Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Naše strava by měla být dostatečně pestrá a vyvážená. To je základ zdravého a dlouhého života. Měla by obsahovat dostatek zeleniny i ovoce, správný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami, které je potřeba přijímat z kvalitních zdrojů masa, vajec, luštěnin i ořechů. Důležité je, aby naše strava obsahovala dostatek živin, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Jsou to například vitaminy, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, mezi které patří omega-3 mastné kyseliny. Proč by právě omega-3 v našem jídelníčku neměly chybět a kde je můžeme získat, se dozvíme níže.

Přirozené zdroje omega-3 v potravě

Určitě si pamatujete na „oblíbený“ rybí olej, který nás dříve maminky nutily polykat. Správně tedy tušíte souvislost mezi omega-3 mastnými kyselinami a rybami, které jsou nejlepším přírodním zdrojem omega-3.

Kromě tučných ryb jako jsou losos, sardinky, sleď, tuňák, makrela, najdeme tyto vzácné kyseliny i ve vejcích a vlašských ořeších. Kolik ryb byste denně museli zkonzumovat, abyste dodrželi doporučenou denní dávku omega-3? A to je právě otázka, kterou si klade většina odborníků.

DDD nebo také RVH (referenční výživová hodnota) nebyla pro omega-3 stanovena. V periodiku British Journal of Nutrition bylo publikováno, že již dávka 250 mg omega-3 mastných kyselin vede ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí o 35%. Jiné zdroje uvádějí, že optimální dávka je někde mezi 500 – 1 000 mg denně.

Což dle průzkumů odpovídá 17 kg rybího masa ročně. Zde je pár konkrétních druhů ryb rozdělených do kategorií podle toho, kolik mg omega 3 obsahují na 85 g porci tepelně upraveného masa:

  • 0 – 200 mg – krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi
  • 200 – 500 mg – tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes
  • 500 – 1000 mg – mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos
  • 1000 – 1500 mg – losos, makrela, některé druhy tuňáka
  • 1500 a více mg – sleď, makrela a losos

Češi dle nejrůznějších výzkumů nemají dostatečný příjem rybího masa a tedy i pro tělo důležitých omega-3. V tomto případě doporučujeme suplementovat omega-3 kvalitními výživovými doplňky.

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Omega-3 pro sportovce

Omega-3 mastné kyseliny bývají velmi často považované za jeden z nejdůležitějších doplňků a to nejen ve sportovní výživě.

A aby také ne, jejich fungování bývá často spojováno se zdravím pohybového aparátu, správným fungováním kardiovaskulárního systému a při posilování lepším budování svalové hmoty! Sportovce bude jistě zajímat její působení při regeneraci svalů a protizánětlivé účinky.

Omega-3 pro nastávající maminky

Proč jsou tyto látky obzvlášť důležité v těhotenství? DHA přispívá ke správnému vývoji mozku u nenarozených dětí a kojenců a má také příznivý vliv na vývoj jejich zraku.

Výhody užívání omega 3 mastných kyselin prokazují i vědecké studie: Studie z roku 2003 potvrdila, že děti, jejichž matky užívaly rybí olej, měly vyšší IQ než děti těch, které braly jiný typ oleje.

Jiná studie z roku 2007 potom přišla se závěrem, že děti žen, které konzumovaly dostatečné množství DHA, jsou lepší v řešení problémů než děti těch matek, které dostávaly placebo. Kromě toho obě kyseliny, DHA i EPA, přispívají k normálnímu fungování srdce.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají se soustředěním

Také v období, kdy dítě roste a překotně se vyvíjí, potřebuje mít dostatek důležitých látek. Omega-3 mastné kyseliny patří mezi ně. Existuje celá řada výzkumů, zabývajících se vztahem mezi konzumací kyselin EPA a DHA a učením, pamětí nebo soustředěním.

Prestižní americká Mayo Clinic uvádí, že se jednotlivé studie od sebe liší, některé vliv omega 3 mastných kyselin na kognitivní schopnosti dětí dokázaly, jiné nikoliv. Největší efekt měly na žáky, kteří dosahovali ve škole horších výsledků, nebo byli podvyživení. Kde se ale podávání omega-3 mastných kyselin projevilo, jsou děti s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).

Zde se výzkumy shodnou na tom, že se těmto žákům podařilo utlumit symptomy a zlepšit výkony ve vyučování.

Opravdu pro všechny

Omega-3 má pozitivní vliv na zdraví opravdu u všech věkových kategorií. Dlouhodobé užívání může mít pozitivní vliv na imunitní systém. Jak uvádí Mudr.

Radan Gocal: „Každá buňka v těle, i ta imunitní, potřebuje přinejmenším dostatek vitamínů D3, C a esenciálních živin EPA a DHA – omega 3 mastných kyselin. Vitamín D3 je pro imunitu naprosto zásadní. O vitamínu C asi psát nemusím.

Omega 3 mastné kyseliny, pokud jsou správně chráněny před oxidací, nejlépe pomocí polyfenolů, jsou zásadní součástí buněčné membrány. Bez nich nefunguje membrána buněk dobře, a to samozřejmě vede k tomu, že každá buňka funguje hůře, než má, včetně buněk imunitních“.

Další odborné studie poukazují na fakt, že pravidelná konzumace EPA a DHA inhibuje produkci LDL cholesterolu čímž pomáhá předcházet infarktu či mozkové mrtvici.

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí Zdroje:

Nechci být po bitvě generálem, říká internista, MUDr. Radan Gocal

https://www.svetfitness.cz/clanek/omega-3-pod-drobnohledem/#jake-zdravotni-benefity-omega-mastne-kyseliny-maji

https://www.fitness007.cz/poradna/proc-jist-omega-3-mastne-kyseliny-prinos-pro-zdravi-ucinky-a-spravne-davkovani/

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Právě správné výživě dětí bylo na konferenci věnováno několik odborných přednášek, stejně tak ale byly velkým tématem akce mýty, které se správného stravování týkají. Mnohé z nich se navíc týkaly a týkají právě zdrojů omega-3 mastných kyselin.

Za velmi dobrý zdroj těchto látek jsou obecně považována semena lnu, chia, konopí a z nich vyrobených olejů. To je sice pravda, ale uvedené oleje se v tuzemské kuchyni příliš nepoužívají.

A jak také informoval ve své prezentaci expert na problematiku tuků a olejů doc. Jiří Brát, třeba lněný rychle oxiduje, což snižuje potenciál použití.

Kolem sedmi procent důležité kyseliny alfa-linolenové obsahuje i olej sójový, ten však není na našem trhu příliš rozšířený.

Mýty se částečně týkají i olivového oleje. „Často se mu přisuzují i vlastnosti, které nemá, například obsah omega-3 mastných kyselin je v něm nutričně nevýznamný.

Budete mít zájem:  Hluboký spánek potřebujeme – pomáhá “vypláchnout” toxiny z mozku

Podobně nemůže sloužit jako zdroj omega-3 mastných kyselin olej slunečnicový, dýňový či avokádo, které se v článcích objevují jako údajný zdroj omega-3 mastných kyselin. Rovněž obecné tvrzení, že omega-3 mastné kyseliny najdeme v ořeších, je zavádějící.

Z běžně dostupných ořechů jsou jejich dobrým zdrojem pouze vlašské ořechy,“ informoval Jiří Brát.

Podceňovaná zvěřina

Obdobně je to i se zvěřinou. Studie z roku 2015 sice konstatovala, že jelení maso obsahuje i více než deset procent zmiňované kyseliny alfa-linoleové (v srnčím je obsah o polovinu nižší, ale pořád docela vysoký), jenže ani zvěřina se v ČR příliš nekonzumuje a průměrná spotřeba na osobu a rok (zhruba jeden kilogram) je ještě nižší než v případě ryb.

Významným zdrojem omega-3 mastných kyselin není ani máslo nebo sádlo. „Sledovat poměry omega-6 a omega-3 mastných kyselin v tucích s jejich nutričně nevýznamným obsahem nedává vůbec žádný smysl,“ konstatuje Jiří Brát.

Význam mastných kyselin je značný

Esenciální mastné kyseliny, což je právě kyselina alfa-linoleová a kyselina linolová, patří ale mezi nejdůležitější složky potravy. Právě kyselina alfa-linolenová je, jak zdůraznil v další přednášce prof.

Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ), prekurzorem pro životně důležité mastné kyseliny, známé jako kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

„Z pohledu pokrytí základních funkcí v organismu je příjem omega-3 mastných kyselin na spodní hranici intervalu doporučených hodnot, z hlediska preventivních opatření by bylo účelné jej alespoň dvojnásobně zvýšit.

Příjem omega-6 se pohybuje v horní části intervalu doporučených hodnot.

To znamená, že příjem omega-6 mastných kyselin není vysoký, jak se často můžeme v různých článcích dočíst,“ uvádí se v materiálu, na kterém se podílel kolektiv autorů SZÚ a také Krajská hygienická stanice Zlínského kraje.

Proč dávat dětem omega-3 mastné kyseliny

Uvedený kolektiv také zpracoval a prezentoval desatero důvodů, proč je třeba dětem zabezpečit dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin a jaké důsledky plynou z nedostatečného příjmu.

Galerie: Pochoutky pro děti – většinou jen samý cukr

10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

1. Růst mozku

Omega-3 mastné kyseliny (MK) jsou potřebné pro růst mozku.

Mozek roste nejvyšším tempem od narození do dvou let, ačkoli vývoj pokračuje v dětství a dospívání. Více než šedesát procent mozku je tvořeno tukem a omega-3 MK − DHA (kyselina dokosahexaenová), která tvoří asi deset až patnáct procent.

DHA je nezbytná pro vývoj senzorických, percepčních, kognitivních a motorických funkcí nervového systému během růstu mozku.

Předpokládá se, že části mozku bohaté na DHA jsou zodpovědné za činnosti, jako je plánování, řešení problémů a soustředěná pozornost.

2. Funkce mozku

Omega-3 masné kyseliny DHA podporují funkci mozku.

Zejména DHA je považována za nezbytnou pro normální mozkovou funkci. Pomáhá zlepšit tekutost buněčné membrány, což znamená, že nervové impulzy nebo zprávy jsou přenášeny efektivněji.

U zvířat vede nízký obsah mozkové DHA ke změnám v chování a je spojena s problémy s učením a deficitem paměti. U lidí studie naznačují, že DHA podporuje normální IQ a zachovává učení a paměť.

Posouzením sedmi různých studií, které informovaly o výsledcích DHA a výkonu ve škole, se zjistilo, že pět studií prokázalo, že DHA zlepšila výkon ve škole, včetně schopnosti učení, čtení a pravopisu.

3. Zlepšení ve čtení a matematice

Omega-3 mastné kyseliny mohou zlepšit čtení a matematické dovednosti.

Vědci na Oxfordské univerzitě studovali děti, kterým byla podávána dávka 600 mg omega-3 MK denně po dobu čtyř měsíců.

Výsledky této studie, nazvané studie DOLAB, ukázaly, že u pětiny dětí s nejhorší „čtecí“ gramotností se schopnost čtení v porovnání s placebo skupinou zrychlila o tři týdny ve srovnání s úrovní daného chronologického věku a u desetiny děti s nejhoršími „čtecími“ schopnostmi dokonce o 1,9 měsíce v porovnání s placebo skupinou. I když je k potvrzení nebo vyloučení těchto zjištění nezbytný další výzkum, výsledky naznačují, že omega-3 MK mohou být zvláště užitečné pro děti s nejhoršími čtenářskými dovednostmi, které nedosahují dobré schopnosti čtení. V jiné studii v Bradfordu, kde byl žákům denně podáván rybí olej, to vedlo k tomu, že 81 % žáků vykazovalo zlepšení ve čtení, 67 % v psaní a 74 % v matematice.

4. Lepší spánek

Omega-3 mastné kyseliny mohou zlepšit spánek dětí.

Většina rodičů se snaží zajistit dobrý noční spánek pro své děti. Studie DOLAB také zkoumala, zda suplementace omega-3 MK může mít příznivý účinek na spánek. Výsledky ukázaly, že špatný spánek je významně spojen s nižšími hladinami DHA v krvi a že suplementace DHA vedla ke snížení počtu narušení nočního spánku v průměru o 58 minut za jednu noc.

5. Pozitivní vliv na deprese u dětí

Omega-3 mastné kyseliny příznivě ovlivňují deprese u dětí.

Existuje několik studií prokazujících účinnost omega-3 MK na deprese u dospělých. Ale deprese u dětí se ve skutečnosti také stává běžnější. Kontrolovaná, dvojitě zaslepená pilotní studie v Izraeli zkoumala účinky doplňku omega-3 MK u dětí ve věku 6−12 let s depresemi.

Výsledky byly pozitivní. Většina dětí užívajících doplněk s omega-3 MK měla o padesát procent méně příznaků na konci pokusu a několik dětí se dostalo do úplné remise.

Předpokládá se, že omega-3 MK zlepšují průtok krve mozkem, zatímco u těch s depresí bez suplementace je průtok považován za snížený.

6. Přínos u ADHD

Omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosné pro děti s ADHD.

Budete mít zájem:  Allantoin – co to je a jaké jsou jeho účinky na pokožku

Porucha pozornosti/hyperaktivity (ADHD) je často diagnostikovaná neurologická porucha. Standardní léčba stimulanty může mít závažné vedlejší účinky a nesnášenlivost, a proto je poptávka po alternativní léčbě vysoká. Výzkum ukázal, že v krvi pacientů s ADHD byly ve srovnání s pacienty bez ADHD nalezeny nižší hladiny omega-3 MK.

Bylo provedeno mnoho studií zkoumající účinky omega-3 MK na ADHD, ale výsledky jsou nekonzistentní.

Nedávná analýza přezkoumala řadu studií provedených v letech 2000 až 2015 a zjistila, že zatímco výsledky některých z nich byly nekonzistentní, celkově ukázala, že existují důkazy, že příjem omega-3 MK může být zdravotním přínosem pro osoby s ADHD.

7. Pomoc při poruše koordinace

Omega-3 mastné kyseliny zlepšují učení a chování při vývojové poruše koordinace.

Studie Oxford-Durham zkoumala účinky doplňování omega-3 MK na děti s vývojovou poruchou koordinace (DCD, dyspraxie). Na konci studie výsledky ukázaly, že došlo k významnému zlepšení čtení, pravopisu a chování u těch, kteří užívali doplňky s omega-3 MK. Autoři došli k závěru, že omega-3 MK jsou bezpečnou a efektivní možností léčby pro děti s vývojovou poruchou koordinace.

8. Méně alergií

Včasný přívod omega-3 mastných kyselin může snížit výskyt alergií u dětí.

Publikace z roku 2017 uvádí, že konzumace tučných ryb nebo rybího oleje v těhotenství může být strategií, jak předcházet alergickým onemocněním u kojenců a dětí. Studie u kojenců od narození do šesti měsíců zjistila, že omega-3 MK jsou schopny modifikovat markery imunity a potenciálně chránit před alergiemi.

Kromě toho další studie zaznamenala významně snížený výskyt přetrvávajícího pískání nebo astmatu u dětí ve věku tři až pět let, jejichž matky během těhotenství užívaly rybí tuk.

To vše naznačuje, že konzumace omega-3 MK během těhotenství matkami nebo příjem omega-3 MK v kojeneckém věku může pomoci snížit výskyt alergických onemocnění, včetně astmatu.

9. Méně nemocí a průjmů

Omega-3 mastné kyseliny mohou u dětí snižovat výskyt respiračních nemocí a průjmů.

Omega-3 MK mohou mít blahodárný účinek na imunitní systém, jak je uvedeno výše, a to může pomoci snížit frekvenci výskytu běžných nemocí u kojenců.

Jedna studie se zabývala výskytem respiračních onemocnění (jako je bronchitida, bronchiolitida, kašel, zánět sliznice hrtanu) a průjmu u kojenců, jimž byla podávána výživa doplněná omega-3 MK DHA a výživa bez přidané DHA.

Výsledky zjistily, že počet epizod respiračních nemocí a průjmů v prvních dvanácti měsících života byl významně snížen u kojenců krmených výživou obohacenou o DHA.

10. Pomoc u obézních

Omega-3 MK mohou u obézních dětí snižovat inzulínovou rezistenci.

Ve studii zkoumající obézní děti a dospívající bylo zjištěno, že suplementace omega-3 MK byla schopna významně snížit koncentraci glukózy v krvi a inzulínu, jakož i koncentraci triglyceridů. Tyto výsledky naznačují, že omega-3 MK mohou být velmi užitečné jako podpůrná terapie u obézních dětí a dospívajících dětí s inzulinovou rezistencí.

Zdroj desatera: „Omega-3 mastné kyseliny (rybí olej) pro školní děti“, kolektiv autorů: Jiří Ruprich, Svatava Bischofová, Helena Pernicová, Irena Řehůřková, Zuzana Měřínská (SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno), Ivana Lukašíková (Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně), Konference „Výživa a zdraví“, 15. až 17. 9. 2020, Lázeňský dům Beethoven, Teplice.

Odborníci:

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Místopředseda odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické, člen oborové rady Technologie potravin VŠCHT a Slovenské technické university. Tajemník vědeckého výboru při obecně prospěšné společnosti Vím, co jím a piju, autor a spoluautor řady vědeckých publikací u nás i v zahraničí. Přednáší na odborných konferencích.

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav. Zabývá se problematikou veřejného zdraví, výživou, dietetikou a toxikologií. Věnuje se mj. hodnocení rizik chemických látek v potravinách, doporučením pro bezpečnost potravin. Autor řady odborných publikací a článků. Profesor na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno, Ústav hygieny a technologie mléka.

Omega-3 mastné kyseliny: S čím pomáhají a kde je jich nejvíc?

Bez tuků by se naše tělo neobešlo. Záleží však na tom, jaké druhy jíme. Většinu denního příjmu tuků by měly tvořit nenasycené mastné kyseliny, které jsou nejlépe využitelné a přináší spoustu zdravotních výhod.

Co jsou omega-3?

Omega-3 patří mezi esenciální polynenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si je neumí vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě. Vyskytují se ve třech formách:

  • ALA (kyselina alfa- linoleová)
  • EPA (kyselina eikosapentaenová)
  • DHA (kyselina dokosahexaonová)

Těchto kyselin máme obecně ve stravě nedostatek, a to i přesto, že je najdeme v rostlinných i živočišných zdrojích. ALA zejména v oříškách, semínkách, olejích a mléčných výrobcích. DHA a EPA, které patří k těm úplně nejkvalitnějším, zase v tučných rybách.

Přináší spoustu zdravotních benefitů

Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit převážnou část celkového příjmu tuků.

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin chrání tělo před vznikem artritidy, neplodnosti, cukrovky, rakoviny, zánětlivého onemocnění střev, Alzheimerovy choroby a makulární degenerace.

Nenasycené mastné kyseliny pomáhají i s již vzniklými zdravotními problémy, jako je například vysoký cholesterol, snížená imunita nebo kožní problémy.

Naopak nekvalitním nasyceným tukům se raději vyhněte. Nepřehánějte to ani s masem. Podle odborníků vysoký příjem nasycených tuků z masa zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a přispívá k srdečním chorobám a nadváze.

Nenasycené mastné kyseliny zvlášť oceníte, pokud:

Při jejich nedostatku naopak hrozí bolesti kloubů, změny nálad, únava, suchá kůže, lámání nehtů, zácpa, vysoký krevní tlak, špatná paměť, srdeční potíže a vznik autoimunitních chorob.

Čím se liší od omega-6?

Omega-6 patří také mezi nenasycené mastné kyseliny a našemu tělu rovněž přináší užitek. S jeho množstvím bychom to však neměli přehánět. Vyšší příjem je vhodný pouze v případě, že se potýkáte s vyšší hladinou cholesterolu. Omega-6 se vyskytují převážně v rostlinných olejích, jako je řepkový, slunečnicový a sezamový.

Budete mít zájem:  Jedlá Soda Unikátní Přírodní Léčba?

Důležité je množství

Oba typy nenasycených mastných kyselin na sebe navzájem působí, a proto je dobré hlídat si vyvážený poměr omega-3 a omega-6. Ženy by si měly dopřát každý den alespoň 1,1 g omega-3 mastných kyselin. Muži pak nejméně 1,6 g.

Omega-3 a omega-6 kyseliny konzumujte ideálně v poměru 1:1. Pokud přijmete více omega-6, nevadí. Hlídejte si však maximálně 5násobný příjem oproti „zdravějším“ omega-3.

Nejlepší zdroje omega-3 kyselin

Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí

1.    Tučné ryby

  • Losos: 100 g = 1,8 g
  • Ančovičky: 100 g = 1,7 g
  • Sardinky: 100 g = 1,4 g
  • Makrela: 100 g = 1 g
  • Tuňák: 100 g = 0,7 g

TIP: Pokud si chcete zajistit dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, dopřávejte si tučné ryby alespoň 2× týdně.

2.    Lněné semínko

2 lžíce = 3,2 g

Chcete-li ze lněných semínek získat maximum, tak je před konzumací rozdrťte nebo trochu pomelte. Živiny pak tělo mnohem snáze vstřebá. Další možností je lněný olej, který patří k nejbohatším zdrojům omega-3 mastných kyselin.

TIP: V obchodech vybírejte lněný olej za studena lisovaný a uskladněný v tmavé lahvi, aby se zabránilo jeho žluknutí.

3.    Chia semínka

2 lžíce = 2,5 g

K dalším cenným zdrojům omega-3 mastných kyselin patří chia semínka. Pokud chcete dodržet optimální příjem, stačí, když si dáte lžíci chia do jogurtu nebo si pochutnáte na domácím chia pudinku.

4.    Vlašské ořechy

¼ šálku = 2,3 g

Zdravé tuky obsahují také vlašské ořechy, které jsou nadupané i dalšími cennými látkami. Už jedna hrst oříšků vám pokryje doporučenou denní dávku omega-3.

5.    Tofu

120 g = 0,52 g

Konzumace tofu je ideální pro vegany, kteří ze své stravy vyloučili veškeré živočišné výrobky. Jestliže k jednomu balení tofu přidáte pár oříšků nebo semínek, máte denní potřebu omega-3 rázem pokrytou.

Omega-3 obsahují také:

  • Růžičková kapusta
  • Květák
  • Brokolice
  • Mořské řasy
  • Mléčné výrobky

Omega-3 mastné kyseliny obsahuje také řada komerčně vyráběných doplňků stravy.

Pokud máte vyvážený, pestrý jídelníček, nemusíte brát žádné tuky v kapslích. Naopak – všeho moc škodí. Objevují se i první studie o nežádoucích účincích nadměrného příjmu omega-3. Údajně mají zvyšovat například riziko rakoviny prostaty.

Proto nezapomeňte: Všeho s mírou a rozumem.

Dětské příkrmy s rybami mají zdravé mastné kyseliny EPA a DHA a málo nezdravé rtuti, SZÚ

Občas se v médiích objeví zprávy o nadlimitním obsahu rtuti v dětských příkrmech, ve kterých je složkou ryba.

Ta přirozeně obsahuje určité množství nezdravé methylrtuti, ale zapomíná se na mocný benefit obsahu omega-3 mastných kyselin (MK) EPA a DHA, které jsou zcela nezbytné pro vývoj dítěte, jeho mozku a očí, ale i dalších částí těla.

Po posledním mediálním výstupu („Veterináři nařídili stáhnout 4500 Hamánků kvůli toxické rtuti“, Novinky.cz, 8.11.2019) se snažíme vysvětlit, jaké obsahy mají některé obvyklé dětské příkrmy z hlediska omega-3 a obsahu rtuti. Výsledky jsou pozitivní.

DHA je stavební kámen mozku, EPA má protizánětlivý účinek

Pro malé děti ve věku 7 – 24 měsíců je adekvátní přívod doporučen jen pro mastnou kyselinu DHA (100 mg/den).

Doporučené množství EFSA pro malé děti je ve tvaru „Adekvátní přívod“ (AI), což je hodnota, která by měla být obvykle dostačující pro individua a měla by být vyšší než hodnota nutričního doporučení RDA/PRI. Oproti DHA nemá mastná kyselina EPA doporučení (EFSA, 2012).

Tradičně se usuzovalo, že DHA má protizánětlivý efekt. Podle měření hladin C reaktivního proteinu je ale poměr indexu EPA/DHA = 1-2:1 více protektivní (Lipids Health Dis. 2017; 16: 65.).

Kolik DHA obsahuje mozek

Pro dítě je potřeba přívodu omega-3 MK zásadní proto, že po porodu může být úroveň DHA u matky nízká. Kojení přenáší zásoby DHA matky do mateřského mléka pro dítě. Potřeba DHA zůstává rozhodující pro nové dítě do dvou let, protože vývoj mozku v této době pokračuje. Mozek obsahuje až 25% DHA.

Jsou děti s dostatkem DHA chytřejší?

Ano, ne, možná…Kojenci mohou dostávat DHA v mléce a další stravě, včetně dětských příkrmů. Studie naznačují, že někteří kojenci, zejména předčasně narození, mohou mít prospěch z doplnění DHA (JAMA. 2017 Mar 21;317(11):1173-1175).

Jaký je obsah DHA a EPA v příkrmech?

Ve 12 laboratorně testovaných vzorcích jsme zjistili obsah 10 – 139 % denní doporučené dávky. Největší obsah omega-3 DHA a EPA měl „Bio příkrm mrkev s rýží a lososem (DM)“, 139 % doporučené denní dávky, což je stále bezpečné.

Jak to bylo se rtutí

Nevyšší obsah rtuti v % jsme zjistili u výrobku Rýže s mořskou štikou a cuketou (Hami), 26 % tolerovatelného týdenního přívodu. V průběhu týdne by se zcela bezpečně dala spotřebovat 4 balení, tj. 800 g obsahu. Protože jde o chronickou zátěž, je to hodnota, která zdaleka překračuje obvyklou konzumaci u této věkové skupiny dětí.

Závěr – doporučujeme příkrmy s rybami ve frekvenci 2-4x týdně

Matky samozřejmě střídají dětské příkrmy. Líbí se nám příkrmy, které obecně naplňují denní potřebu DHA a EPA mezi 50 – 150 % doporučení EFSA pro DHA. Frekvence by byla vhodná 2-4x týdně. Příspěvek omega-3 je už znatelný, naopak obsah rtuti je bezpečný.

V přiloženém materiálu si můžete prohlédnout výrobky a jejich naměřené hodnoty.

 Detske_prikrmy_EPA_DHA_Hg.pdf (548.45 KB 17.07.2020 14:54) 

Prof. J.Ruprich a kol.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector