Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Autoři: MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D.

Pracoviště: Interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze

Vloženo: 15. 3. 2018

vhodné nevhodné
Přílohy tepelně upravená zelenina, saláty, luštěniny, vařené brambory (lépe ve slupce), hnědá, parboiled a basmati rýže, těstoviny „al dente“ (lépe celozrnné), pohanka, jáhly, bulgur, quinoa, ječné kroupy, vločky smažené brambory (hranolky), pečené brambory, knedlíky, noky, kulatá bílá rýže, jasmínová rýže, bílé těstoviny do měkka, kuskus, instantní bramborové a obilné kaše, kaše z bílé krupice
Pečivo kvalitní kvasové pečivo, žitné pečivo, celozrnné nedobarvené pečivo, chléb typu Šumava, „večerní“ pečivo, knackebrot sladké pečivo, croissanty, bílé rohlíky a housky, veka, bagety, hnědé dobarvené pečivo (kaiserka), toustové chleby, křehké plátky, rýžové chlebíčky, suchary
Zelenina jakákoliv čerstvá, tepelně upravená, kvašená, nejlépe ke každému jídlu sterilovaná ve sladkokyselém nálevu, zeleninové chipsy
Ovoce čerstvé, mražené, 1 kus/hrst max. 1-2x denně kompoty, slazené ovocné přesnídávky, marmelády, kandované, pozor na banán, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun a sušené ovoce
Mléko a mléčné výrobky plnotučné mléko, acidofilní mléko, kefír, zákys, podmáslí, bílé plnotučné jogurty, tvaroh, čerstvé i zrající sýry ochucené výrobky (ovocné jogurty, tvarohy, pribináčky, mléčné rýže, pudinky, mléčné a kysané ochucené nápoje), nízkotučné a odtučněné mléko a mléčné výrobky, tavené sýry
Bílkoviny maso drůbeží i červené, játra, ryby, mořské plody, vejce, sýry, šunka „od kosti“ uzeniny a další zpracované masné výrobky, masové konzervy, rybí prsty
Tuky máslo, zastudena lisované oleje, kvalitní sádlo a slanina, ořechy, semínka částečně ztužené a ztužené tuky, margaríny, rafinované oleje
Pochutiny v malém množství hořká čokoláda ≥ 70%, nesladká čerstvá a kysaná smetana, žvýkačka bez cukru, domácí štrůdl bez cukru, palačinka bez cukru atd. sladkosti, sušenky, oplatky, zákusky, mléčná čokoláda, müsli a ovocné tyčinky, slané pochutiny (krekry, chipsy, popcorn atd.)
K doslazení v malém množství stevie, xylitol, erythritol bílý a hnědý cukr, med, sladěnky, sirupy, melasa, umělá sladidla
Ochucovadla nesladká hořčice, nesladká majonéza, pesto, zakysaná smetana s bylinkami, nesladký ocet, bylinky, koření kečup, dresinky, majonézy, hořčice a hotové omáčky s cukrem/medem, sladké octy (balsamico)
Nápoje voda, voda ochucená šťávou z 1 citrusu, hořké kakao, Caro, melta, čaj, káva (neslazené) džusy, smoothie, limonády, pivo, alkohol, nápoje s umělými sladidly, sladké kakao, káva a čaje, sypané ovocné čaje

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Dieta při cukrovce: S trochou disciplíny dokážete nemoc zkrotit – Pestrý Jídelníček

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Cukrovka je velice nepříjemnou nemocí. Je spojena s nutností dodržovat dietu celoživotně, navíc ji mohou doprovázet některé zdravotní komplikace. Proto je v zájmu každého pacienta s touto chorobou, aby se snažil dodržovat zásady zdravé životosprávy a stabilizoval si tak hladinu krevního cukru.

Pokud se ale s dietou sžijete a naučíte se vytvářet si pestrý jídelníček, a přitom pečlivě pracovat s dávkováním sacharidů ve stravě, nemusíte se ničeho obávat. Nemoc zkrotíte.

Určitě už jste slyšeli, že existují dva typy cukrovky, a to diabetes prvního a druhého typu. Onemocnění prvního typu se může objevit už v dětství, ale i v dospělosti a znamená naprostý nedostatek inzulínu. Tito pacienti jsou závislí na jeho podávání po celý život.

Nemoc druhého typu vzniká v dospělosti, příčinou je nadváha. Tělo dostává mnohem více sacharidů, než dokáže zpracovat. V tomto případě je součástí léčby úprava tělesné hmotnosti.

Dieta při cukrovce má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila. Které to jsou?

  • Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.
  • Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte se 4-6 krát denně, tedy častěji a po menších porcích.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Jídelníček by měl hledat zdroj energie ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).
  • Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

  • Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola apod.) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykémie.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitamínů a minerálů.

Užívání inzulínu je typickým rysem při cukrovce prvního typu. V tomto případě je dieta na cukrovku určena podáváním inzulínu.

Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulín se podává 15-30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut.

Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykémie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie tvoří sacharidy.

V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykémii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zelenina prakticky neomezeně

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Cukrovka druhého typu často vyžaduje úpravu tělesné hmotnosti, což je pro vaše zdraví jednoznačně přínosné. Diabetolog vám předepíše dietu v sacharidových jednotkách, tím pádem máte přesně regulovaný energetický příjem.

Velmi dobrým způsobem, jak se zasytit, je jíst kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem cholesterolu (ryby a bílé maso) a také rostlinné bílkoviny z luštěnin. Jezte komplexní sacharidy, dávejte pozor na skryté tuky.

Nezapomínejte na velké množství zeleniny, nejlépe v syrovém stavu. Zelenina patří k potravinám, které diabetik může v podstatě neomezeně.

Vyhýbejte se uzeninám, živočišným tukům. Pozor na skryté cukry v potravinách.

Výhody diety na cukrovku:

  • Omezujete příjem sacharidů, což má vliv na snížení tělesné hmotnosti – toho se dá využít při redukční dietě.
  • Dáváte přednost komplexním sacharidům, které jsou z pohledu zdravé výživy jednoznačně lepší.
  • Dá se dodržovat i dlouhodobě.
  • Má pozitivní vliv na stabilizaci krevního cukru.

Nevýhody diety na cukrovku:

  • Nutnost přesně sledovat a odměřovat množství přijatých sacharidů.
  • Dia sladkosti často mohou být značně tučné.
  • Umělá sladidla v potravinách pro diabetiky nejsou příliš vhodná.
  • Přestávky mezi jídly musí být pravidelné a přesně dané.

Jídelníček při cukrovce pro množství 135 gramů sacharidů:

Tato dieta je jenom orientačním příkladem z pohledu složení. Vždy musí přesný energetický příjem stanovit diabetolog podle dávek inzulínu (může být například dieta stavěná na 175 gramů sacharidů nebo na 225 gramů sacharidů). Potom bude příjem sacharidů vyšší, například místo 50 g tmavého chleba je možné 70 g atd.

  • Snídaně: 250 ml bílá káva (v ní 100 ml nízkotučného mléka) nebo čaj s mlékem, v obou případech neslazený, 50 g bílkoviny s nízkým obsahem tuku – například nízkotučný sýr, nebo nízkotučný tvaroh, libová dietní kuřecí či krůtí šunka, případně třeba rybí pomazánka, 50 g tmavého celozrnného chleba
  • Dopolední svačina: 100 gramů ovoce (například malé jablko) nebo 150 gramů zeleniny (například mrkev)
  • Oběd: 80 gramů libového masa (ryba, kuře, krůta, králík), 100 gramů brambor nebo 80 gramů těstovin, či 70 gramů rýže, nebo 100 gramů luštěnin.
  • Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
  • Večeře: 80 gramů libového masa (drůbež, ryba, králík) nebo jiných bílkovin – dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 gramů brambor (nebo dalších příloh jako u oběda)
  • Druhá večeře: 100 gramů ovoce

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Nikdy nesmíte hladovět

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje.

Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět.

Vše musí být pod dohledem lékaře.

Ukázkový jídelníček při cukrovce (diabetu)

Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) cukrovky. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů z celistvých potravin. Studie potvrzují, že rostlinná strava je obzvláště účinná v prevenci i léčbě diabetu a komplikací této nemoci (selhání ledvin, kardiovaskulární onemocnění, obezita). 

Budete mít zájem:  Šťáva z granátového jablka a její účinky pro zdraví

???? Přihlaste se, pokud jste s námi v programu. Nápověda.

???? Líbí se vám recepty a články, které tu čtete zdarma a bez reklam? Díky členům Klubu JJ je můžeme psát.

✨ Za podporu Klubákům dáváme prémiové materiály, jako je tento, videorecepty, jídelníčky, odborné materiály, poradnu a slevy na nákupy (knih, potravin, kurzů).

???? Oceňte naše mnohaleté úsilí a zvažte členství.

Labarunka: Ahoj, členství jsem si koupila hned…recepty s videem jsou super, zvlášť pro mě jako začátečnici…Díky za tu práci, kterou odvádíte za nás a shrnujete veškeré poznatky a zkušenosti. Krásná práce.

Chci do KlubuZjistit více

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce? Zobrazit další komentáře. V Klubu JJ můžete mít i tento prémiový obsah

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Jak se stravovat při diabetes?

Diabetická dieta je velmi obecný a široký pojem, protože každý diabetik je vlastně tak trochu jiný, je jedinečný a většinou je nutné sestavit jídelníček diabetikovi přímo na míru. Diabetická strava je vlastně jakýmsi stravovacím plánem diabetika (cukrovkáře), který by měl za každých okolností pokrývat 3 důležité oblasti:

  1. Příjem zdravého jídla,
  2. Příjem jídla ve zdravém množství,
  3. Jídlo přijímané ve správném čase.

Konzumované jídlo vám pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, udržovat zdravou váhu a snižovat riziko srdečních onemocnění. Způsob stravování může zabránit, kontrolovat a může dokonce i zvrátit nemoc – a to neplatí pouze pro lidi s cukrovkou.

Doporučená jídla při cukrovce

Existují 4 druhy živin v potravinách, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi:

  1. Sacharidy (cukry, škroby a vláknina v potravinách)
  2. Proteiny (bílkoviny)
  3. Tuky
  4. Vláknina

Obecně platí tato základní pravidla:

  • Sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji než bílkoviny nebo tuky.
  • Sacharidy mají také největší vliv na hladinu cukru v krvi.
  • Vláknina, bílkoviny a tuky mohou omezit vzestup hladiny cukru v krvi po jídle.

Zaměřte se tedy na rozmanitost. Jezte směs sacharidů, bílkovin a tuků, abyste si lépe upravili a spravovali hladinu cukru v krvi a zůstali déle sytí. Nezapomeňte však vybrat kvalitní sacharidy a zdravé tuky, jako jsou potraviny:

  • Bohaté na vláknu: Zelenina, ovoce, ořechy, fazole, hrášek, celozrnné výrobky
  • Pro zdravé srdce: Rybí maso jako losos a tuňák
  • Zdravé sacharidy: zelenina, fazole, celá zrna a ovoce
  • Zdravé tuky: ryby, ořechy a semena, avokádo, olivy, extra panenský olivový olej a řepkový olej

Po jídle si zkontrolujte hladinu cukru v krvi. Hledejte vzorce mezi tím, co jíte a pijete, a vaší hladinou cukru v krvi. Možná budete také sledovat, kolik gramů nebo porcí sacharidů jíte s každým jídlem, a pokusit se udržet to stejné od jídla k jídlu. To vám také může pomoci postarat se o hladinu cukru v krvi.

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout, když máte diabetes (cukrovku)

Jakým potravinám se musíte vyhýbat jako cukrovkář?

Nasycené tuky

Nasycený tuk zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Najdete jej v živočišných bílkovinách s vysokým obsahem tuku, jako je slanina a klobása, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jako je máslo, plnotučné sýry a zmrzlina, plus kokosový olej a kuřecí kůže. Těmto tukům se vyhýbejte.

Tuky určené k namazání na chleba by měly mít obsah tuku 20-60 %, nižší obsah nasycených mastných kyselin, pouze stopy transizomerů mastných kyselin (trans-tuky) a naopak převahu nenasycených mastných kyselin.

Potraviny obsahující vysoký podíl nasycených tuků jsou plnotučné mléko, máslo, sádlo, slanina, červené maso, zakysaná smetana a některé druhy sýrů. Bylo prokázáno, že nasycené tuky zvyšují riziko hromadění se tuku v cévách. Nejlepší je nasyceným tukům se vyhnout a získat většinu kalorií z mononenasycených tuků.

Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit méně než 7 % energetického příjmu, transnasycené mastné kyseliny pak méně než 1 % energetického příjmu.

Trans tuky

Trans mastné tuky nazývané také hydrogenovaný nebo částečně hydrogenovaný olej, jsou kapalné oleje, které se stávají pevným tukem. Třeba zpracované potraviny obsahují trans-tuky, potraviny jako jsou hranolky, sušenky a podobně. I těmto tukům se vyhněte.

Obecně se u diabetiků doporučuje snížit celkový příjem tuků na méně než 35% energetického příjmu, při nadváze na méně než 30% z denního energetického příjmu.

Cholesterol

Vaše celkové množství cholesterolu se skládá z přirozeného cholesterolu v krvi a cholesterolu pocházejícího z potravy. Dávejte pozor na mléčné a tučné živočišné produkty s vysokým obsahem tuku a vaječné žloutky, játra a další maso z orgánů.

Diabetes (cukrovka) je onemocnění, které má tendenci snižovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladiny toho „špatného“ spolu s triglyceridy. Tomuto stavu lékaři říkají diabetická dyslipidémie.

Sodík

Nezapomeňte se také zaměřit na sůl. To je součást zdravého stravování, když trpíte cukrovkou. Bylo prokázáno, že konzumace méně sodíku pomáhá předcházet a léčit vysoký krevní tlak. Kontrolujte etikety na potravinách a vybírejte si potraviny s nízkým obsahem sodíku.

Existují totiž jasné důkazy pro vztah nadměrné konzumace sodíku v kuchyňské soli k vzniku hypertenze. Omezení příjmu soli je z tohoto důvodu základním doporučením pro racionální, tedy i diabetickou stravu.

Jídelníček a stravovací plán při cukrovce

Jíst zdravou a vyváženou stravu, když máte cukrovku, neznamená, že musíte jíst potraviny, které nechutnají dobře. To si uvědomte.

V níže uvedeném jídelníčku a v receptech mají jídla dobrou rovnováhu bílkovin a tuků a jsou tam i skvělé zdroje vlákniny.

Můžete je zapojit do svého jídelníčku – ve správných velikostech porcí – spolu s dalším ovocem, zeleninou, obilovinami, mléčnými výrobky, bílkovinami nebo tuky ve vašem plánu.

Snídaně, když máte cukrovku

Zde je ukázka toho, jak byste mohli pracovat se sacharidy s vysokým obsahem vlákniny spolu s nějakým proteinem a “dobrým” tukem.

Sacharidy s vysokým obsahem vlákniny:

  • Celozrnné cereálie (teplé nebo studené) s ovocem – kvalitní a ne slazené
  • Celozrnný chléb
  • Celozrnné vafle nebo palačinky s ovocem

Libová bílkovina (s nízkým obsahem nasycených tuků):

  • Vejce + přidejte zeleninu, jako je špenát, brokolice nebo rajčata.
  • Nízkotučné mléko nebo sójové mléko pro vaše neslazené cereálie nebo jako nápoj
  • Nízkotučný nebo odtučněný jogurt s ovocem nebo nepřislazovanými cereáliemi nebo ve smoothie

Zdravé tuky:

  • Avokádo přidané do vaší vaječné omelety
  • Ořechy na cereálie nebo do jogurtu
  • Extra panenský olivový olej používaný v omeletě
  • Řepkový olej používaný v celozrnných palačinkách nebo vaflích

Oběd, když máte cukrovku

  • Sendvič s celozrnným chlebem a libovým masem (proteinem), jako například pečená krůta, kuře bez kůže nebo libové hovězí nebo vepřové maso
  • Nízkotučné mléko nebo sójový sýr
  • Tuňák ve vlastní šťávě a celozrnnými těstovinami

Super je i fazolový oběd, jako například:

  • Fazole s celozrnnou tortillou
  • Vegetariánské nebo chilli s libovým masem nebo fazolemi

Hlavního jídlo je i salát vyrobený z:

  • Tmavé listové zeleniny
  • Spousta nakrájené zeleniny (Caesar salát)
  • Trocha libového masa, ryby, fazole nebo sýr, avokádo a ořechy, pokud si přejete
  • Zálivka vyrobená z extra panenského olivového oleje, řepkového oleje nebo jogurtu

Večeře, když máte cukrovku

Jídlo s vysokým obsahem vlákniny:

  • Vařená zrna jako hnědá rýže, quinoa, ječmen, bulgur nebo amarant
  • Celozrnný chléb, tortilla, pita chléb nebo housky
  • Barevná zelenina červená paprika, žlutá paprika, zelený salát, brokolice
  • Tmavě zelený salát
  • Čerstvé ovoce – trochu

Libová bílkovina (s nízkým obsahem nasycených tuků):

  • Grilovaná nebo pečená ryba, samostatně nebo ve smíšené misce, jako je tacos
  • Drůbeží maso bez kůže – grilovaná, pečená nebo smažená
  • Hovězí nebo vepřové maso – svíčková, svíčková – bez viditelného tuku – zaměřte se na libové maso
  • Sýr z odstředěného mléka na předkrm, jako je lilek a parmazán, vegetariánská pizza, zeleninové lasagne

Zdravé tuky:

  • Rozumné množství extra panenského olivového oleje nebo řepkového oleje používané k vaření
  • Ořechy jako předkrm nebo příloha
  • Avokádo nebo olivy

Svačiny, když máte cukrovku

  • Plátky salátové okurky s humusem
  • Konzervovaný tuňák na celozrnných krekrech
  • Studené hrozny
  • Jablka s arašídovým nebo mandlovým máslem
Budete mít zájem:  Může ashwagandha zlepšit zdraví štítné žlázy? je to alternativní léčba štítné žlázy?

Přehled v kostce

Stejně jako u jiných programů zdravého stravování je diabetická strava spíše o vašem celkovém stravovacím režimu, než o posedlosti konkrétními potravinami. Snažte se jíst přirozenější, nezpracované jídlo a méně balené a zpracované potraviny.

Jezte více:

  • Zdravé tuky z ořechů, olivového oleje, rybího oleje, lněného semínka nebo avokáda
  • Ovoce a zelenina – v ideálním případě čerstvé, čím barevnější, tím lepší; celé ovoce spíše, než džusy
  • Cereálie a chléb s vysokým obsahem vlákniny vyrobený z celých zrn
  • Ryby a korýši, bio kuře nebo krůta
  • Vysoce kvalitní bílkoviny, jako jsou vejce, fazole, nízkotučné mléčné výrobky a neslazený jogurt

Jezte méně:

  • Trans-tuky z částečně hydrogenovaných nebo smažených potravin
  • Balená a fast foody, zejména ta s vysokým obsahem cukru, pečivo, cukrovinky, hranolky, dezerty
  • Bílý chléb, sladké cereálie, rafinované těstoviny nebo rýže
  • Zpracované maso a červené maso
  • Nízkotučné výrobky, které nahradily tuk přidaným cukrem, například jogurt bez tuku

Důležité: Jezte pravidelně + pište si deník toho, co jít

Je povzbudivé vědět, že musíte snížit pouze 7% své tělesné hmotnosti, abyste snížili riziko cukrovky o 50%. A nemusíte vůbec obsedantně počítat kalorie nebo hladovět. Dvě z nejužitečnějších strategií zahrnují dodržování pravidelného stravovacího plánu a zaznamenávání toho, co jíte.

Jezte v pravidelně stanovených časech

Vaše tělo je lépe schopné regulovat hladinu cukru v krvi – a vaši váhu – pokud dodržujete pravidelný jídelníček. Snažte se o střední a konzistentní velikost porcí pro každé jídlo. Začněte svůj den dobrou snídaní. Poskytne energii i stabilní hladinu cukru v krvi.

Jezte pravidelně malá jídla – až 6 denně. Pravidelné stravování vám pomůže udržet porce jídla pod kontrolou. Udržujte příjem kalorií cca stejný.

Chcete-li regulovat hladinu cukru v krvi, zkuste každý den jíst zhruba stejné množství, než se přejídat jeden den a poté další držet půst.

Veďte si jídelní deník

Nedávná studie zjistila, že lidé, kteří si vedli jídelní deník, zhubli dvakrát větší váhu než ti, kteří ne.

Proč? Písemný záznam vám pomůže identifikovat problémové oblasti – například odpolední svačina nebo ranní latte, kde přijímáte více kalorií, než jste si uvědomovali.

Také to zvyšuje vaše povědomí o tom, co, proč a kolik toho jíte, což vám pomůže omezit bezduché přejídání.

A co si ještě o cukrovce přečíst?

VIDEO: Zajímavé přístupy k léčbě cukrovky | Léčebné metody

VIDEO: Jak funguje cukrovka?

Zdroj článku a studie na toto téma

  • [1] Vliv stravy na diabetes mellitus 2. typu Autor: Waqas Sami
  • [2] Ahmed AM. History of diabetes mellitus. Saudi Med J. 2002;23:373–8.
  • [3] Jamison DT, Breman JG, Measham AR, Alleyne G, Claeson M, Evans DB, et al. Diabetes: The Pandemic and Potential Solutions. Washington, DC: World Bank; 2006.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jídelníček pro diabetiky 2020 + VZOR zdarma

Máte cukrovku 1. nebo 2. typu? Pokud ano, určitě jste si vědomi toho, že je strava jedním z nejdůležitějších faktorů dobré kompenzace cukrovky.

Jídelníček většiny diabetiků je lehce upravený tak, aby se vyhýbali hypoglykémiím nebo častým hyperglykémiím ale to neznamená, že jsou jejich jídla nudná, naopak.

Tento článek vám osvětlí všechny nejasnosti týkající se jídelníčku pro diabetiky, poradí vám, jak zvládat cukrovku tak, abyste měli co nejlepší kompenzace s cílem co nejvíce snížit případné komplikace, které jsou s cukrovkou spojené. V článku vám také dávám k dispozici ukázkový jídelníček vzorného diabetika.

Pro vzorový jídelníček a pravidla stravování klikněte zde

> Jídelníček pro diabetiky na 7 dnů (nové leden 2020) zde <

Jídelníček diabetika

Na rozdíl od lidí, kteří nemají cukrovku prvního nebo druhého typu, mají diabetici v rámci stravování pár věcí, na které si musí dávat pozor. Čtěte dál.

✅ Cílem každého diabetika je, aby měl co nejlepší možnou kompenzaci a aby se jeho glykémie držely v rozumných hodnotách zdravého člověka, případně jen lehce vyšší. Chceme přece prožít plnohodnotný život a mít ideálně co nejméně komplikací, nejlépe žádné.

Už fakt, že čtete tento článek, vám jistě pomůže ujasnit si, co je správné a co ne.

Jídelníček diabetika však nemusí být chudý a neznamená to, že bude jíst jen suché kuřecí maso a brokolici na páře.

Stravování si může každý upravit dle svého, jen je třeba se snažit vždy co nejlépe spočítat přísun inzulínu a také si dávat pozor na určité potraviny (viz níže).

Stručně řečeno: diabetik by měl mít zhruba dvě hodiny po jídle vyrovnanou glykémii, která je v rámci mezí zdravého člověka 3,9 do 5,6 mmol/l, neměl by po jídle padat do hypoglykémie a zároveň by neměl mít ani příliš vysoké hyperglykémie.

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Obrázek 1: Moje dnešní křivka glykémie při dodržování tohoto jídelníčku, používám senzor Freestyle Libre a čtečku v telefonu iPhone XR

Obecně k jídelníčku pro diabetiky

Obecně je jídelníček pro diabetiky 1. typu podobný jako pro diabetiky 2. typu. Pravidla zmíněná níže (tedy co je cílem diabetika) jsou pro obě skupiny lidí stejná.

Diabetická dieta pro dobrou kompenzaci bývá často odproštěna od jednoduchých cukrů, případně zaměřená přímo na low carb stravování, každý si vybere, co mu vyhovuje, jídelníček může být dokonce více pestrý, než stravování naprosto zdravého člověka.

Vhodné vs. nevhodné potraviny pro diabetiky

Obecně jsou pro diabetiky vhodné potraviny s menším množstvím sacharidů, ideálně bez rychlých cukrů.

Vhodné potraviny

  • Zelenina (ideálně zelená zelenina, která má mimo jiné také hodně zdravotních benefitů, brokolice, květák, okurka, také mrkev, rajčata a další),
  • maso (jakýkoliv typ, volíme ideálně maso z farmového chovu),
  • co se sacharidů týče, doporučuji batáty (oranžové a sladké brambory), které mají nízký glykemický index,
  • tuky ve formě kokosového oleje, ořechů (pozor na některé typy, které obsahují poměrně hodně cukrů, např. kešu, ořechy namáčíme), vejce,
  • mléko (kozí),
  • máslo Ghee,
  • čokoláda (vysokoprocentní).

Nevhodné potraviny

Obecně všechno nezdravé s rychlými cukry je nevhodné, takže např.

  • bonbóny,
  • čokoláda,
  • různé sladkosti,
  • chipsy,
  • ovoce s vysokým obsahem sacharidů,
  • džusy,
  • a další.

Škodlivé potraviny

Mezi vyloženě škodlivé potraviny řadím zejména potraviny způsobující záněty v těle (tzv. prozánětlivé potraviny).

Dále pak sacharidové pochoutky bez vlákniny. Jde o

  • pšeničná mouka a potraviny, které ji obsahují (lepek),
  • sušené ovoce,
  • sója,
  • mléko (kravské),
  • obecně mnoho diabetikům dělá problém vyšší množství kofeinu (navozuje stavy hypoglikémie),
  • pozor na ruzné typy alergenů (již zmíněný lepek, ale také arašídy, pro někoho vejce, sója a další).

Ovoce vhodné pro diabetiky

Když už ovoce, zaměřte se na ovoce s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem cukrů. Ideálně lesní plody

  • borůvky,
  • maliny,
  • rybíz,
  • jahody,
  • ostružiny,
  • brusinky.

Hyperglykémie je zlo

Pozor na hyperglykémie, které vedou ke zdravotním komplikacím diabetiků prvního i druhého typu. Hyperglykémie je termín, který označuje zvýšení glykemie nad normu.

Norma glykémie pro zdravého člověka je zhruba od 3,9 do 5,6 mmol/l u zdravého člověka a na lačno.

U diabetiků je tato norma trochu zvýšená.

Jak se projevuje hyperglykémie

Mezi nejčastější projevy glykémie se řadí zejména

  • žízeň a sucho v ústech,
  • u dlouhodobé hyperglykémie pak také nadměrné močení a úbytek váhy (zejména svalová hmota),
  • rozostřené vidění,
  • malátnost,
  • nemůžete se soustředit,
  • chce se vám spát.

Diabetická dieta a jídelníček – co jíst při cukrovce?

Úspěšná léčba diabetu 2. typu závisí mimo jiné na spolupráci pacienta a na tom, jak se stravuje. Lékaři se však stále setkávají s tím, že pacient předepsanou dietu nedodržuje. „Je smutné, že mezním momentem, kdy se pacient vydá na správnou cestu, je často až vznik pozdních komplikací cukrovky. Ovšem často to bývá až ve chvíli, kdy jsou poškození již nevratná,“ upozorňuje MUDr.Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D., která dlouhodobě spolupracuje s Diabetickou asociací České republiky. Traduje se, že diabetik by měl jíst častěji, ale menší porce. Odbornice na diabetickou stravu ale tento mýtus vyvrací: „Problém není v tom, že by diabetik 2. typu nemohl jíst jen třikrát denně, ale v tom, že pacienti často pak nejsou schopni či ochotni dodržet velikost porcí nebo jedí nekontrolovatelně mezi jídly, protože mají hlad a neovládnou se. Pacienta, který jí třikrát denně a dodržuje správná množství složených sacharidů v jednotlivých porcích, nikdy nenabádáme, aby měnil své stravovací návyky a jedl vícekrát denně,“ upozorňuje lékařka.

Budete mít zájem:  Allantoin – co to je a jaké jsou jeho účinky na pokožku

Jak by tedy měl vypadat jídelníček diabetika 2. typu? „Musí obsahovat základní živiny, tedy bílkoviny 0,8–1,5 g na kilogram tělesné hmotnosti a den, tuky méně než 35 % denní spotřeby energie, a sacharidy – jejich množství určí ošetřující diabetolog – obvykle jde o 200 g na den,“ vypočítává MUDr.

Špitálníková a zároveň upozorňuje na to, že důležitou součástí jídelníčku je vláknina rozpustná i nerozpustná. „Konkrétně by diabetická dieta měla být bohatá na zeleninu, ovšem v jídelníčku by nemělo chybět ani ovoce, asi 200–300 g na den. Hojně zastoupeny by měly být i luštěniny.

Zdrojem bílkovin by mělo být libové maso, zejména rybí, drůbeží, králičí, skopové, a neslazené mléčné výrobky. Tuky mají být ze dvou třetin rostlinného původu, jedna třetina pak živočišných.“

Do jídelníčku diabetika určitě nepatří cukr a med. Diabetici by v drtivé většině měli sladit výhradně náhradními sladidly. Bez výjimky to platí pro ty diabetiky, kteří chtějí zredukovat svoji tělesnou hmotnost.

„Pokud ošetřující diabetolog povolí pacientovi použít určité množství jednoduchého cukru, není podstatné, zda je to sacharóza získaná z cukrové řepy či ze třtiny, případně jde-li o med,“ vysvětluje lékařka. Zdrženliví by diabetici měli být, i pokud jde o alkohol.

Nemocní cukrovkou sice většinou nemají pití alkoholu zakázáno, je však třeba dodržovat určitá pravidla. „Denní příjem alkoholu by u žen neměl převyšovat 10 g a u mužů 20 g. Větší množství alkoholu může poškozovat také nervy a zhoršovat příznaky diabetické neuropatie.

Snášenlivost alkoholu je velmi individuální, závisí na schopnosti jater ho odbourávat. Tato schopnost může být u diabetiků snížena, protože diabetici mívají játra postižená ztukovatěním,“ upozorňuje odbornice.

Diabetici si musejí také dávat pozor na to, co v obchodech s potravinami kupují. Kdysi rozšířené označení výrobků dia již není možné používat, povoleno je jen označení vhodné pro diabetiky nebo vhodné i pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu. Taková potravina se řídí vyhláškou o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Pozor, potraviny s označením light výhradně diabetikům určeny nejsou. „Takové označení spotřebiteli signalizuje, že výrobek obsahuje snížené množství energie, ovšem neříká nic o tom, že je vhodný pro diabetiky. Light výrobek může být oslazen řepným či třtinovým cukrem či jiným sladidlem nevhodným pro diabetiky,“ varuje pacienty lékařka.

Pokud si pacient není jist tím, co může a nemůže jíst, je vždy lepší obrátit se na odborníka. „Případné problémy, které se týkají dodržování diabetické diety, je dobré konzultovat s ošetřujícím diabetologem či dietní sestrou, jež se specializuje na péči o diabetiky.

Podle mých zkušeností bývá konzultace jídelníčku a dotazy k dodržování diabetické diety součástí kontroly u diabetologa. Pokud mají pacienti problém s diabetickou dietou, je jistě možné domluvit se v diabetologické ambulanci na mimořádné konzultaci osobní, telefonické či e-mailové,“ radí diabetikům MUDr.Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Chybovat v dietě se totiž lidem trpícím cukrovkou druhého typu nemusí vyplatit. Tato diagnóza s sebou nese celou řadu rizik, které mohou vést k vážným zdravotním potížím. Mezi ně patří především riziko vzniku pozdních komplikací. Malé i velké cévy trvale poškozuje zvýšená hladina krevního cukru. Postiženy bývají především cévy a tepny očí, nervů a ledvin.

K poškození cév přispívají i další rizikové faktory, například vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevních tuků, kouření, nedostatek fyzického pohybu – a s ním spojená obezita až nadváha. V souvislosti s častějším výskytem aterosklerózy jsou diabetici více ohroženi srdečním infarktem nebo cévní mozkovou příhodou. Hrozí jim i slepota či amputace nohou.

Méně známou, přesto velmi závažnou pozdní komplikací diabetu, je postižení ledvin, tzv. diabetická nefropatie, která postihuje až 40 % diabetiků.

Informací o dietě při diabetes mellitus 2. typu je dostatek. Existují edukační příručky pro diabetiky, vychází časopis i jiné tiskoviny, které se zaměřují na informace o diabetické dietě i o dalších opatřeních vedoucích ke správné kompenzaci cukrovky a zabránění vzniku jejích komplikací. „Vhodným zdrojem informací mohou být i seriózní internetové stránky.

Vždy je ale třeba se zajímat o autory, kteří jsou pod doporučeními podepsaní. Měli by to být odborníci, kteří se léčbou cukrovky a edukací diabetiků dlouhodobě a systematicky zabývají, například lékaři, diabetologové, endokrinologové, internisté, praktičtí lékaři, ale i edukační a dietní sestry.

Zkrátka ti, kteří dnes a denně mají péči o diabetiky na starosti,“ upozorňuje lékařka.

Pokud se nemocnému povede zredukovat významně svou tělesnou hmotnost, vede to vždy ke zlepšení kompenzace cukrovky, tedy k poklesu hladiny cukru v krvi. A když pacient váhový úbytek udrží, bude zlepšení dlouhodobé.

Kromě dietních opatření by se pacienti také měli pravidelně hýbat, a to alespoň třikrát až čtyřikrát týdně. Vhodné jsou pohybové aktivity, které namáhají tělo jen mírně – například nordic walking, turistika, cyklistika nebo plavání.

V průběhu cvičení a po zátěži je vhodné měřit si krevní tlak. Důležité je také monitorování glykémie pomocí glukometru, a to před, v průběhu a po cvičení. Lékař tak získá informace o vlivu určité fyzické zátěže na kompenzaci diabetu.

Diabetik by také měl při sportu u sebe mít něco k jídlu pro případ, že se u něj objeví hypoglykemie nebo její příznaky. Vhodné je například ovoce nebo tyčinky s vyšším obsahem sacharidů.

Detaily najdete v červnovém vydání měsíčníku Zdraví.

Text: Andrea Skalická, foto: Shutterstock a archiv redakce

Diabetická dieta aneb Co jíst a co naopak ne?

Výživa a recepty Publikováno: 2010-02-26 Přečteno: 73430 Vytisknout

Diabetická dieta není vlastně žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou by měli konzumovat všichni z nás.

Za prvé je nutné omezit všechny přímé cukry: nesladit cukrem ani medem, nekonzumovat sladké potraviny – dorty, zákusky, zmrzliny, sladká jídla (žemlovka, ovocný nákyp, ovocné knedlíky, palačinky, atd.

), sušenky, bonbony, buchty, cukroví, čokoládu, sladké nápoje a džusy atd.

Nedoporučují se tučná a smažená jídla, tučná masa a uzeniny, pivo, alkohol, bílé pečivo (housky, rohlík, veky), ani černé pečivo (většinou je do něj přidáván sladký karamel) a jakékoliv výrobky z bílé mouky.

Zcela se vyhněte také sušenému ovoci, hroznovému vínu, švestkám a hruškám. Z alkoholických nápojů vynechte pivo a pokud pijete víno, tak pijte jen suché a maximálně do 2 dcl za den, destiláty v krajním případě, a to čisté. Nezapomeňte alkohol započítat do denního příjmu kalorií.

ANO:

Pečivo byste si měli kupovat celozrnné nebo jíst obyčejný chléb. Maso jíst jen libové!

S přílohami opatrně, když už knedlíky, tak maximálně 2 kusy, vhodnější je rýže, těstoviny, brambory.

Zelenina je velmi vhodná, protože obsahuje vitamíny, stopové prvky, vlákninu a většinou žádné nebo minimální množství cukrů. Ze zeleniny omezit mrkev, hrášek, kukuřici. Ovoce jíst maximálně jeden kus za den, a to k dopolední svačině.

Jídlo je vhodné upravovat do 4 – 6 malých porcí denně a večer jíst opravdu malou porci.

Množství jídla volit dle toho, zda máte tělesnou hmotnost v normě, či potřebujete redukovat svoji váhu a podle toho, kolik máte pohybu za den.

Pro všechny diabetiky je vhodný a doporučovaný pohyb alespoň 30 minut denně, tak aby se zpotili, cokoliv je příjemné – svižná chůze, běh, plavání, jízda na kole, atd.

Denně bychom všichni měli ujít 10 tisíc kroků

Je pochopitelné, že někdy režim bude k nevydržení a budete si muset dát něco „zakázaného“, dovolte si to maximálně jednou za měsíc a to celkově jenom jeden díleček hořké čokolády (vhodná je čokoláda na vaření nebo 60-70 procentní).

Pokud se rozhodnete ke změně stravovacích návyků, doporučujeme domluvit se nejprve s Vaším lékařem specialistou, např. diabetologem o eventuální úpravě léků k léčbě cukrovky a samozřejmě dávek inzulínu, pokud si aplikujete inzulín.

Vhodný je selfmonitoring pomocí glukometru.

Tato dietní a režimová opatření nejsou NIČÍM nahraditelná (léčbou, inzulínem, atd.) a jsou základem úspěšné léčby pro všechny pacienty! Tato fakta jsou podložena velkým množstvím odborných vědeckých studií u nás i ve světě.

Přejeme všem mnoho sil a trpělivosti.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *