Zelený ječmen BIO obsahuje šetrně sušené listy mladého ječmene, které přirozeně obsahují organicky vázané vitamíny,…
-33 %
Natural Medicaments Zelený ječmen BIO 250 g —
pozítří u vás 598 Kč 399 Kč
Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která je šetrným způsobem usušena a upravena tak, aby byly dokonale využity…
Natural Medicaments Česká chlorella se selenem 900 tablet —
Doplněk stravy Moringa Premium přispívá k normální hladině glukózy v krvi.
Natural Medicaments Moringa Premium 150 tbl. —
Spirulina je zelená superpotravina s antioxidačními schopnostmi, jejíž celkovým objem tvoří téměř 70 % bílkovin.
-59 %
Allnature BIO Spirulina prášek 100 g —
pozítří u vás 241 Kč 98 Kč
Bio Mladý ječmen je přírodní produkt, který obohacuje stravu o řadu vitamínů, minerálů, enzymů, chlorofyl a jiné…
-47 %
Allnature BIO Mladý ječmen prášek 250 g —
pozítří u vás 374 Kč 198 Kč
Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři „zelené “ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…
Topnatur Green Trio 540 tbl. —
Moringa prášek RAW pochází ze stromu, jehož vzácné listy obsahují významné množství nutričně hodnotných látek ve…
-64 %
Allnature Moringa prášek RAW 200 g —
pozítří u vás 329 Kč 117 Kč
Chlorella ADVANCE obsahuje 100% čistou řasu chlorella v prémiové BIO kvalitě.
-10 %
Advance nutraceutics BIO Chlorella 1000 tbl. —
pozítří u vás 419 Kč 378 Kč
Konzumace čaje Matcha podporuje rovnoměrné rozložení energie v těle, čímž až o 30 – 40% zrychluje metabolismus a…
Produkt roku 2020 S dárkem
Matcha tea Bio Matcha tea Harmony 30 x 2g —
Chlorela, spirulina, zelený ječmen – dopřejte si sílu přírodních látek v praktické formě. Tři oblíbené zelené…
-10 %
Liftea Chlorela, spirulina, zelený ječmen 250 tablet —
pozítří u vás 289 Kč 260 Kč
Bylinný extrakt ze zeleného ječmene je superpotravina, která obsahuje jedinečnou kombinaci aminokyselin, enzymů,…
-67 %
Allnature Zelený ječmen bylinný extrakt 60 tobolek —
pozítří u vás 299 Kč 98 Kč
Chlorella je superpotravina s antioxidačními účinky a celou řadou vitamínů a minerálů.
-53 %
Allnature BIO Chlorella prášek 100 g —
pozítří u vás 307 Kč 145 Kč
Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři „zelené “ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…
Topnatur Green Trio 180 tbl. —
Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich spojením v poměru 50 : 50…
-6 %
Nupreme Chlorella + Spirulina 750 tablet BIO —
pozítří u vás 299 Kč 281 Kč
Extra Green 3 Bio představuje vyváženou směs tří zelených potravin, které společně pečují o každou buňku vašeho těla….
Blue Step Extra Green 3 Bio 400 tablet —
Spirulina obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a díky…
-14 %
Nupreme Spirulina Jumbo 1500 tablet BIO —
pozítří u vás 499 Kč 428 Kč
Spirulina ADVANCE obsahuje 100% čistou spirulinu prémiové BIO kvality.
-7 %
Advance nutraceutics BIO Spirulina 1000 tablet —
pozítří u vás 405 Kč 378 Kč
Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která je šetrným způsobem usušena a upravena tak, aby byly dokonale využity…
Natural Medicaments Česká chlorella se selenem 300 tablet —
Bio Chlorella je přírodní zdroj vitamínů, minerálů, enzymů, chlorofylu, aminokyselin, vlákniny a dalších účinných…
-7 %
Nupreme Chlorella 750 tablet BIO —
pozítří u vás 333 Kč 309 Kč
Doplněk stravy CHLOROPHYLL STAR obsahuje chlorofyl, skupinu zelených barviv vyšších rostlin, které se účastní…
-30 %
STARLIFE CHLOROPHYLL STAR 60 tob. —
pozítří u vás 780 Kč 549 Kč
Moringa oleifera je jediný rod rostlin z čeledi moringovitých (Moringacea) a zahrnuje širokou škálu rostlin…
Ondřej Ullrich Moringa oleifera 150 tablet —
Spirulina obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a díky…
-6 %
Nupreme Spirulina 750 tablet BIO —
pozítří u vás 249 Kč 235 Kč
Zelený ječmen Topnatur je vyrobený ze sušených lístků mladého ječmene.
Topnatur Zelený ječmen 150 g —
Chlorella Wolfberry BIO je dezintegrovaná slakovodní řasa působící jako antioxidant. Mimo řady vitamínů a minerálů…
Wolfberry Chlorella BIO tablety 400 tbl (100 g), 1000 tbl (250 g)
Sladkovodní řasa Chlorella je přírodní prostředek k šetrné a přirozené detoxikaci, očistě našich vnitřních orgánů…
-16 %
Nupreme Chlorella 100 g prášek BIO —
pozítří u vás 199 Kč 168 Kč
Chlorella Topnatur obsahuje 19 z celkem 22 aminokyselin a je lisována za studena ze 100% řasy chlorella pyrenoidosa.
Topnatur Chlorella 750 tbl. —
Chlorella Japan obsahuje japonskou sladkovodní řasu Chlorella vulgaris, která je jedinečným zdrojem esenciálních…
Phoenix Chlorella Japan 750 tbl. —
Mladý ječmen je přírodní antioxidant, který pomáhá snižovat překyselení našeho organismu a zvyšovat jeho…
-6 %
Nupreme Mladý ječmen 200 g BIO —
pozítří u vás 699 Kč 655 Kč
100% čistá Spirulina mletá v BIO kvalitě bez přídavků barviv, pojiv či jiných chemických látek. Antioxidační aktivita…
Salvia Paradise Spirulina 100% prášek BIO 50 g, 100 g, 250 g, 1000 g
Spirulina Barley Tabs je mimořádně zajímavým doplňkem stravy, který v sobě kombinuje spirulinu a mladý ječmen.
Energy Spirulina Barley Tabs 200 tbl. —
Baobab Naturalis je 100% přírodní produkt v BIO kvalitě. Neobsahuje žádné přidané látky.
-2 %
Naturalis Baobab Naturalis BIO 100 g —
pozítří u vás 131 Kč 128 Kč
Hrášek BIO semínka na klíčení 200g Wolfberry. Klíčky s jemnou hráškovou chutí si lehce vypěstujete sami doma. Budete…
Wolfberry Hrášek BIO semínka na klíčení 200 g —
Ječmen ADVANCE obsahuje 100% extrakt z listů zeleného ječmene v prášku k přípravě nápoje.
-3 %
Advance nutraceutics Ječmen 200 g —
pozítří u vás 319 Kč 308 Kč
Spirulina křupavá pikantní je sladkovodní mikrořasa, která se řadí k zeleným potravinám. Je ceněna pro svou vysokou…
Vitalvibe Spirulina křupavá pikantní 125 g —
Zelený ječmen je nutričně vysoce kvalitní potravinou. Pro svoje výživové hodnoty je doporučován osobám v každém věku.
-4 %
EkoMedica Czech Zelený ječmen – 99,8% šťáva ze zeleného ječmene 500 ml —
pozítří u vás 309 Kč 298 Kč
100% zelená superpotravina Alfalfa (Vojtěška) patří mezi alkalizační potraviny.
Doprava zdarma
Salvia Paradise Alfalfa – Mladá zelená vojtěška 100 g, 200 g, 1000 g
Alfalfa u nás známá pod názvem vojtěška je svěží, zelený nápoj, který má pro organismus blahodárné účinky. Obsahuje…
Blue Step Bio Alfalfa 80 g —
Chlorella Japan obsahuje japonskou sladkovodní řasu Chlorella vulgaris, která je jedinečným zdrojem esenciálních…
Phoenix Chlorella Japan 250 tbl. —
Bezkonkurenční 100% čistá Chlorella vulgaris nejvyšší kvality. Zelená potravina budoucnosti.
Doprava zdarma
Salvia Paradise Chlorella Japanese – dezintegrovaná HQ
100% čistá Spirulina tablety v BIO kvalitě z ostrova Hainan bez přídavků barviv, pojiv či jiných chemických látek….
Salvia Paradise Spirulina Hainan BIO tablety 800 tablet
Spirulina prášek BIO obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Vitalvibe Spirulina prášek BIO 125 g —
Zelený ječmen je nutričně vysoce hodnotnou potravinou, poskytuje tělu vitamíny, enzymy, minerály a stopové prvky z…
S dárkem
EkoMedica Czech Zelený ječmen 60 kapslí —
Mladá pšenice je velmi podobná mladému ječmeni, ale její neutrální a méně trávová chuť vyhovuje více uživatelům…
-7 %
Nupreme Mladá pšenice 200 g BIO —
pozítří u vás 599 Kč 558 Kč
Ormus Super Greens BIO mátový je směsí zelených trav a sušené šťávy z natí, které díky obsahu prebiotik (vlákniny) a…
Sunwarrior Ormus Super Greens BIO mátový 454 g —
pH-Optimal Forte je doplněk stravy pro detoxikaci organismu se zelenými „superpotravinami“. Přípravek přispívá k…
Goldim pH-Optimal Forte 90 tablet —
Spirulina obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a díky…
Nupreme Spirulina 100 g prášek BIO —
100% čistá Spirulina tobolky z ostrova Hainan v BIO kvalitě bez přídavků barviv, pojiv či jiných chemických látek….
Salvia Paradise Spirulina kapsle BIO 60 ks, 120 ks
Antioxidant shot – zelené superpotraviny se zázvorem tvoří základ osvěžujícího shotu, který povzbudí vaše tělo i mysl…
Organic Human Antioxidant shot BIO 100 ml —
Bezkonkonkurenční 100% čistá chlorella nejvyšší kvality v tabletách. Zelená potravina budoucnosti.
Salvia Paradise Chlorella Japanese tablety 800 ks —
Spirulina se perfektně hodí pro výživu organismu a řadí se k zeleným superpotravinám. Spirulina patří k unikátním…
Allnature Spirulina bylinný extrakt 60 kapslí —
Doplněk stravy Hawaii Spirulina Powder přispívá k regeneraci organismu.
Energy Hawaii Spirulina Tabs 200 tbl. —
Zelený ječmen – čistí, hojí, vyživuje, posiluje | Prameny zdraví
Ječmen – to nejsou jen kroupy. Slyšeli jste o zeleném ječmeni? Mnozí lidé si myslí, že k tomu, aby mohli vykonávat těžkou fyzickou práci, nutně potřebují maso. A co takový kůň? Třeba když v lese tahá klády… jí maso? Nejí, a sílu má. A to žere jenom trávu.
Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie
«Trávu» může i člověk. A s velkým úspěchem. Četla jsem o pacientovi, kterému se nehojila rána. Začal pít šťávu z trávy (pšeničné), rána zezelenala, až se sestřičky lekly, ale začala se hojit! Chlorofyl (tedy zelené barvivo z «trávy») udělal své.
Podobné účinky má i zelený ječmen, prý ale ještě průkaznější. To se vypěstuje ječná tráva. (Nebo říkejme raději osení, ať se botanici nezlobí.) Vypěstuje se třeba v Utahu, v ekologicky čisté oblasti.
Hnojí se jenom tak, že se na poli střídavě pěstují ječmen a vojtěška, zalévá se minerálkou z vrtů. Pak se to osení poseká, neprodleně se z něj vymačká šťáva a ta se pak za mírné teploty usuší. Prášek připomínající neskafe (ale svěže zelené) musí být ve sklenicích do dvou hodin od sklizně.
Při těchto zásadách se uchovají veškeré vitaminy, minerály a enzymy. Není divu, že takhle čerstvá strava dělá s nemocnými divy. Chlorofyl čistí krev.
Lžička prášku se smíchá se sklenkou vody a natřese se v šejkru, až vznikne něco jako «zelené kapučíno». Toto množství má stejnou nutriční hodnotu, jako když sníte dvě hlávky brokolice.
Zelený nápoj vyčistí tělo od balastů, dodá enzymy, které působí proti účinkům rakovinotvorných látek, dodá chlorofyl, kterému se říká «zelená krev», dodá dobře vstřebatelné železo, takže pomáhá zabránit chudokrevnosti, má vyrovnané pH, stejné jako mateřské mléko (odkyseluje tedy organismus – v překyseleném organismu se daří nemocem), obsahuje antioxidanty (zabraňují oxidaci LDL cholesterolu a umožňují předcházet cévním chorobám).
Nápoj ze zeleného ječmene prý příjemně překvapil i mnohé letité čekatele na miminko! Vědí to už i lékaři, například MUDr. Miloslav Lacina z Hradce Králové, který má blahodárné působení ječmene potvrzeno laboratorně, nebo doktorka Swopeová z USA. Ta působí v oblasti poradenství a výchovy ve výživě přes padesát let.
Svůj doktorský titul v oboru lékařství získala na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Další univerzitu vystudovala v Jižní Karolíně a ještě absolvovala studium v oboru potravinářství a výživy na Univerzitě v Severní Karolíně. Přes dvacet let přednášela jako děkanka na Východní univerzitě v Charlestonu v Illinios.
Dr. Swopeová prosazuje léčbu šťávou z mladého ječmene a zdravou rostlinnou enzymaticky hodnotnou výživou: „Buňky, které jsou takto živeny, jsou odolnější a imunitní systém se lépe brání civilizačním nemocem, které jsou v současnosti tak rozšířené.“
Kdysi se dr. Swopeová posmívala «mastičkářům» a dnes je sama zastánkyní léčitelství. Desetiletí byla nekompromisní zastánkyní klasického školního lékařství. Pro zelené nápoje se rozhodla kvůli utrpení rodinného příslušníka. Sama jej léčila svými lékařskými zkušenostmi a když vše selhávalo, obrátila se k tomu, co zbylo – tedy k přírodnímu lékařství.
Ji, která opovrhovala «mastičkáři», donutilo svědomí utéci k alternativní medicíně. Už dříve špatně snášela, že její pacienti nikdy úplně zdraví nebyli a musela se smiřovat s tím, že jejich nemoci pouze drží na snesitelné úrovni. Naprosté uzdravení pomocí zdravé stravy byl pro ni šok.
Dá se říct, že pak už jí svědomí nic jiného než zelenou cestu nedovolilo.
Dr. Swopeová překvapila své čtenáře zjištěním, že sedmdesát procent úmrtí americké populace je způsobeno nemocemi, které souvisejí s výživou! Spojené státy americké drží celosvětový rekord v počtu onemocnění osteoporózou.
Postihuje už i mladé lidi! Od roku 1960 do roku 1986 vzrostl v USA počet úmrtí na rakovinu o dvě stě dvacet tři procent a americký Ústav pro výzkum rakoviny odhaduje, že šedesát procent těchto případů souvisí s nezdravou výživou. (Pokud se domníváte, že u nás je to lepší, musím vás zklamat. Není!) Dr.
Swopeová vidí souvislost s pitím limonád a s konzumací masa. Říká: „Jestliže se chtějí lidé zbavit rakoviny, srdečních chorob, artritidy, cukrovky, nadváhy, atd., musejí najít jiný způsob léčby, a to léčbu výživou, potravinami, které nám přinesla příroda.
Mnoho zkušených lékařů již ví, že mnohé předepisované léky mají vedlejší účinky a tělu neprospívají a mnohé jsou dokonce životu nebezpečné! Sušené zelené rostlinky ječmene jsou vynikajícím příkladem přírodní potraviny, pokud jsou vypěstovány bez chemického hnojení a pesticidů a pokud jsou správně skladovány.
Dnes je velká část potravin, které lze koupit v supermarketu, «mrtvá». Mají sice výraznou chuť, ale nezabezpečují buňkám správnou výživu, kterou doopravdy potřebují ke správnému fungování.“ Zelený nápoj tělo doslova oživí.
A ještě něco – vědci zjistili, že mladé traviny jsou výtečným zdrojem superoxidační dismutázy (SOD), silného antioxidačního enzymu, který zabraňuje stárnutí! V zeleném ječmeni je také skupina látek, která pomáhá odbourat homocystein. Homocystein je něco, co k nám patří, ale nesmí toho být moc.
Vědci zjistili, že snad u všech civilizačních chorob je jedna věc společná: nemocní mají v krvi zvýšenou hladinu právě homocysteinu.
Ať se jedná o nemoci cév a srdce (včetně aterosklerózy, mrtvice, infarktu), o choroby jako je průduškové astma, Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, chronický únavový syndrom, osteoporóza, ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc, snížená činnost štítné žlázy, rakovina.
Patří sem i nervové poruchy či zánětlivá revmatická onemocnění. Zmínit bychom však měli, milé dámy, také vrásky a váčky pod očima, i to se zvýšenou hladinou homocysteinu souvisí.
Homocystein vzniká při látkové výměně, ale mnohdy se neodbourává, jak by měl a hromadí se v těle. Proč? Ano, to je správná a zásadní otázka.
Proč asi tak naše tělo nelikviduje odpad jak by mělo? Dovolte srovnání: Proč někdy nepřijedou popeláři a nevyvezou odpadky? (Fuj, přetékající popelnice, to je hrůza, že?) Možná popeláři nemají peníze na pohonné hmoty, možná je ulice zatarasená. Podobně to může fungovat v našem těle.
Třeba nám taky jen chybí pohonné hmoty, třeba je cesta zatarasená. Ovšem když odpadky přece jen odvezeme, zmizí s nimi i krysy a potkani a plísně a taky zápach…
Jaké pohonné látky k «vyvezení odpadu» potřebuje tělo? Vědci zjistili, že homocystein se neodbourává tak dobře, když tělu chybí vitaminy B2, B6, B9 a B12 a enzymy. (Dodávám, že B9 je ona známá kyselina listová čili acidum folicum.) No a tyto látky jsou mimo jiné v zeleném ječmeni.
Výzkumníci z univerzity ve Washingtonu zjistili, že čtyřiceti procentům všech srdečních infarktů by se dalo zabránit, kdyby lidé konzumovali více kyseliny listové.
Dva gramy = dvě lžičky pro přípravu dvou nápojů mladého ječmene nás zásobí skoro deseti procenty doporučené denní dávky kyseliny listové denně.
K tomu si dopřávejme čerstvou zeleninu, pšeničné klíčky, brokolici, květák, hroznové víno….
A ještě se zastavme u hořčíku. Látky, které bychom mohli nazvat «hormonem spokojenosti, jiskrnosti, optimismu», potřebují kromě bílkovin také pomocníky – hořčík a vitamin C. Obojí najdeme v zelených potravinách.
Připravme si zelený salát, do kterého rozdrobíme brynzu nebo čerstvý ovčí či kozí sýr. Ještě ten salát pokapejme kvalitním olejem z oliv, meruněk nebo ořechů, v němž jsme rozmíchali trochu bylinkové soli a citronové šťávy. Hořčík – zjednodušeně řečeno – roztahuje cévy. Stres je zužuje.
Antistresovým vitaminem je nazýván B5. Ten najdeme např. v hříbcích, celém zrnu a brokolici.
Vědci poukazují na to, že vlivem kyselých dešťů a jednostranného hnojení je v potravě hořčíku nedostatek.
Pokud bychom chtěli do těla dostat doporučené množství 400 mg denně, museli bychom sníst denně kilo sýra nebo jedenáct banánů nebo tři tabulky čokolády. Co s tím? Nechceme-li pilule z lékárny, musíme mít stravu pestrou. Tj.
doporučuji denně mladý ječmen, chlorellu, sezam, listovou zeleninu, trochu minerálky s vysokým obsahem hořčíku, a občas ani ten kousek kvalitní hořké čokolády neuškodí.
Když bílé krvinky bojují s vetřelcem, uvolňuje se interleukin-4 a my se cítíme unaveni. Tělo nás chce donutit, abychom zalehli a odpočívali a aby veškeré síly mohly být věnovány pro ten boj. Bílé krvinky bojují s vetřelcem, nejen když na nás leze chřipka nebo když si vrazíme třísku do prstu, ale prakticky pokaždé, když sníme «mrtvé» jídlo.
Tím silným slovem myslím jídlo bez enzymů, bez energie, cosi, co je přecpané konzervačními látkami, umělými chutěmi, barvivy, co je průmyslově natolik zpracované, až je to znehodnocené do té míry, že to tělo vyhodnotí jako vetřelce a nikoli jako jídlo. Tady je dobré začínat jídlo něčím «živým» – snítkou petrželky, lístkem bazalky, zkrátka tím, čím nám dobrá hospodyňka ozdobí pokrm.
Pak počkat, až informace dorazí na příslušná místa.
Každopádně bychom měli prostřídat těžká jídla (svíčková, vepřo knedlo) lehčími, jako jsou zeleninové saláty se semínky (dýňové – zdroj zinku, sezamové – zdroj vápníku a hořčíku, slunečnicové – zdroj vitaminu A a E) nebo čerstvé ovoce nebo šetrně sušené ovoce. Ale s rozumem – v zimě si dopřejme klasiku plus tuzemské zdroje vitaminů a enzymů jako je kysané zelí, v létě u vody preferujme spíše «středomořskou» stravu.
Když čtu nějakou dobrou knížku o výživě, vždy znovu žasnu, jak tam na mě mezi řádky vykukují zelené potraviny, zejména zelený ječmen. Helmut Wandmaker ve své knize Nejzdravější výživa – Šokující pravda o vaší stravě předkládá materiál T. C. Frye o tom, jak se nyní určuje přírodní strava. Ve zkratce vyjímám:
- Strava by ve své přirozené podobně měla lahodit oku
- Měla by nás svou vůní okouzlit a podráždit chuťové receptory
- Měla by chutnat i v syrovém stravu a měla by být bez jakékoliv přípravy připravená k jídlu
- Použitá i sama o sobě by nás měla uspokojit
- Měla by být snadno stravitelná bez trávicích potíží, bublání, nevolnosti
- Měla by ve snadno přijatelné podobě dodat energii
- Měla by obsahovat výživné látky – bílkoviny ve formě aminokyselin, minerály v organické podobě, vitaminy, enzymy
- Měla by obsahovat vodu
- Měla by v průběhu látkové přeměny reagovat zásaditě
- Neměla by být jedovatá
Když ke každému bodu zkusím přiřadit zelený nápoj z mladého ječmene, vždycky obstojí! Dejme si tedy «zelené kapučíno». Na zdraví!
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.
Počet přečtení: 3 213 Datum: 10. 11. 2020
Zdravý den
Nejlepší je pít rostlinné nápoje v době, kdy je váš žaludek prázdný, tedy aspoň 20 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. Díky tomu nebude mít snědené jídlo vliv na trávení a vstřebání rostlinného nápoje. Nejlepší je rozmíchat prášek Mladého ječmene nebo Mladé pšenice ve studené nebo vlažné vodě, nikdy ale v horké, která by zničila všechny enzymy obsažené v nápoji.
Je možné se předávkovat Mladým ječmenem?
Není. Prášek Mladého ječmene není lék, ale čistě přírodní doplněk stravy. Je to to samé jako byste se chtěli předávkovat zeleninovým salátem nebo ovocem.
Je užívání Mladého ječmene a Mladé pšenice bezpečné pro děti?
Ano, nicméně navrhujeme dávat opravdu malým dětem sníženou dávku přiměřenou jejich tělesné hmotnosti a dětem starším 10 let už normální dávku dle na obalu uvedeného dávkování. I když tělesná hmotnost těchto dětí je pořád menší než dospělých, jejich metabolismus v základě pracuje mnohem rychleji.
Proč je prášek z Mladého ječmene a Mladé pšenice zelený?
Důvodem je chlorofyl obsažený ve stéblech rostlinky mladého ječmene a pšenice, který se díky šetrnému zpracování uchovává ve své nejčistší formě také v prášku z mladých rostlinek. Chlorofyl působí jako detoxikant, antioxidant, zlepšuje krvetvorbu a má prokazatelné protirakovinné účinky.
Jakým způsobem je nejlepší skladovat Mladý ječmen a Mladou pšenici?
Mladý ječmen a Mladou pšenici je dobré skladovat mimo dosah přímých slunečních paprsků a nadměrného tepla, tedy spíše v chladnějším prostředí nejlépe ve svém originálním obalu. Neskladujte Mladý ječmen a pšenici v lednici, jelikož vzduch uvnitř již jednou otevřeného balení může kondenzovat a znehodnotit obsah balení.
Má Mladý ječmen stejnou koncentraci živin jako multivitaminy?
Mladý ječmen má mnohem širší a rozmanitější složení živin než běžné multivitaminy a díky tomu přirozeně více prospívá našemu tělu.
Obsahují Mladý ječmen a Mladá pšenice lepek?
Neobsahují. Lepek se nachází v semenech některých obilovin, především pšenice, žita a ječmene. Prášek Mladého ječmene a pšenice je ale ze 100% složen ze zelené rostlinky ječmene nebo pšenice a ne z jejich zrn. Z toho důvodu je pití nápoje Mladého ječmene a Mladé pšenice bezpečné pro všechny, kteří jsou na lepek citliví.
Kolik cukru obsahuje Mladý ječmen?
Mladý ječmen obsahuje velmi malé množství přírodního rostlinného cukru s velmi malým obsahem kalorií. Díky tomu nehrozí žádné riziko pro ty, kteří sledují hladinu cukru v krvi a pro lidi s cukrovkou.
Je Mladý ječmen vhodný k držení půstu?
Ano. Mladý ječmen je výborným doplňkem pro půst, jelikož obsahuje živiny, které tělo potřebuje, ale zároveň obsahuje velmi málo kalorií. Také obsahuje bílkoviny a uhlohydráty, které poskytují tělu dostatek energie pro metabolismus.
Pomůže mi Mladý ječmen při snižování mé váhy?
Zcela jistě. Mladý ječmen obsahuje přibližně 20 kalorií v jedné dávce s obsahem velkého množství živin. Velmi se doporučuje zahrnout pití nápoje z Mladého ječmene do vašeho dietního jídelníčku pro snížení váhy a nebo ho přímo použít jako výživné náhrady jídla, jelikož je plný vitamínů, minerálů, aminokyselin, enzymů a bílkovin bez přebytečného tuku a hlavně, bez kalorií.
Může Mladý ječmen způsobit problémy se žaludkem?
Ne. Užívání Mladého ječmene je z tohoto pohledu naprosto bezpečné jelikož působí v žaludku zásaditě, což znamená, že pomáhá vyrovnávat kyselost a navozuje rovnováhu uvnitř vašeho žaludku.
Jak dlouho mohu skladovat prášek Mladého ječmene a Mladé pšenice?
Tak jako mnoho jiných sušených produktů, tak i prášek Mladého ječmene a pšenice, je-li správně skladován, prakticky vydrží neomezeně dlouho. Nicméně některé vyživující složky jako například karoteny a některé vitamíny (např. vitamín C) ztratí částečně svojí účinnost během dlouhodobého skladování. Proto je doporučená doba skladování maximálně 2 roky.
Proč užívat Vitamín C?
Vitamín C (neboli kyselina askorbová) je pro tělo jednou z nejdůležitějších látek, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit.
V podstatě všichni trpíme nedostatkem tohoto vitamínu a je tedy důležité, abychom se ho do těla snažili neustále dodávat ať už pomocí stravy s vysokým obsahem vitamínu C nebo některým z potravinových doplňků.
Vitamín C je nutné přijímat pravidelně, neboť se v těle neukládá na horší časy do zásoby.
Jak Vitamín C užívat?
Jednou z možností, jak do těla vitamín C dodat je pravidelné užívání vitamínu C ve formě prášku, který je dobře rozpustný ve vodě, čaji nebo v ovocné šťávě.
Prášek se dá také snadno přidat do vhodného studeného jídla a jeho užívání se tak stává přirozeným i pro lidi, kteří nemají rádi pojídání různých tablet ráno nebo během dne nebo pro děti, pro které může být polykání velkých tablet samo o sobě obtížné. Místo toho se dá z prášku vitamínu C připravit lahodný nápoj s chutí citronády nebo se jím může dochutit vaše oblíbené jídlo.
Chuť vitamínu C je poněkud kyselá a je podobná chuti citronové šťávy. Je důležité, aby nápoje nebo jídlo, do kterého se vitamín C přidává, nebyli příliš horké, jelikož pak dochází ke snížení nebo přímo znehodnocení jeho účinků.
Jaké má účinky Vitamín C?
Vitamín C má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Mezi lidmi se všeobecně ví, že je dobré ho užívat při nachlazení a chřipce nebo jiných infekčních a virových onemocnění, jelikož posiluje imunitní systém. Další z jeho výborných vlastností je, že je důležitý pro správnou funkci prakticky všech buněk v těle. Je nutný pro stavbu kostí, cév, svalů i šlach.
Významně urychluje hojení ran a zlepšuje kvalitu pokožky. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a jeho pravidelný přísun zabezpečuje dobrý psychický a fyzický stav člověka. Podporuje vstřebávání minerálů v těle a pomáhá z organismu vylučovat některé toxiny a těžké kovy.
Jeho pozitivní účinky by měli především ocenit lidé z velkoměst, sportovci, kuřáci, alkoholici nebo staří lidé.
Z čeho se připravuje sladidlo Stevia plus?
Přírodní sladidlo Stevia plusje vyrobeno z rostliny Stevie sladké (latinsky Steviarebaudiana). Jedná se o rostlinu sladké chuti, jejíž hlavní složka steviosid obsažená v listech a stonku je až 300x sladší než sacharóza ve formě bílého řepkového cukru. Stevie se používá především jako sladidlo a náhražka cukru. Dokáže ale i pozitivně ovlivnit lidské zdraví.
Jaká je hlavní výhoda Stevia plus?
Její hlavní výhodou je, že jako sladidlo je téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná jako náhradní sladidlo pro diabetiky nebo při boji s obezitou a při redukčních dietách. Její využití v potravinářství je velmi široké.
V jaké formě se Stevia plus prodává?
Jako sladidlo se Stevie prodává v tabletách, prášku nebo v tekuté formě. Výhodou tablet je její jednoduché dávkování. Tablety se prodávají zpravidla v malé plastové krabičce s dávkovačem.
Jedna tableta odpovídá přibližně jedné kostce nebo lžičce bílého cukru. Dá se s ní jednoduše osladit čaj, káva a jiné teplé nebo studené nápoje. Při vysoké teplotě se nemění její vlastnosti a tak je vhodná na pečení koláčů, bucheti pří vaření.
Lze jitaké použít při zavařování ovoce nebo zeleniny.
Jaké má Stevia plus účinky?
Co se týká zdravotních účinků, vzhledem k nulové kalorické hodnotě je výborná jako sladidlo při boji s obezitou a při redukčních dietách.Podporuje činnost slinivky břišní a tím pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech a je tak vhodná pro diabetiky.
Prokazatelně také snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích.Pomáhá snížit množství bakterií v ústní dutině a tím preventivně snižuje riziko zubního kazu. Příznivě působí při akné a ekzémech.
Podporuje dobré trávení a pomáhá snížit pocity únavy a následky únavového syndromu.
Jaké jsou výhody Stevia plus oproti cukru a umělých sladidel?
Stevia nemá kalorie, sacharidy a má glykemický index 0. Je velmi vhodná pro diabetiky.Jaké jsou příčiny nedostatku hořčíku?
Mnozí lidé nemají dostatek hořčíku, často ani ti, kteří se jej snaží doplnit. Pro to mohou být dva důvody: množství hořčíku, které tělo potřebuje je větší, než si lidé myslí a naprostá většina kapslí a pilulek je jen částečně vstřebatelná.
Zelené potraviny a jejich vliv na organizmus
Hubnutí se zelenými potravinami. Dozvěděli jste se, jak pomůže s hubnutím zelený ječmen nebo chlorella, o co vlastně jde a zdali to není jen další trik, který musíme doplnit známými způsoby hubnutí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor——————–Hezké čtvrteční odpoledne vám i dnes přeje Patrik Rozehnal …
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den, dneska máme vlastně zelený čtvrtek, viďte, Patriku?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Ano, s velkým předstihem a kvůli zeleným potravinám.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–My jsme absolutně moderní, protože, co já vím, tak Vánoce se začínají promovat už někdy v září, tak co my bychom dnes nemohli dát zelené potraviny. A vlastně Velikonoce.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Ano, s Regionem jste stále napřed. Ne, ale musíme to uvést na pravou míru, ty zelené potraviny jsme vybrali proto, že je to na přání jedné z našich posluchaček, která napsala email, ve kterém se ptá právě i na zelený ječmen a chlorelu, tedy zelené potraviny, jestli nějakým způsobem dokáží pomoct zhubnutí. Tak tomu se budeme věnovat.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Ano, já naprosto paní posluchačku chápu. Pokud člověk projede vlastně tyhle ty dvě slova na Internetu, tak se dozví, že to jsou vysloveně zázračné věci. Podívejte se, tak pomáhají s imunitou, pomáhají detoxikovat organismus, pomáhají k odkyselení, pomáhají zvýšit obranyschopnost, zlepšují imunitu, chlorela dokonce, což je teda jednobuněčná mikroskopická sladkovodní řasa, ta, která se tady prodává, tak to je nejbohatší zdroj chlorofylu. Prostě člověk úplně září a říká si, tak tohle budu jíst od rána do večera.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–To je spousta termínů, které musíme rozebrat, my jako rostliny potřebujeme chlorofyl?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–No, ano, tak to je první zajímavá věc, chlorofyl se používá v našem lékařství poměrně tradičně. Jediná jeho smůla je, že se používá zevně. On je totiž výborný ve formě nějakých sprejů nebo mastiček na hojení ran, na zlepšování vlastně prognózy aft, například, používá se na ústní dezinfekci, používá se jako ústní dezodorant, čili pokud ho používáme zevně na kůži a sliznice, tak je to opravdu docela zázračný lék. Já si pamatuji, že jsme v nemocnici například bércové vředy léčili jejich okolí chlorofylem a opravdu ty výsledky byly báječné. Bohužel, jakmile tuhle tu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile to používáme jako vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně my jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji. To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Povídat si tedy o zelených potravinách, už jsme mluvili o zeleném ječmenu a o chlorele, budeme i po písničce, která vás teď na Regionu čeká.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Zelená se to dnešní vydání seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou díky tématu, které nám pro dnešek vybrala jedna z posluchaček našeho pořadu. A ptala se na zelený ječmen a chlorelu. My jsme zmínili ten chlorofyl u těchto látek, zmínila jste to, k čemu se chlorofyl hodí, ale …
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Že je účinný zevně, jsem zmínila.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Ano, ale tady asi předpokládám, že posluchačka by ráda konzumovala tedy ječmen a chlorelu tak tradičně jako jiné potraviny. A ptá se, jestli to má smysl ohledně hubnutí tedy.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Prosím pěkně, tak určitě její vnitřní konzumace neublíží, pokud vlastně dobře čte složení, čili bude vědět původ. Tady se prodává chlorela například z Tchaj-wanu, tam, já nevím, to bych asi spíš kupovala v lékárně, abych si byla jistá. Pak jsou tady čeští producenti, dokonce existují výrobky s certifikátem, údajně certifikátem bio, tam bych hledala tu naší zelenou zebru. To je zeleno-bílá zebra, kde je pod tím napsáno číslo vlastně kontrolního orgánu, takže takto označené, věřím, že může být bio. Neumím si tedy představit, protože znovu říkám, jedná se o sladkovodní řasu, tak neumím si představit vodní zdroj tady u nás, ve kterém by se dala pěstovat ta řasa v kvalitě bio poté, co třeba bude pršet a z okolních polí tam steče nějaké hnojení. Takže tady bych si i vybírala lokalitu, jako si to vybíráme u vína. Protože vlastně …
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–A to se tam dozvím na obalu?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Já pochybuji. Takže já myslím, že tam se to člověk nedozví, ale vybírala bych si tu chlorelu, u které bych teda znala výrobce, věděla bych, že teda opravdu široko daleko jsou jenom biofarmy. Takže tam asi ano. Jinak, co se týče té oblíbené detoxikace, údajně chlorela vás zbaví těžkých kovů. Tak to jsem si takřka jistá, že jenom zaživa. To znamená, dokud ta řasa vlastně je živá, takže určitým způsobem zbavuje své okolí těžkých kovů.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Že je nasává tak asi jako houby do sebe vtahují těžké kovy.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Určitě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–To znamená, my ji nemáme v živé formě?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Nemáme, my ji máme vysušenou, takže tam si to neumím ten mechanismus představit. Další, co se týče tedy zase zeleného ječmene, já trošičku takhle přeskočím, protože obě ty potraviny mají jeden velmi silný efekt, a to je efekt placebo. U lidí funguje víra, říká se, věř a víra tvá tě uzdraví. A prosím, placebo efekt v malé míře funguje i u účinných substancí. To znamená, pokud nějaký lék, který dostanu od lékaře, dostanu s tím, že mi pak doktor vysvětlí jeho účinek, řekne mi, že pro mě je v tuto chvíli vhodný a že má ty a ty účinky, které jsou pozitivní a těch vedlejších má málo, tak ten lék bude fungovat lépe, než když já si sám přečtu příbalový leták a přečtu si, že v malé míře může ten lék třeba působit krvácení do žaludeční sliznice. Tady pro mě je zajímavé, že žádný z těchto dietních doplňků, který je tedy údajně účinný, nemá zmíněny žádné vedlejší účinky. To pro mě jako lékaře je překvapivé, protože vím, že pokud je něco účinné, tak i třeba voda je účinná, ale v určitém množství začíná mít nežádoucí účinek. Čili bych čekala, že tam bude napsáno, používejte maximálně tuto dávku, protože vyšší dávky mohou mít tyto nežádoucí účinky. Já jsem se připravovala na dnešek, takže jsem si i detailně přečetla internetové diskuse a našla jsem tam konkrétně u té řasy pár dotazů různých lidí, že jako začli brát tu řasu a že je začala bolet hlava, nebo, já nevím, měli nějaké další příznaky, které zase já čtu jako příznaky hladovění. To znamená hypoglykemie. To samozřejmě s tou řasou nemá asi vůbec nic společného, ale má to něco společného s tím, že ten člověk nejí pravděpodobně nic jiného než chudáka řasu. A to může být tedy vysloveně škodlivé.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Tím užíváním si naboural vlastně ten zdravý životní styl, který mohl mít předtím zdravější možná.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Předtím, když jedl pestrou vyváženou stravu, dostatečně pil a nevěnoval se nějakému zvláštnímu systému detoxikací, kterých je opravdu Internet plný, tak byl zdravější. Za to nemůže ta řasa, za to může všechno to ostatní, co ten člověk vlastně dělá.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Hubneme zdravě ve čtvrtek pravidelně na Regionu. Posloucháte náš pořad a jeho hostem pravidelným je doktorka Kateřina Cajthamlová. Dnes řešíme zelené potraviny, zelený ječmen a chlorelu. Vy jste mluvila o tom, že jste sledovala i diskuse na Internetu. Účinky těch potravin. Objevují se tam třeba i nějaké diskuse na to téma, jestli teda to opravdu někomu pomohlo zhubnout nebo jestli je to doporučení na to, aby člověk nejedl, je nutné, nebo je nutné zkonzumovat s něčím dalším, aby to mělo větší účinek, co všechno se tam objevuje. A váš názor.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Tam se objevuje většinově pouze jásot. Já bych docela věřila tomu, že ti lidé, kteří se snaží tyhle ty věci prodat, tak samozřejmě mají spoustu volného času, takže na těch diskusích píšou spoustu nadšených příspěvků. Já jsem tady velký skeptik. V těch diskusích se neobjevil názor žádného odborníka. Nediskutoval tam nikdo, kdo takzvaně by měl vést ty klinické studie, kterých jsou údajně řady. Prosím pěkně, jsou řady klinických studií na zevní užití chlorofylu z různých zdrojů. To určitě ano. Co se zeleného ječmene, já trošku přeskakuju, omlouvám se, co se zeleného ječmene týče, to je na českém území tradiční potravina, která se ve formě pražma konzumovala vlastně před sklizní v době hladu. Čili to se jedná o něco, co opravdu má víc bílkovin než sacharidů, samozřejmě ale má to podstatně méně bílkovin než třeba krůtí prsa nebo než čočka nebo sója, ale má to prostě víc, větší poměr proti zralému ječmeni to má větší poměr bílkovin než sacharidů. U všech těch, kterým se moc líbí bezsacharidové diety, je to tedy potravina, která je jakoby vhodná. Ale množství bílkovin a těch esenciálních aminokyselin, které se v zeleném ječmeni v té formě prášku nebo nějakých kapslí vyskytuje, na žádném z těch obalů bohužel není deklarováno. Takže já se nemohu vyjádřit. Já nevím, jaká koncentrace vlastně toho zeleného ječmene v tom výrobku je.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Já vím, že někteří posluchači berou hlavně ten zelený ječmen jako jakýsi startér do toho dne, že je dobré užívat ho prý k snídani, nastartovat si to, že je to zelená potravina, že dodá nějaké enzymy a látky pro to, aby třeba i se jim lépe trávilo a ten den nastartoval. Může to ten efekt mít nebo je to jenom to placebo, o kterém jsme mluvili?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Já bych řekla, že začít den pitím něčeho, co obsahuje v sobě pár vitamínů, ať už je to džus nebo zelený ječmen, může být dobré. Tady u toho džusu ta výhoda je v tom, že to ještě obsahuje sacharidy, které tedy rozsvítí trošku ten mozek ráno. Stejným způsobem někdo na povzbuzení používá kávu, to je horší varianta. O tom už jsme mnohokrát mluvili. Ale já si myslím, že nejlepším startem k novému dni je opravdu kvalitní vyvážená snídaně.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
——————–Když to shrneme, to naše povídání o těch zelených potravinách, tedy ječmenu a chlorele, dá se říct, že s hubnutím nám to příliš nepomůže. Jako doplněk přiřadit to k tomu našemu, asi ano, tím si neuškodíme, ale spoléhat na to, že to bude něco, co nám pomůže rychleji a účinněji zhubnout, nelze.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
——————–Určitě. Tady bych chtěla znovu zdůraznit, že rychle a účinně pomáhá zhubnout vyvážená strava, obsahující nízké množství tuků, zejména živočišných. A pravidelný dostatečný pohyb. A ta strava, pokud je odňata tomu hubnoucímu, tak on rychle hubne na kila, ztrácí vodu, svalový škrob, takže je šťastný, ale bohužel s jeho množstvím tělesného tuku to příliš mnoho nedělá.
Patrik ROZEHNAL, moderátor