Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Vybíráte si doplněk stravy s rybím olejem a jste zmateni celou řadou zkratek, které se u něho objevují? V tom případě jistě uvítáte náš článek, který vám dvě nejčastější zkratky – EPA a DHA objasní. Díky tomu zjistíte, jak si vybrat kvalitní rybí olej pro každodenní užívání.

Co je EPA a DHA a jak souvisí s rybím olejem?

Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA.

Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému.

Teď se ale pojďme podívat, v čem spočívá důležitost jednotlivých kyselin:

  • EPA neboli kyselina eikosapentaenová je nenasycená mastná kyselina, která se v největším množství přirozeně nachází v rybím oleji získaném z tresek, sardinek a makrel. Její hlavní přínos pro tělo spočívá v udržování normální hladiny cholesterolu a triglyceridů, který se ukládá na stěnách cév a může způsobit cévní neprůchodnost. Díky tomu významným způsobem podporuje správnou funkci kardiovaskuláního systému. Její užívání tedy má své výhody po celý život.
  • DHA je zkratka pro kyselinu dokosahexaenovou, která také patří mezi nenasycené mastné kyseliny a bývá nejčastěji součástí rybího oleje. DHA důležitá zejména u dětí, avšak ani u dospělých či seniorů není k zahození. Podporuje správnou funkci mozku resp. paměťi, a je přínosem pro kardiovaskulární systém.

Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.

Je důležitý je vyvážený poměr omega 3 mastných kyselin??

  • Ve spojitosti s omega 3 mastnými kyselinami se také dost často mluví o omega 6 mastných kyselinách, které nejsou pro lidské tělo tolik prospěšné.
  • Proč?
  • Problém není ani tak v jejich podstatě, tak jako v naší západní stravě, která je na omega 6 mastné kyseliny dostatečně bohatá (zdrojem je červené maso, vejce a tučná jídla).

To znamená, že jich máme z běžné stravy dostatek a tak není potřeba je tělu dodávat formou doplňků stravy či jiných přípravků. Někdy jich dokonce vlivem jednostranného a nevyváženého stravování máme nadbytek, což může vést například ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Podle výzkumů poměr u dnešní populace dosahuje 12:1 ve prospěch omega 6 mastných kyselin. Jako správné řešení pro vybalancování tohoto poměru se nabízí větší konzumace ryb a  mořškých plodů nebo potravinových doplňků s rybím tukem.

Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Jak vybrat rybí olej??

Doplněk stravy obsahující rybí tuk vybírejte tak, aby splňoval doporučenou denní dávku – to je minimálně 250 mg EPA a DHA dohromady. Pokud se ve složení setkáte s nižším množstvím, podívejte na dávkování. V závěru možná zjistíte, že pokud budete dodržovat dávkování podle výrobce, získáte z daného doplňku stravy optimální denní množství těchto kyselin.

Velkým plusem také je, pokud doplněk kromě rybího oleje obsahuje ještě vitamin E. Ten totiž zabraňuje nežádoucí oxidaci kyselin EPA a DHA a tím zvyšuje jejich využitelnost pro organismus.

Jak EPA a DHA přispívá organismu??

  • k normální činnosti mozku.
  • k udržení normálního stavu zraku.
  • k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi.
  • k udržení normálního krevního tlaku.
  • k normální činnosti srdce.

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

  1. Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?
  2. Jako kvalitní zdroj rybího tuku vám můžeme doporučit Golden Nature Rybí olej v želatinových kapslích s přidaným vitaminem E a optimálním množstvím EPA a DHA.
  3. Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Řada doplňků stravy Golden Nature přináší unikátní produkt v podobně skvělé kombinace Vitamínu D3, Vitamínu K2 MK-7, Vitamínu E a Omegy 3 s vysokým obsahem EPA a DHA. To vše v denní dávce v jedné želatinové kapsli pro jednodušší užívání.

Důležité omega 3 kyseliny Čechům chybí, pomoci mohou i doplňky stravy

Výsledky nejrůznějších výzkumů hovoří jasně – česká populace nemá dostatek omega 3 kyselin. Proč je to špatně, k čemu vlastně jsou, a kde je vzít? Přinášíme odpovědi i tip na nový doplněk stravy s dobrou vstřebatelností a extra silnou dávkou účinných látek EPA a DHA.

Pojďme nejdřív rozluštit, co vlastně znamenají nejrůznější čísla a zkratky:

Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?Omega 3

  • jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví
  • nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku 
  • omega 3 mastné kyseliny jsou důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte
  • pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy

EPA a DHA

  • eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA)
  • dvě nejvýznamnější a nejpřínosnější z omega 3 kyselin

Nedostatek omega 3 v naší stravě

Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Když už víte, co je co, a proč jsou omega 3 kyseliny důležité, určitě se ptáte, kde je vzít. Ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody.

Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo a možná i proto figuruje Česká republika vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. Jak jsme si už řekli, omega 3 mají vliv na naše srdce i krevní tlak, proto jsou pro nás důležité.

Jenže jíte alespoň dvakrát týdně lososa, makrelu, pstruha, tuňáka nebo pstruha? Pokud ne, velmi pravděpodobně budete mít omega 3 kyselin nedostatek.

Na nedostatečný příjem omega 3 poukazují vědecké výzkumy často. V únoru například přinesl Státní zdravotní ústav informaci o tom, že polovina českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA (více zde). Dokosahexaenová kyselina přitom u těhotných a kojících matek přispívá ke správnému vývoji mozku a očí plodu a kojeného dítěte, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně.

Zmínit můžeme i další dávky, kterých je třeba, aby bylo dosaženo příznivého účinku na činnost mozku a zraku – 250 mg DHA, respektive 250 mg DHA a 250 mg EPA. Taková množství mnohdy z běžné stravy nemáme, zajistit ho ale může také rybí tuk obsažený v doplňcích stravy. Jenže je třeba sledovat nejen jeho množství, ale také kvalitu.

Omega 3 vs. omega 6

Ještě zmíníme jedno nebezpečí, které na nás v běžné stravě číhá. Je to vysoký obsah omega 6 kyselin oproti omega 3. Vzájemný poměr těchto dvou skupin je přitom pro organizmus velmi důležitý.

Čím více omega 6 přijímáme, tím více bychom měli mít i omega 3. Zatímco těch prvních je dostatek, druhých se nám nedostává.

Alespoň ne z běžné stravy, na kterou jsme v Česku zvyklí, a tak poměr může činit klidně 10:1, zatímco ideál je 4:1 až 2:1. I proto je třeba na příjem omega 3 kyselin myslet.

Ryby a mořské plody: Do zdravé stravy prostě patří. Důvodů je hned několik

12.06.2018 | 6556x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava

Vzhledem k blahodárným účinkům látek, které ryby obsahují, by se měly jíst velmi často. Ze všeobecných statistik vychází, že člověk sní za jeden rok průměrně 16 kilogramů ryb. Češi jsou na tom ale o dost hůře, tam to totiž vychází na pouhých 5 kilogramů za rok. Toto skóre by bylo ale dobré zvyšovat. Protože ryby ke zdravému stravování prostě patří.

Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?

Zdravé tuky ve formě omega-3 mastných kyselin, vitamin D, vitamin B12, jód, vápník, fosfor a zinek. Ryby jsou prostě zdravé. A kdo říká, že ne, ten neví, o čem mluví.

Budete mít zájem:  Pozor: kuřata z Německa ohrožují život

Tolik nutričně kvalitních látek, živin a vitaminů se totiž pohromadě jen tak nevidí. Proto vám zařazení ryb a mořských plodů do jídelníčku velmi doporučujeme. Pojďme si společně projít, co všechno ryby obsahují a jaké mají tyto složky vliv na lidské zdraví.
 

CO RYBY OBSAHUJÍ A JAKÝ VLIV MÁ JEJICH KONZUMACE NA LIDSKÉ ZDRAVÍ
 

Omega-3 mastné kyseliny

Jedná se o polynenasycené mastné kyseliny, které lidské tělo potřebuje, ale nedokáže si je samo vyrobit. Proto je nazýváme esenciálními mastnými kyselinami. Podporují správné fungování kardiovaskulárního a nervového systému.

Zahrnují důležité kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které jsou důležité nejen pro vývoj nervové soustavy (mozek, psychomotorický vývoj).

DHA příznivě ovlivňuje funkci mozku a zraku. Omega-3 mastné kyseliny mimo jiné doplňují a vyrovnávají poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami.

Také snižují triacylgyceroly a produkci škodlivého LDL cholesterolu a působí protizánětlivě.
 

Vitamin A

Je nezbytný pro růst, zdravou pleť a dobrou funkci zraku. Potřeba dospělého člověka je 5 mg denně. Ve 100 gramech másla ho může být až 20 mg.

Jeho nedostatek se může projevit šeroslepostí nebo zhoršením zraku. Kromě zraku je vitamin A důležitý i pro řadu dalších funkcí organismu:

  • Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost a zkracuje délku trvání nemocí.
  • Zvyšuje aktivitu bílých krvinek a pomáhá udržet zvlhčené sliznice, což prospívá organismu v boji proti různým infekcím.
  • Přispívá ke zdraví a pružnosti pokožky. Pomáhá předcházet vysoušení a rohovatění pokožky.
  • Snižuje nadbytečnou tvorbu kožního mazu, čímž pomáhá předcházet vzniku akné a nadbytečnému maštění vlasů.
  • Působí jako silný antioxidant, čímž chrání tělo před škodami způsobenými volnými radikály a v důsledku toho pomáhá předcházet některým druhům rakoviny.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, díky čemuž chrání cévy a pomáhá předejít mrtvici.
  • Je nezbytný pro zdravé kosti, což souvisí zejména se zdravým vývojem svalstva u dětí.

Vitamin B12

Patří mezi vitaminy skupiny B. Je rozpustný ve vodě a hraje velkou roli při krvetvorbě. Díky němu mají naše červené krvinky správnou velikost a umí předávat kyslík dalším buňkám. Stejně tak je tento vitamin důležitý pro tvorbu buněčných membrán.

Má zásadní vliv na funkci nervových buněk. Trpíte-li jeho nedostatkem, přenos vzruchů mezi nervovými buňkami se zpomaluje, a tak se zhoršuje emoční zdraví a psychika trpí nevyvážeností. Následně může docházet k depresím a psychickým poruchám.
 

Vitamin D

  • Zajišťuje vstřebávání vápníku, který podporuje stavbu kostí. Je tedy důležitý nejen pro zdravý vývoj kostí u dětí, ale je také jedním z činitelů, který může ovlivnit snížení rizika vzniku osteoporózy.
  • Má komplexní a výrazné účinky na imunitní systém.
  • Aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Hraje tedy klíčovou roli v boji proti infekčním onemocněním, např. respiračním nemocem jako je chřipka apod.
  • Je důležitý také pro udržení zdraví kardiovaskulárního systému. Jeho nedostatek se považuje za nezávislý rizikový faktor některých onemocnění srdce a úmrtí na kardiovaskulární příčinu, píše se na webu ČtiDoma.cz.
  • Na jeho dostatek je potřeba dbát také v těhotenství. „Léčba nízkých hladin vitaminu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti, dále na snížení výskytu některých komplikací jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie,“ uvádí na webu Vitalia.cz MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Více o důležitosti vitaminu D si můžete přečíst v našem článku.

Jód

Jak je známo, jód v našem organismu zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy. Ta produkuje hormony, které regulují metabolismus. Jód je proto velmi důležitý pro naše zdraví, růst a vývoj.

Při nedostatku jódu netvoří štítná žláza tolik hormonů, což se může projevovat plíživě a příznaky mohou naší pozornosti uniknout. Nejčastějšími projevy jsou v tomto případě únava, citlivost na chlad, přibývání na váze, spavost a snížená výkonnost.

Účinky jódu na lidský organismus:

  • Podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy.
  • Zajišťuje správný růst a vývoj všech tkání.
  • Zajišťuje správný vývoj plodu.
  • Zabraňuje předčasnému stárnutí.
  • Přispívá ke kvalitě kůže, vlasů, nehtů a zubů.
  • Zabraňuje ukládání cholesterolu v krvi.
  • Je účinný proti akné.
  • ​Zvyšuje efektivitu myšlení.

Fosfor

Fosfor je nedílnou součástí četných sloučenin, jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo tuky. Kontroluje rovnováhu vápníku ve vnitřním prostředí a hraje určitou roli v mechanismech působení vitamínu D.

Podílí se na formování kostí a krve a je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy. Webový magazín Zdravé zdraví upozorňuje také na to, že fosfor je nejdůležitějším energetickým prvkem nervů, intelektu a pohlavních orgánů.

Vápník

Jedním z velmi důležitých minerálních látek je vápník. Společně s fosforem tvoří naše kosti a zuby. Vápník je navíc nezbytný i pro správnou funkci svalové kontrakce, srážení krve, přenos nervových vzruchů nebo aktivaci enzymů.

Jeho nedostatek může vést u dětí k poruchám růstu a křivici (obzvláště v kombinaci s nedostatkem vitaminu D). U dospělých pak může docházet k možnému urychlení ztráty kostní hmoty a vzniku osteoporózy. V kombinaci s nedostatkem fosforu se pak může objevit i eroze dásní nebo únava.

Zinek

Posiluje obranyschopnosti organismu a je důležitý pro správné fungování metabolismu. U dětí je jeho přísun velmi významný co se týče zdravého vývoje. Důležitý je také při léčbě neplodnosti.

Pomáhá předcházet depresím, vyčerpání a zpomaluje proces stárnutí. Pokud máte zinku nedostatek, může se to projevit právě depresemi, zhoršením nálady a nadměrnou únavou.

Také byste měli zpozornět, pokud se vám často lámou nehty, vypadávají vlasy, máte problémy s pletí, špatně se vám hojí i ten nejmenší škrábanec nebo pokud se vám zhoršuje paměť, zrak či sluch. To všechno mohou být známky toho, že vašemu organismu zinek chybí.

V dospívání může nedostatek zinku navíc způsobit i zpomalení růstu a narušení pohlavního vyzrávání, uvádí web Tajemství zdraví.
 

Kvalitní bílkoviny

Stejně jako jsou ryby zdrojem zdravých tuků ve formě omega-3 mastných kyselin, tak si jejich pravidelnou konzumací můžete zajistit i přísun kvalitních bílkovin. Mimo jiné také na webu BezHladovění.cz se dočtete, že bílkoviny lidské tělo využívá zejména:

  • jako nezbytnou živinu pro tvorbu nových a reparaci starých buněk a tkání
  • pro tvorbu základní stavební struktury všech buněk
  • jako součást regulačních mechanismů (enzymů, hormonů)
  • k obraně organismu (tvorba protilátek)

JAKÉ RYBY JÍST A JAK ČASTO

Už v úvodu článku jsme naznačili, že Češi jsou důkazem toho, že jsme vnitrozemský stát a nemáme takový přísun ryb jako přímořské země. Nicméně to, že jsme zemí rybníků a tradice rybářství je u nás poměrně dobře zakořeněna, to bychom opomíjet neměli. A také na základě toho bychom si měli ryby dopřávat častěji.

Minimálně 2krát týdně

“Ryby jezte 2x týdně,” říká ve videu na stránkách OnaDnes.cz dietoložka, odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. “Pokud se léčíte se srdcem, jezte je 3x týdně,” dodává. 

Další zajímavé video o důležitosti konzumace ryb natočila také specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková. Ta upozorňuje také na to, že je – s ohledem na lidské zásahy do přírody – potřeba dávat pozor na to, jaké ryby konzumovat. Často se bohužel stává, že v rybách se nachází plastová mikrovlákna, těžké kovy a pozůstatky škodlivých pesticidů.

Budete mít zájem:  V noci se pomočuje 15 až 20 procent pětiletých

Menší a mladší ryby. Nejlépe čerstvé

Proto byste měli konzumovat nejlépe menší druhy ryb, mladší kusy a jednotlivé druhy také střídat. Pokud přemýšlíte nad tím, zda koupit rybu v supermarketu nebo si dát raději rybu čerstvou (nejlépe z volného lovu), pak volte tu druhou možnost.

Za NUTRIADAPT doporučujeme určitě lososa, a to hlavně kvůli vysokému podílu omega-3 mastných kyselin. Z českých ryb si pak zdraví pojistíte např. candátem. Kromě toho má chuťově výborné maso (hodně je přirovnáváno ke kuřeti) a minimum kostí. 

Ryby ve velkochovech jsou totiž krmeny pro ně nepřirozenou stravou (podobná situace jako např. u velkochovů drůbeže), což se samozřejmě negativně odráží také na výsledné kvalitě masa a nutričních hodnotách z něho připravených pokrmů.

Slimáková doporučuje ve zmíněném videu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém si můžete přečíst o rybách ještě více zajímavých informací.

Jste chronicky unavení? Potřebujete změnu

Spíte každou noc dostatečně, a přesto se cítíte vyčerpaní? Tato chronická únava má několik příčin.

Pokud vám ale chybí energie, a tak vynecháváte pravidelný běh nebo cvičení jógy, abyste mohli co nejdříve zalehnout, pak je to chyba. Dostáváte se tím do bludného kruhu, protože nadcházející noc budete mít narušený spánek. Fyzická námaha navíc díky svému energizujícímu účinku umožňuje bojovat proti únavě.

„Sport a fyzická aktivita vůbec zlepšují kvalitu spánku a regulují vnitřní biologické hodiny,“ říká neurobioložka Joëlle Adrienová, kterou cituje francouzský deník Le Figaro.

Jste zavalení prací a vynecháváte oběd a místo toho zhltnete nějaký ten sendvič. Jestliže to tak děláte a cítíte, že vám chybí energie, nemusíte hledat více. Spojte zdravou výživu s dobrou životní hygienou.

Vybírejte si potraviny bohaté na hořčík a vlákninu. K obědu si dávejte ryby s nenasycenými mastnými kyselinami omega 3, luštěniny, ovoce a celozrnné potraviny. Večer se najezte jen lehce, abyste usnadnili trávení.

Další příčinou, proč pociťujete stálou únavu, může být nedostatek tekutin. „Soudí se, že tělo denně ztrácí litr a půl vody. Jestliže tuto ztrátu nenahradíme, svaly se snadněji stahují a buněčná výměna nepostupuje dobře, což organismus unavuje,“ vysvětluje lékařka a nutriční poradkyně Nina Cohenová-Koubiová.

Může vám také chybět železo nebo hořčík. Důvody jsou mnohdy nečekané. „Nadměrné popíjení čaje například může zabránit vstřebávání železa. Jeho nedostatek mohou pocítit i ženy, které trpí silnou menstruací.

Kromě únavy může vést nedostatek železa k syndromu neklidných nohou, který narušuje spánek,“ upozorňuje Adrienová. Železo lze doplnit konzumací luštěnin, červeného masa a sušeného ovoce. Únavu a stres může vysvětlovat i nedostatek hořčíku.

Chybějící energii můžete čerpat z hořké čokolády a luštěnin.

Chybí vám energie, protože jste obklopen lidmi, kteří jsou na tom špatně. Distancujte se od zatrpklého kolegy, který si s vámi chce vypít kávu. „Mozek obsahuje takzvané zrcadlové neurony, které napomáhají tomu, že se vedle člověka v plné formě cítíme lépe, ale naopak se cítíme špatně, když jsme obklopeni lidmi, kteří si jen stěžují,“ varuje Cohenová-Koubiová.

Můžete mít rovněž nedostatek vitaminu D, který je v našem těle přítomen, ale aktivuje se jen působením slunce. Právě tento vitamin posiluje náš imunitní systém a udržuje nás ve formě. Biologický rytmus je ovlivňován přirozeným světlem; je tedy normální, že únavu cítíme na podzim a v zimě. Abychom alespoň trochu načerpali vitamin D, dávejme přednost tučným rybám.

Možná také trpíte sezonním poklesem nálady z důvodu postupného ubývání přirozeného světla. Přírodní ultrafialové paprsky stimulují produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí. Na podzim nám ale začnou chybět. Pochmurná nálada většinou začíná v říjnu a stejně jak přišla, tak v březnu i odejde. Jsou však prostředky, jak se splínu bránit, zejména luminoterapie.

Možná také pijete příliš mnoho alkoholu. Jen výjimečně odmítnete sklenku po práci nebo mezi přáteli. Místo mojita si však raději dejte sklenku ovocné šťávy. „Kvalita spánku se přirozeně zhoršuje s věkem, a čím jsme starší, tím jsme citlivější na alkohol. Ten sice pomáhá usnout, ale pak je spánek lehčí a přetrhaný,“ upozorňuje Adrienová.

Chat: RNDr. Vladimír Voda — Sama doma — Česká televize

Martina: „Dobrý den, jsou omega 3 mastně kyseliny nasycené nebo nenasycené? A jaký je vlastně rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými? Děkuji“

RNDr. Vladimír Voda: „Omega3 patří mezi nenasycené mastné kyseliny. Od nasycených se liší chemickou strukturou. Obsahují dvojné chemické vazby, kdežto nasycené obsahují jen vazby jednoduché.“

Petra Záděrová: „Dobrý den pane doktore, je vhodné konzumovat sladkovodní ryby kvůli omega 3 mast.kyselinám? Nebo je nutné jíst jen mořské ryby? jedná se mi hlavně o pstruha a podobné ryby. děkuji za odpvěď. Záděrová Petra“

RNDr. Vladimír Voda: „z hlediska doplněníjsou výhodnější mořské ryby, mají více omega 3 a neobsahují tolik omega 6. Důležitý je totiž poměr mezi omega 3 a omega 6 a ten nám sladkovodní ryby příliš nezlepší“

Miroslav: „Prosím, jakou značku Omega 3 doporučujete?“

RNDr. Vladimír Voda: „Dívejte se na obsah DHA a EPA. čím vyšší, tím lepší. Vysoký obsah těchto látek má vysoce kvalitní přípravek Super omega 3 od firmy Walmark“

Jitka: „Dobrý den, řeším, jaké přípravky pořídit pro mou maminku (63 let). Poradíte? Vůbec se v tom neorientuji, v lékárně je asi 10 přípravků… Děkuji“

RNDr. Vladimír Voda: „Pangasius je sladkovodní ryba, nikoli ryba mořská. Pokud jí dítě v uvedeném věku maso, proč by jej jíst nemohlo, nicméně z hlediska obsahu omega 3 jsou lepší mořské ryby“

Maria: „Dobry den, prosim Vas, chtela bych se zeptat jestli ryba pangasus obsahuje dost omega 3 a jestli je vhodne dat malemu diteti (dcera je 21 mesicu a ma rada moc tu rybu). Dekuji predem za odpoved.“

RNDr. Vladimír Voda: „Pangasius je sladkovodní ryba, nikoli ryba mořská. Pokud jí dítě v uvedeném věku maso, proč by jej jíst nemohlo, nicméně z hlediska obsahu omega 3 jsou lepší mořské ryby“

Marie Pospěchová: „Snižují Omega 3 mastné kyseliny cholesterol?Děkuji za odpověď.“

RNDr. Vladimír Voda: „Ano mohou snížit hladinu celkového cholesterolu a nebezpečného LDL cholesterolu, což bylo prokázáno v klinických studiích“

Marie: „Měl by můj 65ti letý otec doplňovat Omega 3 mastné kyseliny, je-li 15let po infarktu a má vysoký tk a nadváhu?Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „Pro vašeho otce je doplňování Omega 3 nanejvýš vhodné! Doporučuji přípravek Super omega 3“

Majka: „Dobrý den p.dr., jak je to s obsahem omega mastných kyselin ve filé, které dostaneme v našich obchodech. Jde o klasické filé bez obalení, ne žádnou namletou rybu. Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „Filé je pokud vím vyráběno z mořských ryb, zejména tresky, tedy velmi dobrého zdroje omega 3“

Marie Pospěchová: „Ještě, prosím, k tomu cholesterolu. Co naopak zvyšuje ten „hodný“ cholesterol, je-li nízký.Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „přirozeně vyšší pohybová aktivita, také troška alkoholu , ale jen malé množství“

Monika: „Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda jsou na trhu nějaké přípravky s Omega 3 m.kys. pro děti mladší 3 let. popř.zda je dobré tyto přípravky zařazovat ? Dítě prozatím konzumaci ryb odmítá!! Děkuji za odpověď a přeji pěkný zbytek dne.“

RNDr. Vladimír Voda: „Tyto přípravky existují, zeptejte v lékárně se na sirupy obsahující látku DHA. Jsou velmi vhodné pro rozvoj nervové soustavy , inteligence, pozornosti a kognitivních funkcí dítěte.“

Budete mít zájem:  Svědění V Uších Alergie?

švédová: „Zdravím z Brna,mám dotaz je-li možné jet do Prahy na operaci protože v Brně operaci odmítám mám výhřež plotýnek a jsem rok po úrazu neprokrvují se mi svaly mám velké bolesti.Děkuji za odpověď“

RNDr. Vladimír Voda: „ta otázka není adresována mně , já mluvím o omega 3 kys. Naproti pan doktor, neznám jeho jméno“

Martin: „Která mořská ryba obsahuje nejvíce omega 3 kyselin?Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „Obsahy se neliší dramaticky a záleží také na ročním období, kdy se ryba loví. nemám zde na místě přímo obsahy v jednotlivých rybách, nejčastěji jsem slyšel o lososu“

Iva: „Manžel je alergik, pomáhají omega 3 mastné kyseliny i u alergií, ekzémů, astma? Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „Pokud vím, byl v klinických studiích byl prokázán efekt u ekzémů. Vhodné jsou i při jiných alergiích díky svému protizánětlivému účinku“

Petra Záděrová: „Je totéž omega 3 mastné kyseliny a rybí tuk?“

RNDr. Vladimír Voda: „Nejsou rybí olej obsahuje i jiné tuky.Rybí tuk obsahuje omega 3 v určitém množstí. Běžné rybí oleje obsahují v 1000 mg kolem 180 mg EPA a 120 mg DHA. Existují koncentrovanější přípravky jako Super omega 3 obsahující 300 mg EPA a 200 mg DHA v 1000 mg oleje“

Petra: „Dobrý den pane doktore, užívala jsem od prvního dne těhotenství až do porodu DHA a EPA m.kyseliny..myslíte, že jsem nějak zvlášť dobře ovlivnila jeho vývoj? Děkuji za vaši odpověď“

RNDr. Vladimír Voda: „Stoprocentně jste udělala velmi dobře pro vývoj nervového systému a kognitivních funkcí vašeho dítěte! Při nedostatku DHA v těhotenství může být dítě hyperaktivní, nesoustředěné a opožděné ve vývoji“

Vlasta Dřímalová: „Dotaz na pana doktora Vodu – užívám Maxicor, má paní doktorka mně říkala, že cholesterol nesnižuje, ale zabraňuje jeho usedání na stěně cév. Tak jak to tedy je? A kdy je nejlepší jej užívat, je nutné při jídle nebo až po jídle. Děkuji. Divačka z Břeclavi.“

RNDr. Vladimír Voda: „Záleží na dávce konkrétně pro vás. Paní doktorka vycházela zřejmě z faktu, že snížení chlesterolu nemusí být tak výrazné jako v případě některých léků, někdy bývá zanedbatelné. Ve studích je uváděno snížení o 12-17 procent. Pokud vám přípravek nesníží chlesterol, to neznamená, že nepůsobí příznivě. Důležité je to, že se cholesterol neusazuje na cévách“

Iveta: „Jsou omega 3 kyseliny vhodné pro těhotné? Díky za odpověď.“

RNDr. Vladimír Voda: „Velmi vhodné! doporučuji přípravek Pregnium, koukněte na web“

KaŇová: „Dotaz na pana doktora Vodu – užívám Maxicor, má paní doktorka mně říkala, že cholesterol nesnižuje, ale zabraňuje jeho usedání na stěně cév. Tak jak to tedy je? A kdy je nejlepší jej užívat, je nutné při jídle nebo až po jídle. Děkuji. Divačka z Břeclavi.“

RNDr. Vladimír Voda: „Cholesterol nemusí být snížen výrazně, záleží na dávce. Důležitý je ten efekt zabránění usazování chol. v cévách. Lépe užívat při jídle, tuky zvyšují vstřebávání omega 3“

Lenka Danielová: „dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat,jaký přípravek by jste mi doporučil pro hyperaktivního syna 5let.děkuji za odpověď !“

RNDr. Vladimír Voda: „přípravek Hvězdíci, najdete jej v lékárně“

MAJKA: „KDE KOUPÍM KVALITNÍ OMEGA 3? PROSÍMNÁZEV FIRMY, KTERÁ TO VYRÁBÍ. DÍKY.“

RNDr. Vladimír Voda: „např. firma Walmark, zejména přípravek Superomega 3 , je spousta dalších, doporučí vám v lékárně“

Anežka Brydláková: „Pěkný den, je něco pravdy na tom, že konzumace omega 3 mastných kyselin v těhotenství a raném dětství může přispívat ke zvyšování inteligence? V jaké formě se malým dětem podávají? Přecházejí do mateřského mléka? Předem díky za odpověď“

RNDr. Vladimír Voda: „na první dotaz ANO, podávají se ve formě sirupů obsahujících DHA nebo od 3 let ochuc. tobolek, např. přípravek Hvězdíci, do mléka pokud vím přecházejí“

Jitka podruhé – spletl jste si otázku… Prosím.: „Dobrý den, řeším, jaké přípravky pořídit pro mou maminku (63 let). Poradíte? Vůbec se v tom neorientuji, v lékárně je asi 10 přípravků… Děkuji“

RNDr. Vladimír Voda: „promiňte, překlikl jsem se. Doporučuji Super omega 3 od Walmarku s vyšším obsahem EPA a DHA, stačí 1 tobolka denně“

andrea: „amám ještě prosím dotaz, doporučil byste 5 letému dítěti se zjištěným vyšším cholesterolem nějaké potravinové doplňky třeba hodně zmiňovaný Emulips?“

RNDr. Vladimír Voda: „Potravinové doplňky, proč ne? např. přípravek Hvězdíci. O snížení cholesterolu se ale určitě poraďte s lékařem“

Helen: „Dobrý den, prosím Vás syn je alergik na ryby a nikdo mi neumí říci zda může Omega3 když jsou též z ryb, ani obvodní lékař ani alergolog.

Syn má ošklivou alergii která nesvědí, ale trvá po požití 3-4 týdny.

Opravdu se neosype-nepomohou mu ani kortikoidy ani calcium do žíly, vždy čekáme až to odezní a nechci riskovat opět tuto hroznou reakci, kterou nikdo nikdy prý neviděl.Děkuji za odpověď Helen“

RNDr. Vladimír Voda: „Podle mého názoru by alergizující složky obsažené v rybách jako histamin měly být odstraněny postupem rafinace rybího oleje, který se vyrábí tak, že se na rybí hmotu působí horkou párou a ta se pak destiluje. V každém případě je zde riziko alergie mnohem nižší….

, ale na tuto otázku vám zřejmě nikdo neodpoví, protože to nebylo zkoumáno. Pokud nechcete nic riskovat, můžete mu zkusit podat přípravek Pregnium – je sice pro těhotné ženy, ale obsahuje DHA z mořské řasy, nikoli z ryb. Jinak doporučuji rostlinné zdroje – např.

Floru, kterou namažete na chleba“

andrea: „dobrý den, pane doktore, 5 leté dceři byl zjištěný velký cholesterol, čekáme ještě na další výsledky, máme vitamíny na játra, co byste nám doporučil na snížení cholesterolu. a mohou margaríny užívat již 1,5 leté děti? díky“

RNDr. Vladimír Voda: „Určitě poradí lékař, který zná anamnézu detailně. Jako doplňěk je vhodný např. přípravek Hvězdíci obsahující DHA pro pětiletou dceru, pro mladší 3 let existují sirupy. U potravin a potravinových doplňků nečekejte zázraky co do snížení cholesterolu, pokud je vysoký.“

romana: „dobry den na co je omega 3 mastne kyseliny dobre dekuji za odpoved“

RNDr. Vladimír Voda: „prevence infarktu, cévních mozkových příhod, pro rozvoj nervového systému dětí, pro udržení koncentrace a paměti u dospělých a seniorů, podpora imunity, příznivé na klouby, u depresí, na kožní problémy jako ekzémy“

Gustav z Třince: „Omega 3 a dna Po trojitém bypasu trpím fibrilaci síní a proto jsem začal užívat Omega Marine Forte, které má obsahovat Omega 3. Po asi 5 dnech užívání preparátu se objevily na palcích v nohou dnové příznaky (mravenčení). Vyvolává Omega 3 dnu? Ryby mohu konzumovat také jen omezeně.Děkuji.“

RNDr. Vladimír Voda: „Dobrý den, pokud vím, Omega 3 by neměly zvyšovat riziko dny“

Manová: „Dobrý den,v jakých potravinách se vyskytují Omega 3 mastné kyseliny?Jsou to jen ryby a tuky nebo jsou i v něčěm jiném?Děkuji“

RNDr. Vladimír Voda: „ryby mořské – treska, tuňák, losos, halibut, ne panga ta je sladkovodní, rostlinné zdroje ořechy a jakákoli semena, zelenina“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector