Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Houbový kuba, anebo též černý kuba, je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které si klade nemalý cíl: zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, anebo ke slavnostní večeři.

Houbový kuba, i přes tajemný název, obnáší jen uvařené kroupy a namočené, uvařené nebo podušené houby. Hodně hub. Bez jediného mrknutí klidně řeknu, že houby v tomhle jídle hrají hlavní roli.

Nesnažte se je omezovat nebo je použít jen jako doplňující surovinu. Do vedlejších rolí radši obsaďte česnek, tedy mnoho česneku, a majoránku, opět velmi mnoho majoránky. Kmín a pepř tyhle zážitky ještě umocní.

Všechny suroviny pak spolu usmiřte štědrou dávkou sádla a zapečte v troubě do dokonalého celku.

Černou barvu houbový kuba získá použitím podzimní houby zvané stroček trubkovitý, který vypadá skoro jako lišky, jen je tmavý, téměř černý. Pokud ji máte doma v zásobě nasušenou nebo zmraženou, zajásejte, v opačném případě zachovejte klid a použijte jiné sušené houby.

Houbový kuba krok za krokem

Sice jsem se snažila naznačit, že jde o jídlo prosté, ale to neznamená, že se vyznačuje přímočarým postupem.

Houbový kuba musí projít několika fázemi přípravy, než budete moci naservírovat mísu zapečených krup, tak si dovolím projít je jednu za druhou a vysvětlit, co a proč se v nich děje.

Fáze 1: Namáčení

Kroupám i houbám sluší, když je předem namočíte do studené vody.

Kroupy potřebují před vařením přinejmenším propláchnout studenou vodou, než se zbaví zákalu a nečistot, a rozhodně se vyplatí namočit je aspoň na 30 minut až hodinu do studené vody. Maličko nabobtnají a líp vám budou měknout.

Sušené houby též potřebují namočit, aby se alespoň částečně vrátily do původního velkoobjemového a šťavnatého stavu. Můžete na to jít dvěma způsoby:

  1. Přelitím horkou vodou nebo krátkým povařením ve vodě urychlíte proces bobtnání, ale vždycky bude v jídle poznat, že jste použili sušené houby. Zůstane jim jistá houževnatost, troufnu si říct i tuhost.
  2. Namočením do studené vody si sice časově vůbec nepomůžete, na houby budete čekat hodiny a hodiny, než nabobtnají, ale výsledek se o něco víc blíží čerstvým houbám. Nejlépe, když houby namočíte do studené vody den předem.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Fáze 2: Vaření

Podle základních návodů stačí kroupy vařit asi půl hodiny v osolené vodě, slít a použít podle potřeby.

Podle trochu vypiplanějších návodů to chce ještě něco navíc.

Prvním požadavkem na změnu je zcela mírný var. Kroupy by se měly jen lehce převalovat pod bodem varu, nikoli klokotat a bouřit. Toho snadněji docílíte bez pokličky, nezakrytý kastrůlek se snadněji uhlídá, aby se teplota vody nedostala příliš vysoko.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Bouřlivý var vede spíš k tvrdnutí krup na jejich povrchu než k jejich měknutí.

Marie B. Svobodová k tomu píše: „Při vaření krup musí se počítati na dvě hodiny času, protože se nesmí dáti na prudký oheň, a jen tenkráte jsou chutny, když takořka jen botnají.”

Kroupy budou měkké za 20-40 minut, záleží na jejich velikosti.

Když je necháte na plotýnce stát ještě trochu déle, stále budou bobtnat a nabývat na objemu, až postupně vstřebají veškerou tekutinu, měknout však už nebudou.

Na skus budou působit zhruba stejně po půl hodině i po hodině. Takže se nebojte nechat je vařit déle než uvedenou dobu a zvýšit jim tak objem, budete mít víc hotového jídla.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Další vychytávkou je vařit kroupy společně s kouskem másla, případně ve vývaru. Obojí jim přidá na zajímavější chuti. Do třetice můžete ze stejného důvodu vhodit k vařícím se kroupám i kousek celerové bulvy.

Co se týká hub, pokud je máte nabobtnaté, klidně je ještě můžete chvíli povařit, ale nezbytné to není. Teoreticky vzato i po nabobtnání jsou stále syrové, ale jelikož jim v další fázi dopřejete opečení v pánvi, vařit je nemusíte.

Fáze 3: Opečení v pánvi

Jakmile máte měkké kroupy a měkké houby, je čas postavit na plotýnku pořádně velkou pánev nebo kastrol. Nyní se začne vytvářet chuť budoucího houbového kuby.

Jako první se na ní podílí cibule dozlatova opečená na sádle. Je-li pro vás sádlo ve štědrovečerní poledne zakázaný tuk (večer už se na to nehledí), vezměte rostlinný olej, ale počítejte s tím, že právě sádlo odpovídá za velkou část požitku.

Čím víc sádla, tím snáz přivedete nakrájenou cibuli ke kýžené zlato-hnědé barvě. Pokud cibule aspoň trochu plave v bublajícím tuku, nepřipaluje se tolik ke dnu a nehořkne. Když to nepřeženete s teplotou plotýnky a necháte ji běžet jen na střední výkon, stane se pro vás výroba dozlatova orestované cibule jednoduchou záležitostí.

Jakmile budete spokojeni s barvou opečení cibule, přidáte k ní nakrájené nebo nasekané houby a necháte je společně s cibulí 2-3 minuty v teple.

K takovému voňavému základu posléze vmícháte uvařené a scezené kroupy a dochutíte rozetřeným česnekem, v dlani promnutou majoránkou, trochou kmínu a čerstvě mletého pepře, případně dosolíte, pokud cítíte potřebu.

Fáze 4: Odpařování

Můžete ji vynechat, ale až dočtete tento odstavec, jistě sami uznáte, že by to byla škoda.

Teď, když máte všechny suroviny pěkně v jedné pánvi, jim můžete ještě trochu zvýraznit a sladit chuť.

Pokud je nyní podlijete nějakou výraznou tekutinou a chvíli povaříte, aby se tekutina co nejvíc odpařila, zůstane v ní v pánvi právě ta její chuť. Ideální je takto použít aspoň vodu z namáčení hub, ale stejně tak můžete přilít trochu vývaru anebo zbytek šťávy z pečeného masa. Záleží na tom, jak moc se v rámci postních zvyklostí můžete rozšoupnout nebo potřebujete omezit.

Budete mít zájem:  DTest: Papírové utěrky nepoužívejte při kontaktu s jídlem

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Nemusíte tekutinu přilít a odpařit jen jednou, klidně to zopakujte víckrát za sebou. Vždy půl hrnku tekutiny, provařit, odpařit, nechat zahustit a to samé ještě jednou nebo dvakrát. Takhle to vypadá po třetím odpaření nálevu z hub:

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Fáze 5: Zapékání

Ve vyhřáté troubě nyní téhle směsi pořídíte zapečenou kůrku, která je pro mnoho lidí u houbového kuby důležitá. Zapečením se zároveň ještě víc spojí všechny chutě dohromady, ale v troubě už nic neměkne, nic se nedopéká doměkka, protože to už měkké je.

Aby se kůrka vytvořila, nesmíte jídlo v troubě zakrývat před žárem. A taky je dobré dát ještě trochu tuku na povrch, protože tuk, jak známo, způsobuje právě to známé dobré zezlátnutí.

Pro ty, kdo kůrku na kroupové směsi rádi nemají, můžu doporučit občasné promíchání a kratší pečení. A naopak.

Suroviny na houbového kubu

Jako první se nabízí otázka, které kroupy použít. Jak známo mají různé velikosti od velkých až po lámanku.

Paradoxně se větší kroupy lépe vaří, ale menší mají lepší chuť. Je to tedy jen na vás, pro co se rozhodnete a jak chcete pojmout výsledné vyznění jídla. Velké kroupy udělají rozsýpavější konzistenci, menší zase budou více spojité.

Ohledně česneku pak platí známé pravidlo, že český má mnohem výraznější chuť a lahodí tomu, na co jsme tu zvyklí.

Až si jednoho dne budete připravovat houbového kubu mimo vánoční svátky, protože je přece tak dobrý, klidně použijte do základu pod cibuli kousek dobré slaniny, jdou i škvarky, anebo do směsi hub a krup přimíchejte zbytky masa ze včerejška.

Postit se?

Technicky vzato svátečnost okamžiku přichází až v předvečer 25. prosince, tedy po setmění na Štědrý den.

Z názvu je patrné, že má jít o večer štědrý, naplněný radostí, očekáváním a dárky, provoněný hojným jídlem. Sem už půst nepatří.

Během dne je to však jiné, přestože není žádný přísný půst nařízený, tradičně se v mnoha rodinách dodržuje a dětem se slibuje návštěva prasátka zlaté barvy, pokud vydrží nedotýkat se cukroví a vyhnout se všem lákadlům.

Vlastně tedy záleží jen na vašem vnitřním přesvědčení, zda kubu podávat už v poledne nebo až večer jako jednu z příloh či jako jeden z chodů. A je jen na vás, zda si k známé dobré chuti pomůžete sádlem a masovým vývarem, nebo zda se jim budete chtít vyhnout.

Na závěr si dovolím jeden historický povzdech Jana Nerudy z roku 1893:

Ty milé lidstvíčko české, poslyš! Tvůj Štědrý večer není pražádný Štědrý večer, abych tak řekl. Není tvůj a není cizí, taková nechutná míchanina jenom, zrovna až k smíchu.

… Vidíme to podnes na národní té štědrovečerní naší hostině po venkově – houbová polívka, černý kuba, vdolky, pískořky s povidly – tuze, tuze málo pro pořádnou hubu! – a já se ti tedy pranic, pranic nedivím, že jsi sobě den ten jaksi přimastilo z kuchyně nečeské, cizí.

Neruda Jan, Drobné klepy, str. 212, Díl III, vydáno 1893 v Praze

Tak ať jsou vaše Vánoce úžasnou směsí těch věcí, které si přejete a máte je rádi.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Suroviny

  • 200 g krup, krupek či kroupové lámanky
  • 30 g sušených hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 2 stroužky česneku (anebo klidně víc)
  • zhruba 2 lžičky soli

Postup

  1. Kroupy dobře properte pod studenou tekoucí vodou v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby je asi o dva centimetry přesahovala, a nechte zhruba hodinu stát.
  2. Poté slijte, zalijte novou vodou, osolte lžičkou soli, přiveďte k velmi mírnému varu a vařte nezakryté téměř doměkka, trvá to asi 30 minut. Pokud chcete, přidejte k vodě na vaření krup i lžíci másla. Stejně tak můžete kroupy nechat stát na mírné plotýnce déle a nechat je nabobtnat ještě o něco víc. Bude to trvat celkem asi hodinu, než kroupy vstřebají skoro všechnu vodu z vaření.
  3. Ve stejnou dobu, jako namáčíte kroupy, zalijte houby necelým litrem vody, přiveďte k varu, odstavte a nechte zatím pozvolna vychládat a měknout. Pokud chcete mít houby jemnější, namočte je místo zmíněného vaření den předem do studené vody.
  4. Jakmile máte uvařené kroupy, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.
  5. Ve větší pánvi rozpusťte sádlo a z malé části ho použijte na vymazání menšího pekáčku. K horkému sádlu v pánvi přidejte cibuli a při středním žáru plotýnky ji opékejte a občas míchejte, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
  6. Houby sceďte, nálev zachyťte. Houby nasekejte nahrubo, přidejte je k cibuli a ještě 2-3 minuty dál míchejte a opékejte.
  7. K cibuli v pánvi přidejte majoránku, předtím ji ale ve dlaních rozemněte, aby se rozvoněla. Slijte kroupy, pokud u nich zůstala ještě voda, a nasypte je do pánve.
  8. Vezměte 100-150 ml tekutiny z hub – vyhněte se však tomu, co zůstalo na dně, dost často se tam objeví pár malých kamínků, které se hodí leda na vylomení zubu. Přilijte do pánve a nechte asi 5 minut zvolna pobublávat, až se tekutina téměř odpaří. Tento krok můžete opakovat 2-3krát.
  9. Oloupejte česnek, prolisujte ho, všechno společně v pánvi promíchejte. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, dochuťte solí.
  10. Směs z pánve rozložte do pekáčku, vložte do trouby a půl hodiny zapékejte. Kroupy mezitím na povrchu sympaticky zezlátnou a místy začnou být křupavé, proto to s časem zapékání příliš nepřežeňte a raději obsah pekáčku občas promíchejte. Podávejte s kyselými okurkami nebo s kysaným zelím.
Budete mít zájem:  Zánět Žil Na Ruce Příznaky?

https://www.kucharkaprodceru.cz/houbovy-kuba/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Houbový kuba se tradičně podává jako polední jídlo na Štědrý den, naši předci jej často ale jedli i mimo sváteční časy. Má mnoho krajových variant – někde se do něj přidává sádlo, jinde škvarky, někdo ho zase zapéká.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Kuba se někdy nazývá také černý, černou barvu většinou získával z použitých hub. V minulosti to byly zejména štročky, dnes třeba hřiby modráky. Tmavé barvy se občas docílilo i přidáním vepřové krve, to ovšem neplatilo pro vánoční variantu kuby, která měla být bezmasá. Ostatně proto se na Vánoce běžně jedla ryba, která byla považována za postní jídlo.

Šéfkuchař Jan Punčochář nám prozradil, že skvělou plnou chuť dodává houbovému kubovi kombinace čerstvých a aromatičtějších sušených hub, které ještě dopředu namočí v rybím vývaru. Ve vývaru vaří i ječné kroupy. Pokud byste chtěli mít kubu jako čistě vegetariánské jídlo, můžete samozřejmě použít vývar zeleninový.

Vánoční kuba

podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generaceHoubový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generaceHoubový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generaceHoubový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Zobrazit fotogalerii

  1. Den předem namočené kroupy uvaříme doměkka ve vývaru. Houby také namočíme ve vývaru.
  2. Na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku a přidáme k ní snítko tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujeme na másle čerstvé houby. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.
  3. Do pánve se šalotkou přidáme polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijeme bílým vínem, přidáme kroupy, den předem namočené sušené houby a rybí vývar a vaříme doměkka.
  4. Nakonec dochutíme česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Před podáváním můžeme ještě pokapat bylinkovým olejem.

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

„Je logické, že dříve lidé prostě vařili z toho, co měli a co v dané sezóně a období potřebovali,“ vysvětluje expertka na přirozenou stravu Bára Hernychová. „V zimě tedy měli k dispozici sušené houby z léta, což je základ kuby, a pak nějakou obilovinu v podobě krup.“

Základ jídla byl na světě – k němu se přidává také cibule a česnek, což jsou i v moderní době doplňků stravy neocenitelní pomocníci pro imunitu, na které spousta lidí nedá dopustit. A naši předkové možná ani netušili, jak si cibulí a česnekem prospívají.

„Kuba dále obsahuje sádlo jako zdroj kvalitního tuku a potřebné energie. A také majoránku, která je vynikající bylinou na trávení, působí protizánětlivě a dezinfekčně,“ popisuje dokonalost tohoto pokrmu Bára Hernychová. „Celý pokrm je zapečený, dostáváme tedy velmi vydatné, energeticky bohaté jídlo, což bylo v zimě, obzvlášť pro lidi fyzicky pracující, nezbytné.“

Kuba dnes zažívá renesanci

Ačkoliv dnes zdaleka tolik lidí fyzicky nepracuje, začíná se kuba znovu těšit oblibě. Částečně u těch, kdo ho mají jako zpestření vánoční tabule, která pak neoplývá jen masem v různých úpravách.

Kubu ale připravují hlavně ti, kdo nad jídlem a jeho hodnotami a prospěšností pro organismus více přemýšlejí.

Že se k tradicím a staletí fungujícím jídlům a surovinám vracíme, potvrzuje i Bára Hernychová:

„Určitě se dnes mnoho lidí vrací zpátky ke starým, tradičním, generacemi ověřeným receptům a pokrmům. Znova se ukazuje, že lokální a sezónní jídlo je pro naše tělo a i pro planetu to nejlepší. Myslím, že dnes už většina lidí houbového kubu zase alespoň minimálně zná a mnozí ho pravidelně připravují.“

Kroupy, jáhly, celozrnná rýže – z čeho připravit kubu

Protože základem kuby jsou tradičně ječné kroupy nebo jiné celozrnné obiloviny, prospějeme tímto pokrmem celému tělu:

„Celozrnné obiloviny jsou především zdrojem vlákniny důležité pro naše střeva, střevní mikroflóru. Kubu lze nachystat i v různých dalších obměnách se špaldovými kroupami, jáhlami, pohankovými kroupami či celozrnnou rýží nebo čirokem,“ popisuje Bára Hernychová. 

Typ použitých obilovin má pak vždy nějakou přidanou hodnotu pro zdraví. Třeba ječmen je podle specialistky přímo pohlazením pro trávicí systém.

Ječné kroupy jako výživový trend

  • Ječné kroupy jsou základem tradiční slovanské kuchyně.
  • Naši předci je měli na stole velmi často a věděli proč. 
  • Ječné kroupy překvapí svou křupavou strukturou a jedinečnou chutí, dodají pomalu se uvolňující energii, sílu a vitalitu. 
  • Získáte z nich perfektní surovinu na tradiční české pokrmy, houbového kubu či skvělou zavářku do polévek.

„Je to plodina se spoustou rozpustné i nerozpustné vlákniny,“ říká Bára Hernychová. „V případě špaldových krup obohatíme tělo o vitamíny skupiny B.

Pokud se rozhodneme pro kubu z pohanky, tak doplníme do těla rutin, důležitý pro naše cévy, a v případě jáhel získáme pro tělo železo. Čirok je znám pro své antioxidační a protizánětlivé účinky a jako důležitý zdroj bílkoviny.

Budete mít zájem:  Efedrin – EPHEDRIN Biotika – příbalový leták

Navíc čirok, jáhly a pohanka jsou přirozeně bezlepkové, tudíž si je mohou dopřát i alergici na lepek a celiaci.“

Dobré houby jsou základ

Stejně důležitou surovinou jako kroupy jsou houby. Ideální jsou hříbky, ale využít se dají i jiné druhy. Jen jeden druh hub není podle Báry Hernychové dobrou volbou – z kupovaných žampionů prý kuba „není to pravé“. 

„Houby – ať už čerstvé, sušené, nebo mražené – se nejdříve uvaří a pak podusí na cibulce. Doplníme je poctivou dávkou česneku, majoránkou a sádlem,“ popisuje Bára Hernychová. Pokrm se pak dosolí, dopepří a dá zapéct.

„Máme tak typicky zimní jídlo, zahřívací, vydatné a dodávající spoustu energie,“ shrnuje odbornice a má jeden skvělý tip navíc:

„Houbového kubu doporučuji doplnit kysaným zelím, fermentovanou zeleninou coby skvělým zdrojem vitamínu C. Ten je důležitý pro náš imunitní systém. Kysaná zelenina podpoří i naše střevní bakterie, nesmírně důležité pro fungování celého našeho organismu.“

  • Typ receptu: bezlaktózový, veganský
  • Náročnost receptu: snadný
  • Čas přípravy: 40 minut
  • Množství: 4 porce
  • Suroviny:
  • 400 g ječných krup
  • 650 g hub (lesní – čerstvé, sušené, mražené)
  • 100 ml slunečnicového oleje na pečení a smažení (nebo podle tradičních receptů vepřové či husí sádlo, samozřejmě již pak nejde o veganskou / vegetariánskou variantu, pozn. red.)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka 
  • mořská jemná sůl
  • pepř černý mletý 
  • kmín

Kroupy dobře propláchněte a namočte přes noc. Pokud máte sušené houby, namočte je minimálně na 5 hodin. Kroupy uvařte dle návodu na obalu.

Na pánvi osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kmín, houby a krátce poduste. Nakonec přidejte utřený česnek, čerstvě nadrcený pepř, majoránku a osolte. Směs smíchejte s uvařenými kroupami a vložte do tukem vymazaného pekáče. V troubě zapékejte na 170 °C cca 20 minut. 

Tip: Chcete-li mít kubu spíše sypkého než kašovitého, uvařené kroupy propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.

Autor: Probio

Galerie: Vánoční jídla ve světě. Právě na Vánoce vznikl švédský stůl 

Odborná spolupráce:

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace

Barbora Hernychová

Odbornice na přirozenou stravu ze společnosti Probio. Zabývá se převážně biopotravinami, expertka na zapomenuté plodiny a tradiční metody pěstování, propagátorka klíčení plodin, milovnice pečení a kvasového chleba.

Dokonalý houbový kuba: Připravte si tradiční vánoční pokrm tak, jak ho vařili naši předkové

24. 12. 2020 12:01

Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace Zdroj: veganotic, Toprecepty.cz

Nejen kapr, řízky a bramborový salát jsou tradičními českými vánočními pokrmy. Ačkoliv má tradici především v jižních Čechách, houbový kuba je populární ve všech koutech republiky. Jídlo, které se u nás o svátcích jedlo dávno před kaprem, si můžete snadno připravit i vy! Je rychlé, zdravé a vynikající.

Dávno předtím, než do české kotliny přišlo křesťanství, věřili Slované, že houby jsou posvátné. Výživná surovina rostoucí po lesích se tak stala i součástí oslav zimního slunovratu a tato tradice přetrvala. Jídla z hub se tak dále jedly i v časech, kdy už se slavily Vánoce a narození Krista.

Ostatně, hub bylo vždy dost i do zásoby na zimu, na rozdíl od masa, které si většina lidí prostě nemohla dovolit, a to ani na svátek. Jedním z nejtradičnějších houbových pokrmů, který si pohodlně můžeme udělat i dnes, je houbový kuba.

Proč kuba? Je to podle houby, ze které se jídlo dříve připravovalo – ta se jmenuje stroček trubcovitý a lidově se mu přezdívá právě Kuba nebo Kubíček.

Postupem času se ale kuba začal dělat z různých hub, nejčastěji z hřibů. Zapečené jídlo z krup a sádla je lahodné, zdravé, vydatné a rychlé. Dříve se kuba jedlo o štědrovečerní večeři, postupem času se přesunul do pozice oběda, ale zůstal součástí tradičně postního jídelníčku na Štědrý den.

Staročeský houbový kuba – recept

Dnes se nemusíme příliš ohlížet na to, co z úrody jsme dokázali uchovat na sváteční dny. Masa je dost a jakékoliv suroviny se dají pohodlně nakoupit v supermarketech. I přesto zůstává houbový kuba lahodným jídlem, které může i v moderní době skvěle posloužit třeba jako štědrovečerní jídlo pro ty, kdo neholdují masu nebo netouží po smaženém. Jak tradičního kubu připravit?

Co budeme potřebovat:

  • 200 gramů ječných krup
  • 75 gramů sušených hub
  • hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední sibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka, sůl a kmín

Postup: Kroupy propláchneme a necháme je namočené přes noc. Ráno je v osolené vodě uvaříme doměkka, trvá to 20 – 30 minut.

Mezitím v misce namočíme sušené houby a necháme je nabobtnat, trvá to cca 15 minut. Utřeme česnek, cibuli nakrájíme najemno.

Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm osmahneme cibulku, přidáme houby, sůl a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou cca 15 minut.

Poté k houbám přidáme uvařené kroupy, majoránku a nakonec česnek, promícháme a vaříme dalších 10 minut. Těsně před koncem vaření přidáme máslo, necháme ho rozpustit, stáhneme plamen a obsah pánve promícháme.

Poté ho přesypeme do pekáčku, zarovnáme a kubu pečeme v troubě na 220°C jen asi 5 – 10 minut. Jde o to, aby kuba uvnitř zůstal vláčný a zapekl se pouze na povrchu. Tip: Na talíři můžete kubu posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.

Dobrou chuť a hezké Vánoce!

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector