Celiakie: Život bez rohlíku

Celiakie, jako autoimunitní onemocnění, které se projevuje zánětem sliznice tenkého střeva. Pokud se toto onemocnění nediagnostikuje včas může vést až k absolutní ztrátě klků a mikroklků, které přirozeně zvětšují povrch tenkého střeva.

Takovýmto zmenšením povrchu se výrazně znemožňuje a snižuje schopnost vstřebávání a trávení živin, jako je i lepek. Celiakii trpí jak děti tak i dospělí po celém světě bez ohledu na vyspělost země nebo stravovací návyky. Nejedná se ale o alergii, jak ji často široká populace nesprávně zaměňuje kvůli podobným příznakům.

Alergie na lepek existuje samozřejmě také, ale průběh reakce těla je odlišný. Pojďme si ukázat, jaké tři varianty reakcí na lepek rozdělujeme.

Celiakie: Život bez rohlíku Tři zrádné reakce na lepek

  • Při celiakii vzniká autoimunitní reakce na lepek na sliznici tenkého střeva. Následkem zánětlivého procesu je vyhlazení klků a nedostatečné vstřebávání živit. Příznaky celiakie se projeví pozvolně, několik hodin po požití lepku
  • Lepek u alergiků při kontaktu s tenkým střevem vyvolá alergickou reakci a otok sliznice. Potíže se projeví bolestí, průjmem a plynatostí několik minut po konzumaci lepku. Kromě toho se vyskytne škrábání a otok v krku, dušnost a kopřivka. 
  • Třetím typem intolerance lepku je neceliakální citlivost na lepek, kdy není pozitivní diagnóza celiakie, ale i přesto vyloučení lepku z jídelníčku působí značnou úlevu od zažívacích potíží.

Celiakie: Život bez rohlíku Co je lepek a kde se vyskytuje

Lepek je komplex bílkovin, které se nachází v části obalu zrn obilovin, jako jsou pšenice, žito, ječmen a oves. Tyto obiloviny jsou pro většinu populace součástí tradiční kuchyně.

Lepek z obilovin dodává těstu pružnost a gumovost a lepí jednotlivé části dohromady. Z takového těsta se dobře peče a výsledný produkt, je nejenom chutný, ale i hezky drží svůj tvar. Zdravý člověk zvládne lepek štěpit a dále zpracovávat.

Trávicí trakt celiatika lepek zpracovat neumí a působí mu zdravotní potíže.

Celiakie: Život bez rohlíku Co se děje v těle při intoleranci na lepek?

Na celiakii existuje genetická predispozice, tedy část sekvence v genech, která propuknutí nemoci přímo podmiňuje. Avšak ne u každého, kdo genetickou predispozici má, se celiakie v průběhu života projeví.

Podstatou je porucha imunity sliznice tenkého střeva, která reaguje na přítomnost lepku a prolaminy v obilovinách nepřirozeným a abnormálním způsobem.

Při kontaktu a průchodu lepku sliznicí střeva dochází k tvorbě protilátek, které reagují s enterocyty – buňkami sliznice střeva, a způsobují lokální zánět. Procesy zánětu, které probíhají v tenkém střevě, působí celkovou poruchu všech funkcí sliznice tenkého střeva.

Souvisí s tím vstřebávání živin, trávení a přeměna potravy na stolici. Dále i motilita – pohyb střev, bujení nezdravé střevní mikroflóry s nedostatkem bifidobakterií a další patologické změny.

Celiakie: Život bez rohlíku Jak se projevuje celiakie?

Celiakie se může projevit v jakémkoliv věku. V dětském věku po zařazení lepku do jídelníčku, nebo později ale klidně až v dospělosti. Projevy celiakie můžeme obecně rozdělit na typické, které probíhají ve střevě a na atypické, které jsou důsledkem poškození střevní sliznice.

Po požití lepku má celiak velké bolesti břicha a zažívací potíže, jako jsou nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nechutenství a zvracení. Atypické příznaky jsou chudokrevnost, podvýživa a ztráta vitální energie, řídnutí kostí, deprese, neplodnost u mužů i žen a opakované potraty, a tzv. Duhringova dermatitida.

To je vyrážka, podobná oparu, vyskytující se kdekoliv na těle, ale především v oblasti kloubů.

Projevy celiakie u dětí

Děti, které trpí celiakii, mají po snědení jídla s lepkem bolesti bříška, průjem se střídá se zácpou, zvracení a nadýmání. U dětí, které konzumují tuhou stravu, se nacházejí ve stolici nestrávené zbytky jídla. Jejich bříško působí nadměrně vypoukle v porovnání s běžnou stavbou těla.

V důsledku nedostatečného vstřebávání živin jsou podvyživené a oproti dětem stejného věku jsou menší a hubenější. Celiakie se projevuje i na kůži jako červené svědivé puchýře a také mrzutým chováním. V důsledku poškození sliznice se živiny dostatečně nevstřebávají a mozek nemá dostatek energie na svou práci.

Dítě proto neprospívá, má problém přemýšlet a soustředit se, je apatické, nervózní, rozzlobené a nešťastné. Kvůli tomu, že mu jídlo s lepkem působí potíže, nemá chuť jíst vůbec nic. V případě, že má vaše dítě některé z těchto příznaků, oslovte svého pediatra pro včasnou diagnostiku nemoci.

Při vyloučení lepku z jídelníčku se vašemu dítěti uleví od všech nepříjemných zdravotních potíží.

Celiakie: Život bez rohlíku Diagnostika celiakie

Diagnostika se v průběhu let vyvíjela hlavně díky novým poznatkům o nemoci. Před pár lety bylo potřeba 3krát opakovat biopsii tenkého střeva. Tedy v průběhu potíží, po bezlepkové dietě a pak ještě po opětovném zařazení lepku do jídelníčku.

Dnes je potřeba pouze jedna biopsie tenkého střeva, kdy se zjišťuje poškození sliznice. Dále se při diagnostice posuzuje, jak se zdravotní stav zlepšil po nasazení upravené bezlepkové stravy. Na potvrzení diagnózy je potřeba odebrat krev na test specifických protilátek, které škodí jinak tělu vlastním tkáním.

Ty jsou přítomny v séru při probíhající nemoci, takže v případě, že již bezlepkovou dietu dodržujete, není možné zjistit dané protilátky a tedy ani nemoc diagnostikovat
Pro orientační testování v domácím prostředí existuje Veroval Nesnášenlivost lepku domácí test, který se provádí z kapky krve.

Test je pouze orientační pro domácí použití a nenahrazuje diagnostiku v ordinaci lékaře.

Celiakie: Život bez rohlíku Jak léčit celiakii

Jediným způsobem, jak si ulevíte od potíží způsobených lepkem je – lepek absolutně vyloučit ze svého jídelníčku. Kromě pečiva, těstovin, sušenek, cereálií se lepek ve stopových množstvích nachází i v polotovarech, kde byste ho nečekali.

To mohou být třeba hranolky, krokety, bramboráky, zmrzlina, čokoláda, kečup, hořčice, prášek do pečiva, pudink, marcipán a jiné pochutiny. To ale nejsou ani zdaleka všechny potraviny, kde by se mohl lepek nacházet ve skryté podobě.

Lepek se do různých potravin dostává v průběhu jejich zpracování, nebo se přidává kvůli jeho vlastnostem pro ochucování. Pozorně proto čtěte složení a informace na obalu každého výrobku.

Celiakie: Život bez rohlíku Co jsou to bezlepkové potraviny

Potraviny, které se dají označit za bezlepkové, musí obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Jsou označeny symbolem přeškrtnutého pšeničného klásku a nápisem „Gluten free“ nebo „Bez lepku“. Potraviny označené textem „velmi nízký obsah lepku“ obsahují i 100 mg lepku na kilogram.

Pokud je složení nejasné, je jistější potravinu nekoupit. Všechny potraviny obsahující lepek musí mít na obalu vysloveně napsáno, že mohou obsahovat stopy lepku.

U nebaleného výrobku nebo u hotového jídla v restauracích máte nárok dostat u obsluhy seznam alergenů, které dané jídlo může obsahovat. Pro přípravu pečiva a jídel doma, můžete nahradit obiloviny s lepkem obilovinami, které jsou přirozeně bez lepku.

Jde o proso, pohanku, quinou, amarant a kukuřičnou mouku. Bez lepku jsou přirozeně i čerstvá zelenina a ovoce, ryby, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Dnes je na trhu již mnoho surovin bez lepku na přípravu jídla doma nebo je možnost zakoupit v lékárnách a specializovaných obchodech hotové výrobky jako chleba, pizza, těstoviny, sušenky a housky od různých výrobců.

Bezlepkové potraviny Vše pro imunitu

Celiakie- když vám dieta zachrání život

Celiakie: Život bez rohlíku

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které se oproti dřívějšku dostává do povědomí většiny lidí. Jedinci, kteří reagují přecitlivěle na stravu obsahující lepek musí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Jelikož celiakie velmi často probíhá bez příznaků nebo s netypickými příznaky, předpokládá se vysoký počet nezjištěných pacientů.

V České republice trpí tímto onemocněním zhruba 40-50 tisíc osob, bohužel dle údajů gastroenterologických poraden je léčena pouze desetina pacientů.

Mezi nejčastější projevy nemoci patří bolest břicha, poruchy trávení, průjmy, u děti neprospívání nebo únava. Diagnostika celiakie probíhá na základě odběrů krve a biopsie tenkého střeva, která nemoc prokáže nebo vyloučí.

Pacienti musí ze svého jídelníčku vyloučit pšenici, ječmen, žito a oves. Pokud nemocný dietu dodržuje, vymizí postupem času trávicí potíže spojené s celiakií a pacient má šanci na kvalitní život. V opačném případě dochází dál k poškozování tenkého střeva a zhoršuje se průběh nemoci.

  • Celiakie: Život bez rohlíku
  • Jaké potraviny jsou během celiakie vhodné?Celiakie: Život bez rohlíku
  • ⦁ všechny duhy masa, bezlepkové uzeniny
  • ⦁ mléko, mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, jogurtová mléka,sýry)
  • ⦁ vejce
  • ⦁ všechny druhy luštěnin
  • ⦁ všechny druhhy ovoce a zeleniny

⦁  dále med, cukr, bylinky a čaj

Zakázané obiloviny nahrazujeme přirozeně bezlepkovými, ze kterých se vyrábí bezlepkové potraviny. Jsou to například:

  • rýže
  • brambory
  • amarant
  • pohanka
  • jáhly
  • quinoa
  • kukuřice
  • vhodné jsou i všechny druhy tuků (olej, máslo, sádlo, lůj), ořechy a semínka
Budete mít zájem:  Roztoky na kontaktní čočky: proč se cenově liší?

Celiakie: Život bez rohlíkuV dnešní době jsou hojně  využívány speciální bezlepkové směsi na přípravu pečiva (chléb , muffiny, housky, pizza, koláče, atd.). Tyto směsi jsou upraveny tak, aby příprava bezlepkového pečiva byla co nejjednodušší. Své místo na trhu si získala také firma Vitana, která rozšiřuje svou nabídku o produkty bez lepku. Za zmínku stojí určitě Univerzální směs, kterou lze využít jak při přípravě pečiva, tak sladkých koláču. V kuchyni celiak určitě ocení také víceúčelovou směs určenou k zahušťování, ale také obalování. Pro usnadnění práce a úsporu času  stojí za vyzkoušení také Vitana bezlepkové polévky, na trhu jsou tři druhy a to rajská, hrachová a gulášová. Další bezlepkové produkty Vitany lze objednat také zde.
 Celiakie: Život bez rohlíku

Nevhodné potraviny jsou všechny, které obsahují lepek. Jsou to veškeré výrobky nepovolených druhů obilovin, tedy:

  • pečivo, koláče, knedlíky, těstoviny, tortily, pizza, strouhanka
  •  dále vločky (ovesné), kroupy, krupky nebo krupice
  •  různé rostlinné náhražky masa jako například maso robi či seitan, které jsou vyráběny z obilovin, nejčastěji pšenice
  •  z nápojů jsou to kávoviny- bílá káva, Melta, z alkoholu především pivo, které je vyrobeno z obilného sladu
  •  pozor si musí celiak dávat také na některé druhy jogurtů (zahušťované), čokolád, uzenin

Zařadit či vynechat?Celiakie: Život bez rohlíku
Sporné potraviny jsou takové, u kterých na obalu není přesně definováno či obsahují lepek nebo nikoli. Tyto výrobky mohou obsahovat modifikované škroby, u kterých se neuvádí, jaký druh škrobu byl při výrobě použit, tudíž jej nelze považovat za bezlepkový. Mezi další sporné potraviny patří různé sojové, tatarské, worchestrové a jiné omáčky, továrně vyrobené dresinky, kečupy, kypřící prášky, pudinky, bujony, instantní polévky, omáčky, kaše, dochucovadla, čaje a kávoviny. V případě, že tyto výrobky nejsou označeny jako bezlepkové či není uvedeno přesné složení, všechny tyto výrobky se doporučuje vynechat.

Oves a lepek

Sporným tématem je stále problematika ovsa, který obsahuje bílkovinu avenin. Tato bílkovina je vlastnostmi velmi podobná lepku a může způsobovat stejné potíže jako například lepek u pšenice.

V různých zemích se oves stále testuje a probíhají nejrůznější diskuze, zda je oves vhodný či nikoli.

Jestliže pacient dodržuje přísnou bezlepkovou dietu, je možno zařadit po konzultaci s gastroenterologem do jídelníčku výrobky obsahující oves, který při výrobě nebyl kontaminován jinou obilovinou nevhodnou pro celiaky. Hodnoty aveninu by ovšem neměly překročit hranici 20 ppm.

Senioři Praha 8 – Celiakie a život s bezlepkovou dietou

Celiakie: Život bez rohlíku

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva a zmenšuje se jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky jsou průjem, plynatost, křeče, pokles hmotnosti nebo únava, snížená chuť k jídlu, anémie, osteoporóza, zvýšená kazivost zubů, ale také například kožní problémy jako jsou opary, ekzém a další.

Na nemoc, která může propuknout v každém věku, je jediný lék – bezlepková celoživotní dieta. Dnešní celiak, který má to štěstí, že osvíceného lékaře napadne udělat při neustupujících potížích testy na nesnášenlivost lepku, má jedinou potíž – striktně vytrvat a číst etikety potravin.

Děti mohou mít někdy problém při přijetí do mateřské školy, protože ne každé zařízení umožní rodičům donášku vlastního vařeného jídla. V dřívější době byl velký problém s nedostatkem speciálně upravených a neoznačených potravin.

Dnes koupíte bezlepkové produkty kdekoliv, avšak velká část celikaků, zejména rodiče malých dětí, se stává téměř profesionálními a velmi kreativními kuchaři. A snad každý celiak má doma malou pekárnu na chleba.

U všech mých přátel s celiakií se nemoc objevila v dospělosti. U kamarádky v těhotenství, které bývá spouštěčem, u kamaráda po čtyřicítce, kdy mu začalo být špatně od žaludku po vypití, byť jen třetinky piva.

Oba však dlouho chodili po doktorech, než se dostali na alergologii a imunologii, kde jim z malé kapky krve oznámili diagnózu. Oba se vyděsili, že bez rohlíku nepřežijí. Dnes se oba smějí a svorně tvrdí, že jim celiakie prodlouží život minimálně do stovky.

A mají nejspíš pravdu, po té co oba vysadili lepek, došlo u nich k absolutnímu vymizení potíží (u kamaráda dosti velkých) a doslova rozkvetli.

Oba jsou plni elánu, jejich pleť je i bez všech možných krémů reklamou na ty nejdražší z nich, oblečou kalhoty deset let uložené ve skříni a navíc se zbavili všech možných neduhů, které byly důsledkem oslabené imunity. Oba vypustili ze svého slovníku slovo rýma.

Nechám na posouzení každého čtenáře, zda mají pravdu ti nutriční poradci, kteří tvrdí, že „mouka“ nás ničí, ale musím říci, že na jejich slovech něco bude. A na příkladu svých přátel mohu dodat, že pokud bych si měla vybrat nějakou celoživotní nemoc, tak beru všemi deseti právě celiakii. Nechci, aby to znělo jako rouhání, ale moji kamarádi jsou chodící reklamou na bezlepkovou dietu. A je omyl, že je to dieta velmi drahá. Dnes už není.

O celiakii se dočtete mnoho zajímavého na stránkách www.celiak.cz – Společnost pro bezlepkovou dietu.

Jak získat příspěvek na bezlepkovou dietu? Více zde.

Užitečné odkazy:

http://celiakiepromuze.webnode.cz/

http://www.aminostar.cz/novinky/suplementy-a-bezlepkova-dieta-aneb-jak-se-v-tom-vyznat.html

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/318882-celiakie-muze-za-celou-radu-nevysvetlitelnych-zdravotnich-problemu.html

http://www.celiakieaja.cz/

  • Bezlepkové recepty na sladké pečení (zejména sušenky jsou výborné jako cukroví)
  • Sušenky
  • Základ je stejný pro všechny až na kakaové (tam je 40 g sirupu, autorka by dávala 35g …)
  • 100 g rýžové mouky (bílé)
  • 60 g Alsanu
  • 30 g kuku/rýžového sirupu
  • Do toho přijde: 
  • 3 – 4 g kakaa a 10 g Soja milk natural – Kakaové
  • 20 g kokosu a 10 g Kokos mléka sušeného – Kokosové  (těsto je tužší je třeba mít v teple, než se dá do lisu)
  • 15 g vanilkového sušeného mléka – Vanilkové
  • 15 g mléka + 1 g skořice – Skořicové
  • Pracny
  • 30 dkg jáhelné mouky         
  • 18 dkg sirupu        
  • 18 dkg kokosu/oříšků/mandlí
  • 24 dkg Alsanu          
  • Carrot cake
  • 400g (2 hr) kukuříčného sirupu
  • 400g (2 hr) rýžové mouky
  • 320g (1.5 hr) oleje
  • 14g (asi lžíce) jablečneho octa
  • 10g (2 lžicky) sody
  • 8g (2 lžicky) skořice
  • 5g (1 lžička) soli
  • 70g (1 hrnek) mletých lískových ořechů
  • lžička zázvoru nebo troška rozinek
  • 700g (4 hrnky) mrkve – v originálním receptu byly 3 hrnky, ale rada autorky zní na tři hrnky. 
  • Podle domácích zvyklostí smíchat, rozmixovat, dát do formy a péct kolem 180°C dokud není carrot cake upečený (test parátkem), což vyjde asi na 50 min
  • Polevy jsou dvě:
  • První poleva do středu dortu: 
  • 40g Alsanu
  • 116g tofu
  • 56g sirupu
  • rozmixovano a cca půlkou potřeno uprostřed
  • Druhá poleva nahoru – citrónová
  • půlka citronu + špetka agaru – povařeno
  • přidano ke zbytku první polevy, natřít a celý carrot cake dát do lednice

V Praze 8 dne 25.06.2014, Vladimíra Ludková

Život bez lepku: pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl

Lepek, těší mě

Lepku se často říká i gluten a právě pod tímto názvem ho najdete i v řadě cizích zemí.

Jde o směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen některých obilovin.

Nejznámější svatá trojice, ve které lepek najdete, je pšenice, ječmen a žito, pozor ale třeba i na oves. K čemu je lepek dobrý? Zajišťuje třeba pružnost těsta nebo nadýchanost pečiva. Čím více lepku, tím buclatější koláče.

Alergie na lepek nebo celiakie

Problémy s lepkem řeší nemalá část populace, ne vždy je ale příčina stejná. Většina lidí se lepku vyhýbá proto, že jim způsobuje alergickou reakci. Když si dá takový alergik rohlík s máslem, během několika minut patrně pocítí svědění v ústech, bolest žaludku, může se dostavit zvracení, průjem, nadýmání, rýma, dušnost nebo ekzém.

Nic, co by za ten jeden rohlík, byť pěkně vypečený, stálo. Dobrou zprávou je, že alergie se může v průběhu let zlepšit, nebo dokonce vytratit. Celiakie je ale autoimunitní onemocnění, které je celoživotní.

Když si rohlík dá celiak, jeho imunitní systém reaguje napadením tenkého střeva a během několika hodin se dostaví průjem, dlouhodobě by celiak, který se lepku nevyhýbá, trpěl podvýživou a vyšší kazivostí zubů nebo chudokrevností.

Bezlepková dieta jako zdravý trend

Budete mít zájem:  Z výživových stylů se stávají nová náboženství

V dnešní době není bezlepková strava nebo dieta ničím výjimečným. V posledních letech na ni totiž přecházejí i ti, kdo zmíněnými obtížemi netrpí. Proč? Mnozí odpůrci lepku tvrdí, že trávení glutenu je pro zažívání náročné a způsobuje úbytek energie. Navíc prý po něm tloustneme a častěji trpíme nadýmáním. 

Celiakie: Život bez rohlíku

Kde všude se lepek schovává?

Mezi potravinami je pár takových, které s lepkem nic nemají. Spolehnout se můžete na vejce, ovoce a zeleninu, sóju nebo kukuřici. Většinu potravin, které v originální verzi lepek obsahují, ale dnes už seženete v bezlepkovém remaku.

U potravin, které mají větší množství složek a nejsou označeny jako bezlepkové (často používaným piktogramem je přeškrtnutý klas), musíte pečlivě prozkoumat složení.

Divili byste se, kde všude lepek najdete… Takže pozor na čokolády, uzeniny, mléčné výrobky nebo zmrzlinu.

Jak bez lepku neumřít hlady

Při bezlepkové dietě vsaďte na kukuřici, rýži, amarant, pohanku, brambory, sóju a luštěniny. Do jídelníčku můžete s čistým svědomím zařadit také ovoce, zeleninu, ryby, maso, vejce nebo med. Louskejte oříšky a vařte jáhlové kaše v rendlíčku tak jako naši předkové.

Nemusíte zůstat ochuzeni ani o nedělní bábovku! Akorát musíte sáhnout po bezlepkové mouce. Na výběr jich máte vážně spoustu.

Bílou, pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou, ale i netradiční varianty jako banánovou, kaštanovou, kokosovou nebo dýňovou mouku, které se hodí do sladkého pečiva. 

Celiakie je nevyléčitelná, ale bezlepková dieta vám zachrání život

Když paní Alena čekala druhé dítě, bylo jí nezvykle špatně. „Hrozně mě bolelo břicho, připadala jsem si jako nafouknutý balon, který se nikdy nevyfoukne. Ještě k tomu jsem měla návaly a mnohdy jsem zvracela,“ popsala čtenářka iDNES.cz své potíže.

Doktorka pak u ní zjistila celiakii, alergii na lepek. Paní Alena se sice přísné bezlepkové dietě bránila, ale když zjistila, že bolesti neustávají, nic jiného ji nezbylo. Od té doby se cítí dobře.

Nepříjemnou zkušenost s celiakií si zažila i paní Jitka. „Měla jsem řadu let takové zvláštní potíže, se kterými si lékaři moc nevěděli rady,“ říká 40letá učitelka angličtiny.

„Neměla jsem žádné zažívací problémy, ale pořád nějaké infekce, záněty průdušek, dokonce mi předepsali léky na astma.

Zažila jsem i několik nevysvětlených potratů, pronásledovaly mě různé ekzémy, podivné bolesti svalů a kloubů,“ vzpomíná Jitka.

„Ve chvíli, kdy mi plicní doktor naordinoval silné léky na astma na bázi kortikoidů, domluvila jsem si soukromě placené vyšetření na imunologii, kde mi zjistili abnormálně vysoké protilátky na tkáňovou transglutaminázu.“ Od té chvíle se Jitce změnil svět. Celilakii posléze potvrdili i na gastroenterologii a po dodržování bezlepkové diety se Jitka po roce zbavila všech potíží s průduškami, bolestí svalů, kloubů i ekzémů.

Nadýmání, plynatost, bolest břicha, průjem, zácpa, bledá stolice, hubnutí, těžká kožní vyrážka zvaná dermatitis herpitiformis, anémie (snížení počtu krevních buněk), křeče, bolesti kloubů a kostí, poruchy růstu u dětí, záchvaty, pocity mravenčení v nohou, afty v ústech a vynechávání menstruace.Celiakii mohou též provázet osteoporóza, potraty, neplodnost a poruchy vývoje plodu z nedostatku důležitých vitaminů a ostatních složek potravy. Lidé s celiakií mohou mít i další autoimunitní choroby.

Celiakie není dětská nemoc

Příběh paní Aleny i Jitky ukazuje, že celiakie není jen dětská nemoc, jak si stále mnozí lidé myslí. Může se projevit kdykoli během života, v dětství i dospělosti. U pacientů s nesnášenlivostí lepku se postupně mění povrch sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. Kvůli tomu se povrch tenkého střeva zúžuje, takže se zmenšuje i schopnost trávení a vstřebávání živin.

U dětí se často nemoc projeví mezi prvním a druhým rokem života, tedy několik měsíců poté, co poprvé přijdou do styku s lepkem a to v podobě příkrmů jako je krupičková kaše, moukou zahuštěné polévky, rohlíky či piškoty.

Mnozí pacienti se ovšem o své chorobě nikdy nedozví. Podle odborných zdrojů je diagnostikován jen jeden z deseti celiaků. Důsledky mohou být tragické. V pozdních fázích neléčené celiakie je totiž i častější výskyt nádoru zažívacího traktu.

Dieta chorobu nevyléčí

Současná medicína celiakii vyléčit neumí. Při přísném dodržování bezlepkové diety, kdy ze své stravy musíte vyloučit všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ovšem můžete s touto chorobou dál žít bez zdravotních problémů. Dietu je ovšem nutné dodržovat celý život.

Pacienti, kteří musí začít s bezlepkovou dietou, popisují, jak se u nich po krátké době zlepšil zdravotní stav. „Hned po týdnu jsem cítila výrazný rozdíl. Bylo mi jasné, že musím svůj jídelníček změnit od snídaně až do večeře,“ konstatovala paní Alena. 

Celiakie: Život bez rohlíku

Celiak musí ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které jsou vyrobeny z pšenice, žita, ječmene a ovsa

Návrat k „běžným“ potravinám není možný. „Když jsem náhodou zhřešila, byť půlkou rohlíku, hned jsem to pocítila bolením břicha a měla jsem ho zase hrozně nafouklé. Takže nehřeším,“ svěřila se paní Alena.

Pacienti obvykle hovoří o tom, jak jim stanovení diagnózy a přechod na přísnou dietu pomohly, protože už necítí potíže. „Určení diagnózy bylo pro mě i mou rodinu vysvobozením a návrat k normálnímu životu,“ poznamenala paní Alena.

Potraviny, které neobsahují lepek, jsou stále ve srovnání s klasickými výrobky mnohem dražší. Na trhu už je ale prodávají i velké obchodní řetězce a jejich cena se pořád snižuje.

Celiakie se zjistí z krve

Jelikož celiakie může být dědičná, čeká čtenářka, jak bude na jídlo s lepkem reagovat její syn až bude větší a začnou mu dávat takové potraviny. První Alenin syn ovšem celiakii nemá.

Máte-li podezření na celiakii, rozhodně nezačněte držet bezlepkovou dietu, která by výsledky mohla zkreslit. Nechte si nejdříve udělat u svého praktického lékaře speciální vyšetření.

Celiakii lze diagnostikovat z krve stanovením protilátek ke tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu.

V případě pozitivního výsledku vás vyšetří gastroenterolog, který použije takzvanou enterobiopsii, při níž je pacientovi odebrán malý vzorek tenkého střeva.

K předběžnému stanovení protilátek se stále více začínají uplatňovat i rychlé testy na celiakii.

Není to alergie na potraviny

Lékaři často upozorňují na to, že celiakie není alergie na potraviny. Lidé s alergií na potraviny mají obvykle potíže okamžitě nebo maximálně několik hodin po požití „nevhodné“ potraviny. Objeví se u nich vyrážka, mají průjem, zvrací.

U pacientů s lepkem se potíže projeví po několika měsících či letech během nichž pacient přijímal každý den potraviny s lepkem.

Pokud se člověk po několika týdnech, co jedl výhradně bezlepkovou stravu, postupně vrátí k normálním potravinám a nemá bezprostředně žádné zdravotní potíže, je možné, že žádnou celiakii ani neměl. Na druhou stranu ovšem není vyloučeno ani to, že celiakii má. Potíže se zase mohou vrátit.

Jen odborné lékařské vyšetření může odhalit, zda dotyčný celiakií skutečně trpí.

Pacienti si pomáhají

Celiakie je poměrně rozšířená nemoc. V Česku působí Společnost pro bezlepkovou dietu, která každému zájemci poradí, jak se s nemocí vypořádávat.

Na internetové adrese jsou nejen informace o této chorobě, ale i seznam bezlepkových obchodů i potravin, recepty na bezlepková jídla nebo rady pro pacienty, kteří se chystají třeba na dovolenou do zahraničí.

Namíchej si svoje müsli

Zdroj: Zdraví 02/2015

POHODOVÝ ŽIVOT S CELIAKIÍ: Poradíme, jak na to

KDYŽ SE ČLOVĚK DOZVÍ DIAGNÓZU CELIAKIE, JE TO V PRVNÍ CHVÍLI ŠOK. TO BUDU DO SMRTI NA DIETĚ? CO VLASTNĚ SMÍM JÍST, BUDU MOCI NORMÁLNĚ FUNGOVAT MEZI ZDRAVÝMI LIDMI? BUDU NA SPECIÁLNÍ JÍDELNÍČEK MÍT DOST PENĚZ? OBAVY ALE NEJSOU NA MÍSTĚ. S CELIAKIÍ SE DNES UŽ DÁ ŽÍT DOCELA DOBŘE. 

Padesátiletá Marta trpěla dlouhodobě únavou, migrénami, nadýmáním a různými střevními problémy. Pracuje jako vrcholová manažerka, takže její lékařka připisovala tyto obtíže pracovnímu stresu a doporučovala především odpočinek a pravidelný zdravý jídelníček.

Jenže situace se nelepšila, a tak Marta zkusila na doporučení kamarádky, která má z rodiny zkušenost s celiakií, vysadit z jídelníčku lepek. A jako by se stal zázrak.

Během několika týdnů potíže ustoupily, Marta se začala cítit lépe, trávení se upravilo a energie měla najednou na rozdávání. Vyšetření pak diagnózu potvrdila: jde o celiakii. Tím, že se u ní nemoc zjistila, už Marta vlastně vyhrála.

  Odhaduje se totiž, že až devět z deseti celiaků o své nemoci neví – a tak si konzumací lepku plíživě ničí své tenké střevo a zadělávají na závažnější zdravotní problémy. 

Budete mít zájem:  Internet vám pomůže i s hubnutím

I když ale o celiakii víte, neznamená to, že budete mít život stejně snadný jako bez ní. Na co se tedy připravit? 

STUDOVAT ETIKETY 

Počítejte s tím, že nějakou dobu budete muset pečlivě studovat etikety zboží, které kupujete; i běžné potraviny typu jogurt, kečup, zmrzlina nebo čokoláda totiž mohou obsahovat lepek. V orientaci vám pomůže symbol přeškrtnutého pšeničného klasu – symbol bezlepkovosti.

Gluten je také v mnoha uzeninách, a prodejci teprve postupně začínají přímo na cedulky s cenami salámů a klobás připisovat i informaci o tom, zda jsou bezlepkové.  TIP: Pokud nehledíte na cenu, je dnes možné sehnat alternativy bez glutenu k většině potravin.

Existují tak nejen bezlepkové mouky, strouhanka nebo těstoviny, ale i bezlepkové pivo nebo bezlepkové müsli. Na webu www.potravinybezlepku.cz najdete užitečnou databázi bezlepkových výrobků.

  O něco snazší to mají od prosince lidé s celiakií v restauracích, které mají nově povinnost uvádět u položek na svém menu, zda obsahují alergeny z některé ze 14 nejčastějších skupin, mezi nimiž lepek stojí na prvním místě.

Objevují se nicméně už vykukové, kteří označují všechna jídla v menu všemi skupinami alergenů – to pak samozřejmě příliš nepomůže.  TIP: Pokud plánujete návštěvu restaurace, prověřte si předem na jejím webu, zda má jídelníček doplněný informacemi o alergenech; budete si pak moci bez obavy objednat. 

Přímo v restauraci vám pak pomůže sledovat zaměstnance – zda vědí, co hostům nabízejí. „Je dobré se domluvit s obsluhujícím personálem a poradit se, které jídlo je přirozeně bezlepkové nebo je připravené tak, aby v něm lepek nebyl. Už podle reakce poznáte, jestli vědí, o čem mluvíte, a podle toho můžete zareagovat.

Když vidíte, že obsluhující personál neví, o co jde, a ani není ochoten domluvit se s kuchařem, tak je lepší jít jinam,“ doporučuje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. „Většinou se nemůžete orientovat na hotová jídla, jako jsou omáčky, přílohy nebo knedlíky. Lépe se vybírá z minutek, kde můžete požádat, aby jídlo bylo upraveno tak, aby v něm nebyl lepek.

Pozor je třeba dávat i na šťávy, které mohou být zahuštěny moukou,“ dodává. 

BEZ LEPKU PRO VŠECHNY 

Když se celiakie objeví u některého ze členů rodiny, je nejsnazší upravit jídelníček pro všechny. Existuje totiž velké množství potravin, které jsou přirozeně bezlepkové a v jídelníčku se nám často nedostávají, i když jsou zdravé a chutné. Jde například o různé netradiční obiloviny (jáhly, quinou, pohanku, kukuřičnou polentu atd.

), ale i o rýži nebo luštěniny. Rovněž maso včetně rybího je bezlepkové – a skoro každému prospěje, když do svého jídelníčku přidá ryby (a nemyslíme teď filé v trojobalu). Pro celiaka je vhodné připravovat zvlášť jen výrobky, které se bez obilovin opravdu neobejdou, tedy chleba, pečivo, těstoviny, případně nějaké koláče.

Bezlepková mouka je totiž výrazně dražší než obyčejná pšeničná, a tak byste se nedoplatili, pokud byste menu z ní dopřávali celé rodině. TIP: Ušetřit můžete, pokud si začnete chléb a pečivo péci sami doma – v troubě nebo v domácí pekárně. Směsi na přípravu chleba se dají koupit běžně i v supermarketech.

Pokud nemáte fantazii na vaření bez lepku, spoustu receptů najdete na internetu nebo ve speciálních kuchařkách.  TIP: Chleba nebo pečivo pak uložte do mrazáku rozdělené po jednotlivých porcích; celiak ve vaší domácnosti si ho rozmrazí podle potřeby a nebudete nespotřebované speciální potraviny zbytečně vyhazovat.

Jídla, kterým neprospívá zamražení, vám vydrží déle, když budete využívat pro ukládání vakuový systém. 

Nicméně počítejte s tím, že příprava jídla bude přece jen o něco složitější než dříve. Zejména v případě, že budete vařit pro některé členy rodiny s lepkem, budete muset hlídat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových potravin a podobně. 

CELIAKIE DÍTĚTE: ZAPOJTE VŠECHNY KOLEM 

Pokud se nemoc potvrdí u dítěte, může být situace poněkud složitější. Zvláště batolatům a předškolákům se těžko vysvětluje, že nemohou jíst stejné dobroty jako všichni ostatní; těžké to může být ale i pro školáka. Proto je dobré zapojit všechny zúčastněné (prarodiče, rodinné přátele, rodiče kamarádů ze školky, učitelky ve školce atd.

), aby dítěti nenabízeli rizikové dobroty a aby věděli, že pro případ společného mlsání bude mít váš malý celiak s sebou vlastní laskominy.  TIP: V létě se vám pro něj bude hodit vlastní mistička a lžička na zmrzlinu; i když třeba má cukrárna kvalitní zmrzlinu bez glutenu, bezlepkový kornoutek vám nenabídne.

U některých nemocných přitom i minimální množství lepku (například drobečky z pečiva) může způsobit výrazné zhoršení zdravotního stavu. 

Myslete také na to, že pokud se vaše dítě chystá na lyžařský kurz na hory nebo na školní výlet, je třeba domluvit v ubytovacím zařízení bezlepkovou stravu. I když je to pro rodiče náročné, je velmi důležité, aby se dítě kvůli své nemoci necítilo vyřazené z kolektivu. Restaurace v turistických lokalitách však jsou často na tyto dietní požadavky připraveny. 

KRITICKÉ MÍSTO: ŠKOLNÍ JÍDELNA 

Větší problémy se stravou mohou nastat přímo ve vzdělávacím zařízení. Některé školky a školy totiž vůbec neumožňují stravování dětí s dietou: jejich kuchyně spe -ciální menu neumí zajistit a donášku vlastního jídla z domova odmítají s tím, že by se tím porušily hygienické předpisy.

Situace se ovšem pomalinku zlepšuje a přibývá zařízení, kde je možné dítěti alespoň ohřát v mikrovlnné troubě oběd připravený doma, nebo kde dokonce připravují bezlepkovou stravu. Pokud vaše dítě trpí celiakií, proberte jeho situaci s ředitelem školy.

Neexistuje ovšem spolehlivý recept, který by vám zajistil vstřícnost. „Je to o komunikaci a vyjednávání. Určitě se lidé setkají s větším pochopením tam, kde někdo z personálu má osobní zkušenost s bezlepkovou dietou a ví, že to jde i bez lepku, a i takové jídlo je možné připravit,“ vysvětluje Dlabalová.

  V současnosti se navíc připravuje vyhláška, která by měla dietní stravování ve školách a školkách podpořit. 

PTEJTE SE ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY 

Lidem s celiakií, a především dětem, ulehčují život i zdravotní pojišťovny. Většina z nich poskytuje příspěvek na nákup speciálních bezlepkových potravin: peníze proplácí proti účtenkám. Podmínky příspěvků se ovšem mění podle finanční situace a priorit; je proto potřeba si zjistit, jak je na tom konkrétně vaše pojišťovna právě v tomto roce. 

***

ZEPTALI JSME SE ZA VÁS 

JITKA DLABALOVÁ ze Společnosti pro bezlepkovou dietu (www.celiak.cz) 

Co je podle vás nejdůležitější pro to, aby byl pro člověka život s celiakií příjemný? Především je důležité, aby se cítil rovnocenný ostatním lidem. To platí zejména u dětí, aby neměly pocit, že jsou vyloučeny z kolektivu.

Proto je dobré, pokud mohou chodit na obědy s ostatními dětmi, jezdit na výlety a účastnit se například lyžařských zájezdů, táborů a tak dále. K tomu patří i to, že se lidé s dietou nebudou obávat jít do restaurace, a také to, že bude dostupný bezlepkový sortiment.

To vše lidem s tímto dietním omezením pomůže, aby pochopili, že to jde i bez lepku.

CO SI PAMATOVAT Mezi bezlepkové potraviny patří: * přirozeně bezlepkové obiloviny (kukuřice, rýže, proso/jáhly) * pohanka, amarant, quinoa * brambory * luštěniny * zelenina a ovoce * maso * ořechy a podobně * mléko a mléčné výrobky (nesmí být zahuštěny lepkem) 

NĚKOLIK TIPŮ NAVÍC

1 Amylon Bio Panna Cotta bez lepku pro pfiípravu lahodného italského dezertu. 23,50 Kč. 2 Bujon do polévky zeleninový bez lepku je vhodný pro bezlepko-vou a bezlaktózovou dietu a při nesnášenlivosti vajíček a pšenice. Na www.bezgluten.cz za 102 Kč. 3 Bezlepkové Jablečno-pohankové bio sušenky jsou slazeny jen rýžovým sirupem a mletými sušenými bio jablky, www.bioobchod.cz, 49,90 Kč.

4 Labeta Bezlepková jíška je vhodná pro zahuštění omáček, guláše či polévek, www.obchod-bezlepku.cz, 32 Kč.5 ARAXPohanka loupaná je přirozeně bezlepková potravina vhodná k přípravě příloh, polévek, pomazánek a kaší. 29 Kč. 6 RACIO Silouette rýžové s jáhlami neobsahují lepek, jsou lehoučké, trvanlivé a v praktickém balení je můžete mít neustále po ruce. 17,90 Kč.

7 Schnitzer Bio Rustico Amarantový bez lepku je směs pro pfiípravu čerstvého chleba s pfiíjemnou ofiechovou chutí, www.bio-schnitzer.cz, 108 Kč. 8 Müsli tyčinka Fit pomerančová bez lepku má vysoký podíl sušeného ovoce a cereálií. 14 Kč. 9 MIXIT Kaštanová kaše s pfiírodní vanilkou je přirozeně bezlepková a bezlaktózová. Na mixit.

cz si do ní můžete namíchat ovoce, oříšky a další dobroty podle vaší chuti. 129 Kč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector