Houbové recepty, které možná neznáte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

1.

Začneme receptem, který jsem se naučil jako dítě na jednom táboře. Tehdy jsem poprvé ochutnal bedly na kmíně a zamiloval jsem se do nich. Jde o klobouky bedel opečené na oleji dochucené kmínem, solí a pepřem, servírované na chlebu.

  • Bedla na kmíně – RECEPT ZDE!
  • Houbové recepty, které možná neznáte
  • 2.

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek. Ano jednoduchý recept, podle kterého připravíte úžasné houbové placky.

  1. Houbové placky – RECEPT ZDE!
  2. Houbové recepty, které možná neznáte
  3. 3.

Jako třetí recept jsme vybrali na holubinky. Na kousky nakrájené holubinky (nazelenalá, mandlová, bukovka, namodralá atd.), zprudka opečené na sádle dochucené solí a kmínem. Z holubinek připravené škvarky jsou opravdu skvělou záležitostí, rozhodně recept, který stojí za vyzkoušení!

  • Škvarky z holubinek – RECEPT ZDE!
  • Houbové recepty, které možná neznáte
  • 4.

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček. Tak tenhle recept rozhodně nesmí chybět v žádné houbařské kuchařce.

  1. Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!
  2. Houbové recepty, které možná neznáte
  3. 5.

Další náš výběr padl na recept na houbové omelety, který patří mezi poklady naší houbařské kuchařky. Jde o omelety usmažené z klasického těsta na omelety dochucené slaninou, houbami, cibulí … a dalšími dobrotami.

  • Houbové omelety – RECEPT ZDE!
  • Houbové recepty, které možná neznáte
  • 6.

V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky jiných hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance. Klasika, která je ale trochu pozměněná díky mouce dochucené dalším kořením.

  1. Houbové řízky v pikantním těstíčku – RECEPT ZDE!
  2. Houbové recepty, které možná neznáte
  3. 7.

A kdo z vás si již letos uvařil guláš z hub? Ano, houbový guláš patří k dalším tradičním receptům z hub. A které houby jsou na guláš nejlepší? Například Hřib kovář, ten je na houbový guláš opravdu nejlepší.

Jeho dužnina plodnic je pevná. Ovšem pozor, hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu! Některé zdroje totiž uvádějí, že nedostatečně tepelně upravený způsobuje žaludeční potíže.

Kdo se bojí, může použít i jiné tvrdé houby ….

  • Houbový guláš z kovářů – RECEPT ZDE!
  • Houbové recepty, které možná neznáte
  • 8.

Houby, uzené maso, cibule, petrželka, houska, mléko a koření. To vše vytvarované do kuliček, uvařené ve vodě a podávané s osmaženou cibulkou a zelím. Pokud tenhle recept neznáte, neváhejte a vyzkoušejte ho! Jistě se stane se vašim oblíbeným.

  1. Houbové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!
  2. Houbové recepty, které možná neznáte
  3. 9.

Vyzkoušejte také starý a výborný recept na pomazánku s čerstvými houbami, tvarohem, cibulí, rajčaty a kysanou smetanou. Jde o výbornou pomazánku, která zachutná všem milovníků hub.

  • Houbová pomazánka s tvarohem – RECEPT ZDE!
  • Houbové recepty, které možná neznáte
  • 10.

Teď tu máme trochu netradiční recept, který ale pochází z kuchařek našich babiček. Jde o klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky jsou pak servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

  1. Houbové taštičky vařené – RECEPT ZDE!
  2. Houbové recepty, které možná neznáte
  3. 11.

Polévka je grunt, maso špunt! A co houby? 🙂 Ty do polévky rozhodně patří! Hutná zeleninová polévka zahuštěná jíškou, nastavená čerstvými, nebo mraženými, případně i sušenými houbami.

Houbová bramboračka II. – RECEPT ZDE!

12.

A znáte houbové Cordon Bleu? Jedná se o bedly plněné šunkou a sýrem, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova. K této lahůdce potřebujeme otevřené bedly, průměr klobouku kolem 12-15 cm je ideální, větší přepůlíme na polovinu.

  • Houbové Cordon Bleu – RECEPT ZDE!
  • 13.
  • V našem výčtu nesmíme zapomenout ani na staročeský houbový pokrm, tzv Houbovec. Podobně jako Kuba se jiný Houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …
  • Houbovec z jižních Čech – RECEPT ZDE!
  • 14.

A co houby ve formě koření, už jste je zkoušeli usušit a pomlít? Například houbový prášek ze sušených hub používáme k ochucování omáček nebo polévek. Můžeme z něj také vyrobit různé kořenící směsi do paštik, polévek nebo gulášů.

  1. Houbový prášek jako koření – směsi koření z houbového prášku – RECEPT ZDE!
  2. 15.

Máme tu další z netradičních receptů. Jde o podušené houby promíchané s dalšími ingrediencemi, směs upečená v troubě ve formě paštiky. Další z receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet!

  • Houbová paštika – RECEPT ZDE!
  • 16.

A co houby jako polotovar k dalšímu použití? Máme tu také jeden osvědčený recept na houbovou směs. Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.

  1. Houbová sterilovaná směs pod maso – RECEPT ZDE!
  2. 17.

Houby naložené na způsob matesů, skvělá chuťovka k pivu nebo vínu. Tento recept je prověřený, vyzkoušený. U nás na chalupě jednoznačně nejpopulárnější mlsání při posezení s přáteli u piva či vína.

  • Houbové matesy – RECEPT ZDE!
  • 18.

A ještě jeden recept na houby servírované ve formě studené kuchyně. Vyzkoušejte tuto houbovou delikatesu. Tlačenku z naložených hub, vařeného kolena, vepřových kůží a dalších ingrediencí.

Houbová tlačenka II. – RECEPT ZDE!

19.

Máme tu další raritu, houbovou pastu. Jde o velmi pikantní pastu, kterou lze použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedené dávky v receptu vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.

  1. Houbová pasta – RECEPT ZDE!
  2. 20.

Nesmíme zapomenout na snad nejznámější staročeský recept z hub. Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích. Kdo by ho přeci jen neznal, zde je jedna z jeho variant.

Houbový kuba II. – RECEPT ZDE!

21.

Houbová smaženice je nejčastěji připravovaný pokrm z hub. Asi by bylo špatné, ji zde neuvést i když věřím, že ji umí připravit asi každý houbař. Tedy pro úplnost, tady je.

  • Houbová smaženice – RECEPT ZDE!
  • 22.

Už jste zkoušeli houbový prejt? Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

  1. Prejt z holubinek – RECEPT ZDE!
  2. 23.

Houbový tatarák je také skvělý! Má něco do sebe, i když v něm není ani kousek masa. Ale to neznamená, že bude chutnat jenom vegetariánům!

  • Tatarák z čirůvek – RECEPT ZDE!
  • 24.

Houbová směs ze smrkových, nebo pravých ryzců, červené papriky, sýra, pórku, koření a worcesterské omáčky, servírovaná na topinkách. Další z možností jak upravit a pak si pochutnat na nasbíraných houbách z lesa.

  1. Směs z ryzců na topinkách – RECEPT ZDE!
  2. 25.

Vyzkoušejte také oblíbený a jednoduchý starý recept od guru našich houbařů profesora F. Smotlachy. Tímto způsobem můžeme připravit i mladé, tvrdé plodnice hříbků, kozáků, křemenáčů a dalších mladých tvrdých hub.

  • Májovky jako ovar – RECEPT ZDE!
  • 26.

Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.

Dršťková polévka z masáků – RECEPT ZDE!

A mohli by jsem pokračovat asi donekonečna. V naší databázi máme stovky úžasných receptů na houby a s houbami. Houby patří neodmyslitelně do naší české kuchyně a většina Čechů je miluje. Já tedy patřím mezi ně. A co vy? Další inspiraci hledejte v naší databázi. Snad ve všech kategoriích, kromě sladkého, nejdete nějaký recept na houby či s houbami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Třikrát houbová omáčka – Kuchařka pro dceru

Houbové recepty, které možná neznáte 26.9.2019 / Počet komentářů: 50

Houbová omáčka je věc, která nejdřív vzniká v lese a potom v kuchyni v úplně samostatném kastrůlku.

Určitě si řeknete, proč nepřidat houby rovnou pod maso a dusit je s ním, případně je s masem péct. Samozřejmě, že to jde taky. Když se ale budu držet kuchařské terminologie, nevznikne pak maso s houbovou omáčkou, ale maso s houbovou šťávou, maso na houbách, houbové masové ragú nebo houbový masový guláš.

Omáčka prostě vzniká samostatně a pro houbovou to platí taky. (Jediná výjimka je svíčková omáčka, která se technicky vzato vůbec omáčka jmenovat nemá, ale s tím už se těžko něco nadělá.) Psala jsem o tom podrobněji tady: Omáčky k masu.

Díky své samostatnosti můžete houbovou omáčku přidat k čemukoli: k vařenému i pečenému masu, k rychlým plátkům masa z pánve, které nemají svou vlastní šťávu, ale klidně i k vařeným vajíčkům nebo k volským okům.

Houbové recepty, které možná neznáte

Jak se dělá houbová omáčka

Na každou omáčku jsou potřeba tři věci:

1. Jíška

Této položky se není třeba děsit. Jíška není zlo, jak se o ní často říká. Jíška je dobro. Jíška vůbec nemůže za to, že česká kuchyně dostala označení těžká, hutná, sytá, byť se jí to často dává za vinu. Nenechte se tímto davovým tažením proti jíšce strhnout taky.

Špatnou pověst jíška dostala jen proto, že spousta lidí zapomněla, proč se vlastně používá.

V hospodách a restauracích nebo dokonce i jídelnách se často z pohodlnosti začalo zahušťovat moukou smíchanou s vodou, jenže takové omáčky pak působí jako klíh, jsou moc hutné a těžké do žaludku a leckomu je po nich nedobře.

Díky tomu získala česká kuchyně pověst něčeho nezdravého, těžkého, tučného. Stalo se to kvůli lenosti, kvůli nedůslednosti při vaření, kvůli šetření pár halířů na tuku. Jíška je v tom naprosto nevinně.

Jíška, když se dobře použije, je něco – nebojím se to říct – vznešeného. Zahuštění jíškou není s ničím jiným srovnatelné, jíška je naprostá špička. Zajíškované omáčky dovedou být jemné, hedvábné, sametové, a hlavně lehoučké na jazyku, nikoli těžké.

Budete mít zájem:  Očkujte děti proti nebezpečnému průjmu

Navíc je jíšky potřeba jen maličko, když se to přepočte na jednu porci, je to třeba jen 2 g tuku a 2 g mouky na osobu, čili zanedbatelné množství. Proto se ji snažím vracet zpátky na talíře, proto se k ní uchyluju, kdykoli můžu. Jsem přesvědčená, že česká kuchyně má šanci vrátit se znovu na výsluní a dělám pro to, co můžu.

O jíšce jsem psala už dřív v tomhle článku, kde jsem vysvětlovala, proč si zaslouží vzít znovu na milost: Jíška: recept a použití.

2. Vývar

Dává logiku, že k hovězímu masu budete nejspíš chtít použít hovězí vývar, ke kuřecímu masu kuřecí, ale nic vám nebrání udělat i vegetariánskou verzi omáčky ze zeleninového vývaru.

V nouzi může vzniknout houbová omáčka i z kupovaného bujonu, jen doporučuju použít co nejpřírodnější a co nejméně chuťově agresivní druhy. Pokud bujón doma připravíte podle návodu a přijde vám trochu mdlý, tak to bude přesně ten správný.

Návody na domácí vývary u mě najdete tady:

  • hovězí vývar (včetně masa k jídlu)
  • kuřecí vývar
  • zeleninový vývar

3. Něco, co vytvoří vlastní charakter omáčky

V případě houbové omáčky to jsou pochopitelně houby, čerstvé nebo sušené.

Jako čtvrtá, nepovinná položka vystupuje v mnoha omáčkových receptech i smetana. Ta dělá omáčky světlé a hlavně hebčí a krémovější než obvykle.

Houbová omáčka z čerstvých hub

Už vás nebudu víc napínat teorií a rovnou řeknu, jak se houbová omáčka připravuje. Je to čarokrásně jednoduché:

  1. V kastrůlku umíchejte jíšku, zalijete ji vývarem, pořádně rozmíchejte a nechte zvolna vařit aspoň 20 minut. Detaily tohoto konání jsou uvedeny v přiložených receptech.
  2. Houbové recepty, které možná neznáte

  3. Mezitím si očistěte houby a pokrájejte je. Pokud to jsou bílé žampiony, tak jim ještě na chvíli dopřejete kyselou lázeň ve vodě s citronovou šťávou, aby nešedly. Načež si rozehřejte v pánvi kousek másla, vysypete na něj houby a pěkně zprudka je opečete, aby ztratily objem a získaly hezkou barvu i chuť.
  4. Houbové recepty, které možná neznáte

  5. Pokud si chcete s houbami vyhrát, nechte je nejprve v teple pánve pustit tekutinu a vydusit. Až se tekutina odpaří, houby se začnou opékat a hlavně připékat ke dnu. V tom okamžiku je můžete podlít několika lžícemi vývaru, rozpustit přípečky a pokračovat dál. Stačí si to zopakovat dvakrát až třikrát a budete mít houby jedna radost. Podmínkou samozřejmě je přilnavá pánev, ve které přípečky mohou vzniknout, čili nejlépe nerez, nikoli teflon a podobné klouzavé nepřilnavé povrchy.
  6. Houbové recepty, které možná neznáte

  7. V posledním kroku stačí spojit dohromady zhoustlou omáčku a opečené houby. Kdo chce mít omáčku noblesní, nejprve zahuštěný provařený vývar procedí přes cedník, ten všechno zjemní a zachytí případné žmolky nebo kousíčky nečistot z vývaru. Pokud to považujete za zbytečné zdržování, chápu, ve všední den na to není tolik času.
  8. Houby přimíchejte do omáčky – ať už procezené nebo ne – a nechte ještě dvě až tři minuty společně pobublávat, aby se chutě stačily trochu propojit.
  9. Houbové recepty, které možná neznáte

  10. Ve smetanové verzi omáčky ještě společně s houbami přijde do kastrůlku smetana, nejlépe ta tučná, určená na šlehání. Nesráží se v teple tak rychle jako její kolegyně s přívlastkem na vaření a dělá omáčku krémovější. Smetana potřebuje taky minutku až dvě povařit, tím zhoustne a spojí se s omáčkou.
  11. Houbové recepty, které možná neznáte

Na dochucení houbových omáček se skvěle hodí hlavně kmín a zelená petrželka. Kmín můžete přidat do pánve hned zpočátku s houbami, petrželku naopak nasekejte a vmíchejte až do hotové omáčky úplně nakonec.

Houbové recepty, které možná neznáte

Suroviny

  • 400 ml hovězího (nebo jiného) vývaru
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla na opečení hub
  • 250 g čerstvých hub
  • velká špetka celého kmínu
  • šťáva ze 1/4 citronu, pokud používáte žampiony
  • hrst lístků zelené hladkolisté petrželky nebo několik stonků pažitky

Postup

  1. V kastrůlku na středním plameni zpěňte máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud neustane pěna a jíška pozvolna nezezlátne, celkem asi 5 minut. Nepřestávejte míchat, i když to vypadá, že o nic nejde.
  2. Přilijte třetinu vývaru a pokračujte v míchání, dokud se nevytvoří hustá kaše. Dolijte další třetinu vývaru a znovu rozmíchejte dohladka, nakonec přilijte zbytek a přiveďte k varu. Pozvolna provářejte 20-30 minut, občas promíchejte, protože zahuštěná omáčka se ráda chytá dna.
  3. Zatímco se vaří omáčkový základ, očistěte čerstvé houby, tedy je zbavte všech nehezkých, zaschlých a červivých částí a otřete nebo omyjte z nich špínu (trocha vody jim neuškodí). Nakrájejte je na kousky zhruba velikosti sousta, i když se opékáním zmenší, je to ideální velikost do omáčky. Pokud používáte žampiony, po nakrájení je rovnou vhazujte do vody okyselené citronovou šťávou, aby nehnědly.
  4. V druhém kastrůlku rozehřejte máslo, vhoďte houby, osolte dvěma špetkami soli, zasypte kmínem a zprudka opékejte, dokud houby nepustí šťávu a ta se znovu nevydusí až na původní tuk.
  5. Houby odstavte, přebytečný tuk z nich můžete slít. Přimíchejte je do hotové, provařené omáčky.
  6. Petrželovou nať nasekejte nahrubo a přimíchejte k omáčce až těsně před podáváním.

https://www.kucharkaprodceru.cz/houbova-omacka/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
  Houbové recepty, které možná neznáte

Suroviny

  • 300 ml světlého hovězího vývaru z vařeného masa
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla na opečení hub
  • 250 g čerstvých hub (báječné jsou například lišky)
  • šťáva ze 1/4 citronu, pokud používáte žampiony
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (200 ml)
  • hrst lístků zelené hladkolisté petrželky nebo několik stonků pažitky

Postup

  1. Máslo rozehřejte v malém kastrůlku a zasypte moukou. Nechte společně zpěnit, a jakmile pěna zmizí, nepokračujte ve smažení jíšky a dosahování tmavšího stupně hnědé, ale nechte ji světlou a rovnou ve dvou nebo ve třech dávkách zalijte studeným vývarem, přičemž vždy důkladně rozmíchejte. Přiveďte k velmi mírnému varu a nechte zvolna 20-25 minut vařit. Můžete sbírat pěnu a nečistoty, ale hlavně občas promíchejte a trpělivě čekejte, až se jíška dobře provaří a spojí s omáčkou. Pokud máte strach ze žmolků nebo chcete omáčku ještě trochu zjemnit, po provaření ji proceďte.
  2. Zatímco se základ na omáčku prováří, očistěte houby a nakrájejte je – na plátky, půlky nebo čtvrtky, jak vám velí momentální rozpoložení a taky tvar a velikost hub. Pokud máte co do činění s žampiony, po nakrájení je rovnou vhoďte do vody s citronovou šťávou, aby nehnědly na řezu a později v pánvi nešedly.
  3. Rozehřejte lžíci másla v pánvi a vhoďte všechny houby. Lehce osolte a zprudka opékejte, až houby pustí vodu a ta se odpaří na tuk. Znovu dosolte podle chuti, případně velmi zlehka okyselte pár kapkami citronové šťávy.
  4. Do téměř hotové omáčky přidejte opečené houby, vlijte smetanu a nechte přejít varem, půl minuty až minuta zcela stačí. Dochuťte solí. Petrželovou nať bez stonků nasekejte nahrubo a vmíchejte k omáčce.

https://www.kucharkaprodceru.cz/houbova-omacka/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Houbová omáčka ze sušených hub

Sušené houby vedou k trochu jiné chuti omáčky, ale zase dodají lepší houbovou sílu a vůni.

S houbovou omáčkou ze sušených hub začněte dřív. Buď hodinu předem, kdy sušené houby v mističce zalijete vroucí vodou a necháte nabobtnat na kuchyňské lince, nebo ještě lépe den předem, kdy sušené houby v mističce zalijete studenou vodou a necháte nabobtnat přes noc v lednici. Takové jsou měkčí a chutnější.

Až dojde na vaření omáčky, jsou tu tři základní odlišnosti oproti omáčce z čerstvých hub:

  1. Vodu z hub nevylévejte, ale přidejte ji do kastrůlku k masovému vývaru. Slévejte ji opatrně, na dně můžou být kamínky a jiné nečistoty.
  2. Tyhle houby nepotřebují opékat v pánvi, takže je přihoďte do kastrůlku hned po zalití jíšky a nechte potřebných 20-30 minut zvolna vařit společně s vývarem.
  3. Omáčka se nedá cedit, protože byste přišli o houby v ní.

Houbové recepty, které možná neznáte

I u této omáčky se dá na závěr vyrobit její smetanová verze, ale ta mi tu nepřijde tak dobrá jako u houbové omáčky z čerstvých hub. Proto ji neuvádím, dokončení smetanou by však bylo stejné jako v případě výše.
 

Houbová omáčka ze sušených hub

Suroviny

  • 300 ml hovězího nebo jiného vývaru
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • dámská hrst sušených hub, předem namočených do 200 ml vody horké (na 1 hodinu) nebo studené (na 1 den)
  • špetka celého kmínu
  • hrst lístků zelené hladkolisté petrželky nebo několik stonků pažitky

Postup

  1. V kastrůlku na středním plameni zpěňte máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud neustane pěna a jíška pozvolna nezezlátne, celkem asi 5 minut. Nepřestávejte míchat, i když to vypadá, že se zdánlivě nic neděje. Nakonec by jíška měla skoro mít barvu liščí srsti.
  2. Přilijte třetinu vývaru a pokračujte v míchání, dokud se nevytvoří hustá kaše. Dolijte další třetinu vývaru a znovu rozmíchejte dohladka, nakonec přilijte zbytek i vodu z namáčení hub a přiveďte k varu.
  3. Houby trochu nasekejte a přidejte k omáčce. Kmín vsypte do kastrůlku taky. Pozvolna provářejte 20-30 minut.
  4. Provařenou omáčku dochuťte solí, aby vám její chuť přišla příjemná. Petrželovou nať nasekejte nahrubo a přimíchejte k omáčce až těsně před podáváním.

https://www.kucharkaprodceru.cz/houbova-omacka/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Tím jsem vám dala návod na tři různé houbové omáčky postavené na jednom a tom samém principu. A jak děláte houbovou omáčku vy?

 

Štítky:čerstvé houby, houbová omáčka, houby, jíška, omáčka k masu, sušené houby, vývar

Malý lexikon hub: Co kdy roste a jak z nich chutně a jednoduše vařit?

15. 10. 2020 07:14

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D.

Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangana jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny.

Jedlé houby slouží člověku jako potravina s nízkou kalorickou hodnotou, nebo jako pochutina. Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce nejvíc z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe.

Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat.

Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.

Houbové recepty, které možná neznáte

Kdy co roste

  • Leden: penízovka sametonohá
  • Únor: penízovka sametová, Jidášovo ucho
  • Březen: penízovka sametová, Jidášovo ucho, kačenka česká
  • Duben: smrž obecný, kačenka česká, smrž špičatý, destice chřapáčová, šťavnatka březnovka
  • Květen: čirůvka májovka, závojnatka podtrnka, smrž obecný, sýrovec žlutooranžový, polnička ranná
  • Červen: hřib dubový, hřib koloděj, hřib žlutomasý, holubinka namodralá, žampion jarní, liška bledá
  • Červenec: všechny hřibovité houby, kozák březový, křemenáč osikový, holubinka nazelenalá, klouzek obecný, liška obecná
  • Srpen: hřib hnědý, většina jedlých holubinek, bedla červenající, bedla vysoká, mochomůrka růžovka, mochomůrka šedivka, lišky
  • Září: roste nejvíce jedlých druhů hub – hřibovité, klouzky, holubinky, čirůvky, lišky
  • Říjen: čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, hřib hnědý, hřib sametový, klouzek obecný, václavka obecná
  • Listopad: hlíva ústřičná, čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, Jidášovo ucho, václavka obecná, hřib hnědý
  • Prosinec: hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametová

Houbové recepty

Deštivé podzimní počasí houbám velmi přeje, takže pokud už máte nasbíráno, jistě hledáte isnpiraci, jak tuhle pochoutku z přírody zpracovat. Úplně nejjednodušší je klasická smaženice.

Na pánev hodíme kus másla nebo špeku, na tom osmahneme cibulku, přihodíme předvařené houby podle chuti, orestujeme a ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně bylinkami opět podle chuti.

Přidáme rozšlehaná vejce a hotovo! Dobrota nejlépe chutná s čerstvým chlebem. 

Houbové recepty, které možná neznáte

Další možností je houbová omáčka. Těch existuje mnoho, hodí se k nim rýže i knedlík. Hříbková je dobrá s hovězím, lišková s vepřovým… Inspirujte se recepty našich čtenářů a vyberte si podle sebe:

Houbové recepty, které možná neznáte Houbové recepty, které možná neznáte Houbové recepty, které možná neznáte

  1. Máte-li rádi kopr, na zahřátí i zasycení je výborná kulajda. Recept na ni najdete zde:

Houbové recepty, které možná neznáte

Houby si taky můžete naložit na kyselo. Nejlepší jsou na to malé mladé hřiby nebo křemenáče. Jak na to? Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl.

Vše promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího nálevu přidáme na větší kusy nakrájené očištěné houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme krystalový cukr. Opět přivedeme k varu.

Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty. Hrnec odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Několikrát promícháme. A poté už můžeme houbami plnit připravené skleničky. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem.

Po uzavření skleničky otřeme a zavaříme.

Houbové recepty, které možná neznáte

  • spagetka17. 5. 2013 10:21:21 Hanička mě předběhla, taky jsem chtěla o tomto psát. Je pravda, že Češi jsou ve sběru a úpravě hub na 1. místě na světě. Já když byla v Anglii a sebrala jsem pár dubáků, tak mě přátelé měli za cvoka, že se snad chci otrávit , pak jen mlaskali a zírali. Takže jo, houby vždy a hlavně celý rok. Odpovědět

3 recepty s houbami, které určitě neznáte – Království žen

Babí léto je ideální období, kdy vám budou chutnat recepty z hub. Vyzkoušejte naše recepty, které jsou neobvyklé a velmi chutné. Citrónové rizoto se zeleninou si zamilujete, bulgur se Šmakounem budete mít rychle hotový a Šmakoun na hříbkách vás překvapí svou jemnou a vyváženou chutí.

Citrónové zeleninové rizoto

  • Potřebujete
  • 2 hrnky rýže
  • 250 g žampionů
  • 200 g Šmakouna a hlívou ústřičnou
  • 3 hrsti pokrájeného pórku
  • 1 střední cibule
  • 200 ml sójové smetany
  • lžička houbového koření
  • čtvrtka citronu
  • kmín, sůl a pepř
  • Postup

Na oleji opečte pokrájené žampiony s kmínem a cibulkou, po chvíli přidejte nastrouhaného Šmakouna. Když zelenina se Šmakounem trochu zezlátnou, přidejte nakrájený pórek. Krátce orestujte a dejte chvíli stranou. Na pánev kápněte trošku oleje a osmahněte na něm rýži, dokud nezbělá. Pak ji ihned zalijte dvěma hrnky vody, osolte a přikryjte pokličkou. Za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud rýže nezměkne. Pak přidejte hotovou zeleninu se Šmakounem, pepř, sůl a houbové koření. Citron odblaňte a dužinu nasekejte na kousky. Přidejte k rizotu, promíchejte a zalijte sójovou smetanou. Nechte přejít varem a ihned podávejte.

Zdroj – www.smakoun.eu/Daniela vaří a píše

Bulgur se Šmakounem

Potřebujete

Houbové recepty, které možná neznáte

Foto: Milča Jandusová

  1. 200 g bulguru
  2. 50 g žampionů
  3. 1 balení Šmakouna s hlívou ústřičnou
  4. cibule
  5. 2 stroužky česneku
  6. žlutá paprika
  7. půlku fenyklu
  8. lžička miso pasty
  9. bylinková sůl
  10. Postup

Bulgur ochuťte bylinkovou solí, zalijte v misce horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte odstát. Mezitím si nakrájejte Šmakouna s příchutí hlívy ústřičné na kostky.

Stejně nakrájejte cibuli, česnek, žlutou papriku, žampiony a fenykl. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu se Šmakounem a orestujte.

Po chvíli do pánve přidejte bulgur, promíchejte a společně opečte. Na závěr vmíchejte lžičku miso pasty a podávejte.

Zdroj – www.smakoun.eu/Milča Jandusová

Šmakoun na hříbkách

Potřebujete

Houbové recepty, které možná neznáte

Foto: Míša Lentesová

  • 200 g Šmakouna s hlívou
  • 1 cibule
  • 500 g dušených hříbků
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rostlinné smetany
  • lžíce oleje
  • lžíce másla
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • hrst petrželky
  • hraška na zahuštění
  • Postup

Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidejte hříbky a nechte orestovat. Poté si zhruba třetinu hříbků dejte stranou, ke zbytku přilijte vývar se smetanou a povařte.

Vmíchejte kmín, rozmixujte a podle potřeby zahustěte hraškou. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte hříbky, které jste si dali předtím stranou, a přihoďte k nim pokrájeného Šmakouna. Krátce orestujte a přidejte do omáčky. Přidejte sůl a pepř.

Servírujete s čerstvou petrželkou a dýňovými noky.

Zdroj – www.smakoun.eu/Míša Lentesová

Vyzkoušíte tyto zajímavé recepty?

Michaela Michalíková

Houbové recepty, jak je neznáte: Paté, omáčka i trojhránky

Provoňte svůj domov houbami, poradíme vám, jak na to!

Vneste do svých domovů kousek lesa a provoňte je pohádkovou vůní hub. Pomůže vám s tím trojice dnešních receptů na skvělé žampionové paté, zlatavé trojhránky plněné liškami a krémovou hříbkovou omáčku!

Pokud jste si nepřinesli zrovna čerstvé houby z lesa, nevadí! Sezona hub je tady a tím pádem jsou všude k mání. Existuje tolik druhů hub, že jsem se rozhodla je dnes nemíchat. Naopak, recepty se zaměřují na specifickou chuť vždy jednoho druhu. A tak zkuste paté ze žampionů, ovoňte hříbkovou omáčku houbovou bylinkou nebo upečte trojhránky plněné tou nejlahodnější náplní z lišek.

Na 2 sklenky po 200 ml potřebujete: 250 g směsi čerstvých bílých a hnědých žampionů, 50 g kešu, 2 šalotky, 4 lžíce olivového oleje, 2 hrsti bylinek, hrst sušených brusinek, sůl, pepř, chléb k podávání

Houbové paté se hodí na čerstvý chléb, třeba na ten se sušenými švestkami

Postup: Na začátku si opečte kešu oříšky na suché pánvi, dokud nezhnědnou. Pozor na připálení! Můžete je rovnou nasypat do připraveného mixéru, ve kterém později ze všech ingrediencí umixujete paté. Kešu před přidáním dalších ingrediencí jemně rozmixujte.

Na polovičním množství olivového oleje osmahněte nadrobno pokrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět. Hotovou šalotku přidejte ke kešu oříškům.

Očistěte si hnědé i bílé žampiony a nakrájejte je na plátky, poté je osmahněte na zbylém množství olivového oleje. Houby restujte zhruba 5 minut, dokud nezhnědnou a nepustí trochu šťávy.

Nechte je vychladnout a přidejte do mixéru ke kešu ořechům a šalotce.

Nyní je čas přidat brusinky a bylinky. Vyberte si takové bylinky, jaké máte rádi a máte je doma. Já zvolila čerstvé oregano, pažitku a petržel. Vše osolte, opepřete a rozmixujte do jemné konzistence. Podávejte na krajíci čerstvého chleba.

Tip: Do hotové směsi můžete přihodit ještě pár větších kousků brusinek. Vyberte si pěknou dózu, zavažte kolem hrdla mašli a obdarujte své blízké tímto výborným jedlým dárkem.

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce rostlinného oleje, 8 kuřecích horních stehen s kůží, sušený tymián, 3 snítky rozmarýnu, trochu másla a vody na podlití, 250 g čerstvých hřibů (nebo sušených), 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl suchého bílého vína, 1,5 hrnku kuřecího vývaru nebo vody, 1 velkou hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, oregano a houbová bylinka), sůl, pepř

Vhodnou přílohou k houbové omáčce s kuřecím masem je rýže

Postup: Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Mezitím si omyjte kuřecí stehna, z obou stran osolte, opepřete a posypejte sušeným tymiánem.

V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm všechna kuřecí stehna, nejprve ze strany s kůží, poté z druhé strany.

Jakmile budou stehna opečená, přendejte je do pekáče, poklaďte je plátky másla, snítky rozmarýnu a dejte péct do trouby zhruba na 30 minut, dokud nedosáhnete pěkně opečené kůrky. V průběhu pečení maso dle potřeby podlejte trochou vody.

V pánvi, kde jste opékali maso, osmahněte na plátky nakrájené hřiby. (Pokud máte zásoby z loňska a budete používat sušené hřiby, namočte si je nejprve do vody, nechte změknout, sceďte a poté přidejte do pánve). Přidejte nadrobno pokrájený česnek a nechte provonět.

Po zhruba 5 minutách, kdy pustí houby šťávu, je zasypejte moukou a promíchejte. Poté přilejte bílé víno a nechte trochu vypařit. Přidejte vývar, případně vodu, a vařte do doby, než omáčka zhoustne a bude probublávat.

Přihoďte nasekané bylinky a dle chuti osolte a opepřete.

Tip: Hotový pokrm si můžete vychutnat samostatně, s krajícem chleba nebo použijte jako přílohu vařenou rýži.

Na 12 menších trojhránků potřebujete: 2 lžíce másla, 250 g čerstvých lišek, 2 stroužky česneku, 2 dl suchého bílého vína, 1 kelímek smetany na vaření, 1 hrst směsi bylinek (oregano a tymián), 4 plátky slaniny, 50 g nivy, 1 listové těsto, 1 žloutek, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín na posypání, pár snítek tymiánu na ozdobu

Zlatavé trojhránky s liškami připravte jako jednohubky pro návštěvu nebo si připravte jejich větší variantu třeba k večeři

Postup: Nejprve si připravte náplň z lišek. Očistěte a pokrájejte lišky na menší kousky. Na rozehřátém másle je osmahněte a poté přidejte na provonění nadrobno pokrájený česnek. Přilejte víno a občas promíchejte, dokud se nevypaří. Poté vmíchejte ¾ kelímku smetany a nasekané bylinky. Míchejte do doby, než omáčka zhoustne. Osolte, opepřete a dejte stranou vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zbytek ingrediencí na náplň. Nivu nastrouhejte nahrubo a slaninu opečte na suché pánvičce dozlatova. Opečenou slaninu poté nakrájejte na malé kousky.

Listové těsto rozdělte na 6 čtverců, ty rozdělte úhlopříčně na poloviny a vytvořte tak malé trojúhelníky. Na polovinu trojúhelníku naneste náplň z lišek, kraje těsta však nechte volné. Posypte náplň trochou nivy a slaniny. Vezměte prázdnou polovinu těsta, překlopte ji přes náplň k druhé polovině těsta a vytvořte tak trojúhelník. Vidličkou pak okraje pomačkejte, aby se pořádně spojily.

Žloutek vyšlehejte spolu se zbylou smetanou. Touto směsí potřete naplněné trojhránky. Posypejte je trochou kmínu a do každého trojhránku udělejte tři tenké řezy. Trojhránky se tak nebudou při pečení nafukovat a přidá jim to i na výsledném vzhledu. Připravené trojhránky nechte péct dozlatova, zhruba 30 až 40 minut. Po dopečení je můžete ozdobit čerstvým tymiánem.

Tip: Velikost trojhránků zvolte dle libosti. Plánujete si je připravit k večeři? V tom případě můžete připravit trojhránky větší. Listové těsto nechte rozdělené pouze na šest čtverců, a ty poté již plňte stejným způsobem.

Jaké houby a recepty patří k vašim nejoblíbenějším?

Nejlepší houbové recepty, které Češi milují – Pestrý Jídelníček

Jestliže jste letos neměli na houby štěstí, nevadí.  Houbové recepty dávají možnost použít houby sušené, mražené či jinak uskladněné. Houby se dají připravit hned na několik způsobů a je škoda omezovat se na skvělou, leč obyčejnou smaženici. Experimentujte a rozšiřte si obzory. Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších českých receptů.

Kdy je ideální čas jít na houby?

Rčení „roste jako houby po dešti“ není pro nikoho jistě novinkou. Všeobecně opravdu platí, že houby rostou několik dní po větších deštích, ideálně v bezvětří a za vyrovnaných teplot od 6°C do 24°C.

Před sběrem si také přečtěte, co je důležité vědět a dodržovat!

  • Houby do košíku nebo tašek vkládejte s dostatečným přívodem vzduchu.
  • Ze země vytahujte celé houby.
  • Jamku po vytáhnuté houbě zakryjte, aby se podhoubí nevysušilo.
  • Křehké houby vložte do nádoby.
  • Nesbírejte houby, jejichž druh neznáte, ne všechny jsou totiž jedlé!

Jak houby skladovat?

Pokud je vaše houbové bohatství větší, než na jednu porci polévky, budete potřebovat houby dobře uskladnit. Poradíme vám hned několik způsobů, jak si budete moct vychutnat houby a houbové recepty po celý rok.

V každém případě nejprve houby důkladně očistěte. Mezi nejčastější způsoby konzervování hub patří tedy sušení, mražení, nakládání a zavařování.

Houby určitě nesušte na novinách, mohly by nasáknout tiskařskou čerň. Ideální je použít síto, na které naskládejte houby nakrájené na tenké plátky.

Poté je nechte sušit na suchém a dobře vzdušném místě po dobu alespoň tří dnů. Usušené houby by měly šustit obdobně jako suché listí a měly by být lámavé. Následné jimi naplňte sklenice a překryjte plátnem či víkem.

Před použitím v kuchyni houby namočte do vody, zkrátíte tak dobu jejich přípravy.

Zamrazování

Při zamrazování hub je doporučujeme nejprve podusit nebo spařit vroucí vodou, jinak by v houbách zůstaly škodlivé látky. Po podušení vložte vychladlé houby do mrazáku, doporučuje uskladňovat v krabičkách. Před použitím houby nerozmrazujte! Do pokrmu je přidejte rovnou mražené.

Nakládané houby (známé také jako “houby s octem”) patří mezi oblíbené houbové recepty. Při jejich používání do dalších pokrmů je lepší být obezřetný, výrazná chuť je předurčuje spíš k servírování jako chuťovka.

Pokud houby nakládáte, potřebujete nejprve nálev, který se nejčastěji skládá z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Nálev přiveďte k varu, a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, a poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem.

Konzervování

Dalším způsobem konzervace hub je zavařování. Lze použít výše zmíněný způsob nakládání a pouze sklenice sterilovat. Nebo použijte čerstvé houby, osolte je a opepřete, nechte je 20 minut odležet, poté jimi naplňte sklenice, které uzavřete víkem, a dále sterilujte obvyklým způsobem.

Podobně jako mražené houby je není potřeba namáčet, houbové recepty tak jsou opravdu bleskovou záležitostí.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

Postup:

  1. Na másle orestujte cibuli, po chvíli přihoďte pokrájenou hlívu a kostičky brambor.
  2. Přisypejte papriku, kmín a majoránku.
  3. Promíchejte a zalijte chladným vývarem.
  4. Polévku vařte cca 15-20 minut do změknutí hlívy a brambor.
  5. Dochuťte ještě podle chuti kořením, osolte, opepřete a prolisujte česnek.

Houbový Kuba

Ingredience: 

  • 500 g krup
  • 300 g másla
  • cibule
  • 50 g sušených hub (nejlépe směs křemenáčů, babek a hříbků)
  • sůl a pepř
  • 4–5 stroužků česneku
  • 1–2 lžičky sušené majoránky

Postup:

  1. Krupky nejprve spařte, potom je propláchněte v tekoucí vodě a nakonec s kouskem másla uvařte doměkka. Poté je sceďte v cedníku, propláchněte studenou vodou a dejte do mísy.
  2. Mezitím, co se vaří krupky, opečte na másle najemno nasekanou cibuli a houby spařte horkou vodou, sceďte je a pokrájejte.
  3. Cibulku i houby přimíchejte ke krupkám, směs osolte, opepřete, přidejte rozmělněný česnek a majoránku.
  4. Vše přendejte do sádlem vymazaného pekáčku a při 180 °C pečte asi půl hodiny. Těsně před koncem, když začíná být Kuba narůžovělý, jej poklaďte plátky másla.

Portobello burger

Ingredience:

  • 4 ks portobello žampionů
  • 4 ks housek na hamburgery (celozrnné)
  • pepř a sůl
  • paprika červená
  • paprika žlutá
  • 4 lžičky pesta
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • hrst rukoly
  • rajče
  • 2 lžíce kečupu (podle chuti pálivý)

Postup: 

  1. Žampiony vložte na pekáček a při 190 °C pečte v troubě 10 – 15 minut. Nebo ogrilujeme z obou stran na rozehřátém grilu.
  2. Poté houby osolte a opepřete.
  3. Papriky očistěte a orestujeme na pánvi nebo na grilu, dochuťte pestem.
  4. Housky rozpečte v troubě nebo na grilu (asi 3 minuty) a rozkrojte je. Spodní půlku potřete tatarskou omáčkou, položíme na ni lístky rukoly, plátek rajčete, žampion a papriku, přidejte trochu jemně pálivého kečupu, přiklopte druhou půlkou housky a propíchněte špejlí. K burgeru se skvěle hodí zeleninové hranolky, doporučujeme vyzkoušet batátové či celerové.

Houbové rizoto

Ingredience:

Postup:

  1. Hříbky zalijte vařící vodou a nechte 15 minut namočené. Slijte vodu, ale zachovejte ji, a hříbky pokrájejte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo nebo olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte nasekanou cibuli, nasekaný česnek a jednu snítku šalvěje a smažte na mírném ohni asi 5 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte hříbky a žampióny a smažte dalších 5 minut.
  3. Přidejte do pánve rýži, míchejte, aby se jednotlivá zrnka obalila směsí. Zvyšte teplotu a přilijte vodu, ve které se houby namáčely. Nechte pobublávat, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje.
  4. Přilijte asi polovinu vývaru a vařte opět, dokud se nevsákne (občas promíchejte), potom přidejte zbytek vývaru a vařte do absorbování. Přidejte mandlové mléko a míchejte, dokud rizoto nebude krémové a měkké. To potrvá asi 20 minut. Dobře ochuťte a vyndejte šalvěj.
  5. V menší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte lístky šalvěje a smažte, dokud nezačnou být křupavé. Pak je vyndejte a osušte v papírové utěrce. Do pánve přidejte hrudku másla spolu s mandlemi a smažte, dokud nebudou nahnědlé, potom přidejte ještě trochu másla a orestujte lišky. Dobře dochuťte.
  6. Navrch rizota naaranžujte lišky a posypte mandlemi a šalvějovými lístky.

Kulajda

Ingredience:

  • 600 g brambory
  • sůl a pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 300 g čerstvých houby
  • ocet
  • 4 ks vajec
  • 200 ml smetany
  • kopr
  • 0,5 lžička kmínu

Postup:

  1. Sušené předem namočené nebo čerstvé na kostky nakrájené houby dejte vařit do zeleninového vývaru.
  2. Přidejte kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou a povařte.
  3. Potom polévku dochuťte nasekaným koprem, přidejte vejce a za stálého míchání je nechte v polévce srazit.
  4. Při podávání přidejte do polévky ocet podle chuti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *