Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | Byznys

Přiznání na začátek: chleba je jednou z mých hlavních food obsesí. Dojet si pro čerstvý chleba přes celé město kdykoliv – není problém. A i mimo Prahu jsem vždy připraven strávit ně…

Zdroj: Forbes.cz

Zobrazit celý článek

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 14:30:38 | Byznys

Úsměv! Dnes je Mezinárodní den štěstí. Na 20. březnu se usneslo v roce 2013 OSN, aby lidem připomínalo, že pocit štěstí je v jejich životě důležitý. Na to my rádi slyšíme a nabízíme vám várku dobrých zpráv, abyste to s navozením štěstí neměli moc těžké.
Obdivuhodná! Ludmila Klaudová, nejstarší obyvatelka Veselí nad Mora …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 13:30:41 | Byznys

Snad žádnému segmentu luxusní módy neuštědřila pandemie takovou ránu jako právě luxusním kabelkám. K čemu utrácet desetitisíce za zavazadlo, když neopouštíme práh domova?
Když s kabelkou, coby atributem statusu, nemůžete mávat na video hovoru, pak najednou celý její koncept nedává smysl. Nikdo neuvidí, že třímáte v ruce vstupenk …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 13:10:25 | Byznys

Že si občas postesknete po nějakých dobrých zprávách? Tak dneska tomu tak nebude. Zaprvé, dnes je Mezinárodní den štěstí. A zadruhé? Podle Word Happiness Report to vypadá, že na tom v Česku nejsme zdaleka tak špatně, jak by se na první pohled podle každodenních zpráv mohlo zdát.
Nutno ale dodat, že na vrcholu žebříčku taky nejsm …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 12:10:30 | Byznys

Eliška a Šimon se poznali během studií architektury v Liberci, po přesunu do Prahy se ale jejich životní styl změnil a právě tehdy začali vnímat díru na trhu. V Česku jim chyběl praktický, ale zároveň dobře vypadající batoh, se kterým by mohli vyrazit na kole do ulic hlavního města, ale současně také zajít s kamarády …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 11:40:29 | Byznys

Čokoládový dort politý hedvábnou čokoládovou polevou, tak tmavou, že jí ani světlo nepronikne, uprostřed plněný řádnou vrstvou pikantní meruňkové zavařeniny, která svou delikátní nakyslostí  skvostně kontrastuje s nadýchaným sladkým těstem a čokoládou. A k tomu samozřejmě kopec poctivé šlehačky – a šálek kávy.

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 08:40:28 | Byznys

Kina jsou v Česku i mnoha dalších zemích stále zavřená, ale přece se diváci dočkali výjimečné filmové události. Ve čtvrtek měla premiéru na HBO Max (v zámoří) a HBO GO (u nás) Liga spravedlnosti Zacka Snydera, velkolepá čtyřhodinová komiksová podívaná, kterou fanoušci takřka zbožně vyhlíželi. Příběh jejího vzniku by totiž …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 20. 03. 2021 06:30:39 | Byznys

Tenhle zámek rozhodně není jen pro princezny, ale spíše pro milovníky atypického bydlení s unikátní atmosférou, kteří jsou ochotni si i připlatit.
Jinonický dvůr, který momentálně prochází kompletní rekonstrukcí za téměř pět set milionů korun, svým zájemcům brzy nabídne šestačtyřicet nových bytů. Každý z nich přitom bude originál …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 19. 03. 2021 20:20:33 | Byznys

Brno Talks je seriál odlehčených rozhovorů s osobnostmi brněnského podnikání. Moravská metropole je plná inspirativních lidí, pod jejichž taktovkou vyrostl nejeden úspěšný byznys. A taky těch, kteří zvedají celý region svými činy v tichosti a zpovzdálí.
Miloš Vránek mladší stojí spolu s bratrem Pavlem v čele nejsta …

Zdroj: Forbes.cz

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?

Forbes.cz | 19. 03. 2021 19:10:27 | Byznys

Mini nebude stát v koutě! Britská automobilová legenda se přidá do řady automobilek, které od roku 2030 motor na benzin nebo naftu vymění za elektromotor. A kabel namísto tankovací pistole budou mnohem častěji brát do ruky i noví majitelé BMW.
Hlavní roli průkopníka v koncernu BMW AG, kam kromě samotného BMW spadají ještě br …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 18:10:26 | Byznys

Možná jste na tom stejně jako my, možná jste na tom lépe. Možná nesedíte každý večer lehce bezradně před televizí a frustrovaně nepřeklikáváte z Netflixu na HBO a z videotéky na videotéku, abyste našli ten správný film na večer.
Pro případ, že byste byli přece jen ve stejné skupině, máme pro vás něco, co ušetří čas – tip na …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 17:40:27 | Byznys

Společnost Vafo Group, patřící miliardáři Pavlu Bouškovi, plánuje rozsáhlou investici ve Finsku. Postaví tam továrnu na suchá zvířecí krmiva za 8 milionů eur, v přepočtu necelých 210 milionů korun. Už nyní je Vafo leaderem na finském trhu krmiv.
Stavba továrny, která má zaměstnat kolem 25 lidí, začne letos na jaře a její výhoda bude spo …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 17:00:42 | Byznys

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera by mohla menšinový podíl v telekomunikační divizi CETIN prodat výhodněji, než se dosud předpokládalo. Podle zdroje agentury Bloomberg by transakce mohla celou divizi ocenit na více než 6,7 miliardy eur (175 miliard korun), zatímco dříve se počítalo s částkou zhruba kolem čtyř m …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 16:40:26 | Byznys

Slovní spojení Takung Art jste s obrovskou mírou pravděpodobnosti ještě nikdy neviděli. Jde o hongkongskou online platformu, na které se prodává umění – a tahle naprosto nenápadná firma, která má na svém webu poslední tiskové zprávy z května 2018, způsobila v posledních dnech v investičních kuloárech údiv.
Její akc …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 16:20:31 | Byznys

Energetická společnost Solek Zdeňka Sobotky získala od
francouzské investiční Naxitis úvěr ve výši 80 milionů dolarů. Chce pomocí něj
financovat výstavbu nových fotovoltaických elektráren v Chile, jejichž
výkon má dosáhnout až 110 megawattů.
Společnost Solek, která vznikla v roce 2010, není v Chile žádným nováčkem: v zemi působí už sedm le …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 15:30:43 | Byznys

Tolik změn v relativně krátké době svět aut asi nezažil. Než jsme si zvykli na dotykové displeje namísto tlačítek a budíků, začala se pořádným tempem vzhůru drát elektromobilita a ještě větší milník v podobě autonomního řízení je téměř jistě před námi.
Řidičům ze staré školy z toho může jít hlava kolem. Ten, kdo budoucn …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 15:20:33 | Byznys

Auta od americké automobilky Tesla budou mít zakázán vjezd
do některých objektů čínské armády a zaměstnanci s nimi budou muset
parkovat mimo areál. Představitelé armády mají totiž obavy, že kamery na autech
budou sloužit ke špionáži.
O opatření informovaly agentury Reuters a Bloomberg, časopis Wall Street Journal pak přinesl zpr …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 15:00:43 | Byznys

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic
zastaví od pondělí 22. března na 14 dní výrobu automobilů. Důvodem je
nedostatek polovodičů, které jsou důležité pro výrobu. Situaci zavinily
nepříznivé povětrnostní podmínky v Severní Americe, řekl ČTK mluvčí
firmy Tomáš Paroubek.
Za jakých podmínek budou následu …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 14:00:49 | Byznys

Očkovat se, nebo neočkovat? Otázka téměř hamletovská. Rozum velí, jistě a co nejdřív to půjde. Dezinformační kampaně ale našeptávají – ani za nic. 
Trumfem zastánců očkování je však věda, výzkumy a z nich plynoucí fakta. Vědci považují vynález očkování za jeden z největších v dějinách lidstva, někteří ho dokonce st …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 12:30:37 | Byznys

Startupy z oblasti přírodních věd, medicíny a biotechnologií, pocházející z akademických pracovišť v tuzemsku i okolních zemích. Především na ty se chce zaměřit nový investiční fond, ze kterého bude v příštích pěti letech plynout podpora přesahující miliardu korun.
Fond je výsledkem dohodnuté spolupráce mezi Evrops …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 10:50:28 | Byznys

Společnost Aricoma Group, spadající do skupiny KKCG jednoho z nejbohatších Čechů Karla Komárka, rozšířila své portfolio koupí švédské technologické firmy Seavus.
Zdaleka to však není poslední akvizice, kterou společnost činí – podle informací Forbesu má aktuálně v hledáčku i nejmenovanou významnou tuzemskou firmu.
Aricoma už n …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 08:40:30 | Byznys

Co bere Pilulka.cz, že se jí tak daří? Jaké faktory ovlivňují boom hypoték? A co se děje na trhu s ropou?
Vše odhalí nová Trojka s Petrem Šimůnkem, ve které uslyšíte spolumajitele skupiny Pilulka.cz Martina Kasu, generálního ředitele Hypoteční banky Jiřího Feixe a Jaromíra Sladkovského, generálního ředitele Raiffeisen invest …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 19. 03. 2021 06:30:33 | Byznys

Fermentované potraviny patří k nejvýraznějším gastronomickým trendům současnosti. Pracují s nimi nejslavnější restaurace světa a v nich hvězdní šéfkuchaři. Důvodem je nejen zajímavá, výrazná chuť, ale také jejich blahodárný vliv na zažívání. „Koji, to je druh kulinárního umění, který k nám přišel z Japonska,“ popisuje …

Zdroj: Forbes.cz

Budete mít zájem:  Rodopsin (rhodopsin)

Forbes.cz | 18. 03. 2021 20:30:42 | Byznys

Přesně v polovině března odbilo šedesáté výročí okamžiku, kdy na ženevském mezinárodním autosalonu zaduněl motor prvního Jaguaru řady E-type.
K oslavě modelu, který kdysi sám Enzo Ferrari popsal jako nejkrásnější auto na světě, oznámila společnost, že stvoří šest párů replik – každou inspirovanou modely, které stály na pódiu ženevského au …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 20:20:32 | Byznys

Česká vláda prodlouží i po nadcházejícím víkendu opatření, které už od začátku března omezuje volný pohyb mezi českými okresy. Důvodem je velmi vážná situace v českých nemocnicích, která podle ministra zdravotnictví Jana Blatného zůstává i nadále kritická. „Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změ …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 19:40:26 | Byznys

Impérium manželů Zuzany a Jannise Samarasových dál roste. Majitelé společnosti Kofola, do níž patří i síť saláterií UGO nebo výrobce bylinných čajů Leros, se od nápojů a potravin rozkročili i směrem k ekologickým výrobkům.
Získali třetinový podíl ve společnosti Tierra Verde, českém výrobci ekologické drogerie, kosmetiky …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 19:00:45 | Byznys

Možná jste na tom stejně jako my, možná jste na tom lépe. Možná nesedíte každý večer lehce bezradně před televizí a frustrovaně nepřeklikáváte z Netflixu na HBO a z videotéky na videotéku, abyste našli ten správný film na večer.
Pro případ, že byste byli přece jen ve stejné skupině, máme pro vás něco, co ušetří čas – tip na …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 18:30:40 | Byznys

Vakcína AstraZeneca je bezpečná, potvrdila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) poté, co prozkoumala okolnosti úmrtí, u kterých vzniklo podezření, že by je mohlo způsobit právě očkování tímto přípravkem. 
Ve zprávě EMA se uvádí, že vakcína není spojena se zvýšením celkového rizika vzniku krevních sraženin, tedy tromboembolických př …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 18:10:28 | Byznys

Česká pobočka čínského výrobce informačních a komunikačních technologií Huawei má nového ředitele. Stal se jím dosavadní šéf péče o zákazníky z řad operátorů James Tang. Generální ředitel pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Willi Song se bude soustředit na strategický rozvoj uvedených tří zemí v rámci střední Evropy …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 17:00:43 | Byznys

Stále více firem se vydává směrem udržitelnosti a inovuje své produkty tak, aby dokázala snížila svou ekologickou stopu. Výjimkou není ani nápojářský gigant Coca-Cola, která na tuzemský trh uvádí novou 100% recyklovanou PET lahev vytvořenou speciálně pro své přírodní pramenité vody Natura.
Do roku 2025 obaly plně recyklovatelné, do roku 20 …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 15:30:44 | Byznys

Po dvaceti letech, kdy Škoda Auto začala být aktivní na obrovském indickém trhu, nabídne česká automobilka Indům auto určené především pro ně. A dnes konečně se všemi detaily odhalila model městského SUV pojmenovaného Kushaq.
Indický trh s auty, kde kromě domácích automobilek dominují především japonské a korejské, by jednou mohl …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 15:00:47 | Byznys

Mezi Čechy velice oblíbené spořicí účty nadále ztrácejí na atraktivitě. Koronavirová krize jejich úroky tlačí k zemi tak silně, že za chvíli už ani nebude kam.
Jestliže počátkem loňského roku finanční instituce nabízely klientům roční zúročení jejich peněz blížící se i dvěma procentům, momentálně musí zájemci o spoření vzít zavdě …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 14:40:26 | Byznys

Podepsáno. Švédská společnost Heimstaden, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení u nás a třetím největším v Evropě, koupí v Plzni desítky bytů od investiční společnosti Daramis. Obchodem rozšíří své české realitní portfolio, které se zatím soustředilo především na území severní Moravy a Slezska. Tam společnost …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 14:40:26 | Byznys

Areál bývalé Zbrojovky a motorárny Zetoru v Brně čeká přeměna. S cílem přetvořit rozvojové území se spojilo město, společnost Nová Zbrojovka a podílový fond IMOS development na základě smlouvy, kterou ve středu radní města doporučili ke schválení zastupitelům.
Dohoda zachycuje projekty jako bulvár přes ulici bratří Mrštíků …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 14:30:40 | Byznys

Čínská letecká společnost Air China plánuje koupit osmnáct letadel aktuálně nejprodávanějšího modelu evropského výrobce letecké techniky Airbus A320neo. Číňané letadla koupí od firmy AFS Investments, divize leasingové společnost GE Capital Aviation Services (GECAS). S dodáním letadel počítají v příštím roce.
Hodnota zakázky podle číns …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 14:00:44 | Byznys

Za deset let už nebudeme vyrábět jediné auto, které by spalovalo naftu nebo benzín. K podobným slibům se v posledních týdnech zavázala nejedna světová automobilka a řidiči si tak pomalu musejí zvykat na představu, že už to nebude trvat dlouho a tankování fosilního paliva zůstane jen zvolna blednoucí vzpomínkou. Asi jako cédéčka …

Zdroj: Forbes.cz

Forbes.cz | 18. 03. 2021 12:50:31 | Byznys

Podle hesla “apes together strong” z prequelu k filmům Planeta opic se profláknutá klika z redditovského fóra r/WallStreetBets, která je známá především díky kauze GameStop, rozhodla finančně podpořit lidoopy.
Konkrétně ohrožené gorily horské, přičemž členové fóra podpořili nadaci Dian Fossey Gorilla Fund International částkou p …

Zdroj: Forbes.cz

Nejlepší domácí pekárna – porovnání 15 produktů 2020, jak a kterou si vybrat?

Chléb roku 2021: Který je nejlepší?15 nejlepších domácích pekáren – největší srovnávací test na internetu.

Voňavé čerstvé pečivo ve vysoké kvalitě kdykoli si vzpomenete, to není reklamní slogan ideálního obchodu, to je standardní věta domácnosti, kterým domácí pekárna říká pane.

Příprava pečiva v domácích podmínkách umožňuje získat kontrolu nad tím, co přesně v pečivu jíme a umožňuje nejen vyhnout se nežádoucím přidaným „éčkům” a alergenům, ale také docílit komfortu v tom mít čerstvé pečivo kdykoli po něm zatoužíme.

Není však pekárna jako pekárna. Na trhu je velký výběr a cenové rozpětí jedlotlivých domácích pekáren je poměrně široké. Nelze jednoznačně říci, že čím dražší domácí pekárnu vybereme, tím kvalitnější bude. Podle čeho se tedy u výběru domácí pekárny řídit, abychom si nepořídili jen další přístroj, který nám nebude vyhovovat a skončí nevyužitý ve skříni?

Vítěz testu spotřebitelů roku 2021

Kdy si pořídit domácí pekárnu?

  • chceme kvalitní pečivo kdykoli bez ohledu,
  • zda je všední den či neprodejní státní svátek,
  • máme speciální dietu a nemůžeme jíst běžné pečivo,
  • to máme do obchodu daleko,
  • chceme urychlit kynutí těsta,
  • nás baví pečení.

Nejlepší domácí pekárna podle testu spotřebitelů 2021

Plně automatická domácí pekárna se rychle stane oblíbeným pomocníkem do každé domácnosti. Připravíte v ní křupavý chléb, výborné džemyVíce info zdeCena: 3 290 KčZobrazit nabídku domácí pekárna Sana SBM StandardVyrobte si vlastní domácí kvásek a upečte si pravý kváskový chléb v domácí pekárně Sana SBM Standard, která umožňuje plné nastavení všechVíce info zdeCena: 7 990 KčZobrazit nabídku Plně automatická domácí pekárna, která se postará o maximálně čerstvý a zdravý domácí chléb. Mimo to si dokáže poradit s přípravou těsta,Více info zdeCena: 1 699 KčZobrazit nabídku Domácí pekárna nabídne dvanáct programů, časovač, možnost odloženého startu, funkci udržování teploty, LCD displej, nepřilnavý povrch,Více info zdeCena: 1 990 KčZobrazit nabídku ETA Duplica Vital Plus 2147 90020Nabídne moderní vzhled, snadno ovladatelný displej, 14 programů, odložený start a dva hnětací háky. Připravíte nejen domácí chléb, ale iVíce info zdeCena: 4 599 KčZobrazit nabídku Lahodný křupavý chléb včetně bezlepkového, výborný jogurt nebo těsto k přípravě dortu, to vše zvládne tato domácí pekárna snadno a rychleVíce info zdeCena: 2 092 KčZobrazit nabídku Dopřejte si chutnou domácí stravu. Čerstvý křupavý chléb k snídaní, bezlepkové pečivo či domácí marmelády vaše rodina jistě uvítá.Více info zdeCena: 4 390 KčZobrazit nabídku Domácí pekárna s bohatým výběrem programů a snadným ovládáním vám umožní připravit si několik druhů čerstvého chleba, ale i lahodnéVíce info zdeCena: 3 990 KčZobrazit nabídku ETA 2150 90000 Crustum IIPlně automatická pekárna chleba s dvanácti přednastavenými programy, včetně programu domácí jogurt a džem, s funkcí odloženého startu a automatickéhoVíce info zdeCena: 2 599 KčZobrazit nabídku Čerstvý a ještě teplý, lahodně křupavý domácí chléb k snídani či dort na oslavu, za který vás bude vaše rodina milovat, to vše zvládneteVíce info zdeCena: 1 699 KčZobrazit nabídku – 3 nastavení hmotnosti (500g – 750g – 1000g)– 3 nastavení zabarvení kůrky (světlá / střední / tmavá)– 17 automatických programůVíce info zdeCena: 2 464 KčZobrazit nabídku Skvělý pomocník pekárna GOR136595– S plně automatickou pekárnou Gorenje BM1210BK si kdykoliv upečete čerstvý chleba v pohodlí domova.– LzeVíce info zdeCena: 2 890 KčZobrazit nabídku Křupavý domácí chléb k snídani, lahodná zavařenina z vlastní zahrádky či rýže k obědu, to vše můžete rychle a téměř bez práce připravitVíce info zdeCena: 1 807 KčZobrazit nabídku Domácí pekárna Tefal PF 250135 Popis produktu:Rozšiřte své možnosti domácího pečení díky multifunkční a kompaktní domácí pekárněSVíce info zdeCena: 2 589 KčZobrazit nabídku Elektrická domácí pekárna s chytrými funkcemi a až dvanácti programy pečení. Sami si vyberte jakou barvu kůrčičky si přejete. Odložený startVíce info zdeCena: 1 999 KčZobrazit nabídku
Budete mít zájem:  Léčení neplodnosti pomocí alternativní medicíny

Využití domácí pekárny

Důležité je si před nákupem uvědomit, k čemu všemu chceme pekárnu využívat. Chléb z domácí pekárny je doslova delikatesou, pekárnu však lze užitít i pro přípravu jiných potravin.

Většina přístrojů nabízí programy pro přípravu těsta, ať už kynutého či slaného, těsta na těstoviny, v pekárně je možné také upéct dort, připravit džem, vyrobit jogurt či zavařovat. Ty nejlepší domácí pekárny mohou dosáhnout až patnácti programů.

Jak vidět domácí pekárna se může stát multifunkčním pomocníkem.

4 nejlevnější a nejlepší domácí pekárny

A

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Rozměry

Při výběru je nutné si uvědomit, kam ji hodláme umístit. Právě rozměry pékary jsou totiž velmi důležitým parametrem.

Abychom měli pekárnu po ruce a už jen pouhé vytahování před každým pečením nás od pečení neodradilo, je dobré mít ji po ruce, nejlépe tedy na kuchyňské lince.

Není na škodu si domácí pekárnu nejprve třeba půjčit od přátel, umístit ji na vybrané místo a zkusit si s ní manipulaci. Při výběru pak můžeme vycházet z této zkušenosti. V úvahu vezměte i hmotnost pekáren, která se pohybuje mezi 5 – 8 kg.

Pozornost věnujte také délce přívodního kabelu.Ten musí dosáhnout do zásuvky a přitom nikde nepřekážet. V kuchyni, kde kvůli přibývajícímu počtu přístrojů bývá nedostatek zásuvek, může být právě délka kabelu rozhodující.

Objem

U výběru sledujte objem pečící nádoby. Od tvaru a objemu nádoby se odvíjí tvar velikost chleba. Tvar se ale projeví i v manipulaci při vyklápění. Objem nádob domácích pekáren se pohybuje v rozmezí 500 až 1800 gramů. Pro malou domácnost vystačíme s kapacitou do 1000 g,

čtyřčlenná rodina už by měla ale sáhnout po větším objemu okolo 1500 gramů. Co nejvyšší objem vybíráme i tehdy, když v pekárně hodláme zavařovat.

Některé pekárny nabízejí jednu pečicí formu na velký bochník a k ní další se dvěma komorami na dva menší chleby. To je velice praktické.

Hnětací háky

Hnětače uvnitř pekárny se starají o hnětení a promíchání těsta. Pekárny mívají odlišný počet hnětacích háků – jeden či dva. Jeden hnětač je dostatečný pouze v malých nádobách! Ty, které mají dva, lépe hnětou a každý pekař ví, že právě správné a dostatečně dlouhé hnětení vede ke skvělému výrobku.

Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení, a v bochíku po nich zůstávají díry. Šikovné tak je, když pekárna umí po hnětení hnětače sklopit a nezůstávají zapečené v těstu.

Výhodou je, pokud se dají hnětače odmontovat, jedině tak je budete moci pohodlně vyčistit.

Funkce

Domácí pekárna není složitý přístroj, a s ovládáním si poradí všichni členové domácnosti. Ovládání se u všech modelů provádí za pomocí tlačítek či displeje a lze si ho velmi rychle osvojit. Nejčastěji se setkáme s 6 – 8 tlačíky. Ty jsou mnohdy označeny piktogramy, takže pekárnu lze intuitivně ovládat, i když u ní nelze nastavit čeština.

Tip: Budete-li mít pekárnu na kuchyňské lince, sáhněte raději po takové, která nemá vystouplé části či klasická tlačítka, ale má je spíše dotyková. Takovou pekárnu lze totiž snadno otřít a umožní vám to udržovat ji čistou.

Odložený start. Ten umožňuje odložit začátek pečení, nastavit ho na určitou hodinu. To znamená, že pekárna může upéct třeba v noci nebo zatímco půjdete na procházku.

Automatický dávkovač surovin. Vybrané modely disponují dávkovačem ingrediencí (rozinek, semínek, kmínu, ořechů…), díky kterému se v průběhu pečení přísady samy vysypou do těsta bez nutnosti prerušení pečení.

Udržení teploty. Každá pekárna dokáže po upečení po určitou dobu udržet teplotu. Ty nejlepší zvládnou udržet teplotu i dvě hodiny po dopečení.

Nastavení propečení kůrky. Ano, tato funkce opravdu nabízí možnost nastavení toho, jak má být kůrka propečená.

LCD displej s ukazatelem programu a času pečení. Šikovné, když jste rádi v obraze.

Akustický signál. Pekárna zvukem ohlásí různé fáze pečení, především pak konec pečení.

5 nejvyúživanějších programů:

Pečení chleba – programy pro různé druhy chleba bývají základem všech pekáren. Lidé se speciálními dietami určitě ocení programy pro přípravu bezlepkového chlebu. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem dosáhnete chutnějšího výsledku.

Rychlé pečení – program na rychlé ale i superrychlé pečení vám vytrhne trh z paty, když zapomenete na důležitou návštěvu.

Příprava těsta – pekárna uhněte a nakyne těsto. To oceníte například u vánočky, mazance či pizzy. Bez kynutí Vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.

Samostatné pečení – tento program lze využít třeba pro pečení sekané či kuřete. Z domácí pekárny se de facto stává remoska.

Příprava džemů a marmelád – pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Vy jen musíte přidat cukr a přelít marmeládu do sklenic.

Výběr materiálu

Chléb se v pekárně peče v pečící formě. Tyto formy bývají vyrobeny ze tří materiálů: z teflonu, keramiky a nerezu. Každý materiál povrchu má své vlastnosti, výhody a nevýhody.

Teflonová forma

  1. + nenáročná na údržbu, po vyklopení chleba stačí jen napustit vodou a povrch lehce setřít
  2. + těsto se k ní nelepí
  3. + výrobek lze dobře vyklopit
  4. – lze snadno poškrábat

Keramická forma

  • + vyšší odolnost vůči poškrábání
  • + delší trvanlivost
  • – je dražší než teflonová

Nerezová forma

  1. + dlouhá trvanlivost
  2. + extrémní odolnost proti poškrábání
  3. – těsto se snadno připeče
  4. – malý výběr těchto výrobků

Na co ještě si při výběru domácí pekárny dát pozor?

Hlučnost pekárny

V případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem, nebo hodláte péct v noci, věnujte pozornost hlučnosti. Průměrná hlučnost se pohybuje mezi 50 a 60 dB.

Spotřeba

Při výpočtu spotřeby pekárny se není třeba řídit údajem o příkonu. Pekárna nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon, nejvíce spotřebuje při pečení. Spotřeba na jeden chleba se v průměru pohybuje mezi 0,2 – 0,5 kWh. U většiny pekáren je tento údaj stejný, proto se vyvarujte pekárnám, které mají tento údaj rapidně vyšší.

Největší výrobci domácích pekáren

Kuchyňské vybavení, tak jako i další přístroje ve Vaší domácnosti, má své osvědčené výrobce a tradiční značky.

Domácí pekárna eta je ve vyhledávačích nejvíce skloňovaná. Není divu, tento tradiční výrobce působí na trhu dlouhodobě.

Bát se však nemusíme ani jiných osvědčených značek jako je Tefal, Sencor, Kenwood, Gorenje, či méně známé, ale o nic méně kvalitnější Guzzanti.

Domácí pekárna vítěz testu

Jakou pekárnu tedy vybrat? Při výběru vezměte v úvahu vzhled, rozměry, délku elektrického kabelu, množství funkcí a programů, které u pekárny vyžadujete a vybrané modely porovnejte s jinými v dané cenové hladině. Pokud najdete přístroj, který vyhovuje všem těmto požadavkům, není předražený, nebo naopak podezřele levný, gratulujeme, máte svého vítěze testu.

Ohodnoťe prosím tento test:.

Křupavý průvodce pro rok 2021. Tohle je ten nejlepší chleba v Praze

Přiznání na začátek: chleba je jednou z mých hlavních food obsesí. Dojet si pro čerstvý chleba přes celé město kdykoli – není problém. A i mimo Prahu jsem vždy připraven strávit nějaký čas hledáním malých pekáren a ochutnáváním, kde se dá. To samé platí pro cestování v zahraničí – kdo neochutnal aspoň pět různých typů chleba v Gruzii, ten neumí žít.

Chlebu jsem věnoval už několik článků a hodlám v tom pokračovat. A ke zděšení mých známých a kamarádů jsem ochoten o kvalitním chlebu vždy, kdekoli a s kýmkoli diskutovat. Dlouho! 

A tím se dostávám k jádru tohoto článku. Sestavil jsem ryze subjektivní žebříček svých aktuálně oblíbených chlebů, které lze koupit v Praze.

Jsem si vědom toho, že v něm bezpochyby budou chybět někteří vaši favorité, ale to už je úskalí podobných výběrů.

Budu ale rád, pokud nám, třeba na sociálních sítích, prozradíte své osobní tipy na ten nejlepší, nejvoňavější bochník chleba, který máte rádi právě vy. 

A jaký je tedy podle mě perfektní chleba? Formován českým tradičním pečivem, v mém případě pšeničnou-žitnými chleby od pekařů Kučery a Romana Sebery na Plzeňsku, perfektní chleba pro mě musí splňovat několik základních bodů: 

  • zaprvé kůrka musí být pevná a křupavá a spodek chleba musí být tvrdý a při poklepu by měl lehce zadunět, čili jak se říkalo kdysi, „musí zvonit“. Kůrka nesmí při zmáčknutí připomínat housku či veku. Pokud ji připomíná, není to dobrý chleba.
  • zadruhé střída chleba musí vonět – pšenicí, žitem, často kmínem a v případě typického českého chleba také lehce nakysle kváskem. Střída by měla být kyprá a nikoli suchá. Správně upečený chleba s pevnou kůrkou a kyprou střídou se dobře krájí. Pokud se chleba kroutí nebo bortí pod nožem – ano, hádáte správně – není to dobrý chleba.
  • zatřetí občas vám v ní zmizí kus másla, ale i přesto – bubliny jsou v pořádku. Naopak pokud střída chleba žádné bubliny nemá, má hladkou, mechovou texturu, jde téměř vždy o výrobek z velkopekárny, který je kromě mouky, kvasu, vody a soli nakrmený také lecčím dalším. A to nechcete!
  • a začtvrté upečený kvasový chléb nepatří do igelitového pytlíku, ale do utěrky nebo textilního sáčku, já většinou používám jednu z bavlněných textilních tašek. V utěrce chleba vždy vydrží čerstvý minimálně několik dní a chutná stále dobře. Postupně může sice trochu vyschnout, ale nikdy nezačne plesnivět. Pokud plesnivět začne, víte, že v chlebu bylo něco, co v něm být nemělo. A platí tedy opět – nebyl to dobrý chleba.
Budete mít zájem:  Co na bolest zubu

Ok, objektivní metriku už tedy znáte. Teď přichází na řadu už pouze můj subjektivní čich a chuť.

A jací jsou tedy mí aktuální oblíbenci? Vezmeme to od pětky po jedničku, jako ve škole. Jdeme na to:

#5 Old Charles, artic Bakehouse

Islanďan Davíd Arnórsson se usadil na pražském Újezdě teprve nedávno. Přesto si již vysloužil řadu velmi loajálních zákazníků, kteří se pro jeho chleba pod Petřín sjíždějí z celého města.

A nesjíždějí se jen kvůli němu – Bakehouse umí velmi dobré sladké pečivo, od skořicových šneků po mé oblíbené ovocné scones.

Určitě nebudete litovat, zastavíte-li se tam na kávu a něco sladkého před procházkou po Kinského zahradách nebo do petřínských sadů.

Old Charles je Davídova pocta tradičnímu českému chlebu. Jde z poloviny o pšeničnou, z poloviny žitnou mouku doplněnou kmínem a anýzem, a tedy velmi poctivou „homage“ tomu nejtypičtějšímu chlebu, který všichni dobře známe.

Charles byl dlouhou dobu můj oblíbenec a jezdil jsem si pro něj pravidelně. Poslední dobou jej mírně zastínilo pár jiných favoritů, ale nedávno jsem se pro něj do pekárny znovu vrátil.

Důvodem, proč není tento chleba na žebříčku na vyšší pozici, je, že mi posledně připadala střída o něco sušší a kůrka nezvonila tolik, jak jsem byl zvyklý předtím.

Mohlo jít ale jen o krátkodobý problém s moukou nebo kvasem, a proto je stále v top pětce.

K čemu se hodí? Jako většina kmínových tmavších chlebů chutná výborně především naslano – tedy s máslem, sýry nebo masem.

Kde jej koupíte? artic Bakehouse, Újezd & Myslíkova, Wolt.com

#4 Bramborovo-pšeničný, Slovenské delikatesy & pekárna, Pražská tržnice

Čistě pšeničné chleby jsou v Praze stále spíše výjimkou. Já mám díky slovenským příbuzným ale pro světlý chléb od dětství slabost, vlastně si, mám-li být upřímný, myslím, že vůni čerstvé „pšenice“ se téměř nic nevyrovná.

Kromě italských bister La Bottega’s, kde pečou velmi dobré chleby italského typu, je tu ještě malý obchod s pekárnou vedle populární Haly 22.

Chléb, který zde pečou (a který tu je mimochodem u zákazníků stále méně populární než jejich žitno-pšeničný či jejich rohlíky) je specifický přidáním brambor do těsta. Brambory dodávají těstu vlhkost a to je pak krásně kypré a vydrží takové několik dní.

Chleba sice po pár dnech mírně vyschne, ale pokud vám zbyde, dejte jej do toasteru, protože právě světlý chleba chutná opečený stejně dobře, ne-li lépe.

Tento chleba ve výběru může vypadat jako otloukánek, nejedná se o výrobek z pekárny s nablýskanou mašinou na prémiovou kávu, ale je tomu přesně naopak – jde o ostříleného matadora, který si možná nepotrpí na image, ale svou kvalitu si drží už celou řadu let. A ano, posledně jsem za celý bochník stále platil neuvěřitelných 45 Kč.

K čemu je ideální? Na rozdíl od žitno-pšeničných je pšenice velmi verzatilní, chutná stejně dobře se slanou pomazánkou či masem jako s máslem a džemem nebo medem. Chcete-li jej ale ochutnat tak, jak se snídá na jižním Slovensku, doporučuji máslo a čerstvé papriky nebo rajčata.

Kde jej koupíte? Slovenské delikatesy, Hala 22, Pražská tržnice

#3 Pane Nuovo, Pizza Nuova, Ambi Group

View this post on Instagram

A post shared by Pizza Nuova (@pizza_nuova)

Nejmladší favorit ve výběru pochází z malé prodejny v přízemí Pizza Nuova na Náměstí Republiky. I přestože jde o chléb, který se tady peče teprve od léta, získal si okamžitě moje srdce. 

Pane Nuovo se s vlastním chlebem pralo pěkně dlouho. Bylo období, kdy si zde pekli italský bílý chleba, který ale spíš než právoplatný chleba připomínal veku – kromě nepřesvědčivé kůrky šlo o typický, drobivý „papírák“, který druhý den už nebyl k jídlu. 

Toto platí o celé pekařské anabázi Ambi Group – občas jim chvíli trvá, než vyladí receptury. V momentě, kdy ale najdou ten správný poměr, začnou chrlit bestsellery!

Nový chléb z Pane Nuovo, si troufám tvrdit, patří k tomu nejlepšímu, co aktuálně v Ambi ochutnáte. Jde o světlejší chleba (80 procent pšenice, 20 procent žita), který výrazně voní pšenicí, ale zároveň má krásně tmavou zvonivou kůrku typickou pro tmavší chleby.

Za jeho vývojem stojí přesuny v rámci optimalizace během pandemie – Sláva Grigoryk, který dříve pracoval jako kreativní šéfkuchař, přešel po pekařské stáži v Dánsku do Pane Nuovo a zřejmě si řekl, že pořádně zatřese nabídkou produktů.

A Pane Nuovo se mu povedl na výbornou.

K čemu je ideální? A to je právě to. Tenhle chleba je tak všestranný, že vám bude chutnat stejně tak se sýrem jako třeba opečený a křupavý s Nutellou.

Kde jej koupíte? Pane Nuovo, Kantýna, Bufet Karlín

#2 Špalda, Praktika

Nový způsob pečení, který Praze představil Tomáš Solák v Praktice, je paradox. Tomáš se, podle svých slov, totiž jen vrátil k tomu, jak se pekl chléb dříve – z mnohem čerstvější mouky, která neseděla v pytli před použitím několik let ve skladu.

Úskalí pečení z takzvané čerstvé mouky je celá řada – chleba je daleko vlhčí a tím pádem po upečení nezískáte tak dokonalý pecen jako používáte-li dokonale suchý produkt. Těsto je tedy daleko nevyzpytatelnější a chléb i po upečení zůstává vlhčí. To zpočátku mátlo řadu zákazníků, kteří přišli do Praktiky poprvé.

Benefitem ale je, že chléb z čerstvého zrna si uchovává daleko více živin a vitamínů, které z mouky jinak časem vyprchají. Tomáš během let dokázal recepturu zkrotit a jeho chleba je dnes už daleko stabilnější, než byl na počátku. Navíc si vychoval vlastní zákazníky, kteří se do Praktiky pro chléb pravidelně vracejí.

Díky tomu se mu po vinohradské pekárně podařilo otevřít druhou pobočku na Letné. K té má navíc přibýt zanedlouho i třetí obchod v Karlíně. 

Z chlebů, které Praktika prodává, mám nejraději špaldu – jde o jeden z chlebů, který byl v nabídce Praktiky hned od počátku. Kombinace špaldové a pšeničné mouky v bio kvalitě má příjemnou, oříškovou příchuť a pevnou propečenou kůrku.

K čemu je ideální? Naslano i nasladko. Můžete na něj vyzkoušet třeba moji oblíbenou kombinaci – burákové máslo a lemon curd.

Kde jej koupíte? Praktika Bělehradská, Praktika Letná, Rohlik.cz

#1 Eska 33, Eska, Ambi Group

View this post on Instagram

A post shared by Eska (@eska_karlin)

V Esce se po otevření chvíli trápili s recepturou na ideální chleba. Po čase ji ale postupně vyladili a výsledkem je i třicet trojka – produkt tak populární, že je lepší si pro něj před víkendem dojít do Esky nebo Našeho masa brzy ráno, jinak hrozí, že odejdete s prázdnou. 

Klíčem k úspěchu tohoto chleba je kombinace žitné a pšeničné mouky, která se ustálila na (ano) 33 procentech žita. Tím, že do těsta přidali navíc vařené brambory, získal chleba kyprost a vláčnost.

A kmínem mu přidali přesně tu správnou chuť, kterou si většina z nás pamatuje z dětství. Eska tak vytvořila chleba, který je dokonalý remix tradičního pšenično-žitného chleba s twistem.

Klasický kmínový bochník chleba, jen o něco lepší. 

První místo mu náleží i proto, že si 33 udržuje stabilní kvalitu už několik let. 

K čemu je ideální? Vzhledem ke kmínu jde o chleba, který si rozumí především se slaným. Kdybych měl říct jedno ideální kombo, dal bych si 33 s máslem a párky nebo míchanými vajíčky, ideálně během dlouhé víkendové snídaně.

Kde jej koupíte? Eska, Naše Maso, Rohlik.cz 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector