Farmářské trhy – nakupujte sezónně

O místních potravinách se hovoří nebývale často. Slýcháme o nich nejen od ekologických organizací, pro které jsou důležité z hlediska ochrany životního prostředí.

Diskutuje se o nich i na odborných gastronomických fórech, v médiích a co je nejdůležitější, spotřebitelé o ně projevují neutuchající zájem. Jasným důkazem je několikatisícová návštěvnost farmářských trhů v mnoha městech České republiky.

Pozadu jsou bohužel mnohé restaurace, hotely i školní a závodní jídelny. A to i přesto, že místní potraviny v sobě skýtají poměrně zajímavý potenciál.

Jídlo z blízkaFarmářské trhy - nakupujte sezónněAtraktivita místních produktů spočívá v několika základních faktech. Za prvé je pro spotřebitele důležité nakupovat potraviny s dohledatelným místním (tuzemským) původem. Chtějí mít nad svojí spotřebou kontrolu a pocit, že se mohou o kvalitě a způsobu produkce kupovaného zboží sami přesvědčit. Těžko mohou být klidní, když jim super a hypermarkety nabízí brambory z Egypta či česnek z Číny. Jedná se o produkty bez tváře, bez jasného původu a přepravované tisíce kilometrů naprosto zbytečně.

Druhým faktem je vyšší kvalita místního, sezónně nabízeného ovoce či zeleniny. S postupem zemědělského roku jsou sklízeny a prodávány potraviny v nejlepší kondici, zralé, plné chuti. Nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Kvalita je nesrovnatelně vyšší i u dalších produktů – mléčné výrobky, maso, masné výrobky, vejce.

Naskýtá se nám i širší paleta chutí, kterou v sobě skrývají místně specifické potraviny. Jistě znáte šumavské zelňáky, valašské frgále, křimické zelí apod. Každý region naší republiky postupně odhaluje tajemství těchto jedinečných produktů.

Spotřebitelé je začínají objevovat a snad jednou budou součástí kulturního dědictví a budeme je ochraňovat a hýčkat, podobně jako to dělají Francouzi či Italové.

Třetím podstatným motivem k nákupu místních potravin je rozvoj regionu a podpora lokálních zemědělců, zpracovatelů, výrobců. V mnoha výzkumech spotřebitelských preferencí je to velmi silný motor k nákupu.

Český zákazník se již přejedl anonymních potravin a začíná si uvědomovat, že svým nákupem může významně ovlivnit život místních obyvatel.

Potraviny jednak přímo udržují lidské tělo při životě, ale také působí na naše životy – jídlo formuje příbuzenské vazby a ovlivňuje život komunit, ekonomické a ekologické systémy. Neméně důležitý je i environmentální dopad, který výroba potravin má.

Způsob produkce, přeprava, skladování –  to jsou podstatné součásti mozaiky ekologické stopy konkrétních potravin. Místní produkt, pokud je zpracován s ohledem k životnímu prostředí, krajině, hospodářským zvířatům, bude i méně zatěžovat životní prostředí. I tento fakt spotřebitelé při výběru zboží zohledňují.

Renesance místních trhůPotraviny z blízka se nejčastěji prodávají jinými formami, než prostřednictvím běžné maloobchodní sítě. V současnosti asi nejznámější a nejpopulárnější je nákup na farmářských trzích. Jedná se vlastně o klasické tržiště, kde můžete zakoupit místní a sezónní ovoce, zeleninu, mléčné a masné výrobky, pečivo, bylinky, koření, místní speciality a mnoho dalšího. Společným jmenovatelem je místní či tuzemský původ, důraz na vysokou kvalitu i dohledatelný původ prodávaných potravin. Prodávající jsou většinou sami farmáři. Trhy bývají doplněny i o sortiment rukodělných výrobků opět lokálního původu. Farmářské trhy dnes můžete najít v několika městských částech Prahy (Praha 6, Praha 9, Praha 10…), v Plzni, Tachově, Domažlicích, Kladně, Českých Budějovicích. Další města se přidávají a zdá se, že se tak podaří navázat na přerušenou tradici. Zájem veřejnosti o nákup na farmářských trzích je ohromný. Trhy navštěvují tisíce lidí, kteří jdou cíleně nakupovat lokální potraviny. Největší zájem je o zeleninu, ovoce, vejce a mléčné výrobky. I farmáři se začínají „probouzet“. Některá města měla zpočátku problém trhy naplnit kompletním sortimentem, protože farmáři byli nedůvěřiví, nepřipravení prodávat na tržišti, neměli dostatečný sortiment, řádná povolení. Postupně objevují tuto mezeru na trhu, kterou mohou zaplnit, a tím stabilizovat svoje hospodaření a snad i zvýšit příjmy.

Prodej ze dvoraFarmáři i spotřebitelé jejich produktů se učí prodávat a nakupovat i přímo ze dvora. Někteří zemědělci prodají většinu produkce tímto způsobem. Pro zákazníka je lákavé vidět na vlastní oči,  jakým způsobem jsou potraviny vyráběny.

Oceňují i přímý kontakt s farmářem a možnost si o nakupovaných potravinách promluvit. Dochází tak k těsnějšímu sepětí spotřebitelů s výrobci potravin, což velmi pozitivně ovlivňuje nejen farmáře, ale i spotřebitele.

Ti navíc přesně ví, komu peníze dávají a jistě je pro ně zajímavá i nižší cena, než kterou by zaplatili (za srovnatelný produkt) v maloobchodní síti. Odpadá totiž marže obchodníkům a dalším částem obchodní řetězce.

Bedýnkové systémyDalší rychle se rozvíjející systém prodeje jsou tzv. bedýnky či biobedýnky (záleží na obsahu bedýnky). Jde vlastně o přímý prodej zemědělských produktů.

Buď naplňuje bedýnky přímo farmář – nejčastěji sezónní zeleninou, ovocem – a hotové je vozí na smluvené místo, kde si pro bedýnky chodí předem nahlášení spotřebitelé. V některých případech se může sortiment rozšiřovat i o další produkty (mléčné výrobky, zavařeniny, med, masné výrobky).

Další možností je dovoz netříděné zeleniny a ovoce do distribučního místa, kde bedýnky připraví sjednaná osoba či skupina osob. Tato osoba či skupina také bedýnky distribuuje a komunikuje se spotřebiteli i farmáři.

Místní potraviny v gastronomiiFarmářské trhy - nakupujte sezónněSpolupráce s konkrétními farmami a farmáři vám umožní jasně identifikovat původ a způsob produkce potravin, ze kterých vaříte. Umožní vám to dát jídlu příběh. Důležité je, že získáte kontrolu nad dodávanými potravinami. Pokud bude vaše spolupráce dlouhodobá, můžete si například objednat konkrétní druh zeleniny. Dodavatel bude přesně vědět, o jaký druh máte zájem a na ten se zaměří. V případě farmářů zpracovávajících některé produkty (jako je třeba mléko) si můžete pak objednat i speciální druhy výrobků (např. konkrétní typy sýrů).

Nejdůležitější je však kvalita, a tu můžete zásadně ovlivnit. Nakupujete sezónní potraviny ve vhodné době. To samozřejmě zásadně ovlivňuje kvalitu připravovaných jídel. Cesta zeleniny z pole do vaší provozovny bude trvat maximálně několik hodin.

Naprostá čerstvost, vysoká kvalita a lokální původ potravin, to jsou jen některé z výhod, které získáte spoluprácí s místními farmáři. Vydejte se na farmářské trhy. Seznámíte se s farmáři i s jejich produkty. Ambicióznější restauratéři spolupracující s farmáři mohou např.

také provozovat vlastní systém bedýnek. Nejenže na sebe touto formou upozorní a zdůrazní svůj zájem o kvalitní potraviny, ale získají i loajální zákazníky, nejen bedýnkového systému. Není na co čekat. Místní potraviny jsou trendem současnosti a zřejmě se nejedná jen o módní vlnu, ale o trvalejší tendenci.

Zvyšte podíl lokálních potravin a jídel ve vašich provozovnách. Vydáte se správným směrem.

Tomáš Popp, poradce pro spotřebitelské otázky ENVIC, o.s.

Farmářské trhy – nakupujte sezónně

Farmářské trhy - nakupujte sezónně

Můžete také hodnotit jednotlivá tržiště nebo vkládat vaše tipy a postřehy.

Hledáte trh páteční v okolí Prahy? Sobotní na Moravě? Najdete ho v našem katalogu! Pomozte nám ho doplňovat a vylepšovat.

Přehled všemožných farmářských, venkovských a dalších trhů, pravidelně aktualizované termíny, sortiment, články k tématu…

Pátek 23. července

Kde: Praha 7-Holešovice, Holešovická tržnice (hala 22)

Kdy: pátek 23. 7., 8–16 hodin

Co: Největší celoroční farmářské tržiště v Praze nabízí bohatý výběr produktů českých drobných pěstitelů. Čerstvé ovoce a zelenina, med, houby, květiny a další sortiment. Více než 75 prodejních stánků.

Další: otevřeno každý všední den 8–16 hodin, v sobotu 8–13 hodin

Český farmářský trh

Kde: Praha 9-Dolní Počernice (v prostoru mezi Infocentrem a místním úřadem, roh ulic Stará obec a Bakurinova, Praha 9-Dolní Počernice)

Kdy: pátek 23. 7., 13–18 hodin

Co: sezónní česká zelenina a ovoce, kravské a kozí sýry, vajíčka, med, české koláče, květiny a ovocné šťávy, víno, staré a divoké odrůdy ovoce, regionální speciality, uzeniny, houby, sadba

Další: trhy se konají každý pátek až do listopadu

Prodej čerstvé zeleniny

Kde: Kladno (náměstí Starosty Pavla, Kladno)

Kdy: pátek 23. 7., od 7.30 hodin

Co: na místě trhů pokračuje přes prázdniny prodej čerstvé zeleniny z farmy pana Procházky z Travčic

Další: prodej o prázdninách každý pátek

Trhy Mladá Boleslav

Kde: Mladá Boleslav, náměstí Míru

Kdy: pátek 23. 7., 7–15 hodin

Co: ovoce, zelenina, květiny

Další: trhy se konají každý pátek

Stačí se přidat ke stránce serveru Vitalia.cz.

Sobota 24. července

Kde: Praha 2, náplavka na Rašínově nábřeží (pod Palackého mostem)

Kdy: sobota 24. 7., 9–16 hodin

Co: České potraviny od českých farmářů – ovoce, zelenina, ovoce, med, maso a uzeniny, pečivo sladké i slané, ale hlavně – živé ryby! Pstruh duhový a siven americký, které si můžete z trhu odnést jak živé, tak si je nechat upravit pro vaši kuchyni anebo si na nich přímo na místě pochutnat. Rybky se totiž budou také grilovat!

Další: trhy se konají každou sobotu

Tradiční farmářské trhy na Kulaťáku

Kde: Praha 6-Dejvice (Vítězné náměstí, Praha 6-Dejvice)

Kdy: sobota 24. 7., 8–14 hodin

Co: ovoce, zelenina, květiny (řezané i v květináčích), bylinky, sazenice, sýry, uzeniny, maso (jehněčí, hovězí, pštrosí, králičí), ryby (uzené), chléb, pečivo, vejce, mošty a šťávy, koláče a sušenky, med, zeleninové a ovocné košíky

Budete mít zájem:  Na pobyt v lázních budeme víc doplácet

Další: trhy se konají každou druhou sobotu

Farmářské tržiště Holešovice

Kde: Praha 7-Holešovice, Holešovická tržnice (hala 22)

Kdy: sobota: 24. 7., 8–13 hodin

Co: Největší celoroční farmářské tržiště v Praze nabízí bohatý výběr produktů českých drobných pěstitelů. Čerstvé ovoce a zelenina, med, houby, květiny a další sortiment. Více než 75 prodejních stánků.

Další: otevřeno každý všední den 8–16 hodin, v sobotu 8–13 hodin

Český farmářský trh

Kde: Praha 9-Klánovice (na dvoře Masarykovy ZŠ, Slavětínská 200, Praha 9-Klánovice)

Kdy: sobota 24. 7., 8–12 hodin

Co: sezónní česká zelenina a ovoce, kravské a kozí sýry, vajíčka, med, české koláče, květiny a ovocné šťávy, víno, staré a divoké odrůdy ovoce, regionální speciality, uzeniny, houby, sadba

Další: trhy se konají každou sobotu

Farmářské tržiště Kubáň

Kde: Praha 10-Vršovice (Kubánské náměstí, Praha 10-Vršovice)

Kdy: sobota 24. 7., 8–14 hodin

Co: Každý den konání trhu mix ovoce, zeleniny, sadby, mléčných a masných výrobků a mnoha jiných potravin.

Toho „svého“ farmáře nebo výrobce máte možnost najít na Kubáni minimálně jeden den v týdnu, a k tomu také příležitosti k nákupu všeho možného dalšího – a čerstvého.

Vždy to  bude plný sortiment pro všednodenní nákup, čili ovoce, zelenina, maso, mléko, pečivo a další dobroty.

Další: tržiště bude otevřeno každé úterý, čtvrtek i sobotu, ve všední dny od 8– 18, v sobotu od 8–14 hodin

Farmářské trhy na Staré návsi

Kde: Praha 18-Letňany (Stará náves)

Kdy: sobota 24. 7., 6.30–13 hodin

Co: ovoce a zelenina, sadba, řezané i hrnkové květiny, drobné hospodářské zvířectvo a potřeby pro zahrádkáře, chovatele a domácí kutily z produkce pěstitelů a chovatelů z Mělnicka i od letňanských zahrádkářů

Další: Prodejní trhy se budou konat až do října 2010 každý lichý týden v sobotu od 6.30 do 13 hodin

České potravinové trhy – farmářské trhy

Kde: Říčany (Masarykovo náměstí, Říčany)

Kdy: sobota 24. 7., 7.30–12 hodin

Co: výhradně české potraviny z farem a malovýroby

Další: trhy se konají každou sobotu

Tišnovské trhy

Kde: Tišnov (náměstí)

Kdy: sobota 24. 7., 8–11 hodin

Co: Místní zelenina a ovoce, domácí sýry, moučníky, místní výrobky, sazeničky; aktuální seznam zboží najdete zde.

Další: Trhy se konají pravidelně každou sobotu až do 6. 11.

Černošické farmářské trhy

Kde: U hotelu Kazín v Černošicích

Kdy: 24. 7., 8–11 hodin

Co: Ovoce a zeleninu, sýry, med, mošty, mléko, víno, nakládané hermelíny, uzeniny, pečivo, bylinky a jiné dobroty.

Další: Každou lichou sobotu, dále tedy 7.8., 21.8., 4.9.

Farmářské trhy Obora v Příbrami

Kde: Příbram, Dvořákovo nábřeží 

Kdy: sobota 24. 7., 8–12 hodin

Co: Ovoce a zelenina, nabídka žampionů ze Sedlčanska, kozí sýr z Kozí farmy Březí, nebo Čapí letky Mokřice a další mléčné výrobky, konopné čaje, Pivovar roku 2009 – březnický Herold, představí svoje pivní speciality, palírna Rtišovice nabídne ovocné pálenky, firma Rakytník obohatí trh např. o rakytníkové a brusinkové šťávy, Moravu budou reprezentovat vína. Dále maso, uzeniny, ryby – chlazené, uzené, smažené, med a medovina, pečivo, koření a cukrovinky a mnohé další

Další: Zkušební první trhy – o tradici trhů rozhodne zájem kupujících a prodávajících – tak přijďte!

Někdy příště… (seznam dalších trhů ve formátu doc)

Do našeho přehledu se snažíme dávat pouze ověřené trhy, nemáme zájem o akce, kde se prodává zelenina z velkoobchodů nebo kraťasy od Vietnamců. Uvítáme vaše zkušenosti s jednotlivými lokalitami a další tipy.

Napište nám do diskuse nebo na adresu lenka.krbcova@vi­talia.cz.

Farmářský trh na Kubáni

Farmářské trhy - nakupujte sezónně

Farmářský trh na Kubáni – v úterý 24. 11., čtvrtek 26. 11., i v sobotu 28. 11. – nakupujte v pohodě, bez tlačenic a na čerstvém vzduchu ????
A nově také s květinami i s parádními vánočními a adventními dekoracemi! 

Koho tento týden na Kubáni najdete?

ÚTERÝ 24. listopadu

maso:
Jatky Tismice / tradiční uzeniny, párky, tlačenka, uzené, sekaná v housce.
Krůtí farma Brniště / čerstvé drůbeží maso a uzeniny.
Masofarma Lažiště / vyzrálé farmářské hovězí a vepřové maso.

Robert Metelec / uzená masa a špeky.

zelenina, ovoce, potraviny:
Zelenina od Kloubských / zelenina, krouhané zelí, řezané byliny.
Zelenina od Klárky / zelenina z rodinné farmy.
Sady Tuchoraz / jablka, hrušky, sezónní ovoce, mošty, med, ořechy.

Farmářská zahrada / sušené ovoce a plody, uzené švestky, ořechy, dýňová a slunečnicová semena.
Slovenské lokše / vakuované balené slovenské lokše a jiné delikatesy – s sebou.
Lenka Boháčová / nakládaná zelenina, zavařeniny, marmelády, sirupy a koření.

Mandarin Juices / mandarinkové mošty a mandarinková marmeláda od českého výrobce.

Zsolti Katona / Kysané zelí, fermentovaná zelenina, plněné nakládané papričky, zeleninové čalamády.

květiny a květinové dekorace
Květinářství z Dřís / vázané kytice, věnce a věnečky.

pečivo, cukrářství:
Karlovarské cukrářství / kremrole, větrníky, věnečky, štrůdl, perník.
Pekárna Velíšek Kamenice / chleba, pečivo, koláče.
Kantýna U Juráška / bábovky, štrůdly, cup cakes, lité koláče.
Tradiční kremrole.

___________________________________________________

ČTVRTEK 26. listopadu
maso:
Jatky Tismice / tradiční uzeniny, párky, tlačenka, uzené, sekaná v housce.

Masofarma Lažiště / vyzrálé farmářské hovězí a vepřové maso.

zelenina, ovoce, potraviny:
Zelenina od Kloubských / zelenina, krouhané zelí, řezané byliny.
Zelenina z Dřís / zelenina, saláty, bylinky z rodinné farmy.
Mandarin Juices / mandarinkové mošty a mandarinková marmeláda od českého výrobce.

Domů bez obalu / potraviny do vlastních obalů.

květiny a květinové dekorace:
Květinářství z Dřís / vázané kytice, věnce a věnečky.

pečivo, cukrářství:
Karlovarské cukrářství / kremrole, větrníky, věnečky, štrůdl, perník.
Pekárna Velíšek Kamenice / chleba, pečivo, koláče.
Cukrárna U Juráška / bábovky, štrůdly, cup cakes, lité koláče.
Tradiční kremrole.

Tradiční slovenské pagáčky.

_______________________________________________

SOBOTA 28.listopadu
maso:
Jatky Tismice / tradiční uzeniny, párky, tlačenka, uzené, sekaná v housce.
Krůtí farma Brniště / čerstvé drůbeží maso a uzeniny.
Ryby Grunt / uzení pstruzi, chlazení pstruzi, rybí saláty.

Drůbeží farma Holýšov / kuřata, kachny, slepice, kohouti, bažanti a husy z Vysočiny.

zelenina, ovoce, potraviny:
Zelenina / saláty, bylinky, zelenina z Polabí.
Zelenina od Kloubských / zelenina, krouhané zelí, řezané byliny.
Zelenina z Dřís / zelenina, saláty, bylinky z rodinné farmy.
Fresh Juices / čerstvé ovocné a zeleninové šťávy plné vitamínů.

Kreativní kulinářství Radka Bejdáková / sirupy, marmelády, džemy, dresinky do salátů.

květiny a květinové dekorace
Kytky od Pepy / vázané kytice, věnce a věnečky z nejlepšího floristického atelieru.

pečivo, cukrářství:
Karlovarské cukrářství / kremrole, větrníky, věnečky, štrůdl, perník.
Pekárna Velíšek Kamenice / kváskový chleba, pečivo, rohlíky, koláče.
Pekárna Náš chléb / tradiční kváskový chléb, housky, veky, koláče.
Cukrárna U Juráška / bábovky, štrůdly, cup cakes, lité koláče.

Pekárna Luka Choceň / vánoční cukroví a těsta: perníkové a linecké těsto, těsto na rohlíčky, pracny, kokosky, atd.

mléko, vejce:
Biofarma Zedníček nebo Mlékárna Krasolesí / mléko, máslo, smetana, jogurty, tvaroh z Vysočiny.
Farma Chouranice / kozí sýry, domácí vejce od slepic z volného výběhu.

Vejce Kosičky / vejce z podestýlkového chovu, křepelčí vejce.

a další… (výčet průběžně doplníme).

Farmářské trhy

Ať už v hlavním městě nebo v regionech a obcích, na farmářských trzích si můžete skvěle nakoupit a také skvěle popovídat. Doporučení pro prohlídky města: trh na Kaiser-Josef-Platz ve Štýrském Hradci je zvláště populární farmářský trh, který je otevřen téměř každý den.

Jde o největší a nejstarší farmářský trh ve Štýrském Hradci. Najdete zde cukrovinky i slané pochoutky, kreativně pojaté kytice a nejrůznější regionální produkty.

Kromě těchto farmářských trhů najdete v Zeleném srdci Rakouska také celou řadu dalších: od farmářských trhů ve Schladmingu na severu až po trhy v Leibnitzu na jihu – Štýrsko je na své čerstvé místní lahůdky obzvláště pyšné.

Místní kvalitní výrobky a domácí pochoutky je možné zakoupit na farmářských trzích v oblasti Salzkammergut, jako např. v lázeňském městě Bad Aussee. Vedle chutných koblih se štýrským sýrem, lihovin a likérů, farmářského chleba a vajec od slepic ve volném výběhu zde najdete také tkané zboží.

Další informace o Ausseerland-Salzkammergut

Sezónní ovoce a zelenina, lahodný med nebo možná něco pikantního na svačinu? Zemědělci z Gesäuse dodávají kvalitní výrobky za regionální trhy. V obci Liezen se například těšte na četné regionální speciality.

Další informace o Gesäuse

Početné farmy kolem Štýrského Hradce dodávají své produkty na farmářské trhy přímo v hlavním městě. Od chutných ovocných šťáv po chléb; najdete zde všechno, co místní zemědělci poskytují k typicky vydatné štýrské tabuli. Farmářské trhy na Kaiser-Josef-Platz jsou otevřeny skoro každý den.

Farmářské trhy ve Štýrském Hradci a okolí

Další informace o Štýrském Hradci a okolí

Proč nakupovat někde jinde, když všechno dobré je tak blízko. Čerstvé kvalitní výrobky z vlastní produkce vám mohou z luk kolem Murtalu přinést klidně až domů. Vejce od šťastných slepic nebo čerstvé ovoce a zeleninu a ještě mnohem více najdete na farmářských trzích v Knittelfeldu a na trzích po celém Murau.

Farmářský trh Knittelfeld

Další informace o Urlaubsregion Murtal

Vaše cesta za regionálními dobrotami

Jezte sezónně, tělo vám poděkuje

I když jsou obchody celý rok zásobeny ovocem a zeleninou z celého světa, vyplatí se jíst jen takové druhy, které jsou v daném ročním období k dispozici právě u nás. Lidské tělo je na ně totiž už tisíce let zvyklé. Víte, jaké druhy dozrávají v září a říjnu?

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Bolest Zad?

Představte si, že v zimě přijdete do obchodu, kde na ramínkách budou viset plavky a kraťasy, v oddělení obuvi vám místo sněhulí nabídnou žabky a namísto pořádných čepic budou v regálech kšiltovky a sluneční brýle.

Zřejmě byste kroutili hlavou ze strany na stranu a říkali si něco o bláznech.

Jenže právě to se běžně děje v supermarketech v oddělení ovoce a zeleniny, kde na podzim i v zimě najdete čerstvý zelený chřest, okurky, ledový salát, jahody a jinou jarní a letní zeleninu a ovoce.

Stejně jako nám přijde přirozené měnit podle ročního období šatník, tak by se měla měnit i naše strava.

Sezónní ovoce a zelenina je mnohem zdravější a chutnější

Sezónní potraviny jsou plody, které v daném ročním období přirozeně dozrávají. Díky tomu, že neztrácejí na kvalitě skladováním, umělým dozráváním ani dopravou přes půl světa, jsou chutnější a kvalitnější.

A jako všechno, i toto má příroda skvěle zařízené. A tak zajistila, aby naše tělo potřebovalo vždy právě to, co roste a dozrává. Proto si v letních měsících rádi dáme salát a osvěžíme se ovocem.

Na podzim zase máme chuť na bramboračku a jiné zeleninové polévky, které nás prohřejí.

Na podzim si naše těla začnou říkat o teplé jídlo. Husté polévky zahřejí i zasytí.

Uměle dozrávané plody nemají se zdravým životním stylem nic společného

Pulty v obchodech se doslova prohýbají pod drahým exotickým ovocem. Občas si i rádi pochutnáme na pomerančích, banánech, kiwi nebo třeba avokádu.

Je ale třeba brát v úvahu, že toto ovoce se musí v zemi původu trhat nezralé, aby se na dlouhé cestě do obchodů nezkazilo, a dozrává cestou. Některé je chemicky ošetřeno, aby nehnilo, jiné zmraženo.

Je logické, že takové ovoce nikdy nebude mít stejnou chuť a stejné množství vitamínů, jako ovoce dozrálé na stromě.

U místního sezónního ovoce takové problémy odpadají. Trhá se totiž až v okamžiku, kdy je zralé, protože jeho cesta na náš stůl je krátká. Díky tomu může dozrát a získat maximum živin ze slunce.

Nakupujte u místních pěstitelů a farmářů

Nemáte zahrádku? Nevadí. Navštivte farmářské trhy, které jsou už téměř v každém větším městě. Prodávají tam místní pěstitelé a nakoupíte na nich české ovoce a zeleninu.

To vám umožní připravovat oblíbené recepty z nejlepších surovin, které jsou v tu dobu k dostání.

Nejen, že vaše jídlo bude výtečné, ale zároveň ušetříte peníze (sezónní ovoce je levnější, protože je ho všude dost) a životní prostředí (doprava potravin kamionem, letadlem nebo lodí znečišťuje vzduch).

Farmářské trhy jsou zdrojem sezónních potravin.

Září a říjen jsou bohaté měsíce na sezónní zeleninu a ovoce

Většina ovoce a zeleniny dozrává právě na konci léta a na začátku podzimu. Na trzích jsou vidět jablka, hrušky, švestky a hroznové víno, které má v tuto dobu nejpříznivější cenu.

Poslední pozdrav od léta nám dají papriky, okurky a rajčata a hojně se sklízí brambory, brokolice, červená řepa, kapusta, květák, pórek, špenát, fazolky, zelí a další chutná zelenina.

Nalouskat si můžete i zásoby vlašských i lískových oříšků a nesmíme zapomenout ani na velké oranžové dýně.

Urodilo se vám? Nezapomeňte na zimu a udělejte si zásoby. Usušte si křížaly v sušičce na ovoce nebo zavařte kompoty a doplňujte vitamíny i v době, kdy příroda odpočívá pod sněhem.

Farmářské trhy

Po dlouhé přestávce se v sobotu zase uvidíme s Naše Kaše, přijďte si zamlsat zdravou snídani, nebo svačinku, těšit se na Vás bude Cakeland a jejich neodolatelné slaďoučké čupčáky, a vrací se také oblíbená cukrárna z Kochánek s vyhlášenými kremrolemi, žloutkovými řezy, punčáky a věnečky! Školáky rozladěné ze začátku školního roku zaručeně potěší pestrobarevné sešity od Papírna, které najdou hned vedle rozkvetlého stánku Gardenista s květinkami ze Stehelčevsi. Na trhu dále vynikající BURČÁK, nazpět jsou také Škubánky a pokecanda a extravagantní Knedlo burgery. Přijďte vyzkoušet skvělý hummus od Hummus Princess, nezapomeňte se nacpat zelenou topinkou s pestem od  Květuščina zahrádka, poslední borůvky pak nezapomeňte koupit u pana Vávry, nebo z Berryservisu! Po prázdninách začne na Náplavku opět jezdit pan Kubec s pomalu rostoucími kuřátky, kachnami a mladými kohoutky, krásnou sezónní zeleninu v bio kvalitě přiveze na trh Králíčkova zelenina a Biofarma Olešná, nakupujte bylinky, zralá rajčátka, fazolky, papriky, cukety, lilky a dýně. V sobotu na Vás na Náplavce budou čekat všichni Vaši oblíbení řezníci, uzenáři, mlékaři, sýraři, pekaři a zelináři, přijďte všichni!

  • Maso, uzeniny
  • FARMA KOJETÍN – Podle sezóny chlazené kůzlečí, jehněčí, telecí, kuřata, kachny, králíci, domácí vejce.
  • FARMA RUDOLEC – Hovězí vyzrálé maso, jehněčí, telecí, vepřové, zvěřina, uzenářské delikatesy a nově sýry z Horského statku Abertamy – kravský, ovčí, kozí.
  • ŘEZNICTVÍ KVARDA – Kvalitní uzeniny, zabijačkové speciality.
  • UZENINY TISMICE – Poctivé uzeniny, báječná sekaná v housce, vše bez lepku a bez náhražek.

ZVĚŘINOVÉ SPECIALITY FOREST GASTRO – České zvěřinové speciality. Výrobky s vysokým obsahem zvěřinového masa jsou bezlepkové, neobsahují sóju, ani geneticky modifikované suroviny. Klobásy obsahují 80% zvěřinových kýt (kančí dančí, jelení, srnčí, mufloní) zbytek tvoří bůček a koření, sušené ovoce, ořechy, lanýže atd.

  1. Drůbež, vejce
  2. DVŮR KOBYLNICE – Selská vejce, chlazená selská drůbež, přírodní mýdla a šampony s bylinami.
  3. KACHNÍ FARMA HOLÝŠOV – Pomalu rostoucí kuřata, kachny a mladí kohouti, na podzim husy, perličky a slepice.

KACHNIČKA NARŮŽOVO – Jemně uzená kachní prsa s  mořskou solí, česnekem, rozmarýnem nebo brusinkami v medovině; konfitovaná kachní játra v Portském víně s tymiánem a 90% kachní paštiky s brusinkami nebo Portským. Občasně kachní sádlo a kachní škvarky.

  • KRŮTÍ FARMA NOVÝ DVŮR – Krůtí maso a polotovary
  • VAJÍČKA VESECKÝCH – Vajíčka od slepic z volného výběhu.
  • VEJCE KUBÁTOVI – Vejce od slepic ve volném výběhu z farmy Jezero u Benešova.
  • Ryby, rybí speciality a saláty, lahůdky
  • RYBÁŘSTVÍ VACEK – Živí pstruzi
  • RYBY KAPŘÍK – Čerstvé mořské ryby a mořské plody.
  • DADY’S FISH – Rybí lahůdkářství – saláty sleďové, losové, makrelové, pečenáče, pepřenky, jikry, rybí pomazánky, nakládané rybky, smažené kapří hranolky a další lahůdky.
  • Mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry
  • BAČOVSKÉ SÝRY – Ovčí sýry, žinčica, bryndza a uzeniny, ovčí jogurtové nápoje, sýry Koliba a Rajec.
  • EKOFARMA ČAPÍ LETKA – Ekologická farma, bio vajíčka a kravské mléko, tvaroh, jogurty, sýr Mazánek, kozí sýry přírodní, nebo bylinkové, mouka pšeničná a žitná celozrnná, čerstvě mletá na kamenném mlýnku, ručně vyráběná přírodní mýdla a šampony.
  • FARMA BIOVAVŘINEC – Kravské sýry, mléko, jogurty
  • FARMA DRŽOVICE – Čerstvé i zrající sýry a tvarohy, jogurty a mléko z kozího, ovčího a kravského mléka.
  • FARMA KRHANICE – Máslo, mléko,  tvaroh, smetana, jogurty bílé a také ochucené lesním ovocem, musli, nebo ořechy.
  • FARMA RODINY NĚMCOVY – Kravské sýry, tvaroh, jogurty, mléčné výrobky
  • KOZÍ BIOFARMA PĚNČÍN – Mléko, sýry, jogurty, tvarohy, uzeniny
  • KOZÍ FARMA SKRYJE – Čerstvý kozí sýr, kozí sýr s bílou plísní,  kozí feta, kozí kefír, kozí jogurt, kozí mléko, syrovátka, kozí klobásy
  • SÝRY KRASOLESÍ – Sýry kravské a kozí, čerstvé i zrající, tvaroh, jogurty, mléko
  • Zahraniční delikatesy
  • MAĎARSKÉ LAHŮDKY – Uzená masa, špeky, klobásy, čabajky, kysané domácí zelí, čalamády a nakládaná zelenina
  • SLOVINSKÉ DELIKATESY – Sýry z malých rodinných sýráren, domácí pršut, panceta, koření, čaj, mořská sůl, oleje, čerstvá sezónní bio zelenina a bio ovoce.
  • Zelenina, ovoce, bylinky, houby
  • BERRYSERVIS – Maliny, ostružiny, jahody, borůvky a brusinky
  • BIOFARMA OLEŠNÁ – Bio rajská jablíčka, lilky, papriky, česnek z Jižních Čech.
  • BORŮVKY, BRUSINKY VÁVRA – Čerstvé borůvky
  • FARMA VALEČ – Česká zelenina, ovoce, med, domácí vajíčka z Doupovských hor
  • HOUBY A BYLINY – Plástečkový, lesní i květový med, lesní houby čerstvé a sušené.
  • KRÁLÍČKOVA BIOZELENINA – Vlastní zelenina v biokvalitě: celer, mrkev, fazol šarlatový, porek, dýně hokkaido, paprika, chilli papričky, brambory, červená řepa, cukety a rajčata.

KVĚTUŠČINA ZAHRÁDKA – Čerstvé bylinky z Kokovic, podle sezóny. Pesto medědočesnekové, kopřivové, z bazalky, koriandru, libečku, petrželky, kopru a šalvěje.

  1. OVOCNÁŘSTVÍ PLOSKOVICE – Ovoce z ekologicky šetrného hospodářství.
  2. OVOCNÉ SADY KOLÍN – Jablíčka a hrušky od Kolína
  3. OVOCNÉ SADY LOUNY – Maliny a jahody od Šupíků
  4. SAD U OŘECHOVÉHO HÁJE – Med, zavařeniny, sirupy, sušené i čerstvé sezónní bio ovoce.
  5. ZAHRADNICTVÍ KOCHÁNKY JANSOVÁ – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  6. ZELENINA OVČÁRY – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  7. ZELENINA ŠŤASTNÁ – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  8. ZELENINA TRAVČICE – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  9. ZELENINA TŘEBOUTICE – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  10. ZEMĚDĚLSTVÍ JAKUBCOVI – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  11. Květiny řezané, hrnkové, sazenice, bylinky hrnkové, květinové dekorace
  12. GARDENISTA – Květinová nádhera ze Stehelčevsi.
  13. KVĚTINÁŘSTVÍ BYSTRÁ – České květiny rodiny Bystrých z Dřís
  14. KYTKY OD PEPY – Řezané i hrnkové květiny
  15. Chléb, pečivo, koláče, buchty
  16. CELOZRNNÁ PEKÁRNA DVORNÍK – Celozrnné a bezlepkové pečivo, koláče a chleby.
  17. OPATOVSKÝ CHLÉB – Kváskový chléb, živý kvásek
  18. PEKÁRNA LOUSKÁČEK – Báječné sladké koláče a slané quiche.
  19. PEKÁRNA NOIR – Sušenky ovesné, konopné, zázvorové, dýňové, žitný chléb ze 3 stupňového kvasu, Altamura bílý italský chléb a chléb švestkový.
  20. PEKAŘSTVÍ MAŠEK – Vyhlášená severočeská pekárna, regionální chléb, vynikající koblihy a luxusní koláče
  21. PETITE FRANCE – Ruční výroba pečiva – chléb, bagety, croissanty, štrůdly a muffiny… vychutnejte si pekařské francouzské delikatesy: chleby kváskové, pšeničné, žitné i celozrnné, legendární baquette, olivové ficelle, croissanty máslové, čokoládové zvenčí i uvnitř, mandlové, toastový chléb světlý a tmavý, velké ovocné štrůdly a muffiny.
  22. STAROČESKÉ PEKAŘSTVÍ – Koláče a buchty z kynutého těsta
Budete mít zájem:  Léky Na Obezitu Na Předpis?

TRADIČNÍ PAGÁČKY – Tradiční výroba pagáčků, dlouhý proces kynutí a následné překládání těsta škvarky nebo zelím a slaninou. Jde o velmi chutné pečivo, které se hodí k vinu i pivu. Sladké Bratislavské rohlíčky.

  • Dorty, zákusky, cukroví, čokoláda
  • CAKELAND – Ručně vyráběné tématické cupcake, cakepops
  • CUKRÁRNA KOCHÁNKY – Koláče, vánočky, kremrole, věnečky, makronky, vdolky a více!
  • CUKRÁRNA METEOR – Kremrole, věnečky, štrúdly a fantastické koláčky.
  • ZMRZLINA GELATI – Ručně vyráběné zmrzliny dle italských receptur.
  • Pivo, víno, mošty, cider, ovocné a zeleninové šťávy
  • CIDER BOHEMIA – Jablečné mošty, točený jablečný cider.

FRESH-JUICES – Čerstvě lisované šťávy ze sezónních druhů ovoce a zeleniny (jablko, hruška, karotka, červená řepa, okurka..),  byliny, bobulovité ovoce a exotika v kombinaci s čerstvým jablkem po celý rok díky šokovému mražení jejich šťávy v sezóně.

MĚLNICKÁ VÍNA – Zabýváme se nákupem, archivací a prodejem vína z vinařské mělnické podoblasti. Tato vína jsou produkována v malých šaržích, a až na drobné výjimky nejsou k dostání v obchodních řetězcích. Naším cílem je tato proslulá kvalitní vína přiblížit Vám, milovníkům vína z celé České republiky.

  1. MINIMAL DELICATO – Burčák z Hustopeče, červené i bílé svařené víno, limonády z ovocných sirupů.
  2. MOŠTÁRNA LOUNY – Poctivé mošty z Louny, jedinečné kombinace chutí.
  3. MOŠTY Z KVÍCE,ZELÍ – Ovocné mošty, zelné saláty, nakládané zelí z Tuchonic
  4. PIVO A VÍNO MaM – Točené pivo, malinovka, vína

RODINNÝ PIVOVAR U VACKŮ – Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva, vyráběná tradiční technologií s kvašením v kvasných kádích. Světlé , polotmavé, pšeničné a černý speciál.

  • RYBÍZOVÉ VÍNO – Famózní víno z černého rybízu
  • VINAŘSTVÍ BINDER – Jižní Morava
  • VINAŘSTVÍ ČEJKOVICE – Stáčená výběrová vína z Jižní Moravy
  • Delikatesy, marmelády, džemy, pesta, oleje, těstoviny.
  • ČERSTVÁ PASTA – Čerstvé chlazená těstoviny, omáčky a pesta.
  • DAMODARA – Luštěninové těstoviny, polévky a kaše, cizrnová mouka, sušená jablka, cizrnové kuličky, mandlové koule
  • DOMÁCÍ ZELENINOVÁ HOŘČICE – Zeleninová hořčice jemné i pikantní, s křenem, koprem, česnekem, nebo sušenými rajčátky, rajčatové a paprikové chutney, zelné saláty a ovocné sirupy.
  • HUMMUS PRINCESS – Čerstvý hummus v několika příchutích, s sebou na doma v krabičce, nebo na místě jako svačinka s pita chlebem a zeleninou.
  • MARMELÁDY S PŘÍBĚHEM – Ručně vyráběné džemy, marmelády a ostatní delikatesy – chutney, pesta, nakládaná zelenina, sladkokyselé okurky, ochucené oleje

NAŠE KAŠE – Čerstvá kaše, přesně podle vaší chuti, přidáte si ovoce, oříšky, semínka, čokoládu… Naše kaše dále připravují kaše slazené ovocem a luštěninové pomazánky se zeleninou. Vše bez chemie, sóji, přirozeně bezlepkové a veganské.

  1. Med, medovina, medové výrobky, oříšky a sušené ovoce, konopí, koření
  2. OLIVOVÝ OLEJ LOZANO ČERVENKA – Nakládané olivy, olivový olej česko-španělské rodinné farmy
  3. ŘÍČANSKÉ KNEDLÍKY – Knedlíky houskové, bramborové, kynuté ovocné, plněné uzeným masem, bramborové taštičky se špenátem.
  4. SALÁTY BAKEŠ – Čalamády a saláty ze sterilovaného zelí podle ověřené receptury, čatní.
  5. STÁNEK U DVOU KOZ – Bylinné sirupy – bezinkový, pampeliškový, mateřídouškový, mátový, tymiánový, gingo&yerba maté, ibiškový, levandulový (skvělý na bolest hlavy), zázvorový, lipový, jitrocelový, skořicový a další dle sezony
  6. TAKOVÝ MAKOVÝ – Rostlinný přírodní nápoj z máku.
  7. CEJLONSKÉ KOŘENÍ CZ – Cejlonská skořice, vanilka, šafrán, kardamom, curry, námi mleté koření (vlastní mletí koření), sušené chilli papričky, kokosové produkty, horká masala chai.
  8. ČERSTVĚ PRAŽENÉ MANDLE – Čerstvě pražené mandle, sladké se skořicí, s japonským ume octem – nejoblíbenější, s bylinkovým máslem, s růžovou himalájskou solí, s chilli a paprikou, nebo bylinkami Provence.
  9. HRÁDECKÝ MED – Rodinné včelařství z Vysočiny, pastovaný, květový a medovicový med, ořechy v medu, sezónně propolisová mast, tinktura a balzámy na rty.
  10. KONOPNÝ SHOP CARUN – Konopné potraviny, kosmetika

PROMÜSLI – Promüšlené müsli na míru chutím každého a lyofilizované ovoce..

  • Občerstvení
  • ALEGRE KÁVA – Káva přímo od farmářů z Kostariky, Indonesie BIO, Keňi, Indie, Guatemaly a dalších zemí.
  • BIRDSONG COFFEE – … lesní bio káva s certifikací Bird Friendly®
  • BREW BAR – co káva opravdu může být… káva z renomovaných evropských pražíren v jakékoliv úpravě kromě espresa
  • KÁVOVÝ KLUB – Káva je zážitek
  • MAMA COFFEE – Fairtrade káva všech typů, čaj, kakao
  • FISH and CHIPS – Smažená ryba s hranolky, grilovaná zelenina, plněné pirohy a klobásy.
  • GALETKA PALAČINKY – Palačinky pohankové, bio i celozrnné se špenátem, sýrem i sladké
  • GUSTUS – Panini, slané záviny, parmazánové rohlíčky, samosa, slané palačinky, polévka boršč, italská fazolová, rajská, nebo brokolicový krém.
  • KNEDLO BURGER – Knedlo-burgery: vepřo-zelo-knedlo, kachna s červeným zelím a svíčková omáčka s hovězím trhaným masem a to vše v našem kynutém a na místě opečeném knedlo-burgeru.
  • PAELLA DON OLINO – Paella, mošt Nebílovy
  • PASTA ART – Čerstvé plněné ravioly a tortellini, Pasta Food občerstvení
  • RACLETTE U SÝRÁKŮ – Sýrové bistro.
  • RESTAURACE PODOLKA – Vegetariánské občerstvení, čatní, humus, quiche, sushi, polévky, čaje, sirupy
  • ŠKUBÁNKY A POKECANDA – Opečené škubánky s pažitkovou, povidlovou pokecandou, nebo mákem, poctivý léčivý oukrop-česnečka.

TAMARINDTREE – Dim sum knedlíčky vepřové s krevetami, kachní s bok choi, zeleninové a další druhy dle sezóny – připravované v tradičních bambusových pařáčcích na páře a podávané s několika druhy omáček.

Pork buns – napařované bochánky s pečeným bůčkem, hoisin omáčkou, nakládanou okurkou a jarní cibulkou. Plus vždy nějaká asijsky laděná limitka jako např.

ramen, laksa, curry, nasi goreng, pad thai, char siu, atd.

  1. Rukodělné výrobky, keramika, kosmetika
  2. KOŠÍKY – Košíky a proutěné zboží
  3. PAPÍRNA – Papírové bloky a sešity, na psaní, kreslení i rýsování.

Farmářské trhy? Lidem nabídne zboží i 20 stánků

V Kyjově se konají farmářské trhy před městským kulturním střediskem a radnicí každý první pátek v měsíci. Začínají šestého dubna, pokračují až do října s výjimkou letních prázdnin. Nakupující vybírají zboží nejméně ze dvaceti stánků. „Lidé si koupí například různé přísady, hnojiva, koření, uzeniny či dřevěné výrobky,“ uvedla za pořadatele Romana Nováková.

  • Tipy Deníku RovnostBŘECLAVSKO • Farmářské trhy Břeclav: každý pátek před kulturním domem Delta, sortiment ovoce, zelenina, sýry, med HODONÍNSKO • Farmářské trhy Kyjov: první pátek v měsíci od 6. dubna před kulturním střediskem a radnicí, sortiment koření, hnojiva, uzeniny, dřevěné výrobky ZNOJEMSKO
  • • Farmářské trhy Moravský Krumlov: jedna sobota v měsíci, trhy začínají 14. dubna na Masarykově náměstí, sortiment ovoce, zelenina, uzeniny, řemeslné výrobky

Každý pátek se od rána konají farmářské trhy i před kulturním domem Delta v Břeclavi. „Je to zavedený termín. V sobotu prodejci nepřijedou, zkusili jsme i nájem zdarma,“ sdělil spolumajitel Delty Vladimír Magula. Farmáři prodávají v centru celoročně. „Přes zimu dostávají slevu za pronájem,“ poukázal Magula.

V sezoně je v Břeclavi i víc než dvacet stánků, přes zimu kolem deseti. Počet začne stoupat po Velikonocích. „Nabízí pečivo, uzenářské výrobky, sýry, med, koření, keramiku, ovoce, zeleninu či kožené věci,“ vyjmenoval Magula.

Přečíst článek ›

ODKLAD KVŮLI ZIMĚ

Už pět let se konají farmářské trhy také v Moravském Krumlově na Znojemsku. Jednu sobotu v měsíci je tam pořádá spolek Alma. „Letos začneme až čtrnáctého dubna, březnový termín jsme kvůli studenému počasí zrušili,“ oznámil šéf spolku Marek Pečer. Trhy pořadatelé spojují s dalšími akcemi.

„Třeba hned dvanáctého května to bude férová snídaně a také Kabelkománie,“ dodal Pečer. Ve Znojmě lidé najdou trh se sezonními výrobky a výpěstky zahrádkářů na Masarykově náměstí. „Na trh občas zajdu pro zeleninu nebo pro sazenice na zahradu, teď je na trhovce ještě zima. Zatím nakupuju v obchodech,“ řekla místní Věra Chalupová.

V pondělí, kdy se procházela středem města, byli na trhu jen dva prodejci s pomlázkami. V Hodoníně se loni pravidelné městské trhy přesunuly ze dvora poblíž náměstí do parku u zimního stadionu. Na původní místo se vrátily minulý čtvrtek, po kritice obyvatel. Místo pro trhové stánky se nedávno měnilo také v Mikulově na Břeclavsku.

Odsun z hlavní části historického Náměstí neslo nelibě mnoho lidí.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce farmářské trhy nejsou problematické. Přesto i tam na nedostatky občas kontroloři narazí. „Nejčastěji jde o neoznačené potraviny a jejich špatnou ochranu třeba před prachem,“ shrnul mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector