Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Rubrika: Prevence, Zdraví

Brusinky byly, jsou a určitě budou využívány jako chutná potravina i jako výborný lék, který je oceňovaný pro schopnost předcházet především infekcím močových cest.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Mnozí z nás museli v dětství sbírat nejen léčivé rostliny, které jsme pak usušené odevzdávali ve škole, ale také borůvky, které jsme předávali mamince, aby z nich vytvořila nějakou dobrotu, a dokonce jsme byli donuceni i ke sběru brusinek na kompot.

Naplnit půllitrový plecháček borůvkami byl pro děti nekonečný souboj s malými modrými plody – jednalo se o ryze ruční práci, žádné devastování keříků hřebeny. Ale sběr borůvek byla ještě legrace proti očesávání červených brusinkových bobulek, které jsou o poznání menší než borůvky a také o poznání pomaleji zaplňují nádobku.

Dnešní děti už ze sběru brusinek strach mít nemusí hlavně proto, že brusnice brusinka je u nás chráněnou rostlinou.

Skotačící brusinky

Angličtina má pro brusinky docela vtipný název, který můžeme přeložit jako skákající bobule. To, zda jsou plody zdravé, lidé dříve zkoušeli tak, že brusinky sypali ze schodů – poškozené bobulky nehybně ležely, ty zdravé vesele poskakovaly dolů.

Ovšem o tom, kdo je pod schody pak znovu sbíral, se nikde nedočteme. Na oddělení zdravých plodů od těch poškozených dnes existují zcela jiné metody, takže brusinky rozhodně nechodíme sbírat pod schody, ovšem ani do lesa; nejčastěji je kupujeme v obchodech.

Kdo má zahradu, možná ji osázel i několika keříky amerických brusinek známých jako cranberries, a tudíž je sbírá tam. Ve sběrné nádobce přibývají rychle, protože americké brusinky jsou zářivě červené plody velikosti oliv. Naše domácí brusinky rostoucí v lesích jsou jen spíše jako větší špendlíková hlavička.

Brusinka lesní, americká a klikva

Je pravda, že i mistr tesař se občas utne, a proto není divu, že i odborníci si někdy pletou americkou brusinku s evropskou brusinkou lesní i s klikvou, která je typická pro východní Evropu. I když všechny tři rostliny patří k brusnicovitým, v jednotlivých znacích se liší.

Brusinky a zdraví – prospívají celému těluPro většinu z nás ale není tak důležité umět je rozlišit jako to, že jsou zdravé. A je jedno, zda pocházejí ze severu Spojených států amerických a z Kanady, nebo z Asie a Evropy. Brusinky byly, jsou a určitě budou využívány jako chutná potravina i jako výborný lék, který je oceňován pro schopnost předcházet především infekcím močových cest.

Dobré i zdravé

Brusinky a zdraví – prospívají celému těluAmerické brusinky obsahují tříslovinu, která zamezuje usazování bakterií vyvolávajících záněty v ledvinách a močovém měchýři. Údajně ten, kdo denně pije brusinkovou šťávu nebo konzumuje plody brusinek, může snížit riziko onemocnění močových cest až o 40 %. Někteří urologové doporučují vypít několik skleniček brusinkové šťávy každý den jednak jako prevenci, jednak jako prostředek proti lehčím formám onemocnění. Ale pozor na to, že v průmyslově zpracovávané brusinkové šťávě bývá často značné množství cukru, který má tlumit její trpkou chuť.

Brusinky omezují také množství bakterií v ústní dutině, a tím bojují proti onemocněním dásní a zápachu z úst. Plody obsahují flavonoidy a polyfenol, což jsou látky, které výrazně prospívají srdci a cévám.

Brusinky navíc patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů, o nichž je známo, že zmírňují účinky stárnutí.

Léčivé účinky brusinek odhalili už naši praprapředkové a často je využívali také jako prostředek ke snižování horečky, ke zmírnění zažívacích problémů a otoků.

S brusinkami v kuchyni

Zejména od doby, kdy jsou americké brusinky běžně k zakoupení v obchodech, objevuje se nepřeberné množství receptů na chutná jídla, v nichž cranberries hrají důležitou roli. Můžete si uvařit omáčku, kterou lze uchovat v lednici a podávat ji k masům, například ke steaku, nebo k sýrům servírovaným jak za studena, tak tepelně upraveným.

Brusinky a zdraví – prospívají celému těluOmáčku připravíte jednoduše: do hrnce dáte 125 g sušených cranberries, 300 ml nektaru z amerických brusinek, 1 až 2 lžíce cukru, strouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče a sůl. Za stálého míchání na středním plameni povaříte asi 10 minut, pak necháte vychladnout. Tuto základní omáčku můžete dochutit například mletým hřebíčkem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem – s ním velice opatrně, aby omáčka nezhořkla –, ostřejší ráz získáme, když přidáme najemno nasekanou chilli papričku, exotickou příchuť omáčce dodají kardamom, badyán nebo čerstvá vanilka.

Fantazii se meze nekladou ani v dochucování, ani v jídlech, k nimž omáčku budete podávat. Schválně zkuste úplně obyčejný obalovaný hermelín s brusinkovou omáčkou a uvidíte, v jak luxusní jídlo se promění. Totéž platí například o přírodním kuřecím řízku a o mnoha dalších jídlech.

text: GABRIELA ZELINKOVÁ foto: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM

Brusinky a zdraví – prospívají celému těluBrusinky a zdraví – prospívají celému těluBrusinky a zdraví – prospívají celému těluBrusinky a zdraví – prospívají celému těluBrusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Brusinky chrání vaše srdce, žaludek a dokonce i zuby

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Léčebné účinky brusinek jsou vědecky ověřeny při léčbě zánětů močových cest, kde  brání bakteriím v uchycování na stěnách močového měchýře a močové trubice.

Od roku 1990 vědci zkoumají účinky brusinkových produktů na močové cesty. Až v poslední době přišly na řadu další pozitivní účinky brusinek na organismus. Postupně se zjišťuje, že brusinky také prospívají srdci a vědci na celém světě zjišťují další a další pozitivní účinky brusinek na lidský organismus. Výsledky, jak tyto malé nenápadné červené bobulky pomáhají, jsou vzrušující.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Brusinky korigují hladinu cholesterolu

V roce 2003 studie zjistila, že brusinkový extrakt dovede pomoci u řady zdravotních problémů svými silnými antioxidanty. Důležitý je fakt, že dovede měnit některé skupiny cholesterolu, což je velmi podstatní´é v boji proti onemocnění srdce.

Jde o první dlouhodobou studii svého druhu, která zkoumala konzumaci brusinek a navýšení „hodného“ HDL cholesterolu v krvi a snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Studie prokázala také výrazný nárůst antioxidantů v krvi.

Tato přelomová studie byla představena na výročním zasedání American Chemical Society v New Orleans.

Vědci měli brusinky v hledáčku už dlouho brusinkové antioxidanty, které dovedou snížit riziko srdečních onemocnění, nicméně tato studie poprvé potvrdila vztah mezi konzumací brusinek a zlepšením hladin cholesterolů. Kromě snížení rizika onemocnění srdce studie také prokázala, že brusinky dovedou zabránit infekcím močových cest, snižují riziko onemocnění dásní, vzniku žaludečních vředů a rakoviny.

Studie také poukazuje na fakt, že brusinky obsahují více antioxidantů známých jako fenoly, než jakékoliv jiné běžně konzumované ovoce. Vedoucí výzkumu Joe Vinson, PhD z University of Scranton v Pensylvánii poznamenal, že brusinky se dostaly s přehledem před švestky a meruňky, co do množství antioxidantů. Jediné ovoce, které jich má více, než brusinky je hroznové víno.

Vinson ve studii měřil hladinu cholesterolu u 19 osob s vysokou hladinou cholesterolu, které neužívali léky, které by ji snižovali. Podával jim brusinkový džus s umělým sladidlem nebo slazený cukrem. Oba nápoje obsahovaly cca 27% čisté brusinkové šťávy.

Osoby pily první měsíc 3,5 ml džusu, druhý měsíc dvě sklenice denně a třetí měsíc tři sklenice brusinkového džusu. Jejich hladina cholesterolu se měřila každý měsíc. Ačkoliv se celková hladina cholesterolu u testovaných osob nezměnila, výrazně se zvýšila hladina „dobrého“ HDL cholesterolu a to až o 121% při konzumaci 2 a 3 sklenic džusu denně.

V porovnání například s pomerančovým džusem, který je brán také za dobrý antioxidant vyhrály brusinky na celé čáře.

Dle vědců se tímto potvrzuje fakt a zdravotní doporučení ohledně zdravé výživy. K zamyšlení je jistě i možnost užívání brusinek ve formě extraktu, který je mnohonásobně silnější, než pouhý brusinkový džus. Proto jej stačí o hodně menší množství, než je dávka brusinkového džusu.

Jak brusinky chrání dásně

Jak již předchozí studie ukazují, proanthokyanidiny (PAC) zhoršují přilnavost bakterií na stěhách močového měchýře. Stejnou vlastnost vědci zkoumají v Kanadě a v Japonsku na bakterie, které způsobují zubní kaz a paradentózu. Studie tkáňových a buněčných struktur ukázaly dost slibné výsledky.

Extrakty z brusinek oslabují schopnost bakterií přilnout k zubu nebo k dásním. Tento efekt je podobný přesně tomu, který mají brusinky na močové cesty. Mohou tedy napomoci i ke zdraví zubů a dásní.

Víte, že brusinky rovněž zamezují tvorbě zubního kazu, ovšem jen v přírodní formě kdy neobsahují přidaný cukr.

Budete mít zájem:  Hormon Leptin – může rozhodovat o vaší váze

Výzkumy naznačují, že Streptococcus mutant, bakterie, která způsobuje zubní kaz, je ještě silnější, než si vědci dříve mysleli. Snadno reaguje na měnící se podmínky životního prostředí a v přítomnosti škrobu a sacharózy prospívá v ústech.

Tým doktora Koo tým zkoumal činnost více než 300 genů nalezených v baterii Streptococcus mutans v měnících se podmínkách.

Zjistili, že některé klíčové proteiny dramaticky posilují svou činnost v přítomnosti nejen cukru, ale i komplexních sacharidů odvozených trávením škrobu.

Jakmile tělo amylázou, která se přirozeně vyskytuje ve slinách, rozloží škrob, Streptococcus mutans začne vyrábět zubní plak z glukanu na plný výkon.

Studie výzkumem poukazuje na fakt, že dva pilíře moderní stravy, tedy cukry a škroby, přímo spolupracují s bakterií Streptococcus mutans při tvorbě zubního plaku a následně zubních kazů. Jestliže snížíme množství cukru ve stravě, aktivují se jiné geny Streptococcus mutans a pětinásobně se zvýší využívání sacharidů odvozených ze škrobu. Plak je poté odolnější a lepkavější, než před tím.

Vtip je v tom, že když do stravy přidáte brusinky nebo červené víno, bakteriím se bude hůře usazovat na zubech a dásních.

Tým doktora Koo se snaží identifikovat specifické látky v těchto bobulích, které budou napomáhat k horší přilnavosti bakterie k zubům a dásním, čímž zamezí jejímu množení a nadvládě nad vaší ústní dutinou.

Jednou z nich jsou proanthokyanidiny, které podobně, jako chrání močový měchýř, před uchycením bakterií, stejně chrání i vaše zuby a dásně. Kromě užívání brusinek je jako obvykle nutní pečlivá ústní hygiena.

Brusinky chrání žaludek

Proanthokyanidiny (PAC) dovedou působit pozitivně i na stenu žaludku. Úspěšně v něm snižují množství bakterie Helicopacter pylori, která způsobuje žaludeční vředy. Princip je obdobný jako u močového měchýře a dásní, brusinky naruší schopnost bakterií přichytit se na žaludeční stěně. Tento fakt zjistila v roce 2008 dvojitě zaslepená klinická studie. Všechny osoby, které se jí účastnily, užívaly antibiotika, některým z nich k nim přidali také extrakt z brusinek. Ti lidé, kteří k antibiotikům dostali i brusinky měli v žaludku výrazně nižší hladinu výskytu bakterií, než ti, kteří dostávali pouze antibiotika. Zvláštní na studii bylo, že u žen užívajících brusinky byla hladina bakterií výrazně nižší, než u mužů. kteří brusinky taktéž užívali. Tento fakt budou muset vědci ještě ověřit, zda šlo jen o náhodu, nebo u žen brusinky fungují lépe, než u mužů. Brusinky -účinné látky

obsahují především glykosid arbutin, který působí jako dezinfekční prostředek močových cest, dále třísloviny, kyselinu benzoovou, flavonoidy, kyselinu gallová, hydrochinon, cholesterin, tanin, vaccilin.Brusinky též obsahují antioxidanty, které svými účinky snižují pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému a omezují některé z typů rakovin.

Jestliže chcete svému zdraví prospět, užívejte vždy kvalitní brusinkový extrakt s vysokým obsahem proanthokyanidinů (PAC). Jen tak dovedete účinně chránit vaše srdce, zuby i žaludek.

Porovnejte si množství různých brusinkových výrobků na trhu a zjistíte, že pouze přípravek Natural ActiFruit Cranberry obsahuje brusinky s 30% PAC. Silnější brusinky na trhu nenaleznete.

Navíc v kombinaci s Reishi, heřmánkem a šípky dovedou pozitivní účinky PAC násobit. 

Chcete-li se dozvědět více ingormací o léčivé síle proanthokyanidinů (PAC) a Natural ActiFruit Cranberry, podívejte se zde DOPORUČUJEME

Kustovnice čínská BIO, Vitalvibe

Vychutnejte si kustovnici v té nejlepší kvalitě, která je u nás vůbec možná! Díky pěstování na nekontaminované půdě a šetrnému způsobu zpracování máte jistotu, že naše kustovnice neobsahuje žádné rizikové látky ani aditiva. Budete překvapeni velkými šťavnatými bobulemi, které díky sušení na slunci nejsou svraštělé a zachovávají si svoje nutriční bohatství v té nejplnější škále.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Dopřejte svému tělu opravdové „ovoce dlouhověkosti“ patřící mezi ty nejštědřejší superpotraviny Planety.

 Pravidelnou konzumací kustovnice čínské, známé také jako goji, podporujete svoje zdraví, vitalitu a krásu.

Nutriční poklady, kterými oplývá, napomáhají normální funkci imunitního systému a nervové soustavy, chrání proti předčasnému stárnutí organismu nebo také prospívají dobré kvalitě pokožky a zraku.

Plody mají červenou barvu, sušené bobule jsou přibližně stejně velké jako rozinky. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

V čem je kustovnice skvělá…

Kustovnice pomáhá našemu zdraví. Je bohatá především na vitamín C (979 % DDD ve 100 g) a železo (57 % DDD ve 100 g). Co všechno nám tato mocná kombinace dává?

  • podporuje zdravou krvetvorbu (vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa)
  • podporuje zdravé okysličení celého těla (vitamín C i železo jsou nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, přenašeče kyslíku)
  • posiluje imunitní systém (vitamín C je osvědčený pomocník v boji proti infekci)
  • pomáhá udržovat zdravé svaly, klouby a šlachy (vitamín C je nezbytný pro zdravou syntézu kolagenu)
  • přispívá ke zdraví zubů a dásní (vitamín C je důležitý pro zdravou tvorbu měkkých i tvrdých tkání)
  • upevňuje psychickou pohodu a udržuje zdraví kognitivních funkcí, dokonce (díky vysokému obsahu železa) přispívá k normálnímu vývoji kognitivních (mozkových) funkcí u dětí
  • podporuje krásu vlasů, pokožky a nehtů (vitamín C podporuje zdravou tvorbu kolagenu)
  • chrání nás před předčasným stárnutí (díky obsahu vitamínu C i mnoha dalších antioxidantů, hlavně červených přírodních barviv)

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

…a to není vše, má ještě spoustu dalších úžasných účinků

Červené barvivo obsažené v plodech kustovnice se skládá z tzv. karotenoidů. Nejznámější z nich je beta karotenu, tedy provitamín A. Z něj se v těle tvoří samotný vitamín A, který je důležitý pro zdraví zraku. Podobně zdraví očí prospívají i další červená barviva, která se přirozeně vyskytují v červených plodech v přírodě.

Z červených barviv obsahuje kustovnice vysoký obsah vzácného lykopenu. I ten je provitamínem A, a tak příznivě působí na zrakové funkce.

Navíc je ale mimořádně účinným antioxidantem, chránícím velmi účinně srdce, cévy i všechny ostatní buňky lidského těla před nežádoucími vlivy prostředí. Lykopen se uvolňuje působením tepla.

Pro jeho lepší vstřebatelnost je proto dobré kustovnici například přelít horkou vodou a udělat si z ní čaj.

Příběh naší kustovnice

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Plody kustovnice čínské (Lycium chinense) čerpají svou sílu z milion let staré půdy v chráněných údolích v divokých oblastech vnitřního Mongolska a Tibetu, v provincii Qinghai.

Rostou podobně jako keře s vinnou révou až do výše 15 stop. Lidská ruka se nesmí neposbíraných goji bobulí dotknout, jinak zoxidují a zčernají. Bobule jsou setřeseny na podložku, kde se nechají uschnout ve stínu. V okolí 15 km se nevyskytují žádné pěstované plodiny, které by keře mohly ohrozit potenciálními nákazami. Díky tomu jsou geneticky velmi silné a jejich plody nemusí být sířeny.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Zařaďte každý den hrst kustovnice do svého jídelníčku, pokud…

  • jste opakovaně a často nemocní,
  • chcete podpořit zdraví svého zraku (ať už máte oči jen unavené z dlouhé práce u počítače, nebo jste prodělali třeba oční zákrok),
  • jste sportovec a chcete doplnit důležité živiny pro sílu a rychlost těla,
  • poslední dobou vám to moc „nemyslí“ nebo častěji zapomínáte,
  • máte doma dítě, které má potíže s učením nebo soustředěním, 
  • chcete mít zářivou pokožku a zdravé, pevné vlasy a nehty,
  • žijete v městském prostředí chcete chránit své tělo před dopady každodenního stresu, a zachovat si tak vitalitu a dlouhověkost.

Inspirujte se našimi recepty

Další informace

Doporučené dávkování: 10–30 gramů (malá hrst) denně

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 1256 kJ/ 300 kcal
Tuky 1,5 g
   z toho nasycené 0,3 g
Sacharidy 55 g
  z toho cukry 50 g
Vláknina       10 g
Bílkoviny 11 g
Sůl** 0,8 g
Železo 8 mg (57 %)*
Vitamín C 783 mg (979 %)*
  • * referenční hodnoty příjmu
  • ** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
  • Použití: konzumace jako snack nebo mixování dle receptu, do smoothie, na čaj, jen tak jako svačinka.
  • Uchovávejte na chladném, temném a suchém místě.
Budete mít zájem:  Emfyzém plic (rozedma plic) – příčiny, příznaky a léčba

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Jahody, maliny a borůvky: Superpotraviny z lesa

O tom, že drobné lesní bobuloviny prospívají zdraví, věděli již naši předci. Využívali nejen plody, ale i další části těchto rostlin.

přírodním léčitelství se i dnes využívají například listy maliníku do čajových směsí při horečkách, průjmu nebo pro usnadnění porodu.

Jahodníkové lístečky pomáhají při léčení cévních obtíží, při hemoroidech nebo zánětlivých onemocněních, z listů borůvek se zase připravují diabetické čajové směsi. 

Pestré barvy znamenají zdraví

Pestré zabarvení jahod, malin nebo borůvek je nejen lákavé na pohled. Ve vodě rozpustná barviva ze skupiny antokyanů, která dodávají plodům širokou škálu barev od červené, fialové, červenohnědé až po fialovou a modrou, jsou účinnými antioxidanty.

Ty na sebe vážou škodlivé volné radikály ohrožující buňky našeho těla, a pomáhají tak předcházet celé řadě chorob, zejména zánětlivým a kardiovaskulárním onemocněním.

Bobulovité ovoce dále pomáhá snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a zabraňuje jeho oxidaci, která je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdečně-cévních onemocnění.

Konzumace bobulovin dále chrání tělo před viry a bakteriemi, podporuje metabolismus, zmírňuje svalovou i celkovou únavu a podporuje zrak. Kromě antioxidantů jsou drobné barevné plody zdrojem vitaminů, především vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a beta-karotenu.

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Jahody pro nastávající maminky

Jahody jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, kterou by si měly dopřávat zejména ženy na začátku těhotenství.

Koncentrací vitaminu C mohou konkurovat citronu, dále obsahují vitaminy skupiny B, především vitamin B2, vitamin E a provitamin A, a polyfenoly chránící buňky před poškozením volnými radikály.

Zanedbatelný není ani obsah minerálních látek a stopových prvků. Jahody si dopřávejte, pokud chcete předejít trombózám a infarktu, snížit tlak nebo zahnat nervozitu. 

TIP: Zatímco zamražením ztrácejí plody na kvalitě, správně usušené jahody si uchovají chuť i aroma. V zimě je můžete použít například do domácího müsli.

Maliny pro zdravé srdce

Maliny obsahují vitaminy C a E a celou řadu vitaminů skupiny B.

Hodnotné jsou i další látky jako flavonoidy (žlutá rostlinná barviva), antokyany (modrá rostlinná barviva) a polyfenoly, které chrání buňky před stárnutím.

Maliny působí antibioticky, jsou prevencí proti infarktu, snižují hladinu cholesterolu, regulují trávení a mohou zmírnit potíže při onemocnění ledvin a močového měchýře. 

TIP: Maliny sklízejte za suchého počasí a myjte je co nejméně, aby se vodou zbytečně nevylouhovaly.

Borůvky proti zánětům

Také borůvky jsou bohaté na blahodárná rostlinná barviva antokyany a flavonoidy, dále obsahují důležité minerální látky, stopové prvky a vitaminy, především provitamin A a vitaminy skupiny B. Drobné fialové plody působí protizánětlivě, posilují imunitní systém a snižují hladinu tuku v krvi.

TIP: Sušené borůvky v malých dávkách jsou osvědčeným pomocníkem při průjmových onemocněních.

Tartaletky s tvarohovo-ricottovým krémem a ovocem

Brusinky a zdraví – prospívají celému tělu

Suroviny:

Ingredience na krém:

  • 250 g ricotty
  • 250 g netučného tvarohu
  • 80 g cukru
  • 2 lžičky šťávy z citronu
  • jahody, maliny, borůvky na ozdobu

 Ingredience na košíčky:

  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody

Postup:

Smíchejte všechny suroviny na těsto a hněťte je tak dlouho, dokud nezískáte celistvou hmotu. Máslo a žloutek by měly mít pokojovou teplotu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho vychladit alespoň na půl hodiny do lednice.

Mezitím si smícháním všech surovin připravte krém a lehce ho prošlehejte. Vychlazené těsto vyválejte na cca 4 mm silnou placku a vyložte jím jednotlivé formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafukovalo.

Na každou formičku s těstem položte kolečko pečicího papíru a zatížete ho několika fazolemi. Formičky vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 20 minut. Až se těsto začne odtahovat od krajů, znamená to, že je upečené.

Upečené košíčky nechte vychladnout a poté je naplňte lžící krému a dozdobte ovocem.

Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy?

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu Brusinky, červené drobné plody a tmavozelené lesklé lístky brusnice brusinky jsou nejznámějšími a nejúčinnějšími přírodními pomocníky při léčení všech problémů močových cest, ale rovněž posilují imunitu či brání předčasnému stárnutí. Kyselé a nahořklé brusinky a listy je nejlepší užívat jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, inkontinenci nebo potížích s prostatou. Brusnice brusinka je odolná rostlina, která se dá pěstovat na záhoně i v květináči, snadno se suší, zmrazuje i zavařuje. A určitě neprohloupíte, když vyzkoušíte naše léčivé brusinkové recepty. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Na zelených větvičkách rostou drobné vejčité listy. Brusinky kvetou od května do července bílými nebo růžovými květy. Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm

9 rad a tipů, jak červené brusinky zpracovat

  1. Brusinky se nekonzumují čerstvé!
  2. Sbírají se od srpna do října sytě červeně zbarvené plody, které jsou na pohmat pevné.
  3. Po sběru brusinky dále nedozrávají. Je vhodné je zpracovat do dvou dnů, protože se brzy kazí.
  4. Plody se suší, zmrazují nebo zavařují.

  5. Dokonale suché brusinky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly. Sušíme při teplotě 45 až 55 °C. Brusinky po usušení musí být měkké, ovšem nesmí pouštět šťávu.
  6. Sušené plody dáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme na suchém tmavém místě. Nesmí zvlhnout.

  7. Pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě. Zdravé a zralé brusinky očistíme, napěchujeme do sklenic a sterilujeme přu teplotě 80 °C asi 30 minut.
  8. Zavařenina vydrží i několik let; nekazí se, neboť v plodech je přirozený konzervační prostředek kyselina benzoová.

  9. Na zmražení je rozložíme v jedné vrstvě do sáčku nebo vhodné nádoby a dáme do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu: pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě

4 tipy na sběr, sušení a skladování brusinkových listů

  1. Listy se sbírají od konce léta do prvních mrazíků.
  2. Sušíme je ve stínu rozložené v jedné vrstvě na sušicích platech.
  3. Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí.

  4. Sušené plody skladujeme v dobře uzavřené nádobě na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe ve tmě.

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí

Brusinky jsou účinný přírodní lék

Listy brusnice brusinky obsahují glykosidy, třísloviny, flavonidy, minerální soli a organické kyseliny.

Kyselé, nahořklé plody obsahují cukr, kyseliny citronovou, jablečnou, šťavelovou a benzoovou, dále vitamin vitamíny A, B, C, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, antokyany, pektin, a mnoho minerálních látek (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, měď, sodík, mangan). Ojediněle se v lidové medicíně využívá i brusinkový květ při revmatických onemocněních.

Budete mít zájem:  Nigérie nabízí sňatky lidem trpícím nemocí AIDS

Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s  borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí. Pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému, posiluje imunitu, potlačuje únavu a je osvědčenou prevenci předčasného stárnutí. Brusinky pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.

Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře, protože přispívá k vylučování kyseliny močové a močoviny.

Brusinky je ideální užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech.

Jako podpůrný prostředek je možné brusinku využít při léčbě cukrovky, přispívá ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi.

Užívání brusnice brusinky by se mělo omezit na dobu dvou měsíců, a to maximálně dvakrát ročně. Nesmí se užívat při těžkých poruchách jater a ledvin.

Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty

Ingredience

  • 2–3  lžíce sušených nebo 4–5 lžic čerstvých brusinkových listů
  • 500 ml vroucí vody

Postup

Brusinkové listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Toto množství popíjíme po doušcích během dne jako třítýdenní kúru. Opakujeme dvakrát ročně.

Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty

Lék na močový měchýř a prostatu 

Ingredience

  • 15 až 20 g najemno nakrájených čerstvých brusinkových listů
  • 500 ml vody
  • 15 ml jablečného octa.

Postup

Bylinu zalijeme studenou vodou a jablečným octem, zakryjeme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě macerovat. Scedíme.

Použití

Nápoj vypijeme během dne, ideálně v pěti dávkách po zhruba 100 ml. Jako preventivní kúru užíváme jeden měsíc.

Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s  borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí

Brusinková šťáva na posílení imunity

Ingredience

  • 5 lžic rozdrcených brusinek
  • 1 lžíce cukru nebo medu

Postup

Rozmělněné brusinky smícháme s cukrem nebo medem. Zakryjeme a necháme 6 až 8 hodin v chladu. Pak propasírujeme přes sítko.

Použití

Brusinková šťáva je skvělá na posílení obranyschopnosti organismu v čase chřipek a nachlazení a k prevenci i léčení močových cest. Pijeme max. 100 ml šťávy denně s vodou, nejlépe ve dvou až třech dávkách.

Brusinková šťáva na posílení imunity

5 pravidel, jak brusinky pěstovat

  1. Brusnice brusinka není na pěstování nijak náročná. Dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.
  2. Vysazovat se může celou sezonu, nejlepší je ale jaro a podzim.

  3. Rostlinka má ráda polostín, ale nepohrdne ani místem na slunci, kde se ale musíme starat o správnou vlhkost půdy.
  4. Při pěstování v nádobách si musíme dát pozor na přelití a hlídat, aby dlouhodobě nestála ve vodě. Při přelévaní odumře.

  5. Zeminu potřebuje brusnice brusinka kyselou, nejlépe rašelinový substrát.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Používá se v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti, přičemž jeho ostrou chuť mu dodává látka kapsaicin. „Kajenský pepř je výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém.

Co se týká hubnutí, některé studie uvádějí, že při pravidelné konzumaci pokrmů s kajenským pepřem či chilli papričkami může být spalování tuků rychlejší, ale rozhodně bych na to nespoléhala.

Za úspěšným hubnutím stojí mnohem víc než jen pikantní jídlo,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Zázvor má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. „Zázvor je plný vitaminu C. V hojném množství v něm najdete minerální látky.

Obsahuje železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, snažte se ho konzumovat syrový a co nejméně upravený – ideálně v bio kvalitě,“ radí zakladatelka společnosti, která se zabývá výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Přečíst článek ›

Připravte si čaj z čerstvého oddenku zázvoru, který nastrouhejte, přesypejte do konvice a zalijte vařící vodou. Nechejte přibližně pět minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraňte. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a nechejte mírně vychladnout. Po zchladnutí můžete přidat lžíci medu, špetku skořice a hřebíček.

Indické zlato má jméno kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením v Indii, kde ji považují za indické zlato.

Obsahuje antioxidanty, které pomáhají pročistit organismus, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence rakovinových onemocnění.

Poměrně často se objevuje i v redukčních jídelníčcích, protože zabraňuje znovuobnovení spálených tukových buněk. Kromě toho pomáhá ovládat nezkrotné chutě.

„Ačkoli kurkuma může být pro lidský organismus v tomto směru přínosem, je potřeba si uvědomit, že v klasickém koření není dostatečná koncentrace účinné látky. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Problémem může být samotné vstřebání, kurkumin není rozpustný ve vodě,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.

Delikátní chuť kardamomu

Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je známý pro své výrazné léčivé účinky. Využívají se celé plody i mletá semena. Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů.

Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. „Pravý kardamom napomáhá trávení.

Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová.

Přečíst článek ›

Věděli jste, že kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky? Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.

Skořicí proti cukrovce

Skořice je jedno z nejstarších koření, je oblíbená nejenom jako vánoční koření s příjemným aroma, ale i jako léčivá látka s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel.

Obsahuje silice, které zlepšují trávení a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta.

„Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je Cinnamomum cassia neboli čínská skořice. Cassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, jež má naopak jemnější a sladší aroma,“ vysvětluje odbornice.

Přečíst článek ›

Piperin v pepři pomáhá proti depresi

Černý pepř je nejpoužívanějším kořením po celém světě, se kterým vylepšíte chuť řady pokrmů. Zároveň se řadí mezi koření velmi zdravé. Má protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální účinky i vlastnosti zlepšující imunitní systém.

Typickou ostrost mu dodává látka zvaná piperin, což je mimo jiné velmi prospěšná látka pro osoby trpící depresí, pomáhá také zlepšovat funkce mozku a paměť.

Pepř podporuje zdraví střev, přispívá k dobrému trávení a také ke snižování hmotnosti, protože zvyšuje rychlost metabolismu.

Je spojencem při nachlazení, virózách a chřipce, podporuje pocení a pomáhá při boji s horečkou. Vedle pocení účinně přispívá k vylučování toxinů z těla. Černý, bílý, zelený a červený pepř jsou v podstatě bobule stejné rostliny. Jiná barva a vlastnosti jsou jen důsledkem sběru a zpracování v různých stadiích zralosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector