Do Česka mířily nebezpečné mandle

Mají krémovou máslovou chuť, vysoký podíl tuků a pouhých pár kousků vás dokonale zasytí. Řeč je o makadamiových ořeších, které ve světě platí za nejdražší druh ořechů vůbec. Proč je jejich cena tak vysoká, jaké mají nutriční hodnoty a kde je můžete koupit?

Makadamiové ořechy jsou plodem makadamií, což jsou stálezelené stromy, které najdete v Austrálii, na Novém Zélandu a v Africe. Tyto stromy jsou velmi náročné na pěstování.

Nejenže obvykle začínají plodit až po 7 letech růstu, ale dají se sklízet jen několikrát ročně.

Když si k tomu přičtete omezený počet oblastí na světě, kde se makadamie pěstují, vysoká cena dává smysl. 

Do Česka mířily nebezpečné mandle Pixabay.com

Kvůli vysoké ceně se makadamiové ořechy nejčastěji prodávají balené po 100 gramech. I tak za malý sáček těchto oříšků zaplatíte až 100 Kč, podle aktuální nabídky. 1 kilogram makadamií tedy může stát až 1 000 Kč, což už je pořádná cena, když si uvědomíte, že 1 kilogram mandlí stojí maximálně 300 Kč.  

Tento druh ořechů koupíte i u nás. Dovážejí se nejčastěji z Austrálie, Nového Zélandu nebo z africké Keni. Dají se koupit loupané, neloupané či pražené. Neloupané makadamiové ořechy prodává Lidl pod názvem Makadamové ořechy Deluxe. Loupané ořechy seženete například v síti prodejen Albert pod označením Makadamové ořechy Albert. 

Do Česka mířily nebezpečné mandle

Kupte se slevou Makadamiové ořechy Marks & Spencer.

Porovnat slevy

A pochutnat si můžete nejen na čistých makadamiových ořeších, ale také na makadamiovém másle. Dávejte si však pozor na jeho složení, mělo by obsahovat ideálně jen 100 % ořechů a nic jiného. 

Podívejte se na video, které vám objasní, jak zvýraznit chuť nejen makadamiových ořechů a také, jak ořechy oloupat. 

Dobrého pomálu. Už pár makadamiových oříšků vás dokonale zasytí. A není se co divit. Ve 100 gramech totiž najdete až 75 gramů tuků a zhruba 720 kalorií. Jen pro srovnání, ve stejném množství mandlí se ukrývá jen 52 gramů tuků a zhruba 600 kalorií. Všechny ořechy jsou zkrátka tučné. Ale nebojte, obsahují ten zdravý tuk.  

Kromě toho makadamiové ořechy ukrývají velké množství selenu, hořčíku, fosforu a železa. Kvůli vysoké ceně ale určitě nejsou vhodné na každodenní pojídání. Alespoň jednou je nicméně vyzkoušejte, jejich jemná delikátní chuť za to stojí. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Domácí zabíjačka: Jak probíhají tradiční české hody?

Prasata patřila mezi první zvířata, která člověk začal pravidelně využívat pro svou obživu. První pokusy o domestikaci probíhaly již v neolitu asi před devíti tisíci lety a od té doby se pašíci stali důležitou součástí nejednoho hospodářství. 

Není se tedy čemu divit, že se lidé naučili využívat doslova každý kousek vepřového masa pro svou (s)potřebu. Zabíjačky probíhaly zejména v zimních měsících, kdy bylo možné maso nejlépe konzervovat na horší časy. Stačí jen připomenout dílo Josefa Jungmanna, který se (s přihlédnutím k tehdejším zvyklostem) pokoušel ještě v počátcích 19. století přejmenovat měsíc Vánoc na „prasinec“.

Nemusíte žít zrovna na venkově, abyste si užili celodenní mejdan. Zorganizujte vlastní zabijačkovou party s pokrmy,…

Celý článek

A rozporku máte? Aneb na co před zabíjačku nezapomenout

Štěstí přeje připraveným, říká se. U zabíjačky tomu není jinak. Hostině, při které kolují po stolech nejrůznější vepřové specialitky, předchází poměrně náročná příprava. Nejdříve je potřeba učinit za dost zákonným opatřením. Podle správnosti byste měli porážku pašíka ohlásit příslušným organům.

Pokud totiž chováte třeba jen jediné prasátko, stáváte se chovatelem, a proto musíte být registrování u Českomoravské společnosti chovatelů (ČMSCH). Na tomto místě byste měli také předložit veterinární atestaci o tom, že je vaše prasátko zdravé.

Jakmile máte formality za sebou, můžete začít chystat vybavení. Nezapomeňte na necky, ve kterých prasátko spaříte, zbavíte štětin, a trojnožku s rozporkou (tzv. triangl). Na ni zvíře zavěsíte a vykucháte. Nezapomeňte ani kbelíky, lavor, pekáče nebo zavařovačky. Pro vaření je vhodný také větší kotel (např. butar). Naostřené nože a sekáčky jsou samozřejmostí.

Máte rádi výzvy? Chcete si užít bezva mejdan? Udělejte si vlastní zabijačkovou party! Suroviny koupíte podle našeho…

Celý článek

Kromě toho se vybavte pořádnou zásobou koření, jako bobkový list, majoránka, pepř kmín, tymián nebo třeba pálivý zázvor (záleží na vašich chuťových preferencích). Ve spíži nesmí chybět ani sůl, mrkev, česnek s cibulí, kroupy nebo „buchty“ do jitrnic (ty můžete nahradit žemlemi).

A pokud se zabíjačkami teprve začínáte, pozvěte si raději řezníka nebo zkušeného souseda, který vám podá pomocnou ruku. Budete mít jistotu, že se vám vše povede.

Budete mít zájem:  Samurai shot je první funkční panák bez alkoholu

Patero zabíjačkových dobrot, které nemůžete vynechat

Všechno jste zvládli na jedničku? Potom nezbývá než se pustit do hodování. Která jídla na zabíjačkovém setkání můžete vyzkoušet?

1. Bůček na cibuli

Oblíbení dopolední svačinka. Vepřový bůček se podává s paprikou a pravým domácím chlebem na zakousnutí.

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

Zobrazit recept

2. Polévka z ovaru

Poctivá polévka nesmí chybět na žádné zabíjačce. Silný vývar, který vzniká při vaření ovaru, je možné doplnit kroupami a podávat v pravé poledne. Aspoň po náročné práci zahřejete své prokřehlé tělo.

3. Zabíjačkový guláš

Osvědčeným hlavním chodem je zabíjačkový guláš. Můžete jej uvařit z méně hodnotných surovin nebo třeba vývaru z jitrnic, jejichž obsah by v případě prasknutí mohl přijít nazmar.

4. Prdelačka

Navečer se podává temná zabíjačková polévka, tzv. prdelačka. Základem polévky je opět silný vývar, který připravujeme v průběhu celého dne.

Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.

Zobrazit recept

5. Jelítka a jitrnice

Součástí zabíjačkové výslužky bývají také jitrnice a jelítka, které asi není potřeba představovat. Stačí si jen vybavit Dařbujána a Pandrholu. Na teplých jelítkách si pochutnáte s bramborami a se zelím. Nebo si z nich můžete připravit lahodný prejt.

Nevybrali jste si? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další zabíjačkové recepty, které vám v mrazivém počasí učitě přijdou k duhu.

Havana Club Tributo nabízí v Česku 90 lahví. Mohou být investicí

„Není žádné pochyby, že vaši duši nic neuklidní tak, jako rum a pravá víra.“ To jsou slova jednoho z nejvýznamnějších anglických básníků všech dob, lorda Byrona.

Jak jde pravá náboženská víra dohromady s rumem, je otázkou, ale že některé prémiové druhy tohoto nápoje mohou být v posledních letech výhodnou investicí a následně uklidní i duši, o tom, řečeno slovy lorda Byrona, nejsou pochyby.

Jednou ze zajímavých investičních možností v případě rumu je kubánská legenda Havana Club. Ta patří mezi pět nejprodávanějších značek rumu na světě a v posledních letech nabízí i limitovanou edici Havana Club Tributo. Ta obsahuje pouze 2500 speciálně vyrobených lahví, z nichž do Česka putuje tento rok 90 kusů.

Když degustujete Havana Club Tributo 2019, tak nejdříve ucítíte poměrně ostřejší výraznou chuť, pak následují sladké tóny třtinové šťávy a sušeného ovoce s nádechem dubového dřeva.

Experti ještě rozeznají velmi jemnou vanilkovou chuť či pražené mandle.

Samotné španělské slovo tributo znamená česky pocta a v tomto případě se jedná o poctu umění výroby kubánského rumu, které je ztělesněno uměním a zkušeností místních expertů.

Na Kubě totiž existuje i velmi zvláštní povolání, kterému se říká „Maestro del Ron Cubano“. Těchto lidí je v současnosti jenom osm, požívají ohromné vážnosti a česky bychom je mohli nazvat mistři kubánského rumu či „mistři míchači“.

Pro výrobu letošní edice Havana Club Tributo se spojily hned tři generace těchto mistrů kubánského rumu: Don José Navarro, Asbel Morales a Salomé Alemanová. Každý z nich si vybral vzácnou, extra stařenou bázi rumu vystihující styl každého tohoto mistra během dekády jejich jmenování (ve stejném pořadí v letech 1970, 1990 a 2010).

Jednotlivé báze, včetně jedné, která zrála ve vzácných sudech po koňaku, byly zkombinovány a následně finálně blendovány s více než pětadvacetiletým rumem z francouzských dubových sudů.

Pozoruhodné je, že na nové edici, která v minulých dnech doputovala i do Česka, pracovala také Salomé Alemanová, protože to je první a jediná žena na pozici Maestro del Ron Cubano.

Mistr Asbel Morales k letošní edici pak říká: „Kolekce Havana Club Tributo oslavuje bohatost a rozmanitost stylů, které formují základ kategorie pravého kubánského rumu. Každá tato edice je unikátní a zaměřuje se na různé fáze ve výrobním procesu od prastarých rumových bází až po experimentování se sudy pro zrání.“

Podle manažera marketingu importovaného portfolia společnosti Jan Becher Pernod Ricard, která se o Havanu Česku stará, Petra Poláka má tato limitovaná série i vysokou investiční hodnotu.

„Za několik let se prodejní cena podle našich zkušeností může zvýšit o vysoké desítky procent.

Důkazem velkého zájmu je také to, že edice Havana Club Tributo z předešlých let 2016, 2017 a 2018 se u nás už zcela vyprodaly,“ poznamenává Polák.

Lahev z nové edice se prodává za necelých 11 tisíc korun a podle distributora se už část této limitované série dostala právě k těm zájemcům, kteří považují prémiový drahý alkohol za výhodnou investici.

„I nová kolekce Havana Club Tributo patří k sběratelským edicím a proto věříme, že i nadále zůstane v hledáčku znalců a milovníků prémiových rumů po celém světě,“ dodává Nick Blacknell, ředitel globálního marketingu Havana Club International.

Budete mít zájem:  Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Jak by reagoval na limitované edice rumů na začátku zmíněný slavný básník lord Byron (žil v letech 1788 až 1824), to netušíme. Dá se předpokládat, že za nejlepší investici by považoval jejich rychlé vypití. A u toho by ale určitě nebyla zpochybněna ani jeho pevná víra.

Autor je spolupracovník redakce.

Angína – Mojezdraví.cz

Kromě streptokoků je angína někdy také způsobena bakterií Stafylococcus, nezřídka se také setkáme s původcem virovým (herpetické viry, virus Epstain-Baarové) nebo dokonce mykotickým (u lidí léčených imunosupresivy či nemocných AIDS). Může jít o velmi závažné onemocnění, zvláště pokud není léčeno. Jeho následky se mohou projevit až za několik let.

Příznaky angíny

Prvním projevem je bolestivé škrábání v dolní části krku, které přechází do úporné bolesti při polykání. Typické jsou oteklé červené krční mandle s bílými zánětlivými ložisky – čepy. Propuknutí prvních příznaků je často spojené s nepříjemným škrábáním v krku, potížemi s polykáním a ucpaným nosem.

Často ji provází i bolest uší, bolest hlavy a horečka nad 38 °C a zimnice. Objevuje se zvětšení mízních uzlin pod dolní čelistí a za ušima, v extrémních případech mohou být boule velké i jako holubí vejce.

U malých dětí se mohou objevit i potíže s dýcháním, bolesti břicha a zvracení. Chronická angína (tonzilitida) se projevuje zápachem z úst, pocitem tlaku v mandlích a cizího tělesa v krku. Není tak dobře rozpoznatelná jako akutní forma, neboť nález nebývá tak snadno rozlišitelný od normálního stavu.

Podívejte se, jak vypadá angína:

Léčba angíny

Léčí se antibiotiky a klidem na lůžku. Kromě léků někdy pomůže chirurgické odstranění mandlí – tonzilektomie. Provádí se v celkové anestezii.

Léky

Záleží na původu angíny, pokud je podle vyšetření bakteriální (způsobená streptokoky nebo stafylokoky), lékař nasadí antibiotika. V případě nejasností se čeká na výsledky výtěru.

Ty odhalí přesně, o jakou nákazu se jedná, a lékař pak zvolí vhodná farmaka. Nejčastěji bývá předepisován širokospektrální penicilin, který má velmi rychlý účinek.

Současně s ním se podávají léky antipyretika (proti horečce) a analgetika (proti bolesti).

Bylinky

Proti bolesti v krku pomáhá kloktání šalvějových a heřmánkových čajů a výluhů.

Homeopatika

Jako doplněk při léčbě můžete použít:

Apis – Červené, světlé a oteklé krční mandle. Vodnatě prosáklé tkáně. Belladona – Červené, prosáklé mandle, povlak na jazyku. Vystouplé houbovité papily u kořene jazyka. Rychlé zhoršování. Rudý obličej, vysoká horečka.Dulcamara – Angína po prochladnutí, promočení deštěm. Pálení v hrdle. Hlen v nosohltanu. Časté močení.

Hepar sulfur – Hnisavé čepy na mandlích, pocit třísky v krku. Riziko tonsillárního abscesu. Nasládlý pach. Riziko zánětu ledvin. Zimomřivý, popudlivý.Lachcesis – Začíná vlevo, šíří se doprava. Tmavorudé tkáně, zhoršení ráno. Vadí obklad na krku. Horečky. Polykání slin vadí, tuhá sousta nikoli.

Mercurius solubilis – Nejsilnější slinění u angín, zápach z úst. Polykací bolesti vystřelují do uší a bez zánětu k zubům. Větší krční uzliny, žlutavý povlak jazyka. Horečky.Phytolacca – Tmavorudý zánět, polykání vystřeluje do uší, pocit žhavé kuličky v krku. Bolest na bázi jazyka. Žlutý povlak u kořene jazyka. Riziko abscesu. (Zdroj: Mudr.

Tomáš Karhan, Homeopatie a děti, Grada, 2015)

Domácí léčba a babské rady

Na krk pomáhá Priessnitzův obklad, který se skládá ze studeného mokrého obkladu překrytého igelitem a suchým ručníkem. Nechte působit 30 minut.

Vyšetření

Praktický doktor provede výtěr z krku, podívá se na zarudnutí mandlí a okolí a prohmatá mízní uzliny.

Pomocí vzorku krve odebraného ze žíly lékař provede sedimentaci a určí v jakém rozsahu je organismus napadený zánětem.

V moderních ordinacích se provádí také test CRP, kde se odebere za stejným účelem kapka krve z prstu a výsledek je do několika minut. Podle toho pak lékař určí léčbu buď antibiotiky, nebo antivirotiky.

V těhotenství 

Při graviditě je třeba zvýšené opatrnosti, v některých stádiích těhotenství nelze podávat antibiotika, Penicilin ale bývá zpravidla pro dítě neškodný.

Trvalé následky

Neléčená angína může být velmi nebezpečná. Lidé trpící v dětství angínami mají v dospělosti oslabené kosti, klouby a srdce. Je to tím, že bakterie, které tuto nemoc způsobují, se ukládají právě do kloubů či srdečního svalu. Potíže se mohou projevovat až po několika desítkách let.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolesti v krku, potížích při polykání, zvětšeným mízních uzlinách a vysoké horečce.

Dovezené mandle z USA byly zdraví škodlivé

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat

Budete mít zájem:  Jak zamezit přístup podvodníků na farmářské trhy?

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce potvrdila zadržení dodávky mandlí z USA.

Ilustrační foto | Foto: Archiv

Dovoz suchých skořápkových plodů jako jsou například mandle nebo různé druhy oříšků podléhají zvláštnímu režimu potravinářských kontrol. V jejich síti tentokrát „uvízla“ velká dodávka dovážených mandlí.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zadrženo 420 kartonů přírodních mandlí z USA. Dodávka vážící 9,5 tun neprošla laboratorními testy a byla shledána zdravotně toxickou z důvodu pětinásobku povoleného množství aflatoxinů.

Celá dodávka mandlí se tak vůbec nedostala na český trh a dovozce ji bude muset zlikvidovat nebo vrátit svému dodavateli.

Běžným českým spotřebitelům tím pádem nehrozí v tomto směru žádné nebezpečí.

Čtěte také: V Česku se objevily potraviny s jedovatým melaminem
Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

20.5.2009

  • USA,
  • Praha,
  • Státní potravinářská inspekce,
  • Česko,
  • trh,
  • riziko,
  • potravina

9 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU

Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Ford Mondeo první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Fabia servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Opel Astra nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia + PRODAT AUTO

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Počet článků: 825 25. 09. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej několika šarží nudlí, které byly do ČR dovezeny z Číny. U těchto těstovin byl totiž naměřen obsah hliníku, který překračoval limit stanovený pro obdobné případy ministerstvem zdravotnictví. Zákaz se týká těchto konkrétních výrobků a šarží:

11. 09. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stažení z oběhu výrobku Jádra lískových ořechů neloupaná (balení 200g, datum minimální trvanlivosti 30.09. 2009, označení šarže L 66072). Inspektoři SZPI totiž na povrchu uvedené potraviny zjistili výskyt plísně.

09. 09. 2009

Státní zemědělské a potravinářské inspekci se podařilo ve spolupráci s celním úřadem v Liberci odhalit zásilku čajů původem z Číny, které obsahovaly pro potraviny zakázané rostliny.

28. 08. 2009

Před třiceti lety začal v Evropě fungovat Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). Za ta léta systém prodělal mnoho změn; ovlivnil jej rozvoj komunikačních sítí i rozšíření Evropské unie.

21. 08. 2009

Rukola je rostlina z čeledi brukvovitých, která se konzumuje jako listová zelenina.

V minulých dnech česká média přinesla informace o případu z Německa, kde byla v jednom balení rukoly objevena jedovatá bylina starček, která je rukole velmi podobná.

V návaznosti na tyto informace mohly mezi veřejností vzniknout obavy, že se takový výrobek objevuje i na českém trhu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce má k tomu upřesňující informace.

21. 07. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce úspěšně ukončila dva poslední projekty financované z programu Transition Facility. Oba projekty byly realizovány v prvním pololetí roku 2009 a náklady byly plně hrazeny z prostředků EU.

13. 07. 2009

Na evropský trh přes Českou republiku mířila čtyřicetitunová zásilka rozinek z Číny. Na základě upozornění Celní správy tuto zásilku zkontrolovali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce a zjistili, že není možné ji propustit do volného oběhu, neboť rozinky jsou prorostlé plísněmi.

30. 06. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu se svým projektovým partnerem Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky (ŠVPS SR) dnes ukončila na závěrečné konferenci v Brně projekt s názvem „Posílení spolupráce a rozvoj sítí mezi příhraničními regiony ČR a SR v oblasti úřední kontroly potravin“. Konferencí vyvrcholila přeshraniční spolupráce regionálních inspektorátů v Brně a Olomouci s krajskou správou ŠVPS v Žilině, Trenčíně a Trnavě, která byla zahájena začátkem letošního roku v Trenčianských Teplicích.

26. 06. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce sleduje situaci v oblastech poškozených povodněmi, zejména v Moravskoslezském kraji.

Inspektoři přímo v terénu monitorují stav u zaplavených provozovatelů potravinářských podniků, ať už jde o výrobce nebo obchodníky.

Hlavním cílem je pomoci při likvidaci následků povodně a zabránit distribuci potravin znehodnocených vodou, aby nebylo ohroženo zdraví spotřebitelů. Inspektoři jsou rovněž připraveni provozovatelům poradit, které potraviny je nutné likvidovat.

22. 06. 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí kontroly u výrobců potravin, v obchodní síti a ve spolupráci s Celní správou ČR zároveň také kontroluje dovoz potravin ze třetích zemí, to jest ze zemí, které nejsou členy Evropské unie. Díky těmto kontrolám se daří zadržet dodávky závadného zboží ještě před jeho dalším zpracováním či prodejem konečnému spotřebiteli.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *