Čokoláda je zdravá! V čem spočívá její tajemství?

Můžete si odlévat tabulky, lízátka, nebo různé tvary do forem.

  • Odlévání 2 kusů tabulek cca 120 g a zdobení dle chuti různými ingrediencemi /různými druhy oříšků,ovoce, rozmarýnu , mořskou solí ….za cenu 130,-Kč.
  • Odlévání 5 kusů lízátek cca 120 g a zdobení dle chuti různými ingrediencemi /různými druhy oříšků,ovoce, rozmarýnu , mořskou solí ….za cenu 130,-Kč.
  • Odlévání 1 kusu tvaru dle výběru do formy cca 70 g, včetně malování čokoládovými barvičkami za cenu 80,-Kč.

Čokoláda je zdravá! V čem spočívá její tajemství?Čokoláda je zdravá! V čem spočívá její tajemství?

Čokoláda s ekvivalentem
Podle stanov Evropské unie může být až pět procent kakaového másla v čokoládě nahrazeno jinými rostlinnými tuky – ekvivalenty.

Nesmějí se chemicky upravovat a jejich přídavek musí být uveden na obale. Kakaové sušiny musí mít taková čokoláda nejméně 35%.

V České republicem může být tento typ čokolády prodáván pouze ve formě polevy, nikoliv jako samostatná tabulka čokolády.

Nečokoládová čokoláda se vyrábí z řepného cukru a levných rostlinných tuků, které nahrazují kakaové máslo. Čokoládavý vzhled je zajištěn přídavkem kakaového prášku. V těchto typech cukrovinek jsou často použity částečně ztužené tuky, v nichž jsou ve vysokém množství zastoupeny trans – mastné nenasycené kyseliny, které jsou velmi nebezpečné z hlediska srdečně – cévních onemocnění. Také jednoduchý řepný cukr v nich použitý je rizikový pro rozvoj cukrovky a podobné cukrovinky by tedy neměly být konzumovány vůbec.
Jak vybrat správnou čokoládu?
Když najdete ve složení kakaovou hmotu a kakaové máslo, máte před sebou čokoládu. Pokud je ve složení uveden jen kakaový prášek a rostlinné tuky, pak se o čokoládu nejedná. Vyhláška tento druh výrobku přesně nedefinuje, takže může být označen jako třeba pochoutka, poleva nebo cukrovinka, ale výrazy „čokoláda“ nebo „čokoládový“ se na obale objevit nesmějí. Obecně je čokoláda kvalitnější čím větší je procento obsažené kakaové sušiny. Údaj o obsahu sušiny najdete vždy na obalu, na etiketě se složením.

Pozor na čokoládu na vaření – sice se tváří jako tmavá, ale obsah kakaové sušiny v ní není vysoký.

Čokoláda hořká, tedy ta pravá, má mnoho pozitivních vlastností a to tím větší, čím vyšší je procento obsažené kakaové hmoty – vybírejte ty s alespoň 70% kakaové sušiny. Čokoláda je prospěšná pro svůj vysoký obsah flavonoidů, tedy látek, které působí jako antioxidanty, ve 100 g je jich až 53 mg. Dále obsahuje kofein a theobromin, tedy látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se. Čokoláda uvolňuje v těle hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a obsahuje také několik důležitých minerálů – fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který působí proti stresu a hořčík, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dobré dýchání. Třísloviny obsažené v čokoládě zase ničí bakterie v ústech.

Obzvláště hodnotná je čokoláda vyrobená z nepražených kakaových bobů – tyto boby jsou ušetřeny tepelného zpracování a zachovávají si tak vyšší obsah prospěšných flavonoidů i ostatních látek.

Čokoláda je zdravá! V čem spočívá její tajemství?

Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu.

Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj.

serotoninu, jenž mají jako komplex za následek – pocit uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírnou stimulaci, podněcující k další tvořivosti.

Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce.

Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.
Kakaovník byl systematicky pojmenován až v 18.

století švédským přírodovědcem Carlem Linné, který jej nazval Theobroma cacao neboli „potrava bohů“.

Z oloupaných slupek se připravuje tradiční povzbuzující nápoj, zalitím vařící vodou.

Kakaové boby, ze kterých se vyrábí kakaové máslo
Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. Oblíbené a ve velkém využívané v cukrářském, potravinářském, ale i farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. O čem je tedy řeč? O kakaovém másle.

Co je kakaové máslo?

I když se jmenuje kakaové máslo, s tradičním máslem nemá společné téměř nic. Získává se z bobů kakaovníku po vylisování kakaové hmoty, v níž je ho přibližně 55 %. Kakaové máslo je tuk krémové barvy a má jemnou aromatickou vůni.

Jeho kvalita závisí právě na kvalitě bobů, z nichž se získává. Je poměrně drahé, a proto mnozí výrobci čokolády šetří a zaměňují jej za rostlinné tuky. Ale čokoláda bez kakaového másla není to pravé ořechové. Práva díky němu je tak jemná a rozpouští se v ústech.

Popravdě, bez kakaového másla je čokoláda na nic!

Kakaové máslo a jeho použití

Kakaové máslo má opravdu široké využití. Kromě cukrářského průmyslu a výroby čokolády je stále oblíbenější i v potravinářství a kosmetice.

Co tedy s kakaovým máslem v kuchyni?

Možná jste to nevěděli, ale je výborné na smažení, opékání i pečení. Jeho velkou výhodou je to, že nepřebíjí chutě ostatních ingrediencí. Dokonce jim pomáhá vyniknout. Neméně důležité je to, že neobsahuje žádný cholesterol. Jeho obsah tuku a kalorií je mnohem nižší než u běžných kuchyňských tuků. Takto nám tedy kakaové máslo může pomáhat zevnitř. Co však jeho vnější účinky na naše tělo?

Kakaové máslo v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu

Používání kakaového másla v kosmetice má opravdu dlouhou, skoro 200 letou tradici. Jeho zvláčňující účinky znají odedávna i africké ženy.

Právě pro tyto účinky se přidává do mnoha kosmetických preparátů jako jsou mýdla, krémy, mléka, balzámů, hydratační emulze a dokonce i samoopalovací krémy. Lze jej však použít i samotné.

Ptáte se, čím je kakové máslo tak výjimečné? Obsahuje totiž množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na vitamin E.

Výhody kakaového másla:

– hydratuje a chrání pokožku
– pomáhá minimalizovat vrásky kolem očí, úst a v oblasti hrdla
– pomáhá předcházet těhotenským striím

– pomáhá předcházet zjizvení od akné

Pokud budete preparáty z kakaového másla nebo kakaové máslo samotné používat pravidelně, na Vaši pokožku to bude mít viditelné účinky. Krémy a emulze z kakaového másla jsou více tuhé, přesto se okamžitě vstřebávají do pokožky . Právě proto jsou vhodné zejména pro suchou a citlivou pleť. A snad díky tomu je označováno také jako „nejlepší zvlhčovač“.

Kakaové máslo je super pro vaši pokožku

Problémem mnoha žen po těhotenství jsou nehezké strie v oblasti břicha a stehen. Je třeba se jim vyhnout předem, protože po jejich vzniku se nedá udělat už nic. Proto je třeba kakaové máslo pravidelně natírat na ohrožené partie těla. Krémy a mléka s obsahem kakaového másla mají proti vzniku strií klinicky ověřené účinky.

Dámy vyzkoušejte a samy se o tom přesvědčíte. Pokud kouříte nebo se často pobýváte v zakouřeném a znečištěném prostředí, Vaše pokožka si kakaové máslo rovněž zaslouží. Stejně tak v případě, že jste vystaveni vnějším vlivům počasí. A nemusí jít jen o vítr, či zimu. Pomáhá zabránit i poškození od slunečních paprsků.

Což je důležité, je vhodné pro všechny typy pokožky. Dokonce i pro citlivou a zralou pleť.

Máte problémy s různými druhy ekzémů nebo dermatitidy? Kakaové máslo se doporučuje i při tomto typu problémů. Obsahuje totiž polyphenol (CMP), který zabraňuje produkci imunoglobulinu. A právě ten dermatitidu způsobuje. Kakaové máslo tedy kromě krásy podporuje i zdraví Vaší pokožky.

Kakaové máslo lze využít:na ruce,nohy a na rty

Kakaové máslo zanechá Vaše ruce jemné a hydratované bez pocitu mastnoty. Dokonce i chodidla zůstávají sametově jemné. Pokud ho použijete na rty, ty budou přirozeně jemné a chráněné vůči vnějším vlivům. To však stále není všechno.

Dopřejte si masáž s kakaovým máslem
Co byste řekli na masáž s použitím kakaového másla? Představte si svou pokožku jemnou, hydratovanou a navíc krásně voňavou. Právě pro tuto čokoládovou vůni je kakaové máslo velmi oblíbené i při aromaterapii a relaxačních masážích. Navodí totiž příjemné pocity uvolnění a klidu.

Budete mít zájem:  Nové Léky Na Cholesterol?

Čokoláda – také jste závislí? | Prameny zdraví

Čokoláda je milostná záležitost. Pro mnoho lidí je jednoduše neodolatelná. Toužíme po ní, sníme o ní a pochutnáváme si na ní – i když víme, že nám z toho mnoho dobrého nevzejde.

Rubrika: Závislosti | Typ článku: Články

Proč tolik emocí okolo čokolády? Konec konců se jedná jen o mazlavý výtažek z bobů, nikoliv o naplnění všech našich romantických představ. Vědci i výrobci se snaží zjistit, co stojí za přitažlivostí čokolády – ti druzí v naději, že se onen milostný vztah potáhne tak dlouho, jak je jen možné. Je jasné, že tajemství nespočívá pouze ve sladké chuti čokolády.

Člověku, který miluje čokoládu, nebude stačit sníst místo ní krabici cukru. Její přitažlivost není také v tom, že je zdrojem některých životně důležitých živin – jak se někteří lidé domnívají.

Ve skutečnosti se hodně hořčíku nachází i ve fíkách, v tofu nebo ve špenátu – ale asi jste ještě neslyšeli o lidech, kteří by měli k těmto potravinám stejně milostný poměr jako mnozí lidé k čokoládě.

Pravda je, že čokoláda je v podstatě návykovou látkou. Látkou, která působí na stejné místo ve vašem mozku jako heroin nebo morfium. Bylo zjištěno, že blokátor opiátů naloxon současně dramaticky snižuje i přitažlivost čokolády.

Když vědci z University of Michigan vstříkli do krve dobrovolníků blokátor opiátů a poté jim nabídli řadu potravin, které se běžně jedí mezi hlavními jídly, naloxon nijak neovlivnil jejich chuť např. na popcorn – ten byl stejně populární jako předtím.

Totéž platilo pro sušenky neboli keksy, což naznačuje, že lidé, kteří se zásobují těmito potravinami, to asi nedělají z důvodu vyhledávání opiátového opojení. Když však došlo na čokoládu, všechno se změnilo.

Naloxon zablokoval opiátové působení čokolády – spotřeba Snickers a M&M se snížila na polovinu, u dalšího výrobku z čokolády (Oreo) došlo dokonce ke snížení spotřeby o 90 procent. Jinými slovy – sladká chuť čokolády a její krémová textura jsou příjemné, skutečná přitažlivost čokolády však spočívá v účincích, které má na váš mozek. Když je tento účinek na mozek odstraněn, čokoláda přestává být potravinou, po které člověk tolik touží.

Není ale třeba panikařit. Ano, čokoládu účinkuje jako droga, to ale neznamená, že se vloupete do obchodu s cukrovinkami, abyste uspokojili svoji sžíravou potřebu.

Čokoláda nestimuluje receptory opiátů v mozku ani zdaleka do takového stupně, jak to činí známá narkotika. Čokoláda však na mozek skutečně působí – a to je důležité nezapomenout.

Její chuť, vůně a příjemný pocit v ústech, to vše je hezké, ale důvod, proč jíte opakovaně čokoládu spočívá v tom, co se děje ve vašem mozku.

Opiátové účinky skryté v tabulce čokolády nebo v čokoládové tyčince působí magicky na miliony lidí. Dovolte mi, abych vám krátce popsal, jakými mechanismy čokoláda na váš mozek působí. Její chemické působení totiž nespočívá pouze v účinků opiátů.

Čokoláda obsahuje také kofein, i když v mnohem menším měřítku než káva nebo čaj. Například jedna křupavá tyčinka Nestlé obsahuje 10 mg kofeinu. Pro porovnání – šálek čaje může obsahovat 36 mg kofeinu. A museli byste sníst celý šálek čokoládových chipsů, abyste do sebe dostali tolik kofeinu jako při vypití šálku kávy (100 miligramů).

V čokoládě se nachází mnohem větší množství chemicky příbuzné látky, které se říká theobromin (doslova „potrava pro bohy“). Theobromin je stimulant, který je jak svojí strukturou, tak svými „vzpružujícími“ účinky podobný kofeinu, i když je mnohem slabší.

Máte-li psa, možná jste o theobrominu slyšeli – je důvodem, proč může být čokoláda pro vaše zvířecího miláčka jedovatá. Psi nedokáží rozložit a vyloučit theobromin, který může poškodit jejich srdce, ledviny a nervový systém.

Všechny čokoládové výrobky obsahují velká množství theobrominu.

Čokoláda také obsahuje fenylethylamin (neboli PEA), chemickou látku podobnou amfetaminu (i když přibližně pouze v desetině množství oproti sýru čedar nebo salámu). Současně obsahuje stopy složek podobných THC, který je aktivní ingrediencí marihuany.

V čem je čokoláda podobná marihuaně? Zde je, co zjistili vědci: Mozkové buňky normálně produkují chemickou látku zvanou anandamid, která je příbuznou aktivní složce marihuany, tetrahydrocannabinolu (THC). Některé chemické látky v čokoládě zřejmě zpožďují rozpad anandamidu v mozku a tak jeho příjemné účinky trvají déle, než je normální.

Rozhodující tedy je, že čokoláda neobsahuje pouze jednu složku s působením podobným drogám – jedná se vlastně o celou lékárnu! Stopy slabých opiátů, kofeinu, složek podobných amfetaminu spolu s lehkou příchutí marihuany, to všechno zabaleno do lahodné sladké chuti.

Vědci vědí o návykových účincích čokolády již po celá desetiletí. V roce 1999 porovnávali závislé na čokoládě s lidmi, kteří nebyli na čokoládě nijak zvlášť závislí. Ukázalo se, že rozdílné reakce lze změřit.

U čokoholiků, kterým dali obrázky čokolády anebo misku s čokoládovými bonbóny, se prokázalo zvýšení pulsu a začínaly se jim sbíhat sliny, když mohli cítit, ochutnat anebo dokonce jenom spatřit obrázek čokolády. Tyto reakce byly u nich mnohem silnější než u ostatních lidí.

Kvůli objektivnosti vědci zkoumali i reakce na časopisy věnované motorismu – žádné velké reakce nebyly zaznamenány ani u jedné skupiny.

Podle některých výzkumníků působí u čokolády návykově její vůně, chuť a textura samy o sobě – zcela nezávisle na chemických účincích, které může mít. Určitě je možné, že smyslový zážitek je u některých lidí tak silný, že se na něm stávají závislými – jak se třeba děje v případě hazardního hráčství u lidí s nízkým D2 genem.

Jejich reakce na náhlé změny rizika, neočekávané výhry a zdrcující prohry jsou zcela jiné než u jiných lidí. Podobně čokoláda představuje pro smysly zvláštní směs, která se nepodobá žádné jiné potravině. Již pouhý dotek cukru na jazyku vysílá zřejmě do mozku signály, které vyvolávají okamžitý účinek podobný účinku opiátů. Čokoláda velmi pravděpodobně účinkuje stejně.

K tomu dochází nezávisle na účincích, které jsou dané jejím chemickým složením.

Žádná jednotlivá složka čokolády nevyvolává sama o sobě takovou touhu jako čokoláda vcelku. To ovšem nutně neznamená, že neexistuje žádná fyzikální báze pro závislost na čokoládě.

Podobně jako by kuřáci měli být uspokojeni náplastí obsahující nikotin – ale obvykle nejsou, když už si jednou přivykli na pocit inhalování tabákového kouře – milovníci čokolády si také spojují příjemné pocity s konzumací čokolády vcelku.

Žádný z nich by se nespokojil pouze s tím, že by k čokoládě jen přivoněl nebo ji jenom olíznul.

Činí nás čokoláda šťastnějšími?

Cítíme se díky konzumaci čokolády lépe? Studie na lidech, kteří se sami označili za závislé na čokoládě, ukázala, že se u nich skutečně projevoval zcela zřejmý pocit uspokojení, když čokoládu snědli. Tyto příjemné pocity byly však doprovázeny velkou dávkou viny, což je něco, co příležitostní konzumenti čokolády nezažívají.

Chuť na čokoládu také nijak nesouvisí s hladem. Hlad ji může jistě prohloubit, ale lidé jsou schopni se cpát čokoládou, i když jsou najezení, což je velmi běžné.

Je důležité se s čokoládou jednou provždy vypořádat?

I přes všechno vzrušení, které tato pochoutka vyvolává, včetně vztyčeného obviňujícího prstu, který míří k linii našeho břicha, jež se rozrůstá do netušených směrů, by čokoláda snadno mohla být prohlášena za nevinnou. Svůdná, to ano, ale nejedná se o ďábelské pokušení.

Pokud spočívá váš vztah k čokoládě v občasné konzumaci čokoládové tyčinky, není třeba si dělat starosti. Není pravděpodobné, že to bude mít nějaký významný vliv na vaši váhu a pro vaše zdraví.

Budete mít zájem:  Lucuma a zdraví – proč si dát toto superovoce?

Pokud se však občasné stane běžným, pak mohou přijít problémy. Možná tak do těla dostáváte více tuku, než si můžete dovolit.

Typická čokoládová tyčinka obsahuje cukr a tuk přibližně v poměru padesát na padesát, přičemž obsahuje asi 200 kalorií a 10-15 gramů tuku – což je příliš.

Čokoláda však dokáže více, než vás jen pěkně zakulatit. Spolu s mléčnými výrobky, červeným vínem, masem a několika dalšími potravinami často způsobuje migrény. Čokoláda dokáže i poměrně nepříznivě ovlivnit náladu.

U některých žen zvětšuje její konzumace podrážděnost v týdnu, který předchází menstruaci, což je naneštěstí období, kdy po čokoládě obvykle nejvíce touží.

Účinky se člověk od člověka liší, je proto třeba věnovat pozornost tomu, jak čokoláda působí právě na vás.

Ti, kteří čokoládu propagují

Výrobní průmysl věnuje značnou pozornost tomu, aby nalezl takovou sestavu ingrediencí, která spolehlivě zařídí, že budete čokoládu stále konzumovat.

Ukázalo se, že když je poměr cukru a tuku vyrovnaný, tedy padesát na padesát, dosahuje čokoláda maxima své neodolatelnosti. Poměr složek ve směsi je však třeba s ohledem na zákazníka citlivě upravovat.

Vědci zabývající se chuťovými reakcemi objevili, že malé děti dávají přednost chutím, které jsou pro dospělého člověka příliš sladké. Lidé s nadváhou si obvykle vybírají pokrmy obsahující větší množství tuku, pro štíhlejší platí opak.

Muži mají v oblibě pokrmy obsahující hodně bílkovin, tuku a soli (steaky, hamburgery apod.), zatímco ženy mají tendenci dávat přednost sladkostem, jako jsou např. koláčky, dortíky, zmrzlina a – ovšem – čokoláda.

Průmysl výroby cukrovinek toto všechno bere v úvahu, když se snaží ovládnout tak velkou část trhu, jak je jen možné. Pro ty, kteří mají rádi cukr, tak např.

M&M/Mars vyrábí 3 Musketeers, kde v jedné tyčince je 40 gramů cukru, tedy asi dvakrát tolik kalorií v podobě cukru oproti kaloriím v podobě tuku.

Pro ty, kteří jsou spíše na tučné, vyrábějí Twix a M&M s arašídy, které mají více kalorií v podobě tuku než v podobě cukru. A pro ty, jejichž chuti leží někde uprostřed, prodává firma Milky Way a Snickers.

Pár slov o lécích

Stejně jako se vědci ve službách potravinářského průmyslu pokoušejí udržet vás závislými na čokoládě, výzkumníci ve službách zdraví se snaží nalézt cesty, jak vám pomoci se osvobodit. Někteří lidé se tak obracejí k lékům, jako k cestě, jak se zbavit touhy po čokoládě. Do určité míry tento přístup účinkuje.

Jak jsme si již dříve řekli, naloxon blokuje chutě, snižuje sklon k přecpávání se a celkově snižuje spotřebu potravin. Čím je potravina lákavější – to znamená, čím silnější jsou její účinky na mozková centra rozkoše – tím více naloxon blokuje sklon k přecpávání se.

Nejedná se však o jediný lék, který vykazuje takový účinek.

Bupropion (Wellbutrin) je antidepresivum, které u některých lidí snižuje chuť na čokoládu. Např. jedna šestapadesátiletá žena trpěla nutkavou chutí na čokoládu prakticky celý svůj život. Jedla až kilo čokolády denně. Když upadla do depresí, lékař jí předepsal bupropion, aby se zlepšil její psychický stav. Chuť na čokoládu prakticky okamžitě zmizela. Čokoláda už jí prostě nic neříkala.

Jen za první měsíc léčby zhubnula tří a půl kilogramu. Tento prospěšný účinek nebyl pouhým důsledkem působení léku na náladu. Bupropion odstraňuje nutkavou touhu, i když se člověk cítí dobře. Je možné, že účinkuje z toho důvodu, že je chemicky příbuzný fenylethylaminu (PEA), což je, jak jsme si již dříve řekli, látka podobná amfetaminu, která se nalézá v čokoládě, v sýru a v uzeninách.

Topiramate (Topamax) se používá při záchvatech. Poté, co vědci zjistili, že tento lék současně snižuje chuť k jídlu a dokonce způsobuje i ztrátu nadváhy, testovali jej u lidí s vážnými problémy s přecpáváním. Zajímalo je, zda jim nepomůže. Ukázalo se, že tomu tak skutečně je. Po několikaměsíční léčbě hubnul průměrný pacient dvanáct kilogramů.

Je však třeba vyslovit vážné varování. Všechny léky mají vedlejší účinky. Naloxon může způsobit problémy s játry a topimarate může přivodit šedý zákal. Vedlejší účinky změny stravy (směrem ke zdravé) jsou oproti tomu pouze pozitivní – ztráta nadváhy, snížení hladiny cholesterolu, snížení krevního tlaku a další.

Většina lidí dokáže zvládnout svůj vztah s čokoládou bez toho, že by museli užívat léky. Pokud je to třeba, zcela se s čokoládou rozlučte – anebo možná změňte destruktivní vztah na platoničtější přátelství.

Shrnutí

Závislost na čokoládě je reálnou věcí. Vědci identifikovali překvapující množství přirozených látek, které vyvolávají příjemný účinek čokolády na mozek.

Dokonce i samotná chuť čokolády působí na mozek podobným, byť mnohem slabším účinkem jako opiáty. Ty samé léky, které blokují účinky heroinu a morfia, dokáží odbourat i chuť na čokoládu.

Ano, čokoláda skutečně obsahuje hodně tuku a cukru, jak se možná obáváte. Výrobci však objevili způsoby, jak množství tuku omezit a přitom zachovat dobrou chuť.

Pokud jste mladá žena, pak si můžete všimnout, že chuť na čokoládu souvisí s vaším menstruačním cyklem. Úprava stravy- dokáže snadno vyrovnat hladinu hormonů, které jsou za tyty výkyvy v chuti odpovědné.

Z knihy „Breaking the Food Seduction“ od amerického lékaře a autora Neala Barnarda, předsedy a zakladatele nevýdělečné organizace Physicians Committee for Responsible Medicine.

Počet přečtení: 5 503 Datum: 19. 9. 2011

Hubnout se dá i s čokoládou

Tajemství spočívá v kvalitní hořké čokoládě s co největším podílem kakaa i dalších přirozených složek. Foto: Profimedia.cz

Musíme podle něj pochopit několik věcí. Tajemství spočívá v kvalitní hořké čokoládě s co největším podílem kakaa i dalších přirozených složek. Přesněji řečeno v rozdílu mezi ní a mléčnou variantou, která obsahuje výrazně méně kakaa, ale o to více cukru. Podle něj je přesně tohle rozdíl mezi čokoládovými anděly a démony. To není jen zkušenost z jeho programu hubnutí, ukazují to podle jeho názoru i vědecké výzkumy.

Hořká chuť kakaa není něčím, z čeho by většina konzumentů byla nadšená. Ale právě ta nám může pomoci, abychom dokázali ovládat, kolik toho sníme. Nizozemští vědci požádali skupinu dobrovolníků, aby si nechali rozpustit na jazyku 30 gramů čokolády obsahující 85 % kakaa a pak ji spolkli. Část z nich k ní jenom čichala.

Vědci pak u nich zaznamenali sníženou chuť k jídlu. O třetinu až o polovinu. Tento snížený apetit se shodoval s poklesem neurohormonu ghrelinu, který se vytváří v žaludku, a tedy i poklesem pocitu hladu.

Clower zároveň poukazuje na to, že hořké příchutě, jako jsou ty v kakau, můžou zpomalit vyprazdňování žaludku až o 30 % v době 45 minut po jídle. Pomalejší trávení brzdí i vstřebávání cukrů, tedy i produkci inzulínu, podobně jako následný pocit hladu a tak dále.

Podstatná však nejsou tato a další zajímavá zjištění, důležité je podle něj to, abychom se naučili vychutnávat malé kousky kvalitní čokolády. A využili svého labužnictví ke zvolnění tempa konzumace, opustili bezmyšlenkovité hltání a přejídání, které vyplývá z našeho chaotického vztahu k požívání potravin.

Proto je podle něj velice důležité, abychom kostičku čokolády v puse nerozkousali a nezhltli. Musíme ji nechat pomalu rozpustit na jazyku a rozkošnicky si tu dobrotu vychutnat.

Vědci z americké Northwestern University při tom zkoumali reakce mozku.

Během sedmi skenů se hodnocení efektu, který kousek vyvolal, přesouvalo od „Hrozně chci další“ k „Ne, už nechci“, až k „Kdybych si dal víc, bylo by mi špatně“.

Vědci mluvili o tomto posunu jako o smyslovém zasycení. Samozřejmě u každého člověka k němu dochází s různou rychlostí a v různé míře. U všech byla ale jasná jedna věc. K posunu od ano k ne potřebuje mozek, aby čokoláda strávila víc času na jazyku a méně času v hltanu.

Pro obezitology a odborníky na hubnutí není tento závěr ničím novým. Pokud budeme čokoládu nebo i jiné jídlo hltat, sníme ho mnohem víc, protože trvá určitou dobu, než mozek dostane signál, že jsme sytí.

Budete mít zájem:  Dušnost Při Zápalu Plic U Deti Priznaky?

Když si čokoládu necháme rozpustit na jazyku, nejenže si užijeme všechny rafinované odstíny její chuti, ale také jí sníme méně. Tento efekt platí i pro jiná jídla. Díky němu pak můžeme jíst, kolik chceme, protože chceme málo nebo spíše jen tolik, kolik naše tělo potřebuje.

Propracovat se k tomuto přirozenému přírodnímu mechanismu je cílem kurzů doktora Willa Clowera. Čokoláda je podle něj dobrá pomůcka k jeho dosažení. Bývá však nejprve nutné posunout se od konzumace těch přeslazených mléčných k těm s co nejvyšším obsahem kakaa, minimálně se 70 %.

Není pochyb o tom, že čokoláda patří k energeticky vydatným potravinám. Pokud po ní nechceme přibírat, musíme ji mlsat v omezeném množství. Doktor Clower nabízí absolventům svých kurzů hubnutí jednoduchou pomůcku.

Jeden kousek co nejtmavší čokolády by měl být velký jako poslední článek palce na ruce. Doporučuje sníst tento první dílek 30 až 40 minut před jídlem. Pomůže nám to zkonzumovat méně jídla.

Kakaové máslo podle něj zpomalí trávení a zmírní vzestup inzulínu, navíc se spustí signály smyslového zasycení.

Druhý kousek si můžeme dát po jídle jako sladkou tečku. Smyslem sladkých teček je podle doktora Clowera zase to, že lidé díky nim velmi často omezují nebo úplně vypouštějí neuvědomělé uzobávání nejrůznějších dobrot.

Problém přejídání přirovnává k reflexu zlatých rybiček, které jsou schopné spořádat tolik potravy, až z toho mají různé problémy včetně potíží s plaváním.

U člověka je jedním z těchto reflexů syndrom čistého talíře. Tedy to, co většina z nás slýchávala v dětství: „Koukej to dojíst, jídlo se nevyhazuje.

“ Většina z nás pak spořádá i to, co by nemusela, protože je zvyklá vyluxovat všechno na talíři.

Will Glower navrhuje následující postup. Pokud si po obědě nebo po večeři dáváte dvě sousta čokolády velikosti palce, přichystejte si ještě třetí.

A necháte ho před sebou na prázdném nebo čistém talíři ještě pět minut poté, co jste si pomalu vychutnali přechozí dva kousky. Nemusíte na něj zírat, povídejte si s lidmi okolo, popíjejte vodu nebo vínko, prostě dělejte cokoli jiného.

Po pěti minutách ho dejte stranou, mimo váš dohled a dosah. Nechte si ho k dalšímu jídlu.

Smyslem je tlumit reflex, který vás vede k přejídání. Pomůže vám to získat kontrolu nad svým rozhodnutím. A tento postup osvobodí i od nutkání jíst, když už nechcete nebo víte, že to je nerozum.

Pak byste měli trénovat, abyste pokaždé nechali kousek jídla na talíři. Pár lahodných soust. Chvíli kolem nich lelkujte a po pěti minutách je dejte do krabičky do lednice nebo zbytky prostě vyhoďte do koše, aby vás nelákaly. Brzy zjistíte, že nutkání vše dojíst bude po týdnu až třech výrazně menší, a hlavně zvladatelné.

V knize Jezte čokoládu a zhubněte (nakladatelství Pragma) najdete další rady doktora Clowera. Jsou v ní i jídelníčky a recepty. Tomu, kdo by se jí chtěl řídit, bych ale doporučil konzultace s odborníky, třeba psychology, kteří se zabývají hubnutím. Clowerova knížka, jakkoli je čtivá, totiž neřeší otázky pohybu, matematiky kalorií ani zvládání emocí v nejrůznějších situacích.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Hlavní zprávy

Sladká i hořká. Čokoláda v otázkách a odpovědích

  • Jaké máme druhy čokolády u nás?

Podle obsahu kakaové sušiny rozeznáváme čokoládu hořkou, mléčnou a bílou. Někdy se můžeme setkat u mléčné čokolády s označením „family mléčná čokoláda“, která dle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % kakaové sušiny.

  • Co vlastně obsahuje čokoláda?

Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, sójový lecitin jako emulgátor, vanilkové aroma, u mléčné čokolády ještě sušené mléko.

  • Co je dobré sledovat na obalu čokolády?

Především si všímáme označení čokoláda – hořká, mléčná (u náhražek označení čokoláda nenajdeme, jen název např. kakaová pochoutka nebo mléčná pochoutka, kakaová poleva, nečokoládová cukrovinka) plus údaj o podílu kakaové sušiny – v případě hořké čokolády to je minimálně 35 %, u mléčné 25 %, u bílé čokolády to je minimálně 20 %.

  • O čokoládě se říká, že je kalorická, nicméně má pro zdraví nějaké benefity? Jaké?

Hlavním přínosem pro zdraví jsou v kakaové hmotě obsažené polyfenolové látky s antioxidačním účinkem a také theobromin, který vykazuje mírně povzbuzující účinek. Složky obsažené v čokoládě zmírňují úzkosti, dobře působí na zdraví cév a mají i protisrážlivé účinky.

V čokoládě najdeme také řadu minerálních látek, jistě stojí za zmínku obsah hořčíku, železa, manganu, mědi a draslíku. Platí tedy, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím větší obsah zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo tedy patří hořká čokoláda mezi superpotraviny.

  • Jakou čokoládu bychom měli kupovat?

Jak již bylo zmíněno, čím vyšší obsah kakaové sušiny, tím vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Aby mohl být výrobek označen jako hořká čokoláda, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, v případě mléčné čokolády minimálně 25 %.

Za ideál se považují čokolády s velmi vysokým obsahem kakaové sušiny, např. až 90 %, ovšem tyto výrobky bývají zároveň málo sladké a spotřebiteli příliš nechutnají. Řešením je tedy zlatá střední cesta, tj. vybírat výrobky s 60 – 70 % kakaa.

  •  Jakou čokoládu bychom rozhodně kupovat neměli?

Rozhodně bychom se měli vyhýbat náhražkám čokolády. Náhražky čokolády jsou označovány jako mléčné nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka, rozhodně v názvu nenajdeme čokoláda. Hlavní rozdíl mezi „pravou“ čokoládou a její náhražkou spočívá v tom, že kakaové máslo je v případě náhražek nahrazeno levnějším palmovým, kokosovým nebo palmojádrovým olejem, který se musí ztužovat.

  • Jak poznám náhražku čokolády? Nejen z obalu? Chutná jinak?

Ano, rozdíl poznáte hned. Náhražky jsou matné, jakoby mazlavé, rozhodně se na jazyku příjemně nerozpouští jako v případě čokolády, hmota také rychleji měkne, při lomu nemá ostré hrany. V kakaových pochoutkách tedy nenajdeme žádné kakaové máslo, jen ztužené rostlinné tuky (s převahou zdravotně méně výhodných nasycených mastných kyselin) a trochu kakaového prášku pro barvu.

  • Občas se na čokoládě objeví takový bílý povlak – může se pak ještě čokoláda jíst?

Bílému povlaku na čokoládě se někdy říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bílou vrstvou. Může se jednat buď o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, nebo o tzv.

tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Navzdory pečlivé regulaci celého výrobního procesu může dojít k tomuto jevu, který však neovlivňuje bezpečnost výrobku.

Ostatně, tuto informaci také najdeme na obalech čokolád, kdy výrobce spotřebitele o této možnosti informuje a také sděluje, že není na závadu.

  • Teď před Vánoci a Mikulášem jsou obchody plné čokoládových figurek, kolekcí – z čeho jsou vlastně vyrobené?

Jak poznám, že je to kvalitní čokoláda? Lze se orientovat podle ceny? Na co si dá pozor, pokud kupuji figurku, případně kolekci? Jaký je problém těchto kolekcí a figurek?

Prvním vodítkem je určitě cena – čím vyšší, tím pravděpodobnější je, že kupuji čokoládu.

Při výběru čokolád bych se měla řídit nejen názvem (čokoláda versus kakaová pochoutka), přítomností, nebo naopak chyběním údajů o obsahu kakaové sušiny, ale i přehledností a čitelností uváděných údajů. Smutnou pravdou je, že pokud se jedná o náhražku, jsou údaje často nečitelné nebo neúplné.

  • Kolik čokolády můžeme jíst, aby nám neškodila? Kolik ji mohou sníst děti?

S klidným svědomím si dospělý i dítě může dopřát štráfek (řádek) čokolády. Pokud to bude jediná sladkost za den, tak klidně denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector