Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

  • Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť
  • Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť
  • Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Hořký meloun („okurku“) piju od léta roku 2011, pravidelně pak posledních cca osm let. Mám za to, že si jeho denní konzumací značně vylepšuji své zdraví (mám například kontrolu nad ukládáním svých tukových zásob :-), úspěšně se bráním postižení tzv. „metabolickým syndromem„, nemám v žaludku patogen Helicobacter pylori, jež je klasifikován jako kancerogen 1. třídy, programově si posiluji svou imunitu a zejména odolnost proti virovým onemocněním, zcela vědomě pracuji na prevenci (nepostihnou mě civilizační choroby, jako je rakovina, mrtvice, infarkt myokardu, cukrovka atd.), trvale si pozitivně ovlivňuji fungování celého svého těla a hlavně trávení. Díky dlouhodobé kladné zkušenosti s pitím byliny jsem přesvědčen, že mi hořký meloun ovlivňuje celé tělo i mysl a chrání mě proti řadě zdravotních nesnází.

Hořký meloun mi vylepšuje zdraví. Věřím, že mi jeho pití prodlouží života dál jej budu pravidelně konzumovat! ???? Nechcete mě následovat?

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť
obr.: Barva nálevů hořkého melounu:
– nahoře-vlevo = krájený plod (NepustilTea-standardNepustilTea-superior, NepustilTea-standard+),
– nahoře-vpravo = drcený plod (NepustilTea-original) – pro silné nálevy,
– dole = mletý plod (NepustilTea-original) – pro extra silné nálevy.'

Příprava hořkého melounu (hořké „okurky“):
Hořký meloun si připravuji jako zcela obyčejný čaj. Někdy si jeho přípravu užívám metodou Gong Fu Cha. To si dopřávám nejvyšší kvalitu (Bitter-Melon Tea-superior). Běžně si bylinu přidávám do jakéhokoliv jiného čaje, který zalévám vroucí vodou. Někdy silný výluh ředím vroucí i studenou vodou nebo jiným nálevem čaje. Pití hořkého melounu pokládám za dobrý, levný a příjemný prostředek pro trvalou detoxikaci těla i duše, jež přispívá ke snižování a udržení optimální tělesné hmotnosti. Skvěle působí na mikrobiom. Baví mě jeho příjemná, v ústech dlouhotrvající hořká chuť, jež zahání nutkání „něco zakousnout“ mezi hlavními jídly a zahání chuť na sladké. Vychlazený nálev míchám s ovocnými pyré, džusy či minerálkou (=velmi osvěžující!). Výhodou nálevu z hořkého melounu je jeho „nepřepitelnost“. Je to podobné jako s chlebem. Pokud je dobrý, tak se ho jen tak nepřejíte :-). Hořký meloun má podobnou vlastnost. Konzumace nálevu z hořkého melounu je trvalou součástí mého ozdravného pitného režimu a funkčního životního stylu.

  • doporučená příprava (doplněk stravy):
  • alternativní příprava:
  • tip na zajímavou přípravu:
  • Poznámky:

4 g na 1 l vroucí vody, luhujte 5 minut (nebo déle dle chuti), lze použít i menší množství vody
jednu nevrchovatou čajovou lžičku (cca 2 g) byliny zalijte 0,5 litrem vroucí vody a luhujte minimálně 5 minut; bylinu lze luhovat i déle – dokud je nálev hořký a chutný (případně ponechat v nálevu), počet nálevů: 1 až několik – dle individuální chuti, nálev nemusíte slévat, odlévejte si co vypijete a dolévejte opakovaně vroucí vodou, je-li nálev pro vás příliš hořký, zřeďte jej horkou nebo kvalitní studenou vodou
do teplého nálevu nakrájejte (rozmixujte) pomeranč nebo nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kvalitní rozinky či goji a jiné sušené ovoce; vyluhovanou i sušenou bylinu lze konzumovat: tj. přidat do jídla, polévky, k masu apod.; horký silný nálev nalijte na led a zdravě oslaďte (nemusíte); vyluhovanou bylinu přidejte do jogurtu, použijte při přípravě smoothie, pudingů (i z chia semínek), vložte do zeleninového salátu…

Hořký meloun (& „hořká okurka“)  patří mezi unikátní skupinu rostlin, jež má antibiotické a antivirotické (širokospektrální) účinky; podrobnější informace o bylině Momordica charantia (momordika, hořký meloun / okurka apod.) najdete v článku Thai Bitter-Melon Tea – doplněk stravy; nejsem lékař, má doporučení plynou z letitých osobních pozitivních zkušeností s dlouhodobým používáním byliny; informace čerpám z obecně dostupných zdrojů (bylinářská literatura, ostatní literatura zabývající se zdravím, pravými čaji a bylinami, odborné weby a lékařské studie); v každé zásilce s hořkým melounem naleznete „vzor pro dávkování“ (= vzorek byliny o hmotnosti 4 g); zda si uděláte nálev z většího či menšího množství byliny nehraje roli, budete jej mít silnější či slabší a brzy si najdete optimální přípravu, jež vám bude chuťově vyhovovat; důležitější je opakované a trvalé pití než přesná příprava; v Asii není množství ani příprava striktně předepsána, podobně jako u mnoha dalších  – běžně používaných – bylin. Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť Náhled

Zobrazit detaily Dotaz k produktu Vložit do košíku

Jak vybrat čaj?

Vychutnejte si šálek podle své chuti.

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Pod označením čaj najdete kromě lístků čajovníku také byliny, ovoce, květy, kořeny či kůry stromů.

Čaj vám může pomoci s řešením zdravotních obtíží, se zlepšením koncentrace, s hubnutím, stejně tak může být gurmánským zážitkem nebo součástí ranního rituálu.

Abyste vybrali ten správný, seznamte se s jednotlivými druhy, typy balení a pravidly pro přípravu.

Co rozhoduje při výběru

Požadavky a osobní preference 

Před tím, než začnete zkoumat jednotlivé typy čajů, si promyslete, k jakému účelu nebo příležitosti ho chcete. Pokud vás zajímá především chuť, podívejte se na čajové směsi či kvalitní jednodruhové čaje s přírodním aroma. 

Zamyslete se také nad denní dobou, kdy chcete čaj pít. Pravé čaje a maté mají povzbuzující účinky. K večernímu popíjení se moc nehodí. K tomu účelu jsou lepší volbou žaje bez kofeinu jako rooibos, honeybush, bylinné nebo ovocné čaje. 

Jestliže hledáte v čaji pomoc s detoxikací, hubnutím nebo specifickými zdravotními obtížemi, zaměřte se na bylinné nebo pravé čaje. 

Při výběru berte v úvahu také kvalitu a čtěte složení. Obecně kvalitnější bývají čaje s označením BIO, u nichž máte jistotu, že byly vyrobeny podle zásad ekologického zemědělství, což znamená, že během pěstování nebyly použity herbicidy, pesticidy a umělá hnojiva.

Gramáž či počet sáčků 

Před nákupem čaje zvažte, zda zakoupené množství zvládnete včas zkonzumovat a máte vhodnou nádobu na jeho uskladnění

U sypaných čajů se zaměřte na gramáž balení. V návodu zjistíte, kolik gramů je potřeba na přípravu jednoho šálku. Většinou se jedná o 1 čajovou lžičku (2 až 3 g). Díky tomu dokážete lépe odhadnout, jak dlouho vám čaj vydrží. Velikost balení se pohybuje od 50 g do 1 000 g. 

U balených čajů sledujte počet sáčků a také jejich gramáž, která se pohybuje od 1 do 3 gramů. Platí, že čím je gramáž vyšší, tím je chuť a vůně čaje výraznější. Na trhu si můžete koupit jednotlivé sáčky i velkorysá balení s desítkami sáčků.

V čaji s prošlou záruční dobou se mohou množit plísně z rodu Aspergillus, které produkují toxické látky zvané aflatoxiny, jež patří mezi silné karcinogeny. Ty se mohou v čaji objevit i mnohem dřív, pokud byl špatně skladovaný. Čaj skladujte na suchém, temném místě, dál od aromatických potravin, jako jsou třeba káva nebo koření. Ideálně v uzavíratelné plechové či keramické dóze.

Cena

Cena se u čajů hodně liší. Nejlepší možností, jak smysluplně porovnat cenu sypaných a porcovaných čajů, je výpočet ceny za šálek. U nejlevnějších čajů se pohybuje cena za jeden šálek kolem 1 Kč, u těch nejdražších (běžně dostupných) zaplatíte až 30 Kč za šálek.

Jak porovnat ceny čajů?

U porcovaných čajů vydělíte celkovou cenu počtem sáčků. U sypaných čajů si zjistěte doporučené množství gramů na jeden šálek (cca 200 ml). Pak vydělte celkovou gramáž počtem gramů použitých na jednu porci a získáte počet porcí v balení. Pak už stačí jen vydělit cenu počtem porcí.

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Druhy

Ne všechny druhy čaje jsou čaje v pravém slova smyslu. Za pravý čaj lze označit jen nápoje, které se vyrábí z lístků čajovníku čínského. Ty se podle typu zpracování dělí na černé, zelené a bílé.

Pojem čaj však zobecněl a používá se i pro jiné nečajové nápoje, jejichž základ tvoří byliny, ovoce a jiné rostliny, k nimž patří například cesmína paraguayská (maté) nebo čajovec kapský (rooibos).

  • Černý čaj má výraznou hnědou, až načervenalou barvu a trpkou chuť, kterou získává díky oxidaci. Jeho nespornou výhodou je dlouhá trvanlivost. Zatímco zelený čaj začíná ztrácet své vlastnosti už po roce od zpracování, černý si je udrží několik let. Typickou vlastností černého čaje je povzbuzení a aktivace slinných žláz, což zahání žízeň.

Někteří výrobci černý čaj přibarvují. Barvivo odhalíte tak, že čaj zalijete studenou vodou. Pokud voda rychle zhnědne, je dobarvovaný. Ke druhému testu budete potřebovat citron. Připravte čaj jako obvykle a vymačkejte do něj citron, když odstín nezesvětlá, obsahuje barviva.

  • U zelených čajů není součástí výroby oxidační proces. Díky tomu mají čaje světlejší, zelenožlutou barvu, jemnější chuť i vůni. Zelené čaje jsou oblíbené pro své účinky. Fungují jako silný antioxidant, zrychlují metabolismus a povzbuzují.
  • Bílé čaje jsou z nezralých čajových lístků (pupenů), které se sklízejí ještě před tím, než se rozevřou. A zpracovávají se pouze sušením. Nálev má světle žlutou barvu a jemnou, lehce nasládlou chuť. Označení bílý získal podle jemného stříbřitého chmýří na povrchu pupenů.
  • Ovocné čaje neobsahují čajové lístky, ale ovoce, minimálně z 50 %. Zbytek tvoří jiné části rostlin – listy, kůra a květy. Nejčastější přísadou je ibiškový květ, který způsobuje načervenalou barvu. Prodávají se jak sypané, tak v nálevových sáčcích.
  • Na trhu najdete také ochucené čaje, které obsahují jak lístky čajovníku, tak další dochucovací složky, jejichž množství by nemělo přesáhnout 50 % hmotnosti směsi. Další variantou jsou aromatizované čaje, u nichž základ tvoří také čajové lístky, ale jsou doplněné přírodními nebo umělými aromatizačními látkami. Kvalita těchto čajů se dost liší. Při nákupu čtěte složení a sledujte podíl ochucujících surovin. U švestkového čaje podíl švestek, u jahodového podíl jahod.
  • Bylinné čaje neobsahují čajové lístky, ale byliny. Většinou se jedná o léčivé rostliny, které pozitivně ovlivňují funkci lidského organismu. Na trhu najdete jak jednodruhové bylinné čaje, tak směsi. Byliny se kombinují buď kvůli vylepšení chuti, nebo k dosažení konkrétních účinků. Například močopudné čaje, čaje na spaní, na uklidnění, na posílení imunity.
  • Na trhu najdete i specifické druhy pravých čajů (oolong, matcha, pu-erh), které se liší svou typickou chutí, způsobem výroby nebo účinky, a také nepravých čajů (rooibos, maté, honeybush), nápojů vyrobených z jiných rostlin.
Budete mít zájem:  Léky Na Červené Krvinky?

Zobrazit více

  • Oolong je skupina čajů z Číny a Tchaj-wanu, jejichž chuť a vůně se od běžných černých a zelených čajů liší způsobem zpracování. Ve srovnání se zeleným a černým čajem je oolong aromatičtější, bez travnaté chuti a hořkosti. Oolongy se různými metodami zpracování také ochucují a mohou mít kouřové, ovocné nebo květinové aroma. Někdy se označují jako polozelené nebo žlutozelené čaje.
  • Matcha označuje rozemletý zelený čaj pocházející z Japonska. Prášek má díky skladování ve tmě a bez přístupu kyslíku jasně zelenou barvu. Před podáváním se prášek rozmíchá s vodou. Na rozdíl od běžného čaje, kdy pijete jen výluh z čajových lístků, je matcha hutnější. Popíjíte vlastně rozemleté čajové lístky. Matcha čaj je ceněný pro své antioxidační účinky. Zrychluje metabolismus, zvyšuje koncentraci a dodává energii. Pomáhá v prevenci rakoviny díky obsahu látky katechin EGCG a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob tím, že snižuje cholesterol. Také pomáhá při hubnutí.
  • Název pu-erh nebo pchu-er označuje tmavé čaje z čínské provincie Jün-nan, která je typická vyšší nadmořskou výškou a klimatem. Čaje pchu-er jsou typické tmavší barvou a výraznější zemitou chutí než běžné černé čaje. Lze z nich připravit více nálevů.
  • Rooibos je nápoj načervenalé barvy bez obsahu povzbuzujících látek, jenž pochází z Jihoafrické republiky a vyrábí se z listů keře čajovce kapského. Oblibu si získal pro svou nasládlou, až ořechovou chuť a absenci povzbuzujících látek. Je vhodnou alternativou čaje pro lidi, kterým nevyhovují povzbuzující účinky.
  • Maté nebo také yerba maté je jihoamerický nápoj, který se vyrábí z cesmíny paraguayské. Díky vysokému obsahu kofeinu, theobrominu a theofylinu má stimulační a povzbuzující účinky. Maté se podle tradičního způsobu podává ve vydlabané tykvi zvané kalabasa a popíjí se kovovou slámkou (bombillou), která má sítko ve spodní části. Maté má hořkou, kouřovou, až zemitou chuť.
  • Honeybush je dalším „nečajovým“ nápojem, který pochází z Jihoafrické republiky a vyrábí se z květů, listů i stonků keře cyclopia. Nápoj připomíná rooibos, má načervenalou barvu a nasládlou, až medovou příchuť, a rovněž nemá povzbuzující účinky, takže si ho můžete dopřát i večer před spaním.
  • Čajové směsi se skládají z čajových lístků, z ovoce, květů a bylin. Jejich cílem je dosažení zajímavé chuti a vůně. Na trhu najdete nepřeberné množství originálních směsí, například čajovou směs napodobující gin s tonikem.
  • Čajové kolekce nabízí ochutnávkovou směs většinou porcovaných čajů v designovém balení. Výrobci je zařazují do sortimentu ze dvou důvodů. První z nich je možnost darování čaje v reprezentativním obalu, druhý je ochutnávka čajové palety výrobce.
  • Pečené čaje se na rozdíl od zbytku čajů prodávají ve sklenicích podobně jako marmelády. I jejich obsah spíše než čaj připomíná marmeládu. Jedná se o pečené ovoce, jednodruhové nebo směs, které se dochutí kořením, alkoholem a cukrem. 

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Sypané a porcované 

Čaje si můžete koupit v sypané podobě nebo v nálevových sáčcích – porcích, odtud název porcované čaje. Co se kvality obsahu týče, dá se říct, že je srovnatelná. Pokud ovšem dobře vybíráte.

U čajů v nálevových sáčcích, do nichž nevidíte, je větší riziko nižší kvality.

A proto panuje přesvědčení, že porcované čaje jsou méně kvalitní než ty sypané, ale dnes už seženete i vysoce kvalitní čaj také v nálevovém sáčku.

U porcovaných čajů obsahují sáčky v balení vždy stejné množství čaje. Příprava je díky tomu velice jednoduchá a nepotřebujete k ní žádné speciální vybavení. Obecně platí, že čím je gramáž sáčku vyšší, tím lépe. Sáčky vypadají různě.

Mohou být kulaté, hranaté či ve tvaru pyramidy. Na tvaru nezáleží tak, jako na materiálu sáčku. Ty papírové ovlivňují výslednou chuť, a proto jsou lepší volbou hedvábné pytlíky. Nevýhodou sáčkovaného pravého čaje je stísněnost obsahu během louhování.

Čajové lístky se lépe vylouhují, když se mohou plně rozvinout.

Sypané čaje se prodávají na váhu nebo už si koupíte předvážené balené množství čaje. K přípravě sypaného čaje budete potřebovat sítko na přecezení a čajovou lžíci, odměrku nebo jemnou kuchyňskou váhu na odvážení přesného množství. Příprava je tedy náročnější než u porcovaných sáčků.

Způsob zpracování čaje

  • Lístkové čaje – skládají se z celých lístků čajovníku, jsou nejkvalitnější a zároveň nejdražší. Lístky se zpracovávají rolováním, které způsobí popraskání pletiva a uvolnění chutí a vůní.
  • Zlomkové čaje  – obsahují roztrhané čajové lístky, jež jsou rozmačkány, natrhány a zarolovány pomocí technologie CTC (crushing, tearing, curling) tak, aby se struktura lístků narušila natolik, že dojde k intenzivnější fermentaci a uvolnění chutí a vůní.
  • Čajová drť – se získává rozsekáním zavadlých lístků. Drť se poté fermentuje a suší do konečné podoby. Tento způsob zpracování se využívá k průmyslové výrobě čajů v nálevových sáčcích.
  • Čajový prach a prášek – je často odpad, který vzniká při zpracování čaje.  Někteří výrobci ho přidávají do čajových sáčků pro snížení výrobních nákladů. Na první pohled je těžké rozeznat, zda je v sáčku jemná drť nebo prach. Pokud se však podíváte do krabičky a na dně uvidíte prášek, pravděpodobně je do sáčku přidán čajový prach, který se díky jemné struktuře dostane i z toho nejlepšího sáčku. Výjimku tvoří čaje, jež se na prášek zpracovávají záměrně, příkladem je matcha.

Fermentace a oxidace

Pojmy fermentace a oxidace se u čajů často a nesprávně zaměňují.

Fermentace je proces přeměny organických látek, nejčastěji sacharidů, který se v potravinářství objevuje při zpracování alkoholů, octů, mléčných produktů, těst nebo třeba sýrů.

 Proces probíhající při zpracování čaje je oxidace, při němž se mění skupiny chemických látek obsažených v rostlinách (polyfenoly). Tento proces dodává pravým čajům typickou barvu i chuť. Oxidací prochází černý a částečně i bílý čaj. 

Země původu

Čajovník pochází z jihovýchodní Asie. Dnes se jako kulturní rostlina pěstuje na různých místech světa, kde jsou pro něj příhodné podmínky (subtropický a tropický pás).

K největším producentům na světě patří Indie, Čína, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina, Pákistán, Írán, Srí Lanka a Keňa. Zelené čaje jsou vyráběny zejména v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu.

Bílé čaje pochází z čínské provincie Fujian a černé produkuje nejčastěji Keňa, Tanzanie, Nepál, Indie, Japonsko a Čína. Čaj se pěstuje i v Evropě, ale jen v jedné lokalitě na portugalském ostrově São Miguel (Azorské ostrovy) v Atlantiku.

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Rady

Příprava čaje 

Příprava jednotlivých typů pravých i nepravých čajů se liší. Doporučený způsob přípravy najdete na obale. Mění se postup, teplota vody a doba louhování.

  • Černý čaj či pu-erh se zalévá vroucí vodou 100 °C a louhuje se 3–6 minut.
  • Na přípravu zeleného čaj svařte vodu a nechte ji zchladnout na 60–80 °C a louhujte 1–3 minuty. Čím chladnější vodu a kratší dobu louhování použijete, tím jemnější čaj získáte.
  • Oolongy zalévejte vodou o teplotě 80–95 °C a louhujte 2–6 minut.
  • Bílé čaje potřebují 5–7 minut ve vodě o teplotě 80 °C. 
  • Bylinné čaje se zalévají vroucí vodou a nechávají se louhovat maximálně 15 minut v zakryté konvičce či hrnku. Nicméně byliny jsou různé, a proto si vždy přečtěte doporučení výrobce.
  • Pečené čaje se zalévají vroucí nebo studenou vodou a nechají se rozpustit.

Pro přípravu sypaného čaje je ideální baňatá konvice nebo větší šálek ze skla, keramiky, porcelánu, kde mají lístky dost místa na rozvinutí a uvolnění chutí a vůní. Po uplynutí potřebné doby na louhování čaj přeceďte přes sítko. Užitečnou pomůckou pro přípravu čaje je čajovar, spotřebič, který má integrované sítko a ohřeje vodu na požadovanou teplotu.

Budete mít zájem:  Zubaři umí zajistit protézu tak, aby dobře držela

Čaj jako dárek

Čaj je vhodný i jako dárek. Pokud chcete obdarovat čajového fajnšmekra, který má vybavení na přípravu sypaných čajů (odměrka, sítko), zaměřte se na kvalitní sypané bílé, zelené či černé čaje. U běžných konzumentů sáhněte spíše po hezky zabalené čajové kolekci nebo po kvetoucím čaji. Při výběru berte v potaz také zdravotní stav a preference obdarovaného. 

Vliv čaje na zdraví

Čaje mají různorodé blahodárné účinky na zdraví a psychické rozpoložení. Mohou povzbudit nebo naopak zklidnit, chránit tělo před oxidačním stresem, podporovat funkci vnitřních orgánů. Pomohou vám s hubnutím, detoxikací i se zlepšením zažívání. A to je jen zlomek toho, co umí.

Zjednodušeně se dá říct, že takřka na každý zdravotní problém si můžete pořídit čaj, který nějakou měrou přispívá k jeho zlepšení. Mnoho účinků, jež se čajům připisují, však není potvrzeno žádnou studií.

Pokud chcete mít jistotu, že nekupujete zajíce v pytli, zaměřte se na ty, jejichž účinky už byly potvrzeny odbornými studiemi, jejich výsledky jsou mnohdy volně dostupné na internetu. O radu můžete také požádat svého lékaře či lékárníka.

JAKÁ JE PRAVDA O ČAJÍCH NA HUBNUTÍ… SKUTEČNĚ FUNGUJÍ?

Je všeobecně známo, že pravidelné pití čajů na hubnutí pomáhá při účinnější a rychlejší ztrátě přebytečných kilogramů a rozpouštění tuků. Je toto tvrzení opravdu pravdivé?

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Při nákupu čaje je třeba zeptat se sebe samé, jakého efektu si přejeme dosáhnout. Skutečnost je totiž taková, že různé čaje mají různé funkce. Kromě jiného jsou vhodné:

  • pro urychlení metabolismu
  • jako laxativum nebo diuretikum
  • na potlačení chuti k jídlu

S kterým čajem zhubneš nejrychleji?

Zelený, bílý a černý čaj obsahují různé složky, které podporují rozpouštění tuků. Jednou z nich jsou polyenoly, které mají vliv na spalování tuků a podporují hubnutí.

Zelený čaj je jako spalovač tuků na prvním místě 

Čaje na hubnutí, které kromě jiného obsahují také zelený čaj, jsou výborné pro urychlení metabolismu, díky vysokému obsahu kofeinu, jenž tělo naplní energií a pomáhá mu generovat teplo.

Zelený čaj je stejně tak účinný při potlačování chuti k jídlu. Obsahuje složky podporující vytváření dopaminu a norepinefrinu, hormonů, které aktivují nervus sympatikus, jenž je součástí vegetativního nervového systému a potlačují tak chuť k jídlu.

Daily Kick & Sleep Tight Tea

Čajové duo, které probouzí tvůj metabolismus tuků a trávení, pro denní i noční detoxikaci těla. Motivační deník ZDARMA.

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť -60%

Běžná cena: 639,00 Kč

Vaše cena: 255,00 Kč

Bylinný detoxikační čaj

Čaje na bylinném základě jsou výborné pro vylučování přebytečných látek z těla. To mimo jiné přispává k urychlení úbytku hmotnosti a současně zbavuje tělo škodlivých látek, které během dne do svého těla přijmeš.

Čaj na hubnutí, který opravdu funguje

Daily Kick & Sleep Tight Tea je komplet čajů podporující celkovou regeneraci těla.

Daily Kick – čaj obsahuje množství složek, známých díky svým účinkům na rozpouštění tuků a ztrátu kilogramů, mezi něž patří i zelený čaj. Snižuje pocit nadýmání a okamžitě spouští procesy, za pomoci kterých podporuje trávení v průběhu celého dne.

Sleep Tight – čaj podpoří tvůj spánek a aktivuje detoxikaci těla. S jeho pomocí se tělo přes noc zbaví toxinů v a připraví jej na nový den v němž stres a oteklost nemají místo.

  • S pomocí Daily Kick & Sleep Tight Tea porazíš nadýmání a únavu už během 20 dnů, zmenšíš obvod pasu a docílíš ploššího bříška.
  • Získej zpět chuť do cvičení s novou energií a důvod k úsměvu!
  • Objednej si Daily Kick & Sleep Tight Tea za akční cenu ZDE!

Daily Kick & Sleep Tight Tea

Čajové duo, které probouzí tvůj metabolismus tuků a trávení, pro denní i noční detoxikaci těla. Motivační deník ZDARMA.

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť -60%

Běžná cena: 639,00 Kč

Vaše cena: 255,00 Kč

Zpět na blog

Blahodárné účinky čajů: Zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku

Kdo by neměl rád čaj. Vychlazený skvěle ochladí v letních dnech a pěkně horký v zimě naopak zahřeje. Věděli jste, že pitím čaje děláte zároveň něco pro své zdraví? Které čaje se hodí nejen na zahnání žízně, si můžete přečíst v následujícím článku.

Jak se vyrábí jednotlivé druhy čajů?

Mnoho druhů čaje, od bílého, přes zelený, bílý, oolong, až po puerh, pochází z jediné rostliny, kterou je Camelia sinesis. Který z lahodných nápojů z rostliny vznikne zcela záleží na době sklizně a pozdějším zpracování. Právě tyto postupy zajišťují rozdílnou barvu i chuť nápoje.

Kromě čajových lístků nechávali lidé po staletí ve vodě louhovat i jiné rostliny, aby tak dosáhli nejen různých chutí, ale i pozitivních účinků na zdraví. Které čaje a „nečaje“ vyzkoušet?

1. Oolong

Oolong pomáhá aktivovat enzymy, které snižují triglyceridy, tuky v krvi. Podle jednoho z výzkumů ženy, které pravidelně pily oolong, spálily o něco větší množství kalorií než ty, které pily pouze vodu. Nicméně oolong není jen čajem vhodným na hubnutí. Obsahuje také niacin (vitamín B3), který pomáhá detoxikaci těla a antioxidanty, které pomáhají zabraňovat vzniku zubního kazu.
 

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

 
2. Černý čaj

Černý čaj je jednou z variant s nejvyšším obsahem kofeinu. V jednom šálku je jeho obsah až 40 miligramů. Černý čaj obsahuje navíc také dva druhy antioxidantů, které dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pití tří a více šálků černého čaje denně by mělo snížit riziko výskytu mozkové mrtvice až o 21%.

3. Zelený čaj

Zelený čaj je výborným zdrojem katechinů, jiného typu antioxidantů, které jsou spojené se snížením výskytu rakoviny a onemocnění srdce. Podle jednoho z výzkumů může pití jednoho šálku zeleného čaje denně snížit riziko kardiovaskulárních příhod o 10%.

4. Bílý čaj

Bílý čaj je se svými zdravotními účinky tím nejvšestranějším ze všech typů čajů. Stejně jako zelený čaj obsahuje katechiny, které pomáhají při boji s kardiovaskulárními onemocněními. Podle závěrů American Cancer Society (Americké sdružení proti rakovině) může pití bílého čaje zabránit recidivě onemocnění rakovinou prsu.
 

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

 
5. Heřmánek

Heřmánek je starým přírodním lékem. Podle nových výzkumů dokáží antioxidanty v heřmánkovém čaji zabraňovat růstu rakovinových buněk a bojovat proti vedlejším příznakům cukrovky, jako je ztráta zraku nebo poškození nervů a ledvin. Ačkoliv o vývaru z bylinek jsme zvyklí mluvit jako o čajích, nejedená se ve skutečnosti o čaj, jako rostlinu.

 6. Echinacea

Echinacea je oblíbeným čajem při chřipkách a nachlazení. Podle výzkumů dokáže pití echinaceového čaje v období častého výskytu nachlazení opravdu pomoci jako prevence.

7. Zázvor s citrónem

Zázvor a citrón jsou skvělou zbraní proti infekcím. Podle jednoho z výzkumů tato kombinace dokáže zabít dokonce i bakterie salmonely!

Blahodárné účinky čajů: Zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku was last modified: 17 ledna, 2018 by Kateřina Fišerová

Čajování

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

Nevím, jak to máte vy, ale u mě se s počátkem podzimu objevuje nálada začít víc vařit teplé nápoje a hlavně čaje. Nasávat jejich vůni, která se všude rozprostře a prostoupí každý kout. Použít různé druhy koření na dochucení. Odhadnout správnou chvíli pro scezení a těšit se na jejich barvu a chuť. Je to pro mě vždy obřad – vytáhnout konvičku na čaj, ohřívátko na čajovou svíčku a oblíbené hrníčky, ze kterých čaj ráda piji… a pak se jen schoulit pod deku do křesla. Věřím, že i vy máte své čajové rituály, které si s nadcházejícím chladnějším počasím užíváte. Může nám k nim skvěle posloužit celá nabídka energy čajů, obzvlášť když tím ještě pomůžeme našemu tělu ke zdraví.

Trochu historie

Objevitelem čaje by měl být, podle Číňanů, císař Šen-nung přezdívaný Božský vladař (cca 2800 př. n. l.). Ve své Lékařské knize se poprvé zmiňuje o čaji jako o hořkém nápoji a rostlině odpovídající čajovému keři. Byla by to tak první zmínka v historii o rostlině zvané Camellia sinensis (čajovník čínský).

Jenže kniha byla zhruba v 7. století n. l. přepsána a originál se nedochoval. Za nejstarší písemnou zmínku o čaji se obecně považují informace v čínském slovníku z roku 350 n. l. Najdeme zde informaci, že nápoj se připravuje z listů vařením.

Některé zdroje uvádějí jako pravlast čaje Barmu, odkud se rozšířil do Číny a Indie. V dnešní době jsou nám známy čaje zelené, černé, bílé a takzvané nečaje, které se luhují z rostlin nebo stromů a jsou čajům podobné. Mezi nečaje patří vedle rooibosu a maté i Lapacho.

Troufám si říci, že jde o nejuniverzálnější čaj, který má Energy v nabídce a se kterým můžeme při přípravě přímo kouzlit.

Lapacho

Lapacho pochází z kůry stromu, jehož domovina je v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguayi. Je nazýván „nápojem Inků“. Tento národ jej s úspěchem využíval především u leukémie a jiných nádorových onemocnění, protože napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla.

Budete mít zájem:  Alergie Na Bilkovinu Kravskeho Mleka Priznaky?

Víte to?

  • Některé stromy lapacho jsou staré více než 700 let a účinkům jejich kůry jsou připisovány až zázračné schopnosti.
  • Indiáni nazývají tento strom „tajy“, což znamená „mít moc a sílu“.
  • Tuto čajovou specialitu dostali do Evropy Vikingové, měnili ji za drahé kameny.
  • Čaj rádi pili ruští carové a makedonští mniši.
  • Na evropské trhy byl čaj uveden v roce 1991.

Účinky Lapacha:

  • Posiluje imunitní systém a vnitřní orgány – játra a ledviny.
  • Příznivě ovlivňuje chronická onemocnění.
  • Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu.
  • Normalizuje metabolismus cukrů, je vhodný pro diabetiky.
  • Hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích.
  • Je účinný při vyrážkách, pomáhá na zhnisaná místa a při zánětech.
  • Pozitivně působí po chemoterapii nebo delším užívání psychofarmak, uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění, migrény.
  • Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
  • Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, krevní oběh a chudokrevnost.

Vnitřní použití

Chuť lapacha nemusí být pro všechny příjemná, a proto přijměte oproti doporučené přípravě několik variant zpestření.

Čaj se nemá pít horký (tanin při dlouhodobějším popíjení může poškodit sliznice ústní dutiny a žaludku – řešením je zneutralizovat účinky taninu přidáním mléka nebo smetany).

Množství vypitého čaje je individuální, pohybuje se od 2 šálků (po 2 dl) až do 2 litrů. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.

Mátové Lapacho

K uvařenému a scezenému Lapachu přidáme 1 lžičku sušené máty, společně vyluhujeme 15 minut. Po scezení můžeme nápoj ozdobit lístkem čerstvé máty a plátkem citronu, případně osladit agávovým sirupem, medem nebo třtinovým cukrem. Výborně chutná vychlazený.

Brazilské Lapacho

Při přípravě lapacha použijeme vedle vody i suché víno (bílé nebo červené) v poměru 1:1 a dochutíme čerstvou pomerančovou šťávou, příp. kousky nakrájeného pomeranče.

Lapacho indiánek (pro děti od 3 let)

Klasicky připravený čaj kombinujeme s různými ovocnými šťávami, které naše děti pozřou, a dozdobíme ovocem.

Imunitní bomba

Do čaje přidáme špetku kajenského pepře a šťávu z 1 citronu. Přijde pak silná potní reakce, při které se z těla vylučují viry a bakterie. Dobré je zůstat v klidu a teple.

Labužnické Lapacho

Do základního čaje přidáme koření (vanilka, skořice, hřebíček), dochutíme smetanou, případně ozdobíme šlehačkou a třeba višní s nastrouhanou čokoládou.

Extra tipy

Základní odvar z lapacha využijeme horký do polévek, studený do oblíbených nápojů smoothie. Nebojte se jej také využít k přípravě ranních snídaňových kaší. Vychlazený jej nabídneme k pití našim pejskům a kočičkám – odstraňuje vnitřní i vnější parazity.

Vnější použití

Celková očistná koupel

Do napuštěné vany přidáme 2-3 l odvaru z lapacha připraveného podle základního postupu (cca 10 čajových lžiček na 3 litry vroucí vody). Koupeme se maximálně 20 min., potom se neoplachujeme, jen osušíme. Do koupele nepřidáváme žádné soli, neumýváme se, jen relaxujeme.

Částečná koupel

Na plísně, ekzémy či poranění rukou a chodidel. Využijeme klasický odvar a nohy nebo/a ruce ponoříme na 15-20 min. do lavorku, pak jen osušíme. Účinek můžeme podpořit některým z krémů Energy – Protenktinem v případě plísní na chodidla, Droserinem na ruce, u zranění Artrinem.

Lapachové obklady

Jsou účinné při ekzémech, drobných ranách, bolestech kloubů, únavě očí. Připravíme čaj 2x silnější (4 čajové lžičky na 0,5 l vody, při očním obkladu 2 lžičky), namočíme do něj gázu, přiložíme na postižené místo a ještě překryjeme bavlněnou gázou (na oči použijeme vatový tampon). Necháme působit cca 10-20 min. a opakujeme.

Prémiové jakostní sypané čaje z celého světa. Sypané čaje v nejširším sortimentu na trhu

Tolik legend a příběhů se snad nevypráví o žádné jiné lidské činnosti. Vše, co se točí kolem čajových lístků, je opředeno malými i velkými záhadami. Jejich objevení, rituály přípravy, kultura Čaj je prostě zajímavý po všech stánkách. O jeho účincích a skvostné chuti se vyprávějí příběhy už bezmála pět tisíc let.

Prapůvodně byly slovem čaj (japonsky Oča nebo Rjokuča, čínsky Luchá) označovány pouze lístky čajovníku čínského, stálezeleného keře subtropického až mírného pásma.

Ať už ho tři tisíce let před naším letopočtem našel čínský císař Shen Nung, nebo to byl v roce 495 japonský hlasatel buddhismu Svatý Bodhidharma, na každý pád vznikl fenomén, jaký nemá na světě obdoby.

Nejprve se čaj podával pouze na císařském dvoře a byl jen zelený. Ve 14. století se začalo experimentovat s křížením čajovníků, hledáním nových chutí a forem zpracování. Ještě v 17. století byl čaj prodáván výhradně v lékárnách.

Tehdy lidé zjišťují, že východní medicína funguje, a poptávka po čaji prudce roste. Nejde už jen o nefermentované zelené lístky čajovníku, ale také čaje černé, Oolongy, Rooibos, Honeybush, byliny a jejich směsi.

Sypaný čaj a jeho účinky na zdraví zajímají lékaře i vědce. Studie prokazují, že neobsahuje žádné kalorie, výborně zahání žízeň, lehce povzbuzuje a pomáhá při nejrůznějších potížích. Evropa, Amerika i Austrálie je čajem fascinována. Asie moc dobře ví, jaký poklad světu přináší.

Dva čajovníky, stovky chutí

Stálezelený keř rodu Camellia, čeledi čajovníkovité se vyskytuje ve dvou původních druzích Camellia sinensis čajovník čínský a Camellia assamica čajovník indický.

Pěstují se zejména v Asii nebo Africe, nezřídka jsou kříženy. Asi polovinu světové produkce čajů zajišťují Čína a Indie.

Z lesklých a oblých čajových lístků se vyrábí zelený čaj, černý čaj, bílý čaj, Oolong a Pu Erh.

Čím výše jsou položeny čajové zahrady, tím je sklizeň kvalitnější.

Poprvé se lístky mohou škubat na čtyřletých keřích, a to třemi způsoby: standardní sklizeň (dva lístky a jeden listový pupen), střední sklizeň (tři lístky a jeden pupen) a hrubá sklizeň (čtyři lístky a pupen). Čajovníky mohou růst 40-100 let.

 Zpracování čajových lístků má řadu podob. Záleží na regionálních zvyklostech a typu čaje. Vždy ale zahrnuje čtyři kroky zavadnutí lístků, svinování, fermentaci a sušení. Čaje černé jsou fermentovány, zelené a bílé vůbec.

Bílý čaj se vyrábí z prvních čajových lístků, horních, ještě nerozvinutých. Jde o poupata pokrytá krátkými bílými chloupky (tipsy). Podle nich má čaj název.

Pochází z první jarní sklizně, která probíhá před obdobím dešťů a je velmi krátká trvá jen několik týdnů. Bílý čaj se suší, ale nefermentuje, zpracovává se minimálně, takže si zachovává originální čistotu.

Vyrábí se především v Číně, na Cejlonu a také třeba v africké Keni. Výluh má barvu světlé slámy a skvělé preventivní účinky. 

Mnoho lidí si myslí, že zelený čaj pochází z jiné rostliny než čaj černý. Ve skutečnosti mají stejný zdroj – čajovník, jen jsou jinak zpracovány. Zelený čaj se po sklizni nechá zavadnout a ošetří se buď párou, nebo nahřátím na velkých pánvích. Tím dojde k zastavení oxidace enzymů.

Čaj si uchová barvu a přirozené aroma i chuť. Jeho výluh bývá jiskrně žlutý až tmavě jantarový. Zelený čaj je oblíbený v Číně a v Japonsku, stává se stále populárnějším i na Západě.

Jsou mu připisovány mnohé zdravotní benefity, například posílení imunity, pozitivní vliv na krevní tlak a detoxikace.

V případě, že se čajové lístky fermentují, vzniká černý čaj. Během fermentace je šťáva listů vystavena působení kyslíku, kterým se mění barva listu ze zelené na černou a také chuť a aroma.

Nálev má často mahagonovou až velmi tmavou barvu. Slavné černé čaje produkuje Indie nebo Cejlon.

Mezi jejich vlastnosti patří povzbuzující efekt, pomáhá při nachlazení a působí antibakteriálně.

Smlsněte si na ovoci

Jméno čaj dáváme i nálevům připraveným z různých částí ovoce nebo jiných rostlin a bylin. K přípravě těchto nálevů ovocných čajů se používají obvykle sušené kousky ovoce, přidává se koření a byliny. Z ovocných složek je nejčastěji zastoupeno jablko, plody šípku, ibišek, jahody, maliny, ananas a pomeranč, ale v menším množství samozřejmě i další druhy.

Lahodnou chuť i vůni těmto ovocným čajům obvykle přidává koření (skořice, anýz) nebo bylinky (mateřídouška, citrónová tráva, zázvor). Ovocné čaje lze pít teplé i studené, vyznačují se bohatou ovocnou vůní a chutí, neobsahují kofein.

Protože jsou plné vitaminů a antioxidantů, podporují obranyschopnost, jsou protizánětlivé a zlepšují krevní obraz.

Není bylina, aby na něco nebyla

Bylinné čaje se připravují z částí bylin, jejich směsí nebo kombinací bylin s pravým čajem. Bylinky se také přidávají k ovoci, přičemž jejich obsah by měl tvořit minimálně 50 %. Bylinám se tradičně připisuje pozitivní vliv na zdraví.

Jejich znalost se přenáší z generace na generaci a je také středem pozornosti mnoha vědeckých studií. Za tímto účelem se účinné složky bylin extrahují a koncentrují, aby je bylo možno sledovat v dostatečně průkazné dávce.

Je ověřeno, že bylinné čaje mezi jiným pomáhá při infekce, podporují trávení a uklidňují.

Čaje nečaje

Zcela zvláštní kategorii tvoří čaje, které se vyrábí z kůry jihoamerických stromů (Lapacho), větviček a lístků jihoafrického keře (Rooibos, Honeybush) nebo listů jihoamerických stromů (Maté). Každý má specifickou technologii výroby a unikátní přínosy. Patří mezi ně například stimulace látkové výměny, detoxikace.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector