Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Každý den se věnujete nějaké pohybové aktivitě. Jíte mnohem zdravěji než kdykoliv předtím. Ze svého jídelníčku se vám po velkém boji podařilo eliminovat všechna sladká a tučná jídla.

Ledničku máte plnou libového masa, nízkotučných sýrů a čerstvé zeleniny, v komoře se vám hromadí různé druhy zdravých luštěnin, obilovin a nechybí ani rýže.

K ochucování používáte především bylinky, olivový olej a ocet, žádnou majonézu. Přesto se váha “zasekla” a posledních pár kil ne a ne shodit. Proč? Na vině může být i zelenina.

Kalorická zelenina, která hubnutí příliš neprospívá

Říkáte si, co je to za blbost?  Zelenina je přece zdravá a zejména v redukčním jídelníčku si ji můžete dopřávat v neomezeném množství.

To není tak docela pravda a v rámci hubnutí se jedná o silně zažitý mýtus. Zdravé jsou všechny druhy zeleniny, o tom není pochyb.

Některé druhy zeleniny však obsahují více cukru a tedy i energie než jiné, a tudíž hubnutí příliš neprospívají.

ZNÁTE NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI HUBNUTÍ? Přečtěte si, kterých chyb se lidé při hubnutí dopouští v článku 11 nejčastějších chyb při hubnutí – čemu se třeba vyvarovat?

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Salát z červené řepy je zdravý a chuťově vynikají  Zároveň však obsahuje více kalorií než okurkový salát

Hubnoucí versus nehubnoucí zelenina

Většina lidí žije v domnění, že zelenina prospívá štíhlé linii za každých okolností a v jakémkoliv množství. Chtějí-li zhubnout, běžné přílohy jako brambory, rýže a těstoviny ze dne na den nahradí zdravou zeleninou a diví se, že očekávané finální zhubnutí do plavek se nekoná.

Vedle libového masa se nejčastěji objevuje “neškodná” mrkev a karotka, hrášek, kukuřice či salát z barevných paprik. Jenomže právě tato zelenina patří mezi sladké druhy obsahující více cukru a kalorie.

Při redukčním jídelníčku si proto dávejte pozor i na to, jaké zelenině dáváte přednost. Mezi zeleninu prospívající štíhlé linii patří druhy s nízkým glykemickým obsahem. Zde nemusíte hledět na množství.

Sladkou a kořenovou zeleninu je však vhodné omezit, dokud nebudete se svojí váhou spokojeni. Která zelenina je ta správná, a která nikoliv?

Zelenina prospívající hubnutí

  • salátová okurka
  • hlávkový salát
  • špenát
  • chřest
  • rajčata
  • čekanka
  • zelená paprika
  • cuketa
  • ředkvičky
  • květák
  • brokolice
  • rukola

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Okurky, rajčata, ředkvičky a hlávkový salát patří mezi nejlepší “hubnoucí” zeleninu

Zelenina, která hubnutí neprospívá

  • mrkev
  • červená řepa
  • kukuřice
  • zelený hrášek
  • pórek
  • růžičková kapusta
  • červené a žluté papriky

Dobrým pomocníkem při výběru vhodné zeleniny je barva.

Méně barevně nápadná zelenina s převažující zelenou barvou ve většině případech obsahuje méně kalorií než výrazně barevná zelenina jako kukuřice, barevné papriky, mrkev či červená řepa.

Nejedná se však o žádné pravidlo, jak potvrzují rajčata na jedné straně a pórek na straně druhé.

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Toto nízkosacharidové ovoce můžete mlsat bez výčitek

Sladká kukuřice není jen zelenina!

Kukuřice bývá automaticky považována za zeleninu a je také podobně používaná. Hodí se do salátů i jako příloha. Přesto se primárně jedná o obilovinu stejně jako pšenice či ječmen. Za zeleninu lze považovat sladká kukuřičná zrna plná vitamínu, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Jaké zdravé látky obsahuje kukuřice?

VÍTE, ŽE KUKUŘICE NEOBSAHUJE ŽÁDNÝ LEPEK? Patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny. Kukuřice a potraviny z ní tvoří podstatnou složku bezlepkové diety.

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Vařená kukuřice je skvělá jako příloha nebo malá svačinka

Sladká avšak zrádná kukuřice obsahuje až 9x více energie než například salátová okurka. 100 g sladké kukuřice obsahuje cca 364 kJ, okurka pouhých 40 kJ.

To je sice varovná informace, která není důvodem pro úplně vyřazení kukuřice z redukčního jídelníčku. Pouze si dávejte pozor na její množství. Úplně zanevřít na kukuřici kvůli vyššímu obsahu kalorií by byla velká škoda.

Kukuřice totiž prospívá našemu srdci, nervům i mozku, zlepšuje náladu a odbourává stres. Podobně jako ovoce si kukuřici v rozumné množství dopřejte spíše k snídaní či k obědu.

TIP NA RECEPT: Kukuřice jako zdravá příloha? Ano! K létu patří grilování a grilovaný kukuřičný klas je prostě úžasný. Zvláště podle našeho receptu, k němuž budete kromě kukuřice potřebovat také trochu másla, česnek, čerstvé bylinky, sůl a pepř.

Všechny ingredience důkladně promíchejte a hotovou marinádou potřete kukuřici. Zabalte ji do alobalu, položte na gril a grilujte ze všech stran cca 10 – 15 minut.

Pro zdravé letní grilování se vám jistě budou hodit naše tipy v článku Grilování – 7 zdravých tipů proti karcinogenům.

Zelenina a hubnutí – na přípravě záleží

I ze salátu plné zdravé zeleniny lze vytvořit kalorickou bombu. Stačí chuť salátu “vylepšit” pomocí oblíbeného dresinku či majonézy. Nevhodné jsou majonézy a dresinky z majonézy, ale i smažené krutóny a kousky masa či příliš mnoho soli.

Při ochucování zeleniny dejte přednost čerstvým bylinkám, různým druhů octů a olivovému oleji. Jednoduchým způsobem, jak ochutit téměř každý salát základní salátová zálivka Vinaigrette.

Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku

Při přípravě salátu hraje roli nejenom samotná zelenina, ale také způsob ochucení. Absolutně nevhodné jsou tučné dresinky s majonézou

Zelenina se nemusí jíst pouze v čerstvé podobě. Právě naopak. Některé druhy zeleniny se upravují tepelně – vařením, dušením, pečením i grilováním.

Ze zeleniny lze připravit nejen zdravý salát či přílohu, ale také nejrůznější zeleninové omáčky a polévky i zeleninové šťávy. Která úprava je nejlepší? Více se dočtete v článku Vařit, péct nebo dusit? Která úprava je ta nej?

Zelenina je prostě báječná

Ze zeleniny lze připravit tolik různých pokrmů. Můžeme ji přikusovat čerstvou nebo z ní udělat vitamínovou bombu v podobě polévky. Zelenina by proto měla být nezbytnou součástí každého zdravého a redukčního jídelníčku.

Při hubnutí si pouze dávejte pozor na výběr konkrétních druhů zeleniny a v případě sladších druhů pouze omezte množství. Přejeme vám dobrou chuť a úspěšné hubnutí do plavek!

VIDEO: Co jsem dnes jedla + jednoduché a zdravé recepty aneb jak jíst zdravě celý den

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU

Které druhy zeleniny brání hubnutí a které můžete naopak jíst neomezeně?

17. 11. 2020 | Doba čtení 3 minuty

Zelenina je zdravá a pro naše tělo prospěšná. Při dietě je potřeba i mezi zeleninou vybírat. Existují druhy zeleniny, které mohou vaši dietu významně přibrzdit.

„Mnoho lidí si myslí, že jíst zeleninu automaticky rovná se hubnout,“ upozorňuje dietoložka Alena Babčaníková. „Samozřejmě není sporu o tom, že je lepší jíst mrkev než rohlíky,“ usmívá se. „Přesto by pro všechny, kdo chtějí zredukovat svou váhu, bylo dobré, aby se seznámili s tím, že ne všechny druhy zeleniny je při dietě rozumné jíst v neomezeném množství.

Jinak řečeno: Pokud jste celkem štíhlá, potřebujete shodit poslední tři vysněná kila do plavek a ono to nejde a nejde, možná za to může… tak třeba… Červená řepa. Nebo vášeň pro mrkev, kterou chroupete každý večer u televize. Ale proč? Copak není mrkev přímo vzorně zdravá? Copak o to… Zdravá je. Jenže dietní bohužel bůhvíjak ne.

  • Některé druhy zeleniny obsahují více cukru nebo kalorií, než byste možná čekala,“ upozorňuje dietoložka, která mi radí, jak dostat dolů kila, které na sobě nechci.

Kvalitní zeleninu seženeme na farmářských trzích nebo přímo od pěstitelů. Zdroj: wavebreakmedia / Shutterstock.com

Přiznám se, že i mě překvapila kolonka „Zelenina v omezeném množství“, na kterou jsem narazila v podrobném rozpisu Pestré diety.

„Klienti se častokrát diví, kolik cukru je v ovoci, to jsou mnohdy opravdu požehnané hodnoty a ovoce je potřeba skutečně v jídelníčku rozumně hlídat.

Naproti tomu zeleninu drtivá většina lidí považuje za naprosto neškodnou a velmi se diví, že to tak úplně není,“ tvrdí dietoložka.

Kterou zeleninu při dietě smíte v neomezeném množství a kterou ne?

Co hrdlo ráčí: čekankové puky, chřest, špenát, hlávkový salát, vodnice, okurka, paprika, bílá ředkev, houby, rajčata, sojové klíčky

Naopak hodně cukru je například v bramborách, o jejich sladkých „příbuzných“ batátech ani nemluvě.

Zelenina v omezeném množství (200 g dvakrát týdně nebo k oživení barvy salátu): artyčok, růžičková kapusta, zelené lusky s fazolkami, kukuřice, pórek, zelený hrášek, červená řepa a mrkev.

Neznamená to ale, že tuto zeleninu musíte ve svém jídelníčku navždy vynechat. Její množství je však potřeba nastavit a hlídat, s čímž vám dietolog ochotně poradí.

Určí, jaké množství je vhodné právě pro vás, aby hubnutí bylo co nejefektivnější.

Pozor na zeleninové saláty. Nejrůznější „vylepšení“ z nich dokáží udělat doslova kalorickou bombu.

Vyvarujte se:

  • zejména majonézových dresingů
  • nejrůznějších dresingů z nevhodných surovin, jako je například plnotučná hořčice apod.
  • kousků tučného sýra
  • kečupu
  • smažených krutonů
  • smažených kousků masa
  • přílišného solení 

Inspirace: Dietní zelenina

Pokud se snažíte zhubnout nebo jen jíst zdravě, zelenina bude stálou součástí Vašeho jídelníčku. Které druhy jsou ale nejvhodnější, to se dočtete v tomto článku…

Ať už se snažíte zhubnout nebo jen zdravě jíst, zelenině se nevyhnete. Obsahuje málo kalorií, ale díky obsahu vlákniny Vás dokáže zasytit. Je v ní také mnoho minerálů, vitaminů a jiných prospěšných látek, které by Vám mohly jinak při dietě chybět. 

Proto je při snížení množství přijímané potravy doporučována zvýšená konzumace zeleniny – asi 600 g denně.

Listovou zeleninu, jako salát, špenát nebo třeba zelí, můžete při dietě konzumovat prakticky neomezeně. Má nízkou energetickou hodnotu, ale pozor – listová zelenina podporuje trávení a tak způsobuje rychlejší nástup pocitu hladu. 

Naopak luštěniny, brambory a řepa obsahují hodně energie, proto byste jich neměli sníst mnoho.

Pokud tedy chcete zeleninu nějak dále upravovat, doporučujeme vaření v páře – zachováte tak co nejvíc prospěšných látek.

Nejlepší je zeleninu konzumovat syrovou. Zachováte tím nejvíce vitaminů a enzymů. Na druhou stranu například betekaroten tělo lépe vstřebává z tepelně upravené zeleniny.

Konzumace zeleniny pomáhá i zavodnit organismus a tím hydrataci těla i pleti. Spolu s vitaminy a enzymy v ní obsaženými dokáže zpomalit stárnutí organismu, zlepšit a projasnit pleť a podpořit růst a lesk vlasů. 

Podporuje detoxikaci a tím i schopnost těla odolávat chorobám.

Při držení diety je nejvhodnější konzumace brokolice, chřestu, rajčat, okurek, papriky, čekanky, hlávkového salátu, ředkve a celeru. To samozřejmě neznamená, že byste se měli ostatním druhům vyhýbat, nicméně těchto několik je dobré jíst ve větším množství.

Brokolice

Brokolice je velice zdravá zelenina chutí připomínající květák. Upravuje se hlavně vařením a zapékáním, přičemž při vaření (nejlépe v páře) zachováme více zdraví prospěšných látek. 

Budete mít zájem:  Léčba Rakoviny Kostní Dřeně?

Brokolice obsahuje velké množství rozmanitých vitminů, zajímavé je, že má dokonce větší obsah vitaminu C než plody citrusůKonzumací brokolice pomáháte chránit především své trávicí ústrojí před různými infekcemi a dokonce i před rakovinou. 

Chřest je gurmánskou zeleninou s jemnou chutí. V České republice byl poměrně dlouho pěstován, po druhé světové válce však u nás téměř vymizel. Kvalita chřestu z obchodu bývá často sporná, na zahradě si ovšem výborný chřest můžete vypěstovat i sami. 

Je to však záležitost pro trpělivější zahrádkáře, z předpěstovaných sazenic sklízíme výhonky až třetím rokem. Zato Vám jediná rostlina vydrží plodit pět i šest let, od dubna do června.

Výhonky mohou být buď celé bílé (ty mají nejjemnější chuť), částečně fialové (chuť je kořeněnější) nebo zelené (mírně nahořklé, ale chuťově nejvýraznější). Barva výhonku závisí na typu jeho pěstování – buď zakryté bez přístupu světla, nebo částečně odkryté.

Chřest se opět nejčastěji vaří nebo zapéká. Přitom odstraňujeme tuhou slupku na povrchu stonku a případně i vláknitý konec.

Postavením svazečku do hrnce správnou stranou nahoru zabráníme nerovnoměrnému povaření chřestu.

Při vaření je nejlepší stonky svázat do svazečku vrcholy nahoru, protože ty se uvaří rychleji. 

Chuť chřestu nejlépe vyniká v kombinaci s omáčkami různých druhů, se sýrem nebo šunkou. 

Rajčata

Pokud se snažíte zhubnout, jsou rajčata skvělou volbou. Obsahují totiž velice málo kalorií. Současně jsou velkým zdrojem různých vitaminů, zejména A a C. Mají omlazující vliv na pleť, pomáhají při zácpě a vysoké hladině cholesterolu.

Působí jako prevence zejména před rakovinou a zvětšováním prostaty.

Rajčata můžete konzumovat čerstvá i různě tepelně upravená. Výborným letním osvěžením je například několik plátků rajčete s mozzarelou a bazalkou.

Okurky

Jako dietní zelenina jsou okurky nenahraditelné. Zasytí, neopsahují téměř žádné kalorie a hydratují organismus. Opět obsahují mnoho prospěšných látek, například křemík, který zpevní vlasy a nehty, nebo enzym erepsin, který pomáhá tělu štěpit bílkoviny. 

Známé je i použití okurek v kosmetice ke zklidnění a hydrataci vysušené, podrážděné nebo popálené pokožky.

O velké množství prospěšných látek přicházíte, pokud okurky loupete. Slupka koupených okurek je však vždy několikrát ošetřena postřiky proti plísni, proto její konzumaci nelze příliš doporučit. Nejlepší volbou jsou proto vlastní, nestříkané okurky ze zahrádky.

Paprika

Paprika je ceněna zejména díky své schopnosti ochutit celý pokrm. Často je využívána tepelně upravená, pro což má také předpoklady – díky malému množství jistého enzymu u papriky zůstává zachována většina vitaminu C i při vaření a ohřívání. Papriky mají pozitivní účinky zejména na oběhový systém – cévy a srdce, zabraňují vzniku sraženin a hemeroidů.

Čekanka

Čekanka není tak známou zeleninou, přesto se ji vyplatí vyzkoušet. Používají se tzv. čekankové puky, které jsou, podobně jako chřest, pěstovány ve tmě. Listy jsou potom bílé nebo jen bledě nazelenalé a nemají hořkou chuť. Čekanka se používá nejčastěji syrová v salátech, lze ji ovšem také tepelně upravova

Čekanka prospívá díky obsahu vlákniny zažívacímu traktu, působí detoxikačně a stimuluje činnost jater, žlučníku a slinivky. Skvělou schopností čekanky je bránit ukládání těžkých kovů a tuků v těle. Tukům je navíc napomáháno k vyplavení z těla, což pomáhá proti vysoké hladině cholesterolu a ucpávání cév.

Celer

Ne každý má celer rád pro jeho výraznou chuť, je to však skvělá dietní zelenina. Doplňuje hlavně vitaminy ze skupiny B, které by jinak mohly ve stravě chybět. 

Celer pomáhá tělo chránit před bakteriemi a plísněmi, zejména v ledvinách a močových cestách. Znamý je také jeho blahodárný vliv na mužskou potenci.

Každý ví, že zelenina z vlaství zahrádky chutná nejlépe. Je také daleko zdravější. Široký sortiment osiva pro vypěstování domácí zdravé zeleniny naleznete v našem e-shopu!

Napsala Eliška Kadlecová

10 nejrozšířenějších diet a jejich úskalí

Někteří lidé mají pocit, že hůře tráví potraviny živočišného původu, hlavně maso. To může být důvodem k jejich omezení až vyloučení z jídelníčku. Někdy je motivací snaha zároveň zhubnout, ale svou roli můžou hrát i otázky etiky nebo negativních dopadů živočišné výroby na životní prostředí.

Princip: Nejmírnější formou je flexitariánství. Jde o to, že tmavé maso se na jídelníčku vyskytuje jen velmi sporadicky, uzeniny vůbec. Ostatní potraviny živočišného původu flexitarián konzumuje úplně běžně.

Hranice se současným doporučením pro zdravou výživu se v podstatě stírají. Semivegetarián jí z masa jen drůbeží a ryby. Pescetarián nejí maso vůbec, ale ryby bere na milost.

Lakto-ovo vegetarián konzumuje z živočišných potravin jen mléko a vejce, laktovegetarián jen mléko, vegan jí jen potraviny rostlinného původu.

Pozitiva: Rostlinné potraviny by měly v každém zdravém jídelníčku dostávat hodně prostoru. Samozřejmě, jde o potraviny průmyslově jen minimálně upravené. Ty jsou totiž zdrojem mnoha cenných vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších preventivně působících takzvaných fytonutrientů.

Správně sestavená vegetariánská strava může v některých ze svých mírnějších podob přinášet mnohem více pozitiv než problémů.

Stačí, když si mírný vegetarián ohlídá dostatečný přísun železa, a může těžit ze zdravotních pozitiv, jakými jsou nižší hladiny krevních tuků, pestřejší střevní mikroflóra a tedy nižší pravděpodobnost přejídání a z toho pramenící nižší váha, nižší krevní tlak a naopak vyšší antioxidační potenciál organismu. Mimo jiné tedy lepší schopnost obrany proti nádorovému bujení.

Negativa: Při správně sestaveném jídelníčku v zásadě žádná nejsou.

Úskalí: Nejde jen o to vyloučit z jídelníčku určité potraviny nebo skupiny potravin. Mnohem důležitější je znát kvalitní základní potraviny, být ochoten si je nakoupit a uvařit nebo mít možnost se stravovat v restauraci nabízející nutričně hodnotné vegetariánské pokrmy. Největším úskalím tak může být jen pohodlnost.

Takzvané „líné“ vegetariánství žádné z výše popsaných benefitů nemá, naopak, může vést klidně k obezitě a diabetu II. typu. Jsou známy případy vegetariánů řešících svůj bezmasý jídelníček velkým množstvím pečiva bez rozlišení kvality, koláčky, müsli tyčinkami, sušeným ovocem a tučnými sýry a podobně.

To rozhodně není správná cesta.

Veganství

Princip: Veganství je výživou na výhradně rostlinné bázi.

Pozitiva: S velkou pravděpodobností způsobí úbytek na váze. Velké množství vlákniny a anitioxidantů může vést ke zlepšení projevů diabetu II. stupně a snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Ale výsledek závisí na konkrétním přístupu daného člověka k této dietě, nebo lépe řečeno k tomuto způsobu stravování.

Negativa: Veganství vyžaduje práci a kreativitu. Někteří lidé se po určité době na veganské stravě cítí nepřiměřeně unavení.

Veganská výživa, na rozdíl od mírnějších forem vegetariánství, eliminuje velkou část potravin z jídelníčku. Bez znalosti složení potravin je mnohem náchylnější na vznik výživových deficitů.

Ať už je to nedostatek bílkovin, železa, vápníku, zinku, vitaminu B 12 nebo vitamínu D.

Úskalí: Na trhu existuje celá spousta rostlinných náhrad párků, hamburgerů a salámů, které jsou veganské, ale jejichž existence je problematická. Jsou totiž často velmi slané.

Ne zcela zdravé jsou také veganské sýry, jejichž základem je kokosový tuk, který je zdrojem velkého množství nasycených mastných kyselin. A podobných příkladů by se našlo mnoho.

I veganská strava by tedy měla co nejvíce upřednostňovat základní, průmyslově neupravené potraviny.

Raw strava

Princip: Ještě extrémnější formou veganství je raw stravování. Raw neboli živá strava je v podstatě veganství a potraviny jsou upravené do teploty maximálně 42 °C.

Jedinými povolenými potravinami jsou ovoce, zelenina, semínka, oříšky, luštěniny a obiloviny, ale jen naklíčené, nesmějí být uvařené.

Mezi zakázané naopak patří veškeré potraviny živočišného původu a všechny tepelně upravené potraviny. Pozitiva:

S velkou pravděpodobností povede k úbytku na váze, ale celkově jsou přínosy velmi sporné, negativa a rizika nad nimi výrazně převažují.

Negativa: Raw strava je už ze své podstaty deficitní. Nejakutněji hrozí riziko z nedostatku bílkovin, železa, vápníku, omega-3 kyselin a vitamínu B12. Po kratší nebo delší době, podle individuáních dispozic organismu, dochází k anémii z nedostatku vitamínu B12 a k osteoporóze.

Důsledkem této diety také bývá syndrom sníženého HDL, tedy ochranného cholesterolu. Přemíra vlákniny způsobuje zažívací obtíže jako jsou průjmy a nadýmání. Při příjmu vlákniny vyšším než 60 g za den dochází k poruše vstřebávání vitamínů a minerálních látek.

Kromě deficitů hrozí na druhé straně zbytečná zátěž některými rostlinnými antinutričními látkami (které by byly normálně inaktivovány varem) a mykotoxiny.

Úskalí: Lidská vynalézavost nezná mezí. A tak za pomoci supervýkonných mixérů vznikají raw dezerty. Všude jsou prezentovány jako „zdravé“, ale ve skutečnosti se jedná o kalorické bomby.

Tuk z ořechů, případně avokád ve spojení s cukrem z datlí a nejrůznějších sirupů dává ve výsledku samozřejmě velmi atraktivní chuťové kombinace, ale o žádné lehké dezerty se nejedná.

Pokud by tedy někdo chtěl jít cestou raw hubnutí a zvolil si k tomu jen dezerty, může dokonce začít přibírat.

Hubnutí pomocí smoothies

Princip: Dietní přístupy využívající smoothies jsou různé, ale velmi často se radí během prvních 14 dní konzumovat výhradně smoothies, poté začít na tomto základě budovat zdravý jídelníček. Mnoho lidí bere pití ovocných a zeleninových šťáv jako jistou formu „detoxu“, o němž věří, že je nutnou podmínkou k následnému hubnutí.

Pozitiva: Pro ty, kteří se stravovali úplně špatně (kupované sladkosti, fast food, mražené pokrmy a podobně) je to drastická změna. U lidí se zvýšeným krevním tlakem dojde téměř jistě k jeho poklesu. V jídelníčku se najednou objeví zelenina a ovoce v čerstvé podobě, takže se může upravit zažívání.

Negativa: Pro ty, kteří byli zvyklí čerstvé potraviny běžně jíst, můžou být smoothie naopak změnou k hošímu. Hubnutí zaručené není, není totiž úplně jednoduché daný režim dodržet.

Velké množství cukru z ovoce v tekuté, a tedy rychleji vstřebatelné formě může být kontraproduktivní. Někteří lidé můžou trpět hladem kvůli výkyvům glykemie a únavou z důvodu drastického omezení soli. Příliš malé množství bílkovin může zpomalovat výkonnost metabolismu. Chybí psychologická sytivost „normálního“ jídla. Nelze absolvovat žádné společenské akce ani jíst s rodinou.

Úskalí: Některá smoothies můžou mít ve svém složení také tuk. Jedná se většinou o avokádo, různé ořechy nebo semínka. Vypitím vydatnějšího smoothie do sebe dostaneme energetickou hodnotu poměrně značně vydatného oběda. Váhový úbytek, pokud bude nějaký, bude velmi pravděpodobně rychle následován jojo efektem.

Budete mít zájem:  Nestabilní Angina Pectoris Příznaky?

Paleo strava

Princip: Nejmírnějším zástupcem nízkosacharidového směru je paleo strava. Tento výživový směr je postavený na bázi průmyslově nezpracovaných potravin. Z jídelníčku se vylučují zrniny, luštěniny a mléčné výrobky.

Není tedy možné jíst žádné pečivo, přílohy, ale ani třeba ovesné vločky či jiné obiloviny. V hojné míře se naopak vyskytují maso, ryby, mořské plody, vejce, oleje, ořechy, avokádo a zelenina.

Ke zhubnutí údajně není potřeba počítat kalorie.

Pozitiva: Návrat k původním a kvalitním potravinám. Jestliže bylo u daného člověka příčinou přibírání velké množství pečiva, příloh a případně sladkostí, efekt se dostaví. Můžou se zlepšit projevy diabetu II. typu.

Negativa: Vysoký obsah tmavého masa v takovém jídelníčku a nedostatek celozrnných obilovin, tedy nedostatek některých protektivních složek, může znamenat vyšší riziko kolorektálního karcinomu. Nákup surovin je ekonomicky náročnější.

Úskalí: Po počátečním zhubnutí může nastat fáze, kdy člověk ještě zdaleka není spokojen se svojí váhou, ale ta již dále neklesá. To, co vypadá jako výhoda, tedy nehlídání celkového energetického příjmu, se změní v nevýhodu. Bez dosažení negativní energetické bilance se totiž zhubnout nedá.

Nová Atkinsova dieta

Princip: Zde již máme co do činění s drastičtějším omezením sacharidů. Na rozdíl od mnohých jiných diet je nutno být přesný a držet příjem sacharidů na minimálním množství. Což znamená žádné ovoce, limitováno je dokonce množství zeleniny. Tuků lze jíst téměř neomezeně. Dieta slibuje, že striktním omezením sacharidů začne tělo odbourávat tukové zásoby.

Na rozdíl od „starého“ Atkinse je přeci jen povoleno větší množství některých druhů zeleniny a příjem tuků je mírně limitován.

Pozitiva: Rychlý úbytek na váze. Velké množství masa, másla a smetany je jedním z důvodů, proč tato dieta častěji přitahuje muže. Při nízkosacharidových dietách lze velmi rychle zhubnout. Látky ketogenní povahy tlumí chuť k jídlu, takže výsledkem je většinou konzumace menšího množství jídla (a tedy nižší energetický příjem). 

Negativa: Vzhledem k tomu, že každý gram sacharidů váže 4 g vody, dojde rychle k poklesu váhy vlivem odvodnění. Mezi vedlejší efekty patří únava, bolesti hlavy, deprese, zácpa, zápach z úst, snížení fyzické výkonnosti a nutnost užívat suplementy.

Ze zdravotního hlediska je rizikové velké množství tuků a z toho pramenící vyšší pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob.

Úskalí: Jak rychle jde váha na extrémně nízkosacharidové dietě dolů, tak rychle se opět jojo efektem vrací nahoru. Stačí si dát jen minimální množství sacharidů a nežádoucí výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Dukanova dieta

Princip: Stejně jako předchozí dieta je také Dukanova extrémně nízkosacharidová, ale zároveň k tomu omezuje také tuky. Jediné, co lze jíst, jsou potraviny bohaté na bílkoviny. Těch lze konzumovat neomezené množství. Jídelníček tedy sestává z kuřecích a krůtích prsou, netučných ryb, odtučněných mléčných výrobků a vaječného bílku. Zpočátku je zakázaná dokonce zelenina.

Pozitiva: Velmi rychlý úbytek na váze, což může být pro mnoho lidí motivující. Tato dieta je sice náročná na vůli, ale nikoliv na přemýšlení, jsou potraviny zakázané a povolené, žádný prostor pro kreativitu. To mnohým lidem vyhovuje.

Negativa: Jídlo je velmi streotypní až nudné. Stejně jako u nízkosacharidových a zároveň vysokotukových diet lze očekávat únavu, bolesti hlavy, deprese, zácpu, zápach z úst, snížení fyzické výkonnosti a nutnost užívat suplementy, zejména vlákninu.

Úskalí: Neskutečně rychlý a téměř stoprocentně jistý jojo efekt.

Diety s nízkým množstvím tuků

Princip: Přestože striktní omezování tuků ve stravě, které bylo populární ještě třeba před 20 lety, je již minulostí, stále platí, že tuky je dobré mít pod kontrolou. Zejména ty nasycené. Snížení příjmu tuků je vhodné pro obecná doporučení k prevenci obezity, naopak jejich vyšší zastoupení ve stravě vede k pasivnímu přejídání. Pokud navštívíte poradnu racionálně smýšlejícího dietologa, s velkou pravděpodobností budete odcházet s režimem, jenž bude do jisté míry tuky limitovat. V jídelníčku by měly být zdravé druhy tuků, jakými jsou olivový olej, ořechy, avokádo a tučnější mořské ryby. Málo naopak tučných sýrů a dalších tučných mléčných výrobků a tučného masa.

Pozitiva: Flexibilita. Můžete hubnout příjemně, bez nutnosti odmítat společenské akce, můžete vařit společná jídla pro sebe a rodinu, budete mít dost energie na pohyb a vše ostatní.

Hubnutí bude mít trvalejší výsledek, je zde tedy menší riziko jojo efektu. Snížení rizika všech civilizačních onemocnění.

Když občas trochu „ujedete“, nebude to mít, na rozdíl od nízkosacharidových diet, devastující vliv na výsledek hubnutí.

Negativa: Snížení množství tuku ve stravě bez dalších omezení a bez počítání energetického příjmu k hubnutí nepovede. I tehdy, když je jídelníček sestaven rozumně, vyžaduje plánované nákupy a vážení potravin, alespoň na začátku.

Úskalí: Je zapotřebí trpělivosti a trochu času se jídelníčku věnovat, jinak by se snadno mohl stát nudným.

Snížení energetické denzity stravy – volumetrická dieta

Princip: Principem je zvýšení objemu konzumované stravy, což zlepší vnímání pocitu sytosti. Člověk jí jídlo déle, má ho na talíři více, což je zvláště u některých lidí, kteří mají problém s dosažením pocitu sytosti, velmi nápomocné. Výsledkem je konzumace nižší energetické dávky v daném jídle, ale také automaticky méně zkonzumované energie v jídle následujícím.

Kromě toho, energeticky bohaté škrobovité přílohy, které většinou už nemají další zdravotní benefity, částečně nebo úplně nahradí „energeticky řidší“, zato živinami bohatší druhy zeleniny, sladké brambory a podobně.

Příkladem můžou být třeba takvané „zoodles“, což jsou zeleninové těstoviny vyrobené s pomocí spiralizéru.

Rajčatové omáčky jsou nastavené další zeleninou, krémovost polévek tvoří místo smetany opět rozmixovaná zelenina a podobně.

Pozitiva: Jídelníček získává na kvalitě. Zelenina a ovoce přinášejí vyšší množství vitamínů, minerálních látek a dalších živin, zlepší se tak antioxidační kapacita organismu. Zhubnutí je nenásilné a tak trochu mimovolné. Návyky získané z této diety se každopádně můžou velmi dobře uplatnit ve fázi udržování váhy po zhubnutí.

Negativa: I přes slibovaný hubnoucí efekt je vhodné mít jídelníček dobře vyvážený. Relativním negativem může být pro někoho nutnost nakupovat větší objemy zeleniny každý den.

Úskalí: Je zapotřebí hlídat množství bílkovin v jídelníčku a nesoustředit se jen na „naředění“ energetické hodnoty jídel, jinak budete pociťovat hlad a mohlo by dojít ke zpomalení metabolismu.

Low FODMAP dieta

Princip: Tato dieta není určena ke zhubnutí, ale měla by ulevit projevům spojeným se syndromem dráždivého střeva (tračníku) projevujících se nadýmáním, bolestmi břicha, někdy průjmy nebo zácpami. FODMAP je zkratkou z označení sacharidů, jejichž trávení způsobuje postiženým největší potíže (fermentabilní oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly).

Seznam povolených potravin je dost široký, ale totéž platí o potravinách zakázaných. Takže například nelze jíst pšeničný chléb, ale žitný kváskový ano (není to tedy bezlepková dieta). Nebo ze zeleniny nelze jíst chřest, kapustičky, květák, čekanku, artyčoky, topinambury, pórek, houby a hrášek, ale povolené jsou paprika, mrkev, lilek, rajčata, špenát, cukety.

Z jídelníčku by měly zmizet luštěniny. Stejně tak potraviny obsahující laktózu, tedy mléčný cukr. Místo nich se doporučují jejich delaktózované verze, tedy mléko a jogurty bez laktózy, případně tvrdé sýry, které laktózu téměř neobsahují. Problém můžou způsobovat žvýkačky slazené maltitolem nebo xylitolem.

  • Je zapotřebí se důkladně seznámit se všemi povolenými a zakázanými potravinami.
  • Pozitiva: Odstraněním rizikových potravin na omezenou dobu by mělo dojít k subjektivnímu zlepšení, poté by se měly zase postupně po skupinách do jídelníčku zavádět.
  • Negativa:
  • Úskalí: Je zapotřebí být opravdu striktní, aby se podařilo vystopovat skutečné „viníky“ obtíží a poté bylo zase možné jídelníček postupně obohacovat.

Zpočátku je dieta časově náročná, je zapotřebí zvyknout si o jídle více přemýšlet. Seznam vhodných a nevhodných potravin a celkové nastavení jídelníčku je důležité zkonzultovat s dietologem.

Poradna

  • Dobry den, po deseti dnech diety jsem zhubla 6,5 kilo a dostala jsem se na svoji vahu. Chtela bych se zeptat jak mam pokracovat. Dekuju, s pozdravem Marie Dobrý den paní Marie. Těší nás, že jste se dostala na svoji vytouženou hmotnost. Pro přechod na normální stravu doporučujeme začleňovat normální jídla postupně. To znamená v kombinaci s proteinovými jídly Express Diet, přičemž jídla Express Diet doporučujeme konzumovat hlavně večer. Můžete po dobu jednoho až dvou týdnů kombinovat dvě normální jídla a dvě jídla Express Diet. Normální jídla doporučujeme sestavovat s doporučených potravin. Jednotlivá jídla Express Diet si můžete objednat zde.
    Při přechodu na normální stravu doporučujeme tyto druhy potravin:
    Zelenina – listová zelenina,rajčata, brokolice, artyčok, kedlubna, květák, pórek, zelný salát, žampiony, kapusta, okurka, cuketa, lilek, patison, tykev, celer, ředkvička, řepa, chřest, špenát, čínské zelí, naklíčená sója, řeřicha, čekanka, fenykl, fazolové lusky.
    Maso – libové kuřecí, krůtí, hovězí, telecí, netučné ryby (pstruh, úhoř, platýz, candát, žralok, treska, plody moře), králík, libová šunka.
    Ostatní – tofu, vejce, mléčné výrobky (čerstvé sýry, kyselé mléko, jogurt, tvaroh bez přidaných sacharidů).
    Pozor na způsob přípravy jídel, vyhněte se smažení a grilování, upřednostňujte vaření, dušení či pečení na malém množství oleje. Porce zvyšujte postupně.
  • Dobrý den, jaké pečivo se doporučuje po ukončení 5denní diety. Děkuji Jana Dobrý den,
    5denní dietu Express Diet můžete držet i déle než 5 dní − podle potřeby úbytku hmotnosti. Po ukončení diety doporučujeme tento bílkovinový chléb.
  • Je tato dieta bezlepková? Resp. která jídla jsou bezlepková?
  • Ve které lékárně si můžu koupit 5 denní dietu? Dobrý den, 5denní dietu můžete koupit v kterékoliv lékárně, když jí třeba nebudou mít skladem, každá lékárna Vám ji objedná s doručením následující den bez poštovného. Nejpohodlnější je však objednat si dietu přes webové stránky, poštovné je zdarma a doma ji můžete mít již na druhý den od objednání (v případě doručení kurýrem).
    Objednat s pohodlí domova si ji můžete zde.
  • Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli po dobu držení diety mohu cvičit aerobik? Dobrý den, pro efekt hubnutí není nutné po dobu diety cvičit. S 5 denní dietou se opravdu hubne i bez přidání pohybu. Avšak jestli pravidelně cvičíte, samozřejmě cvičit můžete i během diety, ale před cvičením doporučujeme sníst malé množství sacharidů, například jeden banán. Přejeme hodně úspěchů.
  • Dobrý den, můžu si jídla nachystat již doma a v práci ohřát v mikrovlnce? Bohužel v práci nemám přístup ke spotřebičům jako sporák apod. Děkuji za Vaši odpověď. Marsi Dobrý den, jídla si nemusíte připravovat doma, jsou instantní, takže je stačí pouze zalít horkou vodou, dobře promíchat a nechat 5 minut odstát − stačí Vám tedy rychlovarná konvice; případně můžete smíchat obsah sáčku se studenou vodou, dát ohřát v mikrovlnce a nechat odstát. Příprava je tedy velice snadná.
  • Při přechodu na normální stravu, může se konzumovat ovoce – a jaké. děkuji
    • Dobrý den,
      při přechodu na normální stravu není ovoce moc vhodné, protože obsahuje hodně cukrů/sacharidů.
    • Konzumovat můžete případně ovoce, které neobsahuje moc cukrů, jako jsou grapefruity, jahody či meloun.
  • Dobry večer. Chtela bych se zeptat jestli je možne při 5denni diete pit i zero colu. Dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den,
      ano, zero colu pít můžete, stejně jako jiné nápoje bez obsahu kalorií.
      S pozdravem
    2. Balašová
  • Mohu 5 denní dietu držet? Mám cukrovku léčenou inzulínem, po operaci štítné žlázy, anginu pektoris

    Dobrý den,
    při kombinaci Vašich diagnóz, cukrovce léčené inzulínem, Express Diet nedoporučuju.
    Mohlo by dojít ke komplikacím, protože organismus je hormonálně silně rozladěný.
    S pozdravem

    MUDr. Vajová

  • Dobrý den,pokračuji 2-týden s Vaší dietou a jsem spokojená,postava se začala formovat,objem mizet.

    Jediné co mi trochu komplikuje skvělý pocit je že mi trochu trnou prsty…řešila jsem pomocí magnosolvu a draslík beru 3 x denně ,trnutí se trochu lepší .Dělám to dobře?Piju i dost neperlivé magnesie .

    Ted mě trochu zlobí že mě pobolívá 3-den jakoby pravý spánek a trochu to bodá a mám i v oku začervenalé jakoby prasklé žilky.Nevíte ,co mi chybí ? Děkuji Veselská

    Dobrý den,
    u popisovaných příznaků chybí v organismu hlavně vitamín C a E a magnezium. Tyto ještě doplňte.
    Přeju hezký den.

    MUDr. Vajová

  • Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli mohu tuto dietu držek ikdyž mám noční směny.Bojím se aby to nemělo nežádoucí učinky.Děkuji za odpověd.

    Dobrý den,
    tuto dietu můžete držet bez problémů, i když máte noční směny. Nemá to žádné nežádoucí účinky, pokud nemáte některou z kontraindikací uvedených níže.
    Při dietě je denní přísun sacharidů výrazně snížený, takže jestli pracujete fyzicky, můžete pociťovat méně energie.

    V tom případě si můžete v práci dát nějaké lehké jídlo. Přes den by Vám mohly potom stačit jen 3 sáčky.

    Kontraindikace
    Program 5denní bílkovinové diety Express Diet je nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy, pro osoby během rekonvalescence po nemoci (operaci), osoby s poruchou příjmu potravy, osoby trpící dnou, diabetes nebo jiným metabolickým onemocněním, případně onemocněním ledvin a jater, pro osoby s onkologickými onemocněními, s onemocněním krve, pro kardiaky a osoby, které mají podváhu nebo alergii na některou složku produktu.
    S pozdravem

    Balašová

  • Dobrý deň, chcela som by som sa opítať či dietu môžem vyskusť aj pri ochoreni srdca pri liečbe s liekmi Euphylin 300, Nebilet a Trimatizidin 35 mam 30 rokov a odkedy mam zdravotne problemi velmi som pribrala. Ďakujem

    Dobrý deň,
    môžete si nasadiť Express Diet, ak sa okrem uvedenej diagnózy na nič iné neliečite. Najmä čo sa týka ochorení obličiek.
    Pozdravujem a prajem krásny deň.

    MUDr. Vajová

  • Mohu tuto dietu podstoupit i když kojím? Dcerce je 13 měsíců a tekutiny přijímá pouze kojením. Děkuji za odpověď

    Dobrý večer,
    pokud kojíte, dietu bych nedoporučovala. Možná, že sobě byste při shazování kil pomohla, ale děťátku byste mohla uškodit, nakolik by tím pádem ztratilo mateřské mléko ze svojí hodnoty.
    Přeju hezký den.
    S pozdravem

    MUDr. Vajová

  • Dobrý večer, můžu brát 5denní dietu, i když mám sníženou funkci štítné žlázy a užívám L.Thyrox 50 mg každé ráno? Děkuju za brzkou odpověď, Renáta.

    Dobrý den, 5denní dietu můžete užívat bez problémů, i když máte sníženou funkci štítné žlázy.
    S pozdravem

  • Dobrý den.Je vhodná tato dieta když beru léky na tlak a k tomu Anopirin 100.Podotýkám,že nemám žádné omezení a tlak mám niní jak 20ti letý 80/120.Děkuji Zdeněk

    Dobrý den,
    při lécích na vysoký krevní tlak si můžete Express Diet klidně nasadit. Co se týče Anopyrin tabletek – užít až po jídle. V žádném případě ne na prázdný žaludek.
    Pozdravuju a přeju hezký den.

    MUDr. Vajová

  • Dobrý den,trpím anémií,je možné držet vaši dietu? Děkuji Petra

    Dobrý den,
    u chudokrevnosti (anémie) bych doporučovala Express Diet jenom tehdy, jsou-li krevní laboratorní hodnoty, které na anémii poukazují, hraniční. U středně těžké až těžké anémie Express Diet nedoporučuju.
    Přeju krásný den.
    S pozdravem

    MUDr.Vajová

  • Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je tato dieta ucinna pri ochoreni stitnej zlazy. Dakujem Lubica

    Dobrý deň, diéta je účinná aj pri ochorení štítnej žľazy. MUDr. Vajová

  • Dobri den chem si objednat u vaz dietu ale som mala emboliu som nato operovana aj na zlcnik tak sa pitam ci si to mozem objednat dakujem. tarandova

    Dobrý deň,
    operácia žlčníka ani embolia nie je kontraindikáciou pre užívanie Express Diet.
    T. č. nemáte žiadne problémy s dýchaním /dýchavičnosť, dráždivý kašeľ, cyanoza/?
    Nemáte problémy ani s obličkami?
    Keď nie, kľudne môžete začať užívať Express dietné prípravky.
    Pozdravujem a prajem krásny deň.

    MUDr. Vajová

  • Dobrý deň, ako mám chudnúť keď ja nejem cez deň, len vecer. Petra

    Dobrý deň,
    to je dôvod, prečo ste v minulosti pribrali, resp. prečo sa Vám nedarí schudnúť.

    Kvôli Vášmu spôsobu stravovania máte spomalený metabolizmus, a keď sa najete len večer, tak ten spomalený metabolizmus nedokáže prijatú stravu všetku stráviť.

    Pomohlo by Vám začať sa pravidelne, aspoň 3x denne, stravovať a znížiť však potom tu večernú porciu. Samozrejme, rýchlejšie sa Vám podarí schudnúť s 5dnovou diétou Express Diet. Ak by ste mali ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.
    S pozdravom

    Balašová

  • Dobrý den, může se při této dietě konzumovat červené víno? Děkuji, hezký den.

    Dobrý den,
    jestli 5denní dietu užíváte jako úplnou náhradu stravy, je červené víno nevhodné a konzumace se nedoporučuje. 2 dcl vína obsahuje cca 150 kcal.

    Jestli si chcete dát 2 dcl vína, měla byste vynechat jedno jídlo Express Diet.

    Jestli Express Diet užíváte jako částečnou náhradu stravy, v omezeném množství můžete pít alkohol, ale pořád nezapomínejte na obsah kalorií, i u pohodlného užívání.
    Celkově však bez alkoholu dosáhnete většího úbytku hmotnosti.

    S pozdravem

  • Dobry den, rada bych se zeptala,když má nekto kámen vledvinách a cukrovku a užíva na ní léky, muže 5denni dietu . Dekuji. Daniela

    • Dobrý den,
      při onemocněních ledvin a při cukrovce není 5denní dieta bohužel vhodná.
      S pozdravem
    • Balašová
  • Mohu při 5denní dietě pít kávu s mlékem? Děkuji

    Dobrý den,
    kafe bez mléka se bez problémů může pít, jestli si ho ale chcete dát s mlékem, doporučujeme nízkotučné a jen malé množství, které kafe jenom jemně zbarví. Ne tolik jako na cappuccino nebo late.

    S pozdravem

  • Dobry den, rada bych se zeptala, zda je v balení (20 instantnich jídel) kazde jídlo jiné, nebo jestli se opakuje porad těch 8 jídel uvedených na Vašich stránkach? Dekuji. Simona

    Dobrý den,
    balení 5denní diety obsahuje 8 druhů jídel v následujících množstvích: rajčatová polévka 2 ks, sýrová polévka 3 ks, žampiónová polévka 2 ks, kuřecí polévka 3 ks, jablečno-skořicová kaše 3 ks, vanilkovo-malinová kaše 2 ks, čokoládovo-malinový koktejl 3 ks, jahodový smoothie 2 ks. Dá se to krásně prostřídat.

    S pozdravem

  • dobry den chci se zeptat kolik kg se zhubne za tech 5 dni?? a co jojo efekt?? Lucie

    Dobrý den,
    záleží, kolik máte nadváhy, podle toho můžete zhubnout 3−5 kg. Jestli budete dodržovat postupný přechod na normální stravu, jojo efektu se nemusíte bát.

    S pozdravem

  • Dobrý den, zajímalo by mne, jak postupovat po této pětidenní dietě, aby nedošlo k jo-jo efektu. Děkuji. Hana

    Dobrý den,
    pro zabránění vzniku jojo efektu je důležitý postupný přechod na normální stravu.
    Ideálně: první týden přidat jedno teplé jídlo denně, poloviční porci a 3 produkty Express Diet. Druhý týden 2 a třetí týden 3 běžná jídla denně. Porce zvyšujte postupně.

    Doporučené potraviny pro přechod na normální stravu:
    Zelenina: rajčata, brokolice, artyčok, květák, pórek, zelný salát, žampiony, kapusta, okurka, cuketa, lilek, patison, tykev, celer, ředkvička, řepa, chřest, špenát, čínské zelí, naklíčená sója, řeřicha, čekanka, fenykl, fazolové lusky.

    Maso: libové kuřecí, hovězí, telecí, netučné ryby (pstruh, úhoř, platýz, candát, žralok, treska, plody moře), králík, libová šunka.
    Ostatní: vejce, mléčné výrobky (čerstvé sýry, kyselé mléko, jogurt, tvaroh bez přidaných sacharidů).

    S pozdravem

  • Může tuto dietu držet 60ti letý senior? Zuzana

    Dobrý den,
    60letý člověk může držet 5denní dietu bez problémů, pokud nemá některou z kontraindikací.

    Kontraindikace: program 5denní proteinové diety je nevhodný pro osoby v rekonvalescenci po nemoci (operaci), osoby s poruchou příjmu potravy, osoby trpící dnou, diabetes nebo jiným metabolickým onemocněním, případně onemocněním ledvin a jater, pro lidi s onkologickým onemocněním, s onemocněním krve, kardiaky a osoby, které mají podváhu nebo alergii na některou složku produktu.

    S pozdravem

  • Dobrý den, můžu si jídla nachystat již doma a v práci ohřát v mikrovlnce? Bohužel v práci nemám přístup ke spotřebičům jako sporák apod. Děkuji za Vaši odpověď. Marsi

    Dobrý den,
    nemusíte si je připravovat doma, jídla jsou instantní, takže je stačí pouze zalít horkou vodou, dobře promíchat a nechat 5 minut odstát, stačí Vám tedy rychlovarná konvice, nebo mikrovlnka.
    Nebo můžete smíchat obsah sáčku se studenou vodou, dát ohřát v mikrovlnce a nechat odstát.

    1. Příprava je velice snadná ????
    2. Přejeme všechno dobré
    3. S pozdravem
  • Dobry den, 5denni dieta se muze uzivat jenom 5 dni?

    Dobrý den, 5denní dieta se samozřejmě může užívat víc jak 5 dní. Záleží, kolik kilo potřebujete zhubnout. Můžete na sebe navázat víc 5 denních kúr za sebou. Důležité je dietu nepřerušovat, aby nedošlo k přerušení ketózy a jejímu zbytečnému znovunastartování. Hodně úspěchů přeje tým 5dennídieta.cz

Budete mít zájem:  Co S Prošlými Léky?

Na vaše dotazy jsou připraveny odpovědět Mudr. Gabriela Vajová – poradenský lékař a Ing. Miriam Balašová Chromcová – odbornice na hubnutí.

Odpověď na Váš dotaz obdržíte emailem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector