Čím vším se dá přiložit pod gril?

Poradíme vám, na co si dát pozor a co zohlednit při výběru plynového grilu. Ať už chcete grilovat pro čtyřčlennou rodinu, nebo pro celé sousedství, určitě si vyberete ten pravý model.

Čím vším se dá přiložit pod gril? Na plynovém grilu připravíte pochoutky pro sebe, celou rodinu i přátele. Na obrázku je model Campingaz 4 Series RBS LXS.  

Opět jsme se dočkali grilovací sezóny. Šťavnaté grilované maso nebo ryba, křupavá zelenina a pečivo, klobásky a špekáčky, rozehřáté sýry… Lahodné pochoutky z grilu povýší šťastné chvíle s rodinou a přáteli na ještě vyšší úroveň.

Jak správně připravit středně propečený steak vás (dnes) nenaučíme, ale poradíme vám s výběrem grilu – konkrétně si řekneme, jak vybrat venkovní plynový gril.

Obsah článku:

Plynový gril: Výhody a nevýhody

Čím vším se dá přiložit pod gril? Nejzákladnější „párty“ modely plynových grilů mohou být kompaktní a lehké.

První, co budete při výběru grilu řešit, je právě zdroj energie: plynový gril, nebo gril na dřevěné uhlí?

Práce s grilem na dřevěné uhlí má svoje kouzlo. Bývají zpravidla lehčí a kompaktnější a levnější na pořízení, pokud tedy nekupujete speciální gril na dřevěné uhlí s udírnou.

Určitě ovšem počítejte s vyššími náklady na provoz.

Za zmínku nicméně rozhodně stojí, že gril na dřevěné uhlí může být i „jednorázový“ nebo opravdu velmi příležitostný – takový může stát klidně i méně než 300 Kč (ne, nula nám tam nechybí) a tvoří ho jen nožičky, ohniště a rošt.

Pokud to ale s grilováním myslíte vážněji, mají plynové grily značné množství výhod.

Sice jsou zpravidla dražší na pořízení, ale ve výsledku ušetříte na provozu, protože cena plynu je nižší než cena dřevěného uhlí. Práce na plynovém grilu je také pohodlnější.

Zapalování je okamžité a vždycky bezproblémové (samozřejmě pokud není gril vadný nebo láhev na plyn prázdná).

Nemusíte do něj přikládat ani řešit vyhasnutí – kapacita běžné lahve vystačí na dlouhou dobu grilování, v závislosti na výkonu grilu řekněme 5–10 hodin provozu.

Plynové grily jsou dražší na pořízení, ale vyváží to levnějším provozem.

Už jsme říkali, že plynový gril je určený pro uživatele, kteří si chtějí lahodné grilované pochoutky připravovat častěji, ve větším množství a dlouhodobě – jde tedy o trochu větší investici než u jednoduchého grilu na dřevěné uhlí. Pořizovací ceny ale v žádném případě nejsou extrémní.

Pokud grilujete pro sebe nebo pro menší rodinu, seženete bez problémů plynový gril do 5 000 Kč. Bude mít například menší výkon (mj. menší počet hořáků), ale určitě nemusí mít špatnou výbavu. Ověřte si nicméně, že má gril dostatečně pevnou a stabilní konstrukci.

  • Větší, robustnější a výkonnější grily s pokročilejší výbavou, které nakrmí i hosty na sousedské/přátelské grilovačce, pak obvykle pořídíte v kategorii do 10 000 Kč.
  • Dražší modely nad 10 000 Kč pak ocení uživatelé, kteří vyžadují speciální funkce, pokročilé systémy grilování, vysoký výkon… Jinými slovy, pokud grilujete celé léto několikrát do týdne, vyplatí se sáhnout po tom nejlepším.
  • Podívejme se postupně na základní parametry, které byste měli zohlednit při výběru.
  • Čím vším se dá přiložit pod gril?

Systém grilování: Jak funguje plynový gril?

Asi vás neohromí zjištění, že plynový gril funguje na plyn. Konkrétně jde o propan nebo propan-butan (zpravidla si můžete vybrat).

Zajímavější a zásadnější je samotný systém ohřevu.

Z módy vycházejí lávové kameny. Ty se rovnoměrně rozehřívají, takže se velmi dobře hodí například na přípravu masa a zeleniny, a navíc zachycují odkapávající tuk. To je ale zároveň kámen úrazu.

Zachycený tuk se může vznítit, což nejen zničí připravované jídlo, ale také způsobuje riziko vzniku požáru.

Navíc se lávové kameny musí pravidelně měnit (obvykle každou sezónu) a samozřejmě nejsou zadarmo.

Na řadu tedy přicházejí ocelové profily, někdy též nazývané flavorizéry, protože jídlu dodávají aroma tím, jak se z nich během přípravy odpařuje tuk a šťáva.

Alternativně nabízejí výrobci rošty, které ale nejsou perforované přímo nad hořáky. Tuk se nemá jak vznítit – odtéká pryč od ohně, zpravidla do vyhrazené nádobky, kterou poté vyčistíte.

Existují také grily s pokročilou technologií RBS (Radiant Burner System), které mají zdroje tepla umístěné po stranách.

Velikost a výkon: Pro menší rodinu, nebo všechny sousedy?

Čím vším se dá přiložit pod gril? Teploměr ve víku vám usnadní přípravu.

V závislosti na tom, pro kolik lidí chcete nejčastěji grilovat, byste měli pořídit dostatečně výkonný gril s dostatečně velkou grilovací plochou. Nejde ani tak o to, že by se maso připravovalo rychleji (fyzika funguje i v gastronomii), ale spíše o to, jestli můžete připravit večeři pro více hostů zároveň, nebo někdo bude čekat na klobásu hodinu.

Výkon se udává zpravidla v kilowattech (kW), hodně napoví také počet hořáků. Gril by měl mít nejméně dva hořáky, u lepších modelů ale najdete spíše tři a více.

Každý by měl mít samostatnou plynulou regulaci.

Výkon pak může být například pouhé 2 kW u nejzákladnějších malých plynových grilů na příležitostné použití, nebo například vysokých 24 kW u velkých prémiových plynových grilů se sedmi hořáky a top výbavou.

Grilovací plocha začíná na cca 1 500 cm², což stačí pro čtyři osoby, větší grily klidně nabídnout i více než 3 000 cm².

V centimetrech čtverečních se dobře srovnává, protože jde o jedno číslo, jednu celkovou plochu. Reálně si ale většina lidí lépe představí plochu jako čtverec nebo obdélník, u kterého znají rozměry stran.

Takže pro představu: grilovací plocha o rozměrech (například) 70 × 45 cm by měla 3 150 cm².

Čím vším se dá přiložit pod gril? Výkonný gril s velkou grilovací plochou.

Kvalitní a stabilní konstrukce

Ještě než se podíváme na hořáky a rošty, zaslouží si pozornost konstrukce grilu jako celek. Naprostou prioritou je stabilita, a nejde přitom jen o to, aby se gril neviklal, ale také aby ho například nepovalil závan větru.

Pokud tedy nehledáte vyloženě přenosný gril (i takové existují, i když u plynových je to výjimka), volte co možná nejmasivnější a nejbytelnější konstrukci.

Jako u každého výrobku samozřejmě záleží také na kvalitě zpracování a povrchu – určitě nechcete, aby gril začal reznout, byl oprýskaný, zasekávaly se mu panty, snadno se na něm tvořily prohlubně apod.

Materiály sledujte také u hořáků (měly by být například nerezové či keramické) a u grilovací plochy. Ta bývá nejčastěji nerezová, nebo ještě lépe litinová, případně navíc se smaltovaným povrchem.

Čím vším se dá přiložit pod gril? Ne všechny plynové grily mají velké, „skříňové“ provedení.   

Víko ideálně s teploměrem

Přímé × Nepřímé grilování Při přímém grilování umísťujete jídlo nad oheň, takže je příprava intenzivní a rychlá. Grilují se tak například kousky masa, zeleniny, pečivo apod.

Nepřímé grilování se hodí při přípravě větších

pokrmů, které se musí důkladně prohřát (jinak by byly spálené na povrchu a syrové uvnitř) – například celého kuřete. Potraviny umístíte mimo přímý oheň a sklopíte víko, aby z grilu neunikalo

teplo, takže funguje podobně jako trouba.

Víko (resp. poklop) je u plynových grilů standardní součástí výbavy. Samozřejmě ho nemusíte používat – záleží na vašem stylu grilování –, ale je nutné, pokud chcete grilovat nepřímo.

Velkou výhodou je, když je ve víku integrovaný teploměr. Vždy tak víte, že se potraviny (například maso) připravují při optimální teplotě, kterou případně můžete snadno upravit.  

Komfort při manipulaci i při (a po) grilování

Plynové grily jsou těžké i samy o sobě, natož ještě s plynovou bombou (která může vážit i přes 20 kg). I kdybyste měli na gril stálé místo, je pravděpodobné, že občas jím budete potřebovat manipulovat. V tom případě jsou nutností kolečka, a to alespoň dvě, ideálně čtyři.

Základem pro komfortní přípravu pokrmů je dostatek odkládacího prostoru. Gril by měl nabízet inteligentně řešené odkládací plochy (nejčastěji po stranách) a také dobře vymyšlený vnitřní prostor.

Čím vším se dá přiložit pod gril? G21 Oklahoma, BBQ Premium Line není velký gril, ale odkládací plochy má řešené výborně.  

Plynový gril nebudete zapalovat ručně, ale musíte si vybrat mezi elektrickým a piezo zapalováním. První je bateriově poháněné a používá se pohodlněji. Druhé je mechanické (využívá křesadlo), takže vyžaduje trochu více síly při stisknutí tlačítka, ale zase nevyžaduje napájení.

Po grilování musíte gril vyčistit. Zjistěte si, jak má řešený například sběr tuku, konkrétně například jak se vyjímá odkapávací miska a jak se čistí. Některé modely také nabízejí rošty, jež je možné umývat v myčce nádobí, což vám ušetří spoustu času i dřiny.

Budete mít zájem:  Vitaminy Rozpustné V Tucích Jsou?

Užitečné funkce „navíc“

Lepší grily nabízejí dodatečné boční hořáky, které využijete například k udržování teploty jídlo nebo na přípravu omáček. U některých modelů může jít také o extra výkonné hořáky, jež například rychleji zatáhnou maso, aby zůstalo i po ugrilování dokonale šťavnaté.

Lákavou „extra“ výbavou může být například také grilovací jehla (rotisserie).

Čím vším se dá přiložit pod gril? Rožnicí sada je u některých grilů součástí výbavy, k jiným ji můžete dokoupit.

Na co ještě nezapomenout?

Čím vším se dá přiložit pod gril?

K plynovému grilu budete potřebovat nejen láhev s plynem, ale také si musíte ověřit, že máte potřebnou přípojku, jež není vždy součástí balení grilu. Při práci oceníte grilovací nářadí a za zvážení stojí také příslušenství. Někteří výrobci ke svým grilům nabízí i ochranné obaly proti povětrnostním podmínkám.

A nakonec samozřejmě zvažte také design. U grilů je stejně jako u jiných spotřebičů nejdůležitější funkčnost, ale protože se na něj budete dívat dlouhé roky, je důležité, aby se vám váš nový gril líbil.  

Čím vším se dá přiložit pod gril?

***

Doufáme, že teď pro vás bude výběr plynového grilu hračka a už v duchu vymýšlíte, jakou pochoutku si připravíte jako první. Přejeme dobrou chuť!

Přímé a nepřímé grilování

Prvním krokem k mistrovskému zvládnutí grilu je pochopit rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním jak v plynovém grilu, tak v grilu na dřevěné uhlí…

Přímé grilování

Pod tímto pojmem se téměř všude na světě myslí grilování – grilované jídlo se umístí přímo nad žár ohně, nad kterým se tepelně upraví.

Metoda přímého grilování využívá vysoké teploty k rychlé přípravě relativně malých nebo tenkých kousků potravin. Typické potraviny grilované přímo jsou steaky, kotlety, kuřecí prsa, rybí filety, zelenina, pečivo, krevety, hamburgery, špízy, příp.

kuřecí křídla, apod. Obvykle se říká, že přímou metodou se grilují potraviny s potřebnou dobou tepelné úpravy do 30minut.

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Jak nastavit gril pro přímé grilování

V případě přímého grilování můžete nastavit kotlový gril na dřevěné uhlí třemi způsoby. První možností je, že rozhrnete uhlíky do rovnoměrné vrstvy, čímž vytvoříte jednu zónu hoření, nad kterou se bude grilovat jídlo.

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Teplotu budete lépe regulovat, pokud vytvoříte dvě až tři zóny žáru, které zahrnují žhavou zónu, středně žhavou zónu a studenou neboli bezpečnou zónu.

V grilu na dřevěné uhlím rozhrňte polovinu uhlíků do dvojité (vyšší) vrstvy pod jednou třetinou grilovacího roštu. Ze zbytku uhlíků uhrabte jednu vrstvu uprostřed. Zbývající třetinu palivového roštu uhlíky nezaplňujte.

Žhavou zónu (dvojitá vrstvu uhlíků) využijte k vytvoření požadované hnědé „kůrky“ potravin nebo grilování slabých plátků (masa, zeleniny, hub), střední zónu (jedna vrstva uhlíků) použijte ke grilování např.

rybích filetů, kuřecích prsou, kuřecích křídel a chladnou zónu použijte k udržování teploty (ale pozor na vysušování potravin) nebo jako bezpečnou zónu v případě, že se jídlo začne připalovat. Jednoduše ho kleštěmi přesuňte do studené zóny.

Pokud budete chtít vytvořit jen dvouzónový žár, rozhrňte polovinu uhlíků do jedné vrstvy na polovině palivového roštu. Druhou polovinu palivového roštu uhlíky nezaplňujte. Tato metoda je univerzálnější a více využívaná.

Když chcete na tří-zónové grilování nastavit plynový gril s dvěma hořáky, nastavte jeden hořák na vysokou teplotu a druhý na střední.

(Jako studenou zónu při tom využijte přídavný vyvýšený grilovací rošt, pokud je jím váš plynový gril vybaven.

) Na grilu se třemi nebo čtyřmi hořáky nastavte jeden hořák na maximální teplotu, jeden nebo dva hořáky na střední teplotu a poslední hořák nechte vypnutý, opět jako bezpečnou (studenou) zónu.

Nepřímé grilování

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Nepřímé grilování se využívá k přípravě větších nebo tužších potravin, které by se při delším přímém grilování připálily. Jak vyplývá z názvu, potraviny se umístí mimo přímý žár ohně, ne přímo nad něj. Nepřímou metodu můžete využívat jen v grilu s víkem, které je při grilování zaklopené, aby se zabránilo úniku tepla z grilu, ze kterého se tak stává zařízení připomínající horkovzdušnou troubu. Nepřímo se grilují celá kuřata, kachny, sekaná, jehněčí kýta, celá hovězí svíčková, roastbeef, bůček vcelku, kuřecí stehna, celé větší ryby, celé kusy vepřové pečeně, paneky nebo krkovice a jiné velké kusy nejen masa (nepřímo můžete grilovat např. hlávku zelí, chléb, pečivo, dezerty, pizzu atd.). Tato metoda je ideální také pro grilování tužších kusů masa jako je hovězí hrudí nebo žebírka, která vyžadují dlouhé, pozvolné grilování při nízké teplotě – tzv. barbecue. Obecně platí, že nepřímé grilování se používá ve chvíli, kdy je grilovanou potravinu třeba tepelně upravovat déle jak 30minut. Nepřímé grilování přímo vybízí k použití dřevěných lupínků k zauzení, bez kterých si třeba já již grilování nedokážu představit. O zauzování v grilu si můžete přečíst v tomto článku.

Poznámka – existuje spousta receptů, kdy využijete obě metody najednou – nejdříve přímou a pak nepřímou nebo obráceně.

Jak nastavit gril pro nepřímé grilování

Pokud chcete použít metodu nepřímého grilování v grilu na dřevěné uhlí, zapalte v komínovém startéru pomocí podpalovače potřebné množství dřevěného uhlí nebo briket.

Až se všechny uhlíky rozžhaví, vysypte je na palivový rošt a rozhrňte do dvou hromádek po opačných stranách grilu. (U kotlových grilů Weber jsou s grilem dodávány i palivové přepážky, které slouží právě k fixaci paliva v této poloze.) Nebo můžete použít tzv.

„metodu 50/50“, kdy žhavé palivo rozhrnete na polovině palivového roštu.

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Pro manipulaci s rozžhavenými uhlíky doporučuji používat tuto kovovou motyčku.

Doprostřed palivového roštu – tj. mezi hromádky uhlíků položíte odkapávací hliníkovou misku odpovídající velikosti. Do grilu vložíte grilovací rošt a např. celé kuře umístíte doprostřed grilovacího roštu nad odkapávací misku.

Při použití nepřímé grilovací metody 50/50 vložíte odkapávací misku na palivový rošt, kde nejsou uhlíky. Grilovaný pokrm pak zase na grilovací rošt nad odkapávací misku. Pokud k zauzení používáte dřevěné lupínky, vhoďte hrst dřevěných lupínků na obě hromádku žhavých uhlíků, aby se vytvořil dým.

Víko grilu zaklopte tak, aby horní průduchy byly na opačné straně, než je palivo. Požadovanou teplotu regulujte nastavením spodních a horních větracích průduchů (teplota při nepřímé metodě by se měla pohybovat mezi 160-220°C). Po nějaké době bude třeba přidat trochu dřevěného uhlí nebo briket.

Při zauzování na něj vhoďte zbytek lupínků k zauzení (ale až bude uhlí opět rozžhavené).

Pro praktikování barbecue ve vašem kotlovém grilu využijete např. náš BBQ adaptér pro low/slow grilování nebo specifickou metodu rozmístění paliva – tzv. sneak metodu, která vám zajistí plynulé a dlouhé hoření briket při nízké teplotě. (pro dlouhé a pomalé hoření využívejte brikety nikoli uhlí) 

Pokud chcete využít metodu nepřímého grilování v plynovém grilu a máte gril se dvěma hořáky, zapalte jeden hořák na maximální výkon a jídlo grilujte na druhé straně (nad vypnutým hořákem).

Pokud máte gril se třemi a více hořáky, zapalte přední a zadní hořák (nebo krajní hořáky, podle toho jak máte hořáky v grilu umístěné) a jídlo grilujte uprostřed nad vypnutým hořákem. Pro zachytávání odkapávající šťávy můžete opět použít misku. Požadovanou teplotu nastavte regulačními knoflíky.

K zauzení v plynovém grilu se používají udicí boxy, do kterých vložíte namočené a okapané (není to nutné) lupínky k zauzení v grilu a takto naplněný udící box vložíte přímo pod grilovací rošt na kryty zapnutých hořáků vašeho grilu .

POZOR: Než začnete grilovat, ujistěte se, že máte plynovou láhev naplněnou alespoň z 1/3. Doporučuji, abyste měli v záloze raději jednu navíc. Není nic horšího, než když vám v půlce grilování dojde plyn. To je opravdu průšvih…

Jak rozpálit gril Weber na dřevěné uhlí?

Čím vším se dá přiložit pod gril?Naše první rada zní, naučte se bezpečně a spolehlivě zapalovat gril na dřevěné uhlí pomocí startovacího komínku. Tato jednoduchá pomůcka se skládá z kovového válce s otvory ve spodní polovině, z vnitřního roštu a dvou madel zvenku. Používá se velmi snadno. Nejprve z grilu sejmete horní grilovací rošt a startovací komín položíte na palivový rošt, který leží pod ním. Potom na rošt pod komínem položíte dvě až tři podpalovací kostky, horní komoru válce naplníte briketami a podpalovací kostky zapálíte bočním otvorem. Výhoda této metody spočívá v tom, že komín zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí. Brikety se pak rozhoří mnohem rychleji, než když se ihned nasypou na palivový rošt, a zároveň si ušetříte máchání rukama či jiný způsob přísunu kyslíku, kterým oheň obvykle rozdmýcháváte.Dřevěné uhlí dosáhne touto metodou během asi 15 minut teploty vhodné pro grilování. Brikety lisované z dřevěného uhlí potřebují delší dobu, většinou 20 až 30 minut.Brikety dosáhly správné teploty tehdy, když jejich povrch ze všech stran pokrývá jemná vrstva šedého popela, v případě dřevěného uhlí stačí, když jsou všechny uhlíky žhavé po okrajích. Při sypání uhlí na rošt byste z bezpečnostních důvodů měli vždy používat tepelně izolované grilovací rukavice. V jedné ruce pak držíte žáruvzdornou rukojeť, druhou přidržujete pohyblivou rukojeť. Ta pomáhá při nadzvednutí startovacího komínu a vyprázdnění jeho obsahu přesně na požadované místo. Prázdný startovací komín nikdy nepokládejte do trávy nebo na povrch citlivý na žár a vysoké teploty. Nemá co pohledávat ani v blízkosti dětí a domácích zvířat.

Budete mít zájem:  Osho dynamická meditace – jak na to?

Pokud startovací komín nemáte, na grilovacím roštu si kolem několika podpalovacích kostek postavte pyramidu z uhlí a pak kostky zapalte. Jakmile se brikety nebo dřevěné uhlí uprostřed rozžhaví, grilovacími kleštěmi na ně přeložíte ještě nerozžhavené uhlíky.

Když všechny brikety září světlooranžovou barvou a pokrývá je vrstva popela, rozdělíte je po grilovacím roštu.

Oproti metodě se zapalovacím komínkem je však tento způsob podstatně zdlouhavější a nemáte zde takovou jistotu, že se všechny uhlíky rozpálí důkladně a rovnoměrně, navíc je takto celý proces pracnější.

 

Nedoporučujeme používat tekuté podpalovače

Tekuté podpalovače jsou výrobky na bázi ropy, což může zcela zničit chuť grilovaných potravin. Může se Vám tak například do burgeru z grilu dostat „benzínová příchuť“, čemuž bychom se chtěli vyhnout. 

Kolik uhlí či briket je ke grilování potřeba?

Závisí to především na velikosti grilu a grilovaných potravin. Řekněme, že máte doma klasický kotlový gril Weber o průměru grilovacího roštu 57 cm a že grilujete pro 6 osob. Nejjednodušší pomůckou k odměření správného množství grilovacího uhlí je startovací komín – další důvod, proč se vyplatí si jej pořídit.

Dá se použít rovněž jako odměrka. Startovací komín naplněný po okraj (tedy zhruba 80 až 100 briket standardní velikosti) obsahuje dostatečné množství paliva na to, aby silnou vrstvou pokrylo přibližně dvě třetiny palivového roštu kotlového grilu. Na tomto množství paliva připravíme zpravidla několik chodů pro čtyři až šest osob.

Jednotlivé kusy dřevěného uhlí mívají různý tvar i různou velikost. Je proto obtížné dostat je do startovacího komínu všechny. Pokud tedy na grilovací rošt sypete ze startovacího komínu přírodní dřevěné uhlí, měli byste vzniklé mezery vyplnit dalšími kusy uhlí.

Doporučuje se, aby ohniště bylo z každé strany aspoň o 10 cm širší než pokrm grilovaný na grilovacím roštu nad ním, jinak nebude rovnoměrně propečený.

Proč není vhodné pokrýt žhavým dřevěným uhlím či briketami celý palivový rošt?

Je-li palivem pokrytý celý rošt, pak máte k dispozici pouze přímý žár. Grilovaný pokrm se tak nachází přímo nad žhavým uhlím.

To je vhodné pro burgery nebo hotdogy, celá řada jídel se však připravuje současně jak na přímém, tak na nepřímém žáru, třeba naporcované nevykostěné kuřecí maso.

Už jste někdy viděli, co se stane s kousky kuřete, když se grilují pouze na přímém žáru? Připálí se a na povrchu jsou černé, dřív než se maso u kosti pořádně propeče. Správně by se měly grilovat tak, že se nejprve osmahnou na přímém žáru a poté se dopečou na nepřímém žáru.

Pro případ, že se pod pokrmem grilovaném na přímém žáru tvoří plameny, skýtá dostatečnou výhodu „metoda dvou zón“. Máte-li v grilu zónu s nepřímým žárem, můžete pokrm nejprve umístit nad něj a romyslet si další postup. Pokrm však můžete opět přikrýt poklopem a jídlo klidně dogrilovat na nepřímém žáru.

Měření intenzity žáru

Jak poznáte, že palivo dosáhlo požadované teploty?

Čím vším se dá přiložit pod gril?Pokrývá-li grilovací brikety tenká vrstva popela (nebo jsou okraje všech uglíků rozžhavené) a palivo jste nasypali na palivový rošt, vyzařuje z něj velmi silný žár. Ten je pro většinu potravin příliš intenzivní.Palivo podle přání rozložte na palivovém roštu, na gril položte grilovací rošt a uzavřete poklop. Důležité je, abyste gril předehřáli, nejlépe po dobu 10 až 15 minut. Poté je grilovací rošt dostatečně horký, aby se na něm mohla zprudka opéct potravina, kterou chcete grilovat. Rošt se potom navíc snadněji čistí. Silný žár uvolní vše, co se při posledním grilování na roštu přichytilo, a grilovací kartáč to pak snadno odstraní.Existují dvě spolehlivé metody měření teploty žhavého dřevěného uhlí. Jednou z nich je použití teploměru integrovaného v poklopu grilu, pokud takový gril máte. Teplota by pod poklopem měla zpočátku přesahovat 260 °C. Jakmile dosáhne vrcholu, začne opět klesat. Když teplota klesne na požadovaný stupeň, můžete začít grilovat.Druhá metoda je méně technická, přesto překvapivě spolehlivá. Natáhněte ruku nad grilovací rošt, avšak zachovejte bezpečný odstup. Představte si plechovku od koly postavenou na grilovacím roštu přímo nad žhavým uhlím. Kdybyste ruku položili na plechovku, byla by od grilovacího roštu vzdálena zhruba 12 cm. V této vzdálenosti lze měřit intenzitu žáru na grilu.Pokud musíte ruku odtáhnout už po 2 až 4 sekundách, žár na grilu je silný, tedy přibližně 230-290 °C. Musíte-li ruku odtáhnout teprve až po 5 až 7 sekundách, palivo dosáhlo středně silného žáru, tedy cca 175-230 °C. Pokud ruku udržíte nad roštem až 8 či 10 vteřin, žár je mírný, což odpovídá 120-175 °C. Neprovádějte však žádné zbytečné experimenty a odtáhněte ruku od zdroje tepla dřív, než ucítíte skutečnou bolest.

Jak udržet požadovaný žár po delší dobu?

Teplota typického ohniště s dřevěnými grilovacími briketami klesá zpravidla každých 40 až 60 minut zhruba o 40 °C. V případě dřevěného uhlí to jde ještě rychleji. Abyste v grilu udrželi požadovanou teplotu, musíte během grilování přidávat palivo. Brikety, které jsou běžně v prodeji, vyžadují přibližně 20 minut, než dosáhnou maximálního žáru.

Proto byste palivo měli přikládat cíleně, to znamená vždy o 20 až 30 minut dřív, než žár potřebujete. Další možností je, když brikety na bezpečném místě předžhavíte ve startovacím komínu a přidáte je v okamžiku, kdy jsou v grilu potřeba.

Při této metodě chuť grilovaného pokrmu netrpí vlivem dýmu vycházejícího ze standardních grilovacích briket, které ještě nejsou úplně rozžhavené.Přírodní dřevěné uhlí a grilovací brikety lisované z přírodních materiálů hoří rychleji než běžné grilovací brikety, a nevyžadují proto tak velký časový náskok.

Přikládají se 5 až 10 minut před tím, než příslušný žár potřebujete. Menší kousky dřevěného uhlí shoří velice rychle, musí se tedy přikládat mnohem častěji. Větší kusy se zahřívají pomaleji, pak ale zůstanou déle žhavé. Přírodní dřevěné uhlí a brikety z přírodních materiálů mají tu výhodu, že na počátku hoření neuvolňují nežádoucí pachy.

Pro udržení více či méně rovnoměrně žhavého paliva v grilu byste zhruba každých 45 až 60 minut měli přidávat 10 až 15 briket nebo odpovídající množství dřevěného uhlí.

Jak na grilu nastavit větrací průduchy?

Větrací průduchy na dně a v poklopu grilu ovládají přísun vzduchu. Čím více vzduchu se do grilu dostane, tím vyšší teploty dosáhne palivo při hoření a o to častěji je třeba je přidávat. Rychlost hoření zmírníte tak, že větrák v poklopu z poloviny uzavřete a poklop pokud možno neotvíráte. Větrák na dně kotlového grilu by měl být při grilování vždy otevřený, aby oheň neuhasl.

Všechny druhy dřevěného uhlí, zejména lisované brikety s příměsí pojiv, zanechají po shoření určitý díl popela. Když se v kotli nahromadí příliš mnoho popela, mohou se větrací průduchy ucpat, což vede k přerušení přísunu kyslíku, který oheň nutně potřebuje.

Budete mít zájem:  Znáte chůzi (walking) s činkami?

Z tohoto důvodu by se měl popel z větracích průduchů zhruba každou hodinu odstraňovat, a sice opakovaným otevíráním a zavíráním větráku.

Rozdíly mezi grilováním na dřevě, dřevěném uhlí a na grilovacích briketách

V čem spočívá rozdíl mezi grilováním na dřevě a grilováním na dřevěném uhlí?

Čím vším se dá přiložit pod gril?Rozdíl mezi oběma způsoby spočívá v pohodlí a časové náročnosti. Příprava pokrmů nad ohněm je z hlediska historie nejpůvodnější metodou tepelného zpracování potravin. Oheň grilovanému jídlu dodává nádherné aroma. Ale má také své nevýhody. Po zapálení dřevěných polen často vzniká silný kouř a musí se hodinu či déle čekat, než se plameny zmírní a žhavý popel začne uvolňovat dostatečný žár. Dřevěné uhlí není v podstatě ničím jiným než dřevem, které už jednou hořelo, a dostatečně silný žár proto vyvine rychleji a zároveň méně doutná. Dřevěné uhlí se vyrábí tak, že se tvrdé dřevo za minimálního přístupu vzduchu pomalu spaluje v tzv. milířích nebo ve speciálních pecích. Prchavé látky, jež dříví obsahuje, shoří, a to, co zbude, je dřevěné uhlí, které hoří téměř bez plamenů a dosahuje vyšších teplot. 

Čím se liší brikety od původního dřevěného uhlí?

Dřevěné grilovací brikety mají pravidelnější tvar než dřevěné uhlí, a protože se lisují, je jejich materiál kompaktnější. Zpravidla sestávají z lisovaného dřevěného uhlí, pojiva a rozněcovače.Brikety z dřevěného uhlí vydávají při hoření žár o téměř stejné vysoké teplotě jako klasické dřevěné uhlí.

Jejich nespornou výhodou je rovnoměrná velikost a tvar. Brikety lze snadno úhledně zarovnat, což je při používání různě tvarovaných kousků dřevěného uhlí různé velikosti skoro nemožné.Pomocí startovacího komínku můžete jednoduše určit počet briket, které ke grilování potřebujete.

Na jednu vrstvu briket, poskládaných hustě vedle sebe a pokrývajících dvě třetiny palivového roštu kotlového grilu o průměru 57 cm, je potřeba přibližně 90 až 100 briket, jimiž je komín naplněn až po okraj. Toto množství paliva zcela postačí k přípravě pokrmu pro čtyři až šest osob.

Pokud doba grilování překračuje 30 minut, musíte patrně několik briket přidat.

Výhody grilovacích briket Weber

Předností grilovacích briket značky Weber je, že udrží teplotu dlouhou dobu, až 4 hodiny. Zásluhou toho na nich lze grilovat například velkou husu, aniž by bylo zapotřebí přidávat další brikety.

Brikety firmy Weber hoří velmi rovnoměrně, žár žhavého popela zůstává dlouho téměř konstantní a jen zvolna slábne. Dbejte prosím na to, že žár se v kotlovém grilu Weber se zavřeným poklopem rozdělí lépe než v grilu otevřeném.

Grilujete-li pod poklopem, spotřebujete navíc méně briket. Množstvím použitých briket můžete současně ovlivnit výšku teploty v grilu.

Více informací o briketách Weber najdete na tomto odkaze.

 

Zapálení plynového grilu

Jak postupovat při zapalování plynového grilu?

Čím vším se dá přiložit pod gril?Plynové grily se zapalují velmi jednoduše. Obsluha různých modelů však nebývá vždy stejná, a proto by si měl každý vždy nejprve přečíst návod k použití vydaný výrobcem grilu. K zapálení plynového grilu značky Weber nejprve otevřete poklop tak, aby se uvnitř grilu nemohl hromadit unikající plyn. Poté otevřete ventil plynové lahve nebo přívodu zemního plynu a zhruba minutu počkáte, aby se plyn dostal do trubek. Nyní zapálíte hořáky grilu a všechny je nastavíte na nejvyšší stupeň. Pak poklop zavřete a gril necháte 10 až 15 minut předehřívat. 

Co dělat, když ucítíte plyn?

Pach plynu může znamenat, že přívod plynu nebo některý ze spojů nejsou úplně utěsněny. V takovém případě všechny hořáky vypněte a zavřete ventil plynové lahve. Pak můžete odpojit přívodní hadičku, po několika minutách ji opět zapojte a gril podle návodu opět pusťte. Pokud i nadále cítíte plyn, obraťte se na výrobce grilu.

Activa Combo II

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Activa Combo II

Aktuálně nejnižší cena: 16 148 Kč

Od počátku věků 1 rok 6 měsíců 3 měsíce 30 dní Čím vším se dá přiložit pod gril?

Activa Combo II

Aktuálně nejnižší cena: 16 148 Kč

Čím vším se dá přiložit pod gril?

Activa Combo II

Aktuálně nejnižší cena: 16 148 Kč

Combo II – hybridní gril Activa na plyn i dřevěné uhlí Někdy je pohodlí plynového grilu velkou výhodou, jindy by zase dal člověk přednost romantice přípravy pokrmů na dřevěném uhlí. Díky grilu Activa Combo už nemusíte volit kompromis.

Tento velký gril disponuje jak částí plynovou, tak i částí, ve které se griluje na dřevěném uhlí. Podle druhu pokrmu nebo čistě podle nálady a počtu strávníků, se můžete rozhodnout mezi jednou nebo druhou částí, popřípadě přípravě jídla paralelně na obou částech.

Aby byla výbava dokonalá, disponuje tento gril i bočním vařičem, který je skvělý na přípravu… Celý popis

Produkt nemá žádné recenze.

Activa Combo II zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

Combo II – hybridní gril Activa na plyn i dřevěné uhlí

Někdy je pohodlí plynového grilu velkou výhodou, jindy by zase dal člověk přednost romantice přípravy pokrmů na dřevěném uhlí. Díky grilu Activa Combo už nemusíte volit kompromis. Tento velký gril disponuje jak částí plynovou, tak i částí, ve které se griluje na dřevěném uhlí.

Podle druhu pokrmu nebo čistě podle nálady a počtu strávníků, se můžete rozhodnout mezi jednou nebo druhou částí, popřípadě přípravě jídla paralelně na obou částech.

Aby byla výbava dokonalá, disponuje tento gril i bočním vařičem, který je skvělý na přípravu příloh, omáček nebo horkých nápojů. Plynová část grilu má tři moderní nerezové hořáky s horním krytem, díky kterému je odkapávající tuk veden mimo plamen a odveden do speciální nádržky. Pokrm tak bude vždy zdravý bez zbytečných škodlivých prvků, které vznikají přepalováním tuku. Hořáky se pohodlně zapalují pomocí piezo zapalování integrovaného v otočných knoflících.

Gril je dále vybaven kvalitním dvoudílným litinovým roštem se smaltovaným povrchem, který obsahuje vyjímatelnou kruhovou výseč, místo které můžete na grill vložit třeba pánev wok nebo jiné příslušenství. Část na dřevěné uhlí je rovněž tvořena kvalitním smaltovaným děleným roštem s přední výklopnou částí (aby bylo možno přikládat uhlí).

Část s rozžhaveným uhlím se dá jednoduchou kličkou jednoduše oddalovat nebo přibližovat k roštu a tím regulovat intenzitu žáru. Obě části grilu obsahují i další vyklápěcí rošt, který je vhodný na nepřímé grilování masa či zeleniny anebo na ohřívání již ugrilovaných pokrmů.

Gril má kvalitně lakované víka s velkými nerezovými madly a zabudovaným teploměrem, několik odkládacích poliček, integrované držáky na grilovací náčiní a praktický odkládací prostor pod grilem přístupným dvířky zepředu. Pro snadný transport je vybaven čtyřmi kolečky. Na rozdíl od mnoha jiných grilů je již v základu vybaven vším potřebným pro připojení k plynové lahvi 5 nebo 10 kg.

Obsah balení:

  • gril na dřevěné uhlí a plyn
  • hadice na PB
  • regulátor
  • Parametry
  • Příkon hořáku (kW) 10,5 + 3,5
  • Spotřeba plynu (g/h) –
  • Hořák 3x nerezová ocel
  • Grilovací rošt litinový
  • Zapalování piezo
  • Boční vařič
  • Ano, ocel
  • Grilovací plocha (cm2) 2666 plyn, 1806 dřevo
  • Rozměry grilovací plochy (cm) 62 x 43 plyn, 42 x 43 dřevo
  • Přední kryt plný plechový s poličkou
  • Výška pracovní plochy (cm) –
  • Teploměr
  • Ano
  • Materiál víka –
  • Obslouží počet osob 12 + 8
  • Hmotnost (Kg): 72.00
  • Rozměry (cm): 119 x 61 x 160

Obj. č.: 19761

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Dílenská topidla“,“https://dilenska-topidla.heureka.cz/“],[„Svatební závoje“,“https://svatebni-zavoje.heureka.cz/“],[„Sportovní pedály“,“https://sportovni-pedaly.heureka.cz/“],[„Stolní fotbálky“,“https://stolni-fotbalky.heureka.cz/“],[„Dámské lyžařské bundy“,“https://damske-bundy-kabaty.heureka.cz/f:15628:534530/“],[„Šuplíkové mrazáky“,“https://mraznicky.heureka.cz/f:3675:20590/“],[„Make-upy“,“https://tvar.heureka.cz/f:5509:126897/“],[„Apple Watch 6″,“https://chytre-hodinky.heureka.cz/f:26541:41164091/“],[„Dětské kuchyňky Smoby“,“https://detske-kuchynky.heureka.cz/f:14443:428705;14444:440916/“],[„Chladící kapaliny“,“https://kapaliny.heureka.cz/f:12819:382223/“]],“Vybrané značky“:[[„Grily ACTIVA“,“https://grily.heureka.cz/f:10639:19515117/“],[„Grily Broil King“,“https://grily.heureka.cz/f:10639:495952/“],[„Grily Botti“,“https://grily.heureka.cz/f:10639:19515532/“],[„Grily BarrelQ“,“https://grily.heureka.cz/f:10639:23070315/“],[„Grily Feuerdesign“,“https://grily.heureka.cz/f:10639:21360613/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat pevný disk? „,“https://pevne-disky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-pevny-disk-/“],[„Jak vybrat jídelní stůl?“,“https://jidelni-stoly.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-jidelni-stul/“],[„Jak vybrat dětskou kosmetiku?“,“https://detska-kosmetika.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-detskou-kosmetiku/“]],“Vybrané produkty“:[[„Komínový rotační kartáč + 10m rotační tyče na vrtačku“,“https://kourovody.heureka.cz/kominovy-rotacni-kartac-plus-10m-rotacni-tyce-na-vrtacku/“],[„Rea Fenix P6920″,“https://sprchy-sprchove-panely.heureka.cz/rea-fenix-p6920/“],[„The Company of Animals Ohlávka nylon Halti vel. 3 – dalmatin, retrívr“,“https://vycvik-psa.heureka.cz/the-company-of-animals-ohlavka-nylon-halti-vel-3-dalmatin-retrivr/“],[„Godox Xpro-S Sony“,“https://prislusenstvi-k-bleskum.heureka.cz/godox-xpro-s-sony/“],[„chrániče ramen BAUER PRO SERIES SR“,“https://chranice-ramen.heureka.cz/chranice-ramen-bauer-pro-series-sr/“],[„BOSCH PST 650 0.603.3A0.720″,“https://pily.heureka.cz/bosch-pst-650-0_603_3a0_720/“],[„Kinoki Kiyome detoxikační náplasti 10 ks“,“https://naplasti.heureka.cz/kinoki-kiyome-detoxikacni-naplasti-10-ks/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector