Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

  • VýchozíNázev (A – Z)Název (Z – A)Cena (Nejnižší > Nejvyšší)Cena (Nejvyšší > Nejnižší)Hodnocení (Nejvyšší)Hodnocení (Nejnižší)Model (A – Z)Model (Z – A)Tříděno podle:18255075100Zobrazit:

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Kukuřičná mouka hladká

17,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailKukuřičná mouka hladkáclose

Kukuřičná mouka je ideální pro výrobu všech druhů pečiva, vhodná i pro ty, kdo preferují jiné obiloviny než pšenici.

Je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, jako jsou chléb, pizza, pečivo, těstoviny, koláče, sušenky.

Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1401 kJ / 330 kcalTuky:2 gz toho nasycené mastné kyseliny:0,03 gSacharidy:69,5 gz toho cukry:1,3 gVláknina:6,3 gBílkoviny:8..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Kukuřičná mouka hrubá

17,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailKukuřičná mouka hrubáclose

Hrubá kukuřičná mouka bez lepku. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1401 kJ / 330 kcalTuky:2 gz toho nasycené mastné kyseliny:0,03 gSacharidy:69,5 gz toho cukry:1,3 gVláknina:6,3 gBílkoviny:8,6 g   Sůl:0,01 g..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Kukuřičná mouka hladká 1kg

27,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailKukuřičná mouka hladká 1kgclose

Kukuřičná mouka je ideální pro výrobu všech druhů pečiva, vhodná i pro ty, kdo preferují jiné obiloviny než pšenici.

Kukuřičná mouka je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, jako jsou chléb, pizza, pečivo, těstoviny, koláče, sušenky.

Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1401 kJ / 330 kcalTuky:2 gz toho nasycené mastné kyseliny:0,03 gSacharidy:69,5 gz toho cukry:1,3 gVláknina:..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Rýžová mouka hladká

24,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailRýžová mouka hladkáclose

Rýže je lehce stravitelná potravina, vyvolává pocit nasycení. Je přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost bezlepkových směsí. Hodí se na přípravu bezlepkových pokrmů nebo jako náhrada části pšeničné mouky při kuchyňských úpravách běžných pokrmů. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1464 kJ / 351 kcalTuky:0,4 gz toho nasycené mastné kyseliny:0 ..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Bezlepková mouka Bread Mix

107,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková mouka Bread Mixclose

Sypká univerzální směs bez lepku , vhodná i na pečení chleba Složení: rýžová mouka, bramborový škrob, cukr, zahušťovadlo: hydroxypropylmetylcelulósa, mouka ze svatojánského chleba, sůl, emulgátor: mono a- diglyceridy mastných kyselin. Může obsahovat stopy sóji. BEZ LAKTÓZY. Tato směs je vhodná na vytvoření bezlepkového kvásku do chleba. Recept na kvásek najdete v naší kategorii recepty. Uchov..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Bezlepková univerzální směs Farine

96,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková univerzální směs Farineclose

Bezlepková univerzální směs mouky na přípravu bramborového těsta, omáček aj. Složení: kukuřičný škrob, kukuřičná mouka, zahušťovadlo: guarová mouka, dextróza. Bez laktózy. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1459 kJ / 344 kcalTuky:0,5 gz toho nasycené mastné kyseliny:0,1 gSacharidy:82 gz toho cukry:1,7 gVláknina:4,7 gBílkoviny:1 g   Sůl:0,01 g..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Bezlepková mouka Pattiserie

103,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková mouka Pattiserieclose

Bezlepková směs mouky převážně na sladké pečení. Bez laktózy, bez přidání mléka, vejce,sóji, bez konzervačních látek. Složení: kukuřičný škrob, kukuřičná mouka, zahušťovadlo: mouka z jader svatojánského chleba. Může obsahovat stopy vlčího bobu. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1474 kJ / 347 kcalTuky:0,2 gz toho nasycené mastné kyseliny:0 gSacharidy:82 gz toho cukry:0,2..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Čiroková mouka

34,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailČiroková moukaclose

100% mletá zrna bílého čiroku. Mouka je vhodná pouze pro tepelné zpracování, je velmi univerzální a vhodná pro sladké i slané pečení, na zahušťování, na obalování masa a ryb, pro přípravu chlebových placek   Čirokovou moukou můžete nahradit až polovinu běžné mouky v receptu. Tato mouka je tmavší než ostatní mouky, proto se příliš nehodí do světlého pečiva. Výživové údaje na 100 g..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Čiroková mouka hladká

68,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailČiroková mouka hladkáclose

Složení: 100% mletá zrna čiroku bílého. Tipy k použití: je velmi univerzální a vhodná na sladké i slané pečenína zahušťovánína obalování masa a rybpro přípravu chlebových placek Čirokovou moukou můžete nahradit až polovinu běžné mouky v receptu. Tato mouka je tmavší než ostatní mouky, proto se příliš nehodí do světlého pečiva. Skladování: Skladujte v suchu, chraňte př..

more_vertČím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Jáhlová mouka

29,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailJáhlová moukaclose

Složení: 100% mletá zrna loupaného prosa (jáhel). Tipy k použití: všestranná možnost použití, vhodná na sladké i slané pečení (výborná ve slaném pečivu, plackách, ale též v buchtách a koláčích), na zahušťování polévek a omáček. Při pečení doporučujeme nahradit nejvýše 25 % běžné mouky jáhlovou. Jáhlovou mouku je možné použít v kombinaci s univerzální směsí bez kukuřice. Skladov..

more_vert

Kokosová mouka

40,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailKokosová moukaclose

Kokosová mouka ze suchých skořápkových plodů. Složení: 100% kokosová mouka. Země původu: Polsko. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:2000 kJ / 477,6 kcalTuky:23 gz toho nasycené mastné kyseliny:21 gSacharidy:40 gz toho cukry:5 gVláknina:0 gBílkoviny:27 g   Sůl:0 g..

more_vert

Kokosová mouka 1kg

104,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailKokosová mouka 1kgclose

Mlýnský výrobek z výlisků kokosového ořechu. Tipy k použití: pro tepelné zpracování je vhodná na sladké pečení a přípravu kaší, pro studenou kuchyni doporučujeme zejména do koktejlů, smoothies a jogurtů. Kokosová mouka hodně saje, při pečení jí tedy budete potřebovat přibližně poloviční množství oproti běžným moukám. Naopak je vhodné zvýšit v receptu množství vajec a tekutinu přidávat po..

Sleva 16%more_vert

Mandlová mouka 200g

76,90 Kč64,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailMandlová mouka 200gclose

Složení: mleté mandle. Použití: mandlovou mouku používáme hlavně při pečení, do dortů a cukroví, do krémů, desertů, můžeme z ní vyrábět i mandlové mléko a domácí marcipán. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:2470 kJ / 590 kcalTuky:52,52 gz toho nasycené mastné kyseliny:3,95 gSacharidy:18,67 gz toho cukry:4,63 gVláknina:9,9 gBílkoviny:21,4 g   Sůl:0 g..

Sleva 18%more_vert

Mandlová mouka 500g

170,90 Kč139,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailMandlová mouka 500gclose

Složení: mleté mandle. Použití: mandlovou mouku používáme hlavně při pečení, do dortů a cukroví, do krémů, desertů, můžeme z ní vyrábět i mandlové mléko a domácí marcipán. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:2470 kJ / 590 kcalTuky:52,52 gz toho nasycené mastné kyseliny:3,95 gSacharidy:18,67 gz toho cukry:4,63 gVláknina:9,9 gBílkoviny:21,4 g   Sůl:0 g..

more_vert

Banánová mouka

74,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBanánová moukaclose

Složení: 100% mleté sušené plody banánovníku. Tipy k použití:na sladké i slané pečenína zahušťování a přípravu kašína obalování masa a rybna přípravu smoothie Banánová mouka má neutrální chuť. Můžete jí použít až 30% z celkového množství mouky v receptu. Banánovou mouku je možné použít v kombinaci s univerzální směsí bez kukuřice. Skladování: Skladujte v suchu, chraňte před teplem. Výživ..

more_vert

Bezlepková mouka Nomix pro zdraví

49,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková mouka Nomix pro zdraví close

Bezlepková směs NOMIX Pro zdraví je vhodná k přípravě kynutých, třených i křehkých těst, například koláče, buchty, knedlíky, lívance, palačinky, křehká těsta i vánoční cukroví, ale také třeba na pizzu nebo přílohový knedlík. Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota: 1442 kJ / 341 kcalTuky: 1,9 gz toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 gSacharidy: 71 gz toho cukry: 3,2 gV..

more_vert

Bezlepková mouka Unimix

74,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková mouka Unimixclose

Složení:Kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný kukuřičný škrob, rýžová mouka, cukr.

Návod na přípravu:Recepty jsou shodné jako při použití normální mouky na přípravu těst, knedlíčků do polévek, k zahušťování polévek, omáček apod.

Přidáme-li do směsi kypřící prášek nebo droždí, zhotovíme rohlíky, housky, koláče apod. Těsto bramborové i pro pečivo dáváme po zadělání ihned péct nebo ..

more_vert

Bezlepková ovesná mouka

49,90 Kč

star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border

DetailBezlepková ovesná moukaclose

Ovesná mouka bez lepku. Vhodná i pro přípravu kaše.Složení: 100% mouka ze zrn loupeného ovsa Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota:1467 kJ / 348 kcalTuky:8,4 gz toho nasycené mastné kyseliny:1,3 gSacharidy:56 gz toho cukry:1 gVláknina:neuvedenoBílkoviny:12 g   Sůl:0 g..

Velký výběr bezlepkové mouky nejen pro celiaky. Vášniví cukráři u nás naleznou taky své. Například přirozeně bezlepková mouka mandlová, která je velice oblíbená. Mimo jiné u nás naleznete také mouku rýžovou, kukuřičnou, kokosovou, pohankovou, bezlepkovou mouku ovesnou a samozřejmě mnoho dalších.

Budete mít zájem:  Cena kapra je letos kolem osmdesáti korun

U vybraných druhů mouky navíc nabízíme možnost odběru GASTRO BALENÍ. Pro bližší informace nás prosíme kontaktujte.

Pečení při celiakii a jiných potravinových omezeních

„Pečení je radost“, hlásá jedna reklama. Při běžném pečení, když se držíte odzkoušených receptů a máte šikovné ruce, to radost určitě je.

Pokud ale zjistíte, že v receptu musíte nějakou surovinu (mnohdy tu stěžejní) nahradit nějakou jinou, vhodnou pro vaši dietu, tak se radost mnohdy změní v zoufalost.

Těsto nedrží, tekutin bylo v receptu málo, nedaří se vám vytvořit finální výrobek a „radosti“ pak máte plnou kuchyň.

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatikyFinální výrobek se nemusí vždy podařit

Tomu lze ale naštěstí předejít, proto jsem pro vás připravila základní zásady práce s bezlepkovou moukou, čím nahradit během pečení mléko a čím vejce.

Jak pracovat s bezlepkovou moukou

  • Jestliže nemáte svou oblíbenou mouku a chystáte se vyzkoušet nový recept, tak se více osvědčuje použít směs různých mouk než jen jeden druh
  • Těsto z bezlepkové mouky má při zpracovávání jinou konzistenci, více se lepí, špatně se hněte vařečkou. Při manipulaci s ním si vlhčete ruce vodou
  • Pečivo z bezlepkové mouky je křehčí, proto se raději vyhněte cukroví a moučníkům, které se drobí i z běžné mouky
  • Křehkost finálního výrobku z bezlepkové mouky lze snížit přidáním menšího množství oleje, jogurtu, medu, vejce

Bezlepková mouka více saje vodu, použijte tedy více vody, přibližně o jednu desetinu

  • Bezlepková mouka více saje vodu. V klasických receptech použijte vody více o 1/10
  • Pro lepší vykynutí těsta z bezlepkové mouky a nadlehčení použijte více kypřícího prášku nebo kvasnic
  • Při pečení používejte vždy pečící papír
  • Na vysypávání forem nepoužívejte sójovou mouku, připaluje se a je hořká, více se mi osvědčilo vysypávání kukuřičnou strouhankou, kokosem, mletými ořechy a vymazávání sádlem
  • Přísady pro pečení by měly mít pokojovou teplotu a trouba předehřátá

Čím nahradit mléko

Mléko můžete při výrobě většiny těst vynechat a nahradit jej pouze vodou. Pro náplně, krémy a pokud potřebujete mléčnou chuť, používejte mléko sójové, ovesné (pozor, při celiakii ne), kokosové či mandlové. Můžete také používat nápoje z prášku, který pouze rozmícháte ve vlažné vodě.

Práškový nápoj mějte v zásobě na suchém a tmavém místě, pro případ potřeby. Tyto výrobky mají dlouhou dobu trvanlivosti a jsou levnější, než mléka tekutá.

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatikyMléko a mléčné výrobky lze také nahradit

Čím nahradit vejce

Tipů jak nahradit vejce je mnoho. Pokusím se zde stručně shrnout všechny, co znám.

  • Vejce můžete nahradit kvasnicemi nebo kypřícím práškem (pouze v těstech, kde není nutný sníh z bílků)
  • Pro finální lesk pečiva potírejte výrobek oslazeným mlékem, ovocným sirupem, vodou s cukrem nebo pouze vodou
  • Vejce můžete také nahradit indickou vlákninou psylliem (výborné pro obalování řízků, aby vám hezky držela strouhanka)
  • Pečivo bude vláčné i bez vajec, když do těsta nastrouháte menší jablko nebo bramboru a přidáte lžičku psyllia

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatikyVejce

Jednoduché počty

  • 1 vejce = 1 lžíce sójové mouky + 3 lžíce vody (nepoužívejte do piškotových těst)
  • 1 vejce = 1/3 sáčku želatiny
  • 1 vejce = ½ prášku do pečiva + lžíce vody + lžíce octa
  • 1 vejce = ½ prášku do pečiva + ½ lžíce oleje a ½ lžíce vody
  • 1 vejce = ½ sáčku instantního droždí + 2 lžíce vody
  • 1 žloutek = 1 lžíce solamylu + 1 lžíce vody

bezlepkovadieta.cz

Celkem 40 článků

články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40]

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatikyDobrý den,

dnes jsem připravovala podle Vaší Bezlepkové kuchařky 2 (autorka Iva Bušinová) dort podle receptu Jahodový dort na str. 103.

V receptě je napsáno:

„Dva jahodové pudingy rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do vařicích jahod a mícháme…..“

Pudingy jsem musela rozmíchat alespoň v 1dc vody, pak jsem je vlila do jahod a ihned se puding srazil 🙁

Mám vztek, protože to měl být slavnostní dort k dceřinným 1.narozeninám. Brečela bych, kolik zkažených surovin a práce.

Vám recept funguje? Že se puding nesrazí?

Když si čtu recept dále, je tam uvedeno: „Puding s jahodami odstavíme a necháme vychladnout. Potom vmícháme kostku tuku.“

Prosím, můžete mi vysvětlit, jak do studeného pudingu vmíchám studenou kostku tuku???

Děkuji, Iva Gondeková

Čtěte dál

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatiky

Jeden z dotazů na akci v Brně – Ochutnávky a přednášky – 21. 6. 2012, byl čím zahušťovat bezlepková jídla.

Na otázky odpovídala Ing. Iva Bušinová

Čím nahradit mouku s lepkem? Tipy nejen pro celiatikyDobrý den paní Bušinová, jsem ve svetě bezlepkové diety druhý den tak sbírám informace a nedaří se mi nikde vyčíst z jakého důvodu je v receptech uváděna vždy bezlepková mouka  plus např. kukuřičná nebo pohanková? Není možné péct pouze z kukuřičné nebo pohankové mouky když jsou obě též bezlepku?

Předem Vám moc děkuji za odpověď a Váš čas a přeji hezký den!

S pozdravem Alena F.

MOhl by mi někdo poradit, jakým způsobem smažit koblížky, aby se i po vyndání z oleje nesrazily? Dělám je z Jizerky, používám do těsta kypřící prášek. Jinak jsou dobré. Děkuji.

Dobrý den, moc ráda bych připravila pro přítele celiaka dort k narozeninám. Nejsem bohužel natolik zdatná cukrářka, abych se do toho pouštěla sama (dort by měl vypadat jako fotbalové hřiště). Máte někdo typ na cukrárnu/cukráře, kde by mi bezlepkový dort udělali?Moc moc děkuji.

Dobrý den, prosím, chtěla bych znát dávkování guarové gumy při pečení.Vím, že je guarová guma vláknina, ale kolik jí dát do těsta při např. 600g mouky ? Děkuji

Dobrý den, nevím,zda se ptám na správném místě, klasickou diskusi účastníků stránek jsem nenašla, chtěla jsem jen poradit s pečením moučníků, chceme upéct jako překvapení nějaký moučník, buchtu nebo koláč naší známé ,čerstvé celiatičce tč žijící v cizině, protože to budeme dělat poprvé, nevíme, kterou buchtu nejlépe upéci, chtěli jsme klasické kynuté koláče, máme bezlepkovou kuchařku z grady, ale nevíme si rady s tím, zda z bezlepkové mouky nejsou lepší nekynuté moučníky, můžete mi poradit někdo , který moučník z bezlepkové mouky je nejpodobnější klasice a nejchutnější? Děkuji

Dobrý den,na svých stránkách zmiňujete vlnité plechy na pečení baget. Prosím o informaci, kde bych mohla tyto plechy zakoupit.

Děkuji Milena

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda již někde seženu vaší kuchařku pro celiaki. Děkuji.

Dobrý den,může mi někdo poradit co se starým chlebem,třeba nějaký recept.děkuji Iveta

Celkem 40 článků

články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40]

Bezlepkové mouky

14.3.2017

S příchodem bezlepkové diety se nejeden z nás musí vypořádat s tím nejtěžším- jak nahradit klasickou pšeničnou, ječmennou, žitnou , případně ovesnou mouku, moukou bezlepkovou. Někdy je to opravdu boj a ani já nezapomenu na své první rohlíky.

Plná odhodlání jsem koupila mouku a řekla si: „Vždyť je to přece hračka!!“ Nikdo mi bohužel neřekl, jak je to těžké a že bezlepkové mouky fungují jinak. Výsledek byl takový, že kdybych tím rohlíkem hodila na okno, tak ho určitě rozbiji.

A ještě jedno zjištění, spotřebovala jsem celou kilovou mouku za 100 korun. 

Zjištění po pár pokusech. Bezlepkové pečivo:

  • Není kypré
  • Nepojí
  • Potřebuje více vody
  • Špatně kyne
  • Po upečení je světlé Ano, je to těžké než se to člověk naučí, ale výsledek je úžasný. K tomu super pocit ze správného stravování, z dobré nálady a energie do života. Tímto bych chtěla dodat energii všem začínajícím. Začátek lehký není, ale zvládnete to!!! Hlavně vytrvat.

Výběr mouky musí odpovídat jejím vlastnostem a účelu použití. Ne ze všech druhů mouk budete schopni vyrobit například kynuté těsto. Pro pekařskou kvalitu mouky totiž platí: čím vyšší obsah lepku, tím lépe. Těstu zaručuje správnou konzistenci, dostatečnou pružnost i tažnost. Většina z alternativních druhů mouky má však obsah lepku nižší než mouka pšeničná, či lepek neobsahují.

Vyrobit dobroty, které budou odpovídat zásadám bezlepkové stravy a zároveň budou zachovávat požadovaný vzhled výrobku, není nemožné. Klíčem je správný poměr ingrediencí. Zohlednit je třeba osobitou chuť některých druhů mouky, která může být neobvyklá a výrazná.

Amarantová mouka se připravuje mletím amarantového zrna. Amarantová mouka má výraznou chuť i aroma, proto se při pečení doporučuje nahradit jen 10% běžné mouky moukou amarantovou. Přidáním menšího množství amarantové mouky zvýšíte nutriční hodnotu pokrmu, ale výsledek nebude výrazně cítit po amarantu.

 Na co je ideální:  k přípravě slaného i sladkého bezlepkového pečiva. Vhodná do omáček a polévek.

Jáhly vznikají loupáním prosa. Semenné slupky prosa jsou pro člověka těžko stravitelné, proto se proso loupe a  získávají se z  něj asi jeden milimetrvelké žluté kuličky, které jsou již snadno stravitelné. Jáhly mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem

Budete mít zájem:  Masírujte se doma: Indická masáž hlavy

trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou,a  proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Navíc jsou lehce stravitelné. 

Na co je ideální: Jáhlová mouka je velmi všestranná. Je výborná v pečivu, sladkých buchtách a koláčích, ale je vhodná i na zahušťování polévek nebo omáček.  Při pečení se doporučuje nahradit maximálně 25% běžné mouky právě moukou jáhlovou.

  • Karobová mouka ( karobový prášek) 

Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve Středomoří. Karob vyniká především velkým obsahem bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin.

V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B a D. Karobová mouka je považována za  hypoalergenní a  velmi vhodnou nejen při bezlepkové dietě, ale i  v  kojenecké výživě. Karob má navíc příznivý vliv na trávení a  snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Protože neobsahuje kofein, hodí se pro lidi trpící migrénamia s citlivostí na kofein.

Na co je ideální: sladké pečení a příprava sladkých dezertů,  náhražka kakaa do dezertů, do sladkých kaší, pudinků, palačinek,  přidáním lžíce karobové mouky získá slané pečivo tmavší barvu. I  když se karob používá jako náhražka kakaa, má trochu jinou chuť a je třeba si na ni zvyknout.

  • Kokosová mouka – středně těžká mouka

Kokosová mouka je přirozeně bezlepková a je skvělou náhradou za bílou pšeničnou mouku. Obsahuje mnoho vlákniny a zdravých nasycených tuků, doplní rychle energii a podporuje metabolismus. Kokosová mouka také pomáhá vytvářet stabilní hladinu cukru v krvi. Je ideální pro ty, co chtějí zároveň zhubnout.

Na co je ideální: Kokosová mouka má mírně nasládlou chuť, proto je ideální na moučníky a sladké pečení. Těsto z mouky je lehké a nadýchané.

Kokosová mouka nenahradí pšeničnou 1:1, je velice absorpční a proto doporučuji používat asi 15% kokosové mouky z celkového objemu mouky (pokud postupujete podle klasického receptu).

Je vhodné zvýšit v receptu množství vajec. Ideální kombinace s mandlovou moukou.

  •  Kukuřičná mouka- středně těžká mouka

Kukuřičná mouka je přirozeně bezlepková a velmi populární ve Střední Americe nebo v Indii. Vyrábí se z jemně namletých kukuřičných zrn.

Na co je ideální: Mouka má vysokou pojivost, je vhodná na obalování, výrobu palačinek, zahušťování. Nejlépe namíchat s další bezlepkovou moukou. Kukuřičná mouka nenahradí pšeničnou 1:1. Nejlépe používat na speciální recepty určeny pro kukuřičnou mouku.

  • Mandlová mouka- těžká mouka

Mandle obsahují hořčík, měď, mangan, vápník, draslík a L- arginin. Je vhodná pro jedince s vysokou hladinou cholesterolu, protože má snižující účinek.

Na co je ideální: Na sušenky, koláče, pečivo a obalování mas. Mandlová mouka nahradí 1:1 pšeničnou mouku. Do těsta přidejte 1 vejce navíc, aby držela pohromadě (pokud postupujete podle klasického receptu).

  • Rýžová mouka – lehká mouka

Rýžová mouka je přirozeně bezlepková, není alergenní a mnoho lidí ji tráví velmi dobře. Rozdělujeme mouka bílou rýžovou a celozrnnou.

Bílá rýžová mouka vzniká kompletním odstraněním obalu rýže a jejím následným leštěním se zničí 67 % vitaminu B3, 80 % vitaminu B1, vitaminu B6, polovina manganu, polovina fosforu, 60 % železa, všechny vlákniny a esenciální mastné kyseliny (převzato z World´s healthiest food).

Na co je ideální: Ideální na zahušťování, nebo do těstíčka na smažení. Rýžová mouka nenahradí pšeničnou 1:1. Nejlépe namíchat s další bezlepkovou moukou ( pokud postupujete podle klasického receptu)

  •  Tapioková mouka (známá jako kasava, yucca, maniok)- lehká mouka

Tapioka je jedním z nejčistších forem škrobu. Pochází přímo od kořene Tapioky . Nemá mnoho živin, ale je nízkokalorická a bez cukru, obsahuje vitamin C a B.

Na co je ideální: Jako zahušťovadlo omáček a polévek. Doporučuji namíchat s těžkými moukami, aby pečivo nebylo tak hutné.

  •  Cizrnová mouka – těžká mouka

Tato luštěnina poskytuje řadu zdravotních výhod- podporuje trávení a proces hubnutí, protože obsahuje velké množství vlákniny. Má ideální poměr hořčíku a vápníku, vitamín B, obsahuje velké množství kyseliny listové. u. Považuje se také za velmi cenný zdroj rostlinného proteinu.

Díky odolným škrobům se glukóza uvolňuje do krve pomaleji, takže cizrna je vhodná i pro diabetiky. Cizrnová mouka se připravuje mletím sušené cizrny. Cizrnová mouka chuťově připomíná oříšky. Při pečení a vaření ji používáme bez předchozí úpravy.

Při přípravě nepečených dezertů ji nasucho orestujeme, až nežzezlátne a začne příjemně vonět. V indické kuchyni se často restuje dozlatova a poté míchá s přepuštěným máslem, cukrem a kořením. Nabízíme hladkou a  polohrubou cizrnovou mouku.

Na italské a indické recepty (placky, sladkosti) a obalovací těstíčka doporučujeme spíše hladkou mouku. Polohrubá

se hodí například na přípravu noků a knedlíků

Na co je ideální: Slané palačinky, do pečiva, zahušťovadlo polévek a omáček, na placky, smíchaná s vodou vytváří těstíčko na obalování, v kombinaci s vodou umí nahradit vajíčko. Cizrnová mouka nenahradí pšeničnou 1:1. Použijte o trochu méně cizrnové mouky, pokud nahrazujete pšeničnou v původním receptu. Pokud mícháte svoji mouku, měla by zastupovat max. 25%.

  • Pohanková mouka- středně těžká mouka

Pohanka nabízí mnoho nuričních a antioxidačních výhod. Může se někdy nazývat superpotravinou. Pohanka je bezlepková a dodává tělu vitamin B a minerály jako mangan, hořčík, zonek, železo a kyselinu listovou. Pohanka pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, zlepšuje trávení a bojuje proti chorobám.

Na co je ideální: Pohanková mouka může nahradit pšeničnou mouku 1:1, ale nenakyne při pečení. Ideální je pohankovou mouku namíchat s dalšími bezlepkovými moukami.

  • Čiroková mouka- těžká mouka

Čiroku se pro jeho výborné pekařské vlastnosti přezdívá pšenice celiaků. Čiroková mouka obsahuje velké množství vlákniny a antioxidantů, udržuje rovnováhu cukru v krvi a bojuje proti zánětům a onemocnění. Čirok obsahuje třísloviny, které pomáhají bojovat proti obezitě.

Na co je ideální: Pečení chleba, pečiva obecně. univerzální mouka vhodná na sladké i slané pečení. vhodná i na zahušťování. Čiroková mouka funguje nejlépe v receptech, které vyžadují malé množství vody.

Ideální je v kombinaci s lehkými bezlepkovými moukami jako tapioková nebo rýžová. Čirokovou moukou můžete nahradit až polovinu běžné mouky v receptu.

Tato mouka je tmavší než ostatní běžné mouky, proto se příliš nehodí do  světlého pečiva.

Všem přeji hodně štěstí při pečení a vaření!!

Bezlepková dieta není jen pro celiaky

Bezlepková dieta není jen pro celiaky

Alergie na lepek (mouku), Alergie na potraviny

Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která spolu souvisejí jen velmi málo. Hlavním společným rysem pro pacienta je nutnost dodržování speciální diety.

Jeden lepek, dvě nemoci

Přecitlivělosti na lepek lze rozdělit na:

  • alergické     –      alergie na lepek,
  • nealergické  –     nesnášenlivost lepku.

Alergie na lepek se projevuje podobně jako všechny ostatní potravinové alergie, tj. především zažívacími problémy, dýchacími problémy a kopřivkou nebo ekzémem. Jedná se o imunitní (zánětlivou) reakci organismu na bílkoviny obsažené v lepku.

Nejčastějším obilným alergenem je žito, až pak pšenice. U člověka se může vyvinout alergie i na bezlepkové obiloviny (nejčastěji kukuřici). Alergie na obiloviny se může projevovat i jako alergie na pyly obilovin, a to z důvodu křížení bílkovin obsažených v zrnech a v pylech těchto rostlin.

Nesnášenlivost lepku (celiakie, celiakální sprue) se projevuje jako zánět tenkého střeva vyvolaný jeho kontaktem s lepkem. Jedná se o tzv. autoimunní onemocnění, protože tkáň tenkého střeva je při zpracování lepku napadána imunitním systémem.

Tak dochází k poškozování vnitřního povrchu tenkého střeva a tím i ke ztrátě jeho schopnosti vstřebávat živiny z potravy. Mezi nejčastější příznaky patří únava a chudokrevnost, světlá, drolivá a mastná (lesklá) stolice, afty, nechutenství a ztráta hmotnosti.

S poruchou vstřebávání živin pak souvisí řídnutí kostí a oslabení zubní skloviny. Neléčená celiakie může vést k nádorům tenkého střeva a dalším závažným střevním potížím. Mnoho lidí však může být postiženo celiakií, aniž by zaznamenalo její příznaky.

Anebo některé příznaky nejsou vůbec spojovány s celiakií.

Jak je patrné z popisu, obě nemoci souvisejí s imunitou. Také obě v těle způsobují zánět. Obě jsou částečně dědičné. Jak celiakie, tak alergie na lepek patří mezi poměrně vzácná onemocnění. Diagnostikována jsou ani ne u jednoho procenta populace.

Lepidlo v obilovinách

Budete mít zájem:  Kvalitní a čerstvé jídlo konečně v Praze!

Lepek je hlavní bílkovina obsažená v obilí. Je vlastně směs dvou druhů bílkovin, které se vyskytují:

  • v pšenici      (včetně semoliny, špaldy a kamutu) a žitu,
  • v menším      množství i v ječmeni a ovsu.

Bílkoviny zvané prolaminy způsobují především celiakii, zatímco druh bílkovin nazývaný gluteliny je zodpovědný především za alergické reakce. Slovo lepek skutečně souvisí s lepivostí, stejně jako odbornější název gluten, který v latině znamená lepidlo. Lepek dává těstu pružnost, usnadňuje jeho kynutí a pomáhá mu držet tvar.

Lepek není pouze v mouce

Lepek je přítomen ve většině druhů moučných a cereálních výrobků, pokud nejsou označeny jako bezlepkové:

  • pečivo      (také zákusky a strouhanka)
  • těstoviny  (také tarhoňa)
  • krupice     (také kuskus a bulgur)
  • kroupy, vločky a müsli (také granola a cereální lupínky ochucené ječným nebo pšeničným sladem)

Lepek však může být skrytý i v řadě jiných potravin, ve kterých bychom mouku nehledali:

  • uzeniny
  • instantní potraviny (polévky, bujóny, omáčky)
  • dochucovadla (kečupy, majonézy, sójové omáčky aj.)
  • náhražky masa (robi, seitan aj.)
  • cukrovinky (lentilky, sójové řezy, lipo, čokoládové bonbony, zmrzliny,      žvýkačky aj.)
  • jogurty
  • alkoholické nápoje (pivo, destiláty, likéry)
  • léky a potravinové doplňky

Z pšenice se vyrábějí škroby, sladidla a barviva, která se hojně používají v potravinářském průmyslu a mohou obsahovat stopové množství lepku. Samostatnou kapitolou je kontaminace bezlepkových potravin lepkem při výrobě. Lepek se může nacházet také v některé kosmetice (např. balzámy na rty a rtěnky) nebo kancelářském zboží (lepidla na papírových lepicích páskách a obálkách).

Dieta? No a co!

Úprava stravovacích zvyklostí je při obou druzích přecitlivělosti na lepek nutná. Není se za co stydět – naše zdraví je pro nás přece na prvním místě.

V dietách ale mohou být rozdíly: Zatímco celiak (celiatik) musí dlouhodobě, většinou po zbytek svého života z jídelníčku vyřadit všechny zdroje lepku, při alergii na lepek se dieta sestavuje individuálně. Zajímá nás, který konkrétní lepek nám vadí – jestli pšeničný, žitný, ovesný nebo ječný.

Odpověď by nám mohl umět poskytnout alergolog.

Pokud nám nějaká obilovina (nebo mouka z ní) skutečně způsobuje alergické obtíže (bolesti žaludku, nevolnost, plynatost, průjem, případně kožní vyrážka nebo astmatický kašel), vyhýbáme se pouze jí a ostatní lepkové obiloviny můžeme s určitou dávkou obezřetnosti konzumovat.

Nejen pro „bezlepkáře“

Občas se objevují názory, že bezlepková dieta je vhodná i pro lidi, kteří žádnou přecitlivělostí na lepek netrpí. Hlavním důvodem je údajně snadnější stravitelnost bezlepkových potravin a jejich celkově menší zátěž na tělo.

Zdravá střeva by si však s lepkem měla bez potíží poradit, zvlášť pokud konzumujeme dostatek vlákniny – například z celozrnné mouky.

Bezlepková dieta je některými lékaři doporučována jako odlehčující dieta při dlouhodobých průjmech.

I bezlepková strava však musí být kvalitní a vyvážená. Nestačí pouze přestat jíst jídla z mouky. Vynechané lepkové obiloviny je nutné nahradit odpovídajícím množstvím obilovin bezlepkových. Některé bezlepkové výrobky jsou chudé na kyselinu listovou, železo nebo vlákninu. Je proto vhodné do jídelníčku zařazovat nutričně bohatší obiloviny, jako jsou rýže natural, amarant nebo quinoa.

Finančně náročný bezlepkový život

„Bezlepkové koutky“ najdeme v prodejnách zdravé výživy, lékárnách a některých marketech (široký sortiment nabízí zejména Globus, Interspar a DM). Většina produktů je k dispozici už i v internetových obchodech. Existuje velké množství přirozeně bezlepkových surovin, ze kterých je možné se naučit připravovat lahodné a výživné pokrmy. Na téma bezlepkového vaření u nás vyšlo několik kuchařek.

Pro mnoho rodin je problémem vysoká cena bezlepkových výrobků – obvykle osmkrát až desetkrát dražší než u standardních potravin. Možnosti získání příspěvků jsou velmi omezené. Zatím je poskytuje jen několik málo zdravotních pojišťoven, například všeobecná a průmyslová, a vztahují se pouze na děti.

zdroj: ProAlergiky.cz

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli alergií na lepek.

Vaření bez lepku není pouze myšlenka moderní doby, i když existuje mnoho případů, kdy se lidé lepku vyhýbají, aniž by trpěli celiakií. Jak se k tomu ale postavit, když vaše tělo lepek jednoznačně odmítá? Není to totiž pouze o vaření, ale o změně životního stylu. Bezlepková dieta se zpravidla nedrží omezenou dobu, ale jde o trvalé změny v jídelníčku celiaka.  

Co je to celiakie?

Bezlepkovou stravu bychom mohli připodobnit dietě bezlaktózové, kdy tělu nesvědčí mléčné výrobky s obsahem laktózy. V případě celiakie tělu výrazně škodí lepek neboli také gluten (směs gliadinu a gliuteninu), nejvíce obsažený v pšenici, žitu a ječmenu.

Konkrétně organismu nesvědčí jeho působení v tenkém střevě, kdy v případě celiakie lepek ohrožuje fungování celého metabolismu kvůli narušení sliznice. Tenké střevo následně není schopno dostatečně vstřebávat živiny ze stravy. Při zjištění nesnášenlivosti lepku je tedy na místě jej z jídelníčku úplně vyřadit.

Není to určitě snadné, ale postupem času, kdy se dieta stane zvykem a životním stylem, se s tím nakonec každý naučí žít.

Jak poznat alergii na lepek?

V tomto ohledu je celiakie velmi zrádná.

Zatímco někteří celiatici mají jednoznačné symptomy (průjmy, křeče v oblasti břicha, plynatost, přetrvávající únava), jiní si stěžují na občasné mírné bolesti břicha, kterým však třeba nevěnují přílišnou pozornost.

Každý celiak má jiný rozsah a sílu výše uvedených symptomů, a tak jednoznačně nejlepším řešením je podstoupit alergologické testy pro stoprocentní zjištění případné nesnášenlivosti lepku.

Vaříme a pečeme pro celiaky

Jakmile se začnete celiakií více zabývat, může vás zprvu přepadnout nepříjemný pocit ze zjištění, že lepek je obsažen skoro všude. V dnešní době téměř neomezených možností však nacházíme stále více bezlepkových potravin a spektrum jídel, které jsme schopni uvařit bez lepku, je široké.

Snídaně bez lepku

Pro milovníky sladkých snídaní se nabízí hned několik variant bezlepkové snídaně. Zkuste si připravit naše muffiny s brusinkami nebo bezlepkové borůvkové muffiny.

Klasickou mouku nahraďte pohankovou s rýžovou moukou a připravte si lahodné vafle, které vám dodají energii na celé dopoledne. Kdo se ráno těší na slaná vejce, nemusí si v případě celiakie odpírat nic kromě klasického pečiva.

Zkuste jej nahradit třeba výrazným chlebem se sušenými rajčaty a vychutnejte si královskou snídani včetně oblíbeného vejce benedikt. 

Oběd a večeře bez lepku

Namísto surovin, ve kterých se lepek běžně vyskytuje (kromě žita, pšenice a ječmene je to také oves a špalda), můžete hlavní jídlo připravit z brambor, rýže, pohanky, quinoy, masa, zeleniny a ovoce, sýrů a dalších bezlepkových potravin.

Z našich oblíbených receptů pak určitě doporučujeme vyzkoušet polévku s quinoou a batáty, orientem vonící indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami nebo perskou omeletu Kükü.

Chybět by ve vašem jídelníčku neměla ani čerstvá zelenina, která je bohatě zastoupena v salátu s quinoou, fetou a pečenou dýní.     

Mlsání bez lepku

Mlsání bez lepku není žádný problém. Stačí jen věnovat trochu času přípravě a dokonalý dezert ke kávě nebo naopak lahodné mlsání k vínu je na světě. Vyzkoušejte neodolatelné čokokostky s hříšnou porcí čokolády, věnečky z odpalovaného těsta nebo sušenky v podobě zázvorových koleček. Na mlsání ke sklence dobrého vína si zkuste připravit křupavé pečené brambory nebo pikantní ořechy.  

Další inspiraci vám jako vždy necháváme v receptech pod článkem. 

„Peču a vařím bez lepku, neboť mé dceři a manželovi byla diagnostikována celiakie. Lékem celiakie je jídlo. Chtěla jsem, aby si stále pochutnávali na tom, co znají a nepoznali rozdíl nejen oni, ale každý, koho budu u nás doma hostit….
Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního…
Co je laktóza a kde všude ji můžeme najítLaktóza je mléčným cukrem nacházejícím se v mléku, a to i v acidofilním či sušeném, a mléčných výrobcích, tedy v másle, smetaně, jogurtech, kefírech, tvarozích, sýrech, pudincích,…
„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector