Burger není žádný karbanátek v housce

Tento týden začneme pěkně zostra. Uděláme si pořádný hamburger s domácími houskami, cibulovými kroužky a skvělými bramborami jako přílohou. Vyzkoušel jsem dva druhy hamburgerů, jeden klasický s masem a barbecue omáčkou, druhý bezmasý. Oba dva jsou naprosto famózní. Dnes ti ukážu, jak si udělat vlastní housky, pro skvělý masový hamburger. 

Burger není žádný karbanátek v housce

Ingredience:

Houska

250g hladké mouky
150ml vlažné vody
15ml olivového oleje
20g čerstvého droždí
1 vejce
2 lžičky soli
1 lžička cukru krupice
sezamová semínka (bílá,černá)
 
 
Burger
250g hovězího mletého masa
1 cibule
listový salát
rajče
čedar
slanina
tymián, sůl, pepř
 
Barbecue omáčka
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička uzené červené papriky
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce vinného octa
5 lžic kečupu
sůl, pepř

Nejdřív si udělej domácí housky. Burger může být sebelepší, ale pokud bulka nebude stát za to, celé jídlo tak dost ztratí. Nechej si vzejít kvásek, čerstvé droždí rozdrob do hrnečku s vlažnou vodou, přidej špetku mouky a cukru. Ulož na několik minut na teplé místo, dokud ti kvásek pěkně nevzejde.

Vajíčko si lehce vyšlehej a většinu toho přidej do mouky, spolu s ostatními surovinami a to cukrem, solí, olejem a vzešlým kváskem. Všechno promíchej dohromady, aby ti vzniklo vláčné, mírně lepkavé těsto. Lehce si pomoučni vál, těsto si na něj vyklop a propracuj ho pořádně rukama.

Pak už ho jen zbývá přikrýt utěrkou a nechat kynout takovou hodinku.

Jakmile ti těsto krásně vykyne a poskočí, vytvoř si z těsta menší bulky. Já jsem si jich udělal 8 kousků.

Menší říkám proto, že při pečení se ti celkem zvětší, tak aby z toho pořád byly bulky a ne menší pecny chleba.

Housky potři zbylým rozšlehaným vajíčkem, posyp sezamovými semínky a nech dalších 20 minut odpočívat, než je dáš upéct do trouby. Ty pak necháš v troubě na 180°C, dokud se krásně nezbarví do zlatova.

Burger není žádný karbanátek v housce
Burger není žádný karbanátek v housce
Burger není žádný karbanátek v housce
Burger není žádný karbanátek v housce
Burger není žádný karbanátek v housce

 Zatímco se ti pečou houstičky, připrav si barbecue omáčku. Tenhle recept na jsem viděl dělat Gordona Ramsayho a opravdu stojí za to. Šalotku a česnek si nakrájej na jemno, žádné velké kousky. Tak se soustřeď, ať to nemáš i s kousky prstů. Na kapce oleje nechej šalotku i česnek orestovat.

Přidej třtinový cukr. Tady bude lepší si trochu stáhnout plamen, ať máš proces karamelizování lépe pod kontrolou. Nechci samozřejmě radit, zkušenější to určitě zvládnou při plném plameni. Zasypej uzenou červenou paprikou, může být i klasická, ale uzená omáčce dodá krásnou vůni.

Nech karamelizovat, všechno se na pánvi pomaloučku, ale jistě spojí. Zakápni worcestrovou omáčkou a vinným octem, tohle určitě nevynechej, troška kyselosti omáčce jenom prospěje. Nech lehce zredukovat, aby tam té tekutiny nebylo tolik a už stačí poslední věc a tou je kvalitní kečup.

Promíchej, lehce provař a barbecue omáčku máš připravenou.

Burger není žádný karbanátek v housce

 S masem si moc hlavu nelámej. Pokud koupíš dobré hovězí, na dochucení stačí na drobno nakrájená cibulka, sůl, pepř a trocha toho čerstvého tymiánu. Pokud si netroufáš odhadnout dochucení masa, vem si trochu mletého masa a udělej si ho na pánvi.

Při ochutnání pak lehce poznáš, co masu chybí. Při smažení masa, měj na paměti, že čím tlustší hamburger, tím déle je potřeba ho na pánvi nechat. Pořád by měl být střed masa, lehce narůžovělý.

Ale ne, že to u tebe v kuchyni bude vypadat jako na kremaci a místo skvělého hamburgeru si uděláš přesušené karbanátky. To už pak zachráníš jedině bramborovou kaší a kyselou okurkou 🙂 Těsně před vyndáním masa z pánve na něj polož kousek čedaru, aby se krásně roztekl.

Na vedlejší pánvičce si opeč slaninu. Chuť a křupavost slaninky jenom podpoří neodolatelný výsledek.

Houstičky si rozkroj, přidej barbecue omáčku, listový salát, plátek rajčete, skvělé maso a na vršek slaninu. Na hamburgerech miluju, že se do nich člověk musí pustit holýma rukama. Při pohledu na hamburger se zpočátku zdá, že se nemůže vejít ani do pusy, ale to by byla věčná škoda.

První sousto je vždy nejtěžší, ale jakmile se do něj člověk zakousne, už ví, že není cesty zpět. Po puse mu stéká omáčka, šťáva z masa, slaninky a rajčete, vše spojené do ohňostroje chutí. Ruce během chvíle upatlané, pusa umazaná a neodolatelně se plnící žaludek.

Při posledních soustech vždycky musím zvolnit tempo, abych si těch pár zbývajících okamžiků s tímhle zázrakem užil co nejvíce.

Příště se mrkneme na variaci hamburgeru bez masa, taková lehčí varianta pro naše drahé polovičky.

Dobrou chuť!

Burger není žádný karbanátek v housce
Burger není žádný karbanátek v housce

Diskuse: Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Burger není žádný karbanátek v housce No ten to schytal. Samozrejme, ze cesi si cesky karbanatek budou obhajovat do roztrhani tela. nekteri ani nepochopili, ze sefkufar hovori o americkych hamburgerech, tech klasickych. Na ty v cesku temer nenarazite. Troufam si tvrdit, ze je tady z diskutujicich nikdo ani nevidel, natoz ochutnal.
Burger není žádný karbanátek v housce Řeči takykuchaře.
Burger není žádný karbanátek v housce Bodejť by to nebylo utrápený usušený maso. Tak ho nesmíš trápit a sušit ty jelito! Předpokládám, že nemluvíš o českých hamburgerech, protože ty jsou taky utrápený a usušený. A kraluje tomu Mekáč.
Burger není žádný karbanátek v housce „Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa“ muze rict jenom namyslenej floutek „co si nevidi do huby“ . Karbanatku jsou nespocetne variace a udelat dobrej smazenej karbanatek je tezsi nez dobrej hamburger. Troufam si rici, ze karbanatek je kral mezi pokrmy z mleteho masa.
Burger není žádný karbanátek v housce Docela bych rád znal ten recept na ty suché karbanátky. Já ať dělám jak dělám, vždycky jsou šťavnaté. Asi dělám něco špatně.
Burger není žádný karbanátek v housce Tak já nevím . když jsem k bramborové kaši podávala opečené bochánky mletého vepřového a hovězího masa půl na půl ochucené solí a pepřem – byly to karbenátky nebo hamburgery? Tak nějak jsem si vzpomněla na Pelíšky „Tak já jsem vařila knedlík a vyšel mi nok..No.. Tak to je typický alibismus“
Burger není žádný karbanátek v housce My si teda doma děláme burgera z té jím zatracované směsi hovězí a vepřové – půl na půl. Je to šťavnaté i chutné
Burger není žádný karbanátek v housce Karbanátek je mňam mňam mňam, hamburger je fuj fuj fuj, pane šéfkuchaři.
P.Štěrbo,při vší úctě k Vám. Nechejte si svůj hamburger, já se spokojím s dobrým karbanátkem či ještě lepší sekanou s bramborovou kaší a třeba kompotem či zeleninovou přílohou. Není Vám opravdu co závidět .
Pan sefkuchar asi neumi varit, kdyz je karbos jen presusene mlete maso.
Karbanátek už nemůžu, nedělá mi dobře na žlučník, ale nikdy by mě nenapadlo srovnávat ho s hamburgrem. Přece v hambáči není ani vejce, mouka strouhanka, koření a ani se nepoužívá tak tučné maso jako na karbanátky. Vepřové vůbec ne a to na v karbanátcích klidně je. Já teda dělávala 50na50, ale babička klidně i jen z vepřového
Z článku jsem si vzal ponaučení, že do Chteau Mcely na oběd nepůjdu, protože neumí ani karbanátek, který nedokáží udělat jinak, než jako kus utrápeného masa.
V cele diskusi jsem si zatim nevsiml, ze by nekdo znal rozdil mezi hamburgrem a karbanatkem. Jednodusse : Hamburger jest 100% maso. Karbanatek je pouze asi 50% maso. To je pro vas novinka vidte ! Kdyby jste si radeji precetli clanek. Nadavat umi kazdy buran ze Lhoty
No a teď si představte že se dají udělat i karbanátky bez masa stejně jako jen z masa. To je novinka co?
No on to srovnává utrápený kuchař ze Mcel
Kdybyste si radeji zjistil neco o karbanatku, nez tady budete zverejnovat vase kucharske neznalosti.
Budete mít zájem:  Alergie Na Pyly V Těhotenství?
Ale to není vůbec pravda, i karbanátek může být bez strouhanky a pokud jí tam dá někdo 50%, tak je barbar. A navíc by se mu rozsypal.
No pokud budu srovnávat karbanátek s tím, čemu říkají fastfood řetězce hamburger, pak vždy vyhraje karbenátek. Ale chápu, že pokud srovnává profikuchař produkty vytvořené v kuchyni, pak se mu asi mleté maso obalené v trojobalu nepozdává. Ale i v článku zazní, že nemusí být přítomna strouhanka. . . pak tedy si mohou byt tyto dvě pochutiny rovny, dají se dělat stejně. . .
Souhlas, to co je vsude prezentovano jako hamburger, neni k slusnemu jidlu. Aspon ja jeste na zadny jedly nenarazil. Asi jsem ho nojedl v te spravne hoch restauraci. Naproti tomu uz jsem jedl cast karbanatku, ktere byly velice slusne k jidlu (nejlepe bez obalu). Takze jsem na tom asi podobne jako zde se prezentujici kuchar jenze inverzne. Nenarazil jsem na nic nez utrapeny platek „masa“, kteremu buhvi proc rikaji hamburger….
Pane Vosický,karbanátek a 50% masa? To by mě hanba fackovala,abych si něco takového utrápeného dělala doma.Vo tom to je
„kus utrapeneho mleteho masa“ – snobaci me vzdycky dokazi pobavit…Nejvice zalezi na surovinach. Treba takove klobasy – z Tesca, Kauflandu apod. nestoji za nic…ale jeden mistni duchodce si dela svoje jen tak pro radost. Pouzva kvalitni suroviny a sam si je udi. Vysledek je skvely (i kdyz konzistence je trochu droliva).
Je vidět, že tomu vůbec nerozumí
Mele nesmysly
„krvavé maso“ snad jedí zvířata, ne…? lidé už stovky tisíc let používají oheň k tepelné úpravě….
Hovězí je lepší míň než víc.
stejně jako tuňák, losos, jehněčí hřebínek, kachní prsa a desítky dalších masových pokrmů, který jsou v úpravě well done hnusný.
Nejlepsi ryba co jsem jedl byla syrova v Japonsku, jenom sezehnuta plamenem
takovy tatarak je hodne rare.
Jak řiká Jirka Babica, toho času nej kuchař…burger je stejný jako karbanátek
A co teprve Griswaldův bratranec Eddie 😀 ten dělá hambáče rovnou bez masa….
Mám ráda oboje, ale dejte si studený hamburger. Srovnáváte nesrovnatelné.
Co to je za ptákovinu? Karbenátek i hamburger je úplně to stejný – opečený mletý maso smíchaný s něčím, podle chuti. To je záležitost, která se vyskytuje v úplně každé kuchyni světa, liší se víceméně jen přísadama. A v úplně každé kuchyni světa to de udělat dobře nebo blbě.
Přesně tak, z pohledu typy zpracování masa je to totéž. Stejně jako pljeskavica, köfte a spousta dalších 😀
… rozdíl je v chápání celého menu / jídla. Tedy jako hamburger vidíme tu masovou placku v housce, jako karbanátek třeba s kaší, jako pljeskavicu s cibulí a plackou…
Je rozdíl i ve zpracování masa. Do karbánátku lidi nejčastěji dávají vejce, majoránku, česnek, pepř a sůl. Méně častěji pak další dochucovadla a zeleninu nebo luštěniny. Hamburger se dochucuje „tím okolo“.
vždyť to píšu že se liší přísadama…
Já jse male reagovala na pana Zababu, který sice říká „přesně tak“, ale z pohledu zpracování masa to není totéž, protože prostě nejde jen o to, mrsknout to na pánev. Stejně tak bych mohla říct ,že knedlíky a vajíčka jsou to samé, obojí se přece vaří ve vodě.
Z pohledu zpracování masa to právě je to samý – mletý maso s přísadama se opeče. Liší se způsob servírování, kdy hamburger je obvykle maso v housce. Z mých zkušeností ale i třeba pljeskavica bývá do anglickýho jídelníčku překládána jako „hamburger“ s vysvětlivkou jak je servírován.
Jo, to maso s přísadama se ale v obou receptech dost liší, protože zatímco u hamburgeru je striktně dané, že maso je ochucené jen solí a pepřem, u karbanátku je ta škála nesmírně široká a není jednotný recept. Z mého pohledu to je dost výrazný rozdíl při zpracování masa.
Zpracování masa není stejné. U hamburgeru se do masa nepřidávají žádné přísady (jen sůl a pepř), u karbanátku přidáváte do masa ostatní přísady (vejce, koření, česnek, atd.)
No já myslím, že karbanátky se před osmažením obalí ve strouhance ne? To je dost zásadní rozdíl. Asi jako mezi steakem a řízkem. Taky to je osmažené kuřecí maso…
Karbanátky se normálně nebalí.
Vedle hamburgeru? Je snad hamburger něco jiného než karbanátek ještě se zeleninou schovanej v housce? Naopak si myslím, že hamburger je namnoze víc ošizený…
Tedy neobalený karbanátek v housce, pan Novák níže má pravdu…
Záleží, co čekáte. Když si objednám karbanátek, čekám, že mi donesou maso s kaší. U hamburgeru zase čekám, že bude v housce se zeleninou. Pokud bude jiný než hovzí, měli by mě na to upozornit. Pokud bude karbanátek jinak než směs vepřového a hovězího, opět by mě na to měli upozornit.
Pokud si kupujete hamburger jako zmraženou placku nejasného původu a obsahu, kterou hodíte doma na pánev, pak je to totéž. Jinak je ale mezi karbanátkem a hamburgerem dost rozdíl, mj. vysvětlený ve článku, ke kterému se vyjadřujete.Fakt je, že to, co dělají ve fastfoodech typu McD se hamburgerem moc nazývat nedá, pročež zdejší lidé mají o hamburgeru tak, jak má vypadat, dost zkreslenou představu. Rozhodně do něj nepatří strouhanka, vejce, majoránka a další podobné přísady, které se do karbanátku přidávají. Nezažil jsem naopak restauraci či domácnost, kde by karbanátek byl čistě z masa, ať už jakéhokoli.
„Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů.“- takže žádný rozdíl – poslední karbanátky které jsem měl byly z jehněčího, předtím jsem měl rybí.“Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné.“- a opět druhá věta úplně popírá větu první, takže zase žádný rozdíl.Jako kdyby nestačilo popsat ty skutečně existující rozdíly.

Burger v housce recept

Burger není žádný karbanátek v housce

recept internet

Hotový burger podáváme v housce se zeleninou nebo jako karbanátek třeba s bramborovou kaší. Poznámka. www.lucasinka.cz. pár receptů na karbanátky z řepy tu sice jsou, ale recepty se neshodují, proto si dovoluji uveřejnit svuj vyzkoušený receptík . Kuchařka: Lucasinka . Přidat k oblíbeným Vytisknout

Podobné recepty jako Burgery z červené řepy

Burger není žádný karbanátek v housce

recept internet

Tématické fráze: tvořítko na burger šmakoun zapečené burgery v housce šmakoun recepty tvořítko na burgery mexico burger recept tvoritko na.burgery tvořítko burger smakoun mexico recept americký mletý burger masový burger se šmakounem skvělé masové burgery recepty šmakoun mexico hamburger anything ja

Podobné recepty jako ŠmakounBurger

Burger není žádný karbanátek v housce

recept internet

Delala jsem z krutiho masa a s jednim vajickem a musim rict, ze nam to velice chutnalo. Pecu to v troube na alobalu postrikanem olejem ve spreji asi 10-15 minut a je to opravdu mnamka. Jenom tady nemame ovci syr, tak pouzivam normalni. Davam za jedna. Navic je to opravdu rychlovka.

Podobné recepty jako Domácí hamburger

Burger není žádný karbanátek v housce

recept internet

nevim co proti tomu máte. kdyz sem zil na floride, tak se takhle normálně hambáč dělal na grilovačkách. mletý maso, sojovka, cibule. to co znáte z těch posranejch fast foodů rozhodně NENÍ americký hamburger, to jsou namletý sra*ky v housce.

Podobné recepty jako Americký hamburger

Burger není žádný karbanátek v housce

recept internet

Postup přípravy. Hamburger je klasika už sama o sobě. Evergreen, který nikdy neomrzí, který udělal Ameriku Amerikou. A stejně jako jiná velmi oblíbená jídla, i tento se po světě postupně mění podle kraje, kde se kdokoliv rozhodne si tuhle bombu v housce uvařit.

Budete mít zájem:  Ekzém Ve Vlasech Léčba?

Podobné recepty jako Cheeseburger

recept internet

Servírujte v rozehřáté křupavé housce pomazané tatarskou omáčkou s nudličkami salátu, plátkem rajčete, kolečkem cibule a volským okem. Burger z červené řepy s volským okem; foto: archiv Hellman´s

Podobné recepty jako Burger z červené řepy s volským okem

recept internet

Recept na chutný bezmasý hamburger. Když nepřidáte slaninu, je vegetariánský, když nedáte ani vejce, je dokonce veganský. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Čočkový hamburger

recept internet

Druhou cibuli zvolna smažíme na másle. Zastříkneme octem a asi v půlce smažení přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme slivovici a dochutíme pepřem a solí. Hamburger podáváme v bulce na hamburgery s majonézou, kečupem, salátem a připravenou zkaramelizovanou cibulkou.

Podobné recepty jako Hamburger

Recept na pikantní grilované placičky z tresky, které podáváme v hamburgerové housce se zeleninou. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Rybí burger na grilu

recept internet

Postup přípravy. Hovězí maso a hřbetní sádlo umeleme na středním nástavci. Hovězí mleté maso by mělo obsahovat okolo 20 % tuku. Umleté maso smícháme s rozetřeným česnekem, dijonskou hořčicí a směs dochutíme solí a pepřem.

Podobné recepty jako Základní hamburger

recept internet

Maso smícháme s pepřem, hořčicí, solí, worcestrem. Uděláme dvě stejné placky, vysoké alespoň 3 cm.Grilujeme na domácím grilu z každé strany 3-4…

Podobné recepty jako Hovězí hamburger s domácí bulkou

recept internet

Vegetariánský burger se špenátem a slunečnicovými semínky Zeleninové burgery mají tu výhodu, že můžeme snadno obměňovat bílkoviny, které do nich přidáme (tedy luštěniny, oříšky a sýry). A také omáčky, kterými je ochutíme. Tyto burgery jsou špenátové a moc dobré. …

Podobné recepty jako Vegetariánský burger se špenátem a slunečnicovými semínky …

Rybí burger a batátové hranolky – recept: Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, v míse důkladně promíchejte s olivovým olejem a solí. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v

Podobné recepty jako Rybí burger a batátové hranolky

recept internet

Jestli dá někdo vejce, dělá to pro soudržnost, je to otázka použitého masa. Já to dělám ze svíčkových špiček a k tomu přidáme maličko pojiva vepřového, nebo to vejce a je to skvělé. Naši kuchaři v restauraci co máme jej dělají každý jinak a v tom je to kouzlo toho, že to není polotovar,ne? Mějte k s

Podobné recepty jako Hamburger

recept internet

Recept na velmi dobrý hamburger, který zvládne každý. Opravdu chutná jak z fast foodu a hlavně to není ten americký karbanátek, na který nikdo neotevře pusu. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Hamburger jak z McDonalda

recept internet

takto připravený hamburger je úplně nejlepší!! doporučuji ještě maso v housce pokapat Jack Daniels BBQ Sauce. všechny chutě se neuvěřitelně prolnou a výsledek je úžasný.. když dáváte maso na gril, je dobrý do něj udělat malinkej důlek, aby šťáva zůstala..

Podobné recepty jako Hamburger po americku aneb žádný karbanátek

Mezitím si připravte nálev: smíchejte rýžový ocet, cukr, a sůl, krátce povařte, aby se vše spojilo, a nechte vychladnout. Vychladlou rýži přendejte do mísy a promíchejte s nálevem. Vlhkýma rukama tvarujte malé bochánky (asi 4 cm v průměru), rovné jako spodní část „burgeru“, vypouklé nahoru.

Podobné recepty jako Sushi burger

recept internet

Cibule oloupeme a jednu nasekáme na jemno a na másle ji zesklovatíme. Přidáme ji k housce spolu s mletým masem, vejce, pepřem a solí. Hmotu prohněteme a tvoříme bifteky. Druhou cibuli nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme lžíci oleje, cibuli z obou stran opečeme dozlatova. Vyndáme ji a udržuj

Podobné recepty jako Hovězí biftek z mletého masa

recept internet

skuste játra v housce . postup: jatra udělame jako na řízek a osmažíme rozkrojíme si housku do tí housky si mužete dát kečup nebo hořčici sír salam . potom tam dáme jatro jedno a dáme si nato co chce te kečup nebo hořčici .

Podobné recepty jako Játra pana premiéra

Dělali jste burger z vepřového masa? Zkuste to!

V námi doporučených receptech v článku nahraďte hovězí maso nebo mix mas vepřovým. Vepřové maso je na rozdíl od hovězího tučnější, proto burger z něj bude šťavnatější. Pokud se tuku bojíte, zvolte vepřovou kýtu nebo panenku, mají minimum tuku, případně smíchejte vepřovou pečeni a krkovici v poměru 4 : 1.

Burger není karbanátek

Možná vás vepřové maso bude svádět k tomu, abyste do něj přidali strouhanku nebo rohlík a vejce jako do karbanátků. Nedělejte to. Výbornému vepřovému burgeru stačí správně namixovaná směs koření. Do masa přidejte:- tymián- kmín- oregano- sůl- orestovanou cibuli a česnek

Maso míchejte opatrně

Čím déle budete maso s kořením míchat, tím budou burgery těžší. Proto na něj všechny ingredience rovnoměrně rozložte a jenom rukama jemně promíchejte. Směs rozdělte podle počtu hamburgerů, které budete dělat, a tvarujte placičky. Jakmile drží svůj tvar, do středu udělejte malou prohlubeň a můžete opékat.

Burger není žádný karbanátek v housce

Slanina a ananas dají hamburgeru chuť exotiky

Jak ugrilovat perfektní vepřový burger?

Předpokládáme, že mřížku grilu jste vyčistili a připravili na další grilování, aby se na ni jídlo nepřichytávalo. Pokud ještě ne, vyčistěte gril podle našeho návodu.

Když je gril dostatečně rozehřátý, položte na něj burgery a zavřete víko. Asi po 3–5 minutách se podívejte, zda jsou okraje už hnědošedé. Pokud ano, burger otočte a grilujte dalších 3–5 minut podle tloušťky placek.

V každém případě burger otáčejte pouze jednou, aby se vám nerozpadl.

Tip: Používáte-li teploměr pro měření vnitřní teploty masa, burger je hotový po dosažení teploty 150 °C.

Burger stiskněte houskou

Při opékání se burgery zmenšují a ztrácejí svůj plochý tvar. Odolejte pokušení mačkat je plochou obracečkou během grilování. Nebudou ani placatější, ani rychleji hotové.

Stiskem z nich vymačkáte veškerou šťávu a vlhkost a výsledkem bude suchá masová placka. Pro zachování plochého tvaru stačí burger jemně přitlačit houskou v první polovině grilování.

Šťáva vsákne do housky a burger si zachová svůj tvar.

Bez čeho se ještě dobrý hamburger neobejde?

Masová placka je jen jedna část hamburgeru. Aby byl opravdu dokonalý, budete potřebovat i kvalitní žemli na hamburgery. Ta správná je dostatečně velká, drží tvar, dokáže nasát hodně šťávy, aniž by se rozmočila, a její nasládlá chuť se skvěle doplňuje s kořením v mase.

Do správného hamburgeru patří i 1–2 plátky sýra a grilovací omáčka, kečup nebo majonéza. Podle chuti už jen přidejte sterilovanou nebo čerstvou zeleninu a nikdo ani nepozná, že ve vašem hamburgeru není ani kousek hovězího masa.

Burger není žádný karbanátek v housce

Burger s modrým sýrem a hruškou

Zdroj: Adam.sk, food52.com, foodnetwork.com, bbcfood.com

Jak na poctivý hamburger? Poradí Roman Paulus | Dobrá chuť

PRAHA Fastfoody hamburgeru trochu pošramotily pověst, stačí ale dodržovat pár jednoduchých pravidel a může z něj být opravdu dobré a plnohodnotné jídlo, říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Ostatně, od naší sekané či karbanátku se zas až tolik neliší.

Že slovo hamburger nějak souvisí s názvem největšího severoněmeckého přístavu, asi ví anebo přinejmenším tuší většina z nás.

Jak přesně to s hamburgery a jejich pojmenováním bylo, už ale tak jednoznačné není: Jedni tvrdí, že byly pojmenovány v Americe německými přistěhovalci takříkajíc na počest města Hamburku, jako vzpomínka na původní domov.

Druhá, ještě oblíbenější verze říká, že se toto jídlo kdysi opravdu začalo připravovat v severoněmeckém přístavu. Místním chutnalo, žádný velký hit to ale nebyl; teprve za mořem, v Americe, „hamburské masové karbanátky“ opravdu prorazily. 

Meleme maso

Hamburger, který si koncem devatenáctého století přivezl německý emigrant do Spojených států, měl ovšem k tomu, jak jej známe dnes, proklatě daleko. Údajně neobsahoval o moc víc než tepelně upravený plátek mletého masa mezi dvěma krajíci chleba

Budete mít zájem:  Olej z aloe vera – jaké má účinky?

Na druhou stranu, na ničem jiném dodnes tolik nezáleží jako na mase. „I když se objevují bizarnosti jako rybí či kuřecí hamburger, klasika je hovězí – a té bych se držel,“ říká Roman Paulus. Pokud chcete mít jistotu, co „karbanátek“ opravdu obsahuje, umelte si ho raději doma.

Můžete použít odřezky, které vám zbyly po přípravě jiného jídla, v každém případě by mělo jít o prorostlejší kus. „V tuku se skrývá spousta chuti, hamburger z libového masa nikdy nebude dost šťavnatý,“ vysvětluje šéfkuchař. Maso by podle něj mělo tuku obsahovat alespoň deset, patnáct, klidně i dvacet procent.

„Pokud se chystáte použít čistě libové maso, těch deset patnáct procent tuku – loje – k němu přidejte,” radí Roman Paulus.

Žádná strouhanka ani vajíčko

Masa se týká i další tip michelinského šéfkuchaře: dokonalý hamburger chce jen trochu soli a pepře. „Vajíčko, strouhanka, máčená žemle nebo nejrůznější koření jen odvádějí pozornost od toho nejdůležitějšího – od masa,“ vysvětluje.

„Vyhrát si můžete s dalšími surovinami – rajčaty, salátem, slaninou, samotné maso ale víc než špetku soli a pepře nepotřebuje.“ Do růžova Kromě toho by „karbanátek“ neměl být vysušený. Do značné míry tomu předejdete výběrem masa, velkou roli ale hraje tepelná úprava.

I v tomto případě platí, že méně je někdy více: „Pokud použijete kvalitní maso, úplně stačí propéct ho jen tak, aby uvnitř zůstalo růžové,” říká Roman Paulus.

Dalším důležitým krokem je výběr ostatních, dokončovacích surovin: Když už koupíte dobré maso, bylo by přece škoda hamburger „zabít“ gumovou houskou a unaveným listem salátu.

Burger není žádný karbanátek v housceNesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru – MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

Co konkrétně k dokončení „hamburského steaku“ použít, je už z velké části volná disciplína – neměl by chybět plátek rajčete, list hlávkového salátu a trocha majonézy nebo kečupu, hodí se ale taky slanina, sýr (na klasický cheesburger plátek čedaru), kyselá okurka či cibule. „Klidně ale vyzkoušejte třeba sezamovou housku, focacciu či ciabattu namísto klasické briošky, hlávkový salát se dá obměnit třeba rukolou,“ radí Roman Paulus.

Ten nejlepší

V jeho domovské restauraci ostatně taky nepodávají jen jeden, nejlepší a nejopravdovější hamburger, ale hned několik jeho variant. Když totiž hledali ten jeden jediný, jednoduše se s kolegy nemohli shodnout – chutnaly jim všechny připravené varianty.

Pro ty, co si hamburger nedokážou představit bez hranolkového doprovodu, nakonec šéfkuchař přidává i pár tipů na jejich přípravu: „Použijte moučný typ brambor a předvařte je. Záleží na tloušťce a velikosti, ale pět minut by mělo stačit,“ říká.

Zblanšírované a dobře osušené hranolky pak ještě krátce předsmaží ve „studeném“ tuku (měl by mít max. 150 stupňů, hranolky v této fázi nemají zhnědnout, jen se zatáhnout) a teprve těsně před podáváním dokončuje v horkém oleji.

„Finální smažení už je na barvu a křupavost,“ vysvětluje šéfkuchař, „tentokrát rozpalte olej na maximum a hranolky smažte dozlatova.“ Hotové nechte okapat, osolte a ihned podávejte.

Ingredience:

  • 800 g mletého hovězího masa
  • sůl, pepř
  • máslo
  • 4 briošky nebo housky
  • majonéza
  • 4 plátky sýra (čedar)
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 plátky rajčete
  • 8 plátků kyselých okurek
  • cibulová marmeláda (popř. čerstvá cibule)

Postup:Maso osolíme, opepříme, důkladně promícháme a vytvarujeme z něj hamburgery. Rozpálíme gril, popř. grilovací pánev a hamburgery z obou stran opečeme. Před dopečením dáme na každý hamburger trochu másla, a jakmile se rozpustí, poklademe je plátky sýra.Housky podélně rozřízneme a řeznou stranou dolů také krátce opečeme na grilu (pánvi). Opečené půlky potřeme majonézou (kdo má rád ostré, může použít chilli majonézu – majonézu ochucenou trochou chilli pasty či špetkou sušeného chili) a obložíme listem ledového salátu, kolečkem rajčete, přidáme opečené maso, kyselou okurku, cibulovou marmeládu či tenká kolečka cibule, případně další suroviny dle chuti.Přiklopíme zbývající polovinou housky a ihned podáváme, hamburger servírujeme s hranolky.

Burger je kult, říká praotec burgráren v Česku ~ CZECHMAG

Nápad vznikl při říjnovém Břevnovském posvícení, na kterém se burgery osvědčily, říká zakladatel festivalu Zdeněk Střížek, majitel burgrárny Bejzment. Inspirace přišla z podobných festivalů v USA.

A jelikož žádná podobná akce u nás nebyla, byl to hit hned od začátku. Návštěvníky hlavně láka různorodost nabídky. Na festival se sjíždí několik kuchařů z celé Evropy, aby zde představili vskutku unikátní kousky.

Burger s hovězím masem zná každý, ale co takový burger z jelena, bizona anebo i soba.

Osvěta

Jejich hlavním posláním je osvěta. “Festival o jednom druhu jídla, kterej má několik variant. Myslíš, že je burger značka? Burger je kult!” komentuje Střížek. Není to jenom mastný fastfood, po kterém pak máte výčitky svědomí.

Na Burgerfest je zakázán vstup jakýmkoli fastfood řetězcům, tím pádem žluté emko tady nikde neuvidíte. Stejně jako velké porce. Dělají se miniburgery, aby se ochutnalo co nejvíc.

O tom je přeci celý fesťák, naučit se něco nového, rozšířit si obzory a trávit společný čas nad dobrým jídlem.

Doprovodný program

V rámci akce je připravený i doprovodný program. Koncerty interpretů jako Tonya Graves či Abraxas, letos se můžete těšit na PSH.

Myšleno bylo i na dětské gurmány, kteří si mohou užít koncert kapely Bombarďák. Dalším bodem v programu je kuchařská show.

Snadno a jistě na pódiu uvidíte, jak je připravován burger třeba Maďary, Němci anebo Švédy. A celé je to komentované jak v češtině, tak i v angličtině.

Burgerfest se také zapojil do programu Nekašleme na Vás, který sdružoval desítky dobrovolnických restaurací.

Ti pak posílali jídlo pro lidi “v první linii” v boji proti koronaviru, jako jsou zdravotníci, hasiči a policisté.  Letos by mělo být na festivalu setkání všech těchto zúčastněných podniků.

“Chceme lidem představit hrdiny, kteří se starali o to, aby se ti, co se o nás starali, pořádně najedli.” uzavírá zakladatel.

Již zmíněný koronavirus pěkně zkomplikoval přípravy. Nikdo neví, jak bude situace v září vypadat a jestli bude možné dosáhnou hranice loňské návštěvnosti 25 000 lidí. Jak to doopravdy bude, nám ukáže jenom čas. My doufáme, že vše dobře dopadne a 4. až 6. září v Holešovicích opět zavane vůně pořádného burgeru.

“Alternativní sonda do hlubin české kultury.” Jak už náš slogan napovídá, snažíme se být magazínem, který přináší čtenářům alternativní pohled na život kolem nás.

Už od roku 2014 fungujeme jako nezávislý projekt několika autorů a přinášíme reportáže ze špinavých a divokých hlubin undergroundu, natáčíme a informujeme o subkulturách, zajímavých projektech, akcích a osobnostech, nebo jen píšeme články vlastním stylem. Jedeme zkrátka autorskou tvorbu, kterou nyní můžeš podpořit.

Odvděčíme se ti pravidelným přísunem kvalitního obsahu, zahrnujícího originální články, videa a podcasty. Přispěním i nepatrné částky nám vyjádříte podporu, která nás motivuje do další tvorby. Každé takové podpory si nesmírně vážíme a předem z celého srdce děkujeme!

Podpořit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector