DTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Eidam v testu docela příjemně překvapil. Není tak nekvalitní, jak jsme si mysleli. Platí to alespoň pro plátkové sýry s 30 procenty tuku v sušině.

Překvapení přinesly analýzy barviv. Ani v jednom vzorku jsme nenašli barvivo s kódem E160b (který označuje annato nebo bixin), přestože u některých bylo uvedeno ve složení. Karoteny jsme v sýrech nezjišťovali, mohou být totiž obsaženy i v mléce.

Proč jsou sýry někdy hořké?

Zda se eidamy skutečně polepšily, nebo je to tím, že jsme se tentokrát zaměřili pouze na plátkové sýry, se můžeme jen dohadovat. Jisté je, že dobré jsou v rámci své kategorie. Tedy mezi nejlevnějšími tvrdými sýry na trhu.

K dokonalosti však mají daleko. „Od levného sýra nemůžu čekat žádnou extra třídu, žádnou výraznou chuť.

Když si koupím půl roku nebo rok starou goudu, tak si ji vychutnám lépe, ale také za čtyřnásobek ceny,“ říká Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko- technologické v Praze.

Vady sýrů se nejlépe projevily v senzorickém hodnocení. Některé byly příliš slané, jiné nahořklé. „Zákazníci dnes požadují, aby byl eidam pěkně hlaďounký jako špek a bez dírek, aby se dal dobře plátkovat. Proto se používají speciální kultury, které ale mají nevýhodu. V průběhu zrání vznikají hořké peptidy, které zanechávají nahořklou chuť,“ vysvětluje Jana Doláková z Moravia Lacto.

Méně soli

Potěšitelné je, že sýry neobsahovaly příliš soli. Její obsah se pohyboval kolem 1,4 procenta. Téměř všechny testované eidamy by tedy mohly být teoreticky označeny „se sníženým obsahem soli“. Takové značení však nesl jen jeden z nich – Eidámek, který je výrobcem určen pro děti od 1 roku. Analýzy ukázaly, že neobsahuje méně než ostatní testované sýry.

„Obsah soli v eidamu se může pohybovat až kolem 2,5 procenta, Eidámek má zhruba 1,6 procenta,“ vysvětluje Martin Doležal z Mlékárny Miltra, proč zdůrazňují snížený obsah soli, a dodává: „Sůl však není jediný požadavek na výrobky pro malé děti. Je to třeba i vyvážený obsah tuku a bílkovin.

“ Výrobky pro děti do tří let mají i přísnější požadavky na zbytky pesticidů.

Plísně jsme při analýzách nenašli, přesto se v testu ukázaly. Když jsme při přípravě senzorického hodnocení otevřeli jeden z 80 testovaných balíčků, objevili jsme v něm sýr plný plísně. Další balíčky stejného výrobku už byly v pořádku.

„Sýry se do vaniček často vkládají ručně a leckdy stačí, aby obsluha u linky přetřela sýrem hranu obalu, a fólie už dobře nepřilne.

Sýr pak snadno zplesniví,“ vysvětluje Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko- technologické v Praze, kde sýry testovali.

Jak si správně vybrat eidam?

První zásadou pro to, abyste si v obchodě koupili skutečně sýr, a ne jeho náhradu z rostlinných tuků, je číst etikety. Musí na nich být bezpodmínečně uvedeno slovo „sýr“ a ve složení nesmí být uvedeny rostlinné tuky.

Co by mělo být ve složení?

Ve složení sýrů najdete pasterované mléko, sůl a mléčné kultury, někdy barviva. K výrobě se používá ještě chlorid vápenatý kvůli lepší tvorbě sraženiny – ve složení se uvádět nemusí. Stejně jako syřidlo, bez něhož se výroba sýra neobejde, nebo dusitany, které se občas také používají.

Sýr může být také označen jako jednosložkový výrobek. A to pokud je surovinou pouze mléko, sýrařské kultury, syřidlo a chlorid vápenatý a přísadou jedlá sůl do 2,5 procent. V takovém případě nemusí být složení na etiketě uvedeno.

U každého sýra musí být ale povinně uveden obsah sušiny a obsah tuku nebo tuku v sušině.

Co je to sušina?

Zjednodušeně by se dalo říct, že sušina je to, co zůstane ze sýra, kdybychom z něj odstranili veškerou vodu. Skládá se především z bílkovin a tuku. Obsahuje také malé množství laktózy a minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je vápník. Obsah sušiny je důležitým ukazatelem kvality sýra, proto musí být hodnota sušiny uvedena na obale.

U zrajících sýrů, kam patří i eidam, se skutečná hodnota sušiny od deklarované může lišit nanejvýš o jedno procento, vyšší obsah není na závadu. „Výrobci se většinou snaží držet na spodní hraně deklarované hodnoty.

U výrobků se stejným tukem v sušině, znamená vyšší obsah sušiny i vyšší obsah tuku ve výrobku,“ vysvětluje Jan Pivoňka z Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko- technologické v Praze (VŠCHT).

Co znamená tuk v sušině?

Každý sýr ztrácí zráním vodu, ale tuk v sušině zůstává stejný. „Kolik nastavím tuku v sušině na začátku, tolik mám i na konci zrání. I když polovina sýra vyschne, tak tuk v sušině bude pořád stejný,“ vysvětluje Jiří Štětina z Ústavu technologie mléka a tuků VŠCHT.

Rady pro výběr

  • Vždy je lepší vybírat sýry, u nichž je uveden konkrétní výrobce a značka firmy. Dobrý sýrař si nezkazí jméno nekvalitním produktem.
  • Tučnější sýr vám bude víc chutnat, protože tuk je nositelem chuti. Méně tučný je zase vhodnější při hubnutí. Řešením je také dát si méně tučného sýra.
  • Sledujte datum trvanlivosti a vybírejte sýr co nejčerstvější. Na konci trvanlivosti už nemusí být dobrý.
  • Prohlédněte si pečlivě obal. Pokud je porušený, není sýr chráněn proti plísním, naopak poskytuje velmi dobrou živnou půdu pro jejich růst.
  • Vakuové balení není pro sýry příliš vhodné. Po otevření jsou plátky slepené a zdeformované.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekodTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekodTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekodTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Království proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky. Oblíbená dobrota sportovců. (a mnohdy i nesportovců, protože to zkrátka dobře chutná :D). 

A ideální způsob, jak si pochutnat, zahnat chuť na sladké a zároveň do sebe dostat nějaké ty bílkoviny (=svaly se radují).

A protože jsem v poslední době ochutnala docela dost různých druhů, je tady velké srovnání a náhled do mého tyčinkového království……..které však už padlo za vlast.

A aby to bylo přínosnější, rozhodla jsem se tyčinky oznámkovat (oooo připadám si jako v dTestu!) tak jako ve škole – jednička jako výborné, pětka jako průser (což mi připomíná hodiny matematiky od základky až po gympl). 

A známky budou rovnou dvě – jedna za chuť, druhá za složení.

Ale aby bylo jasno, na tom složení nebudu hodnotit kvalitu surovin ani to, jak přírodní to je. Zaprvé nejsem chemik a hodně látek neumím pomalu ani přečíst, a zadruhé – na stromě prostě nevyrostla ani jedna z nich. 

Na složení budu hodnotit jen obsah bílkovin, sacharidů a cukrů – protože když už je to proteinová tyčinka, mělo by to v sobě mít hodně bílkovin nečekaně a ne cukru jako v mléčné Milce. To už by se pak rovnou mohlo jmenovat cukrová tyčinka.

Nic přírodního to zdaleka není, spíš se to všechno několikrát prohnalo chemickou laboratoří. A tak samozřejmě nikomu netvrdím, že by se tím měl cpát každý den nebo že je to něco extra zdravého…..ALE….žijeme len raz, YOLO a tak, znáte to. A při cestě z fitka s tyčinkou v ruce si můžete připadat drsně.

Tak.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoQuest Bar – cena 59 kč. (z brněnského Aktinu na Veveří)Složení : 1Chuť : 1Složení na výbornou – 21g sacharidů ale jen 1g cukru a 21g bílkovin. Tak vypadá ideální proteinová tyčinka.A chuťově jsou perfektní – ochutnala jsem 4 a nejvíce mi chutnala příchuť cinamon roll a kešu s kokosem. A nejradši bych to jedla každý den! Klidně dvakrát!Jen kdyby ta cena nebyla tak k pláči.

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Tyčinky Quest bar jsem vychválila až do nebe, a od stejné značky přeci musí být výborné všechno – obzvlášť když to jsou čokoládové „Reeses“ košíčky s burákovým máslem, že.Omyl!Tohle je hnus všech hnusů, odpornost všech odporností. Radši dejte těch 45kč bezdomovcům na krabičák, uděláte líp.Kdo by řekl, že na tak dokonalé kombinaci jako čokoláda a burákové máslo se dá něco pokazit…No, dá.Protože to čokoláda ani burákové máslo není, jen jakási odporná hmota.

Ta „čokoláda“ chutná jako takoví ti levní Mikuláši, co mají na cedulce „čokoládová pochoutka“. A nebo ještě přesněji – chutná (a vypadá!) to jak levná stará čokoláda, na které se vytvoří takovej ten bílej povlak. (a neříkejte, že jste nikdy neměli starou čokoládu!).

Budete mít zájem:  Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

A to „burákové máslo“ je takovej tuhej drolící se hnus, co buráky neviděl ani z dálky.

Chuť : 5

Složení : u něčeho tak hnusnýho se odmítám koukat na etiketu.dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoT-Meal – cena 25kč. e-shop Aktin.Složení : 2Chuť : 2-Další tyčinka z Aktinu, v příchuti straciatella.

Ve 40 gramové tyčince je 9,4g bílkovin, 11,6 sacharidů a jen 2 gramy cukru.

Bílkovin sice o dost méně, než v Quest tyčinkách, ale tato je i o 20 gramů lehčí. A cukru má jen úplné minimum, takže super.dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoDM Sportness – příchuť Cookies, 18kč, Drogerie DM.Složení : 3Chuť : 1Oblíbená levná klasika, po které sahám často ve městě, když mě z ničeho nic přepadne hlad (a že se to stává často!) nebo třeba když jdu na trénink a nemám žádnou energii a potřebuji něco sladkého na nakopnutí.Obsahuje 14g bílkovin, 20g sacharidů a 12,6g cukru, takže není až-tak-moc-fitness, ale žádné peklo to taky není a jako malá svačinka která zasytí a navíc dodá bílkoviny je to fajn. A chutná MOC dobře.Tedy ta v příchuti cookies. Banánovou naopak nemám ráda vůbec, té bych dala jako známku tak čtyřku.dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoPower Bar Vanilla – 1.2 euro. Rakouský Müller nebo drogerie DM.Složení : 2Chuť : 1Snad mi odpustíte, že sem dávám něco, co u nás (nejspíš?) není k sehnání, ale přeci jen k našim sousedům do Rakouska nebo Německa to není nijak daleko a alespoň budete třeba na nějakém výletě vědět, po čem kouknout.Tahle maličká 35gramová tyčinka má v sobě 5,8g bílkovin, 8,3 sacharidů a  pouhé 3 gramy cukru.  Žádná velká nálož bílkovin to není, ale na druhou stranu má jen maliličko cukrů, což je fajn, protože sladká je tak jako tak a pochutnáte si.Chuťově je skvělá, hodně sladká, namočená v dobré mléčné čokoládě. Mňam!dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoCrunchy Bar, příchuť peanut butter – 1,7 euro, rakouský Müller nebo rakouská DM drogerie.Další z Rakouska, pardooon!Ale je moje oblíbená a po celý můj pobyt ve Vídni, obzvlášť ve zkouškovém, mě zachraňovala když na mě padala v knihovně únava a potřebovala jsem něco dobrého.

Má 45gramů a v nich 14g bílkovin, 17g sacharidů a 10g cukru. Takže na jedničku to není, ale dobrá je. Je úplně jiná, než všechny ostatní tyčinky, co jsem kdy měla – má v sobě jakoby sušenku a v čokoládové polevě malé křupinky. Příchuť peanut butter bych (bohužel!) nepoznala, ale je dobrá.

Složení : 3Chuť : 2dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti dalekoExcelent – 29korun, Interspar, Aktin, zdravá výživa na Orlí atd.A z Rakouska se přesuneme k nám, k české firmě Nutrend.Ačkoliv je fotka nekvalitní, ani rozmazáním se mi nepodaří skrýt fakt, že jsou to jen pomačkané obaly a po obsahu ani památky…

Tyčinky mají 40g a v nich 9,6g bílkovin, 19,9g sacharidů a 11g cukru. Takže spíš než o nějakou proteinovou nálož jde o menší sladkost a složení není zrovna extra – na prvním místě glukózo-fruktózový sirup, na druhém cukr…

Mají je v celé řadě příchutí, já jsem měla ananas s kokosem v jogurtové polevě, limetka s papájou v jogurtu a marcipán s mandlemi v čokoládě. A chuť úplně na jedničku není, ale na dvojku ano. Jsou trošku tužší, jogurt v polevě najdete jen stěží, ale jinak jsou fajn, chutě na sladké krásně uspokojí. A to na mě platí.

Složení : 3-

Chuť : 2-A to je z mého království všechno. Jak jsem psala, neříkám, že jsou proteinové tyčinky něco přírodního, ale stejně tak si myslím že troška chemie neublíží že občas to, v rámci vyváženého jídelníčku, prostě neuškodí. A navíc – když vám to udělá radost a pochutnáte si a vaše svaly to potěší, proč ne.Ale přijde mi docela srandovní, když je někdo tak-strašně-fitness, drží přísné diety, #eatclean kam se podíváš,  hlásá jak už několik měsíců nepozřel čokoládu a ani ho to neláká, největším nepřítelem je i ovoce protože je přeci strašně sladké, ale v rámci své „fitness diety“ si každý den klidně dá proteinovou Excelentku od Nutrendu, která v sobě má úplně ty stejné cukry, jako ta zlá čokoláda, v podobě mnohem méně přírodní, než v tom zlém banánu.

dTest: Ovocné přesnídávkové kapsičky – rychlá svačinka s vysokým podílem cukru

Článek

  dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

Ovocné přesnídávky v malém praktickém balení jsou stále oblíbenější. Oceňují je nejen maminky s malými dětmi, ale často po nich sáhnou i dospělí. Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 11 přesnídávek a většina si odnesla dobré hodnocení. Obecně se však doporučuje konzumovat je spíše omezeně, a to kvůli vysokému podílu cukru.

13.02.2020 14:06 |

podobné články

Podobné články

 

Sladká chuť je nám od malička příjemná a je opravdu hodně těžké chuti na sladké odolat. Jednoduché cukry jsou ale spojené se zdravotními riziky, o které nestojíme, proto je lepší jejich příjem omezit.

Snížením množství přijatého cukru ve stravě se snižuje i pravděpodobnost výskytu diabetu druhého typu, obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a cholesterolu, jaterních onemocnění či metabolických poruch. Zároveň se vyhnete výkyvům nálad, zlepší se vám kvalita pleti a ještě  zhubnete.

Nejvíc cukrů je v limonádách První krok, jak omezit příjem cukrů, je kontorla toho, co pijete. nejvíc ho totiž vypijete v různých limonádách. Řada lidí si přestane sladit kávu, ale neuv+domí si, že v litru coly je množství cukru odpovídající 40 běžným kostkám.

Čtěte složení potravin Dnes už je povinností každého výrobce uvádět pravdivé nutriční hodnoty na etiketách. Vy tak máte přehled o tom, kolik cukru konzumujete. Vyvarujte se výrobkům, které mají vysoký obsah jednoduchých cukrů.

Zvyšte příjem energie z bílkovin Když vás v průběhu dne přepadne chuť na sladké, je  příčinou nedostatek energie. Jestliže začnete konzumovat víc bílkovin, které se spalují pomaleji, nedostatkem energie trpět nebudete. Zkuste koření Když přestanete nadměrně sladit, můžou vám některá jídla připadat fádní a bez chuti.

Přidejte vanilku, skořici či kardamom a chuť pokrmu či nápoje se zvýrazní. Doporučujeme především ochucení kávy, tak vám cukr přestane chybět rychleji. Chilli Když si začnete do jídla přidávat chilli, brzy zjistíte sníženou chuť na sladké.

Capsaicin obsažený v těchto pikantních papričkách nejen blokuje chuť na sladké, zároveň pomáhá spalovat tuky, takže je účinek dvojnásobný. Doplňujte chrom Chrom má tu schopnost, že snižuje potřebu mlsat, jeho dlouhodobé užívání efektivně kontroluje hladinu krevního cukru. Tím, že nedochází k náhlým výkyvům glykémie, snižuje se potřeba konzumace cukrů kvůli rychlé energii.   Příspěvek 6 tipů, jak omezit cukr ve stravě pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

02.05.2018 02:00 |

podobné články

 

Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě… Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

12.09.2017 08:35 |

podobné články

 

Cookies jsou malé americké koláčky známé i u nás díky tomu, že se k nám dováží ty trvanlivé, plné stabilizátorů, konzervantů a jiných chutných éček. Mnohem zdravější alternativou je upéct si doma cookies vlastní, ideálně podle některého zdravého receptu, které jsou plné ovoce, oříšků a dalších kvalitních ingrediencí, takže si klidně zaslouží místo v jídelníčku i v případě, kdy si hlídáte váhu a tedy i to, co jíte. Borůvkové cookies s oříšky a čokoládou Tento recept využijete teď v létě, kdy je borůvek všude plno, ale i v zimě, to použijete sušené nebo mražené. Díky borůvkám budou tyto sušenky opravdu hodně zdravé, tmavé namodralé bobule jsou totiž plné stopových prvků, vitamínů a antioxidantů, ne nadarmo se o nich mluví jako o superpotravině. Na cookies budete potřebovat: 80 g jemných ovesných vloček 100 g hladké celozrnné mouky (může být i obyčejná) 90 g třtinového cukru, je zdravější ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů) ½ lžičky soli 100 g oříšků podle chuti (kešu, mandle, lískové…) 100 g dobré hořké čokolády s vysokým podílem kakaa 100 g másla, rozpuštěného, vychladlého 1 vejce 1 lžička vanilky 100 g borůvek (samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné ovoce, které máte právě po ruce) Nejdříve si opražte oříšky tak, že je vysypete na plech s pečícím papírem a dáte na  5 minut do trouby vyhřáté na 200° C. Vychladlé potom nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nasekané ořechy a čokoládu. Dál nalijte vychladlé rozpuštěné máslo do něhož jste přidali vejce a vanilku a společně prošlehali. Vše společně smíchejte a na závěr lehce vmíchejte borůvky. Z připraveného těsta tvořte na plech vyložený pečícím papírem hromádky a trochu je zploštěte. Pečte 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 180° C, upečené nechte ještě na plechu trochu zchladnout a ztuhnout…. Čtěte více Příspěvek Jak na zdravé ovocné cookies pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

Budete mít zájem:  Bolest Prsou Priznaky Tehotenstvi?

01.08.2018 05:25 |

podobné články

 

Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

28.08.2015 08:15 |

podobné články

 

Děláte to každé ráno: zatímco zbytek rodiny ještě v polospánku sotva zvládá ranní úkony, vy stojíte u linky a připravujete svačiny. Někdy se zdá hodně těžké vymyslet takové, co dodají dostatek energie, a navíc budou chutnat, takže je ratolesti opravdu sní a nebudou je jen celé dopoledne přenášet v tašce.

Den byste měli začínat se stravou energeticky bohatou, včetně pomalých sacharidů. Pro dopolední svačiny se také hodí ovoce, odpoledne se mu už raději vyhýbáme a dáváme si spíš zeleninu. Ta má méně cukrů, takže je ještě stihneme před spaním spálit. Několik tipů na vhodné svačiny najdete níže. 1.

Cotagge s ovocem Přírodní sýr plný bílkovin tvoří výbornou kombinaci s ovocem, jako je banán, meruňky nebo broskev, které dodá vitamíny a stopové prvky. Taková svačinka nejen zasytí, ale i úžasně chutná. Pokud do cotagge přidáte hrušku nebo jablko, můžete zvýraznit chuť skořicí. 2.

Ovocný salát s medem a smetanou Nakrájejte ovoce, které máte po ruce (pomeranč, jablko, banán, hroznové víno…), zakapejte medem a přidejte několik lžic husté kysané smetany nebo jogurtu řeckého typu. Samotné ovoce by nezasytilo na delší dobu, proto nezapomeňte bílkoviny, které tělo tráví pomaleji.

Nezapomeňte na hrst sekaných ořechů, které zvýší podíl minerálních látek a zdravých tuků, nebo na sucho opražené ovesné vločky. 3. Celozrnné bagetky se šunkou Obložené celozrnné pečivo je vhodnou svačinou pro dopoledne, jen nesmí být plné tučných uzenin a dresinků.

Bagetu raději potřete sýrem Lučina nebo pomazánkovým máslem, přidejte list salátu, plátek šunky s vysokým podílem masa a kousek červené kapie. Zeleninu můžete obměňovat a místo šunky dát plátky pečeného kuřete, tofu nebo sýr.  4.

Salát s kuřecím masem Nakrájejte na kostičky 1 papriku, přidejte překrájená cherry rajčátka, 2 – 3 lžíce cukrové kukuřice a čtvrtku grilovaného kuřete bez kůže, roztrhaného na kousky. Přidejte trochu soli a pepře a zakápněte olejem, ideálně olivovým. Obměnou… Čtěte více Příspěvek 4 tipy na zdravé svačiny pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení

01.03.2018 11:25 |

podobné články

 

Sirupy jsou v České republice díky rostoucí oblibě pití vody z kohoutku stále populárnější. Na tento segment trhu nyní s prémiovou řadou sirupů s vysokým podílem ovoce vstupuje i potravinářská společnost Hamé. Sirupy Hamé Sweet budou k dostání ve čtyřech příchutích – pomeranč, malina, černý bez a cola.

Mléčné řezy a tyčinky? Cukr v maskáčích

pátek, 3. srpna 2018, 10:06

V chladicích regálech bývají blízko tvarohů a jogurtů vyskládány také chlazené sladké svačinky. Někteří výrobci je prezentují jako zdravější alternativu ke klasickým cukrovinkám. Je mezi nimi ale rozdíl? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 13 chlazených výrobků s obsahem mléka a tvarohu. Zjistil, jak jsou na tom po výživové stránce.

Konzumace sladkých průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem 13, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíc se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.

Je v řezech mléko?

Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 procent, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 procent.

U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 procenty čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené.

Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 procent výrobku.

Obsah cukru dTest posuzoval jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve 100 gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace 21 g. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu.

Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 procent), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 procent).

Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 procent).

Tukový podíl

Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 procent. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 procent tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 procent cukru).

Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev. Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.

Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.

Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou. Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané.

Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.

“  

dTest: Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích

Konzumace sladkých průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem 13, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíc se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.

Budete mít zájem:  Celozrnné obilniny a celozrnné pečivo a zdraví

Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 %, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 %. U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 % čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené. Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 % výrobku.

Obsah cukru dTest posuzoval jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve 100 gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace 21 g. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu.

Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 %), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 %).

Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 %).

Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 %. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 % tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 % cukru).

Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev.

Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.

Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.

Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou.

Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané.

Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.“

Srovnání chlazených řezů a tyčinek najdete ZDE. Kompletní výsledky přineslo červencové vydání časopisu dTest.

Tipy dTestu: Vysoce průmyslově zpracované výrobky typu mléčný řez či tvarohová tyčinka mají k dokonalosti daleko.

Obecně jde o sladké a tučné dezerty, které dodají tělu rychlou energii, a po chvíli přijde opět hlad. V jídelníčku by se měly vyskytovat jen výjimečně.

Při nakupování sledujte podíl cukru, způsob zpracování tuků a přítomnost potravinářské chemie. Čím „čistší“ složení produkt má, tím lépe pro spotřebitele.

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

Svačina , TZ , dTest , mléčné řezy

autor: Tisková zpráva

dTest: Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích

Konzumace sladkých průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem 13, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíc se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.

Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 %, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 %. U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 % čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené. Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 % výrobku.

Obsah cukru dTest posuzoval jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve 100 gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace 21 g. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu.

Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 %), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 %).

Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 %).

Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 %. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 % tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 % cukru).

Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev.

Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.

Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.

Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou.

Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané.

Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.“  

Srovnání chlazených řezů a tyčinek najdete na našem webu. Kompletní výsledky přineslo červencové vydání časopisu dTest.

Tipy dTestu: Vysoce průmyslově zpracované výrobky typu mléčný řez či tvarohová tyčinka mají k dokonalosti daleko.

Obecně jde o sladké a tučné dezerty, které dodají tělu rychlou energii, a po chvíli přijde opět hlad. V jídelníčku by se měly vyskytovat jen výjimečně.

Při nakupování sledujte podíl cukru, způsob zpracování tuků a přítomnost potravinářské chemie. Čím „čistší“ složení produkt má, tím lépe pro spotřebitele.

Kontakty pro média:

Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Kristýna Kuncová, [email protected], tel.: +420 604 556 874

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Pampers

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Košík aktualizován

V košíku máte ks za 0 Kč

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector