Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano Originální název: Origanum vulgareZobrazeno v: Bylinky a léčivkyDatum: 24.11.201026954 x poeetenoPěstování dobromysle – lehký substrát, slunné stanoviště i polostín, malá zálivka

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvé oregáno poroste!

Dobromysl neboli oregáno je bylina s dřevnatým výběžným oddenkem vysoká 20-90cm. U nás roste dost hojně zejména na výslunných stráních, světlých křovinách, mýtinách, lesostepi ale i na zastíněných stanovištích. Pro své účinky se využívá nedokvetlá nať. Ke sběru jsou vhodné teplé suché dny v létě.

Droga je tmavozelená a voní příjemnou kořenitou vůní. Jde o silici, je tedy značně těkavá. Léčivé účinky dobromysle jsou hlavně na trávící ústojí, např. zvýšené vylučování žluči. Silice má také značné desinfekční účinky. Na onemocnění horních cest dýchacích má dobromysl protizánětlivé účinky.

V čajových směsích pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích, žaludeční a jiné neuroze, na zlepšení střevní peristaltiky, na záněty průdušek, kašel, revma,. Na záněty dáchacích cest se používá jako kloktadlo. Dobromysl se dnes využívá ve framacii a kosmetice, zejména v mydlářství.

Čerstvá i suchá nať je dobré koření, hlavně v italské a francouzské kuchyni. Je součástí směsí ari koření. Dobromysl je také dobrá medonosná rostlina.

Dobromysl obsahuje také hnědočervené barvivo, kterým se dříve barvila vlna.

Semena oregána – online zahradnictví

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Diskuse k článku

Datum: 02.05.2018 20:34:08,    Titulek: dotaz,    Vložil: Dvořáková Blanka může mít oregano bílé květy

Poznámka: Pole označená * musí být vyplněna!

Dobromysl nebo oregano, tahle bylinka je častou přísadou do jídla, prospívá i zdraví

Dobromysl je vlastně takový plevel. Jakmile si tuhle bylinku dáte na záhon, téměř nebudete vědět, jak ji zastavit v růstu. Neobejde se bez ní italská kuchyně, ale také zklidňuje organismus a prospívá dýchací soustavě.

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Dobromysl obecná (Origanum vulgare L.) je zařazena mezi rostliny z čeledi hluchavkovitých. Kromě záhonů se dá najít i volně v přírodě na suchých loukách a slunných mezích.

Oregano je vytrvalá keříčkovitá rostlina, která má chlupatý dřevnatý oddenek, načervenalé lodyhy a drobnější zelené listy. Dorůstá až do 60 cm. Kvete většinou v červenci a srpnu malými růžovými nebo fialovými kvítky.

Pěstování dobromysli

Sbírá se před rozkvětem, celá část rostliny i s listy. Snadno se množí ze semen i dělením. Suší se zavěšená ve stínu. U nás roste jen dobromysl obecná, ale druhů je více. Jako bylinka pro zdraví by se měla sklízet během léta, kdy je plná síly. Samozřejmě je nejpřirozenější, když ji zařadíte do jídelníčku. Pak ji můžete sbírat i během podzimu.

Konzumace a prospěšnost pro zdraví

Aromatická bylinka je zdrojem vitamínu K, manganu a vlákniny. Pro vliv na zdraví je důležitý éterický olej, třísloviny a flavonoidy.

Už od začátku lidé považovali tuto rostlinu za schopnou rozjasnit mysl a tišit žal. Historie dobromysli sahá až do starověkého Řecka a Egypta.

Oregano se konzumuje nejen v jídle, ale také jako součást čajů nebo v podobě éterického oleje.

Přestože nebyly při užívání zatím zjištěny žádné komplikace, nedoporučuje se užívání vysokých dávek dlouhodobě. Někdy se uvádí, že není vhodná v těhotenství.

Dobromysl vyniká dezinfekčními, zklidňujícími a mírně antioxidačními schopnostmi.

Dobromysl se dá využít při problémech jako:

  • zklidnění nervového systému,
  • bolest hlavy,
  • nespavost a vyčerpanost,
  • rýma, chřipka, zahlenění, zánět průdušek,
  • horečka,
  • silný suchý kašel,
  • zlepšení krevního oběhu,
  • nechutenství, zácpa, průjem, nadýmání,
  • podpora činnosti jater, žlučníku a slinivky,
  • nepravidelná menstruace, menstruační křeče,
  • revmatismus,
  • kožní nemoci.

Oregano v kuchyni

Využívá se nejen v italské kuchyni, ale také ve španělské, řecké nebo mexické. Báječně se hodí dohromady s česnekem, tymiánem nebo bazalkou. Dává se nejen do těstovin, k rajčatům, vejci, do polévek, na drůbež nebo třeba do chleba. Je součástí provensálského koření a přidává se na pizzu.

V jaké podobě máte oregano nejraději?

Zdroj
Eva Francová, Rok ve Svatojánu, Motto, 2017
Gill Daviesová, Bylinky, Knižní klub v edici Esence, 2016
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010

Oregano, koření a bylinky – Vše o koření

Oregano neboli dobromysl obecná je typická bylinka středomořské kuchyně. Dobromysl je vytrvalá bylina dorůstající do výšky 20 až 90 cm. Kvete od července do září. Má drobné bílé nebo ˹alové květy. Květenství tvoří až 25 květů.

Oregano je bylinka velmi podobná majoránce, obě rostliny jsou ze stejného rodu. Dobromysl obecná má načervenalou lodyhu. Plodem je tvrdka. Suší se v kyticích ve stínu, kde není příliš vysoká teplota. Neztratí se tak silice.

Jako koření se používají sušené drhnuté listy.

Oregano už odpradávna roste ve Středomoří, Asii a Severní Americe. Je to bylinka známá již od starověku. Staří Řekové používali dobromysl k léčbě kožních podráždění, infekcí a křečí. V řecké mytologii byla spojována s bohyní lásky Afroditou jako symbol štěstí. Proto Řekové používali bylinku při svatebních obřadech.

Oblíbili si ji také Římané, kteří ji pomohli rozšířit po celé Evropě a severní Africe. Během tohoto období se rozšířila také do Číny, kde se používala v tradiční čínské medicíně proti horečce, zvracení a podráždění žaludku. Ve středověku se oreganu přisuzovaly magické vlastnosti. Oregano bylo symbolem radosti. Sušené listy smíchané s medem se používaly také na modřiny.

V USA se bylinka významněji rozšířila až po 2. světové válce.

Oregano je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Chuť oregana je velmi podobná majoránce. Vliv na její chuť má i oblast, kde roste. Ve Středomoří získá nahořklou chuť, v severnějších oblastech je chuť naopak jemnější.

V dnešní době je oregano důležitým kořením v italské, řecké a francouzské kuchyni. Neodmyslitelně patří také do asijské a mexické kuchyně. Oregano je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů.

Budete mít zájem:  Chronické Selhání Ledvin Příznaky?

V Itálii je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce. Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou. Dobře se kombinuje s cuketou, rajčaty, lilkem nebo jemnými paprikami.

Také je vhodné k dušenému masu v kombinaci s olivami, česnekem a červeným vínem. Usušené listy oregana mají výraznější chuť. Skvěle dochutí zejména pokrmy z hub. Setkat se s ním můžete i v pivu a octech.

Používáme jej rovněž ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.

Oregano skladujte ve vzduchotěsných, dobře uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě bez přístupu slunečního svitu.

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu Dobromysl obecná je příbuzná majoránky, má jemnější vůni a nejvíc se používá jako léčivka, která posiluje nervy, zlepšuje náladu, dokáže navodit optimistickou atmosféru, pomáhá také trávení a léčí kašel. A dokonce každé jídlo kořeněné oreganem rozveselí mysl. Na zahradě a v květináčích se u nás dobromysl pěstuje odjakživa jako zázračně léčivé koření a používá se jako jemnější varianta oregana ze Středozemí. Není teď nejlepší čas léčivé umění dobromysli vyzkoušet? Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je vytrvalá keříčkovitá bylina s malými zelenými lístky. Je příbuzná majoránky. Dorůstá do výšky až 60 cm. Výrazně aromatická rostlina s mírně nahořklou chutí kvete zhruba od července do září krásnými růžovými až fialovými květy. U nás planě roste na prosluněných stráních a loukách, na pasekách, ve světlých lesích nebo v křovinách. Dobromysl je významnou medonosnou rostlinou vyhledávanou včelami, čmeláky i motýly.

Dobromysl (oregano je významnou medonosnou rostlinou vyhledávanou včelami, čmeláky i motýly

Kdy a jak dobromysl sbírat a sušit

Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe při slunečném počasí v červenci a srpnu, doporučuje se sběr krátce před rozkvětem.

Nať sbíráme okolo poledne za plného slunce, kdy obsahuje maximum silic! Suší se ve svazečcích ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C.

Správně usušená dobromysl je tmavozelená, voní příjemně a chutná hořce kořenně, na jazyku zanechává stahující pocit. Snítky pro okamžitou spotřebu sbíráme kdykoli.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare), vytrvalá keříčkovitá bylina s malými zelenými lístky je příbuzná majoránky

Dobromysl jako léčivá bylina

Dobromysl obecná obsahuje silice (thymol a karvakrol), dále třísloviny a hořčiny a éterické oleje. Blahodárně působí na psychiku, působí jako antidepresivum – uklidňuje a zlepšuje náladu.

Má protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky, je účinným přírodním antibiotikem.

Uvolňuje svalové křeče, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při nechutenství a zažívacích potížích, tlumí křečovité břišní bolesti, podporuje činnost jater a zlepšuje střevní peristaltiku.

Dobře se uplatní při chorobách z nachlazení (zánět průdušek, zahlenění, rýma, dráždivý kašel). Zevně se uplatňuje jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do zklidňujících koupelí.

Inhalace dobromyslových par se osvědčila při rýmě, ale také při stresu, nervozitě, melancholii, splínu, trudnomyslnosti a depresi. Listy se doporučují žvýkat při bolesti zubu.

Dobromysl se uplatní také jako obklad na špatně se hojící rány, otoky nebo bolestivé klouby a svaly. 

Dobromysl (oregano): snítky pro okamžitou spotřebu sbíráme kdykoli.

Koupel na uklidnění mysli

Ingredience

  • 300 g sušené dobromysli nebo 500 g čerstvé kvetoucí nati
  • 2 l vody

Postup

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme nejméně 30 minut vyluhovat. Scedíme do vany s horkou vodou. Dopřejeme si asi 20minutou relaxační koupel.

Použití

Dobromyslová koupel navodí příjemnou atmosféru, uklidní podrážděné nervy, odstraní nervozitu, zlepší náladu a zkvalitní spánek.

Dobromysl (oregano): aromatický, sladce nahořklý čaj ostřejší chuti podporuje trávení

Čaj pro dobré trávení i náladu

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvé nebo 1 lžička sušené dobromysli
  • 220–250 ml vody

Postup

Dobromysl zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 8–10 minut vyluhovat. Scedíme. Ještě účinnější je odvar – dobromysl zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu, 3–4 minuty povaříme, sejmeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Aromatický, sladce nahořklý čaj ostřejší chuti podporuje trávení a vylučování žluči, odstraňuje křeče a mírní nadýmání. Při obtížích užíváme hrnek třikrát denně přibližně půl hodiny před jídlem. Čaj také pomáhá zklidnit nervy a zlepšit náladu.

Dobromysl (oregano) má protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky, je účinným přírodním antibiotikem

Med proti kašli

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvé, najemno nasekané nebo 1 lžička drcené sušené dobromysli
  • 1 lžíce čerstvých, najemno nasekaných nebo 1 lžička drcených sušených podbělových listů
  • 500 ml tekutého medu

Postup

Dobromysl a podběl promícháme a vmícháme do medu. Necháme asi týden rozležet, občas promícháme.

Použití

Při kašli a chrapotu užíváme 1 lžičku medu jednou denně. Můžeme dát do čaje nebo jiného nápoje.

Oregano v kuchyni

Dobromysl pěstovaná ve Středozemí – ta se k nám dováží jako koření oregano – je silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše. Ovšem i naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější. Hodí všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť. Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget.

Ve Francii je součástí známého provensálského koření. V Mexiku pak chilli koření, nelze bez ní připravit ani pravé chilli con carne v tex-mex kuchyni. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček. Jídla kořeněná dobromyslí přinášejí dobrou náladu, rozveselují mysl.

Čerstvou dobromysl lze konzervovat v oleji nebo octě, dá se také zmrazit.

Dobromysl (oregano) je nezastupitelná při přípravě pizzy

9 pravidel pěstování dobromysli 

  1. Dobromysl obecná roste dobře na zahradě, hodí se také skvěle pro pěstování v nádobách.
  2. Dobromysl má ráda suché, před větrem chráněné stanoviště s přímým sluncem.
  3. Chceme-li mít velmi silnou léčivku a chutné koření, měli bychom ji pěstovat na nejteplejším a nejslunečnějším místě zahrady či balkonu.

  4. Vyhovuje jí lehká, dobře propustná půda, která by neměla obsahovat příliš živin.
  5. Nesnáší ani přílišné zalévání, ani hnojení.
  6. Semínka dobromysli můžeme vysévat přímo, ovšem musíme počítat s delší dobou klíčení. Lepší je ze semínek předpěstovat sazeničky – osivo vyséváme v březnu do výsevních misek.

  7. Předpěstované sazeničky vysazujeme ven v květnu až červnu do sponu 50 x 40–50 cm. Dobromysl má tendenci se hodně rozrůstat.
  8. Dobromysl můžeme také množit dělením trsů vzrostlých rostlin.
  9. Před zimou dobromysl seřežeme na výšku 5–7 cm. Protože je poměrně choulostivá na mráz, přihrneme ji zeminou, můžeme překrýt chvojím nebo listím.

Dobromysl (oregano) roste dobře na zahradě, hodí se také skvěle pro pěstování v nádobách

Prima tip: dobromysl řecká

Dobromysl řecká (Origanum heracleoticum), takzvaná zimní majoránka, je vytrvalá rostlina vhodná na skalky, suché zídky nebo do volných trvalkových výsadeb. Tvoří kompaktní, vzpřímené nebo poléhavé keříky vysoké asi 30 cm. Má ráda písčitohlinitou alkalickou půdu. Vyhovuje jí slunné a chráněné stanoviště, ale snáší i polostín a stín. Má specifickou chuť a mírně peprné aroma.

Dobromysl řecká (Origanum heracleoticum), takzvaná zimní majoránka, tvoří kompaktní, vzpřímené nebo poléhavé keříky vysoké asi 30 cm

Dobromysl v rytmu staletí

Nenápadné bylince se od nepaměti připisovala kouzelná moc. S pomocí dobromysli se mohla přičarovat láska, patřila mezi svatojánské kvítí – byliny natrhané na svátek sv. Jana měly po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.

Dobromysl sloužila jako štít před čarodějnicemi a zlými duchy, sekáčům se přidávala do jídla, protože údajně chránila před uštknutím jedovatými hady a používala se také jako trvanlivé hnědočervené barvivo na látky.

Hippokrates doporučoval dobromysl na posílení nervů, abatyše Hildegarda při malomocenství a Mattioli ke zvýšení tvorby žluče a proti křečím.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Dobromysl obecná – Oregano (Origanum vulgare)

Dobromysl je vytrvalá bylina, která je jako koření známá spíše pod španělským názvem oregano. Má chlupatou lodyhu, která má načervenalou barvu a dorůstá výšky až 90 cm. Na lodyze se objevuje velké množství zelených lístků s krátkým řapíkem.

Přes léto kvete světle růžovými květy, které jsou shluklé v hlávce. Jednu takovou hlávku tvoří 25 drobných kvítků. Původem je z oblasti Středomoří, odkud se rozšířila i do zbytku Evropy, Asie a zavlečena byla také do Severní Ameriky. Ve volné přírodě zplaňuje.

Používá se především v potravinářství, dále v lékařství nebo včelařství.

Popis dobromysly obecné

Dobromysl je vytrvalá aromatická rostlina rostoucí do výšky 20-90 cm. Má načervenalou lodyhu, která je na průřezu čtyřhranná. Bylina je vlnatě chlupatá a její oddenky dřevnatí. Na lodyze se nachází vstřícné řapíkaté listy a nachové růžové květy shlukující se v hlávce. Listy mají vejčitý tvar a jsou celokrajné nebo mírně vroubkované a od spodní části k horní se zmenšují.

Květenství je uspořádané do vidlanovitých lat a tvoří jej až 25 droboučkých květů s trubkovitě zvonkovitým kalichem. Květy se na rostlině objevují od července do září. Celá rostlina má příjemnou kořeněnou vůni a lehce nahořklou chuť. Na její chuť má vliv oblast, ve které roste.

Ve Středomoří má typicky nahořklou chuť, v severnějších oblastech má chuť jemnější a na síle ztrácí také aroma bylinky.

Za domovinu oregana bývá označováno Středomoří, ale také Malá Asie, Kavkaz, Blízký východ, jižní Čína a Tchaj-wan. Z těchto oblastí se bylina rozšířila po celé Evropě, severní Africe, do Číny a po 2. světové válce byla rostlina zavlečena také do Severní Ameriky.

V České republice se v přírodě vyskytuje hojně především v teplejších oblastech od nížin do středních poloh (750 m n. m.). Je to divoká rostlina, která má tendenci zplaňovat. Roste na loukách, stráních, pasekách, světlých lesích, v křoviscích, skaliskách i lesostepích.

Pěstování dobromysly obecné

Komu se nechce bylinu vyhledávat v přírodě, může si ji vypěstovat – není to vůbec složité. Bylina se pěstuje na záhoně i v květináči. Je potřeba jí vzhledem k její výšce dopřát dostatečný prostor, aby mohla bez problémů růst.

Rostlina má ráda lehkou a dobře propustnou hlinito-písčitou vápenitou půdu, která nebude přemokřená. Na to je potřeba myslet i při pěstování v nádobě, kterou je dobré opatřit drenáží. Samotné stanoviště by mělo být suché a teplé s dostatečným světlem.

Během růstu se doporučuje rostlinu pravidelně sklízet a zalévat odstátou vodou o pokojové teplotě, která se v případě pěstování v květináči nalije do misky, odkud si ji oregano vezme. Půda by měla být neustále vlhká, jinak oregano neporoste.

Přelití může způsobit, že rostlina shnije, takže je zapotřebí věnovat při zálivce zvýšenou pozornost. Každých 14 dní se také doporučuje rostlinu hnojit tekutým hnojivem naředěným s vodou. Půda v okolí rostliny by se měla pravidelně prokypřovat.

Samotnou rostlinu je třeba zaštipovat, aby se více rozvětvila a zabránilo se jejímu kvetení.

Rostlina je velmi citlivá na mrazy, musí se tedy v zimě přesunout na místo o teplotě nad 10 °C s dostatkem světla. Bylina se sestříhá na svou třetinovou velikost. Takto zazimovaná rostlina se nehnojí a i zálivka se podává v omezeném množství. Na jaře se pak rostlinka prostříhá a zbaví suchých větviček a znovu vyraší.

Pěstování dobromysly se provádí ze semínka, sazeničky, řízkováním či rozdělením trsů.

Pěstování ze semínka

Semínka se vysazují již na počátku jara. Jejich klíčení je velmi zdlouhavé a doporučuje se provádět spíše v pařeništi než přímo v květináči.

Pěstování ze sazenic

Sazenice si lze buď vypěstovat nebo pořídit ve specializovaných prodejnách. Buď se sází kdykoli v průběhu jara do květináče nebo v květnu na záhon ve sponu 30-40 cm.

Pěstování řízkováním

Řízky se odebírají na jaře nebo na podzim a vkládají se do sklenice s vodou, kde zakoření a po opadnutí mrazíků se mohou vysévat na záhon.

Pěstování dělením trsů

Dělení trsů se provádí od července do září tak, že se rostlina vykopne s celým kořenovým balem, který se rozdělí na dva a odděleně znovu zasadí.

Sklizeň dobromysly obecné

Jakmile rostlina dosáhne velikosti alespoň 15 cm, může začít probíhat sklizeň. Období sklizně lze vymezit na červen až září. Sbírají se listy, a to v době, kdy jsou na rostlině vidět poupata, ale ještě nekvete.

Lepší je ale sbírat s listy i celé natě, lístky tak déle vydrží. Natě s listy i květy se sklízí v červenci a srpnu, nejlépe v dopoledních hodinách, za použití nože či srpu. Natě se stříhají asi 5 cm nad zemí.

Sběr byliny je obvykle možný dvakrát do roka.

Uchování dobromysly obecné

Dobromysl lze usušit, zamrazit nebo používat čerstvě utrženou.

Uchování čerstvé dobromysly

Čerstvé utržené natě ale vydrží pouze krátkou dobu. Doporučuje se je skladovat v lednici zabalené ve vlhké papírové utěrce. Nejstabilnější přístup k čerstvé bylině zaručí její zasazení do květináče.

Uchování dobromysly sušením

Oregano se suší svázané ve snopech a zavěšené ve stínu a suchu v dobře větrané místnosti nebo za použití umělého tepla, kdy by teplota neměla přesáhnout 35 °C (bylina by ztratila své aroma).

Při sušení se natě neobrací, došlo by k poškození. Dobře usušená rostlina se pozná tak, že se lehce zlomí, poté se z natí mohou odtrhnout lístky a uložit ve skleněných nádobách na tmavém místě.

Skladovat by se ale neměly déle než 1 rok, protože potom vyčichnou a stanou se nepoužitelné.

Uchování dobromysly zamrazením

Bylina se mrazí buď vcelku nebo nasekaná ve vzduchotěsném obalu nebo v ledových kostkách vytvořených ve tvořítku na led a zalitých vodou nebo vývarem.

Recepty z dobromysly obecné

Dobromysl je bylina, která se používá ve středomořských kuchyních, nejčastěji francouzské a italské. Používá se především jako koření v sušené formě. Hodí se do omáček, salátů, k pečeným masům a rybám, k pečeným bramborám, těstovinám nebo do slaných závinů. Je nedílnou součástí pizzy. Čerstvé lístky se používají na ozdobu salátů a jiných pokrmů.

V receptech nelze opomenout pizzu. Oregano je důležitou surovinou pro více druhů pizz, nejzákladnější je šunková pizza s oreganem.

Těsto se vytvoří smícháním mouky, prášku do pečiva, jogurtem, vejcem a solí.

Vyválí se a nachystá na plech, potře se kečupem nebo rajčatovou salsou a poklade náplní složenou ze šunky, rajčat, paprik, žampionů, soli a oregana s nastrouhaným sýrem nahoře. Poté už se jenom upeče.

Slaný závin s oreganem se připraví stejně jednoduše. Na rozválené listové těsto se rozloží slanina, moravské uzené, plátkový sýr nebo niva, nastrouhané uvařené vajíčko a kukuřice. Nakonec se přidá sůl a oregano, zabalí se, potře vajíčkem a upeče.

Je také součástí typicky italského jídla insalata di patate, cipolle rosse e oregano. Je to vlastně horký salát z brambor, který se připravuje z brambor uvařených doměkka ve slupce. Brambory se oloupou a nakrájí, přidá se k nim nakrájená červená cibule na plátky, olivy, oregano, olivový olej, pepř, sůl a ocet. Všechny tyto suroviny se zamíchají a ihned podávají.

Z čerstvých lístků se může vyrobit čaj. Nakrájené lístky oregana se zalijí vroucí vodou a nechají vylouhovat. Poté se scedí, osladí medem a čaj se vypije.

Využití dobromysly obecné

1. Potravinářství

V kuchyni se využívá především bylinka sušená. Je součástí středomořské, asijské a mexické kuchyně, tradiční bylinkou je v kuchyni italské. Dochucují se s ní pizzy, těstoviny, rajčatové omáčky, špagety, zeleninové saláty, zvýrazňuje chuť telecího, skopového a kuřecího masa a také plodů moře.

2. Lékařství

Používá se pro své dezinfekční a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání, uvolňuje křeče a zvyšuje vyměšování žluči. [1]

3. Včelařství

Dobromysl patří mezi rostliny, které produkují velké množství nektaru s vysokou cukernatostí. Pylu ale včelám poskytuje málo. Ve Středomoří tak spolu se saturejkou a mateřídouškou vytváří hymetský nebo tymiánový med. Jedná se o velmi vonné medy s jemnou chutí.

Nežádoucí účinky dobromysly obecné

Bylina nemá žádné nežádoucí účinky a je vhodná i k delšímu užívání. Pouze těhotné ženy by se měly vyvarovat požívání vyšších dávek této byliny. [2, 3]

Zajímavosti o dobromysly obecné

  • Lidové názvy rostliny zní červená lebeda, divoká marjánka, dobrá mysl, dobráček, dobrotnice, mysl domácí, oregano, voněklas nebo zimní majoránka.
  • V řecké mytologii byla spojována s Afroditou, bohyní lásky, a to jako symbol štěstí. Řekové ji proto používali při svatebních obřadech. U nás se vil a nosil věneček při zásnubách a pokládal se na hroby mrtvých, aby se dočkali klidu po smrti.
  • Jídla dochucená dobromyslí rozveselují a přináší tedy „dobrou mysl“. Slovenský název pamajorán zase poukazuje na podobnost s majoránkou, kterou spolu s dobromyslí obdivovali bylinkáři všech dob.
  • Ve Francii je součástí provensálského koření, v Mexiku zase chilli koření, bez kterého se neobejde pravé chilli con carne.
  • Pravé oregano lze vypěstovat pouze na vápencových skalách ve Středomoří. Tam koření dosahuje maximální chuti. U nás se získává chuť o něco slabší.
  • V minulosti byla dobromysl známá jako svatojánské kvítí, které se trhalo na začátku léta na svátek sv. Jana. Věřilo se, že bylina má magickou moc a dovede ochránit před zlými silami.
  • V nati je obsažené barvivo, kterým se barvila ovčí vlna.

Zdroje:

  1. Dobromysl obecná – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobromysl_obecn%C3%A1

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector