Co je tak úžasného na čaji o páté

Co je tak úžasného na čaji o páté

NOVÝ GROHE RED: VAŘÍCÍ VODA BEZ ČEKÁNÍ

Zamyslete se nad tím, kolikrát denně potřebujete vařící vodu, a kolik času strávíte čekáním na to, až voda začne vařit.

A teď si představte, že byste mohli tento čas, energii a drahocenný prostor na kuchyňské lince ušetřit – pomocí jediného produktu. Přesně to pro vás může udělat GROHE Red.

Dokonale spolehlivý systém, který poskytuje vařící vodu přímo z kohoutku, bezpečně a bez čekání. Jakmile jednou poznáte přednosti tohoto úžasného kuchyňského pomocníka, nebudete si umět představit být bez něj.

PŘIVÍTEJTE HORKÝ PRAMEN PŘÍMO VE VAŠÍ KUCHYNI

Co je tak úžasného na čaji o páté

PŘEDSTAVUJEME SYSTÉM PRO OKAMŽITÉ DÁVKOVÁNÍ HORKÉ VODY: NOVÝ GROHE RED

Co je tak úžasného na čaji o páté

VAŘÍCÍ VODA: CO BYCHOM BEZ NÍ DĚLALI?

Co je tak úžasného na čaji o páté

DÍKY NÍ
SE MŮŽEME V ZIMĚ ZAHŘÁT ŠÁLKEM ČAJE

Co je tak úžasného na čaji o páté

UVAŘIT ŠPAGETY PRO SVÉ NEJBLIŽŠÍ

Co je tak úžasného na čaji o páté

NEBO UTIŠIT HLAD NAŠICH RATOLESTÍ

Co je tak úžasného na čaji o páté

ALE PROČ, PROČ JEN TRVÁ TAK DLOUHO, NEŽ ZAČNE VAŘIT?

Co je tak úžasného na čaji o páté

NYNÍ JE VŠAK ČEKÁNÍ U KONCE A VARNÁ KONVICE PATŘÍ MINULOSTI.

Pod elegantní kuchyňskou baterií GROHE Red se ukrývá energeticky efektivní titanový bojler, který pracuje skutečně jen tehdy, kdy to budete potřebovat. A estetiku vaší kuchyně rozhodně nijak neohrozí.

Co je tak úžasného na čaji o páté

Kompaktní bojler GROHE Red je k dispozici ve dvou velikostech a elegantně zapadne přímo pod kuchyňský dřez, takže nebude zabírat drahocenné místo na kuchyňské lince.

Co je tak úžasného na čaji o páté

Velikost M (pro dávkování až 3 litrů vařící vody najednou) má na výšku 37 cm, zatímco velikost L (pro dávkování až 5,5 litrů vařící vody najednou) má výšku 49 cm. Oba bojlery disponují průměrem 21 cm.

VAŘÍCÍ VODA BEZ ČEKÁNÍ? NAPADLO VÁS NĚKDY, O KOLIK BY VÁŠ ŽIVOT BYL JEDNODUŠŠÍ?

Blanšírování zeleniny je nejlepší způsob přípravy pro zachování její barvy a důležitých živin. Proto je systém GROHE Red vaší zkratkou ke zdravé výživě.

Navzdory tomu, co říkají Angličané, na šálek dobrého čaje je vhodný čas vždy. A díky systému GROHE Red bude váš čaj připraven ve chvíli, kdy na něj pomyslíte.

Někdy je nutné se ujistit, že bakterie nebudou mít žádnou šanci. Pro tyto chvíle tady je systém GROHE Red.

Hladoví lidé neradi čekají a každá minuta hraje svou roli. Díky systému GROHE Red bude vytoužené sousto vašeho pokrmu připraveno dřív, než řeknete „al dente“.

Chlazená, perlivá nebo vařící voda?

Nač čekat? Vaše hladové ratolesti rozhodně čekat nechtějí. Proč byste měli čekat na to, až začne vařit voda na špagety? Myslíme si, že pokaždé, když budete potřebovat vařící vodu, byste jí měli mít jednoduše k dispozici.

Inovativní technologie, které se skrývají v systému GROHE Red, zajistí, že již nikdy nebudete muset čekat na šálek lahodného čaje. Nebo na večeři. A méně čekání znamená samozřejmě také menší spotřebu elektrické energie.

Užijte si čas se svými dětmi, ne nedočkavým stáním u sporáku.

TOLIK CHVÁLY, ŽE SE Z NÍ I VODOVODNÍ BATERIE ZAČERVENÁ

Exkluzivní design je pro společnost GROHE samozřejmostí. Baterie GROHE Red představují dokonalou symbiózu formy a funkce opředenou mnoha komplimenty ze stran expertů i široké veřejnosti.

Abyste si byli jisti, že baterie bude se zbytkem kuchyně skvěle ladit, máte na výběr z mnoha rozličných variant.

Systém dodáváme ve třech nadčasových a elegantních variantách – s výpustí ve tvaru písmene L, C nebo U – a ve dvou povrchových úpravách.

Možná již v kuchyni máte špičkovou baterii, kterou nechcete měnit. V takovém případě je pro vás dokonalým řešením systém GROHE Red Mono. Vodovodní baterie systému Mono je menší, dokonale zapadne vedle vaší stávající baterie a poskytuje pouze vařící vodu. K dispozici je se dvěma elegantními variantami výpusti.

Varianty produktu

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost L

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler, velikost L

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť a bojler velikosti M

Výpusť ve tvaru písmene C, velikost L

Najděte showroom blízko vás

Pokud svůj systém GROHE Red nyní zaregistrujete, získáte uvítací balíček, jehož součástí je kniha receptů GROHE RED a termoska GROHE Red včetně sítka na čaj! V neposlední řadě získáte také rok záruky navíc. Pro registraci produktu prosím zvolte konkrétní model ze seznamu níže, zadejte datum nákupu a datum instalace. Je to snadné! Certifikát prodloužené záruky vám poté přijde e-mailem.

Zaregistrujte svůj GROHE Red

Prozkoumejte všechny funkce GROHE Red

Přečtěte si více

Stáhněte si novou brožuru GROHE Red.

Stáhněte si vzrušující brožuru receptů GROHE Red.

BBCCzech | S čajem kolem světa

Příchod na barikády

Čaj byl dlouho odstrkován i v českých zemích a jeho zdejší začátky jsou poměrně mlhavé. Začněme legendou, kterou Aleš Juřina ze Spolku milců čaje označuje za jednu z prvních výraznějších – byť nepotvrzených – zmínek o putování čaje do Čech:

Vyskočil na barikádu a s výkřikem: 'Davaj čaja!' začal bojovníkům nalévat z konvice čaj

Aleš Juřina

„V roce 1848, když vřava na pražských barikádách byla nejintenzivnější a generál Windischgrätz začal ostřelovat barikádu u Karlova mostu, tak v té chvíli, když síly obránců Prahy byly podlomeny, se na barikádě objevil obrovský muž, který byl zarostlý, vypadal velice divoce.“ „Vyskočil na barikádu a s výkřikem: 'Davaj čaja!' začal bojovníkům nalévat z konvice čaj. Teprve poté, co bylo po boji, který byl prohraný, a poté, co zase stejně tajuplně zmizel, se obránci Prahy dozvěděli, že to byl známý světový anarchista Michael Bakunin.“

Čaj – pro historiky pole neorané

O ještě o kus zpět nás posune cestovatel a spoluautor knihy „Příběh čaje“ Zdeněk Thoma:

Co je tak úžasného na čaji o pátéO pití čaje v Čechách referoval například spisovatel Jan Neruda

„Mně se podařilo vyšťourat v literatuře, že se Ján Kollár ve svém eposu Slávy dcera zmiňuje o čaji, poznatky má z Ruska. Pak už ta literatura je větší, Slávy dcera je datována rokem 1825, následují Neruda, Havlíček Borovský a další lidé.“ „Před rokem 1825 se mi v literatuře nepodařilo nic objevit, ačkoli pití kávy je přesně zmapováno. Ví se, kdy si různí lidé otevřeli kavárny. Čaji je pro badatele ještě pole neorané.“ První údaje o tom, že by se čaj začal objevovat v českých lékárnách, je neověřený. Podle Thomy existuje neověřený záznam, že už na konci 18. století nabízel kupec svatojánský, který měl své hokynářství v Rytířské ulici, čínský čaj v atlasových krabicích. Ve druhé polovině 19. století se už v některých domácnostech pořádaly čajové dýchánky. „To byl vliv západní Evropy, Neruda píše o čaji o páté. U čaje se pořádají různá přijetí, podává se pečivo, dodnes je zafixovaný pojem čajové pečivo. I Ottův slovník má poměrně rozsáhlé heslo Čaj o páté.“ Distribuce čaje v českých zemích se ujala firma Nikolau, která vydávala i svůj časopis Čajový list.

Čajovna pivnicí

A na sklonku Rakouska-Uherska viděla Praha i první skutečnou čajovnu – jak vypadala, popisuje Aleš Juřina ze Spolku milců čaje:

Co je tak úžasného na čaji o pátéČaji v České republice konkuruje pivo

Co je to střelný prach

Střelný prach podle zastoupení jednotlivých složek můžeme rozdělit na dva základní typy podle použití: vojenský a trhací. 

Každé ráno si dopřávám šálek dobrého zeleného čaje. Ostatně čaj považuji hned po toaletním papíru za nejlepší vynález, který k nám z Číny kdy přišel. A vůbec nejlepší je, si ranní šálek čaje vychutnat s rodinou nebo přáteli.

To si takhle jednou sedím s kamarády z Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) nad šálkem ranního čaje a povídáme si o fyzice, knížkách, škole, práci a životě a do živé, odborně fundované, vážné a místy velmi veselé debaty, se vmísí můj hostitelský dotaz: Kdo si dá ještě šálek střelného prachu?

Nevěřili byste, co jedna zdvořilostní otázka na druh podávaného nápoje dokáže způsobit. Všichni na několik dlouhých sekund zmlkli, zarazili se a nakonec se na sebe spiklenecky podívali a pozvali mě druhý den na snídani. 

Sotva jsem dorazil do parku, kde jsme si dali sraz, přivítal mě ohňostroj. Z hrníčku, ve které jsem čekal lahodný čaj, létaly jiskry. Hrnek prskal, dštil síru a divoce poskakoval. Ohňostroj na uvítanou nebyl nic jiného, něž střelný prach v akci, ovšem nešlo o druh zeleného čaje, který jsem očekával, ale o výbušninu.

Co je tak úžasného na čaji o páté

Zelený čas – Střelný prach.

Foto: soultea.de/André Helbig

i

Střelný prach sloužil k nejrůznějším účelům. Číňané s ním vystřelovali rakety a dělali ohňostroje, husité s jeho pomocí stříleli po křižácích a jiní s jeho pomocí zase lámali a lámou skály.

Ale proč se vlastně zelený čaj jmenuje jako trhavina objevená v 7. století v Číně? Důvod je ve vzhledu jak čaje, tak výbušniny. Traduje se, že jeden britský koloniální úředník se takto spletl a jednotkám v Indii poslal místo prachu do pušek kvalitní zelený čaj. Tak snad to bylo v době míru a britští vojáci místo střelby mohli trénovat čaje o páté.

Střelný prach je směsí ledku (dusičnan draselný – KNO3), dřevěného uhlí (C) a síry (S). A stejně jako stejnojmenný čaj pochází z Číny, i když existují doklady, že jej v Evropě objevil Roger Bacon či dříve Němec Berchtold Schwarz (od jehož jména by mohl pocházet další název výbušniny – černý prach).

Střelný prach podle zastoupení jednotlivých složek můžeme rozdělit na dva základní typy podle použití: vojenský a trhací. Prach pro vojenské použití má vyšší zastoupení ledku, okolo 75 procent, 15 procent tvoří uhlík a zbylých deset je síra. Pro trhací práce se používá prach s nižším obsahem ledku, který tvoří od 40 do 65 procent.

Typický střelný prach vybuchuje při teplotě kolem 2 400 °C a jeho detonační rychlost dosahuje zhruba rychlosti zvuku ve vzduchu, tj. 340 metrů za sekundu.

V současnosti se už ale v palných zbraních nepoužívá, protože zplodiny z něj způsobují zanášení a korozi, proto se sním nejčastěji setkáte v pyrotechnice.

Pro ohňostrojné účely se do směsí přidávají soli kovů, jejichž hořením vznikají ony pozoruhodné barvy ohňostrojů.

A co se vlastně stane, když střelný prach zapálíte? Nejčastější chemická reakce vypadá následujícím způsobem:2 KNO3 + S + 3 C → K2S + N2 + 3 CO2

Ze směsi ledku, síry a uhlíku tedy vznikne sulfid draselný, což je bílá krystalická látka, a uvolní se dusík a oxid uhličitý. Ve vyhořelé směsi zůstávají také saze a nevyhořelé zbytky uhlíku, které mu dávají jeho typickou černou barvu.

 Ledek ve směsi plní roli okysličovadla, neboť po zahřátí uvolňuje kyslík. Dřevěné uhlí, tedy uhlík, je velmi dobře hořlavé a zajišťuje teplo pro udržení chodu reakce, která se přidáním síry ještě urychlí. Celý efekt je tak ještě bouřlivější.

V tomto případě musím konstatovat, že vysvětlování, co je to střelných prach, silně pokulhává za tím, co mi s ním kamarádi ukázali za kouzla. Ale tohle rozhodně doma zkoušet nebudu. Jednak se mám moc rád, jednak nejsem obdařen dostatečným množstvím šílenství… a navíc si neplatím tak dobrou pojistku, která by mohla riziko popálenin a utržených prstů dostatečně vykompenzovat.

>> podívejte se ještě na díl videosérie Badatelna věnovaný střelnému prachu

Čaj o páté: anglická tradice proslulá po celém světě

Čaj o páté není pouze záležitostí anglických domácností.

Nádherný čajový servis, výborný anglický čaj, hezký ubrus, stříbrné příbory a porcelánové talířky na svačinu. To vše je potřeba k tomu, abyste si mohli vychutnat pravý anglický čaj o páté.

Jak jednou řekl americký spisovatel Henry James: „V životě je jen pár hodin, které jsou příjemnější než doba zasvěcená rituálu nazvaného čaj o páté.“ A komu vlastně Velká Británie vděčí za zavedení jednoho z nejpříjemnějších anglických zvyků?

Historie čaje o páté

Původně s touto myšlenkou přišla vévodkyně Anna z Bedfordu roku 1840. Vzhledem k tomu, že zpravidla byl podáván pouze lehký oběd a večeře byla v domácnosti vévodkyně módně servírovaná až kolem osmé hodiny večerní, stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně hladová.

Přemýšlela, jak zaplnit tuto mezeru mezi jednotlivými jídly a začala si dopřávat odpolední čaj spolu se sendviči, jako malou odpolední svačinku.

Později přizvala k tomuto příjemnému odpolednímu posezení do svého domu rovněž přítelkyně z okolí.

Podávány byly nejrůznější malé zákusky, vdolky, lívance, sendviče s rozličnými náplněmi a vrcholem celého tohoto setkání byl samotný čaj, který zpravidla rozlévala paní domu.

Tato pauza na čaj během odpoledne se velice rychle stala oblíbenou módní událostí. Během 80. let 19. století přidal na důležitosti tohoto zvyku také fakt, že se dámy z vyšší společnosti začaly při této příležitosti převlékat do dlouhých šatů, rukavic a klobouků. Čaj byl obvykle podáván mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.

Jak to funguje dnes?

Pokud si myslíte, že se časem tato tradice z britského života vytratila, tak jste na omylu. Přes hektickou dobu, která vládne světem, si Angličané stále najdou na tuto odpolední přestávku v běžném rušném dni čas. Čaj o páté není pouze záležitostí anglických domácností.

Tuto tradici si můžete na vlastní kůži vyzkoušet nejen v restauracích, ale i hotelech či penzionech. Nenechte se však zmýlit názvem, čaj o páté je totiž v Anglii podáván již od třetí hodiny odpolední.

Čtení: Zájezdy do Londýna – srovnání a doporučení

Jak správně servírovat čaj?

A jak vypadá správný postup servírování čaje? S čajem je vždy servírováno pouze mléko, nikoli smetana, a to z toho důvodu, že šlehačka je příliš těžká a zamaskovala by chuť samotného čaje. Před pitím je vždy třeba vytáhnout čajový sáček, ten můžete položit na vedlejší talířek.

V případě, že je spolu s čajem podáván také citron, tak je vždy lepší jej nakrájet na plátky, nikoliv na malé klínky. Nikdy nepřidávejte do čaje citrón s mlékem, kyselina citrónová by totiž mohla způsobit, že se mléko v čaji srazí. Čaj je popíjen po malých doušcích, srkání samozřejmě není povoleno. 🙂

Čajové sušenky

K čaji neodmyslitelně patří také nám dobře známé čajové sušenky. Mezi základní ingredience patří mouka, cukr, olej a sladový výtažek. Tyto sušenky jsou podávány s čajem, do kterého se namáčejí, aby změkly. Mezi nejoblíbenější značku těchto čajových sušenek v Anglii patří Rich Tea Biscuit od firmy McVittie.

Během let se samozřejmě na trh dostalo mnoho dalších prodejců těchto výborných sušenek. Dnes si již můžete vybrat z nepřeberného množství sušenek, vylepšené o různé náplně, sušenky máčené v čokoládě, sušenky různých tvarů a velikostí.

20 nejčastějších otázek o čaji

Druhy čajů

Černý a zelený čaj je produkován z lístků čajovníku. Tento keř byl nejdříve kultivován v Číně. Čínští mnichové a evropští obchodníci jej později převezli do Japonska, na Srí Lanku a do dalších zemí.

Dnes ve světě rozlišujeme více než 3000 čajových druhů, přičemž každý z nich má svůj osobitý charakter, většinou daný oblastí původu. Základní rozdíl mezi černým a zeleným čajem spočívá ve způsobu zpracování čajových lístků.

Zatímco černý čaj je před sušením fermentován (okysličován), zelený čaj je místo fermentace napařován a poté sušen.

2. Jak nejlépe připravím šálek čaje?

Kvalitní voda a patřičná délka vyluhování jsou vedle samotných čajových lístků rozhodující pro dobrý šálek čaje. Přitom dbejte následujících rad:

– Použijte předehřátou konvici nebo šálek. – Voda k přípravě by měla být vždy čerstvá a studená. – Přiveďte vodu do bodu varu.

Udržujte ji ve varu pouze krátce, aby se z ní nevytratily kyselé látky, které mají význam pro uvolnění osobité čajové vůně. – Čajové lístky nebo nálevový sáček zalijte v případě černého čaje vařící vodou.

Voda při přípravě zeleného čaje by měla být ochlazena na zhruba 75 stupňů Celsia. Vždy však nejdříve musí projít bodem varu!

– Černý čaj vyluhujte tři až pět minut, zelený maximálně tři minuty.

3. Jaké příslušenství je nejvhodnější pro správnou přípravu čaje?

Čajové konvice: materiál konvice (sklo, keramika, porcelán) nemá na výslednou chuť čaje vliv. Důležitá je však forma. Aby se čajové lístky dostatečně vyluhovaly, je třeba použít baňatý tvar. Pro čajové sítko platí: čím větší, tím lepší, protože čajové lístky potřebují dostatek prostoru k vyluhování. 

Nejvhodnější jsou sítka z nerezové oceli a porcelánu. Pokud mají dostatečnou velikost, pak lze použít i sítka z bavlny nebo papírové filtry. Doporučujeme však, aby pro zelené a pro černé čaje byla použita sítka odlišná.

Papírový filtr je vhodný pro přípravu čaje v šálku. Zato umělohmotná sítka mohou negativně ovlivnit chuť čaje, proto je ani v našem sortimentu nenajdete.

Kovové vajíčko také není optimální, jelikož čajové lístky nemají pro vyluhování dostatek místa.

4. Jaká je trvanlivost čaje?

Obecně je čaj produktem s dlouhou trvanlivostí, minimální trvanlivost je zpravidla 18 měsíců. Čaj však velmi snadno zachycuje vlhkost, vůně a pachy z okolí. Na trvanlivost má proto značný vliv způsob skladování.

Obzvláště v kuchyni, kde se různé vůně mísí, by měl být čaj hermeticky uzavřen. Navíc by měl být čaj umístěn v suchu a chladu.

Nejvhodnější pro uchování původní čajové kvality jsou plechové dózy, které zakoupíte v každém specializovaném obchodě.

5. Platí, že pro přípravu čaje je vhodnější měkká voda?

Pro přípravu je nejvhodnější co možná nejměkčí voda. Právě ta umožňuje, aby hotový čaj uvolnil typické voňavé látky. Pokud máte k dispozici pouze vodu tvrdou (mineralizovanou), doporučujeme vodu v otevřeném hrnci několik sekund povařit, přičemž chlor a fenoly se vypaří a vápník se usadí. Obecně však lze říci, že kvalita vody v České republice je velmi dobrá.

6. Měl by se v případě, že voda je silně vápenatá, použít vodní filtr?

Použití vodního filtru není povinností. Pokud je však voda velmi vápenatá, může mít tento filtr pozitivní vliv na chuť čaje. V případě užití minerální vody se však vodní filtr přímo doporučuje, protože soli v ní obsažené velmi nepříznivě ovlivňují čajovou chuť.

7. Proč se čaje míchají do směsí?

Většina čajů, které se dostanou ke spotřebiteli, jsou směsi různých druhů a sklizní. Kupující totiž očekává produkt, který je co do kvality stále stejný. Protože je však čaj přírodní produkt a kvality sklizní se liší v závislosti na konkrétních klimatických podmínkách, jsou směsi jedinou možností, jak zákazníkovi nabídnout to, na co je zvyklý.

8. Kdo určí, jaký čaj bude součástí čajové směsi?

Tvorba čajových směsí náleží ochutnávači (tea-taster). Ten prověřuje kvalitu čaje a rozhoduje, jaké čaje jsou do konkrétní směsi vhodné.Samozřejmě musí ochutnávač znát jemné nuance čajů, které má k dispozici. To vyžaduje dlouholeté zkušenosti a velmi dobře vyvinuté čichové a chuťové smysly.

9. Co znamená označení zahradní čaj?

Zahradní čaj má původ na určité konkrétní plantáži a na rozdíl od směsí není s žádným jiným čajem míchán. Z tohoto důvodu se může chuť i kvalita konkrétní zahrady (plantáže) sklizeň od sklizně lišit. Zahradní čaje jsou k dostání pouze ve specializovaných prodejnách.

10. Co se rozumí pod označením „čerstvá sklizeň“?

Čerstvá sklizeň (Flying tea, Flugtee – volně přeloženo „čaj dopravený letadlem“ nebo také „bleskový čaj“) je v západním názvosloví synonymem pro právě sklizený Darjeeling First Flush. Bezprostředně po sklizni a fermentaci je čaj z Indie letecky dopraven do země určení. Tento čaj se vyznačuje zvláštní chuťovou svěžestí a velmi jemnou vůní.

11. Čím je ovlivněna kvalita čaje?

Kvalita čaje je ovlivněna mnoha faktory, především oblastí sklizně, klimatem, dobou sklizně, způsobem trhání lístků, zpracováním a skladováním. Existují tak podstatné rozdíly nejen mezi jednotlivými oblastmi, ale i v rámci určité jedné oblasti. Samozřejmě je různá také kvalita jedné plantáže z časově různých sklizní.

Obecně lze říci, že kvalita čaje z vyšších nadmořských poloh je vyšší, protože list roste pomaleji a má tak více času k vývoji chuťově bohatých látek. Čaje z níže položených oblastí jsou většinou silnější a v nálevu tmavší. I ty však mohou dosahovat vysoké kvality, jako je tomu například u nejlepších druhů z indického Assamu.

12. Co jsou antioxidanty a jak v čaji působí?

Antioxidanty jsou látky, které brzdí oxidační procesy, popřípadě zpomalují oxidaci tuků v těle. Antioxidanty v čaji se nazývají ?avanoidy.

V lidském organismu mohou přispět k ochraně před volnými radikály a preventivně zabránit vzniku nádorů a srdečním onemocněním.

Protože přirozená tělesná ochrana nemusí být vždy dostatečná, přispění antioxidantů z potravy nebo nápojů má v každém případě své opodstatnění.

13. Obsahuje zelený čaj více antioxidantu než čaj černý?

Jak zelený, tak i černý čaj obsahují nemalé množství antioxidantů. Rozdíly jsou vskutku nepatrné. Nelze jednoznačně říci, že zelený čaj je v tomto smyslu bohatší.

14. Jaké množství kofeinu obsahuje čaj?

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Kofein byl v čaji objeven v roce 1827. V té době vzniklo také jeho specifické označení v čaji, a sice tein.

Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje nikoliv ve volné, nýbrž vázané podobě. To má za následek jeho jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce a jeho účinek poměrně rychle odezní, působí tein v čaji jemněji a dlouhodoběji.

15. Platí, že zelený čaj obsahuje méně teinu než čaj černý?

Pokud vyjdeme ze sušených čajových lístků, pak je obsah teinu v černém i zeleném čaji totožný. Množství teinu v hotovém čajovém nálevu však závisí na způsobu přípravy.

Toto množství je odvislé jednak od doby vyluhování, jednak od teploty vody, kterou jsou lístky zality.

Vzhledem k tomu, že zelený čaj je připravován z vody o nižší teplotě a zároveň vyluhován většinou kratší dobu než čaj černý, je obsah teinu v hotovém zeleném čaji nižší.

16. Odvodňuje čaj lidský organismus?

Vzhledem k obsahu teinu má čaj lehce močopudné účinky. Tein totiž podporuje činnost ledvin a vylučování moči. Příčina je ve zvýšeném prokrvení ledvin. Tento účinek je však relativně nepatrný a krátkodobý. Nelze říci, že čaj má přímo odvodňující účinek. Lze jej označit jako mírně močopudný.

17. Je čaj vhodný pro těhotné ženy?

Čaj příjemně chutná, dobře hasí žízeň a obsahuje řadu pro tělo cenných látek. Pro těhotné ženy je čaj vhodným doplňkem pitného režimu.

18. Má čaj omlazující účinek?

Stárnutí živých organismů je v prvé řadě dáno geneticky. Může však být pozitivně ovlivněno, a to tzv. anti-aging procesem. Podle současných znalostí vědy má na stárnutí negativní vliv přebytek volných radikálů. Proto je důležité regulovat nadbytečné reakce těchto radikálů. Čaj je se svým vysokým obsahem polyfenolů pro tento účel obzvláště vhodný.

19. Jak souvisí čaj s životním stylem „wellness“?

Pojem wellness se rozšířil do západní Evropy z USA teprve nedávno – na konci 80. let 20. století. Mnozí měli zato, že se jedná o název nějakého pohybového cvičení.

Wellness je však synonymem pro vnitřní vyrovnanost a dobrý tělesný pocit. Má co do činění se sebepoznáním a především pak s duševním klidem.

Není proto divu, že právě čaj pro své mnohé ušlechtilé vlastnosti je často spojován s tímto pozitivním životním pocitem.

20. Jakým způsobem chrání čaj zuby?

Čaj ochraňuje chrup hned dvakrát – posiluje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině. Jak dokázaly různé vědecké výzkumy, obsahuje jeden litr čaje (černého i zeleného) přibližně 2-3 miligramy fluoridu.Toto množství odpovídá denní potřebě dospělého člověka.

Žádná jiná poživatina neobsahuje tak velké množství fluoridu.Kromě toho polyfenoly v čaji obsažené chrání před zubním plakem. Polyfenoly zpomalují rozklad škrobů v ústech tak, že inaktivují enzym amylasa obsažený ve slinách. Ten rozkládá škrob, například z moučných výrobků, na glukózu. Glukóza zase vytváří vhodné prostředí pro plakové bakterie.

Ty vytvářejí kyseliny, které poškozují sklovinu.

Tento složitý mechanismus je podstatně omezen, když člověk pije v průběhu dne více šálků čaje. S nadsázkou lze říci, že například Britové se svou vysokou spotřebou čaje mohou s dobrým pocitem pojídat koláče a jiné sladkosti…

Podzimní retro novinka Bambusová chýše

11. – 13. září 2020 tentokrát na Zlíchově!!!

Program ročníku 2020 je právě v přípravě. Nové aktivity přibývají každý den

Barovijská balada Voľné (fan made) pokračovanie D&D scenára Curse of Strahd. Dobrodružný, tajuplný a možno trochu strašidelný príbeh o skupine dobrodruhov, ktorá sa snaží vymaniť nepriazni osudu. Postavy budú predpripravené. Nebude však priestor na zdĺhavé vysvetľovanie pravidiel. Doporočujem len pre skúsených dobrodruhov !

Vypravěč: Michal „Drake“ Mikuš

Systém: D&D 5th edition Počet hráčů: 4-5
Cesta k Údolí králů Rekreace v Egyptě je pro viktoriánské dámy a pány ve věku technologických vymožeností příjemným oddechem. Ostatně, nikdy nevíte, k jakému fantastickému objevu se můžete nachomýtnout. Některá místa však na svůj čas teprve čekají, a jakoby se ani nechtěla nechat objevit. A tak místo úžasného objevu máme záhadné zmizení a záhadu pro naše detektivy.

Vypravěč: Vašek Valtr

Systém: Genesys Počet hráčů: 5
Cirkus
Lidstvo…tak primitivní, tak nedokonalé. Nikdo nechápe, že jakýkoli člověk může být nahrazen. Měli bychom si vzít, co je naše, zabrat jejich svět a přetvořit ho k našemu obrazu. Škoda jen, že ta banda švábů je tak… horlivá, tak nepoddajná. Všichni tvorové na planetě ví, že prohráli. Jen lidé ne. Stojí tváří v tvář pokroku, tváří v tvář zkáze, ale nepřiznají porážku. Jednoho dne ale bude jejich svět naším. S precizností nám vlastní nastolíme řád a donutíme ta nepoddajná stvoření, že jsme to my, kdo vládne, ne oni, lidé z masa a kostí… Příběhy Imperia (známé též jako Legendy Klubu Dobrodruhů) jsou Fate systémem zařazeným do Steampunkové Viktoriánské éry. Nejvyšší rytíř i nejnižší žebrák se mohou stát hrdinou v této polodivadelní hře, ve které je hlavně na hráčích, jak moc si ji užijí. Proto neváhejte a okuste čaj o páté, zatímco se svět bude zmítat v chaosu.

Vypravěč: Jan „Lameroff“ Nezbeda

Systém: Fate (Steampunk, rok 1850)
Počet hráčů: 3-6
Distress call [ENG] “we are under attack…eed help.. request immediate assistan…. At the caves north of river Si.. hurry.. God helps us!” War is ugly, every war is. 1968 started Tet offensive and situation got hot. All of you are stationed near Khe Sanh in little village which name none of you can pronounce. You are in the rear protecting field hospital. You pick up distress call from friendlies just few hours north from your position. Jungle can be tricky, but locals are willing to provide a guide. Will you save your brothers in arms or will you arrive late?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector