Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky? Veronika Matoušová 31. 08. 2020   |  10:25

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například všimli rozšíření regálu s různými sladidly a sirupy také o sirup čekankový. Někdo má zas čekanku spojenou s různými kávovinovými nápoji, kterých je společně s ječmenem a žitem součástí (známe je pod názvem melta či caro). Jaké přínosy nám přináší kořen čekanky? A je opravdu čekankový sirup zdravější sladidlo než ostatní?

Čekanka pomáhá trávení V přírodním lékařství je tato bylinka známá již stovky let, ale až za poslední roky se její blahodárné účinky opírají také o vědecké podklady.

Čekanka je přínosná zejména pro trávení, pomáhá regenerovat střevní sliznici a dobře funguje na různé poruchy trávení. Významně posiluje funkci žlučníku, jater a slinivky.

Dokáže ale také snížit hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím umožňuje předcházet vysokému krevnímu tlaku, riziku infarktu nebo mrtvice. Prospívá také krevnímu oběhu a srdci.

Obsah a využití kořene čekanky Nejléčivější částí čekanky je její kořen, který je možné sbírat od dubna do října. Kořen můžete usušit, zpracovat na prášek, čaj či kapky. Je velmi cenným zdrojem minerálních látek (hořčík, draslík, železo), tříslovin a především inulinu.

Inulin jako super vláknina i náhrada cukru A právě inulin je látka, která se z čekanky „těží“ ve velkém. Inulin je poměrně známý polysacharid (konzumací se tedy nedodává téměř žádná energie), jedná se o bílý jemný prášek s nasládlou chutí.

Ve střevě působí jako rozpustná vláknina, inulin je tedy zdrojem energie pro střevní bakterie, chová se jako tzv. prebiotikum. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, až nulová, nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru. Zároveň je inulin sladký, takže funguje skvěle jako náhrada cukru a je tak velmi vhodný pro diabetiky.

Navíc pomáhá předcházet infekčním průjmům, střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kořen čekanky je jedním z nejbohatších zdrojů inulinu. Nemalé množství ale najdeme také například v cibuli, česneku nebo topinamburech. Inulin můžeme také vidět jako součást různých tyčinek, sušenek či doplňků stravy v oddělení zdravé výživy. Pozor ale na vysoký příjem inulinu.

V tlustém střevě je totiž štěpený za vzniku oxidu uhličitého či metanu, může tedy při vyšších dávkách způsobit nepříjemné nadýmání. Dalším negativním důsledkem užití inulinu může být nežádoucí alergická reakce u některých citlivých jedinců.

Přecitlivělost je však spíše ojedinělá a projevuje se většinou mírně ve formě nevolností, nadýmání či průjmů.

Čekankový sirup – zázračné sladidlo? V poslední době je hojně propagován jako super sladidlo čekankový sirup, vyrobený právě z kořenu čekanky. Sirup se chlubí vysokým obsahem inulinu a nízkým glykemickým indexem.

Stejně jako ostatní sirupy můžeme i tento použít na slazení teplých i studených jídel či nápojů. Můžete si tak upéct jakýkoliv dezert s tímto sladidlem, které má navíc jednu vlastnost navíc – dokáže v těstě nahradit i tuk. Tím tedy můžeme o to více snížit energetickou hodnotu pokrmu.

Jako sladidlo je tak vhodný i v případě, že se pokoušíte shodit nějaké to kilo, ale nechcete se vzdát sladkých jídel.

Hodně vlákniny, minimum cukru Na první pohled to tedy vypadá, že se jedná téměř o zázračné sladidlo. Je ale potřeba mít na paměti, že je tento produkt na trhu příliš krátkou dobu, a nejsou tak zatím dostupné průkazné informace o dlouhodobých účincích.

Nicméně dle složení se jedná o unikátní spojení sladké chuti se zdraví prospěšnými látkami. Sirup obsahuje opravdu velké množství vlákniny (nad 70 %), za to cukrů jen kolem 5 %. Navíc vypadá i chutná jako med, v tomto směru tedy nemůže snad nikoho nepříjemně překvapit.

Co je ale určitou nevýhodou, je jeho poměrně vysoká cena.

Podle dosud dostupných informací se tedy dá o čekankovém sirupu říct, že díky vysokému obsahu čekankového extraktu má na organismus pozitivní dopad.

Vláknina pak posiluje celkovou imunitu, a navíc pomůže napravit trávení i lidem po antibiotické léčbě.

Díky sladké chuti a zdravotním přínosům tak může být vhodnou součástí jídelníčku diabetiků, věčných dietářů, sportovců a všech, kteří se zajímají o zdravý životní styl.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich…

Čtěte dál Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku….

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné…

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i…

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné…

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající…

Čekankový sirup a hubnutí: Konečně sladidlo, které pomáhá?

Sirup z čekanky je novinkou mezi přírodními sladidly. Díky skvělé chuti a zdravotním benefitům si získává stále více příznivců.

Čekanka jako superpotravina

Léčivé účinky čekanky znali už staří Egypťané. Dodnes tuto bylinku s jasně modrými kvítky opěvují bylinkáři i vědci. Podporuje látkovou výměnu, zmírňuje bolesti kloubů, zlepšuje trávení a čistí játra i střeva. Čekankový kořen je zásobárnou inulinu (prebiotické vlákniny), vitaminů a minerálů.

V potravinářském průmyslu se používá už dlouhou dobu. Asi nejznámějším výrobkem je obilná čekanková káva, oblíbená zejména u osob citlivých na kofein. Z čekanky se získává i vláknina zvaná inulin, která se často přidává do zdravých tyčinek, sušenek a potravinových doplňků.

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Čekankový sirup

Z kořene čekanky se nyní začal pomocí patentované technologie získávat sirup se skvělým složením. Má nízký glykemický index, na rozdíl od běžného cukru obsahuje méně kalorií a je bohatý na vlákninu. Naopak byste v něm těžko hledali konzervanty, umělá aromata nebo lepek.

6 výhod čekankového sirupu

1.    Zlepšuje imunitu

Vliv čekanky na imunitu tkví ve vysoké koncentraci vlákniny, která má blahodárné účinky na střeva. Podporuje množení prospěšných bakterií.

Jelikož naše imunita sídlí právě ve střevech, má bakteriální osídlení a správné trávení zásadní vliv na celkovou obranyschopnost organismu. Slazení čekankovým sirupem tak může zachránit před nachlazením i virózou.

Čekanka navíc působí protizánětlivě, detoxikuje organismus a zabraňuje vzniku ledvinových a močových kamenů.

2.    Ideální pro milovníky sportu

Po fyzické aktivitě dodá čekankový sirup okamžitou energii, aniž by zatížil trávení, játra a ledviny.

3.    Vhodný při hubnutí

Obsahuje téměř o polovinu méně kalorií než med nebo cukr. Ve 100 g čekankového sirupu se nachází jen 161 kcal. Na sladivosti to přitom nepoznáte. V rozumném množství vaši linii nijak neohrozí.

4.    Mohou si ho dopřát i diabetici

Sirup je vhodný i pro cukrovkáře s diabetem 1. a 2. typu. Pokud se ve stravě zaměříte i na další potraviny s nízkým glykemickým indexem, možná snížíte hladinu glukózy v krvi přírodní cestou. Čekankový sirup zároveň působí jako účinná prevence diabetu 2. typu (tzv. „stařecké cukrovky“).

5.    Pomáhá dobrému trávení

Čekankový sirup podporuje růst hodných bakterií ve střevech. Naopak bojuje s nežádoucími „obyvateli“, původci zažívacích potíží. Stimuluje tak činnost střev a ulevuje od akutní i chronické zácpy.

TIP: Nepřekračujte doporučenou denní dávku, která je 10–20 g. Při nadměrné konzumaci může nadbytek inulinu vyvolat trávicí potíže.

6.    Neničí zuby

Dobrá zpráva nejen pro děti a jejich rodiče – konečně existuje sladidlo, které se chutí vyrovná cukru, ale neničí zubní sklovinu. Čekankový sirup je vůči zubům citlivý a dokonce snižuje riziko zubního kazu.

Tipy na použití čekankového sirupu

  • Do nápojů – horkých i studených
  • K oslazení kaše, jogurtu, müsli
  • Na palačinky a lívance
  • K přípravě domácí zmrzliny
  • Místo cukru do moučníků a dezertů
  • Do rajčatových (i jiných) omáček

Čekankový sirup je díky ukázkovému složení vhodným prostředkem ke slazení nápojů a pokrmů. Přesto i zde platí zlaté pravidlo „všeho moc škodí“. Doporučenou denní dávku 10–20 g proto nepřekračujte.

čekanka čekankový sirup hubnutí sladidla

Náhradní sladidla | O cukrovce

V dnešní době se nám nabízí ohromný výběr možností slazení pokrmů. Mimo klasického řepného cukru narazíme v obchodech na cukr třtinový, cukr kokosový, med, sirupy nejrůznějšího rostlinného původu a umělá sladidla kalorická či nekalorická.

Přirozené náhradní cukry

Od výrobců se dozvíme, že přirozené cukry (např. med, třtinový cukr, kokosový cuk, palmový cukr a různé rostlinné sirupy) obsahují oproti řepnému cukru spoustu prospěšných látek jako jsou antioxidanty, vitamíny a minerály.

Toto tvrzení je sice pravdivé, ale stále tato sladidla obsahují zdroje energie v podobě sacharózy, fruktózy či glukózy. Obsahují tedy rychlé cukry, které přinášejí energii a rozhodně ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Navíc běžně konzumovaná dávka těchto sladidel nám poskytuje velmi zanedbatelné množství těch „pozitivních živin“ jak jsou vitaminy apod. Pokud dodržujeme pravidla racionální stravy, tyto živiny ze sladidel „navíc“ opravdu nepotřebujeme.

Energetická hodnota všech přirozených cukrů je téměř shodná se sacharózou. Proto jejich používání místo řepného cukru u obézních diabetiků 2 typu či diabetiků 1. typu není vhodné.

Drobnou výhodou pro diabetiky může být někdy fakt, že při požití jiných cukrů (např. fruktózy) stoupá glykémie pomaleji než při použití sacharózy (má nižší glykemický index).

Budete mít zájem:  Fanconiho anemie – příznaky, příčiny a léčba

Avšak negativní metabolické důsledky pravidelné konzumace vyššího množství fruktózy jsou srovnatelné nebo i výraznější než při konzumací sacharózy.

Fruktóza

Fruktóza patří ke sladidlům s velmi nízkým GI. I proto ji lze najít v některých „DIA“ potravinách. Fruktóza a další nezdravé přísady (jako např. palmový tuk) jsou v těchto potravinách důvodem, proč dnes nejsou diabetikům příliš doporučovány.

SladidlaGlykemický index
Glukóza 100
Sacharóza 68
Med 55
Laktóza 46
Fruktóza 19

Ačkoliv sladidlo fruktóza nemá takový efekt na glykémii jako např. glukóza, z dlouhodobého hlediska má zvýšený příjem fruktózy nepříznivý efekt na hladinu cholesterolu, vznik či zhoršení inzulínové rezistence, zahajuje lipogenezi (tvorbu tuku do zásoby) a může být důvodem steatózy (ztukovění) jater.

Fruktóza není dostupná pouze jako sladidlo. My ji známe především jako cukr obsažen v ovoci. Fruktóza pocházející z běžně konzumovaného množství ovoce nemá tento negativní efekt na lidský organismus. Je to dáno i tím, že ovoce obsahuje další prospěšné látky, jako např. vlákninu.

  • Nejvíce zdraví škodlivá je nejspíše fruktóza (fruktózo-glukozový či glukózo–fruktózový sirup) obsažená ve slazených nápojích.
  • Dále je si třeba si uvědomit, že cukr sacharóza (řepný či třtinový cukr) je z 50 % procent tvořen z glukózy a z 50% fruktózy.
  • To může být matoucí při výběru přirozeně náhradních sladidel, které mnohdy tvrdí, že fruktózu neobsahují, ačkoliv jsou složeny právě ze sacharózy.

To se týká např. agávového sirupu, palmového či kokosového cukru. Ti jsou vyzdvihovány pro jejich nízký GI a velké množství mikroživin. Stejně jako běžný cukr jsou ale složeny ze sacharózy, a proto ani tato přirozeně náhradní sladidla nejsou vhodnější o nic více než cukr či med.

Čekankový sirup Original – výjimka mezi sirupy

Toto sladidlo obsahuje z 91 % výtažek z kořene čekanky, dále karamel a náhradní sladidlo sukralózu. Jeho kalorické složení je o 45% nižší a obsahuje o 95 % méně cukru v porovnání s jinými přírodními sladidly. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a velmi nízkým glykemickým indexem.

Čekankový sirup lze přidávat do studených i horkých nápojů, sladit s ním veškeré pokrmy, lze jej použít na vaření i pečení. Dokonce výrobce uvádí, že jím lze při pečení nahradit pokrmový tuk. Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku.

POZOR! Na českém trhu najdeme dva velmi podobné výrobky. A to zde popsaný ČEKANKOVÝ SIRUP ORIGINAL, který obsahuje pouze 5% cukru. A ČEKANKOVÉ SLADIDLO KLASIK, které obsahuje již 13% cukru.

Čekanka obecná

Čekanka obecná je léčivá bylina vyskytující se i ve volné v přírodě. Ve velkém se pěstuje v Belgii či Nizozemí. Nejznámější výrobek z čekanky je alternativa kávy – Melta.

Čekanka je z 20 % složena z inulinu. To je polysacharid, který u některých rostlin nahrazuje jiný zásobní polysacharid – škrob. Inulin náš organismus neumí rozložit, v tenkém střevě se nevstřebává, a tedy jej ani nelze využít.

Jeho kalorická hodnota je téměř nulová a téměř nezvyšuje glykémii (hladinu cukru v krvi). Přínosný je také jeho prebiotický efekt v tlustém střevě. Mezi nevýhody patří, že v tlustém střevě bakterie štěpí inulin za vzniku oxidu uhličitého či metanu.

To může způsobovat, při vyšší nežli doporučené konzumaci, plynatost.

Sukralóza

Sukralóza je náhradní sladidlo získané ze sacharózy. Na rozdíl od aspartamu je stabilní vůči teplotě i v širokém intervalu hodnot pH. Používá se proto při pečení nebo do výrobků, u kterých se vyžaduje dlouhá údržnost. Sukralózu uznaly četné národní i mezinárodní orgány zabývající se bezpečností potravin. Nebyly u ní prokázány žádné karcinogenní, reprodukční ani neurologické účinky.

sladidloenergiesacharidyvlákninaGIBílkovinyTuky
Čekankový sirup 650 4 71

Čím sladit? Cukr raději vyměňte za zdravější náhražky

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. Jeho nadbytečná konzumace vede především k nadváze a následně k obezitě, která bývá spojena s řadou zdravotních problémů – například diabetes 2. typu či kardiovaskulární onemocnění.

Pamatujte si, že denní příjem jednoduchých cukrů by neměl překročit 10 procent z celkového přijatého množství (anebo také 60 gramů pro dospělého, lehce pracujícího jedince) a náš energetický příjem by měl odpovídat výdeji.

To potvrzuje i praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že různé studie na toto téma mimo jiné zjistily, že ve vyspělých zemích průměrný dospělý člověk překračuje denní limit příjmu cukru několikanásobně. „Dávka cukru se pohybuje někde mezi 130 až 200 gramy na osobu za jeden den.

Přitom doporučená dávka je maximálně 60 gramů denně,“ vysvětluje lékařka.

Sladidlo bychom si měli vybírat zejména podle jeho glykemického indexu, a to tak, aby byl co nejnižší. „Z těch vhodnějších a zdravějších než klasický bílý cukr bych doporučila například stévii (obecně skupina látek zvaná steviol-glykosidy), isomaltulózu a také sladidla ´nové generace´ – kokosový cukr a čekankový sirup,“ říká nutriční poradkyně a fitness trenérka Eva Dostálová. 

Zároveň dodává, že za nevhodná sladidla považuje zejména glukózovo-fruktózový sirup, jenž je bohužel hojně přidáván do většiny průmyslových pochutin. „Dále bych se vyhýbala umělým sladidlům, jako jsou sacharin a cyklamát, aspartam či acesulfam K,“ zmiňuje odbornice. 

Nutriční terapeutka Diana Rugavacová zase upozorňuje, abychom si dávali pozor při používání agávového sirupu, který obsahuje velké množství fruktózy. ‚Ať jde o jakýkoliv sirup, stále platí pravidlo – všeho s mírou,“ uvádí odbornice na výživu.

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých sladidel?

Bílý cukr

Pokud vám jde o to zhubnout a také udržet svůj organismus „v pohodě“ – rozhodně byste si neměli dopřávat klasický bílý cukr, který se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Při ní ztratí původně přírodní cukr minerální látky i vitaminy a našemu tělu dodá jen mnoho prázdných kalorií. Kromě toho má i velmi negativní vliv na naši imunitu a zvyšuje krevní tlak. 

Dieta a ovoce: Které si klidně dejte a se kterým při hubnutí opatrně?

Hnědý cukr

Hnědý cukr sice hezky vypadá, ale to je tak všechno. Jeho nutriční hodnota je bohužel podobná jako u bílého cukru, takže pokud si hlídáte kalorie, s touhle „hnědou dobrotou“ se rozlučte.

A jestli jste si mysleli, že když si koupíte hnědý cukr, jde automaticky o ten třtinový, tak jste se celý život pletli. Jde v podstatě o bílý řepný cukr, který je obalený nějakým speciálním sirupem.

Někdy se barví melasou či karamelem.

Třtinový cukr

Třtinový cukr má také hnědou barvu, ale ta je obsažena už v surovině, ze které se vyrábí – takže žádné přidané barvivo jako u hnědého cukru. Faktem je, že obsahuje více tělu prospěšných látek, jako jsou vitaminy, enzymy, a také vlákninu. Myslete však na to, že v pěti gramech třtinového cukru najdete 85 kalorií. Takže pro hubnutí žádná výhra.

Med

Chcete si udržet štíhlou linii, a proto si do čaje místo cukru dáváte med? Pozor, kalorie tímto způsobem vůbec neušetříte. Pořád jde v podstatě o cukr, i když v trochu sofistikovanější podobě. V jedné lžičce včelího medu najdete 42 kalorií. Toto sladidlo tedy můžeme doporučit spíše kvůli blahodárným látkám. Med má totiž cenné antioxidanty, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky.

Na co pomáhá ženšen: Jaké látky a vitamíny obsahuje a s čím ho kombinovat?

Sirupy

Sirupů je celá řada, ale i ty jsou poměrně kalorické. Samozřejmě záleží na druhu sirupu a na tom, z čeho je vyrobený. Faktem je, že některé obsahují i zdraví prospěšné látky, takže jsou přeci jen zdravější.

Například oblíbený javorový sirup v 10 mililitrech obsahuje 109 kalorií, což není zrovna málo. Na druhou stranu ovšem obsahuje přirozenou vlákninu, která posiluje náš imunitní systém.

Potlačuje také chronické záněty, které jsou spouštěčem mnoha nemocí, jako jsou třeba rakovina či artritida. Najdeme v něm i řadu antioxidantů a zdraví prospěšné vitaminy a minerály.

Lepší a zdravější variantou je takzvaný jakonový sirup, který se získává z vylisovaných jakonových hlíz. Je sladký a zdraví prospěšný – zlepšuje trávení a také nezvyšuje hladinu glukózy. Co se kalorií týče, je na tom také o hodně lépe.

V poslední době je také oblíbený čekankový sirup, který se získává z kořene léčivé rostliny – čekanky.

Použít se dá samozřejmě ke slazení teplých i studených nápojů, ale dá se použít i do pečení. Například oproti javorovému sirupu je na tom o dost lépe, v 10 mililitrech obsahuje 69 kalorií.

Kromě toho je tento sirup i zdravý. Má vysoký obsah vlákniny a může se pochlubit i nízkým glykemickým indexem.

7 jídel, po kterých máte pocit, že jste přibrali alespoň pět kilo

Umělá sladidla

Najdeme je v mnoha potravinách a třeba pro diabetiky jsou záchranou.

Používané je například sladilo s názvem sukralóza, které se vyrábí ze skutečného cukru, ale neobsahuje žádné kalorie a přitom je zhruba šestsetkrát sladší. Jde o jedno z nejpopulárnějších sladidel vůbec.

Třeba v pečivu či ve žvýkačkách můžete najít sacharin, který je úplně bez kalorií a je až sedmsetkrát sladší než běžný cukr.

Používaná jsou i takzvaná alkoholická sladidla, která ale nemají s alkoholem nic společného, pouze jej připomínají svou chemickou strukturou. Najdeme v nich asi o polovinu méně kalorií než v běžném cukru.

 Pozor, ale ani s nimi bychom to neměli přehánět – tato sladidla obsahují umělé přísady, které tu nejsou proto, aby vyživovaly naše tělo, naopak mají naše smysly ošálit. Faktem je, že o jejich škodlivosti pro naše zdraví zatím žádné důkazy nemáme.

Jasné však je jen to, že našemu organismu neposkytují přísun žádných prospěšných látek. 

Budete mít zájem:  Dyshidrotický ekzém – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Stévie

O téhle rostlině, kterou si klidně můžete vypěstovat i doma v květináči, už jste asi slyšeli. Stévie cukrová či sladká, jak je také někdy označována, pochází z Jižní a Střední Ameriky.

Pro nás je důležitá v tom, že obsahuje steviosid, což je látka, která je až třistakrát sladší než sacharóza. Výhodou je, že nemá téměř žádné kalorie. Přitom skvěle osladí například i cukroví, koláče, bábovky.

Koupit si ji můžete v podobě extraktu, který je skvělou náhradou řepného i třtinového cukru.

Nakažlivé spalničky se rychle šíří Českem. Hrozí nemoc i vám?

Autor: Daniel Mareš

Cukr a jeho „zdravé alternativy“ – PharmDr. Margit Slimáková

Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Přesto pořád dokola dostávám dotazy na jednotlivé druhy cukrů, a proto vám nabízím následující přehled těch základních.

Základní druhy cukrů v přirozených potravinách a sladkostech

Glukóza

Glukóza je monosacharid, který je základem většiny složených sacharidů.  V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie.

Pro přechod glukózy z krve do buněk, kde se rozkládá za vzniku energie, je nezbytný hormon inzulin, který uvolňuje slinivka břišní. Inzulin pomáhá přestupu glukózy do buněk celého těla. Do zásoby je ukládána v podobě glykogenu v játrech a svalech.

V případě nedostatku příjmu glukózy potravou si ji organismus dokáže i sám vyrábět v procesu nazývaném glukoneogeneze.

Maltóza je označení pro disacharid, který je složený ze dvou molekul glukózy. Chutná méně sladce, ale metabolizuje se stejně jako glukóza.

Fruktóza

Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza je pro někoho hůře stravitelná a může být příčinou nadýmání a průjmu.

Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu.

Také se zdá, že narušuje hladiny minerálních látek v organismu.

Fruktóza je téměř výhradně odbourávána v játrech a podle některých zdrojů její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater.

Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí.

Pro detailnější vysvětlení rizik nadměrné konzumace fruktózy doporučuji video Dr. Lustiga Cukr: hořká pravda.

Sacharóza – stolní cukr

Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Je to náš obyčejný cukr v cukřenkách. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny. Glykemický index je okolo 60.

Nejběžnější sladidla

Agávový sirup

Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent fruktózy, tj.

více než (roky kritizovaný) vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCS). Na zdravotní rizika koncentrovaného příjmu fruktózy upozorňuje čím dál více odborníků. Je nezbytné vnímat komplexní působení agávového sirupu, ne jen jeden jeho příznivý parametr (nízký GI).

Agávový sirup jako sladidlo není možné doporučit.

Ještě detailněji popisuje zdravotní rizika agávového sirupu Dr. Jonny Bowden: „Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.“

Cukr v ovoci

V ovoci ze všech cukrů zpravidla převyšuje fruktóza, ale je v něm obsažena současně s vlákninou a stovkami mikroživin včetně fytochemikálií. Ovoce patří k potravinám s nejvyšším obsahem mikroživin (včetně antioxidancií). Nevidím důvod, proč příjem ovoce omezovat, a neznám nikoho, kdo by ztloustl anebo onemocněl z přejídání se jablky nebo jahodami.

Čekankový sirup

Sladidlo vyrobené z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulín. Je to polymer složený z desítek molekul fruktózy a zakončený molekulou glukózy. Ve srovnání s běžným cukrem (sacharózou) má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index.

Inulin prochází nenatrávený žaludkem a tenkým střevem. V tlustém střevě jej rozkládají bakterie. Během této fermentace vznikají mastné kyseliny s krátkými řetězci, ale také plyny, jako jsou oxid uhličitý, vodík a methan. Inulin tedy může mít pozitivní prebiotický efekt, ale může vést i k nežádoucím průjmům a nadýmání.

Patří do skupiny látek kvasících ve střevech označovaných zkratkou FODMAP.

 Konzumace FODMAP sloučenin obvykle neprospívá lidem s narušeným fungováním trávicí soustavy, trpícím plynatostí, průjmy či zácpou, s poškozenou mikroflórou (dysbiózou či SIBO), dráždivým tračníkem (IBS), syndromem propustného střeva a nebo střevními záněty (Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou). Často vede ke zhoršení jejich stavu.

Čekankový sirup tedy může být vhodnějším sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou, pokud ale po nich nemají zdravotní obtíže. Nicméně bez ohledu na ostatní možné výhody či nevýhody inulinu a čekankového sirupu se stále jedná o sladidlo, tedy látku udržující a podporující návyk na sladkou chuť. Pozor, do některých sirupů je přidáváno i umělé sladidlo sukralóza.

Datle

Datle jsou skvěle chutnající ovoce, které se pro svůj vysoký obsah cukrů více než k přímé konzumaci hodí ke slazení. Po krátkém namočení je možné datle rozmixovat na pastu pro slazení kaší, koktejlů, raw dezertů anebo pečiva. Přídavkem datlí dodáváte tělu kromě cukrů také slušné množství vlákniny a minerálních látek.

Glukózový sirup/kukuřičný sirup

Glukózový sirup se vyrábí zejména z kukuřice, ale může být získáván i z brambor nebo rýže. Chemicky obsahuje zejména glukózu. Používá se k výrobě sladkostí. Samotná glukóza má glykemický index 100, tento sirup asi 75.

Erythritol

Erythritol je označení pro alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, v hroznech, hruškách nebo melounech. Připravuje se i jako umělé sladidlo. Nejčastěji se prodává pod názvem Truvia.

Má jen 6 % kalorií oproti běžnému cukru a přibližně 60-70% sladivost sacharózy. Jeho struktura je obtížně rozložitelná v těle, a proto má jen minimum efektů jiných sacharidů: prochází organismem téměř beze změn, neovlivňuje metabolismus ani nenarušuje trávení.

Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky.

HFCS

Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup(high fructose corn syrup) se vyrábí z kukuřičného škrobu, ale při výrobě se úmyslně určité procento glukózy přeměňuje na fruktózu.

HFCS je hlavním sladidlem mnoha soft drinks, právě vyšší obsah fruktózy je považován za příčinu zdravotních rizik spojovaných s těmito nápoji.

Fruktóza nejenže zatěžuje játra, ale také snižuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu nevýhodné frakce LDL cholesterolu. HFCS je také kritizován pro některé nálezy vysokého obsahu rtuti, jež pochází z výrobního procesu.

Javorový sirup

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování uvedeného procesu je hustý sirup, který je zbaven většiny cukru, ale obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.

Melasa obsahuje asi jenom 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy.

Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malé množství vitaminů B1, B2, B6 a kyseliny pantotenové. Největším pozitivem melasy je vyšší obsah minerálních látek.

Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Palmový a kokosový cukr

Palmový cukr je ze šťávy kmenů stromů (podobně jako javorový), kokosový cukr je z květů a má o něco vyšší obsah přirozených mikoživin.  Oba cukry obsahují zejména sacharózu a mají GI 54.

Vedle cukrů mají i nějaké minerální látky, například železo, zinek vápník a draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a nějaké antioxidanty.

Mezi sladidly je výjimečný obsah vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.

Přesto i tyto cukry obsahují zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli byste jich sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství kterékoliv z uvedených mikroživin.

Vše uvedené lze mnohem snadněji zajistit příjmem základních potravin.

Nepochopitelné je občas se objevující tvrzení, že neobsahují fruktózu, ačkoli obsahují asi 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.

Při nadměrné konzumaci mohou být příčinou všech zdravotních rizik uváděných u obyčejného cukru – od obezity až po nemoci srdce.  Jak můj zahraniční kolega možná až příliš tvrdě, ale asi realisticky shrnul: „Sladivost je nižší, cena převysoká, výživová hodnota pochybná.“

Sladěnka a další obilné slady

Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu.

Stevie

Budete mít zájem:  Bylinky místo léků – co mít ve své lékárničce

Stevie je rostlinka, jež obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy. Nulový obsah kalorií, žádná glukóza, fruktóza ani sacharóza a extrémně vysoká sladivost. To zní jako zázrak! Moc se omlouvám, že jej musím vyvrátit.

Podle některých odborníků vede sladká chuť v ústech z potravin, které nedodávají sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Zjednodušeně: sladká chuť ze sacharidů normálně znamená zrychlení přesunu glukózy z krve do buněk, aby bylo v krvi místo na další dávku cukru.

Jenže po sladké chuti ze stevie (ani jakýchkoliv umělých sladidel) sacharidy nepřijdou a organismus zůstává ve fázi nižšího obsahu glukózy v krvi (hypoglykémii).

Pokles glykémie může být provázen i uvolněním stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které pro vyřešení hypoglykémie mobilizují cukr ze zásob ve svalech a játrech anebo dokonce z bílkovin a tělesných tkání. Nadměrné uvolňování stresových hormonů může nepříznivě ovlivňovat naše adrenální žlázy, tím i celkové zdraví.

Následkem je potlačení imunity, prozánětlivé prostředí a hypofunkce štítné žlázy. Vše zde právě uvedené samozřejmě platí i pro ostatní sladce chutnající nesacharidová sladidla a může vysvětlovat, proč konzumace umělých sladidel neřeší nadváhu, jak se ví už roky.

Navíc v případě, že kupujeme stevii v obchodech, může jít o vysoce průmyslově upravovaný produkt s aditivy a zbytkovými chemikáliemi. Tato starost zcela odpadá, jestliže máme stevii v květináči anebo na zahrádce.

Sukralóza

Sukralóza je sladidlo připravované chlorinací sacharózy. Komerčně bývá nejčastěji nabízeno pod názvem Splenda a běžně doporučované pro diabetiky anebo redukující. Hromadí se však evidence, které prokazují, že oba stavy spíše zhoršuje a má celou řadu dalších potenciálních zdravotních rizik.

Některými studiemi je spojována s  poškozováním střevní mikroflóry, jejíž rovnováha je zásadním předpokladem pro zdraví celého organismu. Pokusy na zvířatech i lidech naznačují nárůst hmotnosti, inzulinovou rezistenci a cukrovku druhého typu.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je asi nejlepší možností, jak si osladit dezerty i některé pečivo. Jakékoliv sladké nesířené ovoce je možné namočit na chvíli do vody a po změknutí rozmixovat na sladivou polevu pro kaše anebo nasekat do těsta. Například štrůdl se sladkými jablky úplně stačí dosladit rozinkami.

Xylitol

Xylitol je tzv. alkoholický cukr, sladidlo, které se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Nemá 0 kcal – z každého 1 gramu xylitolu si vaše tělo vyrobí cca 2,4 kalorie (jinak 1 gram sacharidů = 4 kcal). Je to málostravitelný sacharid, ale pořád sacharid….

Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávicím potížím a nověji se spojuje s poškozením střevního mikrobiomu. Není vyzkoušen pro konzumaci u těhotných a kojících žen.

Vyjímečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat  růst zubních povlaků a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Snadné řešení slazení

Při výběru sladidel je důležité sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Tyto hodnoty chceme co nejnižší. Prospěšný bude obsah mikroživin – minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií. Úplně nejjednodušší však podle mne bude, pokud se nebudete trápit sledováním chemického složení každého jídla, ale budete dodržovat následující doporučení:

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu.
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel.
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  • Pokud budete dodržovat výše uvedená pravidla, zůstaňte v klidu. I sladká chuť je přirozená a její uspokojování v přiměřených mírách je v pořádku.

Přírodní sladidla vs. umělá sladidla – 10:0

Přírodní sladidlo vs. umělé sladidlo – 10:0. foto: Shutterstock

Přírodní sladidla i umělé sladidla lidé běžně považují za zdravější alternativy rafinovaného cukru, který se vyrábí z cukrové řepy. V průběhu rafinace se tento cukr vybělí a zároveň je zbaven všech vitamínů a minerálů. I když jde pro naše tělo o nehodnotnou potravinu, v důsledku své sladké chuti je součástí nápojů, pokrmů i průmyslově zpracovaných potravin.

O bílém cukru, proti kterému stojí v opozici přírodní a umělá sladidla, se však obecně ví, že je to tichý a pomalý zabiják. Zvyšuje totiž krevní tlak, riziko vzniku diabetu a ADHD nebo se podílí na nadváze a obezitě. Dále má vliv na odvápňování organismu a ztrátě vitaminu B, vápníku a hořčíku a rovněž negativně ovlivňuje funkce imunitního systému.

Přírodní sladidla a umělá sladidla: Která jsou lepší?

O negativních vlastnostech bílého cukru se všeobecně ví. Spousta lidí tak raději sáhne po zdravější variantě, kterou jsou podle nich přírodní či umělá sladidlo. Ovšem i mezi těmito sladidly je zásadní rozdíl.

Kdo si myslí, že umělá sladidla představují zdravější variantu slazení, ten je na omylu. Umělá sladidla i průmyslově zpracované potraviny obsahující umělá sladidla představují značné zdravotní riziko. A to zejména pro děti, těhotné ženy, kojící matky o osoby se sklonem k potravinovým alergiím, které by se jejich konzumaci měly raději vyhnout.

Umělá sladidla jsou několikanásobně sladší než bílý cukr i přírodní sladidla, neobsahují však žádné, nebo téměř žádné  kalorie.

K nejčastějším typům umělých sladidel patří sacharin, aspartam, alkoholová sladidla (sorbitol, maltitol, xylitol aj.) nebo cyklamáty.

Čím jsou umělá neboli náhradní sladidla tak škodlivá? Mnohé vědecké studie jim přisuzují karcinogenní účinky a rovněž vliv na rozvoj deprese, demence a poruch chování.

Kde můžete na umělá sladidla narazit?

Umělými sladidly si nemusíte přislazovat pouze čaj nebo kávu. Často je najdete v průmyslově zpracovaných potravinách označovaných jako light výrobky nebo výrobky bez cukru (sugar free). Umělá sladidla tak najdete v nízkotučných jogurtech, sladkostech, nápojích, majonézách či dochucovadlech.

Přírodní sladidla jsou zdravější

Ve svém jídelníčku byste měli celkově snižovat příjem cukru. Když už si chcete například osladit kávu či čaj, nebo použít cukr při pečení, sáhněte po přirozených potravinách ve formě přírodních sladidel. Tato sladidla jsou pro vás mnohonásobně zdravější nežli jakákoliv umělá sladidla.

Přírodní sladidla navíc skrývají spoustu zdravotních benefitů. Obsahují totiž nejen nerafinovaný cukr, vašemu tělu dodají rovněž vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Kterými z nich si můžete konkrétně osladit život?

Stévie.

Stévie sladká: Nízkokalorická náhražka cukru

Tato původem jihoamerická rostlina je nejoblíbenější nízkokalorickou přírodní náhražkou bílého cukru. Můžete ji používat v čerstvé i sušené podobě či v podobě granulátu a osladit si s ní jakýkoliv nápoj. Toto přírodní sladidlo je 25krát sladší nežli rafinovaný cukr, ovšem na vaší linii to nebude znát. Má pouze zanedbatelné množství kalorií.

Javorový sirup: Chutné přírodní sladidlo

Jde o čistě přírodní sladidlo, které si vyrábí zahuštěním mízy cukerného javoru. Javorový sirup je výborný na palačinky, lívanečky, do krémů a dezertů a také do kaší. Najdete v něm množství látek, které pozitivně působí na lidské zdraví.

A to vitamín D, vitamíny řady B, aminokyseliny, zinek, draslík železo, vápník či mangan.

Toto přírodní sladidlo, které má výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, pozitivně ovlivňuje imunitní a kardiovaskulární systém a chrání cévy před špatným LDL cholesterolem.

Agávový sirup: Přírodní sladidlo, které se podobá javorovému sirupu

Toto přírodní sladidlo se získává z kaktusu agave. Jedná se o velmi chutnou alternativu bílého cukru nebo medu. Agávový sirup je o mnoho sladší než klasický bílý cukr, protože jej stačí používat v nižších dávkách.

Navíc má nízký glykemický  index, a proto nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako bílý cukr či med. Toto přírodní sladidlo také obsahuje zbytkové množství inulinu, čímž má vliv na zdraví střevní mikroflóry a správnou činnost střev.

Agávový sirup můžete použít pro slazení nápojů, dezertů, ale i kaší a cereálií.

Třtinová melasa: Koktejl minerálních látek

Jedná se o přírodní sladidlo, které vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru.

V třtinové melase najdete vitaminy skupiny B, dále vápník, draslík, sodík či hořčík v přirozené podobě, velmi snadno se proto vstřebávají do těla. Melasou si můžete sladit nápoje, přidávat ji do mléčných výrobků nebo ochucovat kaše a cereálie.

Skvělá je i do pečených moučníků. Toto přírodní sladidlo je vhodné rovněž pro děti, sportovce, seniory i osoby, které trpí bolestí kloubů.

Přírodní sladidlo ze špaldy a ječmene

Další oblíbené přírodní sladidlo, které je zdravější než bílý cukr a umělá sladidla, je špaldový sirup. Má mírnou karamelovou chuť, v kuchyni jej používejte tam, kde byste jinak sáhli po medu. Ve srovnání s bílým cukrem špaldový sirup nepřekyseluje žaludek. Toto přírodní sladidlo však obsahuje lepek, proto není vhodné pro celiaky.

Vyzkoušejte také přírodní sladidlo z ječmenného sladu. Zrychlí vám metabolismus, posílí imunitu a je vhodné i pro diabetiky. Využijte jej nejen ke slazení nápojů. Ještě lepší uplatnění má při pečení koláčů, buchet nebo zákusků.

TIP: Pokud hledáte přírodní a zároveň bezlepkovou variantu přírodní sladidel, vyzkoušejte také kukuřičný sirup či rýžový sirup. Těmito zdravými náhražkami bílého cukru a umělých sladidel si můžete osladit svoje oblíbené nápoje i pokrmy.

Čekankový sirup: Méně cukru než jiná přírodní sladidla

Čekankový sirup obsahuje až o 95 procent méně cukru než jiná přírodní sladidla (např. javorový sirup), využijete jej proto i během redukční diety. Najdete v něm rovněž přírodní vlákninu inulin, která je prospěšná pro stav střevní mikroflóry. Čekankový sirup používejte tam, kde běžně saháte po medu.

Datlový sirup: Přírodní sladidlo s chutí exotiky

Pokud se poohlížíte po zdraví prospěšném přírodním sladidle, vyzkoušejte také datlový sirup. Díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku a také nepřekyseluje žaludek. Používejte jej ke slazení nápojů, k ochucení ovocných salátů nebo při pečení sladkých moučníků.

Jaká další přírodní sladidla jsou dále vhodnou alternativou bílého cukru či umělých sladidel? Například yakonový sirup, xylitol neboli březový cukr,  nebo sušená třtinová šťáva.

  • cukr
  • sladidla
  • sladidlo
  • umělá sladidla

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *