Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Olejů existuje celá řada, ale jen malé množství z nich při vaření používáme. Podíváme se na zoubek známým i méně používaným olejům. Pojďte do toho s námi a třeba se vám některý zalíbí a zapojíte ho do své kuchyně.

Známý trojlístek

Slunečnicový, řepkový a palmový olej asi znáte všichni. Palmový olej najdete v mnoha potravinách a je to velmi rozporuplná surovina. Získává se lisováním oplodí palmy olejné.

Při vaření snese vysoké teploty a jídlo se na něm nepřipaluje, proto je vhodný na smažení.

Jeho hlavní nevýhodou je, že kvůli jeho tvorbě byla vykácena značná část pralesů v Indonésii, Africe či Jižní Americe, což má neblahé dopady na životní prostředí.

Slunečnicový olej je pravděpodobně nejtypičtějším olejem v našich končinách. Získává se ze semínek slunečnice. Kromě v potravinářských výrobcích se využívá v kosmetice.

S oblibou se na něm smaží i frituje, ale pravdou je, že špatně snáší vysoké teploty. Málo kdo ví, že nerafinovaný slunečnicový olej můžete používat i za studena. Dokonce vám na některé neduhy pomůže, např.

při problémech s kůží nebo sliznicí, působí příznivě také na nervový systém a jako prevence před srdečními a cévními onemocněními.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Řepkový olej se získává ze semen řepky olejné. Využívá se při výrobě některých surovin (např. majonézy či tatarky), ale navíc se přidává i jako přísada do nafty.

Obsahuje malé množství nasycených mastných kyselin a větší množství těch nenasycených. Rafinovaný se hodí do studené kuchyně i pro tepelnou úpravu.

Ve variantě zastudena lisovaný ho používejte spíše pro kuchyni studenou.

Zázračný pomocník

Takový malý zázrak představuje lněný olej. Je nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Pomáhá v čištění cév od tukových zásob, při hubnutí či posilování imunity a trávení. Jeho dobré účinky se však projevují pouze pokud je čerstvý. Když se zkazí, není chutný a ani prospěšný.

Tento olej nezahřívejte. Ztratil by tím své prospěšné vlastnosti. Do jídla ho můžete přidávat až po uvaření nebo ho používat ve studené kuchyni. Chutný je například s rýží a některými druhy zeleniny a můžete si ho přidat i do smoothie.

Doporučujeme si ho s kouskem hotového jídla vždy vyzkoušet, s některými potravinami může chutnat hořce.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Zelenohnědé překvapení

Dýňový olej vám svým vzhledem může připomínat mazivo do motoru. O to víc vás překvapí jeho jemná oříšková chuť a množství vitamínů, které obsahuje. Objevuje se v něm velké množství vitamínu B, C a E. Obsahuje také vápník, železo, hořčík, zinek a nenasycené mastné kyseliny. V kuchyni ho využijeme v salátech, polévkách či pomazánkách.

Uplatnění najde i jako dochucovadlo těstovin, rýže, dezertů a moučníků. Hodí se do sladkých i slaných jídel. Určitě s ním ale nesmažte, může se zahřívat pouze do 120 °C. Kromě kuchyně ho najdeme také v některých kosmetických přípravcích a v lékařství. Je vyhledávaný pro své účinky proti stárnutí a únavě. Dokáže posílit imunitu, pomoci s problémy s prostatou či močovými cestami.

A mimo jiné také posiluje chuť k sexu.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Parťák ze středomoří

Olivový olej je v středomořské kuchyni nepostradatelný. Najdete ho téměř v každém jídle. Není se čemu divit, že si našel cestu i k nám. Působí totiž jako prevence proti onemocnění srdce a krevního oběhu.

Olivový olej můžeme koupit ve třech variantách: panenský, rafinovaný a ve směsi dvou předešlých. Nejzdravější a kvalitativně nejlepší jsou oleje panenské.

Při výrobě extra panenského olivového oleje (exra virgin) se používá pouze mechanických postupů, je tedy bez chemických přísad. Hodí se hlavně do studené kuchyně.

Panenský olivový olej (virgin) můžete využít i k dušení nebo smažení, ale nezahřívejte ho až na jeho pod varu (199 °C až 234 °C v závislosti od typu oleje). Rafinované oleje jsou méně kvalitní než ty panenské, jelikož při výrobě prošly zahřátím, snížil se u nich obsah volných mastných kyselin.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Trocha exotiky

Mezi méně známé oleje patří například

  • olej z černého kmínu, který obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin,
  • konopný olej, který je skvělým zdrojem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin,  
  • sezamový olej, se svou specifickou chutí i barvou (lze na něm i smažit),
  • rýžový olej, obsahující též omega 3 mastné kyseliny, velké množství vitamínů a navíc je velmi dobře stravitelný a chuťově i vůní neutrální (na rozdíl od sezamového) a
  • pupalkový olej, který se používá i v kosmetice, avšak při konzumaci pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi, a to díky obsahu Omega-6 mastných kyselin.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Na co tedy jaký olej použít?

Na dušení, restování a pečení můžete použít olej olivový, řepkový, kokosový nebo palmový. Naopak byste neměli používat slunečnicový. Ve studené kuchyni máte mnohem větší výběr. Sáhnout můžete po oleji řepkovém, olivovém, slunečnicovém, lněném, dýňovém atd.

Do studené kuchyně nepoužívejte olej kokosový, na rozdíl od svých kolegů je při pokojové teplotě tuhý. Smažit a fritovat můžete např. na řepkovém, sezamovém, kokosovém či palmovém oleji.

Vždy si ale raději zkontrolujte na obalu, zda je ten konkrétní olej ke smažení či fritování vhodný.

Dýňový olej je lahodný a zdravý

Dýně má velké žluté květy a oranžové plody, které mohou vážit až padesát kilogramů. Semínka dýně mají bílou barvu. Po odstranění slupky jsou nazelenalá.

V rakouském Štýrsku je dýně natolik oblíbená, že výroba dýňového oleje zde má dlouholetou tradici. Štýrský dýňový olej má chráněnou známku a vyrábí se už přes tři sta let.

Díky vysokému obsahu zinku se dýňový olej využívá k léčbě problémům s prostatou, ale také s vlasy, nehty a pokožkou.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Dýňový olej má specifickou zelenohnědou barvu, která může připomínat motorový olej. Foto: Thinkstock

Složení

Dýňový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny jako většina panenských olejů. Navíc je bohatý na přírodní látky, které zabraňují degenerativním procesům a stárnutí buněk.

Z vitamínů jsou v dýňovém oleji nejvíce zastoupeny vitamíny skupiny B, C, a E. Dále obsahuje zinek, hořčík, vápník, železo, draslík…

Použití v kuchyni

Dýňový olej má jemnou oříškovou chut´.

Ve slané kuchyni je výborný k dochucení zeleninových salátů. Používá se také jako součást dresinků. Spolu s dýňovými semínky z něj můžeme připravit pesto. Dále se uplatní ve zdravé kuchyni jako součást pomazánek. Lze ho přidávat jako dochucovadlo do bramborové kaše, rýže, těstovin, polévek. Velice chutný je s grilovanou zeleninou a pečenými brambory. Hodí se také k sýrům a masu.

Ve sladké kuchyni se dají dýňovým olejem dochutit moučníky, dezerty, ovocné saláty. Obzvláště chutné jsou palačinky pokapané tímto olejem.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Dýňový olej skvěle dochutí třeba dýňovou polévku. Foto: profimedia

Využití v kosmetice

  • – působí blahodárně při léčbě některých exémů a akné
  • – pomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživuje nehtové lůžko
  • – regeneruje pokožku
  • – působí proti padání vlasů

Využití v lékařství

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

  1. – dokáže zmírnit příznaky únavového syndromu
  2. – působí proti stárnutí buněk
  3. – dodává organismu energii
  4. – snižuje hladinu cholesterolu a upravuje krevní tlak
  5. – povzbuzuje krevní oběh – činnost srdce a cév
  6. – upravuje problémy s prostatou
  7. – pomáhá při problémech s močovými cestami
  8. – je vhodný k masáži žaludku při křečích
  9. – také se dá použít při masážích páteře a kloubů
  10. – snižuje nechutenství
  11. – má antioxidační schopnosti
  12. – chrání játra
  13. – posiluje chut´ k sexu
  14. – působí proti zánětům kůže
  15. – užívá se jako stimulátor energie

Prima tip

Zkuste použít dýňový olej místo pilulky lásky.

Zajímavost

Dýňový olej má vysoký obsah zinku, díky kterému vitalizuje celé tělo. Pro svůj vysoký obsah minerálních látek byl nazýván „lékárna v kostce“.

Na co si dát pozor

Dýňový olej se může zahřívat maximálně do 120 stupňů. Rozhodně se nehodí na smažení.

Autor: Alžběta Krchová

Dýňový olej – účinky, použití + porovnání olejů

Dýňový olej – delikatesa pro gurmány? Ano i. Olej lisovaný z dýňových semínek má totiž mnoho zdravotních benefitů!

Díky svému složení (zejména fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny a množství antioxidantů) pomáhá s vysokým cholesterolem, chrání cévy, preventivně blahodárně působí na močový měchýř, prostatu či řeší množství kožních problémů (lépe a rychlejší hojení ran, omezení stařeckých skvrn). Dokonce se používá i na problémy s vypadáváním vlasů či lámavostí nehtů. Dodává tělu potřebné minerály a vitamíny (vitamín E, zinek, selen …). Je toho opravdu “požehnaně”.

Co je dýňový olej?

Dýňový olej je za studena lisovaný olej ze semen tykve (Cucurbita pepo), konkrétně druhu tykev velkoplodá. Přestože dýně je sama o sobě známa již odedávna (země původu Amerika, znali ji už staří Inkové), olej se začal využívat jen relativně nedávno.

Dýňový olej vyniká specifickou ořechovou chutí a má nezaměnitelné aroma. Jeho složení jej předurčuje k tomu, že je pro vaše tělo velmi snadno stravitelný. Rovněž neobsahuje ani žádný cholesterol. Tím, že se lisuje za studena, se v něm zachovávají všechny potřebné látky a vy si tedy můžete dopřát opravdu zdravou pochoutku.

Něco málo z botaniky

Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)

Je jednoletá kulturní rostlina z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). Má plazivou lodyhu, která dorůstá délky i 10 m a vytváří na ní po celé délce další úchytné kořeny. Listy jsou srdcovitého tvaru.

Žluté až oranžové květy rostou na stopkách. Samčí květy jsou v pazušných zväzočkovitých soukvětích, samičí rostou jednotlivě.

Budete mít zájem:  Léčba Suchého Oka Akupunkturou?

Plodem je bobule různého tvaru a barvy, dosahuje hmotnosti přibližně 30 kg, některé odrůdy až 400 kg (například Atlantic Giant). (wikipedia)

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Víte, kolik dýňových semen je potřebných na výrobu 1 l oleje? 2,5 kg! Přičemž úroda semen je jen 500 kg na hektar pěstované dýně…

Složení dýňového oleje a co všechno obsahuje

Dýňový olej je známý svou lahodnou, typicky jemnou chutí a charakteristickou tmavozelenou barvou (na světle až do tmavočervené). Nejvýznamnější vlastností dýňového oleje nejen z mého pohledu, ale i odborníků, je ✅ vysoký obsah fytosterolů a ✅ široké spektrum antioxidantů.

Olej z dýňových jadérek obsahuje:

  • vitamíny: A, B1, B2, B6, E
  • minerály: zinok, draslík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén
  • omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny
  • antioxidanty

Dalšími prospěšnými látkami jsoufenoly (kyselina hydroxybenzoová, protokachetová, kumarová a ferulová), ✅ chlorofyl (zabezpečuje oleji barvu a podporuje jeho antioxidační vlastnosti) a ✅ karotenoidy (nejvíce zastoupen je lutein (50%), beta-karoten (10%), zbytek tvoří luteoxantín, flavoxantín, violaxantín, alfa-karoten, alfa-kryptoxanthin).

Zas na druhou stranu je dýňový olej přeceňován z hlediska obsahu mastných kyselin.

Dýňový olej totiž obsahuje pouze zanedbatelný obsah omega-3 mastných kyselin, obsahuje 0,2 až 0,4% kyseliny alfa-linolenové. Jakékoliv jiné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, například SDA, absentují. Z omega-6 mastných kyselin například neobsahuje nejvíce ceněnou kyselinu gama-linolenovou. Plus poměr omega-6 a omega-3 kyselin je až 120: 1.

Také se nadceňuje obsah zinku a selenu v oleji. Opravdu vysoký je klasických semenech, do oleje prochází jen “nepatrné” množství. Konzumací běžného množství dýňového oleje není možné získat výživově doporučené množství.

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Zinku a selenu najdeme více v dýňových semenech než v oleji.

Účinky oleje na lidský organismus

Pokud bych to trochu přehnal, dýňový olej pomáhá téměř na všechno, proto je takový vzácný a řekněme si na rovinu, pěkně drahý (ačkoli ne tak astronomicky jako například arganový olej). Jaké jsou tedy účinky, které si ceníme asi nejvíce?

  • pozitivní vliv při problémech s prostatou
  • při vysokém krevním tlaku a cholesterolu
  • při kardiovaskulárních problémech
  • ateroskleróze
  • pomůže také s lámavými nehty
  • a vypadáváním vlasů
  • je vhodný i při špatném stavu pokožky
  • při zánětech močového ústrojí
  • je prospěšný při zlepšování paměti
  • pozitivně také ovlivňuje organismus při zvýšené nervozitě a podrážděnosti

Dýňový olej opravdu ovlivňuje hubnutí. Funguje to zejména proto, že má výjimečnou schopnost zlepšovat náš metabolismus (zrychluje ho). Pomůže s regulací chuti k jídlu, blahodárně ovlivňuje celou trávicí soustavu. Tělo zbavuje škodlivých toxinů a díky vitamínu E, který obsahuje v zajímavém množství pomáhá tělu rychle a efektivně spalovat tuky.

Takže přidávejte si ho do jídel, používejte při studené kuchyni. Je výborný do salátu, jogurtu, kaše, tvarohu, na vrch polévky, k pečivu, těstovinám, omáček, rizotu, vajíčkovým jídlům, nebo i do pomazánek…

Použití

  • Prospěch pro zdraví: Dýňový olej můžeme použít při všech problémech, které jsem již zmiňoval výše, to znamená jako výbornou prevenci + doplněk ke klasické léčbě (po doporučení lékaře).
  • V kuchyni: Pokud vás blahodárné účinky oleje přesvědčili o jeho koupi a chcete spojit příjemné s užitečným, tak ve vaší kuchyni ho využijete vrchovatou měrou. Dýňový olej totiž dodá vaší studené kuchyni pořádnou dávku originality a výborné chuti. Můžete ho přidávat do salátů, dresinků, omáček i pomazánek (recept: tvaroh se smetanou a bylinkovou solí pořádně rozmíchejte, přidejte dýňový olej a nadrobno nasekané dýňová jadérka). Jinak, skvěle poslouží i na dochucení a jakési ozvláštnění rozličných vařených jídel a to i barevně.
  • Kosmetika: Dýňový olej prospívá i navenek. Zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů, dokonce je prospěšný i při dentální hygieně a přispívá k menší kazivosti zubů (můžete zkusit každodenní vyplachování ústní dutiny). Má sílu odstraňovat takzvané stařecké skvrny. Vlasy pomocí něho získávají lesk a jsou hustší (vnitřní užívání + vlasový zábal).

Stále více lidí o dýňovém oleji a jeho pozitivech ví. Prošel jsem si několik diskusí na internetu, navštívil různé fóra a vím co je nejvíce zajímá. Pokusím se dostatečně odpovídat na ty nejčastější:

❓ Může se olej užívat v těhotenství a je vhodný pro děti?

Dýňový olej těhotné maminky mohou užívat bez problémů. V doporučené dávce přijme lidský organismus 150 mikrogramů jódu, což je denní fyziologická potřeba podle doporučení Světové zdravotnické organizace. Totéž platí i při dětech, pro ně jsou vhodné samozřejmě poloviční dávky. Při jakýchkoliv pochybnostech konzultuje užívání dýňového oleje s lékařem nebo důvěryhodným výživovým poradcem.

❓ Jaký je to štýrský dýňový olej?

Tak v Rakousku má dýňový olej opravdu tradici jako ve výrobě, tak i v konzumaci, a ten nejlepší pochází právě ze Štýrska (spolková země na jihovýchodě Rakouska). Vyrábí se výhradně z vyzrálých tmavozelených dýňových jader sušených na slunci.

❓ Dá se tento olej použít na vlasy?

Dá. Například u mužů pomáhá s vypadáváním vlasů díky přítomnosti bioaktivních látek, zejména fytosterolů (beta-sitosterol). Dámy ho mohou aplikovat formou teplých zábalů, nebo jako součást masek.

Je vynikající na suché poškozené vlasy, velmi pomáhá například i při nesprávné použité trvalé. Po vyřešení akutních problémů se můžete zaměřit na návrat jejich zdravého vzhledu.

Dodá jim ztracený lesk a zlepší jejich hustotu!

❓ A co vedlejší účinky?

Dýňový olej nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky (alespoň dosud nebyly zjištěny) ai proto je vhodný i v těhotenství i pro nejmenší děti. Také nejsou známy žádné interakce s léky.

Porovnání olejů

Existuje množství dýňových olejů různé kvality a ceny. Já jsem si pro vás připravil přehled těch nejkvalitnějších a nejzajímavějších, s nimiž mám zkušenosti, případně jsem na ně dostal doporučení od důvěryhodných lidí (rodina a přátelé).

Toto je přehledné srovnání dýňového oleje v ověřených obchodech:

Kde koupit dýňový olej a jaká je dobrá cena?

Dýňový olej a různé jiné doplňky s olejem jsou k dispozici hlavně v obchodech se zdravou výživou. Jak máte možnost vidět v předešlé tabulce, kvalitní dýňový olej taky něco stojí. Osobně doporučuji koupi online přes internet u důvěryhodných a vstřícných prodejců (například mnou preferovaný obchod ).

Také dávám do pozornosti několik olejů ve , kde také rád nakupuji.

Užívání a dávkování

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapíDýňový olej můžete používat k dochucování jídel nebo si ho můžete dávat jen tak samotný. V tom případě se doporučuje dávka: 2 polévkové lžíce denně (1 ráno a 1 večer). Pro děti samozřejmě stačí poloviční dávka.

Pokud jej chcete použít navenek, tak například je vynikající na extrémně suchou pokožku, protože jí pomáhá obnovit přirozeně mastnou vrstvu. Pokud máte slabší nehty a často lámou, potírejte si je pravidelně dýňovým olejem, který vmasírujte i kolem, abyste podpořili jejich růst.

Mé vlastní zkušenosti a zhodnocení na závěr

Doma máme přímo výstavní prohlídku kvalitních přírodních olejů. Nezastupitelné místo mezi nimi má i ten dýňový. Mám rád jeho příjemnou oříškovou chuť a často si jím ochucuje hlavně saláty, nebo si v něm jen tak namáčet čestvého chléb.

? Ten pravý, hustý, lze zkontrolovat podle toho, že kapka na talíři zůstane “tuhá” – nerozteče se a jeho barva je tmavozelená až kaštanová.

Také je dostupný i dýňový olej v ? kapslích. Je to pohodlné a takto je lze mít ho vždy po ruce.

Co ještě dodat k dýňovým olejem na závěr? Doporučuji tento olej do každé domácnosti nejen pro jeho výjimečnou chuť, ale i pro jeho blahodárné účinky.

Použité zdroje informací:

Jak se vám líbil tenhle článek? Článek byl publikován 24. června 2018 a upraven 26. února 2020 Článek je zařazený do kategorie: Kožní onemocnění, Krevní tlak, Močové cesty, ledviny, měchýř, Nervová soustava, Oslabená imunita, Paměť a koncentrace, Stárnutí, Trávení a metabolismus, Vypadávání vlasů, Záněty

Mohlo by vás zajímat

Autor článku

Komentáře

Jak správně používat oleje v kuchyni. Základní pravidla přehledně | Albert Newsroom

Ne každý olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. O tom, jestli je vhodný také k tepelné úpravě, rozhoduje kouřový bod. Je to teplota, při niž se začíná přepalovat a vznikají škodlivé látky. Obecně se rostlinné tuky začínají přepalovat při vyšší teplotě než živočišné, výjimkou jsou například margaríny.

Rafinované oleje mají vyšší kouřový bod. „Jsou zpracované za vysokých teplot, čímž se z nich odstraňují nečistoty, voda a pesticidy. Tyto oleje mají neutrální chuť, jsou řídké a mají dlouhou trvanlivost.

Důležité je myslet na to, že proces rafinace slouží také ke zvýšení kouřového bodu neboli přepalování. Rafinované oleje jsou tedy obecně vhodné pro použití při vysokých teplotách např. na smažení.

Nerafinované oleje, takzvané panenské, jsou lisované za studena, zachovávají si svoji specifickou vůni, chuť, vitamíny i minerály. Proto se skvěle hodí do studené kuchyně.

Použití za studena lisovaných olejů při vyšších teplotách určitě není vhodné, mají výrazně nižší kouřový bod a snadněji se přepalují,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.

Široký výběr různých druhů olejů naleznete ve všech velkých obchodech. „V posledních letech sledujeme rostoucí zájem o zdravou stravu a bio potraviny. Lidé jsou více otevření novým surovinám a vyváženému stravování.

Odpovídá tomu i obliba bio olejů, zájem o ně v posledních letech vzrostl o desítky procent.

Pokud vynecháme tradiční oleje české kuchyně, jako jsou řepkové či slunečnicové a nově již také olivové, pak mezi těmi alternativními vede v prodejích kokosový, který nachází využití i v kosmetice,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Jaký olej si tedy vybrat?

Dýňový olej dochutí salát, ale i sladké palačinky

Budete mít zájem:  Alergie Na Krevety Příznaky?

Dýňový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, vitamín E, draslík, hořčík i fosfor. Fytosteroly pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění a mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny. Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování.

Tento olej nepoužívejte při tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat.

Pokud jej už musíte přidat do jídel a vařit, nevystavujte jej teplu příliš dlouhou dobu. Výborně dochutí například saláty, marinády či dresingy.

Budete asi překvapeni, ale tento olej s oříškovou chutí se hodí i do sladkých jídel, vyzkoušejte jej například nakapat na palačinky.

Sezamový olej svými účinky zklidňuje pokožku. Svou chutí je pak nenahraditelný v asijské kuchyni

Za studena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojem vitamínu E a B6, dále vápníku, zinku a hořčíku.

Esenciální mastné kyseliny společně s lecitinem, které olej obsahuje, hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.

Kromě kuchyně se pro svůj regenerační účinek využívá také v kosmetice. Pomáhá při ekzémech, otlacích nebo popáleninách.

Tento olej, i když je lisovaný za studena, je tepelně stabilní, takže jej můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Jeho kouřový bod je 177°, v případě částečně rafinovaného až 232°. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresingů nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry. Velké využití nachází hlavně v asijských pokrmech.

Kokosový olej je plný vitaminů a antioxidantů. Nejvíce ho využijete pro péči o vlasy a tělo

Za studena lisovaný kokosový olej obsahuje vitamíny A, C, E a také mastné kyseliny s velkým množstvím antioxidantů. „Převažují v něm ale tuky, kterých máme ve stravě nadbytek. Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu.

Proto bychom s použitím kokosového oleje měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům. Rafinovaný kokosový olej má poměrně vysoký kouřový bod, a tak je možné ho využít i na smažení.

Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ radí Alena Paldusová.

Podporu funkce srdce a protizánětlivé účinky najdete v olivovém olejiDýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapí

Olivový olej se získává lisováním či jinými mechanickými postupy. Obsahuje vitamíny E, K a velké množství mononasycených kyselin, včetně kyseliny olejové, a přírodní antioxidanty. Právě kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a podporuje funkci srdce. Pomáhá též chránit před kardiovaskulárními chorobami a přispívá ke správné činnosti krevního oběhu.

Existuje více druhů olivových olejů. Panenský je lisovaný za studena a dělí se dál na panenský, který je kyselejší a nejkvalitnější – extra panenský, ten má nejpřirozenější vůni a chuť. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně.

Jejich kouřový bod je 191°, respektive 199°. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. Použití extra panenského oleje například na smažení je tedy zbytečné.

Vyrábí se také rafinované olivové oleje, které ale svými kvalitami nepřevyšují jiné jedlé oleje.

Pro ochranu cév nebo snížení špatného cholesterolu sáhněte po oleji slunečnicovém

Slunečnicový olej obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je silným antioxidantem. Jedna lžíce pokryje až 28 % doporučené denní dávky. Dále se vyznačuje vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin.

Naopak mu chybí omega 3 mastné kyseliny, proto není dobré využívat výhradně jenom tento druh oleje. Slunečnicový olej chrání srdce a cévy a má protiaterosklerotický účinek, snižuje „špatný“ cholesterol. Je tedy vhodný k prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Působí také příznivě na sliznici či popraskanou pokožku.

Slunečnicový olej se vyrábí rafinováním, v tomto případě má neutrální chuť a vůni. Další možností je získávání lisováním za studena, jeho vůně je pak lehce oříšková. Většina z nás používá slunečnicový olej i ke dlouhému smažení, ke kterému ale není příliš vhodný.

Převažují v něm totiž mastné kyseliny, které nejsou odolné vysokým teplotám. Jeho kouřový bod je pouze 180°. V malém množství se tedy hodí pouze ke krátkému restování za nižších teplot.

Ve studené kuchyni se hodí například k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek.

Pro tepelnou úpravu nebo dlouhé smažení je nejvhodnější řepkový olej

Dýňový olej – jeho chuť a účinky vás překvapíPřínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a vysokém obsahu těch nenasycených. Jeho další výhodou je vysoké množství omega 3 mastných kyselin, kterých získáváme ze stravy nejméně. Pro příjem doporučené denní dávky omega 3 a omega 6 kyselin potřebujeme 100 ml tohoto oleje. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Dále snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév.

Řepkový olej má neutrální chuť. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním za studena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240°. Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně.

Dýňový olej: Temný elixír s blahodárnými účinky. Jak ho využít v kuchyni?

Příznivě působí proti plešatosti a vysokému cholesterolu. Zároveň podporuje hubnutí, regeneraci pokožky nebo hojení ekzémů. Přitom nejde o žádný zázračný nápoj. Dýňový olej znali naši předkové už před více než dvěma sty lety. Jaké má další účinky? A na kolik vás v obchodech přijde?

Dýně jsou každoročním hitem podzimní sezóny. Jejich plody máme dnes spojené především s oslavami Halloweenu. Tvrdá oranžová slupka ale ukrývá opravdové bohatství: dýňová semínka obsahují celou řadu vitaminů, minerálů a jiných důležitých látek, která mají opravdu příznivý vliv na naše zdraví.

Poklad ze staré Ameriky

Snad právě proto má její pěstování v našich končinách několikasetletou tradici. Původně snad pochází ze Střední Ameriky, odkud ji v 15.–16. století přivezli zámořští objevitelé. Podle některých pramenů byla dovezena až z daleké Indie.

Ačkoli dýně pochází z cizokrajných zemí, má jedno české specifikum: dýňový olej pochází z tykve olejné (mutace tykve obecné), za jejímž vyšlechtěním stál profesor Erich Čermák, vídeňský profesor českého původu.

Právě v Rakousku se olej z dýňových semen lisovat už v 18. století. Za tu dobu si vydobyl v tamější kuchyni svou výsadní pozici. Rakušané ho s oblibou přidávají do nejrůznějších druhů studených pokrmů, do salátů nebo polévek.

Štýrský dýňový olej je dokonce chráněný značkou Steirisches Kürbiskernöl g.g.A. Vyrábí se ze speciální bezslupkaté odrůdy dýně Cucurbita pepo var Styrica, jejíž semena jsou pokryta jemným bílým povlakem.

Zázračný olej, který podpoří vaše zdraví i krásu?

Štýrský dýňový olej si mezi místními získal honosný název „černé zlato“, má odkazovat na celou řadu jeho pozitivních účinků na lidský organismus.

Olej z dýňových semínek:

  • omezuje problémy s prostatou
  • pomáhá v boji proti střevním parazitům
  • působí jako prevence při osteoporóze
  • upravuje hladinu cholesterolu
  • podporuje funkce imunitního systému
  • zabraňuje plešatění u mužů
  • dokáže zamezit těhotenským kontrakcím (při nedostatku minerálů)
  • omlazuje pokožku a napomáhá regeneraci nehtů
  • bojuje proti atopickému ekzému a příznakům lupénky
  • zlepšuje regeneraci buněk apod. 

Kromě toho obsahuje také mnoho vitaminů (A, B, D, E…) a minerály jako hořčík, draslík nebo fosfor. Obsahuje zdravé nasycené omega-3 masné kyseliny. Díky pozitivním vlivům na pokožku je známý jako silný antioxidant.

Výroba dýňového oleje

Olej z dýňových semen se lisuje za studena. Výtěžnost semínek činí až 50 % (na jeden litr olejem potřebujeme standardně 2,5 kg dýní).  Pokud chcete vyzkoušet účinky dýňového oleje na vlastní kůži, počítejte s tím, že si trošku připlatíte.

Dýňový olej patří k dražším olejům, jejichž cena se běžně pohybuje okolo 170–250 korun za 250 ml. Můžete sehnat i levnější varianty, doporučujeme si ale vždy důkladně přečíst etiketu.

Dýňový olej v naší kuchyni

Kromě ceny vyniká mezi běžnými oleji také svou temně zelenou až černou barvou a příznačnou oříškovou chutí. Ve studené kuchyni je ideální k dochucení salátů, například ve formě dresinků. Navíc slouží jako dochucovadlo, pokud si chcete vylepšit chuť bramborové kaše nebo těstovin.

Při přípravě sladkých pokrmů se hodí během přípravy palačinek, které stačí jemně pokapat, a tím jim dodat nezapomenutelnou chuť.

Dýňovým olejem můžete dochutit i další dezerty a moučníky, jako třeba dýňovou bábovku nebo s vlašskými ořechy i dýňový cheesecake. Gurmáni si mohou připravit třeba i osvěžující dýňovou zmrzlinu.

Záleží jen na vaší chuti. Fantazii se (nejen na Halloween) meze nekladou.

Chcete si užít nadcházející svátek ve velkém stylu? Strašidelné kostýmy nechte ve skříni a překvapte své nejbližší netradiční dýňovou lahůdkou.

Inspirovat se můžete třeba v sekci pod článkem, kde na vás čeká několik dýňových delikates pro každou příležitost.

Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni

Samotný olej (tuk) se vyrábí z bílé dužiny kokosových ořechů, které jsou domorodci ručně sbírány v palmových hájích. Dužina se oddělí od tuhé slupky a drtí, z ní se pak lisuje exotický kokosový olej s nezaměnitelnou vůní.

Nejpřirozenější metodou výroby kokosového tuku je lisování za studena, takto vyrobené oleje se pak označují jako panenské. Tato výroba je velmi šetrná, získáme menší množství oleje, zato kvalita je na té nejvyšší úrovni.

Budete mít zájem:  Cvičení Na Kyčelní Klouby?

Opravdu kvalitní panenské oleje neprocházejí vysokými teplotami při samotné výrobě a ani při jakékoli další manipulaci. Panenský kokosový olej se zásadně vyrábí bez syntetických prostředků, jedná se o čistý přírodní produkt.

Všestrannost kokosového oleje

Použití kokosového oleje je až neskutečně univerzální a účinky přímo zázračné – v kuchyni, v domácí lékárničce, mezi kosmetickými produkty a také v péči o chrup. Podívejme se společně na klady panenského kokosového oleje a začněme jej využívat kdykoli nám to peněženka dovolí.

Výhodou je, že tentýž olej, který použijeme v kuchyni, najde uplatnění právě při péči o pokožku, zuby, o tlapky domácích mazlíčků apod. Kokosový olej se prodává jako čistě přírodní olej bez příměsí, které by mohly ovlivnit kvalitu.

Takto se o nás postará sama příroda tím nejlepším možným způsobem.

Kokosový tuk je vhodný i při dietách

Olej a dieta? Ano! U kokosového oleje opravdu platí, že jej bez obav použijeme k jemnému dochucení pokrmů a k úpravě životosprávy.

Kokosový olej je znám tím, že se delší dobu tráví a energii uvolňuje postupně, v těle se neusazuje (rozkládá se na glukózu), má méně kalorií než běžné tuky, nezatěžuje štítnou žlázu, neobsahuje cholesterol, upravuje střevní mikroflóru a podporuje metabolismus.

Kokosový olej má silně zasycovací schopnost, typickou vůni a chuť, jako potravina je nenahraditelný. Za studena lisovaný kokosový olej si uchová řadu vitamínů (A, C, E) a tělu prospěšné mastné nasycené kyseliny, kterých obsahuje celých 85 %.

Zázračné účinky kokosového oleje

Kokosový tuk (olej) obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové s antibakteriálními vlastnostmi a kyseliny kaprylové s antivirovým působením. Cenný obsah s dalšími vzácnými kyselinami (kyselinou kaprinovou nebo myristovou) dělá z kokosového oleje velmi účinné přírodní antibiotikum.

Kokosový olej pomáhá při léčbě bakterií, kvasinek a nepříjemné kandidózy. Vhodné je vnitřní užívání po lžičkách a také vnější potírání postižených míst. Kokosový olej pomáhá při hojení vyrážek, jizev, akné či ekzémů. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, díky čemuž zpomaluje stárnutí buněk.

Dále působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině a Alzheimerovy choroby.

Kokosový olej používáme k vaření a pečení

Kokosový olej se vyznačuje dlouhodobou trvanlivostí a tepelnou stálostí až do 200 °C. Díky nasyceným mastným kyselinám lze kokosový olej užívat ve studené i teplé kuchyni, hodí se na vaření, pečení i smažení (nepřepaluje se). Dodává pokrmům jedinečnou exotickou vůni a originální chuť. Nejlépe doplní ostré orientální a asijské pokrmy.

V teplé kuchyni se hodí zejména k masu, zelenině, pečeným bramborám a grilovaným pokrmům, ve studené kuchyni se užívá k dochucení salátů, pomazánek či jen tak k mazání na chleba. Hodí se k pečení moučníků, přípravě palačinek, dochucení sladkých dezertů, pohárů a obilné kaše. Kokosový olej v kuchyni nahradí jakýkoliv jiný běžně užívaný tuk.

Kokosový tuk – balzám pro tělo

Jemný a voňavý kokosový olej poskytne vaší pokožkce tu nejlepší možnou péči, zpomaluje stárnutí a omezuje tvorbu vrásek. Skvěle nahradí tělové mléko, krásně se vstřebá a nezanechá mastný film.

Kokosový tuk zvláční sušší pokožku, zklidní pleť citlivou, vyřeší potíže s alergickými reakcemi, ekzémy, akné a popraskanou kůží (paty, lokty).

Kokosový olej užijeme jako odličovadlo, k thajským a havajským masážím, k praktikám indické ajurvédy, ke zklidnění pokožky po opalování, k regeneraci kůže spálené a jeho vlastnosti uvítáme ho i po holení. Dá se použít jako přírodní lubrikační gel, k péči o rozpraskané bradavky při kojení a jako prevence strií.

Pečujme o vlasy pomocí kokosového oleje

Při péči o vlasy je kokosový olej ceněn hlavně v Asii. Působí velmi regeneračně na suché konečky vlasů, zmírňuje jejich lámání a vypadávání, odstraňuje potíže s lupy, dodává vlasům lesk a vyživuje vlasovou pokožku.

Pro vlasy poškozené a třepivé bude vlasový zábal z kokosového oleje pravým elixírem! Jak na to? Kokosový olej nahřejeme, asi lžíci vetřeme do vlhkých vlasů a necháme půl hodiny působit. Poté vlasy myjeme běžným způsobem.

 

Přírodní bělení zubů kokosovým olejem

Zní to nevěrohodně, ale kokosový olej opravdu vybělí přírodní cestou vaše zuby. Po klasickém čištění zubů naneseme na kartáček trochu oleje a zuby 2 -3 minuty třeme. Po pár týdnech budou zuby o poznání bělejší. Plusem navíc je omezení aft v ústech, zamezení tvorby zubního kazu a zklidnění podrážděných dásní.

Kokosový tuk pro domácí mazlíčky

I domácí mazlíčci ocení vlastnosti kokosového oleje. Je tou pravou volbou pro promazání tlapek po zimní procházce, kdy tlapky zvířat velmi trpí chladem a působením posypové soli. Vnitřní užívání kokosového tuku prospěje imunitě, zlepší kvalitu srsti a vyživí klouby.

Foto: Sxc

Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje

Možná už jste slyšeli o doslova zázračných účincích rostlinných olejů lisovaných za studena. Na rozdíl od těch běžný rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Kromě nasycených a nenasycených mastných kyselin obsahují široké spektrum vitaminů a minerálů. Víte ale, že je jich nespočetně velké množství druhů a každý nám prospívá jinak?

Olej lze vylisovat téměř z každého ořechu, semínka či olejnatého plodu. Vedle olejů olivových, sezamových nebo dýňových tak můžete narazit na speciality jako olej z amarantových, petrželových nebo paprikových semínek.

Pojďme si však představit ty nejpoužívanější a nejrozšířenější v běžných obchodech a zdravých výživách:

Dýňový olej – Myslím, že trefně vystihující synonymum je „zinková bomba“. Je velmi vhodný jako doplněk především při léčbě prostaty, alergiích a kožních problémech.

Patří mezi oleje s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, vitamíny skupiny B. Má lahodou chuť po pražených oříšcích. Je výborný na výrobu domácího pesta, do salátů, a nebo na tradiční na dýňovou polévku.

Kupte online na Grizly.cz

Olej z vlašských ořechů – Jak už tvar vlašského ořechu napovídá, olej z nich podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť a celý nervový systém. Výborně čistí usazené cévy a snižuje cholesterol. Příjemnou chuť vlašských ořechů uplatníme nejčastěji v salátech.
Kupte online na Grizly.cz

Sójový olej – Obsahuje přírodní lecitin, výborný zdroj antioxidantů a železa.

Taktéž je dobré vyzdvihnout jeho vysoký obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý dopad na kardiovaskulární systém. Má poměrně výraznou chuť po sóje, která není každému příjemná.

Doporučuji tedy přidávat spíše do chuťově výraznějších pokrmů, kde jeho aroma více zanikne.
Kupte online na Countrylife.cz

Konopný olej – Nebojím se ho nazvat „ přírodním zázrakem„. Jako jeden z mála za studena lisovaných olejů má pro naše tělo nejpřirozenější poměr nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin. Obsahuje široké spektrum minerálních látek, vitaminů a chlorofylu.

Díky svému složení ho můžeme využít jako prevenci nebo pomoc při mnoha zdravotních problémech. Počínaje snížením krevního tlaku, imunity, zlepšení trávení a ekzémů. Osobně ho řadím mezi nejoblíbenější oleje a jeho účinky jsou znatelné. Jeho oříškovo – trávová chuť je příjemná v salátech, pomazánkách i tepelně upravených jídlech.

Tam je ale třeba až po vaření, kdy teplota klesla pod 50 °C.
Kupte online na Grizly.cz

Pupalkový olej – Je vhodný především pro ženy při hormonálních problémech, klimakteriu a cystách. Další nespornou výhodou užívání pupalkového oleje je zlepšení kvality vlasů, nehtů a pleti. Tento olej bych spíše zařadila mezi doplňky stravy. Jeho chuť není příliš vábná, takže raději doporučím konzumovat po lžičkách.
Kupte online na Countrylife.cz

Sezamový olej – Obsahuje velké množství vápníku, fosforu a hořčíku. Zklidňuje trávení, upevňuje psychickou stabilitu a je vhodný jako pravidelné zpestření našeho jídelníčku. Je lehce nasládlé chuti a tradičně se používá především v asijské kuchyni.
Kupte online na Grizly.cz

Z hroznových jader – Také tento olej bych doporučila spíše jako doplněk stravy. Jeho účinky jsou ale nepřekonatelné. Obsahuje velké množství antioxidantů, takže o něm můžeme s trochou nadsázky mluvit jako o zpomalovači stárnutí či pomocníku v prevenci rakoviny. Taktéž se řadí mezi oleje, které pomáhají při onemocnění cév a vysokém cholesterolu.
Kupte online na Grizly.cz

Lněný olej – Patří mezi hojně využívanou komplexní potravinu s velice dobrým poměrem omega 3 a 6 mastných kyselin. Opět můžeme hovořit o oleji s příznivým dopadem při onemocnění srdce a cév.

Má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky. Zlepšuje vstřebávání živin do buněčných membrán a obsahuje hodně vlákniny. Má lehce natrpklou a ostrou chuť.

Pro lepší vstřebávání cenných látek je vhodné přidávat do jídel v kombinaci s bílkovinou.
Kupte online na Grizly.cz

Olej z pšeničných klíčků – Je vyjímečný obsahem vitamínů B1, B2, B6 a kyseliny listové. Olej je cenným zdrojem fosforu, hořčíku, železa a enzymů. Pomůže zlepšit psychickou a fyzickou kondici. Má příjemnou obilnou chuť, která perfektně zapadne do salátů nebo k dochucení tepelně upravených pokrmů, jejichž teplota nepřesáhla 50 °C.

Za studena lisované oleje by měli být důležitou součástí našeho jídelníčku. Denní dávka by obecně měla být kolem jedné lžíce, záleží však na celkovém složení stravy. Doporučuji pořizovat oleje v tmavé lahvi, kde máte jistotu, že nedojde k oxidaci. Po otevření můžete většinu z nich bez obav skladovat při pokojové teplotě (výjimkou je třeba rychle se kazící lněný olej).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector