Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Pojďte se seznámit s trendy pro pečení nadcházejícího roku. Jaké cukrářské trendy 2020 zaklepou na naše kuchyně? Dobrých cukrářů je hodně a trendů neméně.

Je zapeklité se do tohoto tématu pustit, protože trendy se hodně liší podle různých cukrářských směrů a rovněž národních zvyklostí. Například u nás, v Česku, je jedním z trendů návrat babiččiny kuchyně – takové té z poctivých surovin, a ne s výmluvou, že máslo by se přece rozteklo, a tak jej musí nahradit margarín. Pojďme se ale podívat, čím se chlubí nejlepší cukráři světa, a co se snaží okopírovat food blogeři se špetkou vlastní invence. Pravdou je, že dobrý cukrář dnes musí být umělcem, chemikem a hercem současně. K tomu samozřejmě perfektně zvládat marketing. To vše potřebuje k tomu, aby dokázal dort v podobě zcela minimalistické bílé kostky prezentovat jako vrcholný trend nadcházejícího roku. Pojďte se tedy podívat na cukrářské trendy 2020, nakoupit si potřeby na pečení, a pak se s chutí do něj pustit. O recepty jako takové tady nejde tolik, jako o outfit, který tyto naše výtvory dostanou.
Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Babiččiny pamlsky jako trend? A proč ne! Česká kuchyně má co nabídnout.

Návrat starých dobrých časů aneb poctivý větrník nic nepřekoná

Cukrářské trendy 2020 mají jedno české specifikum. Mnozí z nás zahodili moderní kuchařky, nebo jsme je alespoň na chvíli odložili, a prolistovali jsme si staré sešity s recepty babiček a maminek. A právě v nich jsme objevili pravé perly. Recepty na poctivý větrník, věneček nebo kremroli.

 Bez margarínu, bez umělých příchutí. Je až neuvěřitelné, jak moderní doba dokázala vzít například větrníku jeho post krále dezertů. Ten z běžných cukráren je pro nás, kdo jsme zažili jeho slavnou éru, naprosto nepoživatelný. Tak se pojďte pustit do odpalovaného těsta a karamelové šlehačky.

Zabere to čas, ale stojí to zato.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Domácí větrník podle tradičního receptu je sice pracnější dezert, ale rozhodně všechny kolem svým cukrářským uměním okouzlíte.

Svět miluje mirror glazé neboli zrcadlovou polevu

Je téměř jedno, na co mirror glazé lijete. Jestli na dorty a dortíky, na řezy či maxi donuty. Hlavně se musí krásně lesknout. Vyhrajte si i s barvami.

Přidejte třeba gelové potravinářské barvy a experimentujte. Hitem je různé mramorování i přechody ve valérech některé z barev.

Zrcadlová poleva vypadá skvěle v duhových barvách, ale třeba i jen jako glazovaná bílá či hnědá čokoláda.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Zrcadlová poleva neboli mirror glazé patří mezi žhavé cukrářské trendy 2020.

Cukrářské trendy 2020 v dortech udávají ty svatební, a stále letí nahé dorty

Trendy pro svatební dorty jsou zcela samostatnou kapitolou. Ale jeden, který není horkou novinkou, stále drží prim. Tím jsou nahé dorty. Nejsou potaženy žádnou potahovací hmotou, ani potřeny krémem, dokonce ani polity čokoládou.

Prostě vrství patra z těsta, které je překládáno bohatou vrstvou barevně kontrastního krému. Čím vyšší a vrstvenější dort, tím lépe. Ale zatímco na potažení je nahý dort skoupý, zcela jinak je to se zdobením. Bývá doslova obsypán čerstvým ovocem, ale i pravými, někdy jedlými, jindy pouze efektními květinami.

 Nahé svatební dorty bývají nově zdobeny květinami okázalejšími než svatební kytice.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Nahé svatební dorty letí. Nově jsou téměř druhou svatební kyticí. Tak bohatě jsou totiž zdobeny květinami.

Minimalistické dorty z Japonska

Cukrářské trendy dnes hodně udávají Japonci. Nebáli se okopírovat to nejlepší z decentní francouzské cukrařiny, a překvapivě, ještě ubrat. Luxusní znamená minimalistické. Nic navíc, nic rušivé, pouze decentně strohé, mnohdy geometrické a chuťově famózní.

Textury jako hit

Zapomeňte na tuny barev a zbytečných ozdob. Dorty zdobí textury přírodních nebarvených krémů. Nebo jsou naopak barevné, ale vždy jen ve valérech jedné barvy. Pak může dort vypadat jako rozvlněná tutu sukýnka.

Kvalitní potravinářské barvy koupíte v profi cukrářských potřebách.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Hladká poleva i potahovací hmota vychází z módy. Hitem jsou naopak strukturované povrchy dortů. Například v kombinaci s minidortíky jako zdobením.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Strukturovaným povrchům dortů sluší ozdoby z bylinek, lučního kvítí a ovoce.

Dorty jako umění – někdy doslova

Když se chcete blýsknout, vytvořte na dortu realistickou kytici. Ne z pravých květin, ale z modelovaných a barvených tak, že jsou k nerozeznání od živých. Když se osvědčíte jako sochař, zkuste vyšší level.

 Vymodelujte z isomaltu obří geodu drahokamu a zakomponujte ji do dortu. Nebo se staňte malířem, či spíše kopistou, a na dort prostě přemalujte některé z notoricky známých uměleckých děl.

Třeba moderní barevnou mříž Pieta Mondriana.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Cukrářské trendy 2020 mění dorty ve známé obrazy.

Dorty ve tvaru čísel

Nechci kazit poněkud vzletnou prezentaci cukrářských trendů, ale pravdou je, že to, co zvládnou nejlepší profi cukráři světa, nezvládne většina z nás. Takže, jak se říká, zpátky na stromy.

Zkuste nenáročný cukrářský trend. Upečte k výročí dort ve tvaru čísla. A na něj aplikujte některé cukrářské trendy 2020 z oblasti zdobení: třeba textury.

Anebo ten, co vám jdu právě představit.

V e-shopu Pro-peceni.cz koupíte dortové formy ve tvaru čísel od 0 až do 9.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Dort jako číslo je ideální nápad k výročí. Nezapomeňte na bohaté zdobení.

Barevné sněhové pusinky jako zdobení

Je příjemné, že člověk nemusí být příliš zručným, aby si dovedl vyrobit skutečný hit roku 2020 pro zdobení dortů – sněhové pusinky. Nejmódnější jsou v pastelových barvách.

Ale můžete je udělat i žíhané. Stačí když na stěny zdobícího pytlíku dáte kousek gelové barvy. Případně hotové pusinky po upečení (či spíše po usušení) a vychladnutí nabarvěte metalickými barvami.

Opět lépe v pastelovém odstínu.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Obyčejné sněhové pusinky jsou žhavým hitem pro dorty 2020.

Co je malé, to je „in“

Drobounká pečená lízátka Cake Pops, ale i další dezerty na špejli, minimuffiny cupcakes, ale i drobné donuty. To vše letí. Čím jsou menší, tím lépe. Ale pozor. Skromnost, co do velikosti, neznamená být zdrženlivý při zdobení. Naopak. Čím přezdobenější, tím lépe.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Mini dortíky mohou mít tisíce podob. V kvalitních cukrářských potřebách si koupíte vše, co pro svoji kreativní tvorbu potřebujete.

Zmenšeniny dortů patří do skleniček

Zkuste udělat svůj oblíbený dort či dezert jinak. Navrstvěte jej do skleniček. Vrstvení ingrediencí musí být vidět a být efektním. I vzduchová mezera se počítá jako dekorace. Takže si klidně do sklenice udělejte tiramissu, ale i něco neobvyklejšího. Co třeba již zmíněný větrník? Přiznávám, nezkoušela jsem to, ale zkusím.

Pamlsky do skla letí. Zkuste improvizovat a tvořit nové typy dezertů, nebo dejte do skla tradiční dezerty.

Severský styl dortů dostal bylinky ze slaného masa do sladkých dortů

Tentokrát si od vzhledu odskočíme na malou chvílí k chuti. Seveřané dobývají svět zcela novými chutěmi. Do svých sladkých dezertů přidávají bylinky, jako je rozmarýn, dobromysl, bazalka a další, které patří spíše na grilované maso než do dezertů. A chutě jsou to famózní, inovativní a velice návykové.

Skandinávci otevřeli cukrářskému světu oči: Bylinky nepatří jen do čaje a na maso, ale i do dezertů. A už dávno ne jen jako ozdoba.

Jak to vypadá, tak to i chutná – tvrdí cukrářské trendy 2020

Slavný francouzský cukrář, Cédric Grolet, přišel s dalším trendem. Vyrábí naprosto realistické ovoce, které poznáte nejen po vzhledu, ale i po chuti. Trendem je právě jednodruhová chuť. Takže žádné míchání a lovení na patře, po čem to asi chutná. Hruška, citron, mandarinka – jak vypadají, tak i chutnají. A obojí zvládají na jedničku.

Cédric Grolet je umělec s kuchařskou čepicí. Jeho jablíčka, hruštičky a další ovoce miluje celý svět.

Bez lepku, RAW, bez cukru a trvale udržitelně – to jsou zdravé cukrářské trendy 2020

Touha po zdraví, kráse, ale i záchraně planety, to vše jsou základy pro další trendy, které budou cukrářské trendy 2020 následovat. Budeme péct a nepéct ve stylu RAW, zkusíme to bez cukru i bez palmového oleje. Proč ne! Pokud nám bude chutnat, mlsejme klidně zdravě, ekologicky a trvale udržitelně.

Budete mít zájem:  Červené maso bychom měli péct při nízkých teplotách. Bude lepší a zdravější

Zdravě chceme žít i mlsat. Proto cukrářské trendy 2020 milují RAW dezerty.

Zdroj obrázků: Depositphotos, Instagram, Cédric Grolet, Queen.com.au

Nádherné zlaté koláče na craftsy – Dort zdobení blog 2021

Kovový trend stále dodává lesklou pevnost dnešních moderních svatebních koláčů, ať už je to ručně malovaný zlatý okvětní popel nebo skvrny skutečných 24karátových vloček.

Tato sbírka zlatých koláčů vás bude svědčím, abyste na svůj další projekt s koláčem namalovali některé z těch třpytivých věcí

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Ručně malovaný zlatý kovový vzorový dort 1960:

Tento stunner od super talentu AK Cake Design byl inspirován kusem stacionárního. Kachlový vzor mi připomíná krásné hedvábné brokátové šaty z šedesátých let.

Každý ozdobný tvar je ručně malován lesklým zlatým, stříbrným a bronzovým okrajovým prachem ve vodní barvě. Světlé růžové růže nabízejí od vzorku pěkné ženské úlevy a jsou také vyklenuty malým množstvím zlata. Zlato a růžová – ty barvy jsou spousty dívčích nejlepších přátel.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Marie Antoinette tématické svatební dorty:

Tyto nádherné zlacené zlaté ozdobné koláče jsou součástí dokonce většího rozšíření svatebních koláčů a dezertů, které jsou motivovány Marie Antoinette. Celý bezvadný sbírka naleznete zde. Mám rád šumivý šedo-modrý odstín prvního dortu, který byl vyvážen elegantním zlatým lemem. Omdlít.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Zubatý kapající zlato-polibek svatební dort:

Stevi Hei tam, Cupcake! má nepopiratelný talent a oko pro vytváření skutečně nádherných, ale zdrženlivých dortů krásy. Mám rád jednoduchost, ale zdvořilost tohoto stupňovitého dortu, s vybledlými malířskými zlatými kartáčovými tahy vyváženými papírovým tenkým jasně bílým oplatkovým papírem – nádherným novým trendem v tvorbě dortů.

Obalový papír je jen tak jemný. Má někdo jiný venku k tomu, aby vyrobil květiny nebo peří? V případě, že jste se divili, je to úplně jedlé a vyrobené z bramborového škrobu.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Zlato a teal abstraktní umění dort:

Tato úžasná krása od někdy talentovaného Sweet and Saucy Shop by nebyla mimo místo sedící uprostřed umělecké galerie s bílými stěnami. Stříkaný z jedlého zlatého listu na ručně malované tealové fondánové, pocit z tohoto dortu evokuje brilantní odstíny tropické mořské dovolené.

Miluji vzhled zlatého listu. Má někdo venku pokusit se ho použít? Jaké jsou vaše jedlé zlaté listové tipy a triky?

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Zlatý poprášený kapátko srdce akvarel:

Tessa ve stylu Sweet CA pracuje s těmito krásnými fondantovými srdcími na plátky v poslední době a já jen zbožňuji jejich vzhled. Tenhle je oprašován zlata a zasazen do krásného dortu, který vypadá jako akvarel. Je to příjemný způsob, jak přidat do svého dortu nějakou romantiku, volánku a dotek zlata, aniž byste byl příliš divoký.

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Ručně malovaný květinový zlatý dort:

Natasha z koláčů Nevie-Pie vytváří nejkrásnější květinové ručně malované koláče, které vypadají, jako by byly natřené jako olejomalba. Tento dort byl založen vzduchem broušeným zlatým základovým materiálem a byl ručně malován v květinovém vzoru 60. let.

Naučte umění malování cukrárenských plátků, jako je tento, v mini-třídě FREE Craftsy Hand- Paint Cake .

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Foto přes Sweet and Saucy Shop

Klíč k mému srdci zlatý majestátný dort:

Tato neuvěřitelná krása zlatých aplikací se skládá z pěti vrstev vysokých, se zlatým starožitným klíčovým klíčem. Je to velkolepé a romantika starého světa!

Cukrářské trendy 2021? Zlato a malované květiny na dortech

Umělecký zlatý dort se svraštil dort s květinami oplatky:

Jeden poslední nádherný plátkový papír a zlatá stupňovitá kráska od Stevie Hey There, Cupcake! Mám rád různé výšiny a tvary kruhového koláče. Tento dort je příliš pěkný na jídlo!

Zlaté koláče! Cítím se naprosto divoký a jsem nadšen, že vyzkouším některé nové techniky. Art deco je zábavný trend právě teď v dortu zdobení, a lesklé zlato je jistě součástí této éry. Naučte se elegantní dorty v designu Craftsy v nové třídě Cake Design Made Simple: Art Deco s Lindy Smith.

Ujistěte se, že se zítra vrátíte na blog Craftsy. Budeme slavit začátek sezóny NFL s pohledem na některé zábavné fotbalové tématické košíčky!

Dorty jako malované: seznamte se s šikovnými triky pro vaše pečení

Autor: Shutterstock

Nezáleží na tom, že právě nejste vyučení cukráři, nebo že formu na pečení vezmete do ruky jen jedenkrát do roka. S našimi triky se vám jakýkoliv dort vždycky perfektně povede. Nemusíte lpět na přehnané zdobnosti. Mnohem důležitější je chuť a správná textura.

Určitě už jste zažili oslavy, na nichž původně zamýšlený král celé slavnostní tabule (alias sváteční dort) po úvodním zakrojení zůstal nepovšimnutě stát mezi mnoha dalšími dobrotami.  Děje se to bohužel i u dortů svatebních. „Navrch huj a vespod…“ No, však víte. A co dělat, aby se vám to nestalo?

Chce to dobrý recept  

Vůbec nezáleží na tom, jestli ho najdete na internetu nebo v kuchařce své babičky. Chtějte prověřené těsto i krém, který zůstane vláčný, a přitom se nevpije do korpusu.

Pokud si v tomto pohledu nevěříte, vsaďte při prvních pokusech klidně na krémy kupované, zpravidla založené na želatině.

Zaručeně se povedou a poslouží vám jako skvělý odrazový můstek pro další stupeň vašich dortových experimentů.

Hlavně, aby to mělo formu…  

Pokud jsme vám předtím doporučovali postupy po babičce, tak u forem to rozhodně neplatí. Jsou-li ty vaše poškrábané, zprohýbané nebo jinak nevyhovující, bez váhání se jich zbavte. I kdybyste je vymazali sebelépe, stejně se v nich pravděpodobně piškot nebo jiné těsto na několika místech neomylně přilepí.

Neriskujte a pořiďte si je včas. Vybírat můžete z klasických kovových i moderních silikonových, jež vašim dortům, ale i dalším pečeným laskominám, vtisknou nevšední tvar. Upečenou květinu pak už stačí jen prokrojit, promazat krémem a dozdobit polevou a několika dekoracemi. Nic složitého, ale efektnost je zaručena. A motivů je samozřejmě k mání mnohem více.

Vyberte si ten svůj třeba u předních českých odborníků z Tescomy. A to navíc s šikovnou slevou díky https://buykers.com/cz/slevove-kody/tescoma.

Dort by neměl být vypouklý  

Tak se vám to často stává? Důvodem vašich obtíží je příliš vysoká teplota při pečení. Mnohem lepší je péci dort zvolna – a teprve v samém závěru teplotu trochu zvýšit, aby krásně zezlátl. U některých typů spotřebičů pomůže i položení dortu na nižší úroveň roštu, kde bývá teplota všeobecně o něco příznivější.

Jak dort rozříznout  

Určitě jste si všimli, že mistři cukráři na to mají profesionální pilku. Vy se však bez toho drahého náčiní obejdete. Úplně vám totiž postačí pevná nit. Nejdříve nožem lehce vyznačte řez po celém obvodu dortu, poté do něj nit vložte a nakonec lehce zatáhněte. Přesnější už to ani být nemůže.

Co si počít se spojováním pater  

Nejlepší jsou v tomto případě cukrářské kolíčky. Pokud je však nemáte, vystačíte si se špejlemi či párátky. Jednoduše s nimi korpus probodněte a zafixujte. Na závěr je zamaskujte dobrou polevou.

Jak na lesklou polevu  

Tak se vám stalo, že původně nádherně lesklá poleva na dortu během chladnutí nenávratně zmatněla? Ještě neházejte flintu do žita. Všechno lze zachránit. Máte-li doma olej ve spreji, jednoduše ji lehce postříkejte. Tutéž službu vám také prokáže čistý alkohol. Stačí s ním polevu velmi jemně potřít.

Když chcete jen jednoduché zdobení  

Netroufáte si na marcipánové květiny a těžké krémy vám také nic neříkají? Vezměte šablonu a vyrobte na polevě jedinečné vzory z cukru nebo kakaa. Trendem jsou také živé květiny nebo čerstvé ovoce, nakrájené na zdobné dílky.

Jak s dortem manipulovat  

A na závěr – jak už ozdobený dort přenést na tác, na němž ho budete servírovat? Pomozte si dlouhými kuchyňskými obracečkami. A pokud si ani tak nevěříte, jednoduše ho zdobte přímo na tácu. Není to tak těžké a polevu, která steče, snadno odstraníte vlhkou textilií, případně ji můžete pojmout jako součást celé kompozice.

Budete mít zájem:  Očkování proti rakovině čípku chrání i před bradavicemi a nádory

Blog

  • Vystáli jste frontu v cukrárně, abyste si domů přinesli pár klasických žloutkových věnečků? A ejhle, zákazník před vámi vykoupil poslední dva kousky.…

    Číst více

  • Funfetti nebo také konfetový dort je barevný veselý dezert, který po rozkrojení připomíná konfety. Těsto se naplní různobarevným cukrářským zdobením,…

    Číst více

  • Jednotlivé druhy cukroví potřebují různý čas na uležení. Jako první pečeme perníčky a linecká kolečka. Nepečené druhy mají nejkratší životnost, proto…

    Číst více

  • Kde koupit marcipán? To záleží, jaký marcipán potřebujete. Marcipán má několik kvalit a vlastností. Slouží jako potahovací hmota, tvarovací hmota pro…

    Číst více

  • Perníkové chaloupky, medové perníčky, perníky jako ozdoba na stromeček. Ano, už je to tady, čas na pečení prvního vánočního cukroví se blíží. Na jaké…

    Číst více

  • Co je pravý marcipán? Jak se vyrábí a odkud k nám přišel? Čemu se věřilo ve středověku? Kolik je druhů marcipánu a jak ho můžeme použít?

    Číst více

  • Potahová ní dortů není žádná věda, ale je dobré znát pár triků a tipů. Poradí vám naši zkušení cukráři…

    Číst více

  • Snídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho…

    Číst více

  • Potřebujete rychle sklidit hromadu červených a černých kuliček, které se vám urodily na zahradě? Tyto 4 recepty zaberou minimum času a navíc zaručí…

    Číst více

  • Dnes se podíváme na to, jak si doma vytvořit žitný kvásek. Příprava je jednoduchá, ale jedná se o dlouhodobý proces, kdy za celou dobu musíme o…

    Číst více

  • Historie válečku na těsto sahá až do prvního tisíciletí našeho letopočtu. Do té doby jsou datovány první nálezy výrobků tohoto druhu. Od dnešních…

    Číst více

  • Zaslechli jste v diskuzích chválu na zlepšující přípravek lactorex? Nyní jej můžete zakoupit i na našem eshopu. A jako bonus vám zde přinášíme…

    Číst více

  • Mnoho eshopů v současné době omezuje nebo ruší platbu na dobírku. Důvodem je, jednak vysoké procento lidí, kteří jim nepřebírají zásilky objednané…

    Číst více

  • Nejen v době karantény se vám hodí recept na tyhle skvělé křupavé domácí housky s anglickou slaninkou a irským cheddarem…

    Číst více

  • Přinášíme vám pár tipů a ukázek krásného velikonočního pečení a zdobení. Velikonoce tu budou cobydup a vy se už dnes můžete inspirovat, jak udělat…

    Číst více

  • Vážení zákazníci, v souvislosti s nouzovým stavem bychom vás chtěli ubezpečit, že v eshopu nadále expedujeme vaše objednávky bez omezení. Denně…

    Číst více

  • Dneska se s vámi podělím o recept na mé oblíbené muffiny. Jejich příprava je snadná, rychlá a zvládnu to i já – chlap. Co je ale hlavní, chutnají. Ve…

    Číst více

  • Udělejte si z období před Velikonoci pohodovou rodinnou tradici. Nachystejte si zástěry pro všechny kuchtíky a pojďte vyrábět vynikající dobroty!…

    Číst více

  • Krásně dekorované „dorty Ledové království“ jsou už několik let evergreenem dětských narozeninových oslav. Elza, Anna a Olaf v mnoha podobách prostě…

    Číst více

  • Každý krásně nazdobený slavnostní dort je pozoruhodným dílem cukrářského umění. Protože příprava potahovaného pečeného dortu vyžaduje hodně času,…

    Číst více

  • Je večer 23. prosince, sedíme u plápolajícího krbu, popíjíme zázvorový čaj a nasáváme kouzelnou atmosféru Vánoc. Uklizeno, dárky zabalené a patnáct…

    Číst více

  • Pokud chceme vystopovat počátky výroby perníků, musíme zapátrat v dávné minulosti. Medové pečivo se v různých obměnách vyrábělo odpradávna.…

    Číst více

  • Chcete letos o Štědrém dnu vidět zlaté prasátko? Pak to tentokrát musíte vydržet a až do večeře nic nejíst. I když jedna výjimka tu vlastně je.…

    Číst více

  • Můžete jím nahradit jakýkoliv jiný (méně kvalitní) rostlinný tuk na pečení, použít ho při rozvalování potahovací hmoty, fondánu nebo marcipánu,…

    Číst více

  • Čím se liší poptávka po sladkém v ČR a zahraničí? Odpovídal cukrář Josef Maršálek

    Chat je uzavřený19.02.2018 10:00

    Jaké jsou cukrářské, pekařské a svatební trendy pro rok 2018? Proč se Josef vrátil do ČR a čím se liší naše poptávka po sladkém od zahraniční? Ptejte se Josefa Maršálka v pondělí 19. února od 10.00.

    Josef Maršálek vytvářel jedenáct let cukrářské a pekařské trendy v zahraničí, například pro obchodní dům Harrods. Nyní je zpět v Praze a jeho cukrářské umění můžeme ochutnat v nádherném prostředí Cakeshop Prague v Hotelu U Zlatého jelena v Praze.

      • Tomáš
      • Dobrý den,
      • kupují lidé spíš tradiční zákusky, nebo více jedou novinky?
    • Host chatu

      Dobrý den, Tomáši, Jak se máte? Jednoznačně frčí klasika a to jak u nás, tak ve světě. Všichni jsme v zajetí našich komfortních zón a vzpomínek; takže vanilka, čokoláda a karamel!

    • Zdenka

      Projevuje se trend jíst zdravěji také v cukrárnách?

    • Host chatu

      Zdravím, Zdenko! Rád bych napsal, že ano; ale zase je to všechno jinak.Cukrárny jsou vlastně dostupný luxus a rozhodně se do nich nechodí hubnout a nebo na košík ovoce a zeleniny. Chodíme se tam “ odměnit” a “uklidit” ať už z jakéhokoliv důvodu. Sem tam se objeví pokus o něco neuvěřitelného, ale prozatím je to vždy jen na okraji zákazníkova zájmu…

    • Marek

      Proč jste se vrátil ze zahraničí a co jste se při práci v cizině naučil?

    • Host chatu

      Vrátil jsem se absolutně neplánovaně, partner žije ve Španělsku. Spolupracuji s CakeShop Prague od začátku, je to prakticky mé dítě, to nám povyrostlo a přišla otázka, kam dál? Buď ho nechat jít a nebo se mu věnovat a přivést hezky do dospělosti. Čeká nás spousta starostí, ale máme víru.

      A ta je důležitá! Co jsem se naučil? Měl jsem Interkulturální týmy o různých náboženství, pohlaví, věku atd. Dalo mi to rozhled, nadhled, přátelství po elém světě a samozŕejmě jsem se dostal do situací a potkal lidi, které bych při sezení doma za pecí, nepoznal.

      Život absolutně miluju!

    • Klára

      Dobrý den, Josefe, proč jste se vrátil zpět do ČR a v čem vnímáte největší rozdíl mezi českým a zahraničním mlsným jazýčkem? Občas se mi zdá, že si lidé u nás v ČR stále nedovolili dopřát si to nejlepší a vidí stále kvalitní věci, jako nedostupné… Děkuji za odpověď,

      Klára

    • Host chatu

      Dobrý den, Kláro! Jak jsem napsal, věnuji se dost intenzivně kavárně CakeShop Prague v Celetné ulici 11; proto můj neplánovaný návrat. Víte, u nás s máme jak ******* v žitě, ale neuvědomujeme si to, chybí nám nadhled. Můžeme si dovolit mnohem více, než zákazníci v jiných zemích.

      Uvědomte si, zřejmě v řetězcových kavárnách platíme stejně, jako tam venku.peníze tedy máme. A jazýček? Ten je všude stejný; jsou tací, kteří rádi experimentují a jiní, kteří spíše remcají, že špička za dvacku ( a nebo méně!!!) není, co to bývalo.

      Dnes máme přístup ke všemu; nevyužijeme-li to nyní, tak pak asi nikdy!

    • Katka

      Dobrý den, kamarádka bude mít v létě svatbu, která by měla být v oblíbeném „lesním“ stylu. Jaké byste doporučil sladké pohoštění? Děkuji.

      K.

    • Host chatu

      Zdravím Katko, jak se vede? Blahopřeji kamarádce! Poprosím nahlas; hlavně ne “Naháče!!!” To je pasé, z mnoha důvodů. Doporučil bych jednoduchý dvou tří patrový velmi úzký ale elegantní dort, uvnitř s chutí dle nálady a zvenku potažený tou nejkvalitnější čokoládou, jakou si může dovolit.

      Nechť irituje vzhled kůry a dohotoven je zlatým prachem a několika elegantními květy korespondujícími s nevěstinou kyticí. Jako dezerty jasně: svatební koláčky, míní pusinky, jahody v čokoládě, cukcaky s polevou ve tvaru růže a vanilkové makronky s olivovým olejem.

      Ať zatlačí na cukráře a nebo ať ho / ji vymění! Držím pěsti!

    • Radek

      Jak se vlastně pozná kvalitní zákusek? A kolik by měl správně vyrobený obycejný zákusek stát? Děkuji.

    • Host chatu

      Radku, Pekla Vaše máma a nebo babička? A nechybí Vám to? Kolik byste zaplatil, kdybyste tu možnost opět měl? Víte, v jídle jsou vzpomínky. Včera jsem dojídal domácí indické veganské kari, sjížděl Hotel Marigold, chatoval s přátelil Indie a u toho mi tekly slzy jako hrachy.

      Dal bych cokoliv za to tam v tom momentě zase být. Zákusky musí být z nejlepších surovin, nemusejíbýt velké ale ať jsou kvalitní, vyrobeny s láskou v lidském prostředí a profesionály.

      ani jedno není levné, ale kdo říká, že by být mělo?ať klidně špička a nebo větrník stojí 60kč; ale ať je z másla, čokolády a pravé šlehačky.

    • SK

      Jaké jsou cukrářské, pekařské a svatební trendy pro rok 2018?

    • Host chatu

      Tak SK, Jdeme na to! Vše je o návratu ke kořenům, dobře udělaná klasika prostě jede (viz kváskové Chleby v supermarketech) Cukrařina: inspirace přírodou a Dálným východem, granátové jablko a fíky budou všude, jednorožec a duha taky frčí, kovový a surový industriální look je absolutně IN (hipsteři) Textury nás baví a netradiční ingredience taky, dochází k jasnému propojení mezi cukrařinou a kulinářstvím, chuť sakury či medových octů? Růžové víno, cava a champaňske taky bude a samozřejmě očekáváte nový druh čokolády!!! Tentokrát Červenou… Svatby? Ne naháčům, ne sweet barům a dekonstrukcím, ne nekvalitním ingrediencím a třem dortů na jedné svatbě.IN jsou metalické povrchy a textury, inspirace přírodou a továrnou, vše co se týká oblohy a galaxií, vzhled efektu vodových barev a ombre odstínů, všude pravé zlato a ručně malované květiny přímo na dort. Peří je IN; samozřejmě jedlé. Zatlačte na své cukráře, a kdyby se ptali, tak řekněte, že Maršálek to říkal:)

    • ANTI

      Proč jste se vrátil do ČR a čím se liší naše poptávka po sladkém od zahraniční?

    • Host chatu

      Zdravím ANTI, Proč jsem se vrátil je jasný, CakeShop Prague mě potřeboval:) a poptávka? Každý trh má svá místní specifika, i ten náš. Poptávka se moc neliší, jsou globální trendy a ty se projevují prakticky ve vśech moderníchzemích; liší se pouze zpracování a chutě.

    • ANTI

      Kde všude jste působil jako cukrář a pekař v zahraničí?

    • Host chatu

      Tak v kostce: Německo, Anglie, Státy, Španělsko, Indie a všechno jsem miloval!!!

    • SK

      Dělal jste někdy něco pro politiky cukrářského, pekařského?

    • Host chatu

      Ufff, tak kde začneme, SK? 2002 pro Japonského Císařeu nás, v Praze, později v Dlouhé ulici v Robert´s restaurant a Café pro pana Klause a další místní, v Anglii v Bath pro princeznu Annu a v Londýně House od Lords, Buckinghamský palác, Obamu v Harrods… je toho moc!!!

    • Jitka

      Podle čeho jste vytvářel trendy v zahraničí? Kde čerpáte inspiraci?

    • Host chatu

      Hezký den, Jitko! Cukrařina- cestování- móda- výtvarná a jiná užití umění- studium kolegů a konkurence. Otevřená mysl a neustále otevřené oči všude a kdekoliv. Každý detail inspiruje. Má rodina, sestra, partner a babičky, přátelé. To vše mě neustále inspiruje. A Vy, jako můj zákazník, taky!!!

      1. Gabriela
      2. Co máte osobně nejraději a co byste si vyrobil například na svou oslavu a proč? Děkuji,
      3. Gábi
    • Host chatu

      Zdravím Gabču, Cokoliv od babiček; a tím myslím cokoliv. Oslavy života pořádán pravidelně. Elegantní Pavlova (ta mi a nám v CakeShopujde) a k tomu elegantní šumivý Rose Brut mi stačí!!! V jednoduchosti je totiž krása.

    • Jitka

      Jaké bylo pracovat pro Harrods? Byla to práce snů nebo naopak velký stres? Děkuji,

      J.

    • Host chatu

      Tak milá Jitko, Práce pro Harrods byla od sekundy číslo jedna neuvěřitelná čest a privilegium, mít možnost pracovat pro legendu a posouvat ji dopředu skrz mou vizi a výrobky, s neuvěřitelným týmem a možnostmi byla neuvěŕitelná, každou sekundu jsem miloval. Dodávat do Downing street 10, hovořit s AL Fayedem či Lady Spenser…Co myslíte???

      • Zuzana
      • Nyní pracujete v Praze, jste spokojený? Děkuji,
      • Zuzana
    • Host chatu

      Zdravím Zuzku! První rok zpět v Praze bych nazval “jako z Jiříkova vidění” . Potýkám a potýkáme se s neuvěřitelným amatérismem a podivnou edukací, přesto mám pár lidí kolem sebe, pro které stojí za to vydržet a jít dál. Jsem beran a fatalista. Vím moc dobře, že výsledek se dostaví. Cesty za štěstím nejsou nikdy bez kamení a přímé…

    Budete mít zájem:  Z Karviné do Havířova

    Josef Maršálek

    Jsou cukráři a jsou Cukráři. A Josef Maršálek patří rozhodně k těm druhým. Cukrář s velkým C, cukrářský srdcař, objevitel, pokušitel. Chlap s obrovskou pokorou k řemeslu i touhou bořit tradice a měnit je k obrazu 21. století.

    Sedm let sbíral zkušenosti v londýnském Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii. V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot Fat Brothers, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům.

    Stal se mimo jiné porotcem připravované cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím a u nás, v Gourmet Academy, startuje kurzy pečení, na nichž vám chce ukázat jediné: pečení se fakt netřeba bát!

    Kdybyste ho potkali jako malého kluka, řekl by vám to už tehdy: bude cukrář! O svém poslání byl přesvědčený od samého začátku, ale nejdřív na přání rodičů vystudoval učitelství a chvíli se mu také věnoval.

    Jenže… srdce je vždycky silnější než rozum, takže ze školství odešel a naopak se sám pustil do studia cukrařiny.

    Vyučil se, udělal vysokou školu hotelovou a začal sbírat zkušenosti – rovnou v Anglii, kde mu po začátcích v hotelu v Bathu přišla jedna z těch nabídek, které se neodmítají.

    Tehdy Josef Maršálek zakotvil v londýnském Harrods. A víc než to – během sedmi let inovoval cukrářskou nabídku, pomohl znásobit zisky, vysloužil si řadu uznání, ocenění… a čekala na něj šéfovská židle. Odmítl ji. Srdce ho zase táhlo dál, tentokrát do Indie, a nakonec zase v roce 2018 zpátky domů, do Čech. A na české cukrářské scéně se začaly dít divy!

    Stal se jedním z porotců cukrářské soutěže Peče celá země, chystané pro leden 2020. „Tahle soutěž běží v Británii už deset let, a za tu dobu od podlahy změnila přístup Britů k pečení. Přestali se bát péct, péct doma, z dobrých surovin.

    Zjistili, že domácí dort chutná lépe než kupovaný, a že to chce jen trochu času a odvahy. Pak zvládnete všechno: tradiční recepty i moderní pečení.

    A já doufám, že to samé předá soutěž českým divákům a že to samé předám také všem, kteří přijdou na mé kurzy do Gourmet Academy,“ říká na rovinu Josef Maršálek, podle kterého pro pečení dobrých zákusků nepotřebujete dokonce ani supermoderní vybavení: stačí obyčejná trouba!

    Všechno se dá podle něj také udělat ručně – jako to dělávaly naše babičky i prvorepublikoví mistři cukráři, kteří jsou pro Josefa značnou inspirací… „Tehdy byla cukrařina výsadním právem mužů, bylo to skutečné umění. Až pak, s válkami, přišla průmyslová výroba a lesk cukrařiny se ztratil. Je čas ho vrátit zpátky. Vrátit se k tomu, co fungovalo, co bylo normální,“ vypráví dál.

    Přestože ctí prvorepublikové tradice, není ale „retro“ ani trochu. Jeho zákusky najdete na Instagramu, ví, co lidem chutná dneska a nebojí se přicházet ani s úplně novými ideami! Kdo jiný než Josef Maršálek vám nazdobí dort pravým zlatem?! Pro chutě 21.

    století připravil také „dobroty do skleničky“, které vyrábí pod vlastní značku Fat Brothers. A zabořit vidličku můžete do jeho zákusku momentálně v Chateau Kotěra, v Kolíbce v Pelhřimově, v Café Dvořák a Syn v Teplicích nebo Portuši v Rychnově nad Kněžnou….

    Věřte, že na jeho kurzech v Gourmet Academy bude rozhodně živo! Těšit se můžete na příval energie, inovace. A pokud si o Josefovi chcete dopředu načíst přece jenom ještě něco víc, zalistujte jeho biografií: letos totiž vyšla krásná knížka Péct, milovat a žít (a na jaro 2020 chystá kuchařku!).

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector