Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

JAK A KDY SI MŮŽETE KOUPIT NAŠI SAZENICI CHILLI PAPRIČKY ? 29.1.

2021

(postup platný pro každý rok, kovid-nekovid)   SAZENICE NAŠICH CHILLI PAPRIČEK ZAČNEME PRODÁVAT OD KONCE BŘEZNA PŘIPRAVUJEME PRO VÁS SKORO 100 ODRŮD CHILLI PAPRIČEK JEJICH PŘEHLEDNÝ SEZNAM NAJDETE TADY (LETOS JE MOŽNÉ SI UŽ TEĎ SVÉ OBLÍBENÉ ODRŮDY REZERVOVAT, MY ZA VÁS VŠECHNO POHLÍDÁME) OD BŘEZNA DO KVĚTNA SAZENICE PRODÁVÁME  V KVĚTINÁČÍCH O STRANĚ 7cm, VĚTŠINOU JSOU 10 a více cm VYSOKÉ, PROKOŘENĚNÉ, 2x PŘESAZENÉ  (výška keře se velmi liší podle odrůdy) N…

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne? Jak chilli pomáhá našemu zdraví 29.10.2020

A proč vlastně chilli jíst? Tady je MENU Kapsaicin působí hlavně preventivně. Ideální je zařazovat papričky do stravy, zhruba čtyři průměrné papričky týdně.

Hubnutí Pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 20 % – uvádí výzkumy.

Chilli papričky navíc obsahují bílkoviny, tudíž nejen při redukci váhy vám budou skvělým společníkem. Kapsaicin působí na centrum nasycenosti v mozku, t…

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne? Chilli nemá povinnost pálit 16.10.2020

KRÁTKÝ PŘÍBĚH O TOM, JAK MĚ JALAPENA VYDESILA Mám ráda rybí pomazánku, třeba tuňákovou. A nejraději ji mám, když si navrch krajíce nakrájím tenoučký plátky čerstvého, křupavého, čerstvě utrženého Jalapeno.

A protože ještě čerstvé papričky ve výrobě máme a zpracováváme, tak jsem si vzala včera dvě domů. Při druhém soustu jsem se vyděsila. Tak je to tady, máš kovid.  Jsem necítila nic. Naprosto nic.

Pak mě s úlevou došlo, že cítím tuňáka, a vyděsila jsem se podruhé. Ty papričky nepálí! Z…

Jak sušit chilli papričky 8.10.2020

Sušené chilli bylo vždycky vzácné, ne nadarmo po mnoho století platilo za docela tvrdou měnu. Usušit chilli je bezva nápad. Jasně, šupnu otrhané plody do sušičky a je to. Rychlé, čisté, bezbolestné.

Nadšení vám ale vydrží pouze do chvíle, než se to rozhodnete udělat doma.  Nepřenositelná zkušenost, viz. bod 19. Takže tento návod, či chcete-li postup, sem vkládám tak trošku škodolibě. Pojďme na to.

  Vyberte si odrůdu, která je pro sušení vhodná. Samozřejmě lépe se usuší plod te…

Jak na nakládané chilli papričky 6.10.2020

Obdivujete překrásné a různorodé tvary chilli papriček? My ve World of Chilli taky. A navíc jsme ženský. Takže pro nás není nic nezvyklého si stoupnout k zavařovacímu hrnci. Chilli zavařené v nálevu ve sklenici je ozdobou každé kuchyně.

Pokud nemáte sklenici zrovna otevřenou, nemusí být ani v lednici, pokojová teplota je pro ni dobře. Trochu pracnější způsob, trochu retro způsob, výsledek ale válcuje ostatní způsoby uchovávání chilli o parník.

Pár chilli rad, tipů a zkušeností Plody, které c…

Co dělat se zakoupenou sazeničkou? 22.9.2020

Tak to Vám řeknu zcela přesně! Skoro nic. 🙂 Nevím ovšem, kdy tento článek čtete, takže si nejprve musíme sjednotit termíny. V záhlaví článku vidíte, že tento textík píšu v březnu.

A teď  je?   Pokud je ještě březen, duben nebo květen, snažte se držet následujících 7 rad a pokynů: 1. Sazeničku zatím nepřesazujte a nechejte ji na slunném místě ještě pěkně doma. Můžete i ve skleníku, ale tady pozor na možné noční mrazy.

Pokud zůstane na parapetu okna, nevětrejte přímo na ni,…

Rady k pěstování 22.9.2020

CO DĚLAT SE ZAKOUPENOU SAZENIČKOU?   Tak to Vám řeknu zcela přesně! Skoro nic. 🙂 Nevím ovšem, kdy tento článek čtete, takže si nejprve musíme sjednotit termíny. V záhlaví článku vidíte, že tento textík píšu na konci března.

S velikou pravděpodobností jste si zakoupili sazeničku chilli papričky (buď v Brně, nebo v Praze), popřípadě jste si vybrali v našem eshopu a pošťák Ondra už „chilátko“ dovezl.

  Pokud je ještě duben, snažte se držet následujících 7 rad a pokynů:   …

Výsev, Pikýrování, Přesazování chilli… 22.9.2020

Prý, začni si psát blog.

Jako jak blog? Jako úvahy? Fejetony? Články? Kdo mě vysvětlí, jakej je v tom rozdíl? Když nemůže být kozel zahradníkem, nemůže být přece ani zahradník spisovatelem, kde to jako jsme? Ale někde v koutku duše jsem si říkala, že by mě to určitě bavilo. A tak dnes začnu! Je totiž neděle, a mám dost času. Z kuchyně začíná něco vonět tak, že se sbíhají sliny. Tak proč by se neseběhly i můzy, a nepolíbily mě? Ideální konstalace.   A ZAČNU OD ZAČÁTKU. Včerejší den js…

Jak pěstovat feferonky? Pěstování chilli papriček

půda
Chilli papričky i feferonky mají rády ZÁSADITOU půdu bohatou na živiny, která musí být hlavně nadýchaná, vzdušná!!! Rozhodně ne rašelina, ta má nízké ph – je příliš kyselá! Ideální ph substrátu je mezi 6-7.

Substrát by měl být hlavně vzdušný, je dobré jej namíchat třeba s perlitem nebo s kokosem nebo s obojím, substrát je pak krásně nadýchaný, rychleji prosychá, kořeny lépe dýchají – kořeny potřebují dostatek kyslíku, po zalití půda ztěžkne, umačkne se a kořeny se v ní dusí! Kokos rychle vysychá a po zalití krasně nabobtná a provzdušní se. Nejlíp je použít nějaký sterilní nadýchaný substrát, třeba z growshopu, ten je už namíchaný s perlitem či kokosem a bio hnojivy a nemusite tak řešit hnojení na pár týdnů a hlavně častý problem se škůdci(svilušky, třásněnky, …)

RADY, TIPY, ZÁKLADNÍ PROBLÉMY A ZAČÁTEČNICKÉ CHYBY PŘI PĚSTOVÁNÍ FEFERONEK A CHILLI PAPRIČEK

Kdy přesadit?
Je důležité, aby rostlina neměla ani malý, ani příliš velký květináč. Přesazujeme, když je rostlina pěkně prokořeněná a je vidět, že potřebuje přesadit, půda už je vyčerpaná a hodně často vysychá, kvetináč je pro kytku už malý.

Zbytečně velký květináč dlouho a špatně vysychá a zahnívají v něm kořeny! Taky čím sušší půda při dozrávání, tím pálivější plody, a o to tady de především! Na spodek květináče rozhodně drenáž, s ní nešetřit! Po každém přesazení doporučujeme použít jakýkoliv kořenový stimulátor, je bio a pomuže rostlině krásně prokořenit květináč během pár dnů. Rostlina se zbytečně netáhne do výšky a víc se pak větví. Během používání kořenového stimulátoru nikdy nepoužívat žádná další hnojiva! Čím nižší EC substrátu a zálivky, tím rostlina lépe zakořeňuje.

Hnojiva začínáme používat, až když je na rostlině poznat, že potřebuje přihnojit! Doporučujeme používat bio hnojiva, chilli papričky na ně líp reagují a jsou pro ně přirozenější, nejsou tak agresivní.

Předejtete tak snadnému přehnojení či zasolení substrátu používáním klasických chemických hnojiv. Na začátek je lépe vždy volit třeba 1/5 dávku, než je udávaná na hnojivu a postupně opatrně zvyšovat.

Musíme si uvědomit, že například takové habanera pocházející z Mexika tam rostou pomalu v písku bez jakýchkoliv živin, proto je hnojime opravdu opatrně.

Základním problémem bývá často přelívání a přehnojení.

Chilli papričky mají rády spíš suchou až jemně vlhkou půdu, nikdy ale ne mokrou či přelitou. Zalívejte minimalně, nejlip, když sou listy jemně povadlé, prolít a nechat zas proschnout.

Pro rostlinu je lepší, když pořádně proschne, přinejhorším je opadne pár listů a uschne pár kořenu, a to zdravá rostlina během chilky nahradí novými.

Přelitý květináč ale tak lehce nevysušite a s hnijícími kořeny se také nicmoc dělat nedá.

Pozor, někdy má rostlina zvadlé listy z přelití, nejlepší je potěžkat květináč a podle toho poznáte, zda je potřeba zalít, protože půda na povrchu květináče bývá často suchá, zatímco spodek květinače je ještě mokrý. Proto na spodek květináče vždy dostatečnou vrstvu drenáže!

Zalíváme vlažnou odstátou vodou, v létě nejlíp po ránu, na večer je půda a také kořeny papriček od slunce hodně rozpálené a chladnější zálivka bývá pro papričky zbytečný šok. Ideální ph zálivky je 6-6,5. Protože mají chilli papričky rády zásaditou půdu, je lepší, když je ph zálivky vyšší, než nižší, rozhodně nesrážet žádkou kyselinou.

Přehnojené rostliny je dobré pořádně prolít destilovanou vodou s enzymy. Enzymy klidně do každé zálivky!!! Pomáhají rostlině lépe střebávat živiny, lépe využít substrát, předcházejí přehnojení a zvyšují výnos.

Když žloutnou listy odspodu papričky a postupně odpadávají, má nedostatek dusíku, třeba opatrně přihnojit.

Když žloutnou a opadávají listy na celé rostlině, většinou je přelívaná.

Když světlají nové výhonky nebo horní část rostliny, je většinou špatné ph substrátu či zálivky, co má za příčinu to, že rostlina přestane přijímat z půdy některý pro ni důležitý prvek. Stačí zmeřit ph zálivky či to, co vám vyteče z květináče po zálivce a hned víte, na čem jste. Ph spíš vyšší, než nižší!

Extrémně tmavězelená barva a zkroucené listy značí přehnojení.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Chilli papričky, nazývané rovněž feferonky nebo kayenský pepř (psáno různě), jsou navzdory své pálivosti jedním z nejpopulárnějšího koření. Zasloužily si to díky svým léčebným účinkům.

Chilli pochází z rostliny patřící do rodiny lilkovitých (Solanaceae) a do čeledi paprika. Vědecký název chilli je Capsicum annum a do stejné rodiny Solanaceae patří například i rajčata, lilek nebo brambory.

Napříč světem i škálou pálivosti

Chilli pochází původem z oblasti Střední Ameriky. Po staletí bylo používáno jako jedna z hlavních ingrediencí mexické kuchyně. Později, v 16. a 17. století, se díky španělským a portugalským mořeplavcům a objevitelům dostalo do zbytku světa. Dnes je chilli jako důležitá obchodní plodina pěstováno hojně v mnoha částech světa.

Několik kultivací chilli papričky je pěstováno po celém světě. Chilli rostlina je malý, celoroční keř s dřevěnou stopkou, který může dorůst až metrové výšky.

Rozkvétá bílými květy, které se následně vyvinou do ovocných lusků různé velikosti, tvaru, barvy a ostrosti.

Uvnitř každého ovocného plodu jsou četná, drobná, bíle nebo krémově zbarvená kruhová plochá semena, která přiléhají k centrální bílé placentě.

V závislosti na typu odrůdy se mění právě i to, jak paprička pálí – od mírné, masité pálivosti (mexická paprika) až po ohnivé, drobné Nag Jalokiya chilli papričky na indickém subkontinentu.

Pálivost se měří v „jednotkách pálivosti Scoville“ (SHU). Na tzv.

Scovilleho stupnici má sladká paprika skóre 0, jalapeno kolem 2500–4000 jednotek a mexické habaneros mohou dosáhnout až stupně od 200 000 do 500 000 jednotek SHU.

Pokud jde o sklizeň, buď můžete sklízet již zelené chilli papričky, nebo počkat na červené plody, jejichž zralost se projeví tak, že na rostlině samy uschnou. Plody jsou připraveny ke sklizni hned po dozrání a zčervenání, kdy se mohou nechat vysušit také na slunci, čímž se výrazně zmenší.

Chilli papričky mají silnou kořeněnou chuť, kterou způsobují aktivní alkaloidy sloučenin kapsaicin, capsanthin a kapsorubin.

Budete mít zájem:  Vlčí Zrno V Oku Léčba?

Zdravotní klady chilli papriček

Chilli papričky obsahují působivý seznam chemických sloučenin rostlinného původu, které jsou známé prevencí nemocí a podporou zdraví a odolnosti organismu.

Stejně tak mají zdraví prospěšný alkaloid kapsaicin, který jim dává silný, štiplavý a pikantní charakter.

Dřívější laboratorní studie na pokusných savcích naznačují, že kapsaicin má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Je mu rovněž připisována schopnost snížení hladiny LDL cholesterolu u obézních jedinců.

Veškeré teplo, které cítíte po jejich pozření, vyžaduje energii a spaluje kalorie. Bylo zjištěno, že dokonce i sladké červené papriky obsahují látky, které významně zvyšují termogenezi (produkci tepla) a spotřebu kyslíku až 20 minut poté, co byly snědeny.

Čerstvé červené a zelené chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, což je silný antioxidant rozpustný ve vodě. Tato jeho vlastnost je potřebná pro syntézu kolagenu uvnitř lidského těla.

Kolagen je jedním z hlavních strukturálních proteinů, potřebný pro zachování integrity cév, kůže, orgánů a kostí.

Pravidelná konzumace potravin bohatých na vitamín C pomáhá chránit před kurdějemi, vyvinout odolnost proti infekčním onemocněním a uklízet škodlivé, prozánětlivé volné radikály z těla.

Chilli papričky obsahují rovněž další antioxidanty, jako je vitamín A, nebo flavonoidy, jako jsou beta karoten, alfa-karoten, lutein, zea-xanthin a kryptoxanthin. Tyto antioxidační látky obsažené v chilli pomáhají chránit tělo od škodlivých vlivů volných radikálů vznikajících při stresu nebo onemocněních.

V chilli najdeme také velké množství minerálních látek – draslíku, manganu, železa a hořčíku. Draslík je důležitou součástí buněčných a tělních tekutin, které pomáhají kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak. Tělo rovněž používá mangan jako kofaktor pro antioxidační enzym, superoxid dismutázu.

A konečně jsou chilli také zásobárnou B vitamínů, jako jsou niacin, pyridoxin (vitamin B6), riboflavin a thiamin (vitamin B1), které jsou pro naše tělo nezbytné.

Chilli papričky obsahují chemickou sloučeninu kapsaicin. Kapsaicin a jemu podobné látky se používají k přípravě mastí nebo tinktur, neboť mají protizánětlivé účinky, nedráždí kůži a mají analgetické vlastnosti.

Prostředky s kapsaicinem jsou rovněž prospěšné při léčení artritické bolesti, postherpetické neuropatické bolesti, bolestech svalů atd.

Vědecké studie na pokusných savcích rovněž naznačují, že kapsaicin má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické vlastnosti, stejně jako působí na snížení hladiny LDL cholesterolu u obézních osob.

Mnoho forem, mnoho chutí

Chilli papričky jsou k sehnání celoročně, a to jako čerstvé, sušené nebo v práškové formě. Vždy je samozřejmě lepší rozhodnout se pro čerstvé, protože prášek může obsahovat kořenicí směsi.

Ty nejvhodnější plody se vždy snažíme vybrat na základě jasných barev syrových, čerstvých chilli papriček (zelená, žlutá, oranžová, červená, v závislosti na odrůdě) na zdravém stonku.

Vyhýbáme se těm, které mají skvrny nebo jakékoli vady na slupce.

Když přineseme chilli domů, měli bychom je uchovávat v chladničce v plastovém sáčku, kde zůstanou čerstvé asi týden. Sušené červené papričky jsou k dispozici také na trzích. Suché chilli lze skladovat při pokojové teplotě na chladném a tmavém místě v hermeticky uzavřených obalech po mnoho měsíců – a kdykoli je můžeme umlít v mixeru na prášek a použít jako koření.

Kulinářské využití

Než budete vařit ze syrových, čerstvých chilli papriček, je potřeba je omýt čistou vodou, aby se odstranily zbytky fungicidů, písku a zeminy. Chilli, ať čerstvé nebo ve formě prášku, může způsobit vážné pálení na rukou a podráždění dýchacích cest (nos), očí a krku. Proto je dobré, aby zvláště citliví jedinci používali tenké rukavice.

  • Čerstvé syrové chilli papričky jsou, stejně jako jiné odrůdy „sladkých“ paprik, používány v mnoha kuchyních po celém světě.
  • Sekané chilli papričky jsou používány při výrobě chilli omáčky, pizzy, rohlíků a při přípravě nejrůznějších pokrmů z ryb, masa nebo drůbeže v evropských zemích i v Americe.
  • Sušené chilli je důležitou složkou směsi koření známé jako kari v mnoha asijských zemích.
  • Pálivé chilli papričky se používají jako koření při přípravě polévek, chilli omáček, kořeněných octů, kořenicích směsí atd.
  • Chilli papričky naložené v jogurtu a poté vysušené na slunci se používají jako příloha (side dish) servírovaná během jídla v mnoha jihoindických státech.

Možná nebezpečí chilli

Jak již bylo řečeno, chilli papričky obsahují kapsaicin, který jim dává silný, štiplavý a pikantní charakter a rovněž při konzumaci způsobuje pálivý, až horký pocit v ústech, na jazyku i v krku.

Jakmile se kapsaicin dostane do kontaktu s jemnými sliznicemi dutiny ústní, krku nebo žaludku, vyvolá nejprve místní záněty, které jsou následovány prudkým pálením, jež vnímáme díky volným nervovým zakončením ve sliznici. Jako okamžitá pomoc funguje sníst lžíci studeného jogurtu a zabránit kapsaicinu v kontaktu se sliznicemi.

Když manipulujeme s chilli, musíme si dávat pozor, abychom si neprozřetelně nesáhli do očí. Pokud se tak stane, pomáhá proplachovat oči studenou vodou.

Pokud máte problémy s jícnem, je lepší se chilli vyvarovat.

Některé chemické sloučeniny nacházející se v chilli papričce, jako je např. aflatoxin, mohou způsobit nebo posílit rakovinu žaludku, jater a tlustého střeva.

Chilli papričky mají překvapivě vysokou hladinu vitamínů a minerálů. Jen 100 g poskytuje (v % doporučené denní dávky):

  • 240 % vitamínu C (Ascorbic acid), 
  • 39 % vitamínu B6 (Pyridoxine), 
  • 32 % vitamínu A, 
  • 13 % železa,
  • 14 % mědi, 
  • 7 % draslíku,
  • ale žádný cholesterol.

Chilli papričky a zdraví: Hubne se po chilli papričkách?

Chilli papričky se v poslední době staly jednou ze superpotravin, která má zrychlovat metabolismus a spalovat kalorie. Zároveň se ale objevila spousta článků o tom, jak celebritám popálily jícen a způsobily zdravotní obtíže. Jak je to tedy s chilli papričkami v našem jídelníčku a s jejich vlivem na hubnutí?

Typickou pikantnost chilli papriček způsobuje látka zvaná kapsaicin. A je to právě také ta, díky které má mít konzumace chilli papriček příznivý vliv na regulaci tělesné váhy.

Podle některých výzkumů mohou chilli papričky opravdu zvýšit výdej energie po jídle. Mají mít také příznivý vliv na rychlejší pocit sytosti, člověku tak stačí sníst trochu méně než obvykle a nedostane brzy hlad.

Papričky tedy mohou s hubnutím pomoci, je tu ale jedno velké ale!

„Na to, aby člověk jen tak zhubl a nic jiného ve svém jídelníčku nezměnil, jsou papričky krátké. Protože pokud máte nadváhu, bude na vině pravděpodobně váš životní styl,“ říká výživová specialistka Karolína Fourová.

„Možná jste dříve držela nějaké diety a máte pomalejší metabolismus. Možná jíte vlastně málo, vaše tělo hladoví, a proto veškerou energii z potravin ukládá do tukových zásob. Anebo se málo hýbete, jíte nezdravá jídla.

A s tím vám žádné drahé tablety z lékárny nepomohou,“ dodává Karolína.

Jak z toho ven?

Pokud opravdu uvažujete o tom, že byste chtěla shodit pár kilo, a to napořád a bez jojo efektu, zapomeňte na nějaké superpotraviny a tukožroutské polévky. Ani držet po nějakou dobu přísnou dietu s tím, že zhubnete a pak to zase pustíte, není ta správná cesta. Tím si akorát zaděláváte na jojo-efekt a zhoršení zdraví.

Nejdřív si týden poctivě piště, co a kdy jíte. Pak si zkuste vypočítat denní energetický příjem a podívejte se na vzorové dietní jídelníčky. Uděláte si představu, jak by měl váš budoucí jídelníček vypadat a kde asi děláte v jídle chyby.

Jídla musí být vyvážená: kvalitní sacharidy (tedy celozrnné pečivo nebo těstoviny), dostatek bílkovin (pokud nesportujete, měli byste přijmout 0,8–1 g bílkovin na 1 kg váhy, tedy při váze 70 kilogramů je potřeba sníst i 70 gramů bílkovin denně), zdravé tuky, ovoce nebo zelenina. Takto vyvážené jídlo vás zasytí a nerozhodí vám krevní cukr, takže nebudete mít tolik chuť na sladké.

A jak pomohou papričky?

Klidně si je podle chuti dopřejte. Uvidíte, že po pálivém obědě (za předpokladu, že dodržíte vyvážený poměr vlákniny, sacharidů a bílkovin) budete mít větší pocit sytosti a menší hlad. Dejte ale pozor, abyste jich nekonzumovala příliš. Nemusí totiž dělat dobře vašemu zažívání.

Možná jste zaregistrovala varování celebrit, které se internetovému světu svěřily se strašlivým účinkem papriček na jejich zdraví. Podle odborníků jsou ty nejdramatičtější články přehnané, faktem ale je, že ty nejpálivější nám mohou způsobit žaludeční potíže, nevolnost a zvracení.

A zvracení pak může podráždit jícen.

Chilli papričky pálí i léčí

Plody papriček se často využívají syrové, přidávají se při vaření do jídel. Připravuje se z nich řada různých směsí, past, ale také džemy, salsy.
Foto: Profimedia.cz

Počet druhů chilli papriček se odhaduje na dvě stě. Ze své pravlasti Mexika se tyto různobarevné pálivé delikatesy všemožných tvarů i barev rozšířily prakticky do celého světa. Stejně jako jejich příbuzné nepálivé papriky, rajčata či brambory patří do rodu lilkovitých.

V obchodech můžete koupit jak koření chilli, tak kajenský pepř, což je poněkud zavádějící název pro směs různých druhů chilli papriček.

Chuť jednotlivých druhů se liší především různým podílem ostré složky, kterou tvoří rostlinný alkaloid kapsaicin. A právě ten nám pomůže i se zdravím.

Pět výtečných receptů s chilli papričkami
  • Pravidelné užívání chilli podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje žaludeční sekreci. Právě podporou zažívání přispívá i ke snížení hmotnosti.
  • Indiáni ho dříve používali při horečkách na snižování teploty.
  • Osvědčilo se jim také pro povzbuzení libida.
  • Papričky mají účinek proti bolesti – působí vlastně jako analgetikum.
  • Pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zlepšují revmatické stavy.
  • Detoxikují střeva.
  • Kapsaicin také snižuje množství inzulinu v těle po jídle, prospívá tedy diabetikům.
  • Pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.
  • Zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.
  • POZOR! Nesmíte se předávkovat – pokud s kořením začínáte, chce to nasazovat chilli prášek postupně a ujistit se, že na chilli nemáte alergii.
Budete mít zájem:  10 mýtů o tloustnutí: Večer se už nesmí jíst

Plody papriček se často využívají syrové, přidávají se při vaření do jídel. Připravuje se z nich řada různých směsí, past, ale také džemy, salsy. Mohou se konzervovat nebo jen nakládat pečené do oleje.

Nejčastěji se používá sušené koření. Připravit si ho doma není náročné. Stačí navléci natrhané papričky na nit a usušit je v kuchyni při normální teplotě místnosti.

Sušené plody pak rozemelte na prášek a přidávejte do pokrmů podle chuti. Způsob zpracování i používání chilli prostě závisí na vás a na tom, jak zvládáte ostrou chuť.

Jak pěstovat chilli papričky
Ke svému uzrání potřebuje chilli paprička až devět měsíců, proto se s jejich pěstováním ze semínek začíná už v lednu. Lze je samozřejmě koupit již předpěstované v květináči, to celý proces urychlí. Rostlina potřebuje dobře propustnou půdu, nesmí mít kořeny dlouhodobě ve vlhku. Pokud papričky pěstujete v nádobě, musíte dbát na dobrý odtok vody a raději půdu v květináči rosit. Nesnášejí průvan a k dozrání plodů potřebují dostatek slunečných dnů.

Protože papričky zlepšují prokrvení pokožky, dají se skvěle využít v boji s celulitidou i pro její prevenci. Na chilli pastu potřebujete lékařskou vazelínu nebo kokosový olej – smíchejte je s chilli a potřete směsí místo s celulitidou.

Zabalte do potravinářské folie, nechte působit asi půl hodiny a smyjte pod tekoucí vodou. Procedura podporuje látkovou výměnu, odbourává podkožní tuk a pomáhá odvést přebytečnou vodu z tkání.

Pozor! Pastu nejprve vyzkoušejte na kousku kůže kvůli alergii.

V tinktuře z chilli dostaneme léčivou látku v koncentrované podobě. Pomáhá při anorexii, zažívacích potížích, proti revmatickým a svalovým bolestem, zlepšuje krevní oběh.

Připravte si papričky (nejlépe odrůdy habannero) a líh (40–60 %). Jeden díl papriček a devět dílů lihu nechte společně louhovat přibližně dva týdny. Potom sceďte a užívejte třikrát denně po jídle 10 kapek. Zapíjejte je dvěma dcl vody.

Doporučujeme ale začít jen se dvěma kapkami třikrát denně a na doporučených deset kapek zvyšovat postupně.

Potraviny, které pomáhají krotit hlad

K sýrům, masům, na zálivky, chleba s máslem, chlebíčky, toasty či jednohubky se bude hodit chilli džem. Tuto sladkou a zároveň pálivou směs připravíte z chilli papriček a masitých paprik.

Poměr si můžete upravit dle chuti, pro začátek zkuste jedna ku jedné. Papriky s chilli nasekejte nadrobno (nejlépe v mixeru), převařte vodu s želírovacím cukrem (čtěte návod na obalu).

Do vody přidejte jablečný ocet a rozmixované papriky a zprudka vařte přibližně deset minut. Zchladlou směsí naplňte čisté nádoby.

Milujete čokoládu? Vyzkoušejte ji s chilli. Stačí rozpustit tabulku kvalitní čokolády, přidat do ní špetku sušeného chilli a nalít do formy nebo malých formiček třeba na vánoční cukroví. Špetka chilli je moc dobrá i v šálku kakaa.

Hlavní zprávy

Chilli papričky a zdraví: Hubne se po chilli papričkách?

Chilli papričky mohou vyvolat zvracení a potíže s dýcháním • Autor: iStock.com

Pokud máte rádi pálivé jídlo, tak si občas určitě nějakou tu chilli papričku dáte. Ten „ohnivý“ pocit v ústech je pro někoho zkrátka nezaměnitelný. Šíří se ale informace o tom, že tato pochutina pro nás může být po zdravotní stránce dost nebezpečná. Co je na tom pravdy?

Světové celebrity, jako jsou zpěvačka Kelly Clarkson či basketbalová legenda NBA Shaquille O'Neal v kampaních v USA dokonce často na neurodegenerativní onemocnění způsobené pálivým jídlem upozorňují. Přemýšleli jste ale někdy o tom, proč je vlastně tahle zelenina tak pálivá a čím by mohla být nebezpečná?

Proč jsou papričky pálivé? Pozor na kapsaicin

Jejich typickou pikantnost způsobuje fytunutrient kapsaicin, jenž stimuluje naše receptory na chuťových buňkách, které detekují teplotu a vysílají signály do mozku. Pokud chcete zjistit, jak pikantní daná paprička je, na internetu najdete řadu přehledů a stupnic, kde máte jednotlivé druhy popsané.

Je konzumace chilli skutečně škodlivá?

Mohou chilli papričky skutečně způsobit fyzické poškození jícnu či jazyka? Podle odborníků jsou některé články samozřejmě přehnané, ale faktem je, že ty nejpálivější nám mohou způsobit žaludeční potíže, nevolnost a zvracení. Žaludek na ně totiž reaguje stejně, jako kdybychom konzumovali nějakou toxickou látku, a snaží se jí z těla vypudit.

Pokud pak dojte ke zvracení, může skutečně dojít k podráždění jícnu. Podle síly chilli papričky pak záleží na tom, jak silné toto poškození bude. S jejich konzumací jsou někdy spojené i potíže s dýcháním.

Pomáhá kapsaicin hubnout?

Pokud to ale ještě trochu zkomplikujeme, uváděná zelenina má podle některých odborníků zdravotní výhody. Různé výzkumy totiž naznačují, že konzumace chilli papriček snižuje chuť k jídlu a odstraňuje prý z těla kalorie.

Nutriční specialisté ale naopak namítají, že takzvané chilli diety jsou jen marketinkovým tahem a nezakládají se na pravdě. Už výše zmiňovaný kapsaicin sice může být v některých případech skutečně pro náš organismus i přínosný, ale to bychom museli těchto papriček sníst ohromné množství, takže se skutečně jedná spíše o výmysl.

Pokud byste na naši radu nedali a chilli dietu zkusili, můžete totiž skončit i s vředy na žaludku. Kapsaicin tak sice urychluje trávení, ale rozhodně není vhodný pro žádnou dietu.

Historie chilli papriček

Chilli papričky, které dnes najdeme po celém světě, se k nám dostaly díky indiánům. Ti je totiž v Americe pěstují už po tisíce let. Až po objevení Ameriky v roce 1492 se pomalu začaly rozšiřovat i po Evropě, účinně totiž nahrazovaly pepř. Na papričky nedají dopustit ani Maďaři, kteří si na ně zvykli díky Osmanské říši, která Maďarsko řadu let ovládala.

Autor: Daniel Mareš

Chilli papričky: 9 důvodů, proč je jíst každý den

Látka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů, ale ne každý je schopen její dráždivé účinky snést. Na druhé straně je dobře rozpustná v tucích, tudíž se akutní pálení v ústech, které nastane po její konzumaci, dá neutralizovat sklenicí mléka.

A proč byste papričky tedy měli jíst?

„Časopis Journal of Nutritition and Vitaminology informuje, že pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 23 %,“ uvádí výživový specialista a kouč Martin Škába. Chilli papričky navíc obsahují bílkoviny, tudíž nejen při redukci váhy vám budou skvělým společníkem.

Kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním. Molekuly kapsaicinu se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces.

Studie časopisu Cancer Research ukázala jeho účinnost v boji proti rakovině prostaty.

Vědci z Nottinghamské univerzity zase odhalili pozitivní vliv na léčbu rakoviny plic a slinivky a chilli papričky se jim osvědčily i jako prevence rakoviny žaludku.

Ideální je zařazovat 400 mg kapsaicinu třikrát týdně, což odpovídá zhruba čtyřem průměrným papričkám.

Před úpravou a konzumací je vhodné zbavit papričky semínek, ta jsou mimořádně pálivá

Ve 100 gramech feferonek se nachází 13 % doporučené denní dávky železa, 14 % mědi a 7 % draslíku. Mimo jiné pak obsahují i mangan a hořčík.Konzumací jedné červené chilli papričky dodáte tělu 0,5 mg železa, což je oproti jiným druhům zeleniny výrazné množství. (Pro představu: Za bohatý zdroj železa se označuje například i brokolice, která na 100 gramů obsahuje poloviční množství.)

Chilli papričky jsou bohaté i na vitamin C. Ve 100 gramech najdete 240 % potřebné denní dávky. Stačí tedy jedna středně velká paprička, a máte vystaráno. Vitamin C je skvělý v boji proti infekcím a snižuje projevy virů chřipky a nachlazení.

„Papričky zvyšují pocit sytosti, podporují trávení, jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. A aby toho nebylo málo, feferonky jsou také nízkokalorické. Konkrétně ve 100 gramech se nachází zhruba 40 kalorií.

Pokud nevíte, do jakého jídla chilli přidat, zkuste ochutnat mexickou stravu. Tam se pikantnost uplatňuje ve velké míře

Další z vynikajících schopností látky kapsaicinu je regulace LDL cholesterolu v krvi. Zajišťuje jeho rozpuštění a následné vyloučení z těla. Papričky tak mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižují riziko srdečních infarktů a mrtvice.

„Díky kapsaicinu jsou chilli papričky přímo zázračné tím, jak snižují množství inzulinu po jídle. Údajně je to o více než 50 procent. Obsahují hodně vlákniny, která zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do těla. Proto jsou velmi vhodné i pro diabetiky,“ podotýká Zuzana Komůrková.

„Jako každá barevně výrazná zelenina patří i chilli k těm druhům, které obsahují velké množství antioxidantů, a to zejména vitaminu C a betakarotenu. Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů a snižují pravděpodobnost jejich vzniku,“ dodává Zuzana Komůrková.

A kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí.

Tak už si chystáte svou dávku chilli?

Chilli paprička vás může zabít, pokud budete psychopat a sníte ji celou, říká kuchař

Na světě existují tisíce druhů pálivých paprik, jejich síla je určována podle takzvaných Scovilleho jednotek.

Kromě toho, že dokážou neobyčejně zvýraznit chuť jídla, mají také pozitivní dopad na organismus – zrychlují metabolismus, zlepšují imunitu, podporují krevní cirkulaci,+ a dokonce tlumí chronickou bolest.

Některé vědecké studie navíc tvrdí, že by kapsaicin, hlavní složka pálivých papriček, mohl také pomoci v boji s některými druhy rakoviny.

Šéfkuchař Jiří Štift o chilli týdnu v Sia Restaurantu. | Video: Tomáš Cetkovský, Magdaléna Daňková

Dokážou pěkně rozpálit, zlepšují imunitu a vyplavují hormony štěstí. Chilli papričkám v Česku holduje čím dál více strávníků. Zatímco dříve si je dopřávalo několik set nadšenců, dnes si jídlo s chilli vychutnávají tisíce lidí. „Průměrný Čech nejčastěji snese u nás hojně rozšířenou papričku jalapeño,“ tvrdí český odborník na chilli Pavel Koudelka.

Koudelka působí v reklamní agentuře, kromě toho se však už osm let aktivně zajímá také o pěstování pálivých paprik. Dnes společně se svými známými pořádá tematické akce pod hlavičkou iniciativy Chilližrout. Milovníci pálivé zeleniny ale prodávají také potřeby pro jejich pěstování a společně s dalšími tisíci nadšenců si vyměňují recepty na jídla i rady.

Na světě existují tisíce druhů pálivých paprik, jejich síla je určována podle takzvaných Scovilleho jednotek. Počátkem 20. století navrhl stupnici americký lékárník Wilbur Scoville. Jednotky jsou odvozovány podle síly jeho původního cukerného roztoku smíchaného s drcenou papričkou. Mají od 10 tisíc jednotek (druh jalapeño) po 2,2 milionu (druh Carolina Reaper).

Chilli kromě řady pozitivních účinků na organismus vyplavují i hormon štěstí endorfin. „Jakmile člověk spolkne papričku, kapsaicin v těle způsobuje pocit bolesti a pálení. Tělo na to logicky reaguje vyplavením chemie, aby pocity lépe snášelo. Takže konzumace papriky nás nakopává a navozuje i stav štěstí,“ popsal Koudelka.

Budete mít zájem:  Tip na dárek pro ženy s nádorem prsu

„Cílem není uvařit nejpálivější jídlo“ 

Vybrané druhy papriček i jejich účinky budou moct zájemci vyzkoušet již na konci září v pražské restauraci Sia. Tým okolo šéfkuchaře Jiřího Štifta chystá týdenní gastronomický festival zaměřený právě na jídla s chilli.

„Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a jednotivé chutě k sobě dobře ladily,“ říká šéfkuchař Jiří Štift z pražské restaurace Sia. Hostům chce přiblížit jejich specifika a zároveň je naučit, aby si jídla s chilli dokázali vychutnat naplno.

Servírovat se bude celkem pět chodů, každý je přitom zkombinován s jiným druhem pálivé papriky. Hosté si tak mohou vybrat, jestli ochutnají grilované jehněčí hřebínky s nejsilnější papričkou Carolina Reaper, anebo zda dají přednost tuňákové rolce a sashimi ze svatojakubských mušlí s jalapeño chilli pastou.

Kromě nejslabší jalapeño či nejsilnější Carolina Reaper budou moci návštěvníci ochutnat také Chile de Arbol, Habanero Orange nebo Tasmanian Habanero. „Habanero Orange mám hodně rád. Má asi 200 tisíc stupňů Scovilleho jednotek. Pálí relativně hodně, a když na ni nejste zvyklí, může vás rozškytat, ale má velmi výraznou vůni a chuť, a výborně se tak hodí do salátů,“ vysvětlil Štift.

Papričky nezapíjejte pivem ani vodou

Chilli lze využít i ve sladkých jídlech. Z asijské papričky Bhut Jolokia připraví tým kuchařů palačinky z kokosového mléka s exotickým jack fruit, kešu a jogurtovou zmrzlinou.

„Chilli papričky se nejlépe kombinují se sladkou chutí, protože trochu snižuje její pálivost.

Dobře se také kombinují s ovocem – ať už mangem, papájou nebo ananasem, protože pomáhá redukovat pálivost, ale zároveň zvedne intenzitu chuti chilli papričky,“ dodává Štift.

Pálivé papričky je také nejlepší zapíjet ovocnými nebo jogurtovými nápoji, rozhodně ne vodou nebo pivem.

Ačkoliv během gastronomického festivalu hosté ochutnají i papriku zapsanou jako nejpálivější na světě, o svůj život se bát nemusí. Šéfkuchař Štift využívá v jídlech pouze nepatrné množství chilli.

„Nejsem příznivcem toho, dělat jídlo tak, ať pálí, až to s vámi šlehne,“ přesvědčuje. Ti, kteří jsou na pálivé pokrmy trénovaní, si pak do jídla budou moci přidat připravenou pastu z Caroliny Reaper.

Ale pozor, Štift upozorňuje na to, že chilli je zrádné kvůli tomu, že ze začátku tolik nepálí a jeho intenzita nabíhá pomalu. A kolik toho běžný strávník vydrží? „Je to velmi individuální. Někoho pálí už jalapeño. Záleží, jak často chilli jíte. Myslím, že ideální množství je takové, po kterém pořád cítíte chuť jídla a druhý den vám není špatně,“ popisuje šéfkuchař.

Nejlepší papričky jsou pěstované na vlastní zahradě

Vysoké množství silného chilli by mohlo být potenciálně nebezpečné pouze pro lidi, kteří mají problémy se srdcem či dýcháním. „Ale paprika vám nemůže propálit žaludek,“ uvádí Koudelka s tím, že může maximálně způsobit křeče v žaludku či zvracení.

Chilli papričky pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Právě odtud jej pak portugalští a španělští mořeplavci a conquistadoři vyvezli do dalších zemí světa.

„V dnešní době se v Česku nejčastěji setkáte s paprikami dovezenými z velkovýroben z Holandska a Španělska, kde jsou pěstovány hydroponicky,“ sdělil Koudelka s tím, že ale chutnají úplně jinak, než když si ji člověk vypěstuje sám na vlastní zahradě nebo na balkoně.

Chilli papriky – jak pěstovat a sklízet velkou úrodu pálivých plodů

Chilli papriky zahrnují několik tísíc odrůd, co do vzhledu, palu a nároků na pěstování. Chilli papričky, lidově také nazývané “ feferonky “ nebo “ kozí (beraní) rohy “ u druhů podlouhlého tvaru.

Papriky začínají od sladkých přes jemně pálivé až postupně k extrémně pálivým jako třeba Trinidad Scorpion Moruga.

Každý si vybere. Podle barvy,tvaru,chuti,pálivosti, ale i náročnosti na pěstování. Rozmanitost druhů je obrovská.

Základ pro bohatou úrodu je již výběr kvalitních semínek. Zásadní je totiž, aby plody z kterých se semínka berou, byly dostatečně vyzrálé.

Dále je důležité pozvolné sušení semen při pokojových teplotách a následné skladování v temnu a konstantních teplotách.

Pokud už tedy máte kvalitní osivo, tak stačí vyčkat na vhodnou dobu k výsevu. Mimo okrasných druhů za okno, ty se mohou vysévat téměř po celý rok.

Optimální doba pro výsev je od půlky února až do konce března. Záleží totiž na náročnosti druhu. Třeba druh Chinense má dlouhou vegetační dobu. Klíčení, růst i dozrávání plodů je pomalejší než třeba u druhu Annuum a proto je vhodné vyset od půlky února do začátku března. Právě druh Annuum klíčí většinou rychle, růst je svižný a plody po odkvetení dozrávají za cca 60 dní. Pro vysoké procento vyklíčených semen je podstatná teplota a vlhkost. Teplota je optimální v rozmezí 25-32°C a malým kolísáním. Právě teplota určuje jak rychle semínko vyklíčí a je menší šance že shnije. Substrát v kterém klíčíme nesmí být přemokřený, ale spíše vlhký. Vhodné je také semínka před výsevem na 12-24h namočit do vody nebo slabého heřmánkového čaje, který slouží jako desinfekce. Když se objeví klíčky nad povrchem, je potřeba zajistit dostatek světla, přirozeného nebo umělého. Pokud klíčíte ke konci zimy kdy jsou dny ještě krátké a často je zataženo, tak je vhodné přisvicovat umělým zdrojem světla. Jako optimální se jeví zářivkové lineární trubice, nebo LED zdroje s teplotou světla od 5000K do 6500K. Světlo rostliny potřebují po dobu cca 12 hodin denně. Pokud totiž není dostatek světla, tak se vytahují za světlem, mají slabý stonek, patra daleko od sebe a jsou náchylné ke zlomení. Takové rostliny dají i slabší úrodu feferonek. Pokud jsme vysevali hromadně do výsevního substrátu, tak je vhodné rostlinky přepikýrovat (rozsadit) před tím než se objeví první pravé lístky, aby jsme moc nepoškodily kořenový systém. V případě výsevu do rašelinových tablet (JIFFY), kde zpravidla dáváme po jednom semínku, je času na přesazení dost. Rostliny zaléváme střídmě a rozhodně nepřemokřujeme, papriky jsou náchylné na uhnívání kořenů. Střídmé zalévání platí po celou dobu vegetace veškerých paprik.

Pokud rostliny mají 2-3 patra pravých lístků tak nastává vhodná doba k přesazení do větší nádoby (většinou cca 0,5l) do doby než je možné sazenice vysadit na venkovní záhon či foliáku nebo skleníku.

Pro přesazení je většinou vhodný univerzální zahradnický substrát s mírným vyhnojením. Malé sazenice jsou citlivé na přemíru hnojiva a přehnojením si můžete přidělat mnoho komplikací. Opravdu mírně přihnojit lze cca 14 dní před výsadbou na konečné stanoviště Od začátku do konce května, kdy už nehrozí mrazíky, je vhodná doba výsadby na finální stanoviště. Půda by měla být od podzimu, nebo nejpozději časně z jara, vyhnojená koňským nebo kravským hnojem. Samozřejmě lze použít i koupená hnojiva. Pokud byly sazenice pěstovány bez přístupu UV záření, tedy pod umělým osvětlením bez UV spektra nebo za oknem (sklo pohlcuje UV) je vhodné při vysazení zajistit paprikám přistínění Většinou stačí netkaná textilie, ale jistější je stínící síť. Jinak totiž dojde ke spálení a opadu stávajících listů a papričky si budou muset vytvořit nové listy, které jsou už proti silnému slunečnímu svitu odolné. Pokud k tomu dojde, rostlina to přežije, ale mírně se zpozdí v růstu. V průběhu od nasazení prvních květů a plodů začnem mírně přihnojovat. S větším mnostvím chilli lusků je potřeba dávky hnojiv zvyšovat. Pro zdravý vývoj plodů potřebuje rostlina velký přísun živin a minerálů. Především draslíku, vápníku a fosforu. Pokud se začnou na plodech objevovat hnilobné skvrny, jedná se o takzvanou suchou hnilobu. Ta je způsobena špatným příjmem vápníku. Takové plody už nezachráníme, ale pro zlepšení stavu budoucích lusků, je potřeba začít pravidelně hnojit hnojivem na list s obsahem vápníku. Tento stav se také může zlepšit když rostlina vytvoří dostatečně velký kořenový systém a dokáže zajistit lepší příjem vápníku. Většina chilli paprik je v nezralém stavu zelená a při dozrávání přecházejí do konečného zabarvení. Nejčastěji do červené a žluté. Jsou již vyšlechtěny druhy s hnědými, oranžovými, černými a fialovými plody. U některých druhů se může stát že značná část plodů nestihne dozrát do příchodu prvních mrazíků. Zde je výhodou mít chilli rostliny v nádobách. Lze je pak přesunout třeba do garáže, sklepa nebo na chodbu, kde plody dozrají. Otrhané nezralé plody také mohou dozrát doma v teple, ale už to není ono jako na rostlině.

Když jsem zmínil květináče na chilli, podíváme se na optimální velikosti. Pro okrasné druhy stačí do 1,5l.

Rostliny středního vzrůstu, jako třeba Jalapeno, je vhodný květináč o cca 5-10l. Všechny velké a náročné druhy vyžadují minimálně 10l, ale optimálních je alespoň 20l a více. A je tu čas sklízení pálivých plodů našeho snažení 🙂 Plody se mohou sušit, zpracovávat do omáček, salátů atd.

I když si značná část lidí myslí že papriky jsou jednoletky, opak je pravdou. Většina druhů může růst několik let, ale nesmějí zmrznout. Třeba druh Pubecsenc zvaný Rocoto se může dožívat až 15 let.

Konzumace pálivého chilli má celkově pozitivní vliv na zdravotní stav lidského těla. Vyvarovat konzumace by se měli lidé se žalučními potížemi, s alergií na chilli a také lidé s problémy se srdcem. Pokud máte ale kardiovaskulární systém v pořádku, tak právě capsaicin (pálivá látka papriček) zlepšuje jeho stav. A ne jen srdce, udajně zlepšuje i sexuální funkce 🙂

Přeji příjemnou a pálivou chuť, málo škůdců a hodně úrody.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector