Chlorella – zdraví přímo z přírody

Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.

Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku – látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.

Vyzkoušený pomocník pro doplnění chlorofylu

Vysokým obsahem chlorofylu se pyšní zelené superpotraviny. Získejte z nich co nejvíce pohodlně užíváním jedinečné supersměsi Blendea SUPERGREENS.

Chlorella – zdraví přímo z přírody

Chlorofyl a jeho bratr hemoglobin

Pozoruhodným zjištěním již krátce po objevení chlorofylu na počátku minulého století bylo, že jeho chemická struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu – červeného krevního barviva, které je odpovědné za přenos kyslíku v těle. Jediným rozdílem je centrální atom, jenž tvoří u chlorofylu hořčík a u hemoglobinu železo.

Chlorofyl tak zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím zlepšuje krevní obraz. To je pro nás prospěšné především v případě, že trpíme chudokrevností, tedy poruchou tvorby červených krvinek a jejich nedostatkem.

Chudokrevnost se vyznačuje nejčastěji únavou, bledostí, dušností a sníženou výkonností. Projevy jsou ale rozmanité podle konkrétního typu onemocnění.

Býváte často unavení a zadýcháte se i při malém výkonu? Přečtěte si náš článek o chudokrevnosti, kde se dozvíte další užitečné informace.

Všestranné účinky chlorofylu

Zlepšení krvetvorby není jediným pozitivem, které může chlorofyl nabídnout. Je bohatý na spoustu potřebných látek. Obsahuje vitamíny K, C a kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník a hořčík.

Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž zpomaluje stárnutí organismu. Neutralizuje totiž volné radikály, které způsobují chátrání buněk.

O významu a účincích antioxidantů čtěte v článku Antioxidanty a bohaté potraviny.

Mimo to má chlorofyl protizánětlivé a hojivé účinky, velmi pozitivně působí na kůži. Již v roce 1940 přinesl odborný časopis Journal of Surgery zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nesprávnou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

Týká se vás překyselení? Zjistěte to v článku Překyselení organismu jako riziko moderní stravy.

Chlorofyl působí skvěle při špatném zažívání. Harmonizuje trávicí trakt a podporuje správnou funkci peristaltiky střev. Pohlcuje také pachy, pomáhá neutralizovat zapáchající dech a je přidává se i do deodorantů.

Chlorella – zdraví přímo z přírody

Shrnutí účinků chlorofylu

  • podporuje krvetvorbu
  • působí antioxidačně a zpomaluje stárnutí
  • bojuje proti infekcím a zánětům, zlepšuje hojení
  • zlepšuje pleť
  • pomáhá proti překyselení organismu
  • upravuje trávení
  • pohlcuje pachy

Jak chlorofyl užívat?

Samotný chlorofyl můžeme užívat jako tekutý koncentrát, který je výtažkem ze zelených rostlin. Takovýto tekutý chlorofyl pak přidáváme po kapkách do vody.

Lepší než užívat samotný chlorofyl je však zaměřit se na potraviny, jenž ho obsahují vysoké množství. Tělu tak dodáme více důležitých látek a komplexně posílíme naše zdraví.

Které potraviny mají chlorofylu nejvíce?

Poznávacím znamením pro chlorofyl je zelená barva. Protože jde o rostlinné barvivo, najdeme ho v ovoci, zelenině, bylinkách či dalších rostlinách. Tady vám přinášíme výčet těch nejbohatších.

Chlorella a spirulina

Možná je někteří z vás ještě neznají. Chlorella je sladkovodní řada s největší koncentrací chlorofylu vůbec, spirulina je sladkovodní sinice rovněž obsahující vysoké množství chlorofylu. Obě tyto rostliny se sobě v mnohém podobají a mají na náš organismus podobné účinky.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Chlorella

Chlorella – zdraví přímo z přírody

Některé zdroje uvádějí, že je dokonce jediným rostlinným zdrojem vitamínu B12, jehož nedostatkem trpí především lidé orientující se pouze na rostlinnou stravu (vegani). Z minerálů mají významné zastoupení draslík, hořčík, vápník, fosfor či železo.

Chlorella a spirulina působí detoxikačně, pomáhají snižovat cholesterol a optimalizovat krevní tlak, urychlují metabolismus, zmírňují překyselení organismu a mnoho dalšího. Užívají se ve formě tablet či prášku.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Spirulina

Zelený ječmen a mladá pšenice

Ječmen a pšenice jsou dvě plodiny známé již dlouhá staletí, jako léčivé prostředky přinášející tělu životně důležité látky jsou však využívány až v posledních letech.

Pokud mluvíme o zeleném ječmeni a mladé pšenici, máme na mysli jejich mladé výhonky, které jsou přímo napěchované vitamíny, minerály a stopovými prvky, z nichž tato rostlinka roste.

Tyto látky jsou z nich získávány lisováním či sušením. Užívají se tedy nejčastěji formou prášku rozmíchaného ve vodě.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Zelený ječmen

Kromě množství chlorofylu v nich najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, z minerálů draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík a další. Zelený ječmen a mladá pšenice nás chrání před civilizačními chorobami, zlepšují naši imunitu, mají výborné účinky na naši pleť, optimalizují trávení, čistí cévní stěny a udržují tak srdce v kondici a mnoho dalšího.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Mladá pšenice

Chlorella – zdraví přímo z přírody

Pokud nechcete sahat po doplňcích stravy, můžete chlorofyl svému tělu dopřát formou listové zeleniny, ovoce a bylinek. Podívejte se, které ho obsahují nejvíce.

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninou vede špenát, dalšími významnými zdroji chlorofylu jsou však také kapusta nebo mangold. Prakticky ale stačí jíst vše, co je zelené a chlorofyl vám chybět nebude.

Hrášek, chřest či brokolice

Hrášek je velmi vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen kvůli hodnotným vitamínům a minerálům, ale také kvůli vysokému obsahu bílkovin. Chřest je bohatý na antioxidanty, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu. S brokolicí zase dodáte tělu velmi důležitý hořčík.

Čerstvé bylinky

Nejen že jsou výborným zdrojem chlorofylu, ale také jsou velmi chutné a obohatí každé jídlo.

A dále…

Chlorofyl poznáme v přírodě velmi snadno. Čím zelenější rostlina je, tím více chlorofylu má. Najdeme ho tak třeba i v zelených fazolkách, zelené paprice, avokádu, roznovém víně, okurkách a stovkách dalších potravin.

Pozor na znehodnocování chlorofylu

Stejně jako u dalších látek se hodnota chlorofylu tepelnou úpravou výrazně snižuje. Nejvíce ho tedy získáme z potravin v syrovém stavu. Pokud nezvládáte denně sníst několik kusů ovoce či zeleniny, abyste si zajistili jeho dostatečný přísun, máme pro vás tip!

Chlorella – zdraví přímo z přírody

Jenom stěží dokážete ráno tělu dodat něco výživnějšího, než právě zeleninové smoothie. Energie jako řemen!

Připravte si chutné smoothie, kterým dodáte tělu spoustu živin a ještě si pochutnáte. Máme pro vás hned několik receptů na zelená smoothie napěchovaná chlorofylem:

KLIKNĚTE také na kategorii Smoothie receptů, kde neustále přidáváme nové zdravé inspirace. 

odborný časopis

ACH TO TRÁVENÍ…

Již poněkolikáté se budeme v našem časopisu věnovat „zázračným“ potravinám a doplňkům stravy z nich vyráběných. Tentokrát půjde o takzvané zelené potraviny (green foods), které představují další z hitů moderní péče o vlastní zdraví. A jako vždy nás čeká ponor do zacuchaného klubka pravd, polopravd, lží a přemrštěné reklamy, z něhož lze jen těžko vyplést jednoznačný verdikt.

Termínem zelené potraviny se v tomto ohledu samozřejmě nerozumí všechny ty, které oplývají zelenou barvou. Tento název se vžil, či snad byl vytvořen, pro specifickou skupinu rostlinných zdrojů, do které se v současnosti řadí zejména: mladý ječmen, Chlorella (sladkovodní řasa) a Spirulina (sinice) – a samozřejmě produkty z nich vyráběné a propagované jako unikátní doplňky stravy.

SUPERPOTRAVINY

Mladý ječmen, chlorella i spirulina byly zařazeny na seznam tzv. superpotravin – tedy potravin, které se vyznačují výjimečnými výživovými vlastnostmi a obsahující biologicky aktivní látky, které příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Nezbývá tedy než se na tyto tři „superpotraviny“ podívat poněkud blíže a zjistit, proč jsou údajně pro naše zdraví tak skvělé.MLADÝ JEČMENVe formě doplňku stravy má podobu zeleného prášku, který se rozmíchává ve vodě (event. džusu, apod.) a následně pije.

Samotný postup výroby prášku se samozřejmě může lišit v závislosti na výrobci, protože, jak již jsme si zvykli, má každý z výrobců svůj „vlastní a unikátní“ způsob výroby.

V základě se však buď z mladé ječmenné trávy lisuje šťáva, která se následně vysušuje, nebo se mladý ječmen suší přímo a následně dále zpracovává.

Budete mít zájem:  Cvičení Na Kyčelní Klouby?

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

Vitamíny B, C, E, H, K, cholin, betakaroten – kdo by se domníval, že mladý ječmen nenabízí víc, pletl by se. Krom toho se honosí obsahem až sedmdesáti minerálů a stopových prvků.

Namátkou můžeme zmínit vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, mangan, měď, křemík, chrom, stříbro, či bór. Dále nám nabízí řadu aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin a další.

O obsahu chlorofylu, kterému se budeme později věnovat v samostatném odstavci ani nemluvě.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Pokud zohledníme i propagaci produktů z mladého ječmene, rozhodně nemůžeme být zklamáni.

K výčtu řady pozitivních účinků se řadí například: Antioxidační působení, upravuje pH vnitřního prostředí, podporuje trávení, urychluje regeneraci tkání, normalizuje hladinu krevních cukrů a cholesterolu, zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, zácpě, anémii, kožních problémech, dýchacích obtížích, napomáhá snižovat nadváhu, a to údajně není zdaleka všechno.

Považte, že též zlepšuje stav paradontózy, potlačuje růst rakovinotvorných buněk, eliminuje nepříjemné tělesné pachy (!!!), čistí pleť či pomáhá s léčbou neplodnosti. A to podle běžnému spotřebiteli dostupných informací není zdaleka vše. Čím na tyto „supervlastnosti“ asi může odpovědět další ze zástupců zelených potravin?

CHLORELLA

Ječmen zná u nás asi každý, název Chlorella však připomíná spíš nebezpečné onemocnění nebo čisticí prostředek. Jedná se ovšem naštěstí o rod jednobuněčných sladkovodních řas, popsaných poprvé roku 1890 holandským mikrobiologem M.W. Beijernickem.

Tato drobná řasa obsahuje v porovnání s ostatními rostlinami velmi vysoké množství chlorofylu. Pro přípravu doplňků stravy se využívají Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris, které se ve velkém množství pěstují například ve sladkovodních nádržích v Japonsku a na Taiwanu.

Ve finální podobě se na trh dostává nejčastěji ve formě tablet nebo tekutých výtažků.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

I u Chlorelly nacházíme dle dostupných zdrojů širokou škálu vitamínů. Krom vitamínu C, E, a betakarotenu jde zejména o vitamíny supiny B, jmenovitě B1, B3, B5, B6, a B9 (kyselina listová). Vyzdvihován je až 60% podíl bílkovin, včetně zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin a deseti aminokyselin neesenciálních.

Nechybí ani obligátní výčet minerálů a stopových prvků: kupříkladu vápník, železo, chrom, či hořčík. Samozřejmě ještě nejsme u konce našeho výčtu. Chlorella se může pochlubit i obsahem takzvaného CGF (Chlorella Growth Factor) – definovaného coby unikátní růstový faktor, který zvyšuje rychlost růstu a celkovou kvalitu střevní a vaginální mikroflóry.

A opomenout nelze ani Chlorellin – látku označovanou za významné přírodní antibiotikum, nepoškozující střevní mikroflóru.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Prevence rakoviny je často diskutovaným tématem. Jako u řady dalších produktů i u Chlorelly je preventivní působení často zmiňováno. Ačkoliv je toto působení možné, nebylo nikdy prokázáno a cílené propagování tohoto účinku může být označeno za klamavou reklamu.

To však rozhodně neznamená, že by Chlorella neměla podle dostupných informací co nabídnout: Zásadotvorné působení stabilizující překyselení organismu, detoxikační účinky, podporu léčby nejrůznějších infekčních onemocnění, minimalizace krvácivosti dásní, snížení tvorby zubního kazu, podporu imunitního systému, zlepšuje údajně myšlení a paměť, zažívání, stav střevní mikroflóry, má antioxidační účinky, upravuje hladinu cholesterolu, ba dokonce zvyšuje sexuální výkonnost, omlazuje, regeneruje, snižuje potřebu spánku a další.

SPIRULINA

Rod Spirulina je definován jako „vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami, jejichž vlákna jsou stočena v levotočivou šroubovici.

Ačkoliv řekne -li se sinice, evokuje to u většiny z nás v období léta pocit, že voda není vhodná ke koupání, pokud si člověk nechce zadělat na zdravotní problémy, zde je naopak zřejmé, že budeme hovořit o „supersinici“, která naopak utuží naše zdraví a podpoří funkce našeho organismu.

Spirulina se originálně vyskytuje zejména v subtropických a tropických jezerech s vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. A samozřejmě – je také v Asii či USA pěstována pro další zpracování. To je svým způsobem daleko jednodušší než například u Chlorelly (viz. níže).

PROSPĚŠNÉ LÁTKY A VLIV NA ZDRAVÍ

Nemusíme již příliš rozvádět, neboť by šlo do značné míry o opakování téměř stejných informací jako u Chlorelly a částečně i mladého ječmene. Takže tentokrát pouze zkratkovitě: Vysoký obsah bílkovin, osm esenciálních aminokyselin, železo, vápník, draslík, hořčík, zinek, selen, chrom, lithium, mangan. Enzymy, chlorofyl.

Vitamíny: C, D, A, E, K, B1, B3, B6, B9, karoteny.

Vliv užívání na lidské zdraví opět zahrnuje bohatý výčet: Podpora imunity, snižování hladiny cholesterolu, podpora při hypofunkci štítné žlázy, boj s obezitou, antioxidační působení, snižování krevního tlaky při hypertenzi, podpora léčby diabetu, artritidy, srdečních onemocnění, infekcí, mírnění alergických reakcí, snižování stresu, a další.

S jistotou lze říci, že zelené potraviny obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Otázkou, ke které se nyní dostáváme, je však zejména kvalita dostupných produktů, náročnost technologického zpracování a potažmo schopnost lidského organismu těžit z těchto produktů potřebné a zdraví prospěšné látky.

K tomuto tématu se nutně pojí i masivní propagace a reklamní nadsázky či přímo dezinformace, které často vedou na jedné straně k ohromení a vysokému očekávání a na straně druhé k jisté skepsi k celému kolotoči okolo „zázračných“ doplňků stravy. Ještě před tím si dovolíme malou odbočku, která se však rozhodně od tohoto tématu neodchyluje, a tou je výše již několikrát zmiňovaný chlorofyl.

CHLOROFYL? K ČEMU MI BUDE?

Zatímco o vitamínech a minerálních látkách a jejich zdravotní prospěšnosti panuje obecné povědomí, řadu lidí zaskočí proklamovaný vysoký obsah chlorofylu. Je nám vůbec k něčemu? Copak jsme rostliny? Chlorofyl je přitom v lékařství celkem tradiční látka.

Například při problémech ústní dutiny, k osvěžení dechu, ale také při kožních problémech (například i ošetřování okolí bércových vředů), k ošetřování drobných ran, apod. Tedy jak vidno, slouží úspěšně k zevnímu použití. Zde si dovolíme citovat část rozhovoru MUDr. Kateřiny Cajthamlové o zelených potravinách na stránkách českého rozhlasu: ….

„Bohužel, jakmile tuhletu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile ji používáme vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji.

To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.

Což samo o sobě nikterak nesnižuje možnou hodnotu zelených potravin, ale velmi trefně zmiňuje tradiční trn v patě trhu s doplňky stravy, a tím je kvalita produktů a těžké komplikace s volbou zodpovědného výrobce. Naprostou ukázkovým příkladem je situace ohledně zpracování Chlorelly:

DEZINTEGRACE CHLORELLY

Představa, že z křišťálově čistého jezera dobudeme maličkou Chlorellu a je hotovo, je pravdě daleko. Jako taková, v prosté sušené formě je pro lidský organismus tato řasa zcela nestravitelná. Fibrózní celulózu, chránící její jádro, zkrátka nemá šanci naše tělo rozložit (oproti Spirulině, kterou můžeme spotřebovat prakticky přímo) Z toho vyplývá řada ne vždy lichotivých faktů:  1.

Technologický postup zpracování Chlorelly, která nám má být následně užitečná, musí zahrnovat tzv. proces dezintegrace. Jde o speciální technologii, vyžadující náležité vybavení, kdy se při vysokém tlaku (až 600 atmosfér) srážejí buňky Chlorelly a dochází k rozrušení zmíněné celulózy.  2.

Dezintegrovaná Chlorella je vhodná k použití, ale proces sušení teď poškodí a znehodnotí spoustu účinných látek. Kontakt v sypké formě se vzduchem zcela logicky Chlorellu zbavenou zmíněné nestravitelné ochrany opět do značné míry znehodnocuje. Tento fakt zohledňuje např. forma želatinové kapsle, která se jeví jako poměrně logická ochrana. Lisování (a zejm.

zapékání) tablet, také není považováno za příliš vhodné.  3. Dezintegrace neznamená rozemletí, jak se spotřebitel mnohdy může dozvědět. 

4. Spotřebitel nemá prakticky šanci zjistit, jestli se výrobce náležitou dezintegrací Chlorelly vůbec zabýval. Obdobně je tomu s podmínkami pěstování a čistotou výchozího i finálního produktu.

ZISK NEBOLI PENÍZE VLÁDNOU

Máme-li na jedné straně výrobce, který dbá na kvalitu a užitečnost svých produktů, investuje do technologií zpracování atd.

Budete mít zájem:  29. května – den sklerózy multiplex

, můžeme si být jisti, že současně se odněkud vynoří tři jiní výrobci, kteří sice přiloží značný díl paliva pod reklamní ohně, ale produkt, který dopraví na trh, bude minimálně nesprávně zpracován, průměrný, či prakticky bez jakéhokoliv přínosu pro konzumenta.

Snaha vydělat co nejvíce a vložit co nejméně je zkrátka nezvratitelnou pravdou současnosti. Ani legislativa si s touto problematikou neví dlouhodobě rady a běžný spotřebitel nemá prakticky šanci.

Nejrůznějších certifikátů, zaručujících kvalitu výrobku je sice přehršel, obaly jimi často jen svítí, ale co ve skutečnosti znamenají, je často k nerozluštění. Ideální je samozřejmě osobní zkušenost, investice ovšem nebývá zrovna nejmenší a komentáře spotřebitelů například v prostředí internetu jsou hustě prošpikovány „skvělými zkušenostmi“ přispěvatelů, kteří ve skutečnosti produkt distribuují a vytvářejí mu reklamu.

VERDIKT ZÁVĚREM

Zelené potraviny obsahují pestrou řadu prospěšných látek a je bez diskuze, že mohou velmi účinně podporovat lidské zdraví.

Jako u celé řady produktů ze skupiny doplňků stravy je však i jejich propagace často nadsazená a obsahuje polopravdivé či lživé informace ve snaze učinit produkt ziskovějším.

Technologické zpracování výchozích surovin vyžaduje zkušenost, náležité vybavení a specifické postupy tak, aby kvalita výsledného produktu byla na přijatelné úrovni – obsah prospěšných látek zůstal zachován v co nejvyšší míře a v takové formě, kterou lidský organismus dokáže využít.

Bohužel, rozlišení mezi kvalitním produktem a produktem prakticky neúčinným je pro spotřebitele obtížné, Zahájení užívání těchto doplňků stravy je vhodné konzultovat s lékařem, zejména pro možné nežádoucí účinky při současném užívání některých léků či průběhu některých onemocnění.

Rudolf Hála

Zdroje: http://www.rozhlas.cz/strednicechy/hubnetezdrave/_ zprava/zelene-potraviny-a-jejich-vliv- -na-organizmus–1137770 http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus- spirulina.htm http://www.syrova-strava.cz/zelene-potraviny/ http://www.qelife.cz/news/proces-dezintegrace- jak-probiha-/ www.wikipedia.cz http://pilna.blog.idnes.cz/c/320470/Nekteri- -prodejci-chlorelly-nam-lzou.html

Chlorella, zelený zázrak: čistí, vyživuje, omlazuje | Prameny zdraví

Chlorella – to je přímo vitaminová bomba! Chlorella je sladkovodní řasa, nemá tedy «mořskou» příchuť.

Speciální technologií se zpracuje v tabletku, v níž je pouze tato řasa, nejsou tam tedy žádná barviva, plnidla, ochucovadla, tedy žádné zbytečné chemikálie, jak to u tablet bývá. Může se zapíjet nebo cucat.

To je výhodnější, protože už v dutině ústní má hojivé účinky a taky brání tvorbě zubních kazů.

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

Z poloviny ji tvoří bílkovina, ale do tohoto jednobuněčného stvoření se vejdou též sacharidy, celý komplex vitaminu B – obsahuje tedy údajně i vitamin B12 (víc než hovězí játra), vitamin C (sedmnáctkrát víc než pomeranče), betakaroten (desetkrát víc než karotka, železo (dvacetkrát víc než špenát), vápník (jedenáctkrát víc než mléko), všechny esenciální aminokyseliny, včetně těch, které zkvalitňují spánek a tlumí bolest, chlorofyl («zelenou krev»), vlákninu («kartáč na střeva» a pomocník hubnutí).

Řasy díky vysokému obsahu chlorofylu podporují hojení pásového oparu. A když máte opar na rtu? Potřete jej propolisovou tinkturou, můžete například použít propolisový preparát EPAM Borise Tichanovského, tím opar vydezinfikujete.

Pak rozžvýkáte tabletku chlorelly, a až budete mít pěkně vodnický jazyk, už se jen olíznete, tak, aby trocha zeleně ulpěla právě na tom oparu.

Někdo vám možná bude závidět tu extravagantní rtěnku, ale vy se budete kochat tím, jak opar mizí a mizí…

Chlorella dokáže udělat podobnou službu jako antibiotika – bez vedlejších účinků umí zatočit se škodlivými mikroorganismy.

Pokud jsme už na chlorellu zvyklí a není třeba se tedy obávat nějaké alergie, zkusme si, když nás potká nějaká infekce, vzít pár dnů po sobě 3× denně 50 tablet chlorelly.

Buď se podaří infekci zastavit, nebo aspoň léčbu urychlit. A nemusíme se bát, že si zničíme střevní mikroflóru, jako když bereme antibiotika.

A ještě něco pro radost, a to doslova: Chlorella obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin.

Pokud vás chemické názvosloví «nebere», řeknu to jednoduše: serotonin je něco jako elixír radosti a štěstí. Když máte málo serotoninu, leze na vás «depka» a cítíte se unaveni.

A ještě na něco je ten serotonin dobrý: večer se mění na melatonin a ten potřebujeme, abychom pěkně spali…

Chlorella prospívá i srdci! Obsahuje vitamin B9 čili kyselinu listovou – pouhých pět zelených tabletek skrývá i třetinu doporučené denní dávky této význačné látky, která pomáhá udržet naše cévy čisté.

Pokud bychom brali v úvahu protiinfarktové doporučení odborníků z univerzity ve Washingtonu a měli bychom denně konzumovat 400 mikrogramů kyseliny listové denně, chtělo by to těch chlorell raději třicet denně.

Myslím ale, že stačí i těch pět a zbytek si doplníme třeba z pšeničných klíčků, špenátu, žloutku, hlávkového salátu, čočky, avokáda… Domnívám se také, že osamocený bojovník toho moc nezmůže, takže když kromě té kyseliny listové doplníte i vitamin B12, B6 a hořčík, prospěch bude mnohem větší. No a to vše a ještě další prospěšné látky máte v chlorelle také.

Lidé s nadváhou prý mají v krvi příliš málo methioninu, který pomáhá spalovat tuky. Je totiž stavebním kamenem svalových bílkovin – nu a bez svalů prý nedochází k rozpouštění tuků. I tato aminokyselina je obsažena v chlorelle. (Jinak též v žloutku, mase, rybách, čočce, sóji…)

Není ovšem chlorella jako chlorella. Obvykle jsem pro to, abychom konzumovali stravu, která je co nejblíž našemu domovu – už proto, že ubyde nutnost pořád něco převážet a že se šetří příroda. V případě chlorelly dělám výjimku – dávám přednost té z Tchaiwanu – tam totiž svítí sluníčko skoro pořád.

Chlorella slunce potřebuje – je zelená, protože je v ní chlorofyl. Ten, jak si jistě pamatujete ze školy, souvisí s fotosyntézou. Fotos znamená světlo. No a vezměte to logicky – asi toho světla bude mít víc chlorella z Tchaiwanu, než ta, co u nás pěstuje ve sklenících.

Kolikrát v zimě čekáme na sluníčko zcela marně…

A ještě něco, čemu bych nevěřila, kdybych to nezažila: Kamarád mi přišel opravit počítač. Mezi řečí se zmínil, že zítra odjíždí na týdenní dovolenou do zahraničí a že ho trápí afty. „Dám ti chlorellu, ta ti pomůže,“ vyskočila jsem a šla otevřít kameninovou dózu, kde chlorellu přechovávám.

Sejmu víčko, a bohužel, byla tam jen poslední tableta. „No, jedna asi nepomůže, ale lepší jedna než žádná,“ podala jsem kamarádovi tabletu. Vycucal ji a odjel. Za týden mi volá: „Hele, sežeň mi ty zelené tablety, jsou super! Celý týden jsem měl pokoj!“ „Cože?“ žasla jsem.

„Já vím, že chlorella je skvělá, ale že by jen jedna tableta?!“ „Jo, pomohla mi, chci celé balení!“ trval na svém. A tak když jsem si objednávala chlorellu, vždycky jsem jedním sáčkem pamatovala i na něj.

Jenže pak se na trhu objevily i levnější chlorelly, a tak jsem považovala za nutné upozornit ho na to, že jsou i jiné, levnější.

Vypadají zhruba stejně, ale – dle vyjádření senzibilů chybí v nich právě ta energie ze sluníčka. „Já chci tamtu – ta mi pomohla!“ uzavřel to ten kamarád, a pokud vím, je věrný «té mé» chlorelle dodnes. http://www.countrylife.cz/vyhledavani?q=chlorela

PS: Vím, že to zní jako reklamní trik; já bych takové historce o účinnosti jedné tablety taky nevěřila. Utvářejte si své závěry. Aneb jak praví Kniha knih: Všechno vyzkoušejte, dobrého se držte!

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 3 249 Datum: 29. 9. 2020

TAIWAN CHLORELLA

Zobrazit všechny související produkty Předchozí produkt Další produkt

Tichomořský ostrov Tchaj-wan je jedinou lokalitou na světě, která nabízí tu nejkvalitnější chlorelu.

V naprosto unikátním prostředí, napájena přírodní pramenitou vodou, vyniká svou čistotou a účinností. Je zdrojem důležitých vitaminů a minerálních látek. Posiluje vitalitu, napomáhá přirozené očistě organismu a udržuje jeho obranyschopnost.

Má příznivý vliv na střevní mikroflóru a trávení.

Nejvýznamnější látkou, kterou Chlorella obsahuje, je chlorofyl, kterého chlorela obsahuje nejvíce ze všech dosud známých rostlin. Mimo něj je také bohatá na železo, vápník, draslík, hořčík a esenciální aminokyseliny. Dalším unikátním prvkem je růstový faktor CGF (Chlorella Growth Factor). Chlorela obsahuje vysoký podíl beta-karotenu a kyseliny DNA/RNA.

  • účinně detoxikuje organismus* (Chlorella)
  • zajišťuje zdraví jater* (Chlorella)
  • dodává vitalitu* a energii* (Chlorella)
  • podporuje imunitu* (Chlorella)
  • podporuje zdravou funkci střevního traktu* (Chlorella)
Budete mít zájem:  Transmastné kyseliny a jejich vliv na naše zdraví – dávejte na ně pozor

Energetická charakteristika

Použití Chlorelly představuje z hlediska čínské medicíny podporu života, pomalý proces, který zkvalitňuje naši vitalitu. Nástup účinku je velmi pozvolný, v počátcích až téměř neznatelný.

V dlouhodobějším horizontu však působí velmi jemně a vyváženě a i po jejím vysazení zůstává po dlouhou dobu účinnou clonou.

Chlorellu využíváme při preventivním podávání jako pomalý prostředek ke stálému vzestupu energie!

Účinné ingredience

Chlorella pyrenoidosa.

Doporučené dávkování:

2 tablety 1–3x denně. Během užívání doporučujeme zvýšit příjem tekutin.

Upozornění:

Výrobek není určen dětem do 3 let! Výrobek není určen osobám přecitlivělým na chlorofyl. Užívání v době těhotenství a kojení konzultujte se svým lékařem. Doplňky stravy nejsou určeny k používání jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování!

 Způsob skladování:

Skladujte v suchu, mimo dosah přímého slunečního záření, při teplotě 10–25 °C. Chraňte před mrazem. Ukládejte mimo dosah dětí!

Zelené potraviny
200 tablet
chlorela (Chlorella pyrenoidosa) – 100 %

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

 Energy Czech Republic je výhradně česká společnost založená v polovině devadesátých let. Prostřednictvím vlastních produktů jsme již od svého vzniku průkopníky alternativní medicíny nejen v Česku, ale i jinde ve světě, kde jsme již získali pevné místo na trhu, podporu zákazníků i odborné veřejnosti.

Naše filozofie

Filozofie firmy Energy je založená na celostním přístupu k člověku a chápe tělo i mysl jako propojené součásti jednoho energetického systému. Optimální spolupráce obojího je pak základním předpokladem zdraví celého organismu. Důraz klademe tedy nejen na prevenci jednotlivých zdravotních problémů, ale snažíme se zaměřit pozornost každého klienta do jeho vlastního středu.

Čím se zabýváme

Sortiment společnosti Energy tvoří ucelená nabídka přírodních bioinformačních produktů, které vycházejí z principů staré čínské medicíny s využitím nejnovějších poznatků fytoterapie, krystaloterapie, homeopatie a moderních bioinformačních metod. Bioinformační přípravky působí na lidský organismus ve dvou úrovních – přírodní účinné látky ovlivňují přímo tělesné orgány a bioinformace působí díky principu biorezonance na řídící podkorová centra v mozku. Dochází tak k zesílení léčebného účinku přítomných přírodních látek a k celkové harmonizaci organismu člověka. Základem produktové nabídky je pět hloubkově působících bylinných koncentrátů a pět bylinných krémů, které tvoří ucelený systém Regenerace v Pentagramu®. Tyto přípravky korespondují s energiemi pěti základních přírodních prvků, jejichž vzájemná součinnost je podle tradiční čínské medicíny klíčem ke zdraví. Tento systém přispívá k detoxikaci a regeneraci celého organismu nebo působí cíleně podle povahy konkrétního zdravotního problému. Produkty Pentagramu® lze kombinovat s ostatními našimi výrobky, jejichž sortiment se neustále rozšiřuje.

Kde získat výrobky a informace

Našim klientům nabízíme nejen produkty, ale i rozmanitou paletu služeb v podobě odborné poradenské činnosti, přednášek i osobního růstu. Možnost sebevzdělávání završuje Univerzita Energy, která nabízí uchazečům ucelenou nabídku seminářů z oboru alternativní medicíny, obchodních dovedností, práce s EAV a emoční inteligence. Svým členům nabízíme nejen zvýhodněné ceny, ale také individuální přístup a možnost diagnostiky pomocí přístroje Supertronic založeného na principu EAV. Výrobky můžete zakoupit v Klubech Energy, konzultačních centrech a u dalších odborně vyškolených poradců po celé České republice.

Více informací

Internetové stránky www.brnoenergy.cz a klubový magazín Vitae nabízejí nepřeberné množství informací o produktech, zdravém životním stylu, seznamují s názory odborníků a zkušenostmi našich zákazníků.  ENERGY CZECH REPUBLIC a.s.Trojská 39/201171 00 Praha 7Tel.: +420 283 853 853

Fax: +420 283 853 854

Chlorella – prášek z řasy

  • Jedna dávka 1 – 2 lžičky
  • Příprava Rozpustit v tekutině
  • Množství 200 ml

Chlorella.

Sladkovodní řasa, která je jednou z nejstarších forem života na Zemi přežila přírodní katastrofy i necitlivé působení člověka a je tak cenným zdrojem prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Obsahuje protein, nasycené i nenasycené mastné kyseliny a dokonce obsahuje nejvíce vitamínu B12. Z toho nám musí být jasné, že je pro náš organismus více než užitečná

Zelený poklad 19. století

Ačkoliv Chlorella je na naší planetě již 3 miliardy let, jejích účinků si všiml až mikrobiolog, botanik a vědec M. W. Beijetinck, který ji v roce 1809 poprvé popsal.

Je ale možné, že se s Chlorellou seznámili asijští obyvatelé dávno před tím, protože mořské řasy tvoří podstatnou část jejich kuchyně. Na konci 2.

světové války, kdy byly atomové bomby shozeny na města Hirošimu a Nagasaki, byli přeživší silně zasaženy radioaktivními látkami.

Díky detoxikujícím účinkům Chlorelly se negativní dopady způsobené ozářením alespoň zčásti podařily snížit. Lidé se po pravidelném užívání cítili lépe, a tak se během 70. let začalo mluvit o zázračné zelené řase, kterou v té době popíjelo na 7 milionů Japonců.

Asijská řasa mající méně jak 1 mm

Chlorella je jednobuněčná řasa, která se vyskytuje nejen ve sladkých, ale i ve slaných vodách. Protože se jedná o nejjednodušší formu života na naší planetě, ke svému životu potřebuje pouze vodu, sluneční svit, minerální látky a oxid uhličitý.

A množí se opravdu rychle, pokud je prostředí neznečištěné zvládne to i 4x za jeden den. Pod mikroskopem by pak na nás působila jako shluk buněk, jež mají sférický tvar a velikost 2 10 mikrometrů, což odpovídá 0,0020,01 mm.

Kdybychom se zajímali o terminologii, zjistíme, že název je odvozen od řeckého “chloros”, což znamená “zelený” a latinského slova “ella”, což je “malý”.

Chlorella pochází z Taiwanu, který poskytuje ideální podmínky pro její růst. Zdejší obyvatelé pěstování, sběru i zpracování věnují značné úsilí a celý proces probíhá za přísných kriterií tak, aby Chlorella nepřišla o žádné důležité látky.

Co dokáže malá řasa

Tahle zelená mikrořasa by díky svým účinkům strčila do kapsy celou řadu léčivých bylinek, které ji svým vzrůstem několikrát přerůstají. Chlorella je ceněna především kvůli mimořádnému složení a komplexním účinkům. Které to tedy jsou?

Chlorella pročišťuje organismus, posiluje přirozenou obranyschopnost, podporuje vitalitu i energii a působí také jako antioxidant.

Chlorella podporuje normální funkci trávicího systému, pozitivně působí na činnost střev a podílí se i na mikrobiální rovnováze.

Dále udržuje správnou funkci srdce, cév i jater, které navíc čistí od toxinů.

Zelená pokladnice prospěšných látek

Chlorella je největší zásobárnou chlorofylu na světě.

Ale co to vlastně chlorofyl je? Tato přířodní látka nejen, že dává barvu všem zeleným rostlinám, ale především je odpovědný za fotosyntézu.

Díky chlorofylu tedy na naší Zemi vzniká kyslík, sacharidy a další organické látky, které potřebujeme pro náš život. Ne nadarmo se chlorofylu přezdívá “krev rostlin”.

Dále obsahuje vlákninu, bílkoviny, všech osm esenciálních aminokyselin, nenasycené i nasycené mastné kyseliny, stopové prvky a lutein.

Z minerálních látek můžeme jmenovat celou řadu – fosfor, železo, sodík, hořčík, zinek, draslík, selen, jód a vápník. Ani na vitamíny není Chlorella chudá, právě naopak, protože obsahuje B1, B2, B3, B6, C, D, E a pro vegany důležitý vitamín B12.

Důležité je hodně pít

Teď už nám schází jedináinformace a to, jak správně Chlorellu užívat. Pro ženy je optimální dávka 4g a muži si dopřejí ještě o jeden gram navíc.

Toto množství pak přidáme do sklenice vlažné vody a vypijeme. Užíváme 3x denně 30 minut před jídlem.

Jestliže nestrávíte lehce travnatou chuť, můžete si prášek přidat do oblíbeného smoothie, čaje nebo džusu.

Chlorella není pro všechny

Ačkoliv má tolik prospěšných účinků, že by neměla nikomu ublížit, nepodávejte ji dětem do 3 let. U těhotných a kojících žen nebylo provedeno dostatek testů, které by jednoznačně potvrdily nebo vyvrátily vliv na plod a následně mateřské mléko.

Především v období kojení nedopuručujeme Chlorellu užívat, protože toxiny, naše tělo po užití vylučuje tělními sekrety, což znamená i mateřským mlékem.

Chlorellu nesmí užívat lidé, kteří užívají léky na ředění krve a ti, kteří jsou citlivý na jód.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector