Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Máte raději ovoce, nebo zeleninu? V případě melounu se nemusíte rozhodovat, patří totiž do obou skupin! Je příjemně sladký, přitom nízkokalorický, a ještě k tomu může vaše tělo zásobit cennými vitamíny a tím pádem vylepšit vaše zdraví. To už stojí za ochutnání, nemyslíte?

Podobně jako se mnozí přou, zda bylo dříve vejce či slepice, stejně tak se odborníci nemohou dohodnout, zda je meloun ovoce, nebo zelenina. Splňuje totiž parametry obou skupin. Podle botaniků patří mezi ovoce každá rostlina nebo dřevina, která má semena v dužnatém plodu. To je přesně případ melounu.

Ale zároveň platí, že meloun je z čeledi tykvovitých, což je druh plodové zeleniny. Máte v tom hokej? Není divu. Vychází to totiž tak půl na půl. Přesto se podle portálu Vegetarian.cz meloun řadí mezi zeleninu. Melounů známe víc druhů.

Dnes se zaměříme na ten nejoblíbenější, zvenku zelený, uvnitř červený, s černými semínky.

Článek z magazínu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Koule plná vitamínů

Víte, co je hlavní složkou vodního melounu? Asi není velkým překvapením, že je to, jak už z logiky názvu vyplývá, právě voda. Vodní meloun jí obsahuje až 92 %. Zároveň je tato zelenina bohatá na vlákninu a zanedbatelný není ani obsah vitamínů a minerálů.

Meloun je podle portálu Healthline.com dobrým zdrojem vitamínů C, B a A, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík a cenné karotenoidy, včetně beta-karotenu a lykopenu. Díky této pestré směsi má vodní meloun celou řadu zdraví prospěšných účinků.

Pojďte se s námi podívat, které to jsou.

Článek z magazínu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Posilovač imunity

Jak uvádí web Bezpecnostpotravin.cz, lykopen je červené rostlinné barvivo a zároveň silný antioxidant, který chrání naše buňky, tkáně a orgány, působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově posiluje imunitu.

Navíc, kombinace lykopenu a vitamínu C má protizánětlivé účinky, působí dobře na zdraví cév, a dokonce prospívá zdraví mozku a pomáhá oddálit nástup a rozvoj Alzheimerovy choroby.

Meloun také obsahuje citrulin, což je aminokyselina, která může zvyšovat hladinu oxidu dusnatého v těle a ten zase pomáhá rozšiřovat cévy a tím pádem i snižovat krevní tlak.

Článek z magazínu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Prostředek hubnutí

Milujete sladkosti, a právě to vám kazí cestu k vysněné štíhlé linii? Dejte si místo oplatek meloun! Podle webu Kaloricketabulky.cz  má vodní meloun ve 100 g jen 118 kJ, tudíž si k svačince klidně můžete dopřát čtvrt kila i víc. Jak zmiňuje portál Health.

com, podle studie ze Státní univerzity v San Diegu z roku 2019 může meloun skvěle přispět ke zdravé regulaci tělesné hmotnosti, pokud se konzumuje místo zpracovaných sladkých svačinek. Studie se zabývala pocitem sytosti a změnami hmotnosti u dospělých s nadváhou a obezitou.

Výzkumníci během měsíčního pozorování a měření zjistili, že meloun poskytuje větší pocit sytosti než sušenky a přispívá k hubnutí i ozdravení organismu.

Účastníkům studie, kteří dvakrát denně jedli k svačině meloun, se nejen zmenšil objem pasu a boků, ale také se jim zlepšil krevní tlak a stav antioxidantů a krevních tuků.

Článek z magazínu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Ochranář kůže

Jak už jsme psali, meloun obsahuje vitamíny A a C, které podporují zdravou pokožku, a zároveň červené barvivo lykopen, jež chrání pleť před poškozením slunečním zářením (podobně jako například rajče).

Samozřejmě to nefunguje jednorázově; aby se efekt ochrany projevil, je potřeba jíst melou pravidelně. V létě se to vyplatí i z jiných důvodů. Meloun totiž patří mezi potraviny, které ochlazují, a zároveň našemu organizmu dodávají hydrataci.

A jak si tuhle ovocno-zeleninovou dobrotu nejlépe užít?

Článek z magazínu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Meloun v kuchyni

Samozřejmě, že nejsnazší je jej vychladit, nakrájet a jíst jen tak čerstvý. Ale možností je víc. Meloun můžete například zkombinovat se zmrzlinou, nebo jej rozmixovat do limonády, případně použít jako součást ovocného salátu. Zkrátka je to jen na vás, jak si jej užijete. Každopádně neváhejte, nejlepší sezónu má meloun právě teď.

Ve stínu fazolí je neprávem: hrášek snižuje tlak a je dobrý „na nervy“

V záplavě doporučení, jak zvyšovat svou imunitu a jaké zdravé potraviny častěji konzumovat, se stále více objevují apely výživářů na zvýšení spotřeby luštěnin. Apely jsou to veskrze správné.

Je jen škoda, že v nich hrají obvykle hlavní roli sója, fazole nebo čočka a trochu nespravedlivě stojí poněkud stranou hrách.

Možná proto, že je, i když také ne úplně spravedlivě, symbolem potíží s nadýmáním po přílišné konzumaci. 

Konzumace luštěnin obecně a hrachu zvlášť přitom hrála v českých zemích historicky mnohem významnější roli než dnes. Důvodem byla především nižší dostupnost masa – luštěniny jsou přitom do značné míry kvůli vysokému obsahu bílkovin jeho náhradou. Luštěniny se také dříve na polích pěstovaly mnohem více než dnes.

Na současných polích právě zraje (a na některých už uzrál) právě hrách. A proto je optimální chvíle k nákupu a konzumaci českého hrášku právě teď. Čerstvý hrášek má navíc velkou výhodu: je jedinou luštěninou, kterou lze konzumovat v syrovém stavu, což u jiných luštěnin kvůli nestravitelnosti jejich obalů nelze.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu
Autor: Nina Havlová

Hrášek se jako jediná luštěnina dá jíst syrový

Nabitý vitamíny a dobrý pro půdu

Kuličky čerstvého hrášku vyloupnuté z lusků nejsou přitom ani zdaleka jen dobrou nutriční volbou pro vegetariány, ale také pro diabetiky. Jejich konzumace totiž snižuje hladinu cukru v krvi.

Hrášek je vhodný například díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, které pomáhají zvyšovat imunitu. Obsahuje i minerální látky, jako je vápník, fosfor nebo železo. Pokud bychom navíc konzumovali více hrášku tuzemského původu, pomohlo by to i naší krajině.

Luštěniny mají totiž velkou schopnost vázat vzdušný dusík, což v praxi znamená dvě věci. Není třeba je tolik hnojit a jako „dusíkaté plodiny“ jsou optimální pro zlepšení kvality půdy k pěstování jiných hospodářských plodin.

Což je jeden z mnoha důkazů, jak může každý spotřebitel volbou svého jídelníčku osobně přispět třeba i k prevenci rizik povodní.

Budete mít zájem:  Hormonální Léčba Rakoviny Prostaty Zoladex?

Hrášek a zdraví v kostce

  • Má vysoký obsah bílkovin, je vhodný pro vegetariány a diabetiky.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, pozitivně působí na ledviny.
  • Vysoký obsah vitamínu B pomáhá zvyšovat imunitu.
  • Obsahuje i minerální látky, jako je vápník, fosfor nebo železo.
  • Konzumace hrášku přispívá k prevenci rizik kardiovaskulárních nemocí a zařadit jej pravidelně do jídelníčku se doporučuje lidem po infarktu a při onemocnění srdce.
  • Podporuje růst kostí, svalů a nervů, příznivě ovlivňuje i nervovou soustavu.

Pro nákup čerstvého hrášku nyní mluví i skutečnost, že v současné době vysokého nárůstu cen mnoha druhů ovoce a zeleniny nepatří k těm nejdražším, byť ani k těm nejlevnějším. Půlkilová vanička se dá sehnat asi za šedesát korun. Na peníze bychom ale za každou cenu hledět neměli, neboť je to jedna z forem dobrých investic do našeho zdraví.

Například proto, že konzumace hrášku přispívá k prevenci rizik kardiovaskulárních nemocí a zařadit jej pravidelně do jídelníčku se doporučuje lidem po infarktu a při onemocnění srdce. Hrách snižuje vysoký krevní tlak a mimo jiné také působí pozitivně na ledviny.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu
Autor: Nina Havlová

Na českých polích hrášek právě v těchto dnech dozrává

I těhotné by měly jíst hrách

To ale není zdaleka vše – pravidelná konzumace hrachu se doporučuje těhotným a kojícím ženám, ale také dětem ve vývinu a sportovcům. Hrách totiž podporuje růst kostí, svalů a nervů a v průběhu těhotenství se podle všeho podílí i na vývoji nervové soustavy plodu.

Příznivý vliv má tak mít konzumace hrachu na nervovou soustavu, což je v dnešní hektické době velmi žádoucí. Samozřejmě i v případě hrášku platí, stejně jako v případě jakýchkoli potravin a zemědělských surovin, že pro některé skupiny spotřebitelů se jeho častá konzumace nedoporučuje.

To platí zejména pro revmatiky, žlučníkáře a osoby trpící dnou.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu
Autor: Nina Havlová

Pěstování hrachu je prospěšné i pro půdu

Naproti tomu nadýmací „schopnosti“ hrášku se poněkud přeceňují. V případě použití hrachu k přípravě pokrmů je nicméně prevencí, stejně jako u jiných luštěnin, namočení do vody.

Další možností je při vaření hrachu přidat některé bylinky, například bazalku, stravitelnost hrachu je také možné zlepšit přidáním koriandru nebo anýzu. To při konzumaci čerstvého hrášku z lusků pochopitelně nelze.

Pokud se ale hráškem nepřejíme „k prasknutí“, nemusí nakonec ani k žádným nadýmacím potížím dojít. A i kdyby, za ty zdravotní benefity to stojí.

Jsi to, co jíš a tvůj mikrobiom je toho důkazem!

Naprosto každý ví, že za trávení potravin je zodpovědný gastrointestinální trakt. Většina lidí je však překvapená, když se dozví, že v něm žije více než dvě třetiny lidského imunitního systému. Mít vysoce funkční imunitní systém tedy závisí na zdravém střevním biomu, a jakékoli poškození našeho trávicího zdraví znamená, že náš imunitní systém není tak silný, jak by jinak mohl být.

Jen málokdo si také uvědomuje, že v našem trávicím traktu je produkováno více než 90% serotoninu v našem těle – důležitého neurotransmiteru, který hraje roli při regulaci nálady, dobré paměti, kvalitnímu spánku, regulaci teploty, ovlivňování chutí k jídlu i těch sexuálních. Jak konkrétně náš trávicí trakt ovlivňuje zdraví a jak ho udržovat v dobré kondici?

Teoretické okénko – co to vlastně je ten mikrobiom?

Každý z nás má uvnitř těla vnitřní ekosystém bakterií, který nazýváme mikrobiom. Mikrobiom je definován jako „společenství mikrobů“.

Většina lidí považuje bakterie v těle za příčinu onemocnění nebo rozvoje určitých nemocí, ale ve skutečnosti v každém z nás jsou skutečně miliardy prospěšných bakterií.

Drtivá většina prospěšných bakteriálních druhů, které tvoří náš mikrobiom, žije právně v našem zažívacím systému a jsou důležité pro imunitní systém a další tělesné procesy.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Podle studií se lidská mikrobiota skládá z 10–100 bilionů symbiotických mikrobiálních buněk, které má každá lidská osoba ve střevech. Jejich hmotnost je kolem 1-2 kilogramů. Lidský mikrobiom se skládá z genů, které tyto buňky obsahují.

Naše jednotlivé mikrobiomy se někdy nazývají našimi „genetickými stopami“, protože pomáhají určit naši jedinečnou DNA, dědičné faktory, náchylnost k nemocem, typ těla nebo tělesnou stanovenou hmotnost a mnoho dalšího.

Bakterie, které tvoří naše mikrobiomy, lze nalézt všude, dokonce i mimo naše vlastní těla, téměř na každém povrchu, kterého se dotýkáme, a na každé části prostředí, se kterou přicházíme do styku.

Mikrobiom se liší od ostatních orgánů v tom, že není umístěn pouze na jednom místě a není příliš velký, ale za to dokáže skutečně velké věci. Tohle lze vlastně vyčíst už jen z názvu – mikro je malý a biom je prostředí.

Věřte tomu nebo ne, váš mikrobiom je domovem bilionů mikrobů, organismů, které určitým způsobem pomáhají řídit téměř každou funkci lidského těla.

Důležitost našeho střevního mikrobiomu nelze nijak opomínat: Špatné střevní zdraví může přispět k autoimunitním onemocněním a poruchám, jako je artritida, demence, srdeční choroby a rakovina, ale také naše zdraví, plodnost a dlouhověkost jsou také velmi závislé na rovnováze našeho biomu.

Biom je úzce propojený s mozkem, ovlivňuje naší náladu, koncentraci a psychickou pohodu. Komunikují spolu přes tzv.

osu střevo–mozek (gut-brain axis), prostřednictvím které pak stav a dění v našem biomu ovlivňuje naši náladu a psychické funkce. Souvislost mikrobiomu s lidskou psychikou vedl ke vzniku nového pojmu tzv.

„psychobiotika“ , který označuje probiotika, která mají schopnost produkovat neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku.

V průběhu celého života formujeme vlastní mikrobiom, který se přizpůsobí změnám v našem prostředí. Například potraviny, které jíte, jak spíte, množství bakterií, kterým jste denně vystaveni, a úroveň stresu, se kterým žijete, to vše hraje významnou roli pro stav vašeho biomu.

Projevy toho, že náš biom nefunguje tak, jak by měl

Budete mít zájem:  Léky Proti Depresi Volně Prodejné?

Symptomy toho, že váš biom nefunguje tak, jak by měl, rozeznáte poměrně snadno, protože jak bylo již zmíněno, biom ovlivňuje opravdu velké množství procesů v organismu, a je jich tedy celá řada. Mezi nejběžnější příznaky patří:

  • Nadýmání a pocit plnosti po jídle
  • Pálení žáhy
  • Potíže se stolicí – zácpa/průjem
  • Deprese, úzkosti, špatná nálada
  • Autoimunní onemocnění
  • Časté nachlazení
  • Kožní potíže – vyrážky, ekzémy, lupénka

Pokud se o střeva nestaráme, dochází k zánětlivosti, která se projevuje na celé řadě aspektů života. Může docházet k potížím s koncentrací, náladovosti, častému nachlazení, potížím s reprodukčními orgány, bolesti kloubů, malabsorpci a další.

Obnova mikrobiotického zdraví je vícestupňový a velmi náročný proces, který vyžaduje čas, ale výsledky stojí za námahu. Abychom optimalizovali zdraví střev, musíme eliminovat faktory, které přispěly k tomu, že se gastrointestinální trakt stane „nezdravým“.

K tomu potřebujeme adekvátní nutriční podporu, která je nezbytností k uzdravení sliznice střeva a obnovení počtu a činnosti zdravých bakterií, které pomohou „vytlačit“ patogeny a nastolí znovu mikrobiotickou rovnováhu. Dále je důležitým aspektem eliminace stresu, ale k tomu se dostaneme ještě později.

Vyvarovat bychom se také měli nadužívání antibiotik, které je bohužel velmi častým jevem. A jak již jistě správně chápete, pro zdraví střev bude velmi důležitá naše strava a pojďme si to trochu rozebrat.

Strava jako klíč ke zdravému biomu

Naše strava hraje velkou roli při vytváření i udržování zdravého biomu, podpoře a výživě prospěšných bakterií, které v něm žijí.

Výzkumy v posledních několika desetiletích odhalily důkazy, že existuje přímá souvislost mezi zdravým mikrobiomem, dobrým trávením, tělesnou hmotností a optimální činností metabolismu člověka.

Je také pravda, že zdraví mikrobiomu může mít vliv na to, jak naše tělo extrahuje živiny ze stravy a jak ukládá tuk. Střevní biom hraje důležitou roli i co se týče rozvoje obezity a ukázalo se, že změny bakteriálních kmenů ve střevě vedou k významným změnám ve zdraví a tělesné hmotnosti.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

To, jaké potraviny jíme a v jaké kvalitě je jíme, je tedy naprosto klíčové pro zdraví našeho biomu a jeho optimální funkci, která ovlivňuje téměř všechny procesy v organismu, včetně naší hmotnosti a zdraví jako takového.

Pokud vás trápí dlouhodobé vleklé trávicí potíže, můžete zkusit také low FODMAPs dietu, o které jsme se bavili nedávno.

Když už tedy víme, že strava ovlivňuje zdraví i funkci biomu, pojďme se podívat na to, které potraviny bychom měli přijímat a kterým bychom se naopak měli vyhýbat obloukem.

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunitu

Hrášek a zdraví – chrání naše srdce, perfektní na imunituSezóna hrachu je v plném proudu, a tak si už nějaký čas můžeme pochutnávat na oblíbených čerstvých zelených bobulkách přímo ze zahrady. Hrášek je mimořádně oblíbenou luskovinou sportovců a vegetariánů, ale pro jeho pozitivní zdravotní účinky by si ho měl i několikrát týdně dopřát opravdu každý.

Hrášek má dost bílkovin i vlákniny

Výhodou této luštěniny je fakt, že relativně rychle roste a i dozrává, právě proto ho lze zasévat postupně celé léto. Hrášek patří k potravinám s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a také sacharidů.

Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě.

Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a vitaminy C, E, K, stejně se v něm nacházejí minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo.

Hrášek a hubnutí

Nedávná studie kanadských vědců, jejíž výsledky byly zveřejněny v American Journal of Clinical Nutrition, naznačuje, že luštěniny obecně by mohly mít větší vliv na snižování tělesné hmotnosti než se dosud zdálo. Podle jejich analýzy totiž pravidelná denní konzumace 130 gramů luštěnin dokáže snížit váhu až o 0,34 kilogramu za každých 6 týdnů.

Ve skutečnosti však běžný člověk nekonzumuje luštěniny pravidelně a už vůbec ne tak často. Bez ohledu na výsledky zmíněné studie však jejich pravidelná konzumace má v tomto ohledu pozitivní účinky. Luštěniny totiž díky vláknině poskytují delší pocit sytosti, cukry dodávají rychlou energii a bílkoviny podporují růst svalů.

Takže si hrášek určitě dejte co nejčastěji.

Je také super na imunitu

K tomu přispívají zejména minerální látky, konkrétně vápník, fosfor, měď, zinek a mangan. Vysoce koncentrované antioxidanty v hrášku zajistí, aby v organismu nedošlo k takovým procesům, které přispívají k šíření chorob.

Aby se antioxidační účinek hrachu znásobil dopřejte si ho syrový nebo jej v rámci příloh k masovým pokrmům kombinujte s mrkví. Vitamin E v hrášku a betakaroten v mrkvi zajišťují dvojí antioxidační účinek a lépe posílení obranyschopnosti organismu.

Kombinace hrášku a mrkve je opravdu super, jak chuťově, tak z pohledu benefitů pro vaše zdraví.

Chrání srdce a cévní systém celého těla

Antioxidační a protizánětlivé látky přítomné v hrášku zajišťují pružnost a vitálnost cévního systému, čímž pomáhají předcházet i vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Hrách pomáhá při snižování vysoké hladiny špatného (LDL) cholesterolu. Navíc je bohatý na vitaminy skupiny B, které hrají důležitou roli při tvorbě červených krvinek.

Z tohoto důvodu pomáhá hrách v boji proti anémii.

Hrášek vyživuje pokožku

Antioxidanty, kyselina listová a draslík pomáhají zpomalit proces stárnutí pokožky a udržují ji déle hydratovanou, pružnou a svěží. Vitamin C je zase zodpovědný za tvorbu kolagenu, který přispívá k pevnosti pokožky a oddálení tvorby vrásek.

Tentýž vitamin zároveň bojuje proti poškození pokožky, které by mohly způsobovat volné radikály. Kombinace zmíněných živin navíc chrání a léčí kožní záněty a zklidňuje popáleniny.

V menším množství obsahuje i vitamin A a antioxidační flavonoidy jako karoteny, zeaxantin a lutein důležité pro náš zrak.

Věděli jste to? Hrášek je perfektní na vlasy

Díky vitamínům skupiny B dochází ke zvýšení přiměřeného průtoku krve do vlasových folikulů a pokožky hlavy, čímž se zároveň zajišťuje přísun živin přímo do vlasů.

Jeho nedostatek způsobuje lehčí poškození vlasů a zpomalení jejich růstu. Vitamín C zase zajišťuje tvorbu kolagenu, který napomáhá i růstu vlasů.

Budete mít zájem:  Účes tvoří 70 % celkové image

Jeho nedostatek stejně způsobuje, že vlasy jsou slabé a mají tendenci lámat se.

Prevence rakoviny žaludku

Hrášek obsahuje vysoké množství polyfenolu zvaný kumestrol. Studie v Mexico City zjistila, že potřebujete pouze 2 mg za den této látky, abyste činili prevenci proti rakovině žaludku. Jeden šálek hrachu má alespoň 10mg.

Regulace krevního cukru

S vysokým obsahem vlákniny zpomaluje to, jak jsou rychlé cukry stravitelné. Takže hrášek je perfektní na regulaci krevního cukru.

Zdravé kosti

Jen jeden šálek hrášku obsahuje 44% vitamínu K, který velmi pomáhá ukotvení vápníku v kostech. Vitaminy skupiny B zase pomáhají prevenci osteoporózy.

Tak co, stále si myslíte, že hrášek je obyčejný? Je superzdravý!

VIDEO: Hrášek s peprmintovou příchutí za pomoci stolního mixéru

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Hrách pomůže ke krásnějším vlasům, silnějšímu srdci i lepší náladě. Zkuste naše recepty

Hrách nabízí jedinečné spojení hořčíku, draslíku, vápníku, železa, vlákniny i nukleových kyselin. V těch je uložena dědičná informace a jsou skvělým omlazujícím prostředkem, protože je naše tělesné buňky užívají k dělení a opravám. Bez nukleových kyselin se nemohou regenerovat tkáně a dochází k projevům stárnutí.

Hrách obsahuje podobně jako ostatní luštěniny hodně bílkovin. I pouhá porce sto gramů hrachu dodá desetinásobně více bílkovin než kořeněná klobása. Proto se také z hrachu vyrábí koncentrovaný proteinový prášek. Naše mentální a tělesná svěžest se udržuje ze vzájemného působení nukleových kyselin a bílkovin.

Vysoký podíl vlákniny působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu. Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat luštěniny, se mohou setkat s projevy nadýmání. U luštěnin je tišíme přidáním trávicího koření a bylinek, hrách dobře máčíme a hlavně zvyšujeme pravidelný přísun luštěnin, aby si náš trávicí trakt na ně více přivykl.

Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B.

Zabezpečuje funkčnost nervů, podporuje růst vlasů a zesiluje kůži, posiluje srdce, krevní oběh a zlepšuje naši náladu.

Na talíři bychom ho měli mít často, dá se upravit na mnoho způsobů: jako polévka, kaše, příloha k masu, karbanátky, placky, omelety, součást zeleninových salátů.

V sušeném hrachu se sice ztrácí obsah vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se zde látky minerální a sušený hrách také poskytuje více energie, neboť rostlina ve zralém semeni soustředí energetické zásoby potřebné pro růst budoucího semene.

Nevyhýbejte se tedy hrachu v žádné podobě. Zelený zůstává hodnotný i v mraženém stavu, nezapomeňme ho jen lehce blanšírovat, tedy velmi krátce povařit v menším množství vařící vody. V mrazicím boxu ledničky by měl mít hrách vždy své čestné místo. Z pytlíčku mraženého hrášku snadno připravíte například skvělou, sytou a výživnou polévku pro dvě osoby.

  • Hráškový krém
  • Suroviny: 350 gramů mraženého hrášku 1 polévková lžíce olivového oleje 1 cibule 1 stroužek česneku 450 mililitrů kuřecího vývaru
  • sůl, pepř

V rendlíku na oleji lehce osmahněte cibuli (asi tři minuty), poté přidejte česnek a smažte další minutu. Přilijte kuřecí vývar a vše přiveďte k varu.

Přidejte hrášek a nechte dvě minuty povařit. Poté hrášek rozmačkejte nebo rozmixujte, osolte, opepřete a podávejte.

  1. Hrách po indicku
  2. Suroviny: 2 šálky hrachu 4 šálky vody 1 lžíce koření garam masala 1 lžíce olivového oleje ½ lžičky hořčičných semen ½ lžičky kari 2 lžíce citronové šťávy ½ lžičky kurkumy 1 lžička mletého koriandru ½ lžičky mletého zázvoru 1 lžíce nasekané čerstvé (nebo sušené) majoránky 2 stroužky prolisovaného česneku
  3. sůl

Hrách namočte přes noc do vody. V této vodě ho přiveďte do varu, pak slijte, hrách zalijte čerstvou vařící vodou, přidejte garam masalu a vařte asi hodinu.

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Až začnou „vyskakovat“, přidejte kurkumu, kari a citronovou šťávu, promíchejte a přidejte do hrnce s vařeným hrachem.

Přisypte koriandr, zázvor, majoránku a česnek. Osolte a vařte přibližně 15 minut na středním plameni. Podávejte s cibulkou orestovanou na olivovém oleji nebo ghí.

  • Kokosový cheesecake z vanilkové hrašky
  • Suroviny: 60 gramů mandlí (nebo lískových oříšků) 60 gramů spařených rozinek nebo datlí 200 gramů Hrašky vanilkové 1200 mililitrů mléka (nejlépe alternativní kokosové, mandlové …) 200 gramů oleje (avokádový, olivový nebo kokosový; pokud používáme tučnější kokosové mléko, dáme méně oleje) 100 gramů kokosového cukru stévie podle chuti 3 mililitry vanilkového extraktu
  • 100 gramů mletého kokosu, případně dalších 50 gramů na zdobení

Do mixéru vložte mandle nebo oříšky, rozmixujte, přidejte spařené sušené ovoce a celé rozmixujte. Vzniklé těsto rozprostřete na dno a po stranách dortové formy (průměr asi 28cm).

Hrašku důkladně promíchejte s mlékem a olejem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje.

Před koncem varu přidejte cukr, vanilkový extrakt a kokos. Dobře prošlehejte a krátce povařte. Ještě horký krém vlijte na korpus a posypte kokosem. Nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.

  1. Hrách po španělsku
  2. Suroviny:500 gramů hrachu 2 cibule 1 jarní cibulka 4 rajčata nebo plechovka rajčat 4 stroužky česneku 2 vejce uvařená natvrdo saturejka, bazalka petrželová nať olivový olej
  3. sůl, kapary

Předem namočený hrách uvařte. Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupaná a pokrájená nebo konzervovaná rajčata a duste.

Přidejte rozmačkaný česnek, drobně pokrájená vejce natvrdo, kapary, nakrájenou cibulku s natí. Okořeňte bazalkou, saturejkou a přidejte uvařený hrách. Promíchejte a prohřejte.

Související příspěvky

Borůvky prodlužují život a prospívají očím. Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli

Česnek vyžene bakterie z vašeho těla, podpoří imunitu a sníží hladinu cholesterolu

Chcete krásnou bronzovou pokožku? Zapomeňte na opalování, dejte si mrkev

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector