Čokoláda – lepší než sex?

Čokoláda - lepší než sex?David Michie je autorem bestselleru Dalajlamova kočka a svého tématu ohledně meditací a bdělé pozornosti se stále drží. Jeho kniha Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda je potom více praktickým návodem než beletrií. Milovníci meditace zajásají, ostatní, možná více skeptičtí čtenáři ovšem mohou počítat také s tím, že tady najdou ryze praktické návody pro vylepšení svého života. Či spíš, pro jeho prožívání.

Knihu jsem uvedla do praxe, i když se mi nechtělo…

Jsem asi jako většina čtenářů podobných knih – velké nadšení, ale praxe potom poněkud uvadá, ačkoliv se zvyšujícím se množství podobných knih si všímám mnoha styčných bodů, které když náhodou praktikuji, vidím, že nejsou tak úplně od věci.

 A tady autor předložil tak účinné návody a dal tolik přehledných a opravdu dobrých příkladů, že jsem se vlastně nevědomky začala chovat tak, jak on v knize inspiruje. Pobavilo mne, že jeho žena mu rozmluvila původní název knihy – tam měla být bdělá pozornost lepší než sex – prý proto, že to lépe osloví ženy.

A čokoláda je tak trochu podobná jako sex. Chováme se při její konzumaci podobně. V tu chvíli jsme plně přítomni a prožíváme požitek celým tělem a celou duší. Pokud si člověk uvědomí toto, pak si uvědomí i to, jak jindy neustále běháme v myšlenkách v minulosti nebo se strachujeme o budoucnost.

Prý stačí jen málo – jen občas si uvědomit přítomné bytí – a svět kolem se začne měnit.

Čokoláda - lepší než sex?

A tak jsem to tedy zkusila. Mimochodem, kniha obsahuje opravdu dobré návody k meditaci, k práci s dechem apod., takže pokročilé čtenáře nadchne, ale pro mé začátečnické pokusy jsem si z ní vzala to, co jsem potřebovala. Nemeditovala jsem, ale čas od času jsem si zvykla každý den se zastavit a plně si užívat to, co dělám.

Třeba si náhodně nastavit mobil, aby zacinkal a to bylo znamení k tomu, že teď plně prožívejte to, co děláte – jídlo, chůzi, úklid, čtení, dívání se na televizi, cokoliv. Nebo si dejte v domě nějaký barevný lísteček tu a tam a pokaždé, když se na ně podíváte, udělejte to samé, teď chvilku dělejte něco s plně přítomnou myslí.

Funguje to!

Za prvé je to nesmírně příjemné, protože najednou začnete mít radost ze svého života. Je to zpočátku i těžké, protože  na takový styl nejsme zvyklí a neustále někde svou myslí těkáme.

Ale postupem času jsem zjistila, asi za měsíc praktikování, že lépe spím, že si více pamatuji z dnů, které uběhly (ano, samozřejmě, protože je to lépe vtištěno do paměti), a také si některé věci v mém životě celkem slušně posedaly do logických souvislostí.

Co bych jindy nevymyslela, nevyvztekala, se najednou samo posadilo. Může to všechno být náhoda, to mohu posoudit definitivně až třeba za půl roku, pokud vydržím. Ale asi ano, už si na tyhle chvíle vzpomínám samovolně i v běžném životě, bez lístečků.

Prostě tu a tam si vzpomenu, a pak lépe, barevněji vnímám třeba jen regál v obchodě, nebo pohled do hrnce, ve kterém zrovna něco vařím. Nebo se lépe soustředím na práci, protože jsem na chvíli odehnala všechny obtěžující myšlenky.

A uvědomila jsem si to, co autor přinesl z jiné knihy – je pohodlné zůstávat v negativních myšlenkách, protože je to prostě pohodlné… A je to staré jako lidstvo samo, zdá se.

V tom má autor zcela jistě pravdu. Cvičením se v bdělé pozornosti ale získáváme sílu vidět tyto negativní vzorce a nenásilně se s nimi rozloučit. Snad až nepozorovaně, prostě jednoho dne budou pryč.

A není to jen tím, že se přestaneme poutat v myšlení na minulost nebo v obavách z budoucnosti, čímž si uvolníme na chvíli ztýranou mysl, ale i tím, že třeba v těch bdělých chvílích znovu objevíme radosti života.

Vnímáme čas všemi smysly a působí to léčivě, protože s uklidněním přijde často i samovolné vyřešení problémů nebo strachů a úzkostí.

Čokoláda - lepší než sex?

Kniha, ze které si každý vezme právě to svoje.

Kdybych měla najít skupinu lidí, kterým tuto knihu doporučím, asi bych velmi váhala.

Milovníci meditace, nadšenci? Obyčejní skeptici? Tak první skupina bude nadšená, druhá skupina se bude otravovat a nudit u kapitol věnovaných meditaci, ale bude zase dobře a prakticky vnímat části, které se věnují drobnostem, jež lze uplatit v každodenním životě, viz třeba ten mobil nebo barevné štítky pro připomínání „reality“. Takže tady asi napíšu, že jde o knihu, ve které si každý vezme to své podle toho, co jeho duši chybí a co v životě hledá.

Ukázka

„Charles Dickens v Nadějných vyhlídkách vykresluje velmi barvitě postavu slečny Havishamové, která je přímo ukázkovým příkladem.

Slečna Havishamová zjistila v den svatby, a to přesně ráno v 8,40, že její snoubenec měl zájem jenom o její bohatství, že ji úspěšně oklamal a že si ji nehodlá vzít.

Celá desetiletí pak tato slečna žije ve svém proslulém domě za zataženými závěsy, na sobě nosí stále tytéž svatební šaty, je na kost vyhublá a nezdravě bledá, hodiny všude v domě stojí na 8,40 a na stole se rozkládá svatební dort.

Slečna Havishamová je karikaturou toho, co se stane, když se člověk sám utápí v trýzni připoutanosti, když nemůže, nebo nechce vystoupit ze spirály negativních interpretací, přesvědčení a emocí. Postava slečny Havishamové nás tolik bere za srdce možná proto, že skoro každý z nás má v sobě alespoň malý kousek z ní.“

„Pokud máte mobilní zařízení, které umožňuje nastavit různé buzení, nařiďte si je tak, aby se spouštělo náhodně během dne, a aby to byly pokud možno nějaké příjemné zvuky nebo melodie. Bude to vaše buzení k pozornosti.

Ať v tom okamžiku budete dělat cokoliv, snažte se to dělat s větší pozorností a bdělostí. Pokud budete řídit auto, jen řiďte. Pokud půjdete někam pěšky, jen jděte.

Zkuste vypnout mentální vyprávění, které se k dané činnosti nijak nevztahuje, přitom ale provází naše jednání 47 procent času, a zaměřte se jen na to, co zrovna děláte.“

O autorovi

David Michie již řadu let seznamuje čtenáře uspěchaného západního světa s buddhismem, a to formou esejistickou i beletristickou. Michieho tituly Pospěš si a medituj a Buddhismus pro zaneprázdněné byly přeloženy do mnoha jazyků, včetně češtiny.

Celosvětový úspěch sklidila i jeho mistrovská série Dalajlamova kočka. David Michie se před čtenáři neskrývá za spisovatelským stolem.

Pořádá populární semináře o meditaci a o práci s myslí, pravidelně vystupuje na významných humanitárních konferencích, spolupracuje s neziskovými organizacemi a přispívá do periodik, jako jsou The Daily Telegraph nebo USA Today. Na webové stránce www.davidmichie.

com najdete jeho blog, ve kterém se pravidelně zaobírá tématikou bdělé pozornosti a příbuznými tématy. David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu.

David Michie – Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda. Synergie, 2016.

stránky o dívkách a pro dívky – Sex a něžnosti – Čokoláda je lepší než sex

V anketě, kterou připravil britský dietologický časopis LighterLife, třetina z více než 1100 respondentek přiznala, že sice pečlivě počítá zkonzumované kalorie, nicméně si nedokáže odepřít tabulku čokolády. O sex už takový zájem ženy nemají – připadá jim mnohem méně přitažlivý a navíc únavný.

Budete mít zájem:  Medová maska – proč si umývat tvář medem?

Figurku místo aspirinu

Vánoce jsou obdobím, kdy se sní čokolády opravdu hodně – skoro tolik, jako o velikonocích. Je dobře, že se v posledních letech začaly prodávat i kolekce a vánoční balení čokolád v tmavé verzi.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že tmavá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh, například stejně jako aspirin *snižuje srážlivost krve. Tím zmírňuje riziko ucpání tepen,* které často vede k srdečním infarktům.

Hleďte na kvalitu

„Látky, obsažené v kakaových bobech, zvané flavonoidy, mají podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček,“ potvrdila vedoucí výzkumného týmu doktorka Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Doktorka Beckerová doporučuje denně dvě kávové lžičky tmavé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů. Varuje však, že běžná čokoláda obsahuje hodně cukru a másla.

POZOR! Podle odborného lékařského časopisu Lancet však řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují příliš trpkou chuť. Taková čokoláda je i přes vysoký obsah kakaa ze zdravotního hlediska téměř bezcenná. Stává se z ní jen nezdravá cukrovinka bohatá pouze na nasycené tuky a cukry.

Právě flavonoly (jde o nejhojnější skupinu flavonoidů) jsou jedním z důvodů, proč lékaři doporučují konzumovat malé množství hořké čokolády. Tyto účinné antioxidanty chrání buňky před zhoubnými vlivy radikálů.

A podle mnoha studií pravidelný příjem flavonolů chrání tělo nejen před infarktem a mrtvicí, ale také před demencí a rakovinou.

V čokoládě jsou zastoupené v podobném množství jako v červeném víně nebo zeleném čaji.

A něco pro duši

Další prospěšnou látkou je fenyletylamin. Má antidepresivní účinky a jeho potřeba stoupá při psychickém napětí, ale také před menstruací. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády přidává jako emulgátor.

Zázračnou látkou s euforizujícími účinky je theobromin, který povzbuzuje mozkovou činnost, odstraňuje deprese a zlepšuje náladu. Tato látka zároveň také snižuje riziko vzniku cévních a srdečních chorob.

V jakých případech čokoláda pomáhá?

  • proti stárnutí (zneškodňuje volné radikály)
  • proti únavě (je zdrojem energie)
  • proti bolení hlavy a depresím (obsahuje endorfiny a další přirozená antidepresiva)
  • při průjmu
  • pokud vás škrábe v krku
  • jako afrodiziakum
  • zkusit můžete čokoládové zábaly, které zjemňují pokožku

20 věcí, které jsou lepší než sex | Žena.cz

Aby nedošlo k nedorozumění – sex je samozřejmě fajn, a když se daří, vznášíte se ve vesmíru. Existují ovšem situace, které byste za něj nevyměnili.

Možná vás napadne, že se to týká hlavně unavených maminek malých dětí. Ale mýlíte se. Od milostných hrátek si rády odpočinou ženy stejně jako muži. Jak se zdá, sex všeobecně a jeho vliv na lidské libido konkrétně jsou poněkud přeceňovány.

Čtěte také: Vyhyneme? Reprodukční strategie žen se mění!

Když si pozorně přečtete všech dvacet odpovědi, zjistíte, že u obou pohlaví nakonec místo milostných hrátek leckdy převládne mlsnost a pohodlí.

Co je lepší než sex pro muže?

Web Reddit se na to zeptal svých čtenářů. Vybíráme deset odpovědí, které vás možná překvapí a určitě pobaví:

  1. Když vejdu do dveří a můj pes je nadšením bez sebe, že mě zase po celém pracovním dni vidí.
  2. Člověče, shodit po pracovním dni těžké boty a nasadit tenisky, když budu řídit domů, je jedno z nejprostších a nejpříjemnějších potěšení v životě vůbec. Klidně kvůli tomu budu dál makat na stavbě, jen abych si ho užil.
  3. Fakt dobré thajské jídlo!
  4. Zvuk, který vydává právě odstraněná zátka piva. Mmmmm…
  5. Přijít domů z práce a slyšet, jak můj nadšený syn křičí: „Táta! Táta!“ To mě naplňuje obrovskou radostí.
  6. Opravdu dobře udělaný steak.
  7. Zalézt si osprchovaný do čerstvě povlečené postele
  8. Mluvit spisovně a používat slova správně gramaticky.
  9. Skvělé barbecue. Pomalu propečené a tak akorát ovoněné kouřem. To miluju.
  10. Můj smartphone – potěší, pobaví, poučí, a neremcá.

Co je lepší než sex pro ženy?

V něčem se to bude malinko lišit, ale zase ne až tak moc.

  1. Vanilková zmrzlina Häagen-Dazs s makadamovými oříšky v karamelu. Ňam.
  2. Alespoň osm hodin dlouhý, ničím nepřerušovaný spánek. Bez chrápání vedle sebe v noci a bez probuzení v šest ráno skákáním po hlavě.
  3. Pocit, který mám, když se mi miminko přisaje k prsu při kojení. Nic nemůže být krásnějšího.
  4. Káva. Nic nemůže konkurovat tomuhle nektaru života. Možná moje domácí meruňková marmeláda podle rodinného receptu.
  5. Láska mých dětí. Když slyším radostné „Mami! Mami!“ a cítím dětské pacičky okolo krku, jsem naprosto šťastná.
  6. Dát si horkou sprchu po skutečně mrazivém dnu.
  7. Guacamole. (Tady bychom možná mohli trochu napovědět. Jde o tradiční mexickou omáčku. Díky avokádu je máslově jemná, chilli papričky a koriandr jí však dodávají pikantní říz. – pozn. red.)
  8. Když si po dlouhém pracovním dni sundám lodičky, punčocháče a podprsenku. Ta úleva!
  9. Čokoláda. Čokoláda. Čokoláda. Čokoláda. A zase čokoláda.
  10. Úlevné vyčůrání po ranní kávě, když dorazím do práce.

Co je na vašem žebříčku libida výše než sex? O tom můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Psala jsem anonymy milence svého muže
  • Video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání
  • Hvězda Ordinace na nejtěžším kurzu sebeobrany na světě

  Video Mohlo by Vás také zajímat: K testování školáků nemáme žádné informace, velmi se toho obáváme, říká Jirásko | Video: Michael Rozsypal

Čokoláda je zdravá! Pomáhá hubnutí i proti depresím. A také prospívá sexu!

Nejen ženy či děti mají svůj mezinárodní den! Takový slaví i čokoláda a každoročně připadá na 13. září.

A jak jinak tento den oslavit, než si zamlsat! Víte ale, že čokoláda je nejen dobrá, ale i zdravá? Prospívá srdci, mozku, působí proti stresu, depresím i rakovině, a dokonce po ní můžete i zhubnout.

A navíc – kousek kvalitní čokolády je prý mnohdy lepší než sex! Aha! pro ženy zjišťovalo důvody, proč si tuto pochoutku dopřát.

Každý z nás sní průměrně 6 kg čokolády za rok, tvrdí statistiky. To ovšem není nic ve srovnání s jinými státy. Švýcaři si ročně dopřejí 12,5 kg čokolády na osobu, a řadí se tak na první příčku v Evropě.

Poptávka po čokoládě však u nás za poslední roky stoupla o čtvrtinu. Mezi nejoblíbenější stále patří mléčná a oříšková, ale stále roste poptávka po hořkých čokoládách s vyšším obsahem kakaa, protože se ví, že právě ty jsou zdraví prospěšné.

Jak tedy na nás působí čokoláda?

Snižuje riziko mrtviceDobrá zpráva pro ty, kdo se bojí mrtvice. Švédští vědci totiž potvrdili, že ženy, které pravidelně konzumují čokoládu, jsou mozkovou příhodou ohroženy pětkrát méně než ty, co ji nejedí. Je to díky flavonoidům, které obsahuje kakao.

Jedná se totiž o druh polyfenolů, o kterých se ví, že snižují krevní tlak, který bývá jednou z příčin mrtvice, a také snižují riziko oxidace cholesterolu. Navíc je čokoláda dobrým zdrojem hořčíku, který před chorobami srdce pomáhá chránit.

Budete mít zájem:  Léky Proti Alergii Volně Prodejné?

Aby to fungovalo, měla by žena sníst 66 g čokolády týdně.

Podporuje paměťMlsání je zdravé, potvrdili také američtí vědci. Kvalitní čokoláda totiž podle jejich výzkumů podporuje paměť a prokrvuje mozek. A je prý lepší, než aerobní cvičení!  Když si denně dopřejete kousek kvalitní hořké čokolády, budete si lépe pamatovat a reagovat bystřeji.

Lepší než orgasmus?Než průměrný sex, to je lepší dobrá čokoláda, tvrdí odborníci. Pocity, které dokáže její konzumace vyvolat, totiž mohou být slastnější než u orgasmu! A navíc vydrží až čtyřikrát déle než po vášnivém líbání. Můžou za to hormony dopamin, který tělo začne produkovat, a serotonin, tzv. hormon štěstí.

Když si dáte kousek lahodné čokolády, budete cítit slast a štěstí! A to potvrzují i výzkumy mezi ženami. Třeba 80 % irských žen prozradilo, že by dobré čokoládě dalo před sexem přednost. Pokud by vám čokoláda sex nenahradila, nevadí. Vědci totiž tvrdí, že její konzumace prospívá i intimnímu životu, který díky ní prožíváme mnohem intenzivněji a jsme více při chuti.

Může za to obsažená aminokyselina arginin, o kterém se říká, že je přírodní viagrou.

Působí proti stresu a depresiVědci potvrdili i to, že čokoláda je skvělá proti stresu a depresi.

Může za to nejen serotonin, ale také fenyletylamin, který pomáhá snižovat úzkost, strach a napětí a má prokazatelné antidepresivní účinky.

Ne nadarmo se mu také říká droga zamilovaných! Čokoláda obsahuje také anandamid, který působí proti depresím a bývá spojován s pocity uvolnění a blaženosti. 

Snižuje riziko rakovinyO čokoládě se ví, že má i protirakovinné účinky. Obsažené polyfenoly totiž chrání před nádorovými onemocněními, stejně jako před kardiovaskulárními chorobami.

Doporučená denní dávka jsou 2 čtverečky denně, a to opět min. 70% čokolády. Pozor ale na to, abyste ji nezapíjela mlékem.

To totiž pozitivní účinky polyfenolů neutralizuje, a tak byste kladné účinky čokolády nijak nepocítila.

 

Čokoláda je jako láska a někdy lepší než sex

Čokoláda patří mezi osvědčené zdroje, které pozitivně ovlivní náladu. Foto: František Petrák, Právo

Až půjdete do obchodu pro čokoládu, kupte si radši menší kousek té kvalitní než lacinou napodobeninu. V čem se liší? Kakaové máslo v pseudočokoládách nahrazuje levný rostlinný tuk. Sladkosti, které mají s pravou čokoládou pramálo společného, se u nás naštěstí nesmějí prodávat pod názvem čokoláda, snadno je odhalíte díky názvům jako pochoutka, mls apod.

Hořká: Jak se pozná kvalitní hořká čokoláda? Především podle toho, že při přelomení křupne, je křehká, netáhne se. Anebo podle údajů na obalu: hořkou čokoládu charakterizuje vysoký obsah kakaa (70 % je považováno za optimální). Měla by obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, ale obecně se za kvalitní hořkou čokoládu považuje čokoláda s obsahem nad 50 % kakaa.

Mléčná: Druh čokolády, který proslavil Švýcarsko, mléko v něm kompenzuje hořkost kakaových bobů.

Bílá: Žádné kakaové boby… Má tedy bílá nárok na označení čokoláda? Ano, díky kakaovému máslu.

Čokoláda s přísadami: Sem patří oříšková, mandlová nebo třeba dobrota s rozinkami.

Ochucená: Kakaová sušina se míchá s příchutí. Například vanilkovou, jogurtovou, ovocnou ale také s chilli nebo mořskou solí.

Porézní: Čokoláda s bublinkami.

Exkluzivní: Několik firem na světě vyrábí čokolády, za které znalci platí ceny více než sto korun za deset deka, ale někdy se blíží až k pěti stům korun za sto gramů čokolády.

Znalec Martin Richter vysvětluje: „Vedle vysoké kvality surovin i zpracování totiž značky jako Rococo, Beschle nebo Amedei sbírají mezinárodní ocenění a odlišují se i exkluzivitou a nápadem.

Sázejí na kvalitu, a proto si mohou dovolit být drahé.“

Konzumace čokolády pomáhá v mozku produkovat látky, např. dopamin, které vyvolají podobný proces, k jakému dochází také při orgasmu.

Proto se o čokoládě říká, že je sladká jako láska a někdy lepší než sex. Mezi tyto látky patří i serotonin přezdívaný hormon štěstí.

To zase vysvětluje, proč tak často saháme po sladké tabulce, když nás někdo naštve. Produkci hormonů štěstí ovšem spustí také pohyb.

Z toho všeho vyplývá, že ten, kdo chce být v pohodě, ale nechce tloustnout, by se měl vydat raději do fitka nebo do ložnice než do spíže. Ale ono to není tak jednoznačné. Jeden vědecký průzkum totiž prokázal, že čtvereček kvalitní hořké čokolády před jídlem přispívá k lepšímu spalování a ke snížení další chuti na sladké.

  • Mayové a Aztékové objevili kouzlo kakaových bobů kolem roku 1000 př. n. l.
  • Od 7. do 16. století používaly staré civilizace kakaové boby především jako platidlo.
  • Do Evropy přivezl čokoládu Cortés v 17. století.
  • 1847 se objevila první tabulka čokolády.
  • K výrobě mléčné čokolády se používá sušené mléko, které vynalezl Henri Nestlé roku 1867. Jeho kolegovi Danielu Peterovi se o osm let později povedlo vyrobit první mléčnou čokoládu.

Nápoj: Až do 19. století se čokoláda pouze popíjela. Byla by škoda se tohoto zvyku vzdát, proč nezkusit třeba horkou čokoládu s rumem Bacardi Oakheart…

Čokoládový dort s ořechy
Doba přípravy: asi 50 minut
Přísady:
Na těsto:
  • 50 g měkkého másla nebo margarínu
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 kávové lžičky nastrouhané kůry z citrónu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 4 bílky
  • 3 vrchovaté lžíce mletých vlašských ořechů
Na náplň:
  • 1 balení Krémové náplně čokoládové Dr. Oetker
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
  • 1 balení Polevy tmavé Dr. Oetker
  • 1 balení Polevy světlé Dr. Oetker
Příprava: Na přípravu těsta vyšleháme máslo nebo margarín, moučkový cukr, vanilínový cukr a žloutky elektrickým ručním šlehačem do pěny. Přidáme mléko, rum, kůru z citrónu a dobře promícháme. Přidáme mouku s kypřicím práškem a kakaem.
Bílky vyšleháme dotuha a spolu s mletými ořechy opatrně přimícháme do těsta. Hladké těsto vylijeme do dortové formy (průměr 26 cm), dno předem vyložíme papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby péct.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 45 minut
Po upečení stáhneme papír, necháme korpus zcela vychladnout a dvakrát prořízneme.
Na náplň připravíme krémovou náplň s mlékem, máslem a cukrem podle návodu na obalu a pláty náplní spojíme. Obě polevy rozehřejeme podle návodu na obalu. Dort nejprve natřeme tmavou polevou, a když mírně ztuhne, světlou polevou vytvoříme zdobení.
Požadovaný vzor vytvoříme špejlí tak, že protilehlými tahy spojíme pruhy bílé polevy. Dort ponecháme asi dvě hodiny v chladu a servírujeme.
Řezy Lambada
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
Na těsto:
  • 4 vejce (velikost M)
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g škrobu Solamyl
  • 2 a půl kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 150 ml pomerančové šťávy (džusu)
Na náplň:
  • 2 balíčky Pudingu s vanilkovou příchutí Dr. Oetker
  • 50 g krupicového cukru
  • 850 ml pomerančové šťávy (džusu)
Na ozdobení:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Smetafixu Dr. Oetker
  • 1 balíček Polevy tmavé Dr. Oetker
Ještě potřebujeme: plech na pečení (30 x 40 cm)
Příprava: Na piškotové těsto vyšleháme pomocí elektrického ručního šlehače (asi 1 minutu) vejce s vodou do pěny. Za stálého šlehání přisypeme cukr a vanilínový cukr a šleháme ještě dvě minuty. Mouku smícháme se Solamylem a kypřicím práškem. Směs pomalu přisypáváme do vaječné pěny a ušleháme dohladka.
Těsto natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200 °C Horkovzdušná trouba: 180 °C Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení:  asi 15 minut
Ještě horký piškot polijeme pomerančovou šťávou a necháme na plechu vychladnout.
Na pomerančový krém uvaříme z pudingového prášku, cukru a pomerančové šťávy puding dle návodu na obalu. Ještě teplý krém natřeme na piškotový korpus a necháme vychladnout.
Smetanu ke šlehání vyšleháme se smetafixem dotuha a natřeme na puding.
Čokoládovou polevu rozehřejeme podle návodu na obalu. Ustřihneme růžek a na papír na pečení pomalu polevou kreslíme tvary dle vlastní fantazie (srdíčka, kytičky, písmena atd.). Po zaschnutí tvary sloupneme a koláč nakrájený na řezy jimi ozdobíme.
Budete mít zájem:  Crohnova Choroba Biologická Léčba Cena?
Srdce pro manžela
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:
Na těsto:
  • 5 žloutků
  • 50 g rozdrobeného marcipánu
  • špetka soli
  • 3 lžíce mandlového likéru
  • 180 g moučkového cukru
  • 5 bílků
  • 120 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 150 g mletých anebo strouhaných mandlí
  • 80 g rozehřátého másla
Na ozdobení:
  • 4 lžíce jahodové marmelády
  • 3 balíčky Polevy světlé Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
Příprava: Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni žloutky, marcipán, sůl, mandlový likér a polovinu cukru (90 g). Bílky ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Ušlehaný sníh přidáme do žloutkové hmoty. Mouku s kypřicím práškem smícháme a prosejeme do těsta. Přidáme mandle a roztopené máslo, zlehka promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané srdcové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 45 minut
Upečené srdce necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme z formy. Dort uložíme na podnos a necháme úplně vychladnout.
Vychladlé srdce potřeme částí jahodové marmelády (asi 1 lžíce), abychom zakryli póry. 2 bílé polevy rozehřejeme podle návodu na obalu. 1 a 1/2 polevy natřeme na dort a necháme ztuhnout. Zbytek polevy znovu rozpustíme a na dort nakreslíme květy.
Třetí polevu rozehřejeme, nalijeme do misky, přidáme tři lžíce přepasírované jahodové marmelády a důkladně promícháme. Dle obrázku pomocí špejle „vybarvíme“ květy. Necháme ztuhnout. Srdce se lépe krájí až druhý den.
Nugátová srdíčka
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:
Na těsto:
  • 370 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 g másla nebo margarínu
  • 1 vejce
  • 1 lžička Citrónového aroma Dr. Oetker
Na náplň: 200 g měkkého oříškového krému typu Nutella
Na ozdobení:
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček červeného Dort-želé Dr. Oetker
  • 200 ml vody nebo ovocné šťávy (např. rybízové)
Ještě potřebujeme:
  • formičky na vykrajování
  • váleček a plech na pečení
  • potravinářskou fólii a papír na pečení
Příprava: Na přípravu těsta vypracujeme z mouky, cukru, vanilínového cukru, másla nebo margarínu, vejce a aroma na vále hladké těsto. Dáme na 1/2 hodiny vychladit do chladničky. Těsto poté rozválíme na moukou vysypaném vále na tloušťku asi 3 mm. Větší formičkou vykrajujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby péct.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 10 minut
Vychladlé sušenky spojíme nugátovým krémem a posypeme moučkovým cukrem.
Ovocnou šťávu připravíme s dortovým želé podle návodu na obalu a ihned vylijeme na plech vyložený potravinářskou fólií. Dáme na 1/2 hodiny vychladit do ledničky. Menší formičkou vykrojíme srdíčka a nugátové sušenky jimi podle obrázku ozdobíme.
Za spolupráci děkujeme společnosti Dr. Oetker

Ústa nejsou jediná vstupní brána pro čokoládu. Zafunguje i v podobě zábalů – pokožka vstřebá minerály, aminokyseliny a antioxidanty.

Výsledkem bude zmírnění projevů celulitidy, posílení detoxikačního procesu a jemný, sametový vzhled kůže. Pro podmanivou vůni i účinky na pleť využívá čokoládové složky také kosmetika.

Hlavní zprávy

Je čokoláda lepší než sex?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čokoládu si můžete vychutnat kdekoli

Bez sexu se dá žít, bez čokolády ne! Tak co si vybrat? Čokoládu, nebo sex?

Sex ve srovnání s čokoládou značně pokulhává. Je to sice úžasný osvobozující zážitek (také záleží na tom, s kým ho provozujete), ale na druhou stranu je vysilující.

Takže pokud si máme vybrat, někteří z nás bez rozmýšlení sáhnou po tabulce čokolády. Ostatně, když si v metru rozbalíte čokoládu a pořádně si vychutnáte každý její kousek, nikoho tim nepobouříte.

Představte si, že byste v tramvaji dostala chuť na milování…

Čokoláda obsahuje látky zvané flavonoidy, dále také snižuje krevní tlak a má podobné účinky jako aspirin. Pokud máte depresi, zaručeně vás vyléčí kousek tohoto zázraku.

Lékaři doporučují denně dvě kávové lžičky hořké čokolády, protože antioxidanty v čokoládě chrání před vlivy volných radikálů.

Odborníci dále upozorňují na to, že při pravidelném přísunu těchto antioxidantů se nám snižuje možnost infarktu, mrtvice, demence a rakoviny. Pokud budeme konzumovat úměrné množství tmavé čokolády, pomáháme tím proti:

  • stárnutí
  • únavě
  • bolestem hlavy a depresím
  • průjmu
  • škrábání v krku

Čokoláda také působí jako afrodiziakum, čokoládové masky a zábaly zjemňují pokožku, hořká čokoláda snižuje krevní tlak.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čokoládová maska zjemní vaši pokožku

V této kombinaci je to ovšem něco jiného. Pokud na vás partner nakape rozehřátou (proboha hlavně ne vařicí) čokoládu a pak ji olizuje – no to je bomba. Nebo kousek čokolády po sexu je také úžasná věc. Znásobí se tím prožitek díky endorfinům.

Viagra je pro sex dobrá, ale čokoláda je ještě lepší.

Britská společnost pro výživu Feeding your imagination (Krmte svoji představivost) hodlá zahájit výrobu celé série čokoládových energetických tyčinek obsahujících oleje, jež mají zlepšit náladu a především sexuální schopnosti.

Podle internetových stránek foodnavigator by měly tyto tyčinky nést názvy jako: Fantastický, Rozkošný, Sexy nebo Smyslný. Všechny by měly stát stejně, a to v přepočtu 135 Kč za sto gramů.

Mohl by to být dobrý obchodní tah, protože Britové patřili loni k největším konzumentům čokolády v Evropské unii – každý z nich prý spořádal v průměru za rok deset kilo čokolády.

Agentura AFP cituje, že na rozdíl od viagry, která má škodlivé účinky, je čokoláda zdraví prospěšná jako nejlepší známý antioxidant a kromě příznivého vlivu na sexuální život je dobrá i jako prevence kardiovaskulárních nemocí nebo diabetu.

Objevují se i taková tvrzení, že čokoláda potlačuje chronický kašel a zvyšuje mozkovou kapacitu, protože je velmi bohatá na magnézium.

Nemyslete si, že pokud sníte tabulku čokolády denně, budete stále krásná, mladá a budete se neustále cítit dobře. Všeho s mírou. Takže dvě lžičky hořké čokolády bohatě postačí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector