Cizrna Ucinky Na Zdravi?

Léčivé účinky cizrny Pomáhá zvýšit pocit nasycení, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, zlepšuje obranu proti chorobám a další. Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, což napomáhá pocitu sytosti a tlumí bažení po jídle. Dalším pozitivem je zlepšení trávení díky vysokému obsahu vlákniny.

Jak dlouho vařit cizrnu na hummus?

Cizrnu vařte zhruba jednu hodinu, nenechte ji ale vřít jako brambory, jenom lehký var. Sůl přidejte až na konci vaření, stejně jako u ostatních luštěnin.

Jak dlouho vařit cizrnu z plechovky?

Cizrna se nerozvaří, ani dlouhým vařením netvrdne, před kuchyňskou úpravou ji však musíte na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit. Na rozdíl od jiných luštěnin ji budete vařit ve velkém množství vody, a to nejdříve deset minut zprudka a pak padesát až osmdesát minut na mírnějším ohni.

Proč je cizrna zdravá?

Luštěnina plná zdraví

Cizrna je ale ještě o kousek lepší. Ve srovnání s ostatními luštěninami totiž obsahuje větší množství esenciálních aminokyselin, jako je lysin, isoleucin nebo tryptofan. Kromě toho se v cizrně také nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová.

Jak udělat cizrnu z plechovky?

Cizrnu zatím propláchněte vodou. Následně ji pořádně vysušte, případně nechte chvíli na vzduchu vysušit. Vložte na pečicí papír na plech, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Pečte okolo 20 až 30 minut.

Ingredience:

  1. 2 plechovky cizrny.
  2. 2 lžíce olivového oleje.
  3. sůl.

Jak dlouho se peče cizrna?

Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. 2 Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká.

Budete mít zájem:  Revmatoidní Artritida Biologicka Lecba?

Jak dlouho se vaří cizrna v tlakovém hrnci?

V případě vaření cizrny můžete semena namočit na alespoň 10 hodin do studené vody a poté je vařit 2-3 hodiny v hrnci do změknutí, v tlakovém hrnci bude stačit necelá hodina.

Jak zpracovat cizrnu z konzervy?

Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

  1. Cizrnová polévka.
  2. Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor.
  3. Cizrnové karbanátky – falafel.
  4. Příprava: Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte.
  5. Salát s kuřecím masem a cizrnou.
  6. Příprava: Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  7. Hummus.

Jak pripravit cizrnu z konzervy?

Podáváme s rýží.

  1. Cizrnový salát. Cizrnový salát můžete použít jako jednoduchou přílohu nebo lehkou večeři.
  2. Hummus. Míse krémového hummusu se jen těžko odolává.
  3. Cizrnová pánev s chorizem a sladkými brambory.
  4. Cizrnové wrapy.
  5. Cizrnový burger.
  6. Falafel.
  7. Marocká cizrnová polévka.
  8. Dušená cizrna s černou kapustou.

Co s cizrnou z konzervy?

Lahodné cizrnové recepty v 9 variantách. Inspirujte se!

  1. ⭐ Cizrna s pikantní rajčatovou omáčkou.
  2. ⭐ Hummus.
  3. ⭐ Dušené kuřecí s cizrnou v pomalém hrnci.
  4. ⭐ Cizrnové placky s citronovou omáčkou s tahini.
  5. ⭐ Jednoduché cizrnové kari.
  6. ⭐ Cizrnový salát s rajčaty a okurkou.
  7. ⭐ Dokonale křupavý falafel.
  8. ⭐ Cizrnová pomazánka s avokádem.

Proč jíst hummus?

Váže na sebe vodu a rychle vyvolá pocit sytosti, přispívá proto k boji proti obezitě. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík. Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky.

Co udělat z cizrny?

Cizrnu můžeme využít na přípravu masových či zeleninových směsí, do polévek, na přípravu pomazánek či vegetariánských burgerů. Díky neutrální oříškové chuti se využívá také na přípravu sladkých dezertů. Nejznámějšími jídly, připravovanými z cizrny jsou orientální falafel a pochoutka z rozmixované cizrny zvaná hummus.

Jak upéct cizrnu?

Postup

  1. Troubu rozpalte na 230 ˚C a plech pokryjte alobalem nebo pečicím papírem. Plechovku cizrny slijte přes cedník a propláchněte.
  2. Pečte v troubě asi 15 minut, vyndejte z trouby a protřeste, aby se cizrna mohla opéct ze všech stran a vraťte na dalších 15 minut do trouby, aby se cizrna hezky opekla a byla křupavá.
Budete mít zájem:  Příznaky cukrovky – jak poznáte že máte cukrovku?

Co se sterilovanou cizrnou?

Cizrna, tedy jeden z jejích druhů – cizrna beraní, je vedle hrachu a fazolí jedna z nejdůležitějších luštěnin, která má kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem. Cizrna beraní bývá rovněž nazývána jako římský hrách. Její chuť bychom mohli charakterizovat jako jemně oříškovou.

Jak použít Cizrnovou mouku?

Můžete ji použít jak při pečení, tak na zahušťování polévek, omáček, dušeného masa či těstíčka na obalování. Cizrnová mouka je po namočení lepivější než mouka klasická. Při pečení z cizrnové mouky je dobré si najít vyhovující poměr, doporučuje se mouku míchat v poměru 1 : 1 s obvykle používanou moukou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector