Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Víte, jaké má dýně zdravotní účinky a jak se s ní dá hubnout? V našem vaření patří k nejoblíbenější zelenině, jejíž sezóna je v plném proudu. Jestli jste ji ještě nezkusili, tak děláte velkou chybu!

Tisíce let stará zeleninaČočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Dýně nebo-li tykev, patří mezi čeleď tykvovitou a pochází ze Střední Ameriky. Řadí se mezi nejstarší plodiny, neboť pochází již z doby 5000 let před naším letopočtem.

V současné době můžeme pěstovat nebo koupit mnoho různých druhů a odrůd (Není dýně jako dýně. Poradíme, jak kterou použít v kuchyni).

Mezi nejoblíbenější druhy patří hokaido, špagetová dýně, máslová dýně, Goliáš, muškátová tykev a dýně obecná.

Zázračné dýně

Dýně sice obsahuje až 90 % vody, ale k tomu v ní najdeme vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík.

  • Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie. 
  • Obsahuje poměrně málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky.
  • Na druhé straně vyniká větším množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako jsou draslík a vápník. Navíc obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, takže působí v žaludku sytě a dobře zažene hlad.
  • Všechny druhy dýní pomáhají snižovat krevní tlak, protože obsahují velmi málo sodíku a hodně draslíku. Proto také brání tvorbě krevních sraženin v arteriích. 
  • Mají diuretické, laxativní a hlavně protirakovinné účinky. 
  • Lidé s vysokým tlakem mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale solit by ji měli velmi málo, protože by tím snížili její účinky. Dýně totiž působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.
  • Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva. 
  • Dýně mají navíc vysoký obsah alkalizujících minerálních solí a dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny.
  • Mají příjemně sladkou chuť a pomáhají při čištění organismu.
  • Kromě toho jsou dýně vhodné při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky. Jsou vynikající pro diabetiky.

Protirakovinné účinky
Dýně a brukvovitá zelenina jsou potravinami s nejvyšším protirakovinným účinkem. Obsahují totiž tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek a to je betakaroten, vitamin C a vláknina.

Zhubněte s dýní

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?Díky tomu, že obsahuje velmi málo sacharidů, skoro žádné tuky a  hodně rozpustné vlákniny, navozuje pocit plnosti, dokáže zasytit na delší dobu a navíc vám dodá spousty živin. Nejedná se tedy o tzv. prázdné kalorie.

Má také velmi pozitivní vliv na naše trávení a detoxikační účinky, které se velmi hodí při shazování kilogramů, protože pomáhá vyloučit z těla odpadní látky. Obsahuje navíc lipolytický enzym, díky kterému se snadněji štěpí tuky a ty se pak snáze odbourávají.

Účinky dýně na zdraví

Shrňme si tedy všechny pozitivní účinky dýní na naše zdraví:

  • Posiluje imunitní systém.
  • detoxikační vlastnosti a očistí tak organismus od škodlivých látek.
  • Působí protizánětlivě.
  • močopudné účinky a očisťuje ledviny.Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?
  • Pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Má pozitivní vliv na štěpení tuků a spalování tukových zásob.
  • Omezuje hlad kvůli vyššímu obsahu vlákniny.
  • ochranný vliv na sliznici žaludku.
  • Dýně patří mezi potraviny s nejvyšším protirakovinným účinkem.
  • Dýňový olej slouží jako prevence infarktu, kornatění cév a dalších nemocí.

Dýňové recepty

Dýně jsme si naprosto zamilovali, takže je najdete ve velkém množství našich receptů. Stačí zadat do vyhledavače na Jíme Jinak heslo dýně a budete mít z čeho výbírat.

Nejraději máme dýňovou polévku, omáčku nebo dýni jen tak pečenou na plechu v troubě s česnekem a olejem. Skvělá je také dýně udušená jen na cibulce nebo dýňové rizoto. Dýně se dá smažit v těstíčku, péct v troubě, zapékat či mixovat do sladkých dezertů a přidat do různých pokrmů. Naše nejoblíbenější recepty najdete v článku Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví? Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví? Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví? Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví? Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví? Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

  • TÉMA
  • dýně
  • dýně jako léčivka
  • hubnutí
  • léčivé účinky dýně
  • účinky dýně

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku

Čočka je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Směle jí můžete nahradit maso a svému zdraví tím jedině prospějete. Avšak není čočka jako čočka.

Pokud si doma stále připravujete starou známou čočku na kyselo nebo tradiční čočkovou polévku, zbystřete. Na výběr totiž máte nejen zelenou čočku, ale dalších více než 50 různých druhů! Mezi nimi i stále oblíbenější červenou čočku.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Do zdravého a vyváženého jídelníčku patří i ostatní druhy luštěnin

PROČ BYCHOM MĚLI JÍST LUŠTĚNINY? Ve zdravém jídelníčku by luštěniny v žádném případě neměly chybět, ať už se jedná o čočku, fazole, hrách, sóju, cizrnu a další druhy.

Obsahují cenné vitamíny, minerály a další látky důležité pro zdravý a fungující organismus.

Vyzdvihované jsou také díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, díky čemuž jsou luštěniny plnohodnotnou náhražkou živočišných výrobků.

Červená čočka – zázračná luštěnina pro zdraví i linii

Na českých talířích se čočka objevuje zejména první den v roce. Náš národ totiž věří, nebo alespoň se říká, že novoroční čočka přináší peníze. Nejen na Nový rok bychom si však měli čočku dopřávat.

Pokud ji dáme šanci také v průběhu celého roku, přinese nám nejen lepší zdraví, ale také podpoří snahu zhubnout.

Proč bychom se měli vedle klasické zelené čočky zásobit červenou čočkou, která je stále populárnější? Červená čočka je nejen stejně zdravá a plná hodnotných látek, navíc má pár výhod, kvůli kterým si ji oblíbíte také. Pojďme nyní k 10 důvodům, proč bychom měli červenou čočku zařadit do našeho zdravého jídelníčku.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Hlavní výhodou červené čočky je rychlá příprava

TIP NA ZDRAVĚJŠÍ VAŘENÍ: V české kuchyni se hodně používá jíška z másla a mouky k zahuštění polévek a omáček. Pokud nemůžete bílou mouku nebo se prostě jen snažíte vařit zdravěji, použijte k zahuštění hrst proprané červené čočky. Do pokrmy ji vsypte cca 10 až 15 před dovařením. Červená čočka se krásně rozvaří a polévku či omáčku dokonale zahustí.

1: Rychlá příprava bez namáčení

Luštěniny bychom měli na talíři daleko častěji, kdybychom je nemuseli namáčet dlouhé hodiny předem. Pokud tedy dáváme přednost nekonzervovaným luštěninám, které jsou zcela určitě zdravější a výživově hodnotnější. To však neplatí pro červenou čočku, kterou není nutné namáčet den předem a uvařená je za 15 minut.

2: Je důležitým zdrojem bílkovin

Jako všechny druhy luštěniny je i červená čočka bohatá na bílkoviny. Jeden šálek čočky obsahuje cca 18 gramů bílkovin. Hodí se jak do zdravého jídelníčku, tak i pro vegetariána a vegany, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.

TIP: Nejenom čočka a cizrna jsou bohaté na bílkoviny. Rostlinné bílkoviny se nejčastěji získávají z hráchu a rýže. 

Určitě vás zaujme česká směs lehce stravitelných rostlinných proteinů a superpotravin Blendea SUPERPROTEIN. Posilňuje pevnost svalů, kloubů, vlasů a nehtů. Je vhodný hlavně pro vegany, ale jelikož nenadýmá, určitě zaujme i NEvegany. 

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

3: Obsahuje vitamíny a minerály

Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa (1 šálek = 37 % DDD). Proto by tato luštěnina neměla chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností.

4: Obsahuje vlákninu

Hledáte-li kvalitní zdroj vlákniny, jste na správné stopě. Jeden šálek čočky obsahuje cca 16 gramů vlákniny, přičemž denní doporučená dávka je 30 gramů. Červená čočka je na vlákninu velmi bohatá – zasytí a upraví trávení.

5: Je zdrojem vitamínu B6

Červená čočka obsahuje důležité vitamíny skupiny B a zejména vitamín B6 neboli pyridoxin. Tento vitamín prokazatelné zlepšuje náladu a odstraňuje deprese, má pozitivní vliv na mozkové funkce a kvalitu kůže. Vhodný je zejména pro těhotné ženy, u nichž zmírňuje stavy ranních nevolností.

VÍTE, JAK NEJLÉPE ČERVENOU ČOČKU OCHUTÍTE? Červené čočce sluší české chutě jako majoránka, kmín, česnek a cibule.

Chybu rozhodně neuděláte, použijete-li papriku, pepř, skořici, kari koření, kurkumu či římský kmín. Červenou čočku klidně osolte na začátku vaření, změkne i tak.

Jak ochutit čočku se dozvíte v článku Červená čočka na talíři: návod, jak se jí nebát a jak ji zařadit do jídelníčku.

6: Luštěnina, která nenadýmá

Většina luštěnin našemu trávení způsobuje jeden nepříjemný a nežádoucí projev – nadýmá. To však není případ červené čočky.

Budete mít zájem:  Příznaky Rakoviny Prsu U Žen?

7: Má nízký glykemický index

Červená čočka má velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Člověk se cítí mnohem déle zasycený, což je důležité při redukčních dietách a pro diabetiky.

8: Je lehce stravitelná

Červená čočka má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost, a proto je vhodná i pro malé děti, těhotné ženy, maminky i osoby držící redukční dietu. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.

9: Je vhodná pro malé děti, těhotné i kojící maminky

U těhotných žen zmírňuje červená čočka nevolnosti. Prospěšná je však také pro maminky a malé děti – je lehce stravitelná, obsahuje železo a hlavně nenadýmá. U dětí od 9. měsíce věku může být červená čočka podávána jako zdroj bílkovin.

10: Červenou čočku není nutné pasírovat

Červená čočka se perfektně rozvaří až na hebkou kaši, proto ji není nutné pasírovat.

VIDEO: Červená čočka v kuchyni

Recepty z červené čočky

Červená čočka je úžasná luštěnina. Připravit z ní můžete rozmanité pokrmy od pomazánek, přes polévky, omáčky, karbanátky a placičky až po svěží saláty. Její příprava je jednoduchá a velmi rychlá.

Při vaření myslete na tohle:

  • Červenou čočku nikdy nenamáčíme!
  • Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodu a vsypte do hrnce.
  • Zalijte vodou – na 300 g čočky je doporučeno 550 ml vody a necelá lžička soli (sůl přidejte později, ale brzké osolení není zásadní chybou).
  • Přiveďte k varu, sundejte pokličku a vařte cca 5 minut.
  • Osolte, ztlumte žár na minimum nebo plotýnku vypněte. Přikryjte a nechte čočku “dojet” dalších 10 minut.

PIKANTNÍ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY A MRKVE

Suroviny:

  • 150 g červené čočky
  • 500 g nastrouhané mrkve
  • zeleninový vývar
  • 1 lžička kmínu
  • hrst drcených chilli papriček
  • olej
  • sůl a pepř

V hrnci rozpálíme olej, přidáme kmín, chilli papričky a lehce opečeme. Vsypeme červenou čočku a na drobnou nakrájenou mrkev, krátce opečeme a zalijeme dostatečným množstvím zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Hotovou polévku důkladně rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Z červené čočky lze uvařit velmi chutnou, vydatnou a jemnou polévku krémové konzistence

OSVĚŽUJÍCÍ SALÁT Z ČERVENÉ ČOČKY A LISTOVÉHO SALÁTU

Suroviny:

  • 400 g červené čočky
  • 300 g salátové směsi (ledový salát, římský salát, čekanka)
  • 1 mrkev
  • 1 citrón
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • petržel

Červenou čočku uvaříme dle výše uvedeného návodu a přidáme trochu citrónové šťávy, která čočce uchová výraznou barvu. Mezitím si připravíme dresink z olivového oleje, citrónové šťávy a kůry z bio citrónu, medu, hořčice a koření. Uvařenou čočku promícháme se salátovou směsí, nastrouhanou mrkví a dresinkem.

VIDEO: Červená čočka se sýrem feta a bylinkami

Klíčem k úspěšnému hubnutí je pestrý a vyvážený jídelníček s luštěninami

Zdravý jídelníček by měl být především pestrý a vyvážený. Jezte vše, co máte rádi. Není nutné se příliš omezovat. Myslete však na to, že důležitá je kvalita surovin, nikoliv kvantita.

Dopřejte si dostatek zeleniny a ovoce, celozrnných výrobků, obilovin, masa a samozřejmě i luštěnin. Nebojte se zapojit fantazii, nejen z červené čočky ale i dalších druhů luštěnin vytvoříte úžasné pokrmy, které zachutnají celé rodině.

Luštěninová jídla jsou navíc velmi zdravá a výživná, a jejich konzumací prospějete svému zdraví i linii.

10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI

Slunce – hrozba nebo lékař? – Kosmetika a zdraví TianDe Frýdek-Místek

Jistě už každý z nás slyšel o škodlivosti slunečního záření, o tom, že způsobuje předčasné stárnutí pleti i rakovinu kůže.

Ale uvědomujeme si jaký vliv má na náš organismus jeho nedostatek? Studie ukazují, že až u 60% západní vyspělé populace souvisí deprese, úzkost, špatný stav kostí, oslabená imunita, hormonální disbalance i přejídání právě s nedostatkem slunečních paprsků.

Slunce, je zdrojem 99% veškeré energie na naší Zemi. Při dopadu ultrafialových paprsků na naši kůži se spustí procesy, připomínající chod přímo zázračné továrny. Již staří Řekové si uvědomovali význam Slunce pro zdraví, a proto budovali lázně, kde využívali blahodárné účinky slunečního záření. 

Slunce posiluje imunitu a dobrou náladu

Imunita je to, co nás drží při životě. Jakékoliv nepříznivé změny jejího stavu (a výkonu) se projeví nějakým onemocněním.

 Při pobytu na slunci se zvyšuje množství i aktivita bílých krvinek – lymfocytů, makrofágů a neutrofilů, a to až na dobu tří týdnů.

Produkuje se látka interferon, která má schopnost zastavit množení virů a je i účinným lékem proti několika typům rakoviny – karcinomu, sarkomu a leukémii. 

Již v roce 1877 vědci Dawns a Blunt náhodně zjistili, že sluneční světlo zabíjí baktérie ve zkumavkách, na rozdíl od těch slunci nevystavených.

Od té doby se UV světlo používalo k léčení mnoha nemocí, jako jsou tuberkulóza, otrava krve, dětské infekce bronchiální astma, peritonitida, virový zápal plic a příušnice.

V dnešní době upřednostňujeme léčbu antibiotiky či jinými medikamenty, nicméně slunce stále působí proti celému spektru mikrobů. Můžeme jím podpořit léčbu kožních problémů, jako jsou rány, vředy, plísně a infekce. Odzkoušená je také sluneční léčba chřipky. 

Ultrafialové paprsky také uvolňují neurotransmitery endorfiny – „veselé“ hormony působící dobrou náladu a tlumící bolest. Pro zajímavost: endorfin je několikrát silnější než morfin. Slunce a světlo je také katalyzátorem procesů, při kterých vzniká v organismu „hormon dobré nálady“ – serotonin.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Syntéza vitaminu D probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži. Proces jeho produkce nenastává ihned, ale až po 10–15 minutách slunění. Podle nejnovějších zjištění je k tomu, aby se mohl vytvořit vitamin D nutné nepoužívat po opalování mýdlo ani sprchový gel.

Vliv slunce na kardiovaskulární systém

V zimě, především v severních šířkách, se zvyšuje počet případů srdečního selhání, infarktu nebo mozkové mrtvice. Přitom by jako prevence mnohdy stačilo tak málo! Vědci prokázali, že UV záření chrání srdce tím, že přispívá k uvolňování přirozených zdrojů oxidu dusnatého v naší kůži. Ten reguluje krevní tlak, rozšiřuje cévy a podporuje proudění krve do srdce.

Rozumný pobyt na slunci přispívá ke snížení nároků na srdce, protože přináší snížení tepové frekvence a prokrvením kůže se vyrovná krevní oběh v celém těle. Srdce tak může více odpočívat, čímž je zajištěna jeho lepší výživa a následně se snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí.  

Kromě zlepšení krevního oběhu a snížení vysokého tlaku, mohou sluneční paprsky přispívat také k poklesu hladiny cholesterolu a cukru.

Slunce totiž dokáže měnit cholesterol a ergosterol nalézající se v tukových žlázách pod kůží na vitamín D.

 Vitamín D je důležitý pro absorpci vápníku do kostí, má navíc pozitivní účinky na imunitní systém, zažívání i psychiku.

Vitamín D syntetizovaný ze slunečních paprsků si tělo umí uchovat po delší dobu, než vitamín D získaný suplementací, nebo potravou. 

Sluneční paprsky pro svaly i štíhlou linii

Sluneční svit zvyšuje i svalovou sílu a výkonnost. Již staří Římané a Řekové trénovali své sportovce na slunci, protože dobře znali jeho vliv na růst svalů. Pobyt na slunci totiž zvyšuje produkci mužského hormonu testosteronu.

 Ten má vliv nejen na růst vousů, ale jeho nedostatek zapříčiňuje zvýšení ukládání tělesného tuku, potíže s budováním svalů a pomalým metabolismem.

Navzdory předpokladům i ženy zaznamenávají pokles testosteronu, a to především v době, kdy překročí pomyslnou hranici 30 let. 

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Jak se správně vystavovat slunci?

Chceme-li čerpat blahodárné účinky helioterapie (léčba slunečním zářením), musíme se řídit určitými pravidly.

 Především se chraňme před úpalem a úžehem, jedná se o stres pro celý organismus, který přináší mimo jiné i významné zvýšení rizika onemocnění rakovinou kůže. Pro začátek stačí dodržovat intervaly 10 až 20 minut na slunci a pak zase zpátky do stínu.

V letních měsících si dávejte pozor zejména mezi 10-15 hodinou. Je známo, že nadměrná expozice slunečnímu záření poškozuje oční čočku, proto používejte brýle s UV filtrem. 

S opatrností si užívejme sluníčka a nezapomeňme chránit svoji pokožku. Vhodným přípravkem jsou denní krémy s ochranným faktorem. Dobrou zprávou především pro dámy je, že pokožku před fotostárnutím dokáže chránit také make-up.

Jeho ochrana je zejména fyzikální, protože částečky v něm obsažené dokáží odrážet sluneční paprsky.

Na druhou stranu ale nesmíme zapomenout, že abychom mohli čerpat všechny výhody, které nám slunce nabízí, musíme mu nastavit i jinou část svého těla než jen tvář zakrytou make-upem. 

Chránit se před negativním vlivem slunečního záření můžeme také konzumací celozrnných potravin, ovoce a zeleniny, které obsahují hodně vitamínů E, C, A, selenu a jiných antioxidantů, které ničí volné radikály.

Na závěr můžeme jen připomenout pravdivost starých rčení: „Kam nechodí slunce, chodí lékař“ a „Všeho moc škodí“. 

Budete mít zájem:  Konzumace vlákniny může prodloužit život

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Trocha historie – místo peněz čočka

Umíte si dnes představit, že byste zaplatili za nákup čočkou? Tak tomu totiž bylo kdysi. Čočka je známá již několik století a několik zdrojů tvrdí, že pochází ze Středního východu, kde sloužila jako výměnné platidlo při obchodování. První recept na čočkový pokrm se našel v Římě již ve 4. století p.n.l.

Čočkové bohatství

Přesto, že tuto luštěninu nahradily peníze, hodnotu čočky není třeba podceňovat. Skrývá v sobě bohatství, i když odlišného charakteru. Čočka má významný obsah esenciálních aminokyselin. Proto se často považuje za ideální náhradu masa. Zasytí vás a poskytne vám dostatek energie.

Může za to komplex sacharidů, které zabezpečují plynulý přísun glukózy do krve a buněk. Organismus si tak udržuje během několika hodin rovnoměrnou hladinu cukru a glukózy. Tato hladina představuje velký význam pro činnost našeho mozku a nervů. Čočka je také skvělý zdroj železa, vápníku a draslíku.

A dobrá zpráva pro ty z nás,kteří hubneme, tato luštěnina pomáhat bojovat s odbouráváním podkožního tuku.

Čočkou k duševní rovnováze

Kromě zmíněných výživných látek vědci odhalili i další prospěšné účinky čočkových “dukátů”. Drobná luštěnina prý skrývá v sobě množství vysoce aktivních látek a minerálů (zejména zinek), které posilují činnost nervů, mozku a ledvin. Zajišťuje vitalitu a duševní rovnováhu. Čočka tedy zahání únavu a zvyšuje vaši výkonnost!

Co jste o čočce možná nevěděli …

– Kromě nejznámější hnědé odrůdy existují dva druhy – zelená a červená. Zelená odrůda čočky pochází z Francie a je chuťově nejvýraznější. Má pikantní chuť s nádechem oříšků. Červená odrůda této luštěniny je považována za jednu z nejsladších i nejchutnějších a představuje základní přísadu indické či turecké kuchyně.

Čím jsou zrnka čočky menší, tím intenzivnější je jejich chuť.

– Neloupaná čočka může být v domácnosti uskladněna až jeden rok. Podmínkou je umístění na suchém, vzdušném a tmavém místě.

– Chuť čočky zintenzivní například estragon, kopr, bobkový list, rozmarýn, či bazalka.

TIP: Slzovka obecná (Jobovy slzy) je také zdravá potravina

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Co se děje v těle, když sníte čočku?

Čočka je luštěnina, jejíž tradice sahá až do období neolitu a je považována za jednu z nejstarších plodin na světě. Roste na keřovité rostlině, která plodí jedlá semena v luscích. Je důležitou součástí kuchyně Středního východu a Indie po tisíce let.

Dnes je čočka oblíbenou plodinou napříč kontinenty, je součástí mnoha receptů a také je jednou z nejlepších a nejpoužívanějších náhrad masa v řadě diet.

Zvláštní oblibě se těší u vegetariánů a veganů, protože má vysoký obsah bílkovin, je bohatá na živiny a má vydatnou, hustou texturu. Mimo výživovou hodnotu jsou jejími benefity hlavně velmi nízká cena a značná univerzálnost.

Je tedy z ekonomického hlediska skvělým zdrojem esenciálních minerálů, proteinů a vlákniny.

Jaké jsou účinky čočky?

Čočka je skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Ta nám poskytuje pocit nasycení a zajišťuje optimální funkci trávicího traktu. Zlepšuje průchod potravy střevem, a tak usnadňuje vyprazdňování.  Tím pomáhá i funkci imunitního systému, jelikož se z těla snadno odstraní odpadní produkty a toxiny.

Dle studií je čočka velmi užitečná pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci chorob srdce. Dále působí preventivně proti rozvoji vysokého krevního tlaku. Optimální hladina cholesterolu potlačuje riziko poškození tepen a tvorbu nebezpečných ateromových plátů v jejich stěně. To snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Čočka má také velmi nízký obsah sodíku a tuku, což jsou další pozitivní faktory prospěšné pro srdce. Nízký obsah sodíku je důležitý zejména pro udržení optimální hodnoty krevního tlaku. Pozitivní efekt na srdce má i draslík, kyselina listová a hořčík, což jsou další látky obsažené v čočce.

Kyselina listová pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který je známým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, zatímco hořčík a draslík zlepšuje cirkulaci.

Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, a to díky schopnosti alkalizace.

Pokud se trávicí systém příliš okyselí, například při konzumaci smažených jídel, nerovnováha v bakteriální mikroflóře střev může vést k řadě zdravotních problémů.

Čočka pomáhá bojovat s kyselým prostředím střeva a podporuje zdravý růst bakterií ve střevě, což je důležité pro absorpci živin a také prevenci syndromu dráždivého tračníku, zácpě a další.

Rozpustná vláknina obsažená v čočce je schopná vychytávat glukózu z karbohydrátů, a proto pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Normální hladina glukózy je důležitá pro prevenci poklesu energie, změny nálad a pro prevenci závažných chorob, například cukrovky.

Čočka je více než zázračný zdroj energie – jaké má účinky na zdraví?

Co obsahuje čočka?

Čočka má velmi málo kalorií, zato vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu se člověk cítí rychle nasycený a nedochází k přejídání. Proto je čočka vhodnou potravinou při redukčních dietách. Studie zabývající se výživou již ukázaly spojitost vysoké konzumace čočky s úbytkem hmotnosti.

Čočka je skvělým zdrojem bílkovin rostlinného původu. V mnoha receptech se dá využít jako náhrada masa, kde slouží navíc jako zdroj prospěšné vlákniny a dalších živin. Zejména vhodná je pro vegany a vegetariány.

Druhy čočky

V obchodech se setkáme s různými druhy čočky, v různé barevné škále, odlišní velikosti a lišící se v tom, zda je oloupaná či není. Neloupaná čočka zůstane při vaření celá a vydatnější v porovnání s čočkou loupanou, která má tendenci rozmělnit se. Všechny druhy mají velmi podobnou chuť a poskytují nám přibližně stejné živiny, takže mohou být snadno nahrazeny jiným druhem.

Velké oblíbenosti se těší čočka červená. Její chuť je ze všech druhů nejvíc zemitá a obvykle ji koupíme oloupanou. Díky tomu ji není potřeba namáčet a její příprava je velmi rychlá a snadná. Je vhodná jako zdroj bílkovin pro miminka při zavádění tuhé stravy. Jelikož neobsahuje nadýmavé látky, je vhodná i pro kojící matky.

Čočka černá, také nazývaná beluga, má ve svém složení černý pigment, který podmiňuje její zbarvení. Právě tento pigment je zdrojem antioxidantů, které se nacházejí také v bobulích (borůvky, ostružiny). Naše tělo tedy chrání před volnými radikály a zabraňuje tak stárnutí buněk. Čočku belugu není nutné namáčet a je velmi rychlá na přípravu.

Mezi další druhy čočky patří čočka hnědá, zelená a žlutá.

  • Výživová hodnota
  • 1 šálek (cca 198 g) čočky má okolo 230 kalorií.
  • Ve stejném množství najdeme:
  • 18 g proteinů,
  • 15 g vlákniny,
  • 3,5 g sacharidů,
  • méně než 1 g tuku.

Obsahuje taky řadu minerálních látek:

  • mangan (1 mg),
  • železo (6,6 mg),
  • fosfát (356 mg),
  • měď (0,5 mg),
  • draslík (731 mg),
  • hořčík (71 mg),
  • zinek (2,5 mg).

Z vitamínů se zde nachází:

  • kyselina listová (358 mg,
  • vitamín B1 (0,5 mg),
  • vitamín B6 (0,4 mg),
  • vitamín B5 (1,3 mg).

Mnoho lidí postrádá řadu těchto, pro tělo nezbytných, minerálů. Velmi často se setkáváme s nedostatkem železa a hořčíku. Konzumace čočky zajišťuje jejich optimální hladinu a zabraňuje vzniku deficience, a to zejména u veganů a vegetariánů.

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK

Čočka je skvělý zdroj železa, pomáhá s hubnutím i proti mrtvici

Spolu s hrachem patří čočka k nejstarším kulturním luštěninám, které člověk pěstoval v oblasti takzvaného úrodného půlměsíce už někdy před 9–10 tisíci lety.

Zde také Ezau prodal své prvorozenství za mísu čočovice… Odtud se šířila dál a pochopitelně i do střední Evropy, kam se spolu s obilím mohla dostat asi tak ve starším neolitu.

Středověké Čechy čočku řadily k základům vaření spolu s hrachem, pohankou, jáhlami nebo třeba kroupami. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká a slavnostní.

Kupodivu vůči čočce panovaly určité předsudky, měla třeba „kazit krev“ a také „škodit plicím“. Nicméně se v české kuchyni usadila natrvalo a je jen k naší škodě, že mnozí si ji dopřejí pouze na Nový rok, kdy má podle pověry zajistit konzumentovi dostatek financí na celý následující rok. 

Čočka jako zdroj železa

Na rozdíl od ostatních luštěnin není čočka až tak náročná na přípravu. To je první a v naší uspěchané době s diktátem fastfoodů velká výhoda.

Výzkumy, které se zaobírají vztahem mezi zdravím populace a způsobem stravování, uvádějí, že právě čočka má velmi dobrý vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Je to způsobeno dostatečným množstvím vlákniny, které pomáhá v boji s obezitou, a také významným podílem kyseliny listové a hořčíku v čočce.

Kyselina listová pomáhá odbourávat v krvi homocystein, což je nervový a cévní toxin zvyšující pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a je také spojován s některými vrozenými vadami. Hořčík zase patří k látkám, které blokuji kalciové kanály, tedy snižují tok vápníku přes buněčnou membránu a pozitivně ovlivňují stažlivost hladkého svalstva.

 Čočka také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň představuje dostatečnou, pomalu se uvolňující zásobu energie.

Zároveň je vhodnou položkou jídelníčku pro všechny, kteří se potýkají s nedostatkem železa nebo potřebují zvýšit jeho příjem, jako třeba menstruující či těhotné a kojící ženy, dospívající a vůbec všichni, kdo jsou vystaveni zvýšené tělesné námaze.

Proti zácpě

V čočce jsou v nezanedbatelném množství přítomny i další důležité prvky jako selen, fosfor nebo draslík. Je také významným zdrojem rostlinných bílkovin (po sojových bobech a konopí třetí nejvyšší poměr v obsahu), vitaminů B1 a B6 i sacharidů.

Díky obsahu nutrientů čočka v nezanedbatelné míře pomáhá snižovat cholesterol a s pomocí vlákniny působí i proti zácpě. Vše je ještě potencováno v případě, že budeme konzumovat čočku klíčící, tedy mungo.

Tato podivuhodná luštěnina také podporuje hubnutí, rychle nasytí a zároveň pomáhá odvádět vodu z těla. 

Největším pěstitelem čočky je Kanada, následovaná Indií, kde je také nejvyšší spotřeba čočky na hlavu. Čočka ale není představována jen těmi šedozelenými lentilkami, na něž jsme zvyklí z většiny obchodů. Vyskytuje se ve více formách, z nichž každá je něčím zvláštní. Díky zvýšenému zájmu našich spotřebitelů si můžeme koupit i dříve nevídané varianty.

Černá čočka, zvaná Beluga (nebo také „kaviár“), si i po uvaření dobře zachovává tvar. Je drobnější a její zemitější chuť se výborně hodí jak do salátů, tak i do různých nádivek a polévek. Znalci ji používají také jako přílohu k různým rybám či drůbeži. K nám se dováží z Kanady. 

Hnědá čočka (pardina) má asi půl centimetru v průměru, je sice pevnější, ale rozvařuje se, vnitřek přechází do světlejší hnědé až do žluta a vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, s níž zpestří každý salát. 

Tmavě zelená čočka, která pochází z Francie (také francouzská Puy nebo Berry čočka, podle oblasti původu), bývá drobnější a její vyloženě zemitá chuť ji předurčuje jako výborný doplněk k masům, převážně červeným a především ke zvěřině. Je nutné ji vařit déle a nemusíme se bát, že by se rozvařila. 

Slonovinově bílá je čočka, které v Indii (kde je obzvláště oblíbená) říkají urad dal. Je to vlastně čočka černá, ale oloupaná. Získává tak jemnější chuť a strukturu, díky níž ji lze používat k zahuštění polévek, omáček a krémů. Připravují se z ní také (společně s rýží) knedlíčky vařené v páře nebo koláčky. 

Čočka žlutá nebo také zlatá má velmi nízký obsah tuku, zato více bílkovin a ve vegetariánské kuchyni může být hlavní náhražkou za maso. V Indii ji s oblibou připravují s kari kořením a podle ájurvédy podporuje trávení i zrak. 

Červená čočka je čočka loupaná (zelené zbarvení slupky), díky tomu má jemnější chuť a zároveň je její příprava vařením kratší. Je také lépe stravitelná a nezpůsobuje nadýmání. 

Možná si teď vzpomenete na jediný recept, který nabízely školní jídelny – čočka na kyselo s uzeným, volským okem a okurkou. Vězte však, že existuje mnoho dalších způsobů jak si na ní pochutnat. 

Autor: Ivan Verner

Potraviny na výkon: 6 druhů, které vás nabijí energií bez špatných tuku a cukrů | Žena.cz

Potravin, které zvýší váš výkon, ať už při práci nebo při sportu, je vlastně hodně. Stačí si vybrat ty, které vám budou chutnat a zapadnou do vašeho stravování.

Pro vylepšení životní síly je zařazujte do jídelníčku co nejčastěji, ale skvělou službu vám udělají i jako rychlý snack s okamžitým účinkem. Některé z nich si tak můžete nosit s sebou jako první pomoc ve chvílích, kdy nejčastěji saháme po dortíku nebo jiných sladkostech. Třeba když se vás po obědě zmocní ospalost a do doby, než si budete moci dopřát zasloužený odpočinek, je ještě daleko. 

Ovesné vločky

Pro vaše tělo jsou obrovskou zásobárnou energie. Mají nízký glykemický index, takže zasytí na delší dobu. Jsou skvělým zdrojem takzvaných pomalých sacharidů, které se do těla uvolňují postupně. Dopřejte si je k snídani a zůstanete aktivní až do oběda.

Draslík, který se ve vločkách hojně nachází, předchází chronické únavě a celkově tělo nastartuje do bdělého stavu. Ovesné vločky jsou oblíbené ve formě kaše nebo jich hrst nasypte do jogurtu s ovocem. V druhém případě počkejte pět minut, až změknou.

A když už jsme u draslíku, můžeme vsadit na banány. Pomáhají také vyrovnat hladinu cukru v krvi, takže zabrání podrážděnosti. A jak známo, dobrá nálada bojuje s únavou přímo ukázkově. Vyberte si ale méně zralé banány – o prospěšné látky nepřijdete, ale mají méně cukru. Právě přeměněný cukr může za hnědou barvu slupky.

Ovoce

  • Borůvky: I ty naše lesní lze stejně jako brazilské acai (ty ale nejsou doopravdy borůvkami, rostou na palmě) považovat za superpotraviny. Díky vysokému množství antioxidantů mají pozitivní vliv na nervový systém a funkci mozku. Pomáhají v boji nejen proti ztrátě paměti, ale také zlepšují náladu.
  • Avokádo: Je plné prospěšného mononenasyceného tuku, který snižuje hladinu cholesterolu, dodá energii, ale jen minimálně se ukládá do tkání. Má velký podíl lecitinu – látky, která se podílí na nervových procesech, zlepšuje paměť a soustředění.
  • Goji: Kustovnice čínská je velkým zdrojem esenciálních mastných kyselin, antioxidantů, stopových prvků, vitaminu B a dalších osmnácti aminokyselin.To všechno dohromady vás posílí během pár minut. 

Ořechy a semínka

Stačí malá hrstka denně, jinak tělu dodáte i nadměrné množství tuků, i když těch správných. Spolehnout se můžete na účinek sacharidů, bílkovin a vlákniny, to vše vás během dne nakopne k lepším výkonům. 

  • Lněné semínko: Obsahuje alfa kyselinu linolovou, jež zlepšuje funkci mozkové kůry, což je oblast v mozku spjatá s motorikou a prostorovým vnímáním.
  • Mandle: Podíl esenciálních mastných kyselin způsobuje kromě jiného zlepšení nálady. Tělo pak pracuje efektivněji.
  • Dýňová semínka: Mají spoustu živin, ale nejcennější je zinek, jenž má zásadní význam pro zvyšování inteligenčního potenciálu a posílení paměti.
  • Vlašské ořechy: obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, polyfenolů a antioxidantů. Odborníci mají za to, že velmi výrazně zlepšují deduktivní myšlení.
  • Naklíčená semínka luštěnin či obilovin: Mohla by mít za rovnítkem slovo životabudič. Kyselina listová, vitaminy B a E a další minerály prospívají nervům a bojují proti stresu a únavě. Naklíčení je jednoduché a už za tři dny máte vlastní zdroj energie.

Zelenina

Vyšší obsah vitaminu C odstraňuje pocit únavy a posiluje činnost nadledvinek, které řídí tvorbu stresových hormonů v těle.

  • Květák a královna zeleniny brokolice: Jde o dobrý zdroj cholinu, který patří mezi vitaminy skupiny B. Neobejde se bez něj  komunikace mezi nervovými zakončeními. Zároveň pomáhá zpracovávat uložené informace a zlepšovat paměť. Brokolice také v sobě ukrývá velké množství koenzymu Q10, který pomáhá produkovat a udržet energii. Jeho nedostatek se projevuje únavou a poruchou soustředění. Možná vás to zatím nenapadlo, ale dá se jíst i syrová. Hezky křupne a chutná skvěle.
  • Rajčata: Obsahují antioxidant lykopen, který brání mozkové buňky před působením volných radikálů a chrání je tak před poškozením. Zároveň posiluje paměť a dovednosti potřebné k řešení problémů.
  • Špenát: Také obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Velké množství draslíku zase zvyšuje rychlost signálů mezi neurony, v důsledku čehož i mozek reaguje mnohem rychleji. Zlepšuje se tak paměť i učení.

Luštěniny 

  • Čočka: Neřekli byste to do ní, ale je ověřeným bojovníkem proti únavě a vyčerpání. Obsažené bílkoviny dodají sílu. Nejlepší je jíst ji naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.

Vejce

Obsahují zázračnou látku fenylalanin, která zvyšuje hladinu endorfinů a enkefalinů v centrálním nervovém systému, což zařídí zlepšení psychické pohotovosti a podporu mentálních aktivit. Když si je ráno uvaříte natvrdo a vezmete s sebou, můžete je slupnout kdykoliv přes den. 

Kofein

Často je démonizován jako návyková droga. Ve skutečnosti může zvyšovat výkon a být i přínosem pro naše zdraví. Podle výzkumů zlepšuje fyzickou i mentální výkonnost a snižuje riziko Alzheimerovy nemoci a diabetu. Káva po obědě tak může opravdu pomoci opět nastartovat mysl.

Jogurt

Výzkum prokázal, že ti jedinci, kteří jedí probiotické jogurty, mají silnější nervové spojení mezi šedou kůrou mozkovou (reaguje na bolest a emoce) a prefrontální kůrou (část mozku zodpovědná za rozhodování). Bakterie ve střevech tak mohou výrazně ovlivnit i funkce mozku.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector