Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

Superfood neboli superpotravina je potravina extrémně bohatá na množství vitamínů a minerálů. Červená řepa takovým superfoods je.

Třebaže v poslední době známe mnohá superfoods především z dalekých krajin, je dobré nezapomínat na ta naše vlastní, která nám rostou doslova za humny (nebo dokonce na vlastních zahrádkách).

Mnoho z nás si pamatuje červenou řepu v nevábné podobě salátu ve školní jídelně, kdy opravdu nehrozilo, že bychom si ji zamilovali (čest vyjímkám). Je proto načase řepu rehabilitovat. Co je tedy na červené řepě tak speciálního?

výživné látky a benefity této „superkořenové zeleniny“ 

Vitamíny a minerály nás udržují zdravé a fit, chrání naše tělo před negativními vlivy a toxiny. To se týká přesně i červené řepy. Betain a kyselina listová ochraňují a posilují játra a žlučník.

Játra chrání proti ztučnění, žlučovody udržují v kondici, takže se z těla dokážou vylučovat snadněji toxiny. Betain i kyselina listová také pomáhají snižovat úroveň homocysteinu a tím pomáhat chránit před mrtvicí nebo infarktem.

S vysokou úrovní homocysteinu se spojuje třeba i Alzheimer nebo Parkinson. Přidáním červené řepy do našeho jídelníčku můžeme své zdraví podpořit v mnoha směrech. 

Není to však jen betain či kyselina listová, kdo udržuje metabolismus a zdravé buňky – řepa také obsahuje draslík a železo, dále vitamín A, který chrání naši mukózní membránu (vylučuje mj. důležitý hlen), díky čemuž se i naše pleť zdá pevnější a zdravější. Silně také podporuje celý imunitní systém, který tvoří základ pevného zdraví a šťastného života bez nemocí. 

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

Co ještě je v řepě?

K výše zmíněnému obsahu živin obsahuje řepa ještě velké množství vody, kolem 87 %, dále 8 % karbohydrátů a 3 % vlákniny. 100 g obsahuje pouze 42 kalorií a pouze 0,1 gramu tuku.

Červenou barvu má řepa z již zmíněné látky zvané betain. Možná vás překvapí, že tento přírodní kolorant můžeme najít též pod zkratkou E162, kdy se používá v potravinářství jako barvivo, například do jahodových zmrzlin. 

Stejně jako s ostatním ovocem a zeleninou, důležité výživné látky se z řepy ztrácejí v procesu zahřívání a je proto dobré ji jíst především zasyrova.

Někdy lidé vyhazují zelené listy a soustředí se jen na kořen, což je škoda, protože listy také obsahují výživné látky jako třeba antioxidanty, B6 či zinek, a je proto škoda je hodit do kompostu.

A když zvolíte BIO kvalitu, uděláte tím dvojnásob dlouhý krok na cestě ke svému zdraví a zdraví krajiny a planety. 

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

  • lifebar červená řepa bio raw

kde najdete červenou řepu v produktech lifefood?

V Lifefoodu řepu milujeme! A najdete ji v poměrně neotřelých kombinacích. Věnovali jsme jí jednu energetickou tyčinku Lifebar a potom skvělé chipsy.

Tyčinka Lifebar červená řepa je stejně jako všechny naše produkty především šetrně sušena a vytvořena z 100 % BIO a raw ingrediencí. Kromě řepy obsahuje mj. datle, rozinky a slunečnicová semínka. Datle tyčinku příjemně oslazují, slunečnice dodává spoustu vitamínů – B1, B2, B6 či vitamín A, a kromě nich i podporuje náš metabolismus a trávení. 

Lifebar se hodí jako skvělá svačina. Ovšem když je chuť zamlsat si něčeho slanějšího, jsou tu výborné řepné chipsy, takový skvělý slaný snack. Od průmyslově vyráběných se naše chipsy liší v mnoha ohledech, z nichž jeden je naprosto klíčový – naše chipsy se neválejí v litrech tuku.

Naopak, pomalu je sušíme za nízkých teplot a dokážeme to tak dobře, že nepoznáte, že nejsou smažené. Tak vám budou chutnat. Před sušením je marinujeme v sofistikované sladko-slané kombinaci založené na hořčici a hořčičných semínkách, ořechách a rozinkách.

To zní zajímavě, že? Také nám trvalo, než jsme na tu správnou kombinaci přišli a teď je z ní téměř naše rodinné stříbro! Tyto chipsy mají kromě naprosto zdravého obsahu ještě další výhodu – díky poctivosti chutě i surovin vám stačí pár soust a chuťe na mlsání jsou zažehnané.

Kdo chce ovšem pokračovat, může tak činit bez jakéhokoliv pocitu výčitek.

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

ještě něco navíc – obsah antioxidantů v lifebaru

Dodáváme vám jen to nejlepší a nejpoctivější jídlo. A chceme to mít potvrzené! Naše produkty jako jedni z mála skutečně necháváme testovat v profesionálních laboratořích na obsahy živin. Tentokrát jsme se zaměřili na antioxidanty a podrobili náš řepový Lifebar sérii testů.

Dopadl výborně! V těchto standardizovaných testech ORAC dosáhl jeden řepný Lifebar hodnoty 4800 jednotek antioxidační aktivity. Pro přehlednost: podle amerického ministerstva zemědělství dosahuje běžná lidská strava hodnot maximálně 1200 jednotek, přičemž pro zdravé fungování organismu se doporučuje 3000-5000 jednotek.

Jednoduchým výpočtem vidíme, že jediný Lifebar je tak nabitý živinami, že stačí, aby pokryl naši denní dávku antioxidantů.

Podobně skvělé výsledky dosahují další testované tyčinky, např. Lifebar Superfoods acai s banánem BIO RAW, nebo Lifebar Superfoods s macou a baobabem BIO RAW, a další. 

Červená řepa pro zdraví a vitalitu

Budeme se opakovat, ale je zkrátka dobře, že na českých zahrádkách můžeme najít tak všestranně hodnotnou zeleninu. A když ne na vlastních zahrádkách, tak alespoň v příjemné formě tyčinek nebo chipsů od nás z Lifefoodu. A kromě toho všeho je řepa prostě krásná. Také se kocháte jejím průřezem, který je vpravdě úplné umělecké dílo? Přejeme vám doboru chuť s řepou!

  • Zdroj:
  • Zentrum der Gesundheit
  • Veganblatt
  • Eat move feel
  • Essen und Trinken

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

  • lifebar červená řepa bio raw

7 důvodů, proč zařadit do svého jídelníčku červenou řepu

Červená řepa má silné protizánětlivé účinky. Tyto účinky jí propůjčuje betain – bílkovina, která chrání naše buňky a působí protizánětlivě. Protizánětlivé účinky červené řepy jsou vítaným přínosem pro všechny naše vnitřní orgány.

Vědecké výzkumy odhalily schopnost betainu snižovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny, jejíž vyšší množství v našem těle je spojováno s nemocemi srdce, cév i se zrychlováním procesu stárnutí.

2. Snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění

Pigment betacyanin dodává červené řepě nejen temně rudou barvu. Dodává jí také velkou schopnost bojovat proti rakovině. Červená řepa je proto osvědčeným prostředkem při prevenci i léčbě nádorových onemocnění.

Další látkou, která dodává červené řepě schopnost ničit rakovinné buňky, je bílkovina betain, která má silné protizánětlivé účinky a která působí také jako silné přírodní cytostatikum.

Protirakovinnými účinky disponuje šťáva z červené řepy a syrová červená řepa. Léčivé účinky vařené červené řepy jsou mnohem slabší.

Pro prevenci rakoviny je doporučováno pití jedné sklenice šťávy z červené řepy alespoň jednou týdně. Jako prevence je vhodná také konzumace červené řepy v syrovém stavu. Při léčbě rakoviny často alternativní léčebné kúry obsahují pití 100 ml šťávy z červené řepy třikrát denně.

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

3. Podporuje detoxikaci těla a posiluje imunitní systém

Červená řepa bývá součástí některých detoxikačních kúr. Má totiž schopnost čistit krev, játra i střeva. Látky obsažené v červené řepě dokáží neutralizovat a odstraňovat jedovaté a pro tělo toxické látky.

Silné detoxikační účinky červené řepy se pozitivně odrazí na našem zdraví i na kvalitě naší pokožky. Látky obsažené v červené řepě zpomalují také proces stárnutí.

Při detoxikaci pomáhá i vařená červená řepa, avšak syrová červená řepa a šťáva z ní mají mnohem silnější detoxikační účinky. Vypití jedné sklenice šťávy z červené řepy pročistí naše střeva. Kdo má rád sladkou chuť, může doplnit šťávu z červené řepy šťávou z jablek.

Červená řepa je rovněž bohatým zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, které ničí volné radikály a posilují náš imunitní systém.

4. Pomáhá při hubnutí

Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny dělá z červené řepy spojence všech, kteří bojují s nadbytečnými kily. Vláknina obsažená v červené řepě zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž pomáhá hubnout. Kromě toho červená řepa dokáže udržovat stálou hladinu glukózy v krvi, což ocení nejen diabetici.

Stálá hladina glukózy v krvi zabraňuje nezvladatelnému hladu a potřebě jídla bohatého na sacharidy, a tím i tloustnutí. Salát z vařené červené řepy by neměl chybět v jídelníčku těch, kteří chtějí zhubnout.

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

5. Pomáhá proti anémii

V červené řepě najdeme také vysoký obsah kyseliny listové a železa, látek, jejichž nedostatek se projevuje anémií. Obě tyto látky jsou nezbytné pro správnou funkci červených krvinek.     

Nejvíce kyseliny listové a železa je obsaženo v syrové červené řepě a šťávě z ní. Vařená červená řepa sice také obsahuje kyselinu listovou a železo. Obsahuje však zhruba poloviční množství těchto látek.

6. Chrání nás před nemocemi srdce a cév

Jedna sklenice šťávy z červené řepy pomáhá také snížit vysoký krevní tlak a předejít infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě. V červené řepě se totiž vyskytují dusičnany, které se v těle vlivem biochemických reakcí mění na oxid dusnatý.

Oxid dusnatý uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž zlepšuje průtok krve, normalizuje krevní tlak a také zvyšuje přítomnost kyslíku v krvi.

Pro zdravé srdce i cévy je rovněž přínosem vysoký obsah draslíku a křemíku v červené řepě. Draslík je doporučován při nadbytku sodíku. Má totiž opačné účinky než sodík, jehož vyšší množství zvyšuje krevní tlak i riziko nemocí srdce a cév.

Draslík spolu s křemíkem má také příznivý dopad na pružnosti cév.

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

7. Zvyšuje fyzickou i psychickou kondici

Mnozí lidé ve snaze zahnat únavu a získat vyšší kondici sahají po energy drincích nebo po nápojích s obsahem kofeinu. Vaši fyzickou i psychickou kondici zvýší látky obsažené v červené řepě. A to bez kofeinu a dalších stimulantů.

Sklenice šťávy z červené řepy zvýší vaši fyzickou kondici natolik, že budete schopni cvičit až o 16 % déle než obvykle. Červená řepa totiž zvýší množství kyslíku v krvi, což podpoří činnost svalů i mozku. Červená řepa je zdravou podporou těla během fyzického výkonu.

Látky obsažené v červené řepě stimulují také mozkovou činnost, čímž zvyšují rozumové schopnosti i funkci paměti. Spolu s každodenním cvičením mozku se červená řepa může stát prostředkem prevence proti demenci.

Budete mít zájem:  Jak na deprese bez antidepresiv? Zkuste tyto bylinky i další naše tipy…

Červená řepa – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci a nemoci řepy

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Doma si ale vypěstujeme i různé druhy, dnes se dají koupit semínka řepy žluté, bíle pruhované, kulaté, podlouhlé a nebo třeba „baby beet“, které vyrostou do velikosti větších ředkviček a můžeme je rovnou zavařovat.

Účinky rostliny:

Obsahuje poměrně málo vitamínů, zato ale neuvěřitelné množství minerálních látek – hodně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku, zinku a menši množství dalších prvků.

Je to úžasný detoxikační prostředek, čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, je vhodná při ozařování a chemoterapii, dně, revmatismu, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech.

Regeneruje játra poničená drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence. Její účinek je tak razantní, že se mohou zpočátku objevit i bolesti hlavy, rýma nebo pálení kůže, to je ovšem pouze důsledek důkladné očisty a příznaky časem samy odezní.

Zlepšuje krvetvorbu, léčí anémii.

Regeneruje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje cholesterol a je vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako je srdeční ischémie, vysoký tlak, křečové žíly, hemoroidy, arterioskleróza.

V těhotenství a před početím nám zaručí budoucí zdraví dítěte, dodává potřebnou výživu a chrání před vrozenými vadami plodu.

Hlavní léčebné využití je ale při rakovině – nejen že preventivně chrání tělo před devastací způsobenou chemoterapií a radioterapií, ale má i přímý vliv na zmenšování některých nádorů.

  • Čerstvá šťáva z červené řepy – řepu odšťavíme na odšťavovači, pijeme 200 ml 2x denně nalačno (15 minut před snídaní a obědem), můžeme ji smíchat s 300 ml mrkvové šťávy, protože nemá zrovna nejlepší chuť. Nemícháme ale s ovocnými šťávami, pouze se zeleninovými.
  • Prášek z červené řepy – čerstvě sklizenou řepu oloupeme, nastrouháme, usušíme a rozemeleme na prášek. Užíváme 10 g 2x denně nalačno, ráno a odpoledne jako náhradu čerstvé šťávy. Polévková lžíce prášku smíchaná s medem na hustou kasičku 3x denne léčí žaludeční vředy. Prášek můžeme přidávat i do nápojů a dalších potravin k obarvení na červeno. Pokud ho přidáme do stravy psům a kočkám, budou mít hustější a lesklejší srst a zvýší se jejich celková vitalita.

Dostupnost řepy

Za daleko větší výhodu ale považuji to, že červená řepa není zrovna oblíbenou plodinou na polích, protože je laciná a farmářům se ji moc nevyplatí pěstovat.

A pokud ano, sklidí ji až v listopadu a rovnou ji prodají, takže pokud nemáme sklep a nepořídíme si rovnou několik desítek kilo do zásoby, přes zimu a na jaře ji prostě v dostatečné kvalitě nedostaneme.

Na zahrádce můžeme průběžně sklízet už od července, protože mladé menší bulvičky jsou nejlepší a nejchutnější a tím si řepnou sezónu prodloužíme na podstatnou část roku. A že se to vyplatí – řepa je jednou z nejléčivějších potravin, kterou znám, doporučují ji dokonce i mnozí lékaři, a to už je co říct.

A co je na tom nejlepší, nemusí se jíst syrová, léčivé účinky má i vařená nebo naložená na kyselo s křenem, takže se můžeme léčit a přitom si ještě pochutnat! Vaří se ale docela dlouho, tak 1-1,5 hodiny. Dobu varu můžeme podstatně zkrátit, pokud ji připravíme v tlakovém hrnci.

Oblíbenost řepy a kulinářské využití v kuchyni

Lidé se obvykle dělí na dvě kategorie – ti první se ošklíbají sotva o ní slyší a jaktěživi by ji do pusy nestrčili, ti druzí ji milují a těší se celý rok na řepnou sezónu.

K těm druhým patří i všichni Rusové a Ukrajinci, kteří ji spolu s kyselým zelím baští celou zimu, ať již pečenou, v salátech nebo oblíbeném boršči. Typický ukrajinský salát, který nesmí chybět na žádném novoročním stole, připravíme z červené řepy, brambor a mrkve.

Vše uvaříme zvlášť, protože každá zelenina ma jinou dobu vaření, oloupeme, nastrouháme, přidáme nadrobno pokrájený slanečkový salát a vmícháme majonézu.

Je to opravdu vynikající pochoutka, v originále se dokonce připravuje po vrstvách, aby působila dekorativně na slavnostním stole.

Na velký tác se skládá postupně vrstva červené řepy, slanečků, žlutých brambor a oranžové mrkve, každá vrstva se pomaže trochou majonézy a nechá se v chladnu nejméně 12 hodin odležet, aby se dobře spojily chutě.

Výborná je ale i pečená – syrovou oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do zapékací misky vymazané olivovým olejem, přidáme kmín, tymián, sůl a pepř, pod pokličkou pečeme do měkká.

Nakonec přidáme balkánský sýr, promícháme a necháme ještě dopéct. Je to vynikající příloha k masu s brambory, ale dá se to jíst i samotné jako salát, teplé i studené.

A nebo rovnou zapečeme s brambory – vrstvu brambor, vrstvu rajčat (dle sezóny čerstvých nebo sušených v nálevu), plátky česneku, vrstvu řepy, sůl, pepř, rozmarýn, pečeme pod pokličkou hodinu, poté dopečeme se strouhaným sýrem bez pokličky.

Nastrouhanou vařenou řepu můžeme smíchat i s česnekem nebo křenem, doplnit majonézou nebo pomazánkovým máslem, dochutíme pouze solí a pažitkou nebo naťovou cibulkou a mažeme na chléb jako pomazánku. Vynikající je i polévka z různých druhů zeleniny a strouhané řepy doplněná kysanou smetanou a pikantní klobásou, případně vařeným hovězím masem (čili něco jako boršč).

Řepu můžeme i nasušit, pokud ji nakrájíme na tenké plátky a usušíme v sušičce nebo na plechu na topení, můžeme ji klidně chroupat místo brambůrků. Kdo má rád pikantnější chuť, může plátky před sušením i osolit a okořenit.

Mladé listy jsou také léčivé, obsahují kromě minerálních látek dokonce více vitamínů než kořen, hodí se do salátů, polévek nebo dušené jako špenát.

Pěstování červené řepy:

Vyséváme ji až po květnových mrazících, je velmi citlivá na mráz. Pokud chceme urychlit vzcházení, můžeme semínka předem namočit na 24 hodin do teplé vody nebo heřmánkového nálevu, klíčí podstatně lépe a dříve.

Pokud bychom zaseli dříve a úrodu nezničily mrazíky, stejně bychom si nepomohli, protože ranné výsevy často vybíhají do květu a bulvy bývají malé a dřevnaté.Vyséváme do „hnízd“ po 2 klubíčkách se semeny, když rostlinky vzejdou, necháme pouze jednu, nejlépe tu, co má nejtmavší barvu.

Pokud ji budeme sklízet průběžně (protrhávat), můžeme nechat i menší rozestupy mezi rostlinami. Zálivku nepotřebuje, pouze v hodně parném a suchém létě. Přímé hnojení nesnáší, můžeme ji občas zalít kopřivovou jíchou, ale pokud máme dobře připravenou půdu, není třeba hnojit vůbec.

Dobré jí dělá nastýlka z posekané trávy, která nám ulehčí od pletí, drží v půdě vlhkost a postupným rozkladem dodá i potřebnou výživu.

Sklízí se průběžně od července pro běžnou potřebu, na uskladnění v říjnu před příchodem mrazů. Po sklizni očistíme od zeminy a neokrajujeme ani kořen, ani listy, abychom ji neporanili (listy pouze odkroutíme, kořen ponecháme). Skladuje se ve sklepě nejlépe v bedýnce s vlhkým pískem, protože volně ložená vysychá.

Vhodní sousedé:

Velmi dobře si rozumí s kořenovou zeleninou – mrkev, petržel, pastiňák, nikoli však celer. Vhodní sousedé jsou i okurky a kedluben, saláty všeho druhu, česnek, cibule, kopr a kmín.

Nevhodní sousedé:

Nesnáší se s jahodami, protože nemá ráda kyselou půdu. Špatně roste ve společnosti zeleniny, která má podobné národy na půdu, což je špenát, čtyřboč a mangold.

Nedělá jí dobře ani společnost brambor a rajčat, nesázíme ji ani další rok na záhony, kde rostly brambory a rajčata. Jako předplodinu nesnáší pórek, ale kupodivu jí nevadí cibule, i když jsou to příbuzné rostliny.

Také špenát, který je prospěšný většině zeleniny řepa nemá ráda, nesázíme ji tedy na záhony, kde špenát rostl jako předplodina, ani na záhony, které jsme osadili špenátem na podzim.

Škůdci a nemoci řepy:

Škůdci a nemocemi prakticky netrpí, v dobře připravené půdě je to naprosto zdravá plodina. Jako škůdce se uvádí „skvrnatička řepná“, která způsobuje šedobílé skvrny na listech.

Pokud ale nepěstujeme stále na stejném stanovišti, máme dobrou kvalitu půdy a nepřelíváme, nemusíme se nemoci bát.

Stejně proti ní kromě prevence není žádná ochrana, doporučuje se pouze odstranit napadené listy.

Červená řepa umí porazit rakovinu

Červená řepa a zdraví – ochrání vás před nemocemi – co všechno umí?

Jonathan Landsman

Červená řepa je již dlouho známa jako zdravý zdroj živin, ale až dnes nám vědecké důkazy poskytují jistotu, že je také přírodním lékem proti rakovině.

„Chemoterapie červenou řepou“ se na základě současného vědeckého výzkumu stala metodou, kdy bylo dosaženo remise u pacientů s rakovinou (návrat k původnímu fungování pacienta před vypuknutím nemoci), kterým byl podáván koncentrovaný výtažek z kořene červené řepy.

Tato kořenová zelenina dobře známá svou červenou barvou je již odedávna uznávána jako přírodní zdroj železa, stejně jako draslíku, fosforu, vápníku, síry, hořčíku, jódu a mnoha dalších stopových prvků. Avšak díky vzájemným kombinacím a koncentracím těchto složek se dnes červená řepa ukazuje být významným prostředkem při prevenci i léčbě rakoviny.

Vědecké důkazy dokládají léčebné schopnosti červené řepy

Autorem jedné z nejčastěji citovaných studií o protirakovinných účincích červené řepy je maďarský vědec Dr. Alexander Ferenczi. Ten koncem 50.

let minulého století dosáhl překvapujících výsledků remise u pacientů s rakovinou, když jim předepsal dietu, založenou pouze na syrové červené řepě.

Až o desítky let později byla jeho práce publikována v The Australian International Clinical Nutrition Review.

V jednom z takovýchto doložených případů byl 50-letý muž s rakovinou plic léčen dietou podle Dr. Ferencziho. Již v průběhu šesti týdnů se jeho nádor ztratil a za další čtyři měsíce tento muž nabral zpět svoji ztracenou váhu a výsledky jeho krevních testů dokládaly jeho vyléčení.

V rámci jiné studie byl sledován pacient s rakovinou prostaty a pacientka s rakovinou dělohy. Při přijímání do nemocnice měli oba stejnou váhu. Muž měl pak předepsanou řepnou léčivou dietu, ale u ženy lékař tuto léčbu nedoporučil.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Žlučník?

Ačkoliv byl muž upoután na lůžko a bylo nutné mu zavést cévku, už po prvním měsíci začal chodit a katetr mu byl odstraněn. Jeho váha se mu začala vracet.

V případě ženy docházelo k dalším váhovým úbytkům a po třech měsících již mezi nimi byl rozdíl vyšší než 23 liber (libra = 0,454 kg).

Skutečnost, že jiné potraviny bohaté na železo nemají podobný léčivý účinek, by mohla vést k předpokladu, že tajemství, proč červená řepa léčí rakovinu, spočívá v její červené barvě. Dr Ferenczi spolu se svým spolupracovníkem Dr. S. Schmidtem vyjádřili domněnku, že rozhodující jsou v tomto ohledu stopová množství rubidia a césia.

Tito vědci také jako první přišli s názorem, že lidské tělo má schopnost vstřebávání železa hlavně z červené řepy a mnohem méně z ostatních potravin, jež jsou rovněž bohaté na železo. Zdůvodňovali to přítomností katalyzátorů v řepě, které zprostředkovávají snadné vstřebávání železa.

Nejlepší způsob konzumace červené řepy pro léčbu rakoviny

Jelikož je červená řepa prospěšnou zeleninou při léčbě rakoviny, je nejvýhodnější pít její šťávu, přičemž se nemusíte vůbec obávat škodlivého působení v případě nadměrné spotřeby.

Pro léčbu rakoviny je nejlépe užívat červenou řepu v co nejkoncentrovanější podobě.

Kořen červené řepy je v prodeji v mnoha různých formách, přičemž je to nejčastěji prášek a lze jej koupit ve většině prodejen se zdravou výživou.

Pro zvýšení odolnosti proti rakovině se doporučuje denně jedna polévková lžíce tohoto prášku rozpuštěná ve sklenici vody nebo džusu a vypitá ráno těsně před snídaní. Pro nemocné rakovinou je doporučováno užívat až trojnásobné množství. V každém případě je ale potřeba vždy při požití této koncentrované podoby zařadit nějaké jídlo, prášek z červené řepy by neměl být konzumován na lačno!

Upozornění: neužívejte najednou příliš velké množství koncentrované červené řepy, která velmi rychle ničí rakovinné buňky. Zvláště opatrní musí být pacienti, kteří se již léčí na rakovinu a měli by spolupracovat s kvalifikovaným léčitelem.

Důsledkem totiž může být příliš velké množství uvolňovaných toxinů, které musí tělo vylučovat. Někteří léčitelé doporučují před touto kůrou aplikovat čistící kůry pro tlusté střevo a játra.

Tak je možné zabránit zdravotním potížím, vyvolávaným prudkým uvolňováním odpadních produktů z těla nemocného.

Aby mohlo dojít k úplnému vyléčení z rakoviny, je nezbytné, aby u pacienta byly zajištěny optimální trávicí a vylučovací funkce.

Nemocný by měl podstoupit detoxikační kůru, vyřešit své emoční záležitosti a stresující situace, jako jsou problémy se zuby, chronické infekce a nevystavovat se nadměrnému elektromagnetickému záření

Originál: https://www.naturalnews.com/050378_beets_anti-cancer_foods_scientific_evidence.html

Červená řepa i šťáva z ní mají zázračné účinky na zdraví

15. dubna 2020 08:24 / Pixabay

Existují potraviny, které mají na vaše tělo doslova zázračné účinky. Červená řepa mezi ně určitě patří a přitom jde o velmi skromnou zeleninu, která je schopna růst na každé zahradě.

Nejnovější

Tak schválně, věděli jste, že je červená řepa výborný antioxidant, usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu? Mimo to také výrazně podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla a je doporučována při léčbě rakoviny, to ale není zdaleka vše.

Proč jíst řepu

Ptáte se, v čem všem je červená řepa prospěšná? Je toho opravdu hodně. Červená řepa totiž patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který můžete konzumovat.

Je takzvanou funkční potravinou, která pomáhá modernímu člověku překonávat nástrahy civilizačních chorob. Výhodou je, že je červená řepa velmi chutná a nízkokalorická. Budete asi překvapeni, v čem všem vám řepa může pomoci.

Nyní se podívejte na důvody, proč tuto rubínovou kořenovou zeleninu jíst.

Obsahuje minerální látky a vitaminy

Jako první jistě stojí za zmínku, že červená řepa obsahuje důležité minerální látky, jako je vápník, hořčík, železo, fosfor, jód, měď, draslík, sodík, křemík, selen, zinek či mangan.

Tato potravina je ale také rovněž velice bohatá na vitaminy B, C a E. Dále obsahuje kyselinu listovou, betakaroten, antioxidanty betain a betacyanin či cenné stopové prvky cesium a rubidium.

Všechny tyto látky vašemu tělu prospějí, jedná se tedy o extrémně zdravou zeleninu.

Pomáhá s detoxikací

Další věcí, pro kterou je červená řepa ceněna, jsou její detoxikační účinky. Dokáže totiž neutralizovat škodlivé látky v těle, a tak zbavuje organismus odpadních látek, jako je třeba hliník, olovo či radioaktivní látky. Výrazně pomáhá k očištění střeva a mozku a mimo jiné je také doporučována jako prevence proti rakovinovému bujení.

Pomáhá játrům

Dalším pozitivem červené řepy je, že je užitečná i pro vaše játra, neboť je očišťuje a pomáhá obnovovat jejich buňky. Betakyanin je totiž nejen účinným antioxidantem, ale také významným jaterním tonikem, tedy působí regeneračně. Mimo to také zlepšuje činnost ledvin a žlučníku.

Pro dobrou náladu

O červené řepě se ale také říká, že je účinným stimulátorem dobré nálady, tak proč ji nevyzkoušet.

Omlazuje pleť

Díky vysokému obsahu kyseliny listové nahradí červená řepa i dražší omlazující přípravky. Pokud ji prý budete pravidelně konzumovat každý den, tak vám pomůže oddálit projevy stárnutí a povede ke zlepšení kvality vaší kůže. Červená řepa vaší pleti, ale i pokožce celého těla dodá pružnost, pevnost a lesk. Ostatně za zkoušku nic nedáte.

Na imunitu

Díky selenu a vitaminu E v červené řepě se vám ale také zvýší celková imunita a řepa navíc zároveň přispívá k celkové regeneraci organismu. Také ale potlačuje záněty a má i protirevmatické účinky.

Na zrak

Betakaroten obsažený v červené řepě zase bude příznivě působit na váš zrak.

Zlepšuje vlasy i nehty

Konzumace červené řepy vám ale také dopomůže ke zlepšení kvality vašich nehtů a vlasů, ty tak budou pevnější a zdravější. Vlasy díky velkému množství v řepě obsažených karotenoidů získají větší sílu a lesk. Blahodárný vliv na vaše vlasy a nehty můžete po čase posoudit sami.

Proti chudokrevnosti

Červenou řepu ale využijete také v boji proti chudokrevnosti, je totiž stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni.

Pomáhá žaludku

Červená řepa se také výborně osvědčila jako pomocník při zažívání a vylučování, které současně usměrňuje. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a zároveň udržuje v rovnováze činnost žaludku.

Červená řepa ale také zabraňuje průjmům, respektive zácpám a zlepšuje celkovou kvalitu stolice.

Usnadňuje práci střevům a navíc díky svým močopudným vlastnostem pomáhá v boji s nežádoucím zavodněním těla.

Snižuje hladinu cholesterolu

Další věcí, kterou červená řepa umí, je snižování hladiny špatného LDL cholesterolu, k tomu dopomáhá vláknina a antioxidant betacyanin, jež řepa obsahuje.

Pozitivní vliv na mozek

I v boji proti vzniku některých onemocnění mozku může pomoci právě červená řepa. Pokud ji totiž budete konzumovat, může vám pomoci o něco oddálit nebo zmírnit projevy nemocí, jako je například demence či skleróza. Jakto? Tato zelenina zvýší přísun krve do mozku a způsobí tak jeho lepší prokrvení. Zejména starší lidé tedy jistě řepu ocení.

Pomáhá kardiovaskulárnímu systému

Červená řepa ale také pomáhá chránit kardiovaskulární soustavu. Co vše umí? Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a také podporuje tvorbu červených krvinek.

Pomůže s problémy s lupy

Červená řepa vám ale také dopomůže ke správnému vyživování vlasových kořínků a pokožky na hlavě, a to díky vitaminům a minerálům. A co víc, má také protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, tím se snadněji zbavíte odumřelých kožních buněk a kůže snáze zregeneruje. A co to pro vás znamená? Dost možná můžete díky řepě zmírnit projevy lupů či se jich úplně zbavit.

Posiluje kosti

V červené řepě mimo jiné také najdeme několik minerálů a vitaminů, které přispívají k posílení kostí, a to například hořčík, kyselinu listovou, vitamin C či oxid křemičitý. Oxid křemičitý má prý velký vliv na vstřebávání vápníku do kostí, ale také na tvorbu chrupavek či zvyšování hustoty kostí.

Proti rakovině

Červená řepa ale také funguje jako prevence před vznikem rakoviny. Rovněž však slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a poté i při rekonvalescenci po vyléčení, a to díky jejím detoxikačním vlastnostem. Podle jednoho výzkumu může konzumace šťávy z řepy pomoci zmenšit rakovinové nádory.

Po různých onemocněních a na menstruaci

Červená řepa bývá doporučována při zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. Je ale také pomocníkem při léčbě leukémie a má i protimalarický účinek. Dále pozitivně působí například při menstruačních či klimakterických problémech.

Jak ji konzumovat?

Jako jídlo

Řepu můžete jíst všelijak, syrovou, vařenou či pečenou. Obsah užitečných látek v řepě však tepelnou úpravou značně klesá. Pokud upřednostňujeme čerstvou řepu, není nic snazšího než si z ní udělat salát.

Jak na to? Jednoduše řepu můžete nastrouhat a k ní přidáte například cherry rajčata, mrkev, olivy, rukolu a limetovou šťávu. A salát je hotový.

K řepě se ale do salátu hodí také jiné ingredience jako například jablka, křen, zelí, vařený brambor či jogurtová zálivka. Ale záleží na chuti každého.

Další variantou je vařená řepa, kterou můžete nastrouhat a přidat k ní třeba ořechy, sušené švestky a olivový olej. To je zase jiný příklad salátu. Řepu ale můžete také upéci v troubě, a to ideálně bez slupky v alobalu po dobu cca 40 minut. Poté ji můžete smíchat třeba se sýrem. Pokud vás ani jedno nezaujalo, tak lze z řepy uchystat také výtečnou polévku.

Budete mít zájem:  Psycholog Praha Znamy Lekar?

Jako pití

Z řepy můžete udělat ale také chutnou detoxikační šťávu, kterou můžete pít měsíc či déle. Než si však na řepu zvyknete, tak je ideální nejprve do šťávy dávat větší podíl mrkve a jablka, řepy zprvu dávejte jen asi 10 % z celkového množství šťávy. Když si vaše tělo na řepu zvykne, můžete dávku řepy navýšit zhruba na 40 %. Ideálně hotový nápoj popíjejte přes den po doušcích.

Komu by mohla řepa vadit

Červená řepa má sice pro zdraví mnoho benefitů, její konzumace však může některým jedincům vadit. Nelze ji proto doporučit úplně všem. A kdo by si na konzumaci červené řepy měl dát pozor? Tak určitě jedinci, kteří mají problémy s ledvinami či játry a rovněž ti se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Červená řepa je také nevhodná pro lidi trpící nízkým krevním tlakem, jistá rizika však mohou existovat i u osob, které se léčí s vysokým krevním tlakem. Řepa je nevhodná také pro osoby trpícími průjmy a nemusí být vhodná pro diabetiky. Červená řepa není vhodná pro lidi, kteří trpí nemocemi, jako je Hemochromatóza a Wilsonova choroba.

Z preventivních důvodů není řepa doporučována ani těhotným ženám.

Jisté nežádoucí reakce (jako je například zvýšená teplota, návaly chladu či vyrážka) se u některých lidí mohou objevit také po požití tepelně nezpracované červené řepy, tito jedinci totiž mohou mít nesnášenlivost na některou látku obsaženou v řepě. Zhruba každému desátému člověku se pak po konzumaci červené řepy zbarví moč dočervena, o nic špatného se však většinou nejedná. Dále čtěte: Za samomluvou může stát závažná duševní porucha.

Červená řepa je klenot mezi superpotravinami. Dopřávejte si ji nejen v zimě

Červená řepa se pyšní celou škálou prospěšných látek, a proto ji můžeme směle zařadit mezi takzvané superpotraviny, které vynikají množstvím živin v komplexní a přirozené podobě.

V případě řepy mezi ně patří především kyselina listová, která podporuje růst a dělení červených krvinek, chrání před arteriosklerózou a snižuje riziko potratů a předčasných porodů. V těhotenství a období kojení je však třeba přistupovat k červené řepě s opatrností, a to vzhledem k jejím silným detoxikačním účinkům.

Mezi další cenné látky patří vitamíny B a C, provitamín karoten, minerální látky vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, křemík, selen, zinek a antioxidanty.

Konzumace řepy podporuje peristaltiku střev a činnost žaludku a žlučníku, posiluje cévní stěny, kosti i kůži, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém i nervovou soustavu, dále snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, odvádí z těla škodlivé látky, čímž zpomaluje celkové stárnutí organismu, a přispívá k lepší obranyschopnosti. Za běžných okolností by se tedy řepa měla objevit na talíři několikrát do měsíce.

Vařit, péct, ale neloupat

Správným způsobem tepelně zpracovaná červená řepa je z výživového hlediska stejně cenná jako řepa syrová. Doporučuje se vařit celé neoloupané bulvy a neodřezávat ani kořen, aby slupka zůstala neporušená. Řepu pouze omyjte a vložte do vroucí osolené vody tak, aby byla celá ponořená, a uvařte ji do měkka.

Podle velikosti bulvy to může trvat hodinu až hodinu a půl. Po vychladnutí řepu oloupejte a dále zpracujte podle toho, na jaký způsob ji chcete připravit. Neoloupanou celou řepu můžete také uvařit v páře, v tlakovém hrnci nebo ji upéct v troubě.

Řepu lze přidat do polévky, do salátu nebo do těstovin, případně ji použít do náplně na slaný koláč, ale v kombinaci s čokoládou ji můžete přidat i do těsta na sladký dezert. Ze syrové nastrouhané bulvy řepy připravíte výborný salát; doplňte ho například nastrouhanou mrkví a křenem.

Klasickou úpravou, která několika generacím červenou řepu spíše znechutila, je naložení do octa. Pokud ale vyladíte nálev a přidáte do něj anýz nebo jiné koření, můžete dosáhnout lahodného výsledku. 

  1. TIP: K nakládání červené řepy použijte místo klasického octu umeocet, japonskou přírodní slanokyselou šťávu vyrobenou fermentací, která povzbuzuje trávení.
  2. TIP: Naložte si řepu do pickles: Blahodárné vlivy mléčně kvašené zeleniny, které se říká anglicky pickles, objevili naši předkové již před mnoha tisíci let. Kvašení probíhá zasyrova za přítomnosti soli. Díky tomu zelenina neztrácí cenné živiny, a navíc je obohacená o bakterie, které jsou v mnoha ohledech zdraví prospěšné. Ke kvašení se hodí zelenina, která obsahuje dostatek cukru a není příliš měkká. Kromě červeného a bílého zelí, brokolice, ředkve, mrkve, celeru, dýně, kedlubny nebo květáku je skvělým adeptem na pickles právě červená řepa.

Se šťávou opatrně

Šťáva získaná ze syrové bulvy červené řepy se považuje za životabudič, protože se v ní zachovává maximum všech prospěšných látek.

Za vše hovoří to, že se její užívání doporučuje onkologickým pacientům při rekonvalescenci. Je ovšem třeba najít správnou míru a ředit šťávu z řepy pitnou vodou nebo šťávou z jiného druhu zeleniny, například mrkve.

Velké množství koncentrované řepné šťávy může přivodit nevolnost anebo bolesti hlavy.

Kdy nejíst řepu?

Pacientům s ledvinovými kameny ze šťavelanu vápenatého doporučují lékaři omezit potraviny s vysokým obsahem šťavelanů, mezi které patří i červená řepa.

Červená moč? Žádné obavy!

Někoho by mohlo znervóznit, že konzumace většího množství červené řepy vede k obarvení stolice a moči do červena. Není se čeho obávat, je to zcela přirozené. Jedná se pouze o vylučování nevstřebaného barviva, nikoliv o známky nemoci.  

Recept

Postup:

Celé neoloupané bulvy řepy uvařte v osolené vodě do měkka, po vychladnutí je oloupejte a pokrájejte na tenké plátky.

Plátky řepy naaranžujte na talíř a přelijte dresinkem připraveným z balzamikového octa, medu, oleje, špetky soli a podle chuti z pár kapek citronové šťávy.

Na plátky ochucené řepy navrstvěte nadrobený nebo vidličkou natrhaný kozí sýr a dozdobte je lístky rukoly a polníčku. Posypte kousky vlašských ořechů.

Chcete být zdraví a krásní? Tato jídla umí zázraky a jsou za babku!

Jsou svěží, chutné a ještě zdravé. Nutriční specialistka sestavila seznam letních potravin, které pomohou s hubnutím, posílí váš imunitní systém a zlepší pleť.

Mysleli jste si, že za zdravé jídlo musíte zaplatit balík? Jste na omylu! Mnoho prospěšných potravin najdete v regálech takřka v každém obchodě. Britská výživová specialistka Keris Marsdenová doporučuje sedm superpotravin, které se snadno skladují a můžete je jíst každý den.

Chřest

Obliba chřestu prudce vzrostla v několika posledních letech. Tato zelenina je obrovským zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínů A, C, E a K. Je také bohatý na glutathion, antioxidant, který chrání proti rakovině a stárnutí. V neposlední řadě slouží jako přírodní diuretikum, které zabraňuje zadržování tekutin v těle a působí proti vysokému krevnímu tlaku.

Jak servírovat: Osmahněte chřest na olivovém oleji a podávejte s hoblinkami parmazánu nebo jej namáčejte do hummusu. Výborný je také na grilu s mandlemi.

Zdroj:
Thinkstockphotos

Červená řepa

Červená řepa je bohatá na draslík, hořčík, železo, vitamíny A, B6 a C, kyselinu listovou, antioxidanty a vlákninu. Pomáhá snižovat krevní tlak a chrání proti srdečním onemocněním a demenci. Šťáva z řepy údajně zvyšuje sportovní výkony, protože svalům dodává kyslík.

Jak servírovat: Červená řepa je výborná jako základ salátů, zvlášť když si ji dáte s kozím sýrem a vlašskými ořechy. Netradičním receptem jsou také řepné brownies.

Zdroj:
Thinkstockphotos

Jahody

Ač se to možná nezdá, jahody obsahují ohromné množství vitamínu C, který posiluje náš imunitní systém. Podporují také tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro elasticitu kůže, působí proti jejímu stárnutí a poškozením před sluncem. Takže jen pár jahod denně dokáže držet vrásky na uzdě.

Jak servírovat: Jahody jsou nejlepší čerstvé, můžete si je přidat do smoothies, salátů nebo si je dát klasicky s trochou smetany.

Zdroj:
Thinkstockphotos

Maliny

Na malinách je úplně nejlepší to, že podporují hubnutí a chrání proti obezitě a cukrovce. Kromě toho, že obsahují velké množství vlákniny, mají také protirakovinné vlastnosti a působí protizánětlivě.

Jak servírovat: Dejte si pár malin do bílého jogurt nebo ovesné kaše, pokud si troufnete, udělejte si z malin lehký dezert.

Zdroj:
Thinkstockphotos

Hořká čokoláda

Kakao je po staletí známo svými léčivými vlastnostmi, které snižují riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Čím vyšší obsah kakaa v čokoládě je, tím je zdravější a dokáže také regulovat hmotnost.

Jak servírovat: Radit někomu, jak jíst čokoládu, je asi zbytečné. Mějte jen na paměti, že sníst celou tabulku i té nejzdravější čokolády, není dobře.

Zdroj:
Profimedia

Kapary

Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité. Jsou bohaté na vitamíny A, K, niacin a riboflavin, které jsou důležité pro dobrý stav kůže, očí, blahodárně působí na srdce a další orgány. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají při léčbě senné rýmy a sezónních alergií.

Jak servírovat: Kapary jsou výborné s tuňákem, lososem, přidávají se do omáček, na pizzu nebo do těstovin.

Zdroj:
Profimedia

Máta

Máta je vynikající na trávení a pomáhá proti nadýmání a bolestem břicha. Tím, že stimuluje trávicí enzymy a zlepšuje vstřebávání živin, pomáhá také při hubnutí.

Jak servírovat: V zimě si dejte mátový čaj, v létě vhoďte lístky máty do vody s plátky pomeranče. Hodí se také do salátů.

Zdroj:
Thinkstockphotos

NEPŘEHLÉDNĚTE:

VAROVÁNÍ: Zubní pasta poškozuje vaše zdraví! Podle vědců vám hrozí tyto nemoci

KONEČNĚ! Vědci potvrdili léčivé účinky kávy. Zabrání hned několika nemocem!

mom, TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector