Flavonoidy v potravinách jako jsou jablka a zelený čaj mohou chránit před rakovinou či srdečními chorobami

Flavonoidy v potravinách jako jsou jablka a zelený čaj mohou chránit před rakovinou či srdečními chorobami

Co jsou polyfenoly? Kde se nachází a jaké je jejich základní rozdělení do skupin? Ve kterých potravinách jich je nejvíce? V čem spočívá síla účinku?

Polyfenoly představují skupinu chemických sloučenin obsaženou v rostlinách.

Polyfenoly nacházející se v rostlinných materiálech se člení do skupin, které jsou označovány coby fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany a stilbeny.

Pro lidské zdraví mají největší přínos flavonoidy (katechin, procyadininy a epikatechin). Epikatechin účinně pomáhá proti stárnutí organismu a jeho antioxidační účinek je třikrát vyšší než například u zeleného čaje.

Předností je, že polyfenoly dokonale chrání organismus nejen před rakovinou či srdečními chorobami, ale jejich účinek nemizí ani následnou tepelnou úpravou. Polyfenoly působí protizánětlivě a přináší mnoho zdravotních benefitů pro lidský organismus.

Potraviny bohaté na polyfenoly

Hned v úvodu je však třeba zmínit, že ze strany odborníků je doporučeno co nejvíce potraviny kombinovat. A o které potraviny se konkrétně tedy jedná?

  • Zelenina – brokolice je zeleninou, která je nejbohatší na polyfenoly, dále cherry rajčata, červená cibule či špenát, jenž je rovněž vydatnou zásobárnou polyfenolů.
  • Ovoce – jablka, která díky obsaženým polyfenolům chrání organismus před rakovinou a nemocemi srdce, ostružiny, borůvky, pomeranče, švestky, maliny, broskve, brusinky, jahody.
  • Mezi další potraviny, které jsou prospěšné, neboť obsahují polyfenoly, patří celozrnné pečivo, které je bohaté na vlákninu a fenolové kyseliny, které jsou účinnou ochranou proti chronickým nemocem. Zelený čaj je znám svými blahodárnými účinky. A potěšující zajisté je, že i hořká čokoláda, samozřejmě se jedná o kvalitní s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje epikatechin, jenž napomáhá k udržení mozku v kondici, má pozitivní vliv na paměť.

Polyfenoly a jejich účinky na lidské zdraví

Kromě toho, že pomáhají v boji proti rakovině svými antioxidačními účinky, podporují zdravou střevní mikroflóru, dokáží prodloužit životnost dobrých mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Polyfenoly rovněž jsou vydatnou pomocí v rámci snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšují funkci tepen, eliminují shlukování krevních destiček v krvi.

Pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu, roztroušené skleróze či Huntingtonovy choroby. Mají pozitivní vliv za stavbu kostí, jsou účinným pomocníkem v boji proti osteoporóze a podporují dobrou náladu, neboť snižují pocit úzkosti.

Dvacet nejzdravějších nápojů Světa

Pro vyhledávání textu na stránce využijte klávesovou zkratku CTRL+F

15.3.2013 07:37Mléko: Proti vysokému tlaku Přes některé laické názory,že zahleňuje organismus, lékaři ho pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu. Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerálů – důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy, bílkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačními vlastnostmi.

Je dokázané, že lidé, kteří pravidelně pijí nízkotučné mléko, mají nižší riziko vzniku problémů s nízkým tlakem.

Zelený čaj: Proti rakovině …

Flavonoidy v potravinách jako jsou jablka a zelený čaj mohou chránit před rakovinou či srdečními chorobami

Mléko: Proti vysokému tlaku Přes některé laické názory,že zahleňuje organismus, lékaři ho pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu.

Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerálů – důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy, bílkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačními vlastnostmi.

Je dokázané, že lidé, kteří pravidelně pijí nízkotučné mléko, mají nižší riziko vzniku problémů s nízkým tlakem.

Zelený čaj: Proti rakovině Obsahuje polyfenoly,které zpomalují růst nádorů. Brání také vzniku zubního kazu. Pití zeleného čaje upravuje krevní tlak, odbourává cholesterol z krve a zabraňuje kornatění tepen. Neutralizuje vlivy záření.

Kofein obsahující v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy, vitamín E zpomaluje degeneraci buněk,fluor brání vzniku zubního kamene. Přítomný draslík pomáhá pro správné fungování mozku a nervů, je účinný při detoxikaci organismu.

Horčík je stavebním materiálem kostí a zubů,zinek se účastní na tvorbě červených a bílých krvinek, hojení ran a dělení buněk.

Železo pomáhá vstřebávání kyslíku do krve, fosfor,sodík a mangan posilňují kosti, metabolismus, spalování tuků,aktivují důležité enzymy a vitamíny.

Víno: Pro štíhlou postavu Podle výzkumů amerických vědců dokáže červené víno prodloužit mladost,snížit riziko Alzheimerové choroby, demence,působí jako prevence proti mrtvici a srdečního infarktu. Chrání i proti ateroskleróze a pomáhá udržet štíhlou línii. Po jídle se proto doporučuje radši deci vína než pohár vody, protože víno brání ukládání tuků v těle.

Brusinková šťáva: Proti infekcím močových cest Jestli vás trápí časté zápaly močových cest a močového měchýře,není lepšího přírodního léku.

Brusinky jsou bohaté na vitamíny C a K. V bobulích jsou přítomné i  3-omega mastné kyseliny.

Jsou účinným pomocníkem při průjmech,bolestivé menstruaci a při chřipce.

Kakao: Proti vysušovaniu pokožky Kakao obsahuje flavonoidy, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém.

Mimo jiné se jeho pravidelným pitím dodává pokožce potřebnou vlhkost.

Připravovat bychom ho měli z prášku s vysokým obsahom kakaa a nízkým obsahem cukru, přidáním odtučněného mléka.

Pivo:  Na pevné kosti Zlepšuje minerální hustotu kostí a hraje důležitou úlohu v boji s osteoporozou.DÍky flavinoidůmchmelu pomáhá chránit tělo před rakovinou,snižuje riziko demence, i srdečně-cévních chorob infarktu a pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

Voda:Pro silné srdce Voda je lékem na všechno!Pomáhá nejen při problémech s obličkami, močovými cestami či překyslením žaludka, ale podporuje i  krevní oběh,vyrovnává krevný tlak a dokonce zlepšuje paměť.

Čistá voda dokáže Iidi zbavit mnohých chorob a bolestí,zlepšit zrak, sluch, znížiť hladinu cukru v krvi, zlikvidovať tuky uložené v těle, porazit různé zápaly a plísně, odstranit bolesti hlavy, snížit riziko lámavosti kostí, snížit kazivost zubů, odstranit poruchy spánku a prodloužit život o 20 – 30 roků. Denně by jsme měli vypít aspoň 2 litry vody. Kefír:  Na dobré trávení Má schopnost vyrovnat se v trávicím traktu s přemnoženými kvasinkami, baktériemi, virusy a stimulovat tak imunitní systém. Rozkladá těžko stravitelné látky a brání  tak shromažďování a hnilobě potravy ve střevách.

Budete mít zájem:  Do Kdy Se Objevi Priznaky Covid?

Mimo toho,že obnovuje střevní mikrofl óru, léčí i  zácpu, onemocnění žulčníku,pečene, choroby nervů, pomáhá i při vyrážkách, ekzémech a kvasinkových infekcích.

Černý čaj:  Proti Alzheimerové chorobě Černý čaj zlepšuje krevní oběh, chráni před vznikem usazenin v tepnách a snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Tein obsaženýv čaji rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez ztažení srdce a krevního oběhu. Vitamín B1 pozitívně ovlivňuje nervový systém.

Vitamín P pomáhá při hromadění vitamínu C.

V černým čaji jsou obsažené další stopové prvky a minerální látky, jako jsou fluor a draslík. Éterické oleje dodávají čaji vůni. Aromatické látky spolu s chlorofylem působí pozitivně na nervy.

Mrkvová šťáva:  Pro krásnou pleť Betakaroten a vitamín A posilňují imunitní systém. Mrkev zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám,brání tvorbě vředů a opuchlin,zlepšuje kvalitu mléka u kojících matek. Šťáva z mrkve pomáhá i při léčbě chorob a poruch tlustého střeva.

Jablečný ocet:  Proti stresu a nadváze Podporuje spalování tuků a činnost střev. Vyrábí se kvašením šťávy z celých čerstvých jablek.

Svoje léčivé účinky získává díky kombinaci minerálů, organické hmoty a kyseliny octové, která mu dodává charakteristickou vůni a chuť.

Jablečný ocet obsahuje přiměřeně 5 % kyseliny, je bohatý na minerály a má nízký obsah přírodního cukru a vitamínů.

Ukrývá v sobě mnoho draslíku, vápniku, fosforu, sodíku a stopových prvků. Pomáhá zastavit průjem zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolismus, posilňuje trávení, zabraňuje zubním kazům, působí jako dezinfekce proti střevním parazitům a zvyšuje sráženlivost krve.

Rajčatová šťava:  Proti spálení kůže na sluníčku

Lykopén obsažený v rajčatách se usazuje v podkoží a zmenšuje následky škodlivého ultrafialového záření.

Zjistilo se, že 10 polévkových lžíc rajské omáčky a nebo 4 poháry rajčatové šťávy týdně snižují riziko rakoviny prostaty v průběhu půl roka o 33 % a rakovinu prsou dokonce o polovinu.

Rajčata obsahující  vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu se považují za všelék, protože posilňují imunitu, chrání srdce i cévy, tělo před infekcemi, zabraňují tvorbě krevních sraženin,snižují cholesterol.

Šťáva z červené řepy:  Proti chudokrevnosti Cenné minerální látky, nejvíce horčík a meď, podporují chuť do jídla, tok žluče a chrání před volnými radikálmi. Pomáhají při chudokrevnosti.

Řepa podporuje vylučování cholesterolu,olova a radioaktivních látek z organismu. Dodává pružnost a lesk pokožce, vlasům a nehtům, pomáhá odvodňovat organismus a zbavuje ho toxických látek.

Velmi důležitá je i v těhotenství, protože chrání plod před různymi vývojovými chybami.

Pomarančový džus:   Prevence proti nachladnutí Čerstvá pomarančová šťáva zabrání tvorbě volných radikálů, které poškozují cévy a mohou vést ke vzniku infarktu. Je výbornou prevencí proti nachladnutí a chřipce, zlepšuje paměť, pomáhá regulovat krevní tlak, bojovat proti alergiím, astmatu, migrénám, urychluje hojivý proces a podporuje trávení.

Zázvorová voda:  Proti nevolnosti Obsahuje betakaroten, vápník, železo, zinek a cenné oleje.

Působí proti bolestem, pomáhá při nevolnosti, i té cestovní, při trávicích těžkostech a nachlazení. Zlepšuje průtok krve, a tím přispívá k ochraně srdečně-cévního systému.

Snižuje riziko infarktu i arteriosklerozy. Úlevu přináší i meteosenzitivním osobám.

Káva:  Proti mrtvici a infarktu Kofein brání slepování krevních destiček, předchází tak zužování cév a vzniku krevních sraženin.Bojuje i  proti bakteriím způsobující nepříjemný zápach z úst.

Pití kávy může chránit organismus dokonce i  před vznikem některých druhů rakoviny, např. rakoviny tlustého střeva a nebo jater, ale tato skutečnost je ješte jen ve stádiu výzkumu.

Narůstá i počet důkazů,že pití kávy pomáhá udržet rozumové schopnosti počas starnutí.

Jaké potraviny mohou prodloužit život a chrání nás před nemocemi?

Na univerzitě v australském Perthu se vědci mimo jiné zabývají i výzkumem flavonoidů. Jedná se o látky s  příznivým účinkem na lidské zdraví v čele s protizánětlivým a antioxidačním působením. Flavonoidy nás dokáží chránit třeba i před předčasným stárnutím. Co vědci zjistili o flavonoidech z dat od 53 048 lidí, kteří byli sledování přes 23 let?

Co se v článku dozvíme?

  • Co jsou to flavonoidy, jaké jsou jejich druhy a k čemu jsou pro nás dobré
  • Co zjistila velká studie o příjmu flavonoidů
  • Jaké potraviny zařadit do jídelníčku, abychom přijímali dostatek flavonoidů pro optimální zdraví

Strava bohatá na flavonoidy chrání před rakovinou a srdečními nemocemi

Doktorka Catherine Bondonno (2019) se svým týmem zkoumala data z velké dánské studie s názvem The Diet, Cancer and Health study, z jejichž dat již byla publikována řada vědeckých prací.

Je ve vaší stravě dostatek ovoce, zeleniny a pijete čaje nebo kávu? Pak děláte pro své zdraví jen to nejlepší, protože lidé s jídelníčkem s dostatečným obsahem flavonoidů (látek nacházejících se v potravinách rostlinného původu s pozitivním vlivem na lidské zdraví), měli mnohem menší riziko úmrtí na rakovinu nebo srdeční onemocnění.

Největší ochranný efekt flavonoidů byl pozorován u kuřáků a lidí se zálibou v alkoholu

Kouření a nadměrné pití alkoholu poškozuje cévy a v organismu působí prozánětlivě, což může zvyšovat riziko vzniku řady nemocí,‘ uvedla doktorka Catherine Bondonno. A jak do toho všeho zapadají flavonoidy? 

Budete mít zájem:  Cukrovku má 1 z 500 českých dětí. Může za to hygiena?

Flavonoidy naopak působí pozitivně na funkčnost cév, fungují jako antioxidanty a mají protizánětlivé účinky. Tento fakt může vysvětlovat, proč je vyšší příjem flavonoidů spojen s nižším rizikem úmrtí na rakovinu nebo srdečně cévní onemocnění,‘ dále vysvětlila hlavní autorka studie.

Potraviny bohaté na flavonoidy nejsou řešením špatného životního stylu

Teď by si mohla řada z vás říci, že ke zmírnění škod vlivem kouření a alkoholu stačí jíst stravu s vysokým obsahem flavonoidů a jsou v pohodě. Realita? Bylo by naivní myslet si, že flavonoidy dokáží zabránit všem negativní dopadům kouření a alkoholu na naše zdraví. 

Autoři studie dále dodávají, že: ‚To nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat, je přestat kouřit a vyhnout se nadměrné spotřebě alkoholu.‘

Kolik flavonoidů bychom za den měli ideálně sníst?

Ve studii dosáhli největšího ochranného účinku na zdraví lidé, kteří měli na talíři každý den alespoň 500 mg těchto biologicky aktivních látek. 

Stačí sníst několik jablek, nebo je zapotřebí potraviny kombinovat?

Odlišná barva ovoce, zeleniny nebo i nápojů, jako je káva či čaj, znamená, že přijímáme velkou šíří flavonoidů, protože není pouze jeden flavonoid. Ty se dělí do 6 základních skupin, v kterých bychom našli na desítky různých sloučenin.

Jak by to mohlo prakticky vypadat?

  • Je to opravdu snadné a není to žádná věda. Ke splnění příjmu 500 mg flavonoidů denně stačí postupně zkonzumovat jablko, pomeranč, 100 gramů borůvek, 100 gramů brokolice a dopřát si šálek čaje.

Mezi významné flavonoidy se řadí například resveratrol v červeném víně (nejen v tekutém stavu), katechiny v zeleném čaji (vzpomeneme si na EGCG?), kurkumin z kurkumy, theobromin v čokoládě, antokyany v tmavém bobulovitém ovoci, naringenin a hesperidin v pomerančích či grepech a v cibuli najdeme hojně zastoupen kvercetin. Jednoduše lze doporučit, jezte svou duhu.

Co si z toho vzít?

Vysoký příjem biologicky aktivních látek v čele s flavonoidy rozhodně nevynuluje škodlivé účinky kouření a alkoholu, alespoň je však může zmírnit. Pro své zdraví a ochranu před srdečními nemocemi a rakovinou uděláme nejlépe, když celkově zlepšíme životní styl v čele s výživou, pohybem a managementem stresu. 

Nesmíme zapomenout na to, že ovoce a zelenina nejsou pouze zdrojem vzpomínaných cenných biologicky aktivních látek, tedy flavonoidů, ale též vlákniny, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. 

Čím více barevná budou naše jídla, tím lépe, protože tak přijímáme celou škálu flavonoidů s pozitivním účinkem na naše zdraví. Vždyť dát si ke každému jídlu patřičnou porci ovoce nebo zeleniny není zase tak těžké, ne? Čaj nebo káva tak není jen zdrojem superschopností díky kofeinu, ale i zdravým nápojem. 

Bondonno, N. P., Dalgaard, F., Kyrø, C., Murray, K., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., … Hodgson, J. M. (2019). Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort. Nature Communications, 10(1), 1–10. https://doi.org/10.1038…

Potraviny proti rakovině

OLIVY. Olivy a olej z nich díky antioxidantům fungují jako elixír mládí, ale také chrání buňky před změnami, které vedou ke vzniku rakoviny. Kyseliny obsažené v olivovém oleji navíc zvyšují účinnost léků při rakovině prsu a potlačují zhoubné bujení.

JABLKA. Říká se, že 1 jablko denně chrání proti rakovině, a vědecké studie to opravdu potvrzují. Důležité je jíst jablka i se slupkou, protože ta obsahuje látky, které fungují jako skvělá prevence a dokážou omezit růst nádorů.

ŽENŠEN. Královský kořen má díky složce zvané prositel protirakovinový účinek u metastáz lymfatických uzlin. kromě toho zvyšuje obranyschopnost a pomáhá uzdravení pacientů po radiologické „léčbě“.

VÍNO. Ať dáváte přednost hroznům nebo kvalitnímu pití z nich, dopřáváte si velmi zdravou pochoutku. Obsahuje polyfenoly, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Zdravější je víno červené.

ČESNEK. Milovníci česneku mají až o 32 % nižší riziko, že se jednou budou muset s rakovinou potýkat. Látky, které česnek obsahuje, totiž zpomalují dělení rakovinových buněk a také chrání organismus před působením volných radikálů.

MRKEV. Je zásobárnou vitamínu A, stejně jako salát obsahuje karotenoidy. Chrání před rakovinou kůže a plic.

RAJČATA. Stejně jako paprika obsahují látku lykopin, která tělo chrání před rakovinou střev, plic a prostaty.

SALÁT. Klasický, ledový, čínský, .. – jakýkoli si vyberete. všechny druhy obsahují kromě vitamínu C a kyseliny listové i karotenoid, který pomáhá proti rakovině. jako bonus můžete brát antioxidanty, které omlazují.

ZELÍ. Tradiční „jídlo chudých“ obsahuje obrovské množství vitamínu C a spoustu vlákniny, takže chrání před rakovinou prsu, střev a gynekologickými nádory.

ŘEDKVIČKY. Zásobují tělo hořčičným olejem, vitamínem C, vápníkem a hořčíkem, takže chrání především střeva a močový měchýř před zhoubným bujením.

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA. Kromě céčka obsahuje spoustu glukosinolátů, které se v těle mění na hořčičné oleje a působí jako antibiotikum, jež ničí nemocné buňky. Je účinná proti rakovině žaludku a střev.

CUKETA. Díky kyselině listové a selenu snižuje riziko rakoviny prostaty, žaludku, plic, ale i tlustého střeva.

DÝNĚ. Obsahuje selen a karotenoidy, takže působí protizánětlivě a chrání před volnými radikály, které můžou způsobit rakovinu.

Budete mít zájem:  Ulcerózní Kolitida Přírodní Léčba?

CELER. Konzumace této zeleniny snižuje riziko působení karcinogenních látek, které se do těla dostávají v uzeninách nebo přepáleném tuku. takže pokud salám, tak jedině s celerem!

ZELENÝ ČAJ. Pokud si každý den dopřejete šálek, podpoříte tak imunitu, tělo funguje, jak má a dokáže si se zhoubnými buňkami lépe poradit.

ARTYČOK. V jeho listech najdete spoustu flavonoidů, které podporují odbourávání žluči a chrání játra. Tato zelenina velmi rychle dokáže zbavit tělo nebezpečných toxinů.

ŠPENÁT. Odplavuje volné radikály a díky kyselině listové chrání buňky před rakovinou. Lepší je samozřejmě čerstvý, ale pomůže vám i mražený.

MAKRELA. Ze všech mořských ryb v sobě má největší množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko rakoviny střev prostaty a prsu.

CHŘEST. Tato afrodiziakální zelenina obsahuje vitamíny C a E, které posilují imunitu. Draslík zároveň odvodňuje, takže pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla. Konzumací chřestu předcházíte především rakovině střev a jícnu.

OSTRUŽINY. Jsou nadupané železem, ale i draslíkem, takže léčí chudokrevnost a odvodňují. Kromě toho obsahují kyselinu ellagovou, která váže karcinogenní látky ve střevě a zneškodňuje bakterie a viry.

RYBÍZ. Dodává tělu vitamíny C, A, E, ale také železo. Díky vláknině podporuje činnost střev a brání vzniku rakoviny tlustého střeva.

JAHODY. Tato zásobárna vitamínu C a železa má podobné účinky jako ostružiny.

POMERANČ. Nestačí jen popíjet pomerančovou šťávu, ideální je jíst dužninu, která obsahuje spoustu vitamínu C, flavonoidy i selen. Tato kombinace snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, ale i riziko vzniku rakoviny.

SÓJA. Obsahuje látky podobné hormonům, které snižují riziko osteoporózy, ale i možnost vzniku různých druhů rakoviny.

ŠVESTKY. Zajímavý koktejl minerálních látek a stopových prvků dělá ze švestek účinný prostředek proti zhoubnému bujení.

PAPÁJA. Šťastná kombinace účinných látek v tomto ovoci chrání srdce před infarktem a tělo před rakovinou.

FENYKL. Optimální zelenina nejen pro každého, kdo trpí zažívacími potížemi. Podle nejnovějších výzkumů totiž fenykl hubí choroboplodné zárodky i zhoubné bujení.

CIBULE. Tato zázračná rostlina umí vázat rakovinotvorné sloučeniny v žaludku, bojuje proti zánětům a působí jako štít proti všem infekcím.

HRÁCH. Patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, ale obsahuje i spoustu minerálních látek a vitamínů. Snižuje hladinu cholesterolu, brzdí růst bakterií a virů, je protizánětlivý a chrání i před rakovinou.

ČOČKA. Působí na naše zdraví podobně jako hrách, navíc dokáže ve střevech vázat jedovaté látky a vyloučit je z těla ven dřív, než začnou škodit.

MLÉKO A JOGURT. bakterie kyseliny mléčné zabraňují zácpě, posilují imunitní systém a brání vzniku rakoviny střev.

CITRON. Díky látce limonu dokáže zvýšit aktivitu některých enzymů v játrech, které mohou bránit vzniku rakoviny.

KORIANDR. Podle nejnovějších studií jsou antibakteriální látky v koriandru dokonce účinnější, než některá antibiotika. není divu, že chrání tělo před nebezpečným bujením.

ŽITO. Vláknina, kterou obsahuje, čistí střeva, takže je nejen prevencí, proti rakovině, ale dokáže navíc aktivně bojovat proti rakovinovému bujení vyvolanému hormony – například rakovině prsu nebo dělohy.

POHANKA. Je opravdovým pokladem pro duševně pracující. Posiluje nervy a podporuje spánek. Díky kyselině fenolové navíc potírá volné radikály a brání rakovinovému bujení.

JEČMEN. Miskou ječmenné kaše se dá bojovat téměř proti všemu. Podporuje činnost mozku, ničí viry, snižuje cholesterol i riziko onemocnění rakovinou.

MUNGO. Klíčky této rostliny jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů, bílkovin, cukrů, tuků a minerálních látek Jsou lehce stravitelné, zvyšují imunitu organismu a jsou účinné v boji proti rakovině, obezitě a stárnutí.

ŘEŘICHA. Díky glukosinolům likviduje tato rostlina choroboplodné bakterie ve střevech i v močových cestách a hlídá správné hospodaření těla s minerálními látkami.

BORŮVKY. Přírodní modré barvivo v borůvkách přispívá k ochraně před infekcemi, ale i srdečně-cévními chorobami a rakovinou.

MELOUN. Má ideální poměr draslíku a sodíku, takže pomáhá léčit ledviny, ale i dáky vysokému obsahu karotenoidů podporuje tělo v boji se škodlivými látkami i rakovinovým bujením v počátečním stádiu.

LAPAČO (LAPACHO). Tradiční jihoamerická bylinka se užívá jako čaj proti virům, bakteriím a houbám. Kromě toho podporuje léčení nádorových onemocnění a leukémie.

PETRŽEL. Díky čisticím účinkům, které má na naše tělo, udržuje organismus zdravý a odolný proti útokům zhoubných buněk.

PŠENICE. Obsahuje podobné látky jako žito a je ideálním zdrojem energie nejen pro svaly, ale i pro mozek a nervové buňky.

ČERVENÁ ŘEPA. Kromě ochrany před rakovinou dodává tě železo, měď, mangan, vitamíny A, B, kyselinu listovou.

HOVĚZÍ MASO. Dodá tělu tolik železa a zinku, jako žádná jiná potravina! Posiluje imunitní systém, funguje jako antioxidant a stimuluje látkovou výměnu, takže chrání organismus před rakovinou.

MERUŃKY. Obsahují beta-karoten, který dokáže neutralizovat agresivní volné radikály ze slunečního světla, nikotin i jiné škodlivé látky. Meruňky dokážou zpomalit růst rakovinových buněk v počátečním stádiu.

MANDLE. Oleje a látky, které tato pochoutka obsahuje, dokážou výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu a pomáhají proti infarktu i rakovině.

KŘEN. Díky hořčičným olejům chrání před rakovinou a bojuje s choroboplodnými bakteriemi a houbami.

LOSOS. Antioxidanty, vitamin E a selen zlikvidují volné radikály dřív, než stačí poškodit buňky v těle, a tím způsobit rakovinu nebo srdečně-cévní onemocnění.

BROKOLICE. Čím častěji si naservírujete brokolici, tím lépe. Obsahuje velké množství zázračné drogy – sulforaranu, která brání tvorbě rakoviny, především prsu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector