i pro jídlo. VŽDY by měl člověk snídat a to pokud možno ve stejnou hodinu, ne ve spěchu a měl by si udělat na jídlo čas. Po ránu se doporučuje vždy teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše (nebo vařené obilné vločky či polenta) se skořicí a dušeným ovocem (nebo rozinkami či kompotem), event. se zeleninou, čerstvými bylinkami a houbami, uvařená ve vodě a předtím 3x spařená vodou (200g jáhel), která dokonale zasytí, je dietní a navíc perfektně posílí slezinu a vysuší nahromaděné vlhko v organismu. Člověk se pak cítí lehký, plný elánu a s radostí vyráží do nového dne vstříc novým zážitkům. Během několika dní se vytrácí nutkavá chuť na sladké a po několika týdnech zmizí i nadváha! K zapití je vhodná meltová káva či žitovka. Pro milovníky masa je možno posnídat i polévku z drůbeže, doplněnou zeleninou nebo jáhly s přikusováním knackebrotu bez kvasnic (Wasa) či tzv. pěnového chleba.

Poledne: po syté snídani až tak velký hlad v poledne již není a proto je možno zvolit kupř. jen lehký zeleninový sendvič či zeleninové rizoto z celozrnné rýže či dušené maso se zeleninou a mrkví

Večer: pokud možno opět v pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18.00 hod.) se doporučují kupř. celozrnné bezvaječné nudle se zeleninou a houbami či tofu. Kolem 20.00 hod je možno si dopřát trochu přirozeně sladkého na dobrou klidnou noc jako jsou kupř. sušené nesířené rozinky, meruňky, fíky, kokosové plátky apod.

Po celý den je vhodné popíjet (dle žízně) slabý zelený čaj LUNG JING (Dračí studna), který vylučuje škodlivé zplodiny z organismu, čímž snižuje překyselení organismu. Toto překyselení je produktem špatného trávení či nekvalitní stravy (jednostranné, zatěžující, nadměrné – sladkosti, bílé pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, konzervy, grilovaná, smažená a pečená masa apod.) a vytváří veškeré předpoklady ke vzniku již zmíněného bažinatého podhoubí, které působí přímo destruktivně na veškerý organismus a je příčinou celé řady nemocí (zánětů, nádorů, chronických a opakovaných nemocí atd.). V případě těchto trávicích a zažívacích potíží (včetně obezity) je zapotřebí změnit svoji životosprávu dle výše uvedeného jídelníčku. Pokud se problémy upraví, je vhodné i nadále se stravovat dle zásad správné výživy, kupř. metodou dělené stravy. (Více v knize U. Summové: Velká kuchařka dělené stravy – nakl. Euromédia).

Budete mít zájem:  Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle

Strava by měla být střídmá, pestrá a pravidelná. Měli bychom jíst tak dobře, aby se nám i dobře žilo. Jídlo by mělo být vždy požitkem, prožitkem a přinášet radost. Nechť na to nikdy při svých gurmánských výletech a spanilých jízdách po jídelních lístcích nezapomínejte!

Vysvětlení k tabulce VÝŽIVA PODLE 5 ELEMENTŮ:

V prvé řadě strava musí býti chutná, zdravá a stravitelná ! Horké potraviny chrání před chladem, proto by se měly užívat převážně v zimě.
Teplé potraviny zvyšují aktivitu, nejlépe zeleninové polévky či dlouho vařené vývary z masa.
Neutrální potraviny dodávají energii ČCHI, hlavně obiloviny a luštěniny.
Osvěžující potraviny napomáhají tvorbě krve, hlavně zelenina a ovoce.
Studené potraviny chrání před horkem, proto by se měly užívat převážně v létě. V oblasti, v níž člověk žije, rostou přesně ty potraviny, které v danou roční dobu člověk potřebuje!

DŘEVO potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na jaře.
OHEŇ potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v létě.
ZEMĚ potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v pozdním létě a v mezidobích tzv. DOJO (viz tabulkový roční cyklus).
KOV potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na podzim
VODA potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v zimě.

Ideální strava by měla v sobě obsahovat potraviny od každého z 5 elementů, jen tak může býti pestrá a zdravá. Nejlépe je však vybírat vždy ze skupin neutrálních, event. teplých či osvěžujících, aby tak nedocházelo k narušení trávení, jako se to děje při požití jídel z extrémních skupin horkých či studených potravin. Zdravý člověk, který si chce nadále udržet své zdraví, by se měl stravovat hlavně z jídel neutrálních a event. teplých a osvěžujících.
Člověk horkého typu (horkokrevný, červený v obličeji, rychle mluvící, aktivní atd.) by si měl vybírat potraviny převážně ze skupin studených, osvěžujících a neutrálních potravin.
Člověk studeného typu (zimomřivý, bledý, pomalu mluví se slabým hlasem, pasivní atd.) by si naopak měl zvolit potraviny potraviny ze skupiny horkých, teplých a neutrálních jídel. Dlouholeté zkušenosti starých Číňanů v oblasti stravování potvrzují, že jednoduché principy se osvědčily a jsou funkční i dnes. Žádné tabulky ani návody vám neřeknou, co je pro vás opravdu dobré. Toto je schopno jen vaše tělo, které je úžasná laboratoř, plná nekonečných pochodů. Naučte se naslouchat sami sobě a poznáte, co opravdu potřebujete. .head{font-size:14pt;font-weight:bold;}

Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Dřevo kyselé, vede dovnitř a dolů, uchovává šťávy obilí: zelené zrno; ovoce: granátové jablko, švestka(č) maso: slepice; bylinky/koření: ocet, petržel; nápoje: třešňová šťáva obilí: bulgur, kuskus, špalda; ovoce: ostružina, malina; ostatní: kvasnice; nápoje: šípkový čaj; obilí: pšenice zelenina: výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji; ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň, mandarinka, pomeranč, angrešt, borůvka maso: kachna mléčné výrobky: tvaroh, sražené mléko, čerstvý sýr, kefír, kyselé mléko, kyselá smetana nápoje: chlebový nápoj, šampaňské, ibiškový čaj, slézový čaj, meduňkový čaj, sekt, bílé víno, pšeničné pivo obilí: pšeničné klíčky, pšeničné výhonky; zelenina/saláty: výhonky fazole, mungo, šťovík, rajče; ovoce: ananas, kiwi, rebarbora, citron; mléčné výrobky: jogurt
Oheň hořký, vede dolů, povzbuzuje transformaci maso: beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaného masa; nápoje: hořký likér, koňak, svařené víno zelenina: růžičková kapusta; mléčné výrobky: ovčí sýr, kozí sýr, kozí mléko bylinky/koření: bazalka (č), saturejka (č), kakao, kurkuma, mák, oregano (č), červená paprika, majoránka (č), tymián (č), jalovec; nápoje: obilná káva, káva, červené víno obilí: amarant, quinoa, žito; zelenina/saláty: kopřiva, ledový salát, endivie, polní salát, červená řepa; nápoje: čaj bancha, pu-er, tuo-cha, černý čaj obecně; obilí: pohanka zelenina/saláty: artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák, radischio, brukev; ovoce: bezinky, grapefruit, kdoule nápoje: staré pivo, zelený čaj, plzeňské, horká voda
Země sladká, rozprostřená do všech směrů, vyživuje a zvlhčuje obilí: sladká rýže; zelenina: fenikl, dýně, hokkaido, sladké brambory, smažená cibule; ovoce: meruňka (č/s), sladká třešeň, broskev, rozinka, korintka, sultánka; pokrmové oleje: olej z dýňových jader, řepkový a sojový olej; koření: skořice; ořechy: burský, kokosový, vlašský, piniová jádra; ostatní: jedlý kaštan, kokosové mléko; nápoje: feniklový čaj, portské, medovina, likér obilí: proso, polenta, kukuřičný klas; zelenina: zelené fazole, hrášek (č), dýně, mrkev, brambor, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kapusta kadeřavá; ovoce: datle (s), fíky (č/s), švestka (s); maso: hovězí; mléčné výrobky: máslo, kravské mléko; koření: šafrán, vanilka; sladidla: med, slad (všechny druhy), melasa, třtinový cukr; ořechy/semena: lístkový ořech, dýňové jádro, mandle, pistácie, sezam, slunečnicové jádro; ostatní: hlíva ústřičná, vejce, houba shiitake, lesní houba; nápoje: lékořicový čaj, šťáva z červených a bílých hroznů obilí: ječmen; zelenina: lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, černý kořen, celer – hlíza, nať, cuketa; ovoce: sladké jablko, banán, hruška, hrozny červené/bílé; sojové výrobky: sojové mléko, tofu; mléčné výrobky: sladká smetana; pokrmové oleje: lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků; byliny: estragon (č); sladidla: sirup (všechny druhy); ořechy: kešu ořechy; ostatní: avokádo, žampion; nápoje: jablečná a hrušková šťáva, čaj z kukuřičných vlasů, čaj z pomerančového vlasu zelenina: salátová okurka; ovoce: žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun
Kov ostrý, vede vzhůru a ven, uvolňuje stagnaci maso: jelen; mléčné výrobky: plísňový sýr; koření: kayenský pepř, lusky a prášek chili, kari, zázvor (s), česnek, pepř, nové koření; nápoje: vysokoprocentní alkohol, yogi čaj obilí: oves; zelenina: jarní cibulka, pórek, křen, syrová cibule; maso: bažant, koroptev, srnec, diviký zajíc, divoké prase; nápoje: rýžové víno (saké); bylinky/koření: anýz, bazalka (s), pelyněk (s), saturejka (s), estragon (s), zázvor (č), kardamon, muškát, koriandr (č), kmín, masala, bobkový list, majoránka (s/č), hřebíček, oregáno (s), tymián (s), rozmarýn (s), pažitka (s/č), hořčice, lékořice (s/č), semena koriandru, kopr (s/č) obilí: rýže; zelenina: černá řeřicha; maso: husa, krůta, divoký králík, křepelka zelenina: řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev; maso: králík; bylinky: šalvěj; nápoje: mátový čaj
Voda slaná, vede do hloubky, zpevňuje kosti, uvlňuje stagnaci Značky: č – čerstvý s – sušený maso/uzeniny: salám, šunka – syrová, vařená, maso – uzené, nakládané, nasolené a sušené; mléčné výrobky: parmezán; ryby: úhoř, garnely (garnáty, krevety často označované jako krabi), humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňnák, ryby – všechny uzené druhy luštěniny: fazole aduki, hrášek (s), čočka, bob obecný, sojové boby (žluté, černé); ryby: okoun, pstruh, platýz, kapr, losos; maso: vepřové; ostatní: miso luštěniny: hrách, fazole mungo; plody moře: ústřice, sépie; ostatní: houba mu-er, olivy, švestka umeboši mořské řasy: hijiki, kombu, nori, wakame; plody moře: kaviár, krabi (živičichové mající kulatý krunýř a klepeta), rak, slávka jedlá; koření: sůl, sojová omáčka (tamari, shoyu); ostatní: agar-agar; nápoje: minerální voda, studená voda
Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější Mezi jednotlivými ročními obdobími zůstává cca 18 nezařazených dní. Jedná se o tzv. DOJO. V těchto dnech vládne element Země (slezina, žaludek) a harmonicky převádí jedno roční období do druhého. Toto období je neobyčejně vhodné k posílení sleziny a žaludku. Nejlepšími pomocníky budou potraviny elementu země a sladká a žlutá uhlohydrátová jídla.

Více informací o tradiční čínské medicíně se dozvíte v knize Na frekvenci čínské medicíny.

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

Tento článek není určen pouze ženám, které se svou odvěkou touhou líbit se řeší problémy s váhou asi nejvíce. Týká se všech, a bohužel víc a víc i dětí (podle dat Státního zdravotního ústavu máme nejtlustší děti v Evropě).

Viníka naší přibývající hmotnosti umíme skvěle najít. Nedostatek času, stres, přibývající věk a z toho plynoucí zpomalení metabolismu, váha po dětech… a tak by se dalo pokračovat na další odstavec. Ruku na srdce, viník není „vně“ – jsme jím my sami, náš přístup k tomu nejcennějšímu, co máme, ke zdraví, a vlastně k životu jako takovému.

A i když máme něčeho „nadbytek“, přesto (nebo právě proto?) pociťujeme i určitý nedostatek. Nedostatek času na sebe, nedostatek kultury stravování, nedostatek správného výběru potravin. Tento nedostatek často nahrazujeme něčím do bříška, mnohdy v šílených kombinacích. Bageta zapíjená light Coca Colou je velmi častý oběd vrcholových manažerek.

Obezita má ráda společnost

Dnešní obézní člověk, zapadající do konzumní společnosti, spoléhající se na uvedené výmluvy, je jednoho dne konfrontován s lehčím nebo i závažnějším zdravotním problémem.

Obezita „má ráda společnost“, a tou častokrát bývá cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév, žaludeční vředy a choroby dvanácterníku atd.

 – to vše jsou civilizační nemoci způsobené také nevhodnou stravou a stresem.

Nejsme všichni stejní. I když je „vrcholek problému“ – obezita –  u každého podobný, „kořeny problému“ mohou být různé. A v tom spočívá síla tradiční čínské medicíny (TCM) – zjistíme příčinu, kterou můžeme ovlivnit.

U nás na klinice tradiční čínské medicíny Meridian proto vždy začínáme vstupní diagnostikou, která nám zásadně pomůže nastavit individuální přístup k redukci váhy.

Když zjistíme příčinu, proč vám kila přibývají, můžeme být mnohem efektivnější.

Léčba obezity dle TCM: Jak to bude probíhat?

Tak jak neexistuje zázračná pilulka v klasické medicíně, tak neexistuje žádný zázrak ani v medicíně čínské. Neslibujeme ho. Vždy to chce odhodlání, pevnou vůli a systematický přístup. A právě takovým asistovaným celostním přístupem – přístupem za pomoci TCM, lze opravdu docílit nejen zdravého těla, ale i spokojené duše.

Po vstupní diagnostice upravíme jídelníček podle vašeho „obrazu“ a konstituce a navrhneme režimová opatření, která zajistí, abyste i během diety měli dostatek energie a cítili se dobře.

Jsme jen lidé a první dny vás může provázet stres ze změny. Obrovským pomocníkem na naší cestě je akupunktura. Při redukční dietě používáme jak ušní, tak celotělovou.

Funguje tak, že se napíchne jehlička do speciálního bodu ušního boltce nebo těla, čímž se stimuluje bod, který snižuje chuť k jídlu nebo zklidňuje. Akupunktura zvyšuje klidový metabolismus, to znamená, že například v noci spálí člověk více kalorií než před aplikací.

Akupunktura, jak jedna z našich klientek řekla, „je pocit štěstí, pro který k vám chodím každý rok“.

Poslední a velmi důležitou částí společné redukce váhy je zafixování správných stravovacích návyků, abychom zabránili návratu špatných zvyků a kil. Krásné Pařížanky nikdy neuvidíte s hamburgerem na chodníku, za chůze se prostě nejí!

Budete mít zájem:  Šťávy a džusy obsahují kyseliny, jež rozleptávají zubní sklovinu

Cítit se skvěle ve svém těle!

A že je to podmíněno ztrátou několika kilogramů? S tím vám dokážeme pomoci.

Jednoduchá režimová opatření, správné rozvržení jídel během dne tak, abyste shazovali kila a přitom nehladověli. A co je nejdůležitější – vypěstování a zafixování takových stravovacích stereotypů, které zabrání známému jo-jo efektu.

Při první návštěvě určíme příčinu, proč vás kila nechtějí opustit, a uděláme si plán na čtyři týdny. Ušní nebo celotělová akupunktura, případně bylinná léčba nám v tom pomohou.

Správná strava a životospráva odlehčí nejen tělu, ale i hlavě, pročistí a detoxifikuje bez zbytečných ztrát vitální energie.

Proč to nezkusit, všichni přece chceme žít kvalitně a dlouho! Live well, live long.

Proč nemůžu zhubnout? Nejčastější chyby, proč kila nejdou dolů

Pokud má vaše hubnutí mít smysl a pokud chcete změnit váhu
trvale, měla byste hubnout pomalu. Kilo až dvě za měsíc. U někoho
jsou shozená kila vidět rychle, někdo si bude muset počkat na to,
až jich bude víc. Každopádně vydržte. Pokud máte správný pohyb i stravu, výsledky se dostaví.

A ještě jedna věc: Nechtějte změnit všechno naráz. V počátku
hubnutí budete určitě hodně natěšení a motivovaní a budete mít
pocit, že zvládnete mnohé: běhat, přestat jíst sladké,
vynechat večerní misku oříšků, cukr do kafe… Zkuste změny raději
postupně. Na malé kroky si člověk zvykne snáz
a mají větší šanci, že ve vašem životě zakotví natrvalo.

Řešíte kolik, neřešíte co

Ukazuje se to čím dál tím více: Ne všechny kalorie jsou si
rovny. Vždy záleží na tom, co jíte. 50 kalorií pocházejících ze
snědeného jablka se vůbec nedá srovnávat s 50 kaloriemi z kousku
dortu.

Dort nám nedodá žádné živiny a jedná se pouze o tzv. prázdné
kalorie a ještě ke všemu nám rozhodí hladinu cukru a my budeme mít
brzy hlad.

Počítání kalorií je celkem fajn nástroj na to, jak si
ohlídat velikost porce, ale rozhodně nám nezajistí zdravě sestavený
jídelníček.

Jíte málo

Ano, i příliš nízký energetický příjem může hubnutí bojkotovat.
Pokud vaše tělo strádá a hladoví, bude nejspíš reagovat
zpomalením metabolismu. Naopak pravidelný přísun energie
zajistí stálou hladinu krevního cukru a vás pak ani nebudou
přepadat zrádné chutě na sladké.

Vynecháváte sacharidy

Ano, je pravda, že nadměrný příjem sacharidových pokrmů, jako
jsou chléb, bílá rýže, brambory a další přílohy, může způsobit
přibírání na váze. Na druhou stranu bez sacharidů není možné, aby naše
tělo správně fungovalo.

Mozek potřebuje v bdělém stavu zhruba sto
gramů glukózy. V momentě, kdy mu ji nedáme, dochází k výpadku
koncentrace, pociťujeme nevolnost a máme mžitky před očima.

S
vyřazením sacharidů navíc přicházejí i výkyvy glykemie, člověk nemá
dostatek energie, hůře zvládá stres a může docházet i k těžkým
depresím.

Sacharidům se proto nevyhýbejte. Raději si vybírejte ty s nízkým
glykemickým indexem (GI). Mezi doporučované přílohy patří celozrnné
pečivo, těstoviny nebo luštěniny.

Nevhodné cvičení

Máte pocit, že zhubnout se vám podaří jen díky hodinám na
běžeckém pásu nebo rotopedu? Kardio cvičení je opravdu dobrým
pomocníkem na cestě k sexy křivkám, ale mělo by být doplněné
posilováním.

Při samotném kardiu sice spalujete tuky, ale svaly
příliš neposílíte. A právě svalová hmota je tím nejlepším
konzumentem kalorií a pomáhá vám hubnout i ve chvílích, kdy zrovna
nedáváte tělu zabrat ve fitku.

Raději proto zkombinujte kardio s
nějakým druhem posilování.

Děláte dokola to samé

Možná vás běhání začalo bavit a těšíte se, jak se zlepšujete. To
je samo o sobě skvělé, pokud ale řešíte váhu, je dobré vědět, že
jakmile si organismus na určitý druh pohybu zvykne, stane se pro něj rutinou a
energetický výdej pravděpodobně klesne. Mnohem lepších výsledků
dosáhnete, když budete kardio cvičení pravidelně střídat. Zkuste
běh, kolo, in-line brusle a v zimě třeba běžky.

Nalačno nespálíte víc kalorií

Myšlenka, že když organizmus nebude moci čerpat čerstvé kalorie,
bude donucen sáhnout do tukových zásob, dává laikovi smysl.

Vědecké
studie ale spíše dokazují, že ke spalování tuku dochází naprosto
nezávisle na tom, co jste těsně předtím jedli.

Naopak, malá
svačinka chvíli před sportovním výkonem vás nakopne k většímu
nasazení a k větší vytrvalosti, a tedy také k většímu množství
spálených kalorií.

Říkáte si, že už NIKDY

Na začátku máte možná pocit, že to dáte. Bez čokolády, bez pizzy
s kamarády, bez večerního pivka s kamarády. Problém je, že
odříkáním si tak trochu zaděláváte na to, že po zakázané pochoutce
začnete toužit mnohem více.

A ve chvíli, kdy si tu „zakázanou“ věc
dopřejete, následuje pocit selhání a totální ztráta motivace.
Zkuste slovo „nikdy“ vyměnit za „na čas“.

Na chvíli, než se váha
ustálí, se bez svých pochutin obejdete a pak určitě najdete způsob,
jak často si je bez výčitek dopřát.

Málo spíte

Nedostatek spánku způsobuje nejen řadu zdravotních potíží, je
ale přímo odpovědný i za fungování metabolismu. Protože unavené
tělo si říká o více jídla a také touží po sladkém, současně s tím
si každou kalorii uschová na horší časy. A jaká doba spánku je ideální? Je to u
každého různé, odborníci se ale shodují, že pod 6 hodin denně je to
málo a více než 9 hodin je zase moc.

Jste ve stresu

Hektický denní plán, náročná práce, problémy v rodině nebo
zdravotní potíže. Cokoliv vás stresuje, může být příčinou toho, že
se vám nedaří zhubnout. Vše je způsobeno stresovým hormonem zvaným
kortizol, který může zvýšit množství tuku, které vaše tělo
ukládá.

Základní informace o tom, jestli máte nadváhu, vám dá naše BMI kalkulačka.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na  www.ikiosek.cz.

Zdravý jídelníček podle tradiční čínské medicíny

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Jaký jídelníček je nejzdravější? Někdo tvrdí, že zásadní je vysadit cukr a pečivo, jiný věří paleo dietě, další nedá dopustit na vegetariánství. Vše má své přednosti i úskalí. Jde však o směry, které jsou v západní Evropě běžné. Víte ale, co je pro tělo nejlepší z pohledu tradiční čínské medicíny?

Tradiční čínská medicína má na zdravé stravování jiný pohled než západní výživové směry. Tvrdí, že nejzdravější je přijímat především zeleninu, obiloviny a ovoce a doplňovat to malým množstvím všeho ostatního a nic nevylučovat úplně. (Možná vás zajímají nemoci podle horoskopu.)

Potraviny rozděluje čínská medicína podle pěti elementů, z nichž každý souvisí s konkrétními orgány: dřevo (játra, žlučník), oheň (srdce, tenké střevo), země (slezina, slinivka, žaludek), kov (plíce, tlusté střevo) a voda (ledviny, močový měchýř). Dobrá funkce orgánů ovlivňuje člověka jak po fyzické, tak i psychické stránce.

Ke každému elementu přísluší pět druhů potravin: horké, teplé, neutrální, osvěžující a studené. Horké by se měly jíst hlavně v zimě, aby zahřály. Teplé mají zvyšovat aktivitu a imunitu. Neutrální dodávají energii. Osvěžující revitalizují krev a studené chrání před horkem.

Důležitou roli hraje i pět chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a ostrá.Každá prospívá tělu jiným způsobem a má vliv na jiný orgán – lze tak posilovat různé části těla.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Pestrost, barvy a chutě jsou pro jídelníček podle starobylé medicíny typické

V sestavování jídelníčku hrají podstatnou roli roční období, protože potřeby organismu se mění s tím, jak se mění příroda během roku. Každému vládne jeden element, přísluší mu určitá barva a ovlivněné jsou jiné orgány. Čínský kalendář je trochu jiný než náš, „prázdné“ dny mezi ročními obdobími se nazývají dojo – tento čas je pod vládou země.

K dřevu se váže kyselá chuť a zelené potraviny, posilujte játra a žlučník.

  • Element dřevo – kuskus, bulgur, pšenice, klíčky a výhonky, lesní plody, kyselá jablka, rybíz, citrusy, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, kyselé zelí, kysané mléčné výrobky, ocet, petržel, drůbeží maso, švestky

Je to období hořké chuti, potravin červených barev a spíše studeného charakteru. Posilujte srdce a tenké střevo.

  • Element oheň – quinoa, výrazné koření (chilli, paprika, majoránka, tymián, jalovec, bazalka nebo kurkuma), artyčoky, hlávkový salát, bezinky, grapefruit, ovčí a kozí mléčné výrobky i maso, červená řepa, kakao, káva, černý čaj, červené víno, hořké likéry

Foto: Azami Adiputera, Shutterstock.com

Čínská medicína se orientuje na základní suroviny

Toto období ovlivňuje slezinu, žaludek a slinivku – jejich nerovnováha přináší problémy s váhou, únavu, pocit těžkosti po jídle a také gynekologické a hormonální problémy. Vhodné jsou žluté, oranžové a hnědé potraviny a sladká chuť.

  • Element země – kořenová zelenina, hovězí maso, ječmen, sladkosti, kukuřice, oves, meloun, jablka, třešně, datle, fíky, hrozny, rozinky, broskve, meruňky, brambory, banány, batáty, houby, mandle, kokos, kokosové mléko, mango, čočka, hrášek, med

Ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Zaměřte na potraviny i koření bílé barvy a pikantní pokrmy.

  • Element kovu – kardamom, muškát, koriandr, kmín, bobkový list, majoránka, hřebíček, oregano, tymián, rozmarýn, kopr, rýže, mléčné výrobky, cibule, česnek, pórek, pažitka, květák, řeřicha, ředkvička, wasabi, křen, hořčice, kedlubna, husí, králičí a krůtí maso, zvěřina

Jezte dostatek slaných potravin teplého charakteru, nejlépe černé, fialové či modré barvy. Je to období ledvin a ovlivněné jsou i kosti, zuby a páteř.

  • Element vody – čerstvé ryby, sušené nebo nakládané maso, uzeniny, kaviár, korýši, vejce, luštěniny, mořské řasy, sójová a rybí omáčka, borůvky, ostružiny, lilek, kapusta, ořechy, sezamová, slunečnicová a dýňová semínka

Vhodné je skladbu stravy přizpůsobit i osobnosti člověka. Jedinec „horkého typu“, hodně aktivní, rychle mluví a je horkokrevný, by se měl spíš ochlazovat, tedy si vybírat jídlo od neutrálního po studené. Lidé „studeného typu“, zimomřiví, bledí a spíše pasivní, by se měli pokrmy spíš ohřívat.

Pro správné trávení jsou zásadní slezina a žaludek a jídlo by je mělo zatěžovat co nejméně. Pak nedochází k nadýmání, plnosti a nevolnostem. Dráhu těchto orgánů namáhají produkty z bílého cukru, bílé mouky, kravského mléka a pečená a smažená jídla. Nedoporučuje se ani moc syrové zeleniny a studené pokrmy. Nejvhodnější úprava je vaření, jídlo by se mělo jíst ještě teplé.

Foto: aboikis, Shutterstock.com

Obiloviny jsou podle čínské medicíny jednou z hlavních složek jídelníčku

Ráno: Vždy snídejte, v klidu a ve stejnou hodinu. Dejte si teplé jídlo (ovesná kaše se skořicí a dušeným ovocem či kompotem). K pití je nejvhodnější čaj. Máte-li rádi slané, připravte si vařená vejce se zeleninou nebo drůbeží polévku s jáhlami.

Poledne: Snídaně je dost sytá, oběd proto může být lehký: zeleninový sendvič, celozrnné rizoto nebo dušené maso se zeleninou.

Večer: I večeře má být vždy ve stejný čas. Vhodné jsou celozrnné nudle se zeleninou, houbami a tofu anebo přirozeně sladké potraviny (rozinky, meruňky, fíky, kokosové plátky…).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *