Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. A není divu – tato pochoutka totiž nejen skvěle chutná, ale také zlepšuje náladu.

Díky obsahu dopaminu a „hormonu štěstí“ serotoninu jsou kakaové boby účinným přírodním antidepresivem a jejich konzumace má příznivé účinky na duševní zdraví.

Navíc má čokoláda díky obsahu theobrominu i povzbuzující účinky. S kvalitní čokoládou tedy mlsání může být i zdravé, pokud si jí ovšem dopřejete s mírou.

Jak poznáte kvalitní čokoládu?

Nejzdravější čokoláda je samozřejmě ta, která má vysoký obsah kakaa a zároveň málo cukru. Opravdu kvalitní čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, a k jejímu dochucení by měly být použité pravé vanilkové lusky.

Obsah kakaa je sice různý podle toho, jestli čokoláda mléčná nebo hořká, obecně by ale měly v mléčné čokoládě být alespoň 35% kakaové sušiny. Taková čokoláda má jemnou konzistenci, voní po kakau a hladce se rozplývá na jazyku. Když jí zlomíte, uslyšíte zřetelné křupnutí. V chuti můžete rozeznat květinové, ovocné či kořeněné podtóny.

V levnější čokoládě často najdete palmový olej

O něco levnější tabulky čokolády, které často najdeme na policích obchodů, jsou takzvané čokolády s ekvivalentem.

U takové čokolády je kvůli levnější ceně část kakaového másla nahrazena rostlinným tukem (často to bývá palmový olej). Tyto rostlinné tuky by ale měly nahrazovat maximálně pět procent celkového obsahu kakaového másla.

I u této čokolády ale platí, že by měla obsahovat minimálně 35% kakaového prášku.

Čokoládová pochoutka není čokoláda!

Nejlevnější“ čokolády“ se pak už čokoládou vůbec nedají nazývat. Dokonce se ani jako čokoláda nesmějí prodávat – obchodech je najdeme pod názvem „čokoládová pochoutka“ nebo „čokoládová poleva“.

Často se z nich vyrábějí nejen polevy na dorty, ale i různé čokoládové figurky. Tyto produkty ale už obsahují jen malé množství kakaa (často méně než 10%) a kakaové máslo je v nich zcela nahrazené levnějším rostlinným tukem.

O to víc se v nich ovšem najdete cukru

Konzumace těchto levných náhražek čokolády tedy vašemu zdraví příliš neprospěje. Pokud tedy máte chuť na sladké, ale zároveň chcete dbát na své zdraví, dopřejte si radši menší kousek kvalitnější čokolády.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Kakaové boby a zdraví

Kakaové boby patří mezi takzvané superpotraviny. Obsahují velké množství minerálů, především hořčíku, a také antioxidantů. Jejich léčivé účinky znali už staří Aztékové a Mayové. Kakaové boby využívali například jako lék proti průjmu, kakaové máslo bylo zase používané na ošetření popálenin.

Kakaové boby patří mezi nejvýznamnější zdroj antioxidantů na světě. Syrové kakao obsahuje až 10% flavonoidních antioxidantů. Pro srovnání – to je dvakrát více, než jich najdete v červeném víně, a dokonce třikrát více, než v zeleném čaji.

Není divu, že čokoláda se v 17. a 18. století prodávala pouze v lékárnách a byla častým doplňkem při rekonvalescenci. Používala se také jako lék proti horečce nebo porucha trávení, dokonce i jako podpůrná léčba při porodu.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Dnes 13.9.2021 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití slevového kódu „TAJEMSTVIZDRAVI“. Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.

Kvalitní hořká čokoláda:

  • Obsahuje antioxidanty
  • Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • Pomáhá předejít kardiovaskulárním onemocněním, chrání srdce a cévy
  • Je bohatá na minerály, především hořčík fosfor a draslík
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá chránit pokožku před vlivem slunečního záření
  • Chrání proti zubnímu kazu
  • Má stimulující účinky
  • Zvyšuje prokrvení těla
  • Zlepšuje náladu
  • Je přírodním antidepresivum
  • Má afrodiziakální účinky
  • Pomáhá předejít vzniku cukrovky
  • Podporuje imunitní systém

Čokoláda a duševní pohoda

Jste zvyklí si dát kousek čokolády pro zahnání splínu a zlepšení nálady? Pak vás možná potěší, že ékaři už od 16. století doporučovali čokoládu jako lék proti špatné náladě a dnešní vědecký výzkum tyto efekty čokolády potvrzuje.

Konzumace hořké čokolády má blahodárný vliv na psychiku a duševní zdraví. Kakaové boby a tedy i čokoláda s vyšším podílem kakaa jsou považovány za účinné přírodní antidepresivum.

Proč tomu tak je? Kakao obsahuje hned několik látek, které působí na lidský mozek a vyvolávají pocity pohody a štěstí. Jsou to především tryptofan, anandamid, arginin, fenylethylamin a dopamin. Pojďme se blíže podívat na to, co tyto látky v lidském mozku dělají.

Hormony štěstí vám zvednou náladu

Tryptofan je esenciální aminokyselina, ze které si naše tělo vyrábí „hormon štěstí“ serotonin. Serotonin je neurotransmiter, který se podílí na vzniku nálad a jeho nedostatek v mozku způsobuje například deprese, poruchy spánku, změny nálady, podrážděnost a nechutenství.

Anandamid je látka, která je přirozeně přítomná v našem mozku. Pomáhá navodit pocit uvolnění a blaženosti. Anandamid patří mezi endogenní kanabinoidy –  funguje tedy podobně, jako THC v marihuaně – rozdíl je ale v tom, že naše tělo si ho přirozeně vyrábí samo.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Je čokoláda lepší než sex?

Fenylethylamin je také někdy přezdívaný „hormon lásky a štěstí“. Tělo si ho vyrábí z aminokyseliny fenylalaninu, kterou rovněž najdeme v kakau. Fenylethylamin se v těle vytváří v okamžicích nadšení. Tato látka zvyšuje tělesnou teplotu a pomáhá zlepšit soustředění.

Fenylethylamin vyvolává v mozku vyplavování dopaminu. To je neurotransmiter, který v mozku plní větší množství funkcí, nejznámější ale jeho vliv na motivaci a vznik příjemných emocí. Dopamin je v mozku vyplavovaný například při orgasmu. Občas se říká, že čokoláda je lepší než sex – a právě díky dopaminu na tom něco pravdy bude.

Čokoládou proti stresu

Všechny tyto látky vyvolávají pocity blaženosti a štěstí a vyskytují se například v mozku zamilovaných. Lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mívají nižší hladinu stresových hormonů než ti, kteří této pochoutce neholdují.

V kakau se nacházejí i MAO inhibitory – látky, které zajišťují, že výše uvedené neurotransmitery zůstanou déle v krevním oběhu, protože zpomalují jejich odbourávání. Díky tomu pozitivní efekt kakaa na duševní pohodu vydrží déle.

Theobromin rychle dodá energii

Čokoláda má i povzbuzující účinky. Pomáhá zvýšit koncentraci, prokrvit mozek a krátkodobě zlepšit paměť.

Theobromin obsažený v čokoládě totiž působí podobně jako kofein. Stimuluje nervový systém, rozšiřuje cévy a uvolňuje svaly. Na rozdíl od kofeinu má ale o něco slabší účinky.

Povzbudivé působení theobrominu na lidský organismus je oproti kofeinu zhruba čtvrtinové.

Theobrominu najdete v kakau zhruba jedno až dvě procenta. Čokoláda kromě toho obsahuje i malé množství kofeinu – to je ale z hlediska jejich stimulačních účinků zanedbatelné. Čokoláda vás tedy neprobere stejně efektivně jako šálek kávy. Ve spojení s dalšími účinky na nervový systém ale tyto povzbuzující účinky pomáhají zajistit větší čilost a lepší náladu.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Čokoláda proti stárnutí a rakovině

Silné antioxidanty v hořké čokoládě zpomalují stárnutí organizmu a pomáhají předejít rakovině. Hořká čokoláda těchto látek obsahuje opravdu široké spektrum – najdete v ní například polyfenoly, flavanoly či katechiny.

Flavanoly kromě toho pomáhají také snížit krevní tlak. Podporují totiž v cévách produkci oxidu dusnatého, který jim dává signál k uvolnění a snížení odporu. Díky tomu se cévy rozšíří a dojde ke snížení krevního tlaku.

Kakao v čokoládě prospívá zdraví srdce a cév

Antioxidanty také chrání cévy před oxidativním stresem a tím pomáhají předcházet jejich poškození. Tím dále snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. K tomu napomáhá i vysoký obsah hořčíku v kakaových bobech.

Hořká čokoláda prospívá zdraví srdce a cév ještě z jednoho důvodu. Kakao totiž pomáhá zvyšovat hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL) v krvi. Existují studie, které také prokázaly, že hořká čokoláda snižuje hladinu škodlivého typu cholesterolu (LDL) u mužů, kteří mají jeho hladinu zvýšenou.

Mlsáním proti cukrovce

Konzumace hořké čokolády také snižuje inzulinovou rezistenci a tím kromě snížení rizika vzniku srdečních onemocnění především pomáhá předejít vzniku diabetu.

Hořká čokoláda ​kromě toho také snižuje srážlivost krve, čímž pomáhá předejít trombóze nebo infarktu.

Díky tomu by se její nadměrné konzumaci ale měli vyhnout lidé, kteří mají srážlivost krve nízkou.

Mohlo by vás zajímat:  Tajemství zdravých zubů

Bioaktivní látky v hořké čokoládě, především antioxidanty flavanoly, také pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky slunečního záření. Podle studie z roku 2009 pravidelná konzumace hořké čokolády dvojnásobně zvýšila množství slunečního záření, kterému mohli být studovaní jedinci vystaveni, než se jejich pokožka spálila.

Budete mít zájem:  Zánět V Těle Léčba?

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Čokoláda proti zubnímu kazu i jako afrodiziakum

Čokoláda proti obecným předpokladům také dokáže ochránit zuby před zubním kazem. Kakao totiž obsahuje fluor, který zubům prospívá, a kakaové máslo na povrchu zubů zase vytváří ochranný povlak, který obsahuje množství tříslovin. Ty potom chrání zuby před působením škodlivých bakterií.

Kromě toho také kakao obsažené v čokoládě působí jako afrodiziakum, především pro ženy. Není tedy divu, že právě čokoláda je tradičním dárkem mezi zamilované páry. Afrodiziakální účinky čokolády má na svědomí látka zvaná fenylethylamin, na jejíž vliv jsou prý ženy citlivější než muži.

Obsah minerálů

Hořká čokoláda obsahuje velké množství pro lidský organismus důležitých minerálů. Jedna 100g tabulka 70% až 85% hořké čokolády obsahuje:

  • Mangan – 98% doporučené denní dávky
  • Měď – 89% doporučené denní dávky
  • Železo – 67% doporučené denní dávky
  • Hořčík – 58% doporučené denní dávky

Kromě toho v ní najdete i draslík, selen, a fosfor.

Jaké množství čokolády vám prospěje a podpoří zdraví?

Samozřejmě asi nebude zrovna nejzdravější, pokud byste snědli celou tabulku čokolády na jedno posezení. Jaké je tedy vhodné množství čokolády, jehož konzumace se považuje za zdravé?

Vědci se nemohu úplně shodnout, ale většina odhadu se pohybuje mezi 20 až 50 g kvalitní hořké čokolády 3x týdně až jednou denně. V tomto množství hořká čokoláda nejen prospívá zdraví, ale také zahání chuť na mlsání jiných sladkostí. Pokud tedy máte chuť na kousek čokolády, dejte si jej bez výčitek.

Nepražené kakaové boby – zdravější alternativa čokolády

Pokud se chcete úplně vyhnout konzumaci cukru, můžete jako alternativu vyzkoušet nepražené kakaové boby. Konzumací nepražených bobů získáte to nejlepší z kakaa bez toho, abyste svůj organismus zatěžovali dalšími látkami, často přidávanými především do méně kvalitních čokolád.

V nepražených kakaových bobech jsou zachovány všechny důležité látky, neovlivněné tepelným zpracováním – především antioxidanty, které se tepelným zpracováním ničí. Nepražené kakaové boby obsahují dokonce více antioxidantů, než kvalitní vysokoprocentní čokoláda. Antioxidanty v syrových kakaových bobech jsou navíc vysoce stabilní a pro lidský organismus snadno vstřebatelné.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Kakao a zdraví střev – přírodní probiotikum

Oproti třeba i kvalitní hořké čokoládě kakaové boby navíc obsahují výrazně větší množství vlákniny, která usnadňuje trávení a působí jako přírodní probiotikum.

V nepražených kakaových bobech najdete i velké množství hořčíku a organické síry. Především hořčík je při v současnosti rozšířeném způsobu stravování jedním z nejvíce nedostatkových minerálů. Přitom právě hořčík výrazně přispívá ke zdraví srdce a cév a pomáhá předejít kardiovaskulárním onemocněním.

Nepražené kakaové boby se hodí pro rychlé dodání energie. Dokážou podpořit koncentraci a zahnat pocit hladu. Už pouhé dva až tři kakaové boby snědené například před cvičením nebo větší duševní námahou vás doslova nakopnou k lepšímu výkonu a navíc přitom i zlepší vaši náladu.

Vyzkoušejte kakaové boby v celku, nasekané nebo jako prášek

Můžete je chroupat jen tak, pokud vás neodradí jejich výrazná hořká chuť, nebo je přidávat do nejrůznějších pokrmů. K tomu se hodí buď kakaové boby nahrubo nasekané na malé kousky v mixéru, kterými se například dají zdobit dezerty, nebo prášek z nepražených kakaových bobů, který se dá použít všude tam, kam bystě běžně přidali klasické kakao.

Prášek z kakaových bobů si můžete přidat například do jogurtů, smoothies, kaší, dezertů či hlavních jídel – fantazii se meze nekladou. Je ale lepší, pokud nepražené boby neprojdou tepelnou úpravou, aby se v nich zachovaly všechny zdraví prospěšné látky. Nejvíce se tedy hodí do nepečených a nevařených jídel.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

K snídani si například můžete si například připravit chutné smoothie plné proteinů jednoduše tak, že s vodou či mlékem rozmixujete několik jahod, banán, dvě lžíce konopného proteinu a prášek z nepražených kakaových bobů podle chuti.

Máte nějaké vlastní recepty na přípravu jídel s nepraženými kakaovými boby? Podělte se o ně v komentářích.

Mýty a fakta o čokoládě

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Čokoláda je snad nejoblíbenější sladkostí vůbec. Milujeme čokoládové dezerty i čokoládovou zmrzlinu. Přesto se v našem jídelníčku objevuje spíše jakoby za odměnu a trpíme výčitky jen při pohledu na ni. Proč? Protože se z nejrůznějších zdrojů dozvídáme, že zdraví škodí a podporuje tloustnutí. Pravda ale často není černobílá…

Čokoláda jako strašák

Pro lidské tělo je nejhorší vysoký obsah tuků a cukrů a s tím spojený i vysoký glykemický index. Nehledě na to, když je tabulka čokolády ještě dochucena náplní z mléka, smetany nebo alkoholového likéru.

Mluvíme tady o mléčné či bílé čokoládě, která je spíše směsí ztuženého tuku, bílého cukru a sušeného mléka. Často se neobejde ani bez konzervantů a „éček“. Když se na její složení podíváme zblízka a pořádně, nevypadá už příliš vábně.

Natož, abychom si ji chtěli dopřát jako ten nejlahodnější dezert na světě.

Konzumovat tento typ čokolády denně, zaděláme si tak akorát na obezitu a další civilizační nemoci – vysoký tlak, ucpání cév, cukrovku a mnoho dalších. Tabulkovým čokoládám, bonboniérám, čokoládovým tyčinkám a nejrůznějším čokoládovým pralinkám je tedy nejlepší se vyhnout obloukem. Znamená to ale, že musíme vynechat opravdu veškerou čokoládu?

Čokoláda jako superpotravina

O superpotravinách toho bylo již napsáno dost. Mnoho z nás ale stále ještě neví, že mezi superpotraviny patří i kakaové boby. A právě syrové kakaové boby jsou základem každé čokolády.

Koncentrují v sobě až neskutečně vysoké množství bílkovin, vitaminů a minerálů jako je fosfor či hořčík, navrch je obohacená o enzymy.

Tím dokáže pokrýt velkou část potřeby živin každého lidského organismu.

Kakaové boby se pyšní vysokou výživovou hodnotou, kterou naše tělo dokáže beze zbytku zpracovat a na maximum využít. Je však potřeba rozlišovat mezi tzv. živou a klasickou čokoládou.

Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, proto obsahuje tolik důležitých a zdraví prospěšných látek a mí i nízký glykemický index. Nesetkáme se tady s příměsí mléka a tuku, s kterými má lidské tělo problémy se vypořádat.

Čokoládu v živé (neboli RAW) variantě si tedy můžete dopřávat bez výčitek klidně každý den.

Variace na zdravou čokoládu

Živá čokoláda zní často dost exoticky, zkusíme tedy představit příklady, jak živou čokoládu konzumovat a dokonce si ji i připravit v pohodlí domova:

  1. Kakaové boby jako základní surovina. Podobně jako u kávových zrn existují různé druhy, které vytvářejí nejrůznější chuťové nuance.
  2. Kakaové máslo se vyrábí speciálním způsobem drcení kakaových bobů a představuje jejich čistý tuk. Není nijak výrazně zabarveno, proto se dá použít i k výrobě RAW bílé čokolády.
  3. Kakaový prášek se vyrábí přímo z kakaových bobů. Neobsahuje však tolik tuku jako kakaové máslo.
  4. Kakaová pasta přichází na svět mletím nepražených BIO kakaových bobů. Vše probíhá za nízké teploty do té doby, než vznikne pravá hořká čokoláda. Ta se vysušením promění v pastu.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Jak poznat skutečně kvalitní čokoládu?

Obecně je známo, že čím vyšší procento kakaa obsahuje, tím je čokoláda zdravější. Je to tím, že v ní nenajdete přidaný cukr. Ovšem pozor na zaměňování vysokoprocentní čokolády a RAW (syrové) čokolády.

Klasická vysokoprocentní čokoláda ztrácí některé své blahodárné vlastnosti průmyslovým zpracování a přidáním dalších ingrediencí (cukr, mléko a další látky). RAW čokoláda naopak tyto škodlivé látky neobsahuje a zachovává si svoji vysokou výživovou hodnotu.

Kvalitní RAW čokoládu koupíte například u Vitalvibe.cz.

Inspirujte se recepty na domácí a zdravou čokoládu

  • Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek
  • Mandlovo – čokoládový krém neboli „Rawtella“
  • Ingredience: 80 g mandlového RAW másla, 25 g kakaového RAW másla, 2 – 3 polévkové lžíce medu, ½ polévkové lžíce kakového RAW prášku

Postup: Do rozpuštěného kakaového másla vmíchejte mandlové máslo a vytvořte tuhý krém. Do něj pak vmíchejte med a kakaový prášek.

  1. TIP na křupavou chuť: přes noc namočte plátky mandlí ve studené vodě a přidejte do krému.
  2. Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek
  3. Čokoládové pralinky s kokosovým krémem
  4. Ingredience na čokoládu: 50 g kakaového RAW másla, 40 g  za studena lisovaného kokosového oleje, 2 – 4 polévkové lžíce medu, 20 g kakového RAW prášku
  5. Ingredience na krém: 50 g strouhaného BIO kokosu, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
Budete mít zájem:  Vitamíny Na Co Jsou?

Postup: Kakaové máslo nastrouhejte na hoblinky a ve vodní lázni smíchejte s kokosovým olejem, medem a kakaovým práškem. Míchejte, dokud se nevytvoří čokoláda. Tu pak nalijte na dno formiček na pralinky a dejte na 5 minut do mrazáku.

Mezitím připravte kokosový krém. Rozmixovaný kokos nasypte do misky a smíchejte jej s medem a olejem. Vyndejte formičky z mrazáku a přidejte kokosový krém. Opět zalijte čokoládou a dejte zpět do mrazáku ztuhnout na cca 10 minut.

Pralinky jsou připravené k servírování.

Více receptů najdete v ebooku „Zamilujte se pravé syrové čokolády“.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Veganské čokolády

V čem je veganská čokoláda tak speciální? Označení vegan znamená, že čokoláda neobsahuje žádné živočišné suroviny. To však není výhra jen pro vegany.

Na těchto produktech si pochutnají všichni, kdo milují chuť kakaových bobů a potrpí si na kvalitu. Ponořte se s námi do tajů čokolád nejen pro vegany a zjistěte, proč se vyplatí po nich sáhnout.

A věděli jste, že existuje i mléčná vegan čokoláda?

Co se v článku dozvíte:

Jak poznáte veganskou čokoládu?

Většina veganských čokolád je takto označena přímo na obalu. Poznáte to ale i rychlým pohledem na složení. Taková čokoláda totiž neobsahuje žádné živočišné složky – tedy především ne mléko, a to ani to sušené.

Do hořkých veganských čokolád se místo něj nepřidává většinou nic, občas se můžete setkat jen s vanilkovým extraktem nebo surovinami jako chilli nebo sůl. Její intenzivní chuť však většinou vylepšovat nepotřebuje.

V „mléčných“ veganských čokoládách je mléko nahrazeno rostlinnou složkou – většinou ořechy. 

V čem se liší?

Hlavními dvěma odlišnostmi veganských čokolád je složení a zpracování.

Veganské čokolády obvykle najdete v hořké variantě, a to proto, že obsahují často pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a sladidlo – třtinový nebo bílý cukr.

Někdy bývá do veganských čokolád přidaný i sójový lecitin, který zajistí dokonalé spojení všech ingrediencí. Jde to ale i bez něj!

Producenti musí dávat velký důraz na všechny technologické procesy při zpracování.

Jelikož kvalitní veganské čokolády neobsahují žádná zbytečná dochucovadla, konzervanty a nadbytečné tuky, daleko více se dbá na kvalitu kakaových bobů i kakaového másla.

Zároveň se do veganských čokolád často místo bílého rafinovaného cukru přidává cukr třtinový, kokosový nebo jiná přírodní sladidla (kromě medu).

Vlastnosti mají hořké veganské čokolády stejné, jako ty ne-veganské. Jsou krásně lámavé, a dají se využít v kuchyni při pečení i nepečení stejně jako čokolády klasické. Výborně se s nimi pracuje, protože jejich konzistenci nenarušují žádné příměsi a vylepšovadla.

Čokoláda jako zdravá superpotravina – dejte si pravou čokoládu bez výčitek

Kvalitní hořké čokolády mají velmi výraznou chuť, která se skvěle hodí do pečení.

 

Jak veganské čokolády chutnají?

Díky vysoké kvalitě použitých kakaových bobů mají veganské čokolády daleko výraznější chuť než obyčejné hořké čokolády z obchodů. To se především týká těch hořkých bez příměsí.

V puse se krásně rozplynou a vaše chuťové pohárky zaplaví plná chuť čisté čokolády. Mají přímočarou ostrou vůni, lehce štiplavou chuť, která se v závěru rozplyne do sladka.

Na jazyku se vám roztančí všechny možné tóny od hořké drsnosti až po závěrečnou jemnou sladkost. Už malý kousek vás zasytí a zažene mlsnou. Mňam!

Jaké máme čokolády pro vegany?

Ve Světě plodů nabízíme veganské čokolády ve dvou variantách. Buď jako praktické pecičky nebo v tabulkách. Kterou si vyberete?

Vegan čokoláda v pecičkách

Mají hned několik výhod. Nemusíte je lámat a díky tomu, že mají stejnou velikost, se velmi efektivně a rychle rozpouštějí. To ocení zejména profesionálové i nadšení domácí cukráři.

Vám ostatním zase poskytnou profesionální mlsání – pouze otevřete sáček, naberete si, kolik chcete, a sáček znovu zavřete. Nikdo už na vaše tajné mlsání jen tak nepřijde!

Naše hořká čokoláda z Peru je naporcovaná na malinké pecičky. Díky tomu se rychle rozpouští!

71,5% čokoláda z Belgie 

Je výrazná, ale zároveň jemná a krémová. Kakaové boby na tuto čokoládu byly vypěstovány bez chemických přísad a hnojiv. Líbí se nám, že během jejich pěstování byl kladen velký důraz na zachování přírodních zdrojů! Díky vysokému podílu kakaového másla má čokoláda vyšší tekutost a s tím je spojené i její následné využití. Skvěle se hodí na výrobu jemných pralinek nebo dutých čokoládových figurek. 

70% čokoláda z Česka 

I u nás doma se dělají výborné čokolády. A z této čokolády, kterou vyrábí ve Dvoře Králové, máme dvojitou radost! Jednak podpoříme místní producenty a ulevíme i planetě. Tato unikátní čokoláda je veganská a kromě kakaové hmoty obsahuje i kapku extraktu z pravé madagaskarské vanilky! Díky tomu je v puse jemně nasládlá, ale zároveň neztrácí výraznou hořkost, kvůli které ji máme tak rádi. 

60% čokoláda z Peru 

Pouze kakao a cukr, žádná další aditiva. Jen opravdová čokoládová chuť. Za touto dobrotou stojí italská továrna na čokoládu nedaleko Milána, kde už od roku 1946 poctivě vytváří stále nové recepty. Tvoří tak čokoládu, která obstojí i před tím největším kritikem. Je naporcovaná na malé pecičky, v jednom kilogramu jich je víc než 9000 kousků!

Čokoláda z Madagaskaru

Mezi naše prémiové produkty patří čokolády z Madagaskaru. Ty jsou zpracovávané v tabulkách a jejich nepřekonatelná chuť a vůně vám po otevření vyrazí dech. Koupí těchto veganských čokolád z Madagaskaru pomůžete lokálním zemědělcům a producentům.

Všechny suroviny použité k výrobě čokolády pochází přímo z Madagaskaru, čímž se nejen šetří životní prostředí, protože se suroviny nepřeváží několikrát okolo celého světa, ale zároveň se tím podporují tamní pěstitelé.

  Program Raise Trade dohlíží na to, že jsou všechny suroviny pěstovány i zpracovávány lokálně.

100% hořká čokoláda 

Tuto vysoce kvalitní hořkou čokoládu doporučujeme na mlsání pro ty největší fajnšmekry. Její jedinečná chuť se vám zaručeně vryje do paměti. Je vyrobená pouze z kakaových bobů bez jiných příměsí a aditiv. Díky svému původu má specifickou chuť připomínající citrusy a rozinky a zároveň je příjemně hořká a intenzivní. Můžete ji využít dekorování dezertů, do pečení nebo na polevy. Teplota tání této čokolády je 45–50°C, tuhne při 27 °C.

85% hořká čokoláda  

Jemné chutě a vůně lesních plodů. To je celá ona. Hodí se do dezertů, na pečení, na pěny a sorbety. Obsahuje více antioxidantů než brokolice a má vysoký obsah vlákniny. Teplotu tání i tuhnutí má stejnou jako ta stoprocentní, ale kromě kakaových bobů ještě obsahuje třtinový cukr a kakaové máslo, které jí dodává jemnou vláčnost a sladší chuť.

Čím se v čokoládách nahrazuje mléko?

Místo mléka se do „mléčných“ veganských čokolád přidávají buď ořechové pasty nebo rostlinná mléka. Obvyklé je přidávání kešu nebo mandlového mléka, můžete se také setkat se sušeným kokosem či rýžovými mléky a sirupy

Ořechy mají jiné množství tuku než kakakové máslo. Tyto tuky pak ředí směs a máslo a mění jeho strukturu. Proto je taková čokoláda zároveň měkčí, podstatně rychleji se rozpouští a jejich temperování je komplikovanější. 

40% čokoláda s kešu mlékem 

Její textura je velmi specifická. Kešu mléko jí přidává úžasné vlastnosti, díky kterým se nebudete rozplývat jen vy, ale především tato čokoláda na jazyku. Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, navíc oproti hořkým čokoládám obsahuje pouze kešu ořechy, které jí dodávají oříškovou chuť a jemnost.

32% nugátová čokoláda  

Je krémová, voňavá a plná oříšků. Tato čokoláda obsahuje minimálně 24 % lískových ořechů, je vhodná na mlsání i pro přípravu krémů, polev, zmrzlin. Snadno se rozpouští a má hladkou krémovou konzistenci, proto je vhodná zejména na ganache a polevy. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje v podobě voňavé horké čokolády. Rozpouští se už při 40 °C.

Proč je čokoláda zdravá?

Kakao je bohaté na látky zvané flavanoly. Podle studií hořká čokoláda obsahuje až 2–3× více kakaové sušiny bohaté na flavanoly než mléčná čokoláda. Tyto látky mají pozitivní vliv na zdraví srdce a krevní tlak.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Pylovou Alergii?

Vysokoprocentní čokolády jsou bohaté na hořčík, který pomáhá předcházet vzniku křečí. Obsahují také železo, měď, která je nezbytná pro správnou krvetvorbu, zinek a fosfor. Jsou plné i dalších antioxidantů a minerálních látek.

Antioxidační účinky kakaa mohou přímo ovlivnit inzulínovou rezistenci a následně snížit riziko cukrovky.

Kromě jiného obsahují čokolády i kofein, oproti kávě ale jen zanedbatelné množství, takže vzhůru vás při nočních směnách neudrží. 

My ve Světě plodů doporučujeme gurmánům naše veganské vysokoprocentní čokolády, děti spíše potěší mléčná čokoláda. Ať už chcete bez výčitek mlsat u učení, dozdobit pekanové tartaletky s čokoládou nebo si jen vylepšit svůj oblíbený čokoládový dortík, kvalitní vysokoprocentní čokolády jsou to pravé, po čem byste měli sáhnout.

Deset důvodů, proč jíst čokoládu bez výčitek

Kvalitní čokoláda má celou řadu zdravotních výhod
Foto: Profimedia.cz

Z obchodů známe mnoho druhů čokolád či čokoládových pochoutek, ale ne všechny jsou tím, za co je považujeme. Pravá čokoláda, ten pokrm bohů, jak ji nazývali moudří Aztékové, obsahuje minimálně 35 procent a víc kakaové hmoty, pravé kakaové máslo a žádný ztužený tuk, který ucpe cévy dřív, než by mlsoun řekl mňam. To u té kvalitní, vysokoprocentní čokolády (70–85 %) by se s trochou nadsázky dalo téměř říct: na množství nehleďte a kalorie nepočítejte!

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje ve 100 g 2080 kJ. Pokud sníme jen jeden řádek nebo klidně dva, riziko obezity jistě nehrozí, obzvlášť pokud dodržujeme doporučení odborníků, abychom konzumaci čokolády nemíchali s jinými potravinami!

Proč tedy jíst čokoládu bez výčitek svědomí a s dobrým pocitem, že konečně děláme něco pro své zdraví, aniž bychom se museli ládovat zrním a trmácet bahnitou planinou?

Hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor jsou těmi hlavními. Ochrana před osteoporózou, chudokrevností, svalovými křečemi a dalšími problémy je zřejmá a vědecky dokázaná.

Ženy, které pravidelně konzumují minimálně jednu tabulku vysokoprocentní čokolády týdně, prokazují až o 50 procent nižší výskyt osteoporózy a dalších potíží spojených s klimakteriem.

A co teprve ty, které jedí poctivě o pár tabulek víc…

Konzumace čokolády nám nečiní jen božskou slast, ale i zmírní nervozitu, zklidní nastupující migrénu a pomůže zvýšit koncentraci. Norská studie zkoumající účinky nejnovějších antidepresiv došla k překvapivému závěru.

U téměř třetiny léčených pacientů se výrazně zlepšil zdravotní stav jen pouhou pravidelnou konzumací čokolády. Zajímavé je, že byla podávána v kapslích, aby chuťové a smyslové požitky nijak neovlivnily výsledky studie.

Jistě jste to už vypozorovaly samy. Šálek kávy lze nahradit pár čtverečky čokolády. Pokud ještě stále u vás vítězí káva, vynášíme další trumf ve prospěch čokolády.

Časté pití kávy může způsobit osteoporózu, kdežto čokoláda právě naopak. Touto nemocí netrpí jen ženy, ale postihuje stále častěji i muže.

Proto i partnerovi nezapomeňte ke svačině přibalit pár lákavých kostiček. Prevence je lepší než sádra na noze.

Stogramová tabulka čokolády totiž obsahuje až 34 gramů nenasycených tuků, tedy těch zdraví prospěšných. Tak proč si ke svačině nedat alespoň půlku, prosím.

Tentokrát místo studie uvedeme rozsáhlou dotazníkovou akci z Francie, kde měli konzumenti stanovit pořadí potravin, kterých by se v žádném případě nechtěli vzdát. Čokoláda se po chlebu, sýrech a jablkách umístila na krásném čtvrtém místě.

Dá se tedy tvrdit, že patří pro většinu lidí mezi základní potraviny. A to je dobře.

U tohoto tvrzení můžeme lékařským výzkumem rovnou začít. Bylo potvrzeno, že ženy dávají před intimními hrátkami přednost konzumaci čokolády.

Zkoumanému vzorku žen byl promítán obraz manžela či partnera, fotografie oblíbeného herce, zpěváka a nakonec lákavě zabalené čokolády.

Která z těchto variant byla téměř 75 procenty žen vybrána jako společník pro sobotní večer, asi vzhledem k tématu nemusíme zdůrazňovat. U mužů bohužel dopadl výzkum zcela opačně. Hlupáci!

Božskou pochoutku nemusíme užívat jen vnitřně, i když je to určitě nejpříjemnější. Čokoládu můžeme směle použít místo bahna, piva nebo sena formou zábalů.

Pokožka ošetřená čokoládovým nátěrem je odolnější vůči UV záření, což je prevence rakoviny kůže. Zlepšené prokrvení sníží a oddálí vznik vrásek a celkového stárnutí pleti.

To vše díky polyfenolům, kterými je kvalitní čokoláda přímo nabitá.

Argument, který přesvědčí i nejzapřisáhlejší odpůrce této superpotraviny. (Ne že bychom nějakého znali…) Čokoláda naprosto zaručeně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Tento novodobý strašák bude jednou provždy poražen, pokud vezme lidstvo rozum do hrsti a začne se stravovat zdravě, tedy čokoládově. Dokazují to mnohé výzkumy, které ani není nutno citovat.

Vždyť i známý polámaný mraveneček se podle nejnovějších studií neléčil 3x denně práškem cukru, ale třemi čtverečky čokolády. Fakt!

Ne, to není vtip jako s výše zmíněným mravencem. Již pouhé přivonění, natož konzumace, vyvolá sekreci endorfinů v mozku. Pocit štěstí a euforie na sebe nenechá dlouho čekat. Zde pramení i důvod závislosti na čokoládě, tzv. čokoholismu.

Tato závislost, na rozdíl od alkoholismu či drogové závislosti, zatím není vědci tak úplně uznána. A rozhodně není léčena tak, jak by si zasloužila. Příliv nových pacientů by byl jistě obrovský.

Vždyť si představte: komfortní protičokolická léčebna, jen postupné snižování dávek, terapeutické skupiny stejně postižených. Jaká nádhera!

To je zcela zásadní informace pro uživatelky hormonální antikoncepce, která může srážlivost naopak zvyšovat, dále pro všechny pacienty po mrtvici a infarktu nebo lidi s křečovými žilami.

Proto se konzumace čokolády doporučuje i dlouhodobě ležícím pacientům ohroženým vznikem krevních sraženin z absence pohybu.

Čokoláda by se tedy měla stát dárečkem první volby při návštěvě našich blízkých v nemocnici.

Kanadská studie lékařské fakulty z Québeku přirovnává čokoládu k přírodnímu aspirinu, o němž je známo, že rovněž dokáže ředit krev. Její doporučení užívat čtvereček čokolády denně před snídaní bychom si měli vzít k srdci.

A to je náš poslední, naprosto nejzávažnější, nejpádnější a nejdůležitější argument pro konzumaci čokolády. Proč si dávat stále stejná předsevzetí, která nemůžeme a časem ani nechceme splnit.

A proč se týrat domněle zdravými bobulemi neznámého původu? Vždyť snadno dostupnou, super zdravou, a navíc vynikající potravinu máme přímo u svého nosu.

Tak žádné výčitky a vzhůru na nákup léku, který nám vykouzlí ten nejkrásnější úsměv na tváři!

Víte, že …
…čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých kakaových zrnek semen stromu Theobroma cacao? Zdá se, že všechno dobré nejdřív kvasí…
…čokoládu přivezl do Evropy mořeplavec Fernando Cortéz? Ta tragédie, kdyby někde cestou ztroskotal…
…na dvoře pana Montezumy II., vládce Aztéků, byla čokoláda podávána jako nápoj ve zlatých pohárech? Tolik si jí cenili.
…čokoláda je pro psy jedovatá kvůli obsahu theobrominu, který psi neumějí odbourat? Konzumace může být pro ně i smrtelná!
…Češi snědí průměrně 5,2 kg čokolády ročně, čímž zaostávají za Švýcary a Němci? Polepšeme se!
…muzeum čokolády naleznete třeba v pražské Celetné ulici nebo v Táboře? Před návštěvou si preventivně dejte pár čtverečků.
…kostymérka Panství Downton paní Caroline McCallová vytvořila šaty z 60 kg čokolády? Nabízí se otázka, co se s šaty stalo po přehlídce…

:: Škodí zubům – pravda jen částečně. Kakao obsahuje fluór, který zubům prospívá. Po konzumaci čokolády je samozřejmě nutné zuby vyčistit!

:: Způsobuje akné – nikdy nebyla dokázána spojitost mezi konzumací čokolády a vznikem akné. I zde je ale důležité upozornit, že řeč je o vysokoprocentní čokoládě, nikoli její přeslazené náhražce!

:: Tloustne se po ní – přibrat se dá i po nezřízené konzumaci ovoce nebo mléčných výrobků. Pokud tedy budete dodržovat zlaté pravidlo všeho s mírou, nemusíte se konzumace čokolády obávat.

:: Vyvolává návaly chutí – naštěstí je pravdou úplný opak. Pár čtverečků hořké čokolády vám spolehlivě vyrovná rozkolísaný krevní cukr a navodí kýženou kázeň v konzumaci hlavního jídla. Je tedy spíš volbou první pomoci než posledním zatracením.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector