Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

No schválně, dokážete si představit život bez sýru, ať už v jakékoli podobě? Jsou součástí salátů, obložených mís, někdy slouží i jako hlavní jídlo.

Nic se však nevyrovná sýrům připraveným na grilu přímo na vaší zahradě. Neomezujte se jen na maso nebo zeleninu.

Dnes vám poradíme, jak grilovat sýry, aby byl váš gurmánský zážitek povýšen na vrcholnou úroveň. Jste připraveni?

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jak vybrat gril pro tu nejlepší grilovačku?

Abyste si mohli pochutnat na grilované sýrové pochoutce, bez grilu se neobejdete. Vybírat můžete z grilů na dřevěné uhlí, plynových, elektrických a raclette či kontaktních grilů. Všechny typy mají své výhody i nevýhody a ne všechny jsou vhodné pro všechny suroviny (u sýrů platí dvojnásob).

Grily na dřevěné uhlí (nebo brikety)

Grily na dřevěné uhlí spojuje nezaměnitelná kouřová chuť a vůně. To ale určitě není jediná výhoda, kterou při grilování sýrů oceníte.

Další je určitě nízká pořizovací cena a nezaměnitelná letní atmosféra. Můžete si zvolit skladný a přenosný gril i větší model např. s odkládacím prostorem nebo udírnou.

Rozpálit takový gril však chvilku trvá.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jak správně rozpálit gril?

Očištěný gril umístěte ideálně na místo chráněné proti větru tak, aby dým nesměřoval k vašim strávníkům.

Pomocí přírodního či tuhého podpalovače gril rozpalte. Kolem rozložte uhlí nebo brikety. Nepřikrývejte víkem! Až se uhlí rozhoří, postupně přidávejte ke žhavým kouskům další.

Jakmile bude rošt rozehřátý, můžete na něj položit potraviny.

Nezapomeňte

  • Potraviny klademe na rošt až poté, co uhlí zbělá a z ohniště sálá horký vzduch.
  • Doba grilování se odvíjí od toho, jak žhavé bylo uhlí.
  • Použité dřevěné uhlí vyhazujte až tehdy, jakmile vychladne.
  • Popel z předchozího grilování můžete použít ke snížení teploty.  

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Plynové grily

Pořízení plynového grilu není úplně levná záležitost, ceny se nejčastěji pohybují v rozmezí 5 000-20 000 Kč.

Na druhou stranu s plynovým grilem ušetříte při provozu – cena plynu je zaručeně nižší než dřevěného uhlí.

Velkou výhodou také je, že můžete snadno ovládat výkon grilu a užijete si rychlé a bezproblémové zapálení.

Jak správně grilovat na plynovém grilu?

  • Ujistěte se, že jsou hořáky důkladně vyčištěny a že je naplněná plynová nádrž.
  • K předehřátí obvykle stačí 10 minut (na vysoký výkon pod uzavřeným víkem).
  • Můžete grilovat přímo s neustále zavřeným víkem, nebo nepřímo za nižších teplot.  

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

S výběrem plynového grilu, který vám bude dělat radost dlouhé roky, vám může pomoci náš článek.

Tyto grily jsou mnohem bezpečnější než např. grily na dřevěné uhlí. Jsou rychle rozehřáté a můžete je používat třeba i v zimě. Sami si řídíte teplotu. Také se snadno čistí.

Vždy tu však bude nutnost elektrické zásuvky. K elektrickým grilů patří i tzv. kontaktní grily. Ty opékají potraviny z obou stran, takže nemusíte nic otáčet.

Dokážou také nahradit třeba toastovač (oproti němu však zaberou více místa).

Jsou pro vás sýry neodmyslitelnou součástí grilovačky a chcete mít co nejširší možnosti? Pak pro vás nejspíš bude tím pravým gril s raclette pánvičkami.

Jsou vhodné především pro zapékání a také si každý host může ugrilovat pochoutky dle vlastní chuti a preferencí.

Takový gril může často tvořit jak přírodní grilovací kámen, tak litinová deska – jedná se o tzv. elektrický gril 2 v 1.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Kamenná deska je vhodná pro přípravu topinek, grilování zeleniny, slaniny a sýrů (ať už v alobalu, nebo bez). Litinová deska může být také hladká, často však mívá hluboké drážky, které na pokrmu krásně vyzlatí vzor grilu. Tato deska se tedy spíš hodí pro grilování masa či ryb (ale klidně i oštěpku bez alobalu).

Na elektrickém grilu můžete grilovat stejné sýry jako na grilu plynovém nebo na dřevěné uhlí, musíte se však držet určitých pravidel. Na trhu jsou k dostání i sýry s označením „raclette“, ty můžete samozřejmě využít také.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jak grilovat na elektrickém grilu?

Alobal ano, či ne? Odpověď na tuhle otázku bohužel není jednoznačná a závisí na konkrétním typu grilu.

Obvykle platí, že u kontaktních grilů je použití alobalu zakázáno a u grilů s raclette pánvičkami je jeho použití možné pouze na grilovací ploše, ne na samotných pánvičkách.

V každém případě doporučujeme se seznámit s manuálem k použití.

  • Teplotu regulujete pomocí elektřiny, a proto je dobré myslet na to, že se teplota mění mnohem pomaleji než třeba u plynového grilu. Rozpálené plotny zkrátka tak rychle nevychladnou.
  • Používejte nejlépe dřevěné náčiní (kov není doporučený kvůli možnému poškození grilovací plochy a u plastu zase hrozí riziko roztavení).
  • Na začátku nechte gril předehřát, až poté potřete jeho plochu trochou oleje.  

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jak grilovat na kameni?

Grilování bez karcinogenů a žádné speciální vybavení – to jsou výhody grilování na grilovacím kameni.

Rozehřátí trvá 10-15 minut a navíc nehrozí, že vám skrz mřížku propadnou potraviny přímo do žhavých uhlíků.

Kamenná deska bývá také součástí elektrických grilů, a dokonce je možná v případě potřeby i její výměna, takže nemusíte kupovat celý nový gril.

Jaké sýry zvolit na grilování?

Ne všechny sýry jsou ke grilování vhodné. Základní poučka zní: „pokud má silnější kůrku nebo ušlechtilou plíseň, pak ano.“ Tyto sýry vydrží i vyšší teploty.

Naopak se raději vyhněte grilování tavených sýrů. Pokud si nejste jistí, volbou sýrů určených na gril nemůžete udělat chybu. A najdete mezi nimi i sýry již ochucené, s přidanou omáčkou (dipem) nebo např.

sýry s olivami či oříšky.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Chcete si doma ugrilovat hermelín? Vyzkoušejte náš osvědčený recept na grilovaný hermelín se salátem.

  • Hermelín (Camembert, Président, Tuplák apod.)
  • Oštiepok (Oštěpek, Pološtiepok, Guľôčky)
  • Halloumi
  • tvrdé sýry jako eidam, gouda nebo ementál
  • kozí sýr
  • balkánský sýr (Balsýr)
  • raclette sýry (patří ale pouze na raclette (elektrický) gril)

Hermelín nepulte (místo náplně raději využijte vhodnou přílohu).

Zabalte jej do alobalu (ne do toho, ve kterém jste jej koupili) a pevně utěsněte překlady, aby vám sýr nevytekl.

Pozor, u elektrických grilů bývá často použití alobalu zakázáno, takže si raději prostudujte návod! Opékejte 5-10 minut z jedné i z druhé strany, aby se hermelín rovnoměrně prohřál.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

A co camembert? Pokud jste fanoušci pravého krémového středu a výraznější chuti, pravděpodobně vám víc zachutná camembert. Pro jeho grilování platí stejná pravidla. Pokud se vám navíc podaří sehnat ten v dřevěné krabičce, můžete camembert grilovat přímo v ní.

Budete mít zájem:  Polovina jablečných džusů v testu propadla

Oštiepok/Pološtiepok

Tradiční slovenský výrobek původně z ovčího sýra je po tepelné úpravě skutečnou lahůdkou.

Díky svému tužšímu obalu krásně drží strukturu, tudíž jej můžete grilovat i přímo na roštu nebo grilovacím tácku bez alobalu. Stačí mu z obou stran cca 5 minut, podle zlatavé barvy poznáte, že už je hotový.

Skvěle se k němu hodí brusinková či švestková omáčka nebo grilované ovoce (hruška, broskev, ananas).

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Halloumi

Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak to je velká škoda! Původem kyperský sýr chutná vážně skvěle a také dobře vypadá. Je vyráběný z kombinace kozího a ovčího mléka a snadno vydrží velké teploty.

Díky tomu, že nemusíte používat alobal, budou na jeho povrchu krásně znát hnědé proužky grilovací mřížky. Zhruba centimetrové plátky grilujte z obou stran, hotové budou asi za 8 minut.

Jako příloha se nejlépe hodí pita chleba se zeleninou.

Tvrdé sýry (eidam, ementál, gouda)

Vaše lednice je poloprázdná a máte v ní jen klasický tvrdý sýr? Nezoufejte, pro grilování můžete klidně použít i eidam, ementál nebo goudu. Tyto sýry je ideální grilovat v alobalu, abyste předešli jejich roztečení. V polovině grilování sýr otočte, k jeho přípravě stačí 5-10 minut.

Víc si ale pochutnáte, pokud sýr použijete raději na výrobu špízů. Sýr nakrájíte na kostičky, obalíte ve slanině a pak můžete střídavě s cibulí nebo kousky zeleniny napichovat na špízové jehly.

Nebo můžete takové sýry nastrouhat a využít jako náplň do zeleninových „lodiček“ (poloviny paprik, vydlabaných cuket či žampionů).

A zvlášť plněné žampiony jsou skutečnou lahůdkou, vyzkoušejte!

Zásady správného grilování

  • Sýry včas vyndejte z chladničky (alespoň 30 minut předem). Získají pokojovou teplotu, lépe se vyrovnají s teplotním šokem a díky tomu se ugrilují rovnoměrně.
  • Pokud je doporučeno grilování v alobalu, vždy použijte nový, ne ten, ve kterém byl sýr zabalen.
  • K obracení nepoužívejte vidličky, abyste sýr nepropíchli. Vhodnější jsou kleště.
  • Při grilování na alobalu ohněte jeho konce tak, aby tuk nestékal na zdroj tepla.  

Dochucení a výběr přílohy

Ochucení sýrů není nic těžkého, pomoci vám mohou třeba různě ochucené oleje. Nebo stačí dát do alobalu trochu olivového oleje s kořením (k dostání jsou i koření přímo na grilovaný sýr), případně jím sýr potřít.

Použít můžete také utřený česnek se solí. K sýrům nejvíc ladí bylinky (tymián, rozmarýn, oregano) a zelenina, např. plátky lilku, cuket nebo papriky.

Výborná je taky křupavoučká bageta, kterou můžete lehce opéct na grilu.  

Halloumi recept

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

recepty

…lilek se sýrem halloumi je velmi chutné zeleninové jídlo. A určitě nejen…

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

recept internet

7. leden 2014 Suroviny. sýr Halloumi nakrájený na plátky silné cca 1,5 cm: rukola: cherry rajčata: citron: olivový olej: množství podle počtu strávníků …

Podobné recepty jako Grilovaný sýr Halloumi s rukolou a rajčaty

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

recept internet

21. červenec 2015 Cuketu podélně přepůlíme a pak nakrájíme na půlkolečka asi 1 cm silné. Pak cuketu lehounce osolíme, opepříme a posypeme sušeným …

Podobné recepty jako Grilovaný špíz z cukety a halloumi sýra

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

recept internet

Řecký sýr halloumi je skvělý na grilování, protože se nerozteče a zachová si svůj tvar. Servírujte ho se zdravým osvěžujícím salátem z quinoy.

Podobné recepty jako Quinoa s halloumi sýrem

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

recept internet

1-Syr Halloumi nakrajame na kocky a striedame s cherry paradajkami na spizoch ktore sme namocili do vody.Trosku poolejujeme .Dame na grill alebo…

Podobné recepty jako Grilovaný sýr Halloumi

recept internet

31. červenec 2016 Uvaříme čočku dle návodu. Většinou vaříme cca 30 minut v poměru 1:2 (čočka:
voda).Vychladnutou čočku smícháme s pokrájenými rajčaty, …

Podobné recepty jako Salát z čočky beluga, rajčat a sýra halloumi

recept internet

23. červen 2015 hrudka Halloumi o hmotnosti cca 250 g: 1 bílá bageta: 250 g jahod: limetková štáva z jedné limetky: 1 chilli paprička: hrst máty: agávový sirup …

Podobné recepty jako Grilovaný halloumi s jahodovou omáčkou

recept internet

Směs z nasekaných oliv a chilli rozdělte na papriky, přidejte lístky oregana, proužek sýra na grilování Halloumi a citronovou šťávu a kůru. Vytvořte balíčky …

Podobné recepty jako Grilované papriky se sýrem

recept internet

24. listopad 2013 Já Halloumi miluju, teď jsme ho pěkně zaudili se zeleninou v Muurikka Smoker http://www.gril-muurikka.cz/elektricky-gril-muurik… a velká …

Podobné recepty jako Haloumi bez grilu

recept internet

brokolice: cherry rajčátka: kuskus: kostka zeleninového vývaru: bílý sýr Halloumi (
nebo Jadel): lžička mletého kmínu: lžička koriandru: lžička skořice. Recept si …

Podobné recepty jako Kořeněný kuskus s opečeným sýrem

recept internet

Ingredience. Sýr Halloumi nakrájený na kousky (můžete nahradit jadelem), 200 g
. Zelené fazolky očištěné, 200 g. Panenský olivový olej extra panenský, 3 lžíce.

Podobné recepty jako Salát se sýrem, fazolkami, čočkou a špenátem

recept internet

9. leden 2013 Řepu očistíme, vložíme do vroucí vody a vaříme 10 až 15 minut. Pak zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakrájíme na tenká kolečka. Ocet …

Podobné recepty jako Carpaccio z červené řepy a grilovaným sýrem

recept internet

1. říjen 2012 Převařené mléko necháte schladnout, přidáte 2 kapky syřidla určeného k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí …

Podobné recepty jako Domácí sýr lepší jak kupovaný

recept internet

24. srpen 2013 Plátky ovčího sýra posolíme a posypeme z obou stran čubricou a uzenou paprikou. Necháme asi 1/2 hodiny odležet a grilujeme z obou stran….

Podobné recepty jako Grilovaný ovčí sýr

Grilujeme sýry! Takové dobroty jste ještě neměli – Babinet.cz

Grilovací sezona je tady.  Na rozžhavené pláty grilu ale není nutné dávat pouze maso nebo třeba cuketu. Existuje spousta dalších chutných věcí, které vás z grilu jednoznačně potěší. Určitě pak mezi ně patří sýry.  Ty má většina lidí rád a kdo netrpí nějakou alergií, určitě si pěkně ugrilovaný sýr dá. Máme pro vás několik tipů jak na ně.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Sýry nikdy nedávejte na gril jen tak. Mohou se roztéci a zapéci a poté se velmi špatně čistí, pálí a není to dobré. Vždycky je jistější zabalit sýr do alobalu. V případě hermelínu pak můžete grilovat v jeho původním obalu. Pokud tedy není plastový, protože i takové jsou.

  • Grilovaný hermelín
  • Hermelín podle počtu strávníků olej grilovací koření
  • 4-5 stroužků česneku – podle chuti

Česnek prolisujte, zakápněte olejem a přidejte oblíbené grilovací koření. Sýry potřete touto směsí a zabalte pěkně do alobalu. Vložte je na gril a pěkně otáčejte dokud nejsou dostatečně měkké.

  1. Halloumi na gril
  2. 1 balení sýru halloumi 1 balení pita chleba rajčatamátové lístky olivový olej Extra virgin 2 lžíce citronové šťávy špetka oregana
  3. pepř
Budete mít zájem:  Revma je nic neříkající termín pro jakoukoli bolest kloubů

Smíchejte olej, citronovou šťávu, oregano, pepř a potřete tím halloumi. Poté sýr zabalte do alobalu a položte pěkně na gril. Vedle toho si dejte prohřívat také pitu. Pokrájená rajčata, mátu a kapkou chleba promíchejte. Změklý sýr pak položte na prohřátou pitu, přidejte salátek a konzumujte. Dobrou chuť.

  • Tvrdý sýr – eidam, gouda, co je libo
  • 4 plátky tvrdého sýru silné asi 1 cm 4 rajčata alobal
  • grilovací koření

Rajčata nakrájejte na plátky, sýr jimi obložte, posypte to všechno grilovacím kořením, zabalte do alobalu a vložte na gril. Nechte pozvolna grilovati dokud sýr nezměkne. Dobrou chuť.

TIP:

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte masoVýkonný gril s klasickým designem: Fieldmann FZG 1004

Klasickým designem v kombinaci s praktickými „vychytávkami“ nadchne zahradní gril na dřevěné uhlí Fieldmann FZG 1004 s grilovací plochou o průměru 54,5 cm. Grilovací nádoba elegantně zaobleného tvaru stojí na čtyřech nohách, což grilu dodává stabilitu.

Dvě nohy jsou opatřeny kolečky usnadňujícími manipulaci s grilem, například při přesunování ze slunce do chládku. Obsluha grilu je pohodlná díky víku s praktickým úchytem. Pomocí regulátoru větracího otvoru lze nastavit přívod vzduchu pro spalování uhlí, což dle potřeby ovlivní teplotu uvnitř grilu.

Grilovací plocha je vybavena pochromovanými grilovacími rošty a svou velikostí je vhodná pro přípravu pokrmů i pro početnější společnost. Zahradní gril Fieldmann FZG 1004 má lehce odnímatelný popelník, což celkově zlepšuje manipulační komfort při obsluze a následném čištění. Více na www.fieldmann.cz.

Doporučená cena grilu je 1699 Kč.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jaké sýry jsou opravdu vhodné ke grilování? Zapomeňte na mozzarellu nebo fetu

Sýrem z grilu potěšíte nejen vegetariány, ale také všechny milovníky táhnoucích se provazců plných chuti. Pokud vás už maso omrzelo nebo jste v grilování začátečníci, sýry jsou pro vás ideální volbou.

Klasikou v našich končinách je grilovaný hermelín. Grilováním ztratí hermelín svoji výraznou chuť a zachutná i odpůrcům aromatických sýrů. Pokud preferujete jemnější chuť, raději si kupte camembert nebo brie.

Hermelín se nepokládá přímo na rošt, ale balí se do alobalu a ještě předtím se ochucuje kořením, většinou grilovacím v kombinaci s olejem a cibulí. Přirozené chuti dosáhnete, pokud uprostřed sýru vykrojíte křížek, kam vložíte čerstvé bylinky, a pokapete olejem.

Takto připravený sýr se griluje pět až deset minut z každé strany.

Léto na svou grilovací párty přivoláte díky řeckému sýru halloumi. Tradičně se vyrábí z kozího a ovčího mléka a je jen mírně slaný.

Tento sýr se při tepelné úpravě neroztéká, a proto jej lze položit přímo na rošt. Vychutnat si jej můžete na tradiční řecký způsob, kdy jej po ugrilování pokapete olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým pepřem.

Tomuto sýru sluší především jemné koření, které nepřebije přirozenou chuť.

Tradiční slovenský sýr oštěpek už se trvale zabydlel i u nás. Vyráběný je z ovčího mléka a po odstátí ve formách se namáčí ve slané vodě. Přestože se oštěpek rozpouští jen málo, je lepší jej grilovat na alobalovém tácku. Připravovat nebo dochucovat jej není potřeba, pokud zvolíte zauzený oštěpek, je jeho chuť lahodná a další koření by ji pokazilo.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso Pixabay

Při nákupu sýrů na grilování pečlivě vybírejte vhodný typ. Nejvhodnější jsou sýry s kůrkou na povrchu. Naprosto nevhodné jsou měkké tavené a čerstvé sýry. Nedoporučujeme experimentovat ani s druhy jako feta či mozzarella. Vedle nešlápnete se sýry, které se jen málo roztékají, například halloumi, oštěpek a parenica.

Obecně platí, že měkké sýry rozhodně musíte zabalit do alobalu. Pokud budete grilovat pouze sýr, můžete obalit do silného alobalu přímo rošt, ušetříte si tak práci při následném čištění.

Při manipulaci se sýrem na grilu používejte kleště nebo dřevěnou obracečku. Do sýru nepíchejte vidličkou ani jej nenakrajujte, hermelínu stačí pět až deset minut z každé strany.

Parenicu nebo oštěpek zkontrolujte pouze dotykem a jemným zmáčknutím. Nepokládejte sýr na rozpálený gril přímo z lednice, nechte jej přejít na pokojovou teplotu.

Díky tomu nezažije teplotní šok a ugriluje se rovnoměrně.

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso Pixabay

Příloha ke grilovaným sýrům by měla být jednoduchá. Není třeba lámat si hlavu s náročnými kreacemi. Bohatě postačí listový salát s čerstvou bagetou nebo domácím kváskovým chlebem. Určitě vám zachutná i kombinace grilované zeleniny s provensálským kořením, olivovým olejem a čerstvým pečivem.

Při dochucování buďte opatrní a nepřehánějte to s kořením. Příliš výrazné grilovací koření zabije přirozenou chuť sýru. Hotový sýr můžete dochutit až na talíři například ochuceným bylinkovým nebo chilli olejem.

Sýr se skvěle doplňuje se sladkou chutí. Kombinace hermelínu a brusinek u nás už zdomácněla, ale své hosty jistě překvapíte, pokud jim naservírujete salátek s čerstvými fíky doplněný rybízovým džemem. Pokud se chcete opravdu blýsknout, spolu s hermelínem ugrilujte pár broskví a halloumi podávejte stylově s opečeným melounem cantaloupe a rukolou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Grilovaný sýr 5x jinak! Delikátní pochutnání, kterému neodoláte!

Máte raději sýry než maso? Pak rozhodně musíte ochutnat ty grilované. Ovšem ugrilovat správně sýr, aby se nepřipálil a zároveň celý nevytekl, je velké umění. Když se to ale naučíte, budete doslova nadšení. Grilovaný sýr totiž nemá konkurenci!

Sýry určené ke grilování by měly mít pevnější strukturu, aby vydržely vyšší teplotu. Rozhodně nejsou vhodné plátkové sýry. Nejvhodnější jsou sýry tvrdé, jako je gouda, eidam nebo ementál, ale i sýry s plísní na povrchu (hermelín, camembert), případně kozí sýry či ovčí sýry. Použít lze také kravský sýr typu oštiepok.

Jak sýr správně grilovat

Sýry grilujte na důkladně promaštěném grilu, ideálně v grilovacích vaničkách nebo v alobalu, abyste zabránili nechtěnému vytečení střídky.

Sýry se nemusí marinovat, jen se před grilováním lehce potřou olejem a posypou oblíbenými bylinkami nebo kořením (paprika, pepř, kmín, kari, česnek…).

Pozor, abyste to zbytečně nepřehnali se solí, sýry jsou slané samy o sobě dost a mohli byste si celou večeři pokazit!

Nejlepší grilovaný camembert

Grilovaný sýr s bílou plísní na povrchu patří zcela jistě k letní klasice. Kdo by odolal nadýchanému měkkému polštářku, z něhož pak vytéká po rozkrojení smetanová dobrota? Jestli však toužíte po chuťově výraznější variantě, kupte raději camembert.

Budete mít zájem:  Pro čerstvé pstruhy v sobotu do Holešovic!

Podívejte se, jak připravit ten nejlepší grilovaný camembert, a pusťte se směle do toho. Abyste zažili skutečný požitek z grilovaného jídla, nemusí se vždy nutně jednat o křupavou vepřovou kotletu.

 Grilovaný hermelín podávaný s červenou řepou vás nadchne zajímavou kombinací sýrové a řepové chuti. 

Ovčí a kozí sýry

Více než polovina Čechů v létě griluje sýry, a hermelíny tak mizí z chladících pultů rychlostí blesku. Ovšem skvěle chutnají i jiné druhy sýrů, například kozí a ovčí. Například sýr Halloumi, což je tradiční kyperský sýr, vyráběný především ze směsi kozího a ovčího mléka.

Má vysokou teplotu roztékání, proto se výtečně hodí ke grilování. Připravit si tak můžete fantastický vegetariánský halloumi burger v domácí máslové bulce, hit loňského léta. Zkusit můžete ovšem i samotný grilovaný ovčí sýr.

Přírodní má velice jemnou chuť, takže je nutné ho okořenit, v tomto případě kořením čubrica. Lze použít i jiné výrazné koření, jako je saturejka, rozmarýn nebo estragon.

Originální je také grilovaný kozí sýr, který připravíte tak, že bochníčky sýru ovinete nakrájenou cuketou, posypete pepřem a tymiánem a ugrilujete.

Slovenská pochoutka, která nemá konkurenci

Víte, že slovenský sýr oštiepok se vyráběl už v 18. století a stal se vyhledávanou pochoutkou? Původně se vyráběl z mléka ovcí, později se do něj přidávalo i kravské mléko.

Vynikající chuť získá sýr uzením na dubovém dřevě a postupem času získá lahodou vyzrálou chuť. Neroztéká se, proto je na grilování ideální.

Grilovaný oštiepok s brusinkovou omáčkou chutná skvěle a nejlepší přílohou je právě brusinková omáčka. Tu ale můžete nahradit švestkovou marinádou.

Ke grilovanému sýru bude skvěle chutnat pikantní čatní. Podívejte se na ty nejlepší recepty ZDE >>>

Autor: aši

Grilování nemusí být nepřítelem redukční diety

Letní počasí přímo vybízí k posezení s přáteli, které se neobejde bez dobrého jídla a pití – grilování k létu prostě patří. Pokud se snažíme snížit svoji váhu, měli bychom zkusit dodržet pár pravidel, která nám pomohou, aby se náš energetický příjem nevyšplhal příliš vysoko.

Výběr masa 

Pro začátek vyberte na gril raději maso, které bude libovější, méně prorostlé tukem, grilovat můžete i rybu (lososa či pstruha) nebo sýr (mozzarellu nebo halloumi sýr).

Marinujete-li maso před grilováním, zkuste kombinaci šťávy z citronu či limety (nebo octa), kvalitního rostlinného oleje a čerstvých bylinek – např. šalvěje, tymiánu, rozmarýnu, saturejky, bazalky, apod. (pokud nemáte po ruce bylinky čerstvé, tak použijte alespoň sušené).

Oleje není třeba dávat velké množství, maso by v něm rozhodně nemělo nijak “plavat” – stačí směsí složek maso potřít a nechat jej takto nějakou dobu ve vhodné nádobě odležet.

Nezapomeňte na zeleninu

Ve vyváženém pokrmu by nikdy neměla chybět zelenina, která by měla tvořit zhruba třetinu porce. A ani při grilováním bychom na to neměli zapomínat. Cuketa, lilek, cibule, paprika, dýně, ale také rajčata či kukuřičný klas – všechny tyto druhy se na gril perfektně hodí.

Máte-li rádi i houby, nezapomeňte na žampiony. Zeleninu můžete grilovat samostatně nebo připravit zeleninovo-masové špízy, které pak na grilu tepelně upravíte. Špíz může vyhovovat tomu, kdo by si sám zeleninu na talíř nedal, ale když už na té špejli ta zelenina je, tak ji ochutná a sní.

Nemusíte se ale omezovat jen na zeleninu tepelně upravenou – máte-li raději zeleninu čerstvou, připravte míchaný salát dochucený kapkou kvalitního olivového oleje a balzamikového octa nebo šťávy z citronu.

Skvěle jde dohromady rukola, polníček, římský salát, cherry rajčátka a okurka, žlutá či červená paprika – ale můžete vyzkoušet i jiné variace. Pokud nemáte rádi míchané saláty, nakrájejte vždy jeden druh zeleniny (na kolečka či kostičky) a dejte ho do samostatné misky – každý si pak může nabrat, co mu chutná.

Když už je jídlo hotové, nemějte velké oči a na talíř si naložte – nebo nechte naložit – jen takovou porci, jakou jste schopni sníst a po které se nebudete cítit přeplněni. Pokud váháte, dejte si raději nejprve menší porci, a až po jejím dojedení zvažte, jestli už cítíte sytost nebo si ještě přidáte.

S jídlem nespěchejte, jezte pomalu a nehltejte. Když vás přepadne chuť na sladké, můžete dát na gril i ovoce – hrušky, jablka, broskve, ananas, banán. Chuť můžete doladit třeba skořicí nebo malým množstvím medu.

Salsa nebo dip – chutnají skvěle a jsou lepší než majonéza

Majonéza obsahuje sice nenasycené mastné kyseliny, ale také hodně tuku. Můžete ji nahradit salsou z rajčat nebo dipem ze zakysané smetany či bílého jogurtu. Nasekejte bylinky (mátu, tymián nebo rozmarýn či bazalku), přidejte trochu soli, pepře, přidat můžete třeba i prolisovaný česnek nebo nadrobno nakrájenou cibulku.

Kdo má raději spíše kečup či rajčatové omáčky, tomu by mohla vyhovovat salsa z čerstvých rajčat (zbavených jadérek) nebo z rajčat konzervovaných. K rajčatům přidejte malé možství oleje, trochu šťávy z limety nebo citronu (či octa) s najemno nakrájenou cibulkou, trochu soli, pepře, malinký kousek chilli papričky (pro ty, kdo mají rádi pikantní chuť) a případně i česnek.

Z bylinek se do salsy výborně hodí koriandr nebo petrželka.

Zkuste to bez limonád

Při grilování neopomeňte také pitný režim. Zkuste se vyhnout ochuceným limonádám a džusům, které obsahují velký podíl jednoduchých sacharidů a tedy i energie.

Připravte si raději neslazený domácí černý nebo zelený ledový čaj, který dochutíte limetkou či citronem nebo vodu s plátky citronu, limety či bylinkami.

Předem můžete vložit do džbánu se studenou vodou najemno nakrájené plátky pomeranče, limetky nebo citronu, případně natrhané lístky máty či meduňky. Postupně se chuť příjemně rozvine, před podáváním pak do nápoje přidejte led. Osvěžíte se tak i bez nadbytečných kalorií. 

Alkohol jen s mírou

Měli bychom “s mírou” myslet i na případnou konzumaci alkoholu. Raději se vyhněte sladkým míchaný koktejlům – které obsahují hodně kalorií – dejte si třetinku piva nebo sklenku polosuchého nebo suchého vína.

Než si nalijete další drink, vypijte sklenici vody – oddálíte tak další příjem kalorií a navíc doplníte i potřebné tekutiny.

Pokud už si koktejl chcete dát, zkuste zmenšit dávku surovin, které pro přípravu používáte – můžete nápoj připravit i do menší sklenice.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector