Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Kdo nemiluje čerstvé ovoce? Je vynikající, sladké a dobré pro zdraví. Pokud máte hlad, jakou lepší volbu můžete udělat, než si dát kousek čerstvého ovoce, že? Bohužel ne všechny plody jsou stejně blahodárné pro zdraví. Některé ovoce dokonce není zdravé vůbec a je lepší se mu vyhýbat!

Měli byste vyhledávat ovoce s vysokým obsahem vlákniny a vitamínů a zároveň s nízkým obsahem kalorií a cukru. Pokud přemýšlíte o tom, které ovoce použít jako základní suroviny ve vaší stravě a které si dopřát jen občas, je důležité znát fakta, abyste mohli udělat tu nejlepší volbu pro tvé tělo. Toto jsou plody, které byste měli a neměli jíst.

#1 Jezte: Ananas

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Pokud hledáte tropické ovoce se spoustou zdravotních výhod, nehledejte nic jiného než ananas, bohatý na vitamín C a mangan. Nejlepším důvodem k zařazení ananasu do vaší stravy je však enzym zvaný bromelain, který můžete získat jedením tohoto chutného ovoce.

Podle studie Biotechnology Research International pomáhá bromelain absorbovat antibiotika, zastavuje průjem a může dokonce bojovat proti cukrovce, srdečním onemocněním a rakovině. Také zkracuje dobu hojení po operacích a používá se k léčbě zánětů a sportovních úrazů.

Pokud hledáte způsoby, jak začlenit více ananasu do vaší stravy, zkuste si ho dát na pizzu, přidat do svého smoothie nebo jen tak nakrájet k svačině. Můžete ho připravit s ovesnou kaší, přidat ho k hovězímu tacos a nebo nakrájet na nějakou salsu.

#2 Jezte: Borůvky

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Všechny lesní plody/bobule mají neuvěřitelné přínosy pro zdraví, ale borůvky vše posouvají na jinou úroveň. Jeden šálek borůvek obsahuje 4 gramy vlákniny a pouze 15 gramů uhlohydrátů. V tomto šálku získáte také 24% denního doporučeného vitamínu C a 36% doporučené dávky vitaminu K. Díky vysokému obsahu vlákniny vás naplní, aniž by obsahovali přebytek kalorií.

Borůvky mají více antioxidantů než většina ostatních druhů ovoce nebo zeleniny. Antioxidanty mohou snižovat účinky stárnutí působením proti poškození DNA.

Studie také zjistily, že borůvky mohou zlepšit vaši paměť, mít antidiabetické účinky a po přísném cvičení mohou snížit poškození svalů. Kromě toho, borůvky mohou pomoci předcházet infekcím močových cest.

Chcete jíst více borůvek? Přidejte je do guacamole, udělejte lahodné borůvkové palačinky nebo je přidejte do salátu.

#3 Jezte: Vodní meloun

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Existuje dobrý důvod, proč najdete meloun na většině letních grilovaček – nejen že je chutný, ale také vám pomáhá zůstat hydratovaný, protože obsahuje 92% vody. Meloun se může pochlubit řadou dalších výhod pro zdraví, včetně snížení krevního tlaku a pomoci s bolestí svalů. Meloun obsahuje širokou škálu živin, včetně vitamínu C, draslíku, mědi, vitaminu A a vitaminu B5.

Velká výhoda melounu je vysoká hladina citrulinu, který najdete v bílé části kůry melounu. Ve vašem těle se citrullin promění v aminokyselinu arginin, která pomáhá mnoha vašim vnitřním orgánům, včetně plic a reprodukčního systému.

#4 Jezte: Jablka

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Jablka jsou levné, snadno dostupné, chutné a zdravé. Mohou být dobré pro hubnutí, protože obsahují velké procento vody a mají také vysoký obsah vlákniny (ve středně velkém jablku jsou 4 gramy), takže vás naplní, aniž by vás naplnili kaloriemi. Slupky jablek také obsahují polyfenoly, druh antioxidantů, o kterých bylo prokázáno, že snižují riziko mrtvice a srdečních chorob.

Ve slupkách jablek je pětkrát více polyfenolů než ve zbytku jablek, takže tuto část nevyhazujte! Pokud vás zajímá, zda všechna jablka mají stejné nutriční výhody, nemají. Přeskočte zelená jablka a ty červená, protože většina polyfenolů se nachází ve slupce červeného jablka. Ve vaší stravě je vždy místo pro další jablka a milion způsobů, jak s nimi vařit.

#5 Jezte: Grepfruit

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Budete překvapeni, když zjistíte, kolik živin je obsaženo grapefruitu. Pouze polovina grapefruitu obsahuje 64 procent denního doporučeného vitamínu C a také malé množství bílkovin, vitaminu A, manganu, thiaminu, folátu a hořčíku. Navíc, půl grapefruitu obsahuje pouze 52 kalorií, což je téměř nejméně kalorií u ovoce.

Grapefruit také obsahuje velké množství antioxidantů. Jedním z nich je lykopen, u kterého bylo prokázáno, že v řadě studií snižuje riziko rakoviny. Grapefruit obsahuje také flavoneny, které mají protizánětlivé vlastnosti. Grapefruity jsou kyselé, takže myšlenka jíst je syrové vás nemusí přitahovat. V tom případě je zkuste posypat mátou, medem a trochou soli.

#6 Jezte: Avokádo

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Jako byste potřebovali další důvod k milování avokáda, podívejme se na některé z důvodů, proč byste se pro ně měli nadchnout. Podle jedné studie avokádo obsahuje nejen velké množství vitamínu E, draslíku a železa, ale má také vysoký obsah tuku. Ptáte se, proč je to dobré? Protože je to nenasycený mastný tuk a je to druh, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Je toho také víc. Draslík v avokádu pomáhá regulovat krevní tlak a bojovat s únavou a obsahuje také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které vám pomáhají snižovat riziko srdečních chorob.

Obsahuje také vitaminy B6, C a D, které váš imunitní systém potřebuje, aby vás udržel zdravý. Ukázalo se, že některé z typů tuků v avokádu pomáhají chránit před určitými typy rakoviny.

Avokádo má vysoký obsah kalorií – jeden může obsahovat asi 400 – ale jako součást zdravé výživy je nutností. Zkuste to na snídani jako avokádový toast, nebo naplněné vejcem a zapečené.

#7 Jezte: Citrony

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Jeden citron vám dává 139 procent denního vitamínu C. LiveScience říká, že to není jediná dobrá věc, co se týká citronů. Jsou nízkokalorické, neobsahují tuky a jsou plné kyseliny listové, která pomáhá chránit před mrtvicí a zlepšuje kardiovaskulární systém. Je také vhodný pro každého, kdo je náchylný k ledvinovým kamenům.

Ukázalo se, že půl šálku citronové šťávy denně zabraňuje tvorbě kamenů, a studie naznačují, že také pomáháte svému tělu chránit se před vysokým obsahem cholesterolu a dokonce i rakovinou.

Někteří tvrdí, že citrony pomáhají při trávení, a zatímco někteří odborníci na výživu odhalili myšlenku, že citrony a citronová voda pomáhají při hubnutí, citrony jsou skvělý způsob, jak přidat chuť do vody, pokud se snažíte udržovat hydrataci, není potřeba žádný cukr.

#8 Jezte: Kiwi

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Studie zjistily, že vláknina přítomná v kiwi má masivní dopad nejen na podporu trávení, ale také na zlepšení toho, jak vaše tělo vstřebává živiny. Existují také důkazy o tom, že pomáhá zmírňovat bolest při zácpě, omezuje nadýmání a nepohodlí a zvyšuje celkové zdraví střev. Studie z Massey University naznačují, že se jedná o enzym nazývaný aktinidin, který dělá kiwi neocenitelným doplňkem každé stravy.

#9 Jezte: Jackfuit neboli Chlebovník

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Rozhodně nemusíte být vegetariáni nebo vegani, abyste si mohli pochutnat na bezmasých jídlech, a pokud chcete rozšířit svůj repertoár vaření na více jídel zaměřených na ovoce a zeleninu, měli byste zařadit chlebovník do své kuchyně. Jackfruit je něco velmi podivného: podle AP se pěstuje jako náhrada masa. Je to proto, že když ještě není zralé, může být rozdrcen, jako kdybyste roztrhali vepřové nebo kuřecí maso.

Myšlenka ovoce jako hlavní složky jídle může znít divně, ale má neutrální chuť, absorbuje jakékoli koření, které chcete použít, a má strukturu, která drží. A jakmile dozraje, je stále dobrý: tehdy ho chcete použít jako dezert.

Je tu ještě více dobrých zpráv: je to dobré i pro vás. Medical News Today říká, že jackfruit je plný vitamínů a živin a že se také zjistilo, že pomáhá snižovat cholesterol, snižovat krevní tlak a vyrovnávat hladinu cukru v krvi.

Dodává tělu to, co potřebuje k udržení zdraví kůže, kostí a krevních cév.

#10 Jezte: Granátové jablka

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Rozhodně si čas od času kupte granátové jablko. Podle BBC GoodFood obsahují granátová jablka asi trojnásobné množství antioxidantů, které dostanete v zeleném čaji nebo v červeném víně. Studie rovněž naznačují, že granátová jablka mohou pomoci v boji proti zánětu a snížit krevní tlak a riziko srdečních chorob. Když se další studie zaměřila na to, zda denní sklenice šťávy z tohoto ovoce může zlepšit paměť, výsledky byly slibné.

Healthline nazývá granátová jablka jedním z nejzdravějších plodů na světě, a to je docela velké tvrzení. Důvodem je, že granátová jablka obsahují dvě unikátní sloučeniny: puniklaginy a kyselinu penickou.

To jim dává největší přínos pro zdraví a je možné, že bude ještě objeveno více: granátová jablka byla dokonce spojena se zvýšenou úspěšností v boji proti určitým typům rakoviny.

Stále přemýšlíte, jestli to stojí za to?

Našlo se v článku ovoce, které začnete jíst?

Proč jíst angrešt, borůvky a rajčata? Vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka I. – Blog KalorickeTabulky.cz

Ovoce, zelenina a další dary přírody, jako jsou např. luštěniny, semínka, ořechy nebo houby, jsou v našem jídelníčku nezastupitelné a měly by tvořit jeho základ.

Alarmující je, že v dnešní době stále přibývá lidí, a zejména dětí, kteří odmítají jíst čerstvé ovoce a zeleninu.

Tím pádem se ochuzují o spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou například vitamíny, minerály a vláknina, a stávají se tak náchylnější k různým onemocněním.

Denně bychom měli sníst alespoň 400 g ovoce a zeleniny, přičemž zeleniny by mělo být poměrně více než ovoce. Zeleninu bychom měli zařazovat prakticky do každého jídla, ovoce je vhodné konzumovat spíše v dopoledních hodinách – a to z toho důvodu, že obsahuje cukr. A zejména u lidí s nadváhou je třeba si množství cukru ve stravě hlídat.

Vitamíny a minerály je potřeba doplňovat v průběhu celého roku – nejen v létě, kdy je všeho dostatek.

Samozřejmě je vždy výhodnější konzumovat dary přírody čerstvé, nicméně některé druhy ovoce, jako například angrešt, brusinky, meruňky a mnoho dalších je možné také konzervovat, zmrazit nebo usušit.

Je to vždy lepší varianta, než v zimním období utrácet spoustu peněz za dovážené ovoce, často plné chemických postřiků. Nemluvě o tom, že například banány se sklízejí naprosto nezralé, aby vydržely dlouhý transport.

Budete mít zájem:  Jak na strie? Podívejte se na zajímavé metody jejich eliminace.

Všeobecně platí, že:

  • Ovoce a zeleninu nakupujeme v sezóně, kdy je jejich výživová hodnota nejvyšší a cena nejnižší.
  • Nakupujeme v menších dávkách, abychom stihli všechno spotřebovat do doby, než se začne kazit.
  • Nakupujeme pouze pevné a nepoškozené plody.
  • Pokud nemáme to štěstí a nemůžeme si pěstovat vlastní zeleninu a ovoce, nakupujeme raději od místních pěstitelů a na farmářských trzích než v hypermarketech.
  • Zásadně nejíme žádnou zeleninu ani ovoce vykazující náznak plísně nebo hniloby!

Z ovoce a zeleniny lze připravovat spoustu chutných pokrmů a nápojů. Kromě využití v kuchyni se však dají použít i jinak.

Už naše babičky věděly, které ovoce a zeleninu zvolit, pokud je trápí kosmetické problémy, jak s pomocí přírody vyléčit různé zdravotní neduhy, a to vše bez použití chemie. Samozřejmě existují onemocnění, která se bez medikace neobejdou a bohužel i onemocnění, při kterých se musíme konzumaci ovoce a zeleniny úplně vyhnout.

Nyní si ukážeme několik rad a tipů, jak využít některé druhy ovoce a zeleniny a vytěžit z nich co nejvíc zdraví prospěšných látek.

Angrešt

Máte rádi ANGREŠT? Tak to je moc dobře. Angrešt byl v minulosti součástí všech zahrad. Existuje několik různých odrůd angreštu, nejčastěji se však pěstuje zelená a žlutá. Samotné plody mohou být jak s chmýřím, tak i lysé. Chuť angreštu záleží na odrůdě, ale nejčastěji bývá sladkokyselý a poměrně dost aromatický. Sbíráme hlavně zdravé a nepříliš měkké plody.

Angrešt obsahuje velké množství vitaminů A, B, C a E a také minerálů (draslík, hořčík, křemík, mangan, vápník, zinek a železo). Najdeme v něm také hodně pektinů, které pomáhají urychlovat peristaltiku střev, a tak bojují proti zácpě. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví velmi prospěšné.

Jelikož obsahuje hodně ovocných kyselin, není jej vhodné konzumovat ve velkém množství.

Léčivé účinky angreštu:

  • Pomáhá čistit střeva a podporuje jejich pohyb
  • Působí močopudně a pomáhá tak odstranit z těla přebytečnou vodu
  • Posiluje srdce, cévy, svaly a nervy
  • Zpevňuje pokožku, nehty a vlasy
  • Odstraňuje z organismu těžké kovy
  • Zkvalitňuje zpracování a využití bílkovin

Před konzumací není nutné angrešt nějak upravovat. Stačí jen odříznout zbytek stopky a květu. Angrešt je nejlépe konzumovat čerstvý, ale výborně se hodí také ke konzervaci. Takovýmto způsobem můžeme zpracovat ještě nedozrálé a tvrdé plody.

Tip navíc:

Z angreštu se dá vyrobit i pleťová maska. Dodá unavené pokožce potřebné vitamíny a osvěží ji. Několik bobulí zralého angreštu rozmačkáme na kaši. Pro lepší konzistenci ji můžeme smíchat se lžící bílého jogurtu. Směs naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Poté ji důkladně opláchneme teplou vodou.

Borůvky

Malé černomodré plody jsou typickým ovocem našich lesů. Rostou na nízkých keřících se světle růžovými kvítky. Borůvky patří mezi naše nejzdravější ovoce. Sbírají se v červenci a v srpnu. V lidovém léčitelství se kromě samotných plodů používají také listy, ze kterých se připravuje odvar usnadňující léčbu cukrovky.

Borůvky jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, flavonoidů, tříslovin, betakarotenu, organických kyselin, cukrů a pektinů. Obsahují vitamíny A, B a C, dále draslík, hořčík, chrom, mangan, zinek a železo. Borůvky výrazně ochraňují organismus před účinky volných radikálů. Působí také protizánětlivě a vysokým obsahem vitaminu C pomáhají v boji proti chřipce a nachlazení.

Léčivé účinky borůvek:

  • Zastavují průjem a zklidňují střeva
  • Snižují hladinu krevního cukru
  • Mají protizánětlivé a močopudné účinky
  • Zlepšují noční vidění, zmírňují šeroslepost
  • Působí jako prevence proti rakovině
  • Mají uklidňující a protistresové účinky
  • Zmírňují záněty močového ústrojí
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhají při snižování hmotnosti
  • Posilují imunitní systém

Borůvky by se měly po natrhání co nejdříve spotřebovat. V chladničce nám vydrží pouze několik dní. Nejvhodnější je jíst je čerstvé, ale můžeme je klidně použít i pro přípravu různých buchet, marmelád, dortů, knedlíků apod. Borůvky lze také zmrazit nebo usušit.

Tip navíc:

Borůvky jsou výborným pomocníkem při průjmu. Můžeme je konzumovat jak syrové, tak i ve formě džemu, odvaru nebo nálevu. Do ¼ litru studené vody vsypeme 2 lžičky sušených borůvek a necháme přes noc odstát. Ráno je buď scedíme, nebo rozmixujeme do nálevu. Nálev pijeme po malých doušcích v průběhu celého dne.

Rajčata

Rajčata patří stejně jako lilek nebo brambory do čeledi lilkovitých. Do Evropy byla přivezena v období zámořských objevů ze Střední Ameriky (zhruba v 16. století). V našich podmínkách se jim velmi daří, a proto byly vyšlechtěny různé odrůdy lišící se jak velikostí a tvarem, tak i barvou.

Rajčata mohou být malá (cherry), velká, soudkovitá, kulatá, hruškovitá, masitá, žlutá, oranžová, červená apod. Rostou buď na keříku, nebo na rostlině, kterou je nutné přichytit k podpěře.

Kupujeme vždy plně vyzrálé plody s pevnou slupkou. Měkká, scvrklá nebo flekatá rajčata vůbec nebereme. Neměla by být také příliš zelená, protože tato místa obsahují jedovatou látku solanin.

Nevýhodou rajčat je, že podléhají poměrně rychle zkáze.

  • Přesto je nikdy neskladujeme v chladničce.

Rajčata jsou velmi zdravou zeleninou. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který v organismu působí jako antioxidant.

Bojuje proti volným radikálům a ostatním látkám, které způsobují vznik nádorových onemocnění. Z vitamínů jsou zde nejvíce zastoupeny vitamíny B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové.

Rajčata mají minimální energetickou hodnotu, navíc neobsahují skoro žádné cukry, a proto jsou ideální zeleninou pro diabetiky.

Před konzumací rajčat je vhodné odstranit všechna zelená místa a rovněž zbytek po stopce, protože právě v nich je obsažena stejná jedovatá látka jako u brambor – solanin. Můžeme také oloupat těžko stravitelnou slupku. Nejlépe to jde, nakrojíme-li slupku do kříže a přelijeme rajče vroucí vodou.

Rajče je pro náš organismus zdravější tepelně upravené a doplněné o potřebné tuky. Je sice pravda, že se zničí velká část vitamínů, ale obsažené antioxidanty se stanou lépe využitelnými. Proto je ideální konzumace rajských protlaků a kečupů. U kečupů je pouze potřeba sledovat množství přidaného cukru, ideální je si vyrobit vlastní, domácí kečup.

Čerstvá rajčata lze použít do salátů, polévek nebo omáček. Můžeme je také zmrazit, zavařovat, sušit nebo odšťavňovat.

Léčivé účinky rajčete:

  • zpevňuje pokožku, vlasy i nehty
  • má antibakteriální účinky
  • odvádí přebytečnou vodu z těla
  • pomáhá při ateroskleróze
  • posiluje imunitní systém
  • chrání sliznice
  • mírně zvyšuje krevní tlak
  • zlepšuje náladu
  • podporuje krvetvorbu
  • zlepšuje vidění
  • odstraňuje zácpu
  • povzbuzuje nervovou soustavu
  • podporuje tvorbu hormonů

Tip navíc:

Pokud trpíte pletí bez energie, rozmačkejte polovinu většího rajčete a naneste jej pomocí vatového tamponku na obličej. Vydržte alespoň 15 minut a pak obličej opláchněte vlažnou vodou. Pokud vám vadí, že maska příliš kape, můžete pleť masírovat silnějšími plátky rajčete.

Z rajčat se dá taktéž připravit výbornou rajskou polévku, saláty, plněná rajčata, zdobit s nimi mísy, dávat na pizzu, zapékaná jídla apod.

Eliška Růžičková: Rozdíl mezi během v přírodě a na trenažéru

Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

29.8.2016 Barbara Drobíková Články, Recepty a výživa

Těchto 9 jídel okamžitě zvýší vaši pracovní výkonnost a koncentraci, dejte si je proto ještě dnes

Píše se o tom opravdu hodně, přesto mě nepřestává fascinovat ohromné množství lidí, kteří v odpoledních hodinách jen sedí na židli v kanceláři, bezcílně hledí do svého monitoru a naplno zívají. Produktivita nikde, pocit uspokojení z práce nikde.

Pokud někdo sní o celoživotní dráze průměrného a jen přežívajícího zaměstnance s nulovým růstem a progresem, pak je to asi v pořádku. Ale je tady někdo takový? O tom dost silně pochybuji. Spíše si naopak myslím, že vy, kdo právě teď čtete tyto řádky, chcete v životě dosáhnout něco víc. Možná chcete dokonce měnit svět.

A jak všichni dobře víme, pokud chce někdo měnit svět, musí na to vydat extrémní množství energie. Takové, které člověk v přirozeném stavu vlastně ani nemá. Aby tak splnil extrémní nároky, které na sebe klade, musí si pomoci vhodnou stravou, která mu tu tolik potřebnou energii dodá a umožní mu plnit další náročné úkoly.

Ne, tím svatým grálem není energetický nápoj. Nemusí jím být ani káva. Zkuste místo toho zařadit do svého každodenního jídelníčku těchto 9 potravin a uvidíte, že se vás už od rána až do večera únava týkat nebude.

1. Borůvky

Mnohé studie prokázaly, že borůvky zvyšují koncentraci a paměť až na pět hodin, protože antioxidanty v nich obsažené stimulují tok krve a kyslíku do mozku, čímž vaši mysl udržují svěží.

Zároveň bylo dokázáno, že látky jako anthokyaniny, proantokyanidy, resveratrol či třísloviny zlepšují schopnost soustředění a fungují jako přirozená obrana proti rakovině, srdečním onemocněním a demenci.

2. Zelený čaj

Zelený čaj je tradičním nápojem již po dlouhá staletí a není se čemu divit. Jeho schopnost povzbudit a dodat energii je naprosto nezpochybnitelná a dá se říci, že kdo jednou okusí pravidelné pití zeleného čaje, už nikdy s tím nepřestane.

Kromě všem dobře známého kofeinu obsahuje zelený čaj také L-theanin, který podle vědeckých studií zvyšuje aktivitu mozkových alfa vln, díky čemuž dosáhnete zklidnění a harmonie. Co je také důležité, díky této kombinaci se kofein uvolňuje do těla pomaleji a má tak dlouhodobější efekt bez následného dramatického propadu energie, který se děje u kávy či energetických nápojů.

3. Avokádo

Každý orgán v těle, tedy samozřejmě včetně mozku, je závislý na průtoku krve. A právě avokádo má díky svému složení schopnost tento průtok krve zlepšovat, což v konečném součtu znamená vyšší výkonnost vašich mozkových buněk.

Budete mít zájem:  Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Toto v posledních letech velmi populární ovoce je také plné vlákniny (11 až 17 gramů na kus), díky čemuž dokáže udržet na uzdě občasné záchvaty hladu, které mohou člověka vyrušit od práce.

4. Zelená listová zelenina

Ještě na začátek zmínka – čím zelenější, tím lepší. Zelená listová zelenina je plná antioxidantů a karotenoidů, které vašemu mozku dodávají energii a zároveň ho pomáhají chránit před poškozením.

Tyto druhy zeleniny zároveň obsahují velké množství vitamínů B a kyseliny listové, které podle vědeckých studií pomáhají zlepšovat paměť, koncentraci a celkově zdraví vašeho mozku.

5. Ryby

Pokud budete trpět nedostatkem omega-3 mastných kyselin, bude trpět i váš byznys. Omega-3 mastné kyseliny totiž pomáhají nejen zlepšovat paměť, ale mají také velký vliv na duševní pohodu a chování (sic!). Řešením mohou být ryby, které jsou právě na omega-3 mastné kyseliny bohaté.

Pokud jste tak ještě neučinili, zařaďte do svého jídelníčku ryby jako jsou losos, pstruh, makrela, sleď či sardinky.

6. Voda

Tohle možná měl být hned první bod, ale předpokládáme, že to pro vás už je natolik automatické, že to můžeme zmínit pouze „okrajově“. Voda je naprostým základem pro správné fungování vašeho těla. Když si uvědomíte, že voda tvoří kolem 60 % vašeho těla, logicky si tak domyslíte, jak kritický vliv správné doplňování tekutin na tělo má.

Pokud pocítíte žízeň, znamená to, že už jste asi ve dvou až tříprocentní dehydrataci. Přitom je vědecky prokázáno, že už pouhá 1% dehydratace má za následek pokles mentální výkonnosti a fyzické koordinace. Proto se snažte mít vždy po ruce čistou vodu a tu pít pravidelně v průběhu dne.

7. Hořká čokoláda

Tmavá čokoláda (nikoli ta přeslazená, mléčná) vám může při práci pomoci ze dvou důvodů. Tím prvním je obsah malého množství kofeinu, který jak známo zvyšuje bdělost a mnohým manažerům i studentům už zachránil krk.

Tím druhým důvodem je hořčík, který je v hořké (nikoli od slova hořčíková) čokoládě také obsažen a který dokáže zbavit stresu díky stimulaci uvolňování endorfinů a serotoninu.Při konzumaci malého množství tmavé čokolády tak bude mít nejen energii, ale i dobrou náladu, což se na vaší pracovní výkonnosti také podepíše.

8. Len setý

Stejně jako některé z již uvedených potravin mají i lněná semínka vysoký obsah hořčíku, vitamínů B, omega-3 mastných kyselin a vlákniny, což, jak už víte z předchozích bodů, jsou vše velmi důležité živiny, které vám pomohou k vyšší výkonnosti a lepší koncentraci.

Lněné semínko dnes pohodlně koupíte v rozdrcené formě, takže s ním můžete bez problémů ochutit jakékoli jídlo nebo třeba proteinový shake.

9. Ořechy

Ořechy jsou skvělé pro vaše tělo v dlouhodobém horizontu. Obsahují totiž nemalé množství vitamínu E, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů. Kromě toho pomáhá lépe odbourávat škodliviny z jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a účastní se růstu a obnovy svalové a dalších tkání. To vše je pro vaše tělo důležité zejména s přibývajícím věkem.

K optimální efektu by vám měla stačit hrst ořechů denně. Neváhejte se proto zásobit mandlemi, vlašskými ořechy, kešu ořechy a dalšími, které máte rádi.

#osobnirozvoj #strava #energie #potraviny #vykonnost #produktivita #koncentrace

Borůvky pro zdraví díky vysokému podílu antioxidantů (anthocyanin)

Hledáte li ovoce s významnými antioxidačními účinky, nemusí jít o žádný exotický druh, ale o dobře známé borůvky, které si lze zdarma nasbírat i v naší přírodě.

Patří mezi malé lesní plody, které jsou u nás hodně opomíjeny, ale jsou dostupné a hlavně velmi přínosné vysokým obsahem antioxidantů a fytochemikálií.

I když lze bez problému sehnat téměř jakékoliv ovoce, neměli bychom právě zapomínat na plody rostoucí u nás.

Naneštěstí svojí výjimečností borůvky přitahují i sběrače, kteří je prodávají, ale někteří především nevhodným sběrem ničí hodnotný porost, který se pak dlouhá léta obnovuje. Proto bychom měli být při sběru borůvek co nejšetrnější ke keříkům a vážit si toho, že příroda nám dává učiněný poklad zdarma.

Podívejme se ale, v čem spočívá výjimečnost tohoto drobného lesního ovoce. Na první pohled si všimneme syté modré barvy a také zabarvení, které borůvky zanechávají v ústech. A právě barvivo hraje klíčovou roli, co se týká prospěšnosti ovoce.

Látka obsažená v malých lesních plodech se nazývá anthocyanin, která patří do skupiny látek zvaných flavonoidy, jenž odborníci označují jako jedny z nejsilnějších antioxidantů. I když je anthocyanin přítomen i v dalších druzích ovoce, v borůvkách najdeme o mnoho větší množství, oproti jahodám až desetkrát více (450 mg).

Tuto významnou a důležitou látku však neobsahuje pouze ovoce. Nalézt ji lze také v pohance či fazolích, zvláště těch tmavě zbarvených, a to dokonce v množství srovnatelném s borůvkami.

Antioxidační působení anthocyaninu neušlo pozornosti vědcům a jak se zdá, využít ho budeme moci proti volným radikálům nejen ze zdravotního hlediska, ale i v oblasti sportu. Volné radikály vznikají při námaze, a to jak fyzické, ale i při zvýšeném napětí a stresu, které je typické pro dnešní uspěchanou dobu.

Působí na nás však i prostřednictvím znečištěné přírody a ovzduší, ale i stravy. Proč tedy nevyužít borůvek, které obsahují látky považované jako jedny v nejlepších antioxidantů.

Právě vysoký podíl anthocyaninu působí na funkci mozku, dále také likviduje volné radikály, takže se zlepšuje regenerace. Tento efekt byl z fytochemikálií právě v případě anthocyaninu z borůvek nejúčinnější.

Dokonce se tvrdí, že anthocyanin dokáže redukovat tuk na břichu, což ale prozatím nikdo nedokázal. Každopádně se borůvky vyplatí jíst, ale pro jejich lepší funkci se při konzumaci borůvek v jednom jídle vyhněte mléčným výrobkům.

Ty totiž prý snižují využití antioxidantů v tomto ovoci.

Další látka zvaná pterostilben dle vědců působí na snižování hladiny cholesterolu.

Zdá se tedy, že potenciál borůvek neskončí pouhým mlsáním sladkého ovoce, ale přispěje také k našemu zdraví v oblasti prevence před civilizačními onemocněními jako kardiovaskulární choroby a rakovina.

Další ohlašované účinky, jako ochrana před poškozením zraku, působení na zdraví kloubů a pokožky, už spíše vzbuzuje otázky, zdali se nejedná o elixír mládí. Borůvky se mu minimálně přibližují, protože co se týká antioxidačního působení, patří mezi nejúčinnější.

Není potřeba se obávat energetického příjmu u borůvek, protože energetická hodnota na 100 g činí 42 kcal. Ovoce je vhodnější konzumovat spíše v první polovině dne.

Z dalších složek zde nalezneme 0,8 g bílkovin, 11,5 g sacharidů a 0,6 g tuků.

Dále také 3 g vlákniny, které máme ve stravě nedostatek a působí na správný chod trávící soustavy, vitamíny A, B1, B2, nejvíce pak C až 20 mg na 100 g, minerály hořčík, vápník, fosfor, železo.

Borůvky můžeme jíst čerstvé, přidávají se do salátů s dalšími druhy ovoce, dají se zamrazit a oblíbené jsou i v různých pokrmech, především v moučnících, ale v tomto případě si dovolíme jejich konzumaci pouze výjimečně. Nekonzumujte ovoce přímo v lese z hygienického důvodu. Je vhodné ho vždy před konzumací omýt. Pokud jste nuceni borůvky kupovat, musíte si dát pozor na plíseň.

Každý, kdo si sestavuje jídelníček pro optimální chod organismu, by neměl na borůvky zapomínat.

Některé vědecké studie již opravdu dokazují, že ovoce a zelenina s vysokým podílem fytochemikálií a antioxidantů výrazně snižuje možnost vzniku srdečních chorob oproti těm, kterým ve stravě chybí.

Pestře zbarvené plody jednotlivých druhů nás nejen chuťově potěší, ale signalizují i přítomnost různých látek, o kterých toho zatím nevíme úplně všechno, ale je jisté, že působí pozitivně a byla by škoda nevyužít tyto plody ve stravě pro náš prospěch a lepší fitness formu.

  • Diskuse k článku (0)
  • » Kiwi
  • » Meloun
  • » Pomeranče
  • » Grapefruit může pomoci při hubnutí

Jaké potraviny nejvíc škodí zdraví? Jak poznat špatný sýr, ovoce a zeleninu?

Nejlepší zelenina je ta nejzelenější. Špenát, kale, brokolice. Tyto druhy jsou doslova nabity vitamíny, minerály a dalšími látkami, které chrání buňky, podporují imunitní systém a navíc mají minimum kalorií. Ideální množství je jeden až dva hrnky této zeleniny týdně.

Dejte si ji v salátech, wrapech nebo sendvičích a můžete ji vpašovat i do smoothie. Pozadu nezůstávají ani zelí, růžičková kapusta nebo květák. Ty jsou bohaté na křemík a mnoho studií prokázalo, že mají výrazné protirakovinné účinky a pomáhají chránit oči před škodlivými slunečními UV paprsky.

Tuto zeleninu jezte klidně v množství jeden šálek denně. Můžete se inspirovat i našimi recepty.

Nejhorší zelenina? Jakákoliv v konzervě

Většina zakonzervované zeleniny obsahuje příliš velký podíl soli, ale také cukru a dalších dochucovadel, kterým je lepší se vyhnout. Pokud musíte hledat alternativu, jak skladovat zeleninu na delší čas doma, dejte přednost mražení.

Nejlepší luštěniny? Vařené fazole

Fazole jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Studie ukazují, že jejich konzumace snižuje obezitu a některá chronická onemocnění. Dávejte si je do salátů, polévek a jídel inspirovaných indickou kuchyní. 

Nejhorší luštěniny? Fazole v konzervě

A když už je řeč o fazolích, platí pro ně také „zákaz konzerv“. Obzvláště těch v tomatové omáčce. V jedné porci výrobku jedné z nejpopulárnějších značek najdete tři kostky cukru. Ani fazolové polévky, které se v konzervách prodávají, nejsou z hlediska výživových hodnot dobrou volbou.

Pokud už z nich vybíráte, dávejte si vždy pozor na obsah soli. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučená denní dávka pouhých 5 gramů soli, což odpovídá 2 gramům sodíku. Mimochodem – tělo si bohatě vystačí už s pouhým půl gramem sodíku, což odpovídá 1,25 g kuchyňské soli.

Nejlepší ovoce? Avokádo!

Avokádo je ovoce – plod hruškovce přelahodného. Donedávna bylo považováno za něco, čemu je třeba se obloukem vyhnout, protože je „příliš tučné“. Avokádo ve skutečnosti obsahuje ale ten druh tuku, který je našemu tělu prospěšný. Navíc obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínu E a B a také sodíku. Čtvrtka avokáda denně do salátu je vaše ideální dávka.

Budete mít zájem:  Plicní chlamýdie neboli Chlamydiová pneumonie – příznaky, příčiny a léčba

Nejhorší ovoce? Šťávy a džusy v krabici

Často jsou označovány jako „100% džus“. To ale ještě výrobci nezabraňuje v tom, aby chuť vylepšil, a když ne cukrem, tak umělými sladidly. Ta ovšem často způsobují další chutě na sladká, slaná a další nezdravá jídla. Ovocné šťávy jsou plné kalorií a chybí jim vláknina, takže nezasytí a naopak vyvolají chuť na další jídlo. Ideálně sladké.

Mimochodem – podle lékařů je doporučená denní dávka cukru 35 gramů, u žen ještě o něco méně. To odpovídá přibližně sedmi až osmi čajovým lžičkám. Ve 330 ml ovocného džusu je právě osm lžiček cukru. Znamenalo by to tedy, že si přes den můžete dát maximálně jednu skleničku a pak už žádné další jídlo.

Pokud si myslíte, že džusy můžete nahradit smoothie, tak je ale potřeba vědět dvě následující věci: Také ovocné smoothie  je výrazným zdrojem cukru. Pokud nepijete jen zeleninové varianty, musíte počítat s tím, že vaše tělo dostane kalorickou nálož.

Což mají lidé obecně u smoothie tendence dost podceňovat. Navíc smoothie zvýší hladinu cukru v krvi mnohem více, než kdybyste ovoce snědli v přirozené formě. A poslední věc – většina lidí si posléze dopřeje energeticky bohatší jídlo.

Proto mají výživoví poradci oprávněný pocit, že smoothie se příliš neslučuje s hubnoucím režimem.

Nejlepší obiloviny? Celozrnné

V poslední době je velkým hitem vynechávat lepek, což vede řadu lidí k tomu, že škrtne ze svého jídelníčku veškeré pečivo.

Odborníci na výživu se ale shodují: Pokud vám nebyla diagnostikována celiakie nebo alergie na lepek, není důvod pečivo vynechávat. Klidně jeho konzumaci omezte a jezte hlavně to celozrnné.

Obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky.

Nejhorší obiloviny? Slazené snídaňové lupínky

Pokud jíte snídaňové směsi z obchodu a nemícháte si doma neochucené vločky sami, musíte podniknout důslednou kontrolu jejich složení. Cereálie totiž bývají praženy, obsahují tedy zbytečný tuk, a navíc jsou mohutně přislazovány. Zdravá snídaně je hrst obyčejných vloček nebo neslazených lupínků, bílý jogurt a k tomu ovoce nebo zelenina.

Nejlepší maso? Losos a drůbež

Kuře bez kůže má mnohem méně tuku než červená masa. Kromě zdroje bílkovin obsahuje také velké množství vitamínu B3 zvaného niacin, který je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů a také selenu, který podporuje imunitu.

 Losos obsahuje tělu prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko tvorby krevních sraženin, zabraňují nepravidelnosti srdečního rytmu a snižují krevní tlak a omezují riziko mrtvice. Kromě toho je výborným zdrojem proteinů.

Nejhorší maso? Uzeniny

Průmyslově zpracované potraviny jsou vždycky horší volbou než čerstvé. Světová zdravotnická organizace dokonce uzeniny zpracované uzením nebo konzervací zařadila na černou listinu produktů, které mohou být rakovinotvorné.

Některé studie dokonce uvádějí, že plátek uzeného je jako vykouření 10 cigaret! Uzeniny v sobě ovšem obsahují vždy velké množství soli, která je původcem mnoha civilizačních onemocnění, například aterosklerózy, infarktu nebo mozkové mrtvice. 

Nejlepší jogurt? Řecký a skyr

Řecký jogurt nebo jogurt typu skyr obsahují dvojnásobek bílkovin oproti ostatním jogurtům. Pokud si vyberete správnou variantu, dostanete i minimum tuku. Je ideální k svačině s ovocem a celozrnným pečivem nebo neslazenými cereáliemi: Zasytí na dostatečnou dobu a pomůže zahnat chuť na sladké.

Nejhorší jogurt? Ovocný

Pokud byste několik dnů vůbec nic nejedli a pak se napili mléka, vaše odpočaté chuťové pohárky by zaznamenaly překvapivě sladkou chuť. Za tu je odpovědný mléčný cukr laktóza, přirozená součást mléka či smetany.

Obsah tohoto cukru je však malý – pohybuje se v desetinách procenta – a nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Většina výrobců ale jogurty uměle doslazuje. Ve 100 g jogurtu nebo 100 ml mléčného nápoje by mělo být nanejvýš 5 g přidaného cukru.

Na trhu ovšem najdete jogurty, kde je obsah přidaných cukrů i 19 g! Varianta? Řecký jogurt nebo skyr a čerstvé ovoce.

Nejlepší sýr? Cottage

Bohatý na bílkoviny, navíc s nízkým obsahem sacharidů a tuků je cottage skvělou variantou nejen pro ty, kteří si hlídají váhu. Podobně jako skyr pomáhá udržet pocit sytosti a zahání chuť na sladké. Je navíc poměrně variabilní potravina, dá se jíst na sladko, slaný, jako pomazánka nebo přísada k masu. Více inspirace hledejte na recepty.cz.

Nejhorší sýr? Tavený

Ačkoliv jsme ho jako děti milovali, současní výživoví poradci nad ním moc nejásají. Nemusíte se mu vyhýbat jako čert kříži, ale postavit na něm například každodenní snídani není vhodné.

Obsahuje velké množství soli a minimum bílkovin. Pokud si ho namažete na toastový chleba, máte v jedné porci téměř polovinu doporučené denní dávky soli pro dospělého. Není špatné si ho čas od času dát.

Určitě ho ale střídejte s tvarohovými pomazánkami nebo právě s cottagem.

Autor: Pavla Skurovcová

Sedm potravin, které by muži měli jíst, aby žili déle a byli zdravější

Losos je tučná ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny.
Foto: Profimedia.cz

Denně by přitom měli muži zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálku zeleniny a 2 šálkům ovoce denně. Z pohledu mužského zdraví jsou ale také velmi důležité tzv. omega-3 mastné kyseliny.

Podívejte se s námi na sedm potravin, které mají pro mužské zdraví celou řadu benefitů a měly by tak být častou součástí jejich jídelníčků.

Je jedno, zda jsou čerstvé, či zmražené, jelikož mají v obou případech velké množství antioxidantů, které pomáhají čelit poškození DNA, jež přispívá ke vzniku rakoviny. Borůvky navíc mužům mohou pomoci k lepší paměti a schopnosti myšlení v průběhu času. Jeden šálek borůvek přitom obsahuje asi 4 g vlákniny.

Kdy jsou tuky zdravéZdraví

Losos je tučná ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat riziko srdečních chorob. Ryby pak obecně mají i dostatek zdravých bílkovin a důležité minerály jako zinek a železo.

Veškerá listová zelenina je velmi zdravá a muži by ji měli zařazovat do svých jídelníčků. Špenát je navíc velmi bohatý na karotenoidy, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. A právě tyto sloučeniny vědci považují za prostředky, které mohou zabraňovat vzniku a rozvoji rakoviny.

Lutein a zeaxantin zároveň pomáhají chránit zrak před modrým světlem, jež vyzařují všechna digitální zařízení, včetně televizorů a chytrých telefonů.

U starších mužů pak pravidelná konzumace špenátu může sehrávat velmi pozitivní roli v jejich kognitivních schopnostech (umožňují získávat a uchovávat v paměti nové poznatky).

Vláknina snižuje riziko minimálně čtyř onemocněníZdraví

Ořechy a semínka obsahují tolik potřebnou vlákninu, ale i zdraví prospěšné tuky a vysoké dávky antioxidantů. I díky tomuto složení jsou velmi důležité pro sexuální zdraví mužů.

Jak ukázala jedna španělská studie, pokud muži do svého jídelníčku zařadí každý den ořechy,  velmi významně se to podepíše na jejich sexuálním životě. Jednak budou pociťovat větší chuť na milování, jejich orgasmy budou také mnohem intenzivnější a jejich spermie výrazně kvalitnější.

Přestože avokádo obsahuje velké množství zdravých tuků, tedy i kalorií, je považováno za tu nejlepší potravinu, která může pomoci ke snížení hmotnosti. Zřejmě je to dáno kombinací zdravého tuku a většího množství vlákniny, která koriguje hladinu inzulínu po jídle a tím reguluje chutě.

Edamame jsou nezralé sójové boby, které obsahují v jednom šálku 11 g bílkovin, 5 g vlákniny a celou řadu dalších živin jako hořčík, folát, železo a draslík.

Vzhledem k velmi nízkému glykemickému indexu jsou vhodnou potravinou i pro diabetiky a jedince na nízkosacharidových dietách.

Podle nejnovější metaanalýzy navíc edamame a fermentované potraviny ze sóji mohou snižovat riziko rakoviny prostaty.

Edamame neboli nezralá sója plná bílkovin a vlákninyZdraví

Řecký jogurt obsahuje větší množství bílkovin, vápníku a dalších živin, které sehrávají velmi důležitou roli ve snižování krevního tlaku. Podle jedné studie dokonce pravidelná konzumace řeckého jogurtu může snížit riziko hypertenze až o 30 %. Samozřejmě velmi záleží i na ostatních složkách jídelníčku.

Jak může jídelníček ovlivnit kvalitu našeho spánku Zdraví

Když už zařadíte do svého jídelníčku zdravé potraviny, je dobré ve svém jídelníčku začít omezovat i ty potraviny, které při pravidelné konzumaci mohou přispět ke zdravotním potížím.

Podívejte se s námi na čtyři z nich, které je dobré konzumovat s mírou či je ve svém jídelníčku zcela vynechat.

Jak již ukázalo hned několik vědeckých studií, častá konzumace červeného masa a uzenin velmi významně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu, srdečních chorob, ale i rakoviny. Je proto velmi vhodné červené maso i uzeniny konzumovat v menším množství a méně často.

Vysoké množství zkonzumovaného cukru zvyšuje zánětlivé procesy v těle, které mohou vést k srdečním onemocněním, ale i dalším nemocem. Muži by proto měli dbát na to, aby zkonzumovali maximálně 36 g cukru denně (3,6 velké kostky cukru). Litr slazených nápojů přitom někdy obsahuje i více jak 10 kostek cukru.

Rafinované obiloviny (cereálie, těstoviny, pečivo) jsou z hlediska výživy naprosto bezcenné. Na rozdíl od celozrnných obilovin neobsahují vlákninu ani tolik potřebné další živiny.

Jak ukázala nedávná studie, pokud lidé nahradí rafinované obiloviny těmi celozrnnými, dojde u nich k výrazně nižšímu riziku srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

Nadměrná konzumace alkoholu s sebou nese u mužů hned několik zdravotních rizik, od snížené plodnosti po vyšší riziko rakoviny. Za nadměrné pití alkoholu je přitom považována pravidelná konzumace více jak 15 sklenic alkoholu týdně či 5 sklenic alkoholu zkonzumovaných během 2 hodin.

Pro některé muže je ale riziková konzumace i menšího množství alkoholu týdně.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector