Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví

Úvod » Přírodní oleje na dřevo » Světlicový (bodlákový) olej

Světlicový (nebo také saflorový či bodlákový) olej je vysychavý rostlinný olej, podobně jako například olej lněný či tungový. Je lisován ze semen světlice barvířské, která je podobná bodláku, proto se někdy světlicovému oleji říká bodlákový.

Světlicový olej se využívá také k povrchové úpravě dřeva. Je velmi světlý, lehce nažloutlé až žluté barvy s minimálním zápachem. Na rozdíl od lněného a tungového oleje povrchy dřeva ošetřené světlicovým olejem jen velmi málo žloutnou a tmavnou působením světla.

Světlicový olej je řídký a proniká tedy dobře do dřevní hmoty. Lze ho použít také do směsí s hustšími oleji a rovněž s vosky. V případě nutnosti se ředí pomerančovým olejem nebo terpentýnem, resp. dearomatizovaným lakovým benzínem (white spirit).

Nasákavost světlicového oleje můžete zvýšit rovněž jeho zahřátím (do 50°C). Vyšší teplota a sluneční záření urychlují jeho vytvrzování.

Nejlépe lze světlicový olej využít pro úpravy interiérů (dřevěné obložení, nábytek, hračky aj.)

POZOR! Hadry nasáklé světlicovým olejem rozprostřete na dobře větraném místě a nechejte zaschnout před jejich konečnou likvidací, případně umístěte do uzavřené ocelové nádoby nebo nádoby s vodou, jinak může dojít k jejich samovznícení!

Řadit podle  Názvu Ceny Vzestupně Sestupně Výrobce  Vše Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví

Cena 150,00 Kč (5,92 EUR)

skladem

Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví

Cena 625,00 Kč (24,65 EUR)

skladem

Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví

Cena 1 080,00 Kč (42,60 EUR)

skladem

Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví

Cena 2 048,00 Kč (80,77 EUR)

skladem

  • Výpis z analýzy:
  • Barva – žlutá transparentníObsah vody a těkavých částic – 0,02%Nerozpustnéčástice – 0,02%Číslo kyselosti – 0,25 mg KOH/gPeroxidové číslo – 1,5mmol/kgObsah palmitové kyseliny – 5,4%Obsah stearové kyseliny – 1,9%Obsah olejové kyseliny – 11,5%
  • Obsah linoleinové kyseliny – 80,0%

Světlicový olej není klasifikován jako nebezpečná látka, není povinnost mít bezpečnostní list. Světlicový olej není určen ke konzumaci.

Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?

Za stolní olej je možné označit všechny druhy olejů, které jsou určeny pro praktické využití v kuchyni, kde se používají k vaření, smažení nebo jako ingredience do nejrůznějších pokrmů.

Běžně se na trhu setkáváme s rostlinnými oleji, z nichž nejpoužívanější je slunečnicový olej, za kterým se v těsném závěsu drží olej řepkový a olivový.

Mezi oleje, které jsou nám méně známé, a často jsme je ještě nikdy nevyzkoušeli, patří například olej kokosový, konopný, avokádový, kukuřičný, sojový a mnohé další. Možná je to proto, že je někdy problém je vůbec sehnat.

Bodlákový olej (saflorový olej) pro vaše zdraví Panenské oleje lisované za studena mají především blahodárné účinky na naše zdraví, foto: Zdravotyka.cz

Slunečnicový olej

Získává se lisováním slunečnicových semínek a dnes se vyrábí hlavně na Ukrajině, v jihovýchodním Rusku, jihovýchodní Evropě a ve Francii. Na trhu se setkáme především s tradičním rafinovaným slunečnicovým olejem.

Ten je možné v kuchyni používat jako salátový olej, či k tepelné úpravě pokrmů smažením, dušením či pečením.

Jen výjimečně se setkáte s panenským (surovým) slunečnicovým olejem, který je považován za olejovou specialitu vhodnou na saláty, kde může vyniknout jeho lehce oříšková chuť.

Slunečnicový olej má vysoký obsah vitaminu E a velký obsah kyseliny linolové, dále pak také kyseliny olejové, stearové a palmitové. Jednotlivé typy slunečnicového oleje se od sebe liší právě obsahem těchto kyselin. Mimo potravinářství se používá také v kosmetice pro vyšší trvanlivost produktů.

Řepkový olej

Hojně používaným stolním olejem je také olej řepkový, který se vyrábí ze semen řepky olejné. Získává se buďto lisováním za studena (nejkvalitnější), nebo tepelným zahříváním. Řepkový olej je možné používat pro výrobu potravin, jako jsou majonézy, tatarské omáčky a rostlinné tuky, ideální je na smažení, do salátů i nálevů.

Obsahuje jen velmi málo nasycených mastných kyselin, ale naopak dostatek esenciálních omega 6 a omega 3 mastných kyselin, které jsou zdraví velmi prospěšné. Konzumace řepkového oleje je dobrá pro kardiovaskulární systém a srdeční činnost. Řepkový olej některými svými parametry dokonce předčí tolik oblíbený olivový olej.

Kromě potravinářství se řepkový olej využívá také jako přísada do nafty.

Olivový olej

Lisováním oliv se získává olivový olej, který je často označován za krále mezi rostlinnými oleji. Olivové oleje se mohou lišit svou kvalitou, záleží totiž, jestli se olivy lisují za studena, čímž se získávají nejkvalitnější panenské oleje, nebo rafinací se zahříváním, případně i kombinací obojího.

Olivový olej označený jako extra panenský se pak vyrábí z výjimečně kvalitních oliv, které jsou lisovány za studena. Rafinovaný olivový olej se vyrábí zahříváním zbytků oliv pocházejících z lisování za studena – jednoduše se zahřejí a vylisují znovu.

Olivový olej je skvělý do salátů, zálivek a nejrůznějších marinád, dresinků, dá se na něm smažit, dusit i grilovat.

Olivový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, který je nejdůležitějším antioxidantem. Jeho konzumace je tak zdraví prospěšná, v přírodním léčitelství je olivový olej používán jako šetrné laxativum.

Pomůže od problémů se zvýšeným cholesterolem, dokáže snížit tlak a snížit riziko problémům se srdcem a oběhovým systémem. Je také dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Díky svým pozitivním vlastnostem je hojně využíván také v kosmetice a farmacii.

Konopný olej

Poslední dobou se stává čím dál populárnější konopný olej, který navzdory svému názvu nemá žádné halucinogenní ani omamné účinky. Lisuje se za studena ze semen konopí setého (Cannabis sativa), má jemnou vůni a výraznou oříškovou chuť. Konopný olej je možné užívat vnitřně i zevně, má velmi všestranné účinky.

Rovněž tento olej obsahuje množství nenasycených mastných kyselin (omega 3 a omega 6) a vitaminu E. Dále má v sobě spoustu enzymů, fytosterolů, vitamínů A, B, C, D a K, proteinů i minerálů, jako je draslík, vápník, železo a hořčík. Konopný olej má vysoký podíl vlákniny a tak usnadňuje trávení a vyprazdňování.

Podporuje buněčný metabolismus a pomáhá tělu vytvářet obranné látky před rakovinovým bujením. Konopný olej musí být vždy lisován za studena, protože zahřátím se ničí léčivé látky. Stejně tak je dobré jej i do pokrmů, které prošly nebo mají projít tepelnou úpravou, přidávat až nakonec. Olej se nesmí vařit a je nutné jej chránit před světlem.

Kromě potravinářství se konopný olej užívá také v kosmetice. Pomáhá s kožními problémy a ulevuje od bolesti kloubů.

Avokádový olej

Avokádový olej se získává z vyzrálých avokád, které se bez slupky a jádra za studena lisují. Tím se získá výjimečně čistý olej, v němž jsou zachovány všechny pozitivní vlastnosti čerstvého avokáda. Hlavním pěstitelem avokáda je dnes Mexiko a právě mexický avokádový olej dnes patří mezi nejlepší jedlé oleje na světě.

Dužina avokáda může obsahovat až 25% mastných kyselin, zatímco průměrně se tato hodnota pohybuje mezi 15 a 19%. Má také velký obsah proteinů a vitamínů (zejména B6), nízký obsah sodíku, ale naopak vysoký obsah draslíku, obsahuje rostlinné složky Beta-Sitosterol a je výrazným zdrojem antioxidantů -vitaminu E a C. Je chuťově neutrální a vyniká atraktivní barvou.

Vzhledem k tomu, že obsahuje rovněž steroidní fytohormon podobající se lanolínu, má avokádový olej bohaté využití i v kosmetice. Vzhledem k tomu, že se nepřepaluje (přepalovací bod je 260 ˚C) je možné jej v kuchyni používat na vaření, restování, ale také do salátů a zálivek.

Konzumace avokádového oleje snižuje cholesterol, ulevuje při prostatických potížích, ovlivňuje krevní tlak, činnost srdce i nervové soustavy a je dobrou prevencí proti vzniku některých druhů rakoviny.

Sojový olej

Ze semen sóji je získáván sojový olej výrazné chuti, který je vhodný zejména k dochucování taktéž výrazných druhů salátů a dalších studených pokrmů, nesmí se však používat na smažení. Možné je využití při dušení s vodou.

Semena sóji se lisují za studena a tak si uchovávají své přírodní nutriční látky i přirozenou chuť. Olej je velmi cenným zdrojem lecitinu a nenasycených mastných kyselin, obsahuje vitaminy B, E a K, provitamin A, kyselinu linolovou, lecitin, draslík, železo, fosfor a aminokyseliny.

Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné sacharidy, je zvlášť vhodný pro diabetiky. Sojový olej je rovněž velmi bohatý na stopové prvky.

Lněný olej

Lněný olej se získává lisováním lněných semínek, konkrétně lnu setého. Vyznačuje se vysokým obsahem lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Lněný olej také obsahuje až 72% nenasycených esenciálních mastných kyselin a niacin, který je důležitou součástí komplexu vitamínů B3.

Užíváním lněného oleje pomáháte předcházet arterioskleróze, infarktu, rakovině a dalším chorobám. Díky obsahu inulinu čistí střeva a upravuje mikroflóru. Samotné lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny a je velkým pomocníkem v boji se zácpou. Lněný olej má dále také protizánětlivé účinky a podílí se na hormonální rovnováze ženského organismu.

Jeho konzumace zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Lněný olej je považován za jeden z nejlepších olejů vůbec.

Dýňový olej

Jde o chutný olej vyráběný lisováním za studena ze semen dýně oranžové. Olej má vysoký obsah zinku, což žádný jiný olej nemá.

Stejně tak, jako ostatní oleje však obsahuje velké množství vitamínů B, C a E, které chrání imunitní systém, obsahuje aminokyseliny a nenasycené esenciální mastné kyseliny. Je také zdrojem manganu, vápníku, železa, selenu či mědi.

Konzumace tohoto oleje je vhodná pro harmonizaci trávicího ústrojí a také jako prevence rakovinových nádorů. U mužů pomáhá v léčbě prostaty a zlepšuje sexuální funkce, u žen odstraňuje únavový syndrom, protože dodává velké množství energie.

Zinek obsažený v dýňovém oleji pomáhá při kožních problémech, je důležitý pro zdraví vlasů a nehtů. Při pravidelném užívání dýňového oleje se kvalita vlasů výrazně zlepšuje a přestávají vypadávat.

Budete mít zájem:  Řepík má protizánětlivé účinky a detoxikuje

Bodlákový olej

Jedním z nejlepších jedlých olejů na světě je bodlákový olej, jenž vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Vyrábí se ze semínek bodláku nazývaného světlice barvířská, neboli saflor.

Tato rostlina je původem z východní Asie, ale v současnosti se pěstuje ve střední Asii, Indii a Středomoří. Je typickou plodinou stepí a polostepních oblastí. Semínka bodláku se lisují za studena, čím se nám dostává vysoce kvalitního oleje obsahujícího až 80% kyseliny linolové, což je ze všech známých olejů nejvíce.

Olej je o poznání tekutější než ostatní oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný. Hodí se do nejrůznějších salátů či studených pokrmů – tepelnou úpravou se ničí blahodárné účinky.

Bodlákový olej dokáže snížit hladinu cholesterolu, působí jako prevence vzniku krevních sraženin a aterosklerózy, usnadňuje vyprazdňování, je dobrý při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky.

Kukuřičný olej

Tento druh oleje se vyrábí lisováním kukuřičných klíčků, má světlou žlutou barvu a je téměř bez chuti a vůně. Kukuřičný olej se lisuje za studena (kvalitnější), ale je možná také rafinace. Je ideálním olejem na smažení a používá se také při výrobě tuků.

Kukuřičný olej obsahuje železo, lutein, hořčík, vápník, zinek a mangan. Posiluje imunitní systém, působí projímavě, je vhodný na potenci, upravuje tlak i cholesterol a hodí se i pro lidi s bezlepkovou dietou. Užívání je možné i při cukrovce typu I a II.

Má regenerační a hojivé účinky, a vzhledem k tomu, že obsahuje čistý koenzym Q10, je často využíván v kosmetice i farmacii.

Kokosový olej

Z dužiny plodů kokosové palmy je lisováním za studena získáván kokosový olej, který vyniká jemnou kokosovou vůní i chutí. Tento druh oleje vyniká stejnými vlastnostmi, jako další druhy olejů, ale kromě toho nabízí ještě něco navíc – působí jako přírodní antibiotikum.

Při vaření oceníte jeho tepelnou stálost, tedy že se nepřepaluje. Kokosový olej neobsahuje cholesterol, snadno se tráví a podporuje metabolismus. Je pomocníkem v boji proti Alzheimerově chorobě a léčí srdeční onemocnění. Dodává tělu potřebnou energii a dokáže zasytit i na několik hodin.

Je proto dobrým pomocníkem při hubnutí, protože předchází tzv. jo-jo efektu. Kokosový olej má široké spektrum využití, používá se jak v kuchyni, tak i v kosmetice nebo jako lék.

Má schopnost dezinfikovat ústní dutinu a bělit zuby, zlepšuje stav vlasů, zklidňuje suchou a problematickou pokožku atd.

Arganový olej

V jihozápadní části Maroka roste strom zvaný argánie trnitá, z jehož jader se tradičními postupy za studena lisuje arganový olej. Ten je možné používat jak v potravinářství, tak i v kosmetice.

Je bohatý na přírodní antioxidanty, esenciální mastné kyseliny, karotenoidy, ferulové kyseliny, steroly a polyfenoly. Obsahuje také vysoké množství vitaminu E a skvalen.

Jeho konzumací se snižuje riziko tvorby rakoviny, snižuje se hladina cholesterolu a poskytuje ochranu před chorobami srdce.

Palmový olej

Palmový olej získávaný z oplodí palmy olejné patří i v Evropě mezi hojně používané. Jde o jeden z nejběžnějších jedlých rostlinných olejů. Obsahuje vysoké množství vitaminu E a přírodních karotenů. Palmový olej bývá vícestupňově rafinován a je možné jej využívat pro fritování a smažení.

Díky vysoké tepelné stabilitě (300°C) je vhodný i k několikanásobnému použití. Nepřepaluje se ani neuvolňuje žádný nepříjemný zápach. Pro tyto vlastnosti je hojně používán v potravinářství ke smažení např. bramborových lupínků atd.

Bývá obsažen i v čokoládě, margarínech, slaných i sladkých sušenkách či instantních polévkách.

Bylo zjištěno, že palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, jako většina ostatních olejů, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které jsou původci mnoha civilizačních chorob.

Dalším problémem, který souvisí s palmovým olejem, je úbytek deštných pralesů především v Asii a Indonésii.

Plantáže, na nichž se palmy olejné pěstují, vznikají vykácením původních pralesů a tak dochází k nenávratným ztrátám.

– jpa –  

BODLÁKOVÝ OLEJ JE ŠKODLIVÝ

Téma

Šípkový olej, označovaný také jako růžový olej, je královnou mezi oleji, podobně, jako je růže královnou mezi květinami. Šípkový olej se užívá jako součást té nejluxusnější kosmetiky a je určený především pro zralou pleť. V péči o pleť předává pokožce své vynikající pečující, vyhlazující a omlazující účinky. Při vnitřním užití posiluje libido a zmírňuje neplodnost. Jak se takový růžový olej vyrábí a jestli je možné si ho vyrobit doma, se podíváme v tomto článku.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

100 g oleje obsahuje až 45 mg vitamínu E. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje až o 80 % více kyseliny linolové (vyšší omega-6 mastná kyselina), kterou si lidský organismus nedokáže vyrobit sám a přijímá ji pouze v potravě.

Její nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. Bodlákový olej je přirozeně bezcholesterolový.

Olej je tekutější než jiné oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný.

Bodlákový olej má díky svému unikátnímu složení výrazné preventivní vlastnosti:

  • používá se k léčbě všech onemocnění jater
  • pomáhá při léčbě žlučníku
  • napravuje poruchy krevního oběhu
  • pomáhá při nízkém krevním tlaku
  • tonizuje cévy
  • má příznivý vliv na léčbu onemocnění srdečního systému
  • pomáhá při migrénách a závratích
  • celkově posiluje organismus
  • léčí různé druhy alergií (kopřivku, sennou rýmu), pomáhá při astmatických záchvatech
  • používá se při léčbě vředového onemocnění žaludku a dvanácterníku
  • zevně je vhodný na hemoroidy a křečové žíly
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi

Zdroj: Bodlákový olej

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej v lékárně

Nabídka bodlákových olejů je opravdu široká. Níže najdete několik druhů, které se na našem trhu prodávají.

Bodlákový olej Just

Bodlákový olej Just má obsah 500 ml.

Složení: jedlý světlicový olej z prvního lisování.

Zakladatelem firmy JUST byl pan Ulrich Jüstrich, jedná se o švýcarskou firmu, která přistupuje ke zdraví osvědčenou přirozenou cestou – využívá blahodárných účinků přírody v harmonii s lidským tělem.

Just chápe přírodu a lidské tělo jako perfektní systém, který je ovlivněn vnějšími faktory, jako například životním stylem, stresem, umělými chemikáliemi a stravou.

Zaměřuje se na rovnováhu mezi vědou a přírodou, zabývá se studiem bylin společně se starověkými terapiemi a objevuje v nich zdroje pohody a zdraví.

Tyto zkušenosti se pak uplatňují při vývoji nových výrobků s esenciálními oleji, které přináší řešení pro každodenní problémy milionů zákazníků firmy Just po celém světě a pomáhají jim žít zdravějším životním stylem. Dnes je společnost JUST CS výhradním zástupcem švýcarských výrobků JUST a Nahrin v České republice a je tak součástí rozsáhlé celosvětové distribuční sítě.

Všechny výrobky společnosti JUST procházejí, tak jako mnoho procesů v přírodě, přírodním udržitelným cyklem a jsou certifikované v souladu s těmi nejpřísnějšími mezinárodními výrobními normami Good Manufacturing Practice a ISO 9001:2008.

Nevýhodou tohoto produktu je, že se dá koupit pouze prostřednictvím přímého prodeje.

Bodlákový olej Kaufland

Bodlákový olej při troše štěstí koupíte i v Kauflandu. Jedná se o panenský zastudena lisovaný olej a 0,7 l koupíte pod 100 Kč.

Bodlákový olej Frisan

Běžná cena produktu Frisan Bodlákový olej 0,75 l je 89,90 Kč. Dříve byl produkt Frisan Bodlákový olej 0,75 l nabízen v akčním letáku Norma.

Zdroj: Bodlákový olej

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
  • U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.
  • Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Doporučuje se obvykle 1 kávová lžička 3krát denně po jídle. Někteří odborníci na zdravou výživu dokonce doporučují jednu lžičku nalačno po ránu, protože vysoký obsah nenasycených mastných kyselin zabírá na řadu civilizačních chorob.

Pouhá jedna lžíce bodlákového oleje denně nalačno snižuje hladinu cholesterolu v krvi, preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze, pomáhá při zácpě, vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a blahodárně působí na růst nehtů i na vlasy.

Zdroj: Bodlákový olej

V diskuzi DÝŇOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matouš.

Dýňový olej mohu jen doporučit, lisování je pro mě zbytečně náročné, dýňový olej kupuji zde: www.siladoteku.cz/si… Proč čekat až na podzim? Oblíbili jsme si ho i v kuchyni, žena ho má spojený s péčí o vlasy a nehty, já jsem zase zjistil, že je užitečný pro muže, které trápí prostata…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňový olej

Budete mít zájem:  Postinor-2 – příbalový leták

Semeno rostliny obsahuje 45–55 % oleje použitelného zastudena. Využití je stejné jako u slunečnicového oleje, nadto má příznivý vliv při použití ve zdravé výživě.

Oproti slunečnicovému oleji saflorový olej totiž obsahuje více kyseliny linolové – až 80 %.

Kyselina linolová je velmi důležitá pro náš organismus, který si ji ale není schopen sám vytvořit.

Olej ze semen světlice barvířské se lisuje zastudena. Má jemnou, lehce oříškovou příchuť. Je výborný do salátů, ale nevhodný na smažení.

Jedná se o jeden z nejlepších jedlých olejů na světě, vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Čistě přírodní výrobek se připravuje metodou takzvaného prvního lisování zastudena.

Své znamenité vlastnosti si uchová zejména bez tepelné úpravy, a proto se ideálně hodí do nejrůznějších salátů či studených pokrmů.

1 lžička čistého oleje denně nalačno prospěje zdraví, neboť sníží hladinu cholesterolu v krvi (v kombinaci s artyčoky a vlákninou), preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a aterosklerózy, odlehčuje při zácpě, při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky v kombinaci s artyčoky, prospívá nehtům a vlasům. Olej je tekutější než jiné oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný, avšak tepelná úprava ruší jeho blahodárné účinky. Po otevření se musí spotřebovat do 3–6 měsíců.

Nejlepší využití je zastudena do dresinků a syrových zeleninových jídel. Svou nevtíravou chutí bodlákový olej výborně umocňuje vlastní chuť vytvořených pokrmů.

Zdroj: Bodlákový olej

V diskuzi DÁ SE POUŽÍT TECHNICKÝ RICINOVÝ OLEJ MÍSTO LÉKAŘSKÉHO ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím – jaký je rozdíl Ricinový olej technický – Ricinový olej z lékáren ? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, může mi někdo odpovědět Jaký je rozdíl v Ricinovém oleje z lékárny a Ricinovým olejem technickým ? Může se použít technický na pokožku nebo jen pro práci ve výrobě. Děkuji předem za informaci.

Zdroj: diskuze Dá se použít technický ricinový olej místo lékařského ?

Světlice barvířská neboli saflor (Carthamus tinctorius), také označovaná jako náhrada šafránu, je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Používá se jako žluté přírodní barvivo například v bonbonech českého původu – v Bonparech.

Rostlina je 50–110 cm vysoká. Vegetační doba je 100–130 dnů. Doba kvetení trvá 3–4 týdny. Místem jejího původního výskytu jsou stepní a polostepní oblasti.

V současné době se pěstuje především v suchých a teplých oblastech, jako je severozápadní pobřeží Indie, několik míst v Mexiku, v USA v Kalifornii a Severní Montaně, dále také v Kazachstánu, Etiopii či Austrálii.

Nemá vysoké nároky na půdu a je vhodnou plodinou pro suché a vápenité půdy. Dozrává koncem srpna až začátkem září.

Světlice barvířská se pěstuje pro semeno obsahující 45–55 % oleje použitelného zastudena stejně jako slunečnicový olej pro lidskou výživu. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje světlicový olej více kyseliny linolové, až 80 %.

Používá se také jako kvalitní meziplodina k získání zelené píce, kdy se seje buď hned na jaře, nebo nejpozději do 10. srpna po sklizni hlavní plodiny. Pro svoji pichlavost není vhodná na sušení. Světlice barvířská je také vhodná pro včelaře jako medonosná rostlina, neboť má v pozdním létě vysoký obsah nektaru.

V době kvetení lze sbírat z květů korunní plátky, které slouží jako přírodní barvivo (nepravý šafrán).

Zdroj: Bodlákový olej

  1. V naší poradně s názvem ELIQUIS A CBD OLEJ, MŮŽOU SE UŽÍVAT SOUČASNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.
  2. beru eliquis 2x 1/2 5 mg,můžu brát cbd olej
  3. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není známa žádná interakce mezi lékem Eliquis a Kanabidiolem. Vzhledem k tomu, že Eliquis vám umožňuje žít déle, je jakékoliv potenciální ovlivnění jeho účinků nebezpečné pro váš další život. Proto doporučuji obrátit se na svého lékaře a každou doplňkovou léčbu provádět pod jeho dozorem.

  • Zdraví Cempírek!
  • Zdroj: diskuze Eliquis a cbd olej, můžou se užívat současně

Čerstvý rozmarýn, skleničku s víčkem, nějaký přírodní rostlinný olej, například mandlový olej, olej z meruňkových jader, olej z hroznových semínek nebo olivový olej. Pokud budeme používat rozmarýnový olej na pokožku nebo do vlasů, tak je dobré zvolit olej z hroznových jader, protože je to velice lehký olej

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Ricinový olej se dá běžně zakoupit jako ředěný přípravek k zevnímu užití. Tady lze ricínový olej koupit ricinový olej cena.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den,můžete mi poradit jak použit hřebíčkovi olej proti svrabu? prosím popis na ředění a jak částo a jak to používat.děkují pěkně za odpověď.Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Dobrý den,vzhlederm k tomu, že jsme se nakazili svrabem,moc prosím poradit jak namýchat řebíčkoví olej a jak léčt svrab tímto olejem.Moc prosím poraďte nám,jsme z toho velice nešťastní.Užíváme krém od lékařky,ale rádi bychom to chtěli léčit i timto olejem.děkují moc za pochopení a za radu. S přáním hezkého dne Gábina

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Organický arganový olej není levná záležitost, díky tomu že patří mezi nejlepší oleje a je hodnocena jako číslo 1. Tedy je přehled nejlevnějších cen, za které se dá arganový olej koupit: arganový olej cena. 

Zdroj: Organický arganový olej

V diskuzi RICINOVÝ OLEJ KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Prosím poraďte mi některá z vás jestli se může při kojení používat ricínový olej na pokožku?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ricinový olej kojení

Existuje mnoho ověřených předností, které činí olej z krillu účinnějším než rybí tuk.

  1. Olej z krillu je silnějším zdrojem omega-3 mastných kyselin, než rybí tuk.
  2. Antioxidační účinky oleje z krillu můžou lépe chránit před poškozením volných radikálů.
  3. Olej z krillu je absorbován rychleji než rybí tuk.
  4. Olej z krillu snižuje riziko onemocnění srdce.
  5. 1000 mg oleje z krillu má stejný účinek jako 3000 mg rybího tuku.

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

V diskuzi OLEJ Z 31 LÉČIVÝCH BYLIN – INFORMACE A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Margita Karasova.

Dobrý deň ,prosim Vás pomáha olej 31 na liečbu vnútorných žíl v lýtku? Ak áno ako ich aplikovať. Ďakujem pekne.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olej z 31 léčivých bylin – informace a využití

Zde je uveden seznam prodejen, kde se dá olej z krillu koupit: olej z krillu cena.

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

Salicylový olej se připraví tak, že se jojobový olej nalije do šálku a ohřeje ve vodní lázni na teplotu 73 °C.

Pak se přidá prášek ze tří acylpyrinů, což je kyselina salicylová, která se dobře rozpouští v teplém jojobovém oleji. Za stálé teploty se olej míchá až do rozpuštění prášku.

Po vychladnutí se vzniklý salicylový olej aplikuje na pleť, kterou jsme si těsně před tím napařovali deset minut nad hrncem s vařící vodou.

Zdroj: Salicylový olej

Šípkový olej se používá neředěný na oděrky, hojící se rány, jizvy, popraskané rty i na ošetření v ústní dutině.

Pravidelné používání přírodního šípkového oleje se doporučuje při psoriáze, ekzémech i proleženinách. Pomůže i při drobných jizvičkách, popáleninách, stařeckých skvrnách a striích.

Kromě toho šípkový olej chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením.

Zdroj: Šípkový olej

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Zdravé panenské oleje 2.díl

Panenské oleje jsou přírodními produkty. O tom, jak se vyrábí se můžete dočíst v prvním díle seriálu Zdravé panenské oleje 1.díl, kde získáte základní informace.

Panenské oleje všeobecně nejsou určeny k tepelné přípravě, spíše k dochucování, podávat je lze dětem již od tří let. Mohou být jak součástí pokrmů, tak přímým doplňkem výživy, kdy jej podáváme v malém množství jednoduše na lžičce.

Užití je i vnější – do koupelí, k masážím, ale také k potírání bolavého místa na těle apod.

Přestože se zdravá výživa dostává krůček po krůčku i k nám, některé z méně známých druhů jsou jen těžko k sehnání. Držíme palce v pátrání – v případě, že o některý v našich končinách nesehnatelný olej chcete rozšířit svou domácnost.

Sezamový olej

Jak název napovídá, olej je lisovaný za studena ze semen sezamu. Používán je zejména v indické, čínské a japonské kuchyni. Panenský sezamový olej je pro tělo snadno vstřebatelný a stravitelný, výrazně obsaženy jsou nenasycené mastné kyseliny. Sezamový olej má protizánětlivé účinky a obsahuje vitamíny skupiny B, A, E, F i C.

Ořechový olej

Opět olej lisovaný za studena, tentokrát z kvalitních jader vlašských ořechů. Používán je po celém světě hlavně díky účinkům na nervovou soustavu. Ořechový olej posiluje paměť a podporuje vývoj buněk. Obsahuje vitamíny B, C, E, R a také bohatě zastupuje výskyt lecitinu a kyseliny listové.

Mandlový olej

Mandlový olej se díky své nepatrně nasládlé vůni používá zejména do salátů  a dresinků ve studené kuchyni. Pokrmy dokáže zjemnit, a to ve velmi malém množství, protože je velmi sytý.

Budete mít zájem:  Třísloviny (Taniny) a zdraví – jaké jsou nejlepší potravinové zdroje tříslovin?

Mandlový olej obsahuje minerály jako vápník, fosfor, hořčík, draslík), vitamíny A a E.

Využívá se často k masážím, zázračně působí na natažené svaly, ošetřuje suchou a popraskanou kůži, je vhodný i k léčbě akné a ekzému.

Lněný olej

Vnitřní užití lněného oleje blahodárně působí ke snižování hladiny LDL cholesterolu, zvyšuje obranyschopnost a je prevencí proti nádorovým onemocněním. Konzumace lněného oleje se nedoporučuje pouze v těhotenství.

Lněný olej používáme v množství 1 – 2 lžíce denně, zejména ve spojení s čerstvými saláty. Lněný olej skladujeme v dobře uzavíratelných nádobách a nejlépe v chladu a temnu, protože je náchylný k oxidaci.

Světlicový olej

Olej nazývaný také „saflorový“ nebo „bodlákový“ patří mezi nejvýživnější. Získává se ze semen světlice barvířské (rostlina podobná bodláku). Seženeme jej zejména v bio kvalitě.

Chutná velmi přírodně po oříšcích, během výroby neprochází rafinací. Užijeme jej do majonéz, omáček, salátových zálivek, ale i některých pomazánek.

Dobře chutná v kombinaci s obilninami, a to i v teplých pokrmech.

Petrželový olej

Petrželový olej se připravuje ze semen petržele lisováním zastudena a nezapře svoji chuť. Výroba patří mezi nejnáročnější, proto bývá olej z petržele dražší než ostatní druhy. Kromě bohatého obsahu minerálů a vitamínů má velmi silné léčebné účinky při onemocnění močových cest.

Koprový olej

Olej výrazně vonící po kopru je jak jinak než lisovaný za studena. Koprový olej obsahuje přes 70% nenasycených mastných kyselin a doporučuje se též v těhotenství a při kojení.

Olej z pšeničných klíčků

Obsahem výjimečný je olej lisovaný z klíčků naklíčené pšenice. Má vysoký podíl přírodního koenzymu Q10, tokoferolů sterolů, estrogenu, bílkovin a vitamínů (za zmínku stojí zejména vitamín D a E ). V kuchyni se používá všestranně. Užíváním oleje z pšeničných klíčků tělo nabudíme k činnosti, zabojujeme proti stárnutí, ochráníme imunitní systém. Doporučuje se dětem i seniorům.

Meruňkový olej

Panenský olej lisovaný za studena z jader pecek meruněk je jedním z nejmladších. Účinkuje podpůrně při léčbě nádorového onemocnění, má schopnost ovlivnit krvetvorbu (zvláště červené krvinky).

Přírodních panenských olejů je celá řada. Příště se budeme věnovat nejzajímavějším panenským olejům podrobně. Pokud marně sháníte bližší informace o některém druhu, využijte příležitosti a napište si o něj. Třeba právě váš dotaz bude inspirací pro další článek.

Foto: Pixmac.cz

Který tuk je na co vhodný? Kompletní přehled olejů a tuků

Tápete díky stále se rozšiřujícímu výběru olejů a tuků v tom, který na co použít? Není totiž tak dávno, co jsme všichni používali máslo nebo sádlo a později ještě jediný olej na všechno – slunečnicový. Tak který olej je na kterou úpravu vhodný? Který použít na pánev a který na chleba?

V době, kdy se u nás otevřel trh s novým zbožím a novými možnostmi, řada odborníků se spojila s potravinářskými firmami, začalo se rozšiřovat povědomí o škodlivosti živočišných tuků a za zdravou variantu byly označovány margaríny.

Paradoxně margaríny, vyráběné částečným ztužováním rostlinných olejů, obsahovaly po mnoho let ty zdraví nejškodlivější transmastné kyseliny. Značkové margaríny by dnes už transmastné kyseliny obsahovat neměly, přesto si nemyslím, že je to nějak extra zdraví prospěšný výrobek.

Obecný článek o tucích si můžete přečíst zde.

Klíčem ke všemu je poměr mononenasycených, polynenasycených a nasycených mastných kyselin v tucích.

Přečtěte si článek o tom, které tuky jsou zdravé a kde je najdeme.

Mononenasycené a méně vhodné nasycené mastné kyseliny vydrží zahřátí na vyšší teplotu. Teplota, při které se tuky začnou rozpadat se označuje jako „Kouřový bod“. Při této teplotě se oleje nejen rozpadají a opravdu kouří, ale mohou dostávat nepříjemnou chuť a může v nich vznikat řada škodlivých látek.

V kuchyni by měly převažovat nerafinované tuky a oleje, s vyšším podílem mono a polynenasycených mastných kyselin, nejen kvůli obsahu omega-3 a omega-6. Pro naše zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny jsou ale vhodnější pro studenou kuchyni, do pomazánek a salátů, protože nejsou tak tepelně stabilní.

Vhodnější polynenasycené tuky jsou vhodné spíše do studené kuchyně.

Kouřový bod slunečnicového oleje a speciálních olejů, jako jsou lněný nebo světlicový, apod. se ale pohybuje kolem 100 °C, u konopného se dostáváme na 160 °C, proto bychom je měli používat za studena a do teplé kuchyně dát přednost živočišným tukům a tropickým olejům (kokosový, palmový).

Tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin:

Řepkový olej

Seděl dlouho jako Bejby v koutě, pamatuji si dokonce dobu, kdy jsem byla malá a mamka mi říkala, že ten nemám kupovat, že je lepší ten slunečnicový.

V minulosti se řepkový olej nepoužíval z důvodu přirozeného obsahu kyseliny erukové, která se vyskytuje v brukvovitých rostlinách, ale má nepříznivý vliv na činnost srdečního svalu.

Od roku 1975 se u nás pěstuje bezeruková řepka, která je zdravotně nezávadná a řepkový olej se díky vysokému kouřovému bodu kolem 230 °C a ideálnímu poměru esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6 stává nejvhodnějším olejem pro tepelnou úpravu v kuchyni.

Slunečnicový olej

Rafinovaný slunečnicový olej má bod zakouření kolem 200 °C. Smažit na něm tedy lze, nicméně jeho složení není, ve srovnání s olejem řepkovým, příliš zajímavé. Obsahuje příliš omega-6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě už tak dost.

Naproti tomu panenský slunečnicový (prodává se často ve skleněných menších lahvích) má bod zakouření velice nízko, cca 107 °C. Měli bychom ho proto využívat hlavně za studena, do salátů, pomazánek, zálivek a na nakládání, ale smažit na něm nedoporučuji.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje řadu prospěšných mastných kyselin (v popředí s kyselinou olejovou) a doma ho využíváme asi nejvíc ze všech.

Extra panenský, který je výrazně dražší, je vhodnější při použití za studena, hlavně v rámci zachování všech prospěšných látek a vitaminů, ale vzhledem k podílu mononenasycených mastných kyselin se hodí i na šetrnou tepelnou úpravu a rychlé smažení do 180 °C.

Speciální oleje

Různodruhové panenské oleje z ořechů a semínek mohou do vaší stravy přinést řadu prospěšných látek. Já osobně používám olej sezamový, olej z vlašských ořechů, lněný olej nebo olej bodlákový, ale dělám si zálusk na mnoho dalších. Tyto oleje mají většinou kouřový bod také velice nízko, proto je používejte za studena nebo na finální dochucení hotového uvařeného jídla před podáváním.

Ideální máslo pro teplou kuchyni je to přepuštěné.

Tuky s obsahem nasycených mastných kyselin:

Máslo a ghí

Živočišné tuky byly dlouho postaveny do stínu margarínů z důvodu obsahu nasycených mastných kyselin, dnes už se ale ví, že pokud konzumujete hlavně kvalitní rostlinné oleje, rozumné množství živočisšných tuků organismu neškodí. Máslo obsahuje nasycené mastné kyseliny, které jsou dobře stravitelné, ale kvůli obsahu vody a mléčných bílkovin je vhodné spíš na šetrnější úpravu.

Do teplé kuchyně, kde o máslovou chuť nechcete přijít, můžete použít Ghí, čistý mléčný tuk bez vody a bílkovin, který se nepřepaluje tak snadno. Pravé Ghí si můžete koupit hotové nebo vyrobit doma přepuštěním klasického másla. Nicméně ani ghí není žádný výživový zázrak, jak se dnes s oblibou tvrdí.

Jeho vliv na vyléčení všech známých nemocí, imunitu, tlak a cholesterol je pouhý mýtus, pramenící z neznalosti autora. Ghí obsahuje vysoký podíl cholesterolu (máslo obsahuje cholesterol, ale jedná se jen o 82-83% tuk, ghí je 100% tuk), který při zahřívání navíc oxiduje.

Oxidovaný cholesterol přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění ještě výrazněji.

Sádlo

Další z živočišných tuků, který obsahuje 50 % méně vhodných nasycených mastných kyselin. Ačkoliv má vysoký kouřový bod, mohlo by být vnímáno jako vhodné pro tepelnou úpravu a na smažení. Bohužel obsahuje velké množství cholesterolu, který je při vysokých teplotách nestabilní a dochází k jeho oxidaci, při které vznikají další škodlivé látky. Řízky si usmažte raději na oleji řepkovém.

Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje 90 % méně vhodných nasycených mastných kyselin a pouze 10 % těch nenasycených, proto by se měl konzumovat s mírou. Díky vysokému obsahu nasycených MK a vysokému kouřovému bodu je vhodný i pro tepelnou úpravu. Panenský pro šetrnou, rafinovaný snese i vyšší teploty.

Chcete si přečíst, jak to je s kokosovým olejem? Je zdravý nebo ne?

Palmový olej

Palmojádrový tuk/palmový olej a směsi s ním se využívají jako fritovací oleje, jelikož je jeho kouřový bod opět poměrně vysoko. Pro takto vysoké teploty se doporučují směsi často rafinovaných tropických olejů, jelikož jsou teplotně stabilní a tak se při jejich zahřívání tvoří nejméně škodlivých látek.

Jelikož pravidelné dopřávání si smažených jídel, průmyslově vyráběného jemného pečiva, sušenek, nekvalitních zákusků a polev nekoresponduje se zdravým životním stylem, skutečnost, že obsahuje 50 % nasycených mastných kyselin a není tak pro tělo zrovna benefitem, nás trápit nemusí. Na druhé straně, v některých výrobcích (jako jsou Hořické trubičky), nahradil v náplni dříve používané částečně ztužené tuky. Ty jsou silně aterogenní a neměly by se konzumovat téměř vůbec. Maximální povolený limit pro jejich konzumaci je 1 % z celkového příjmu tuků.

Co se týká etického hlediska: skutečnost, že se vypalují pralesy kvůli pěstování palmy olejné, je problém. Ovšem je třeba si uvědomit, že v oblasti potravin se jedná o zhruba 20 % problému. Mnohem větší podíl oleje se spotřebovává na biopaliva, což samozřejmě neznamená, že je tento olej zdravý, vhodný na konzumaci nebo že je tato situace v pořádku.

kokosový olejmásloo potravinácho výživěolivový olejtukyužitečnézákladní principy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector