Bílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládí

Milovníci čajů jej určitě znají, pro ostatní smrtelníky však může být bílý čaj vcelku neznámým pojmem. Bílý čaj totiž patří k nejméně známým, ovšem na druhou stranu zároveň k nejcennějším sortám čaje. Vzhledem k jeho příznivým účinkům na lidské zdraví se však v posledních letech prodral do popředí zájmu.

Proč je bílý čaj tak vzácný? Protože pro výrobu jednoho kilogramu čaje je potřeba až neuvěřitelných 30 000 mladých nerozvinutých čajových lístečků. A sbírat tyto křehké čajové lístky je navíc možné pouze během krátkého ročního období

Proč pojmenování bílý čaj? 

Bílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládí

Názvem bílý čaj se označuje takový druh čaje, který obsahuje mladé či jen lehce zpracované lístky čajovníku čínského. Vyrábí se tedy ze stejné rostliny jako zelený a černý čaj.

Ovšem lístky nejsou na rozdíl od čaje zeleného nebo černého ani svinovány, ani oxidovány. Díky tomu vyniká bílý čaj nažloutlou až žlutohnědou barvou, velmi jemnou a sladší chutí a dá se popíjet celý den.

Své jméno nese bílý čaj podle jemných stříbřitých chloupků, které pokrývají neotevřené pupeny čajovníku.

Sonda do historie bílého čaje

Tento lahodný druh čaje má své kořeny v čínské provincii Fu-ťien, kde se těší dlouhé tradici už přes 1200 let. Už tenkrát se bílému čaji přisuzovaly léčivé a zdraví posilující účinky, ale vzhledem k jeho vzácnosti ho v dávných dobách mohli popíjet pouze čínští císaři.

V současnosti se bílý čaj tradičně sklízí ve zmíněné čínské provincii, ale také ve východním Nepálu, severním Thajsku, na Tchaj-wanu nebo jižní Srí Lance a Indii.

Co se skrývá v bílém čaji?

Vedle kofeinu obsahují lístky bílého čaje také další látky v tak vysoké koncentraci, jako nenajdete v žádném jiném druhu čaje. Nejdůležitější je bezpochyby jeho vysoký obsah přírodních antioxidantů, které na sebe umí navázat volné radikály z buněk, posilují imunitní systém a také působí při hubnutí.

Zdraví prospěšné látky

Bílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládí

Nálev z bílého čaje je pro naše tělo skutečně zdravotní bomba. Bílý čaj totiž obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, z nichž nejvíce převažuje fluor a draslík, dále zinek, železo, vápník, sodík.

Z vitaminů má největší podíl vitamin B1. Tento je nepostradatelný pro správné fungování nervového systému a také ovlivňuje naši náladu. Nedostatek vitaminu B1 může způsobit bolesti hlavy, deprese, anémii a zvýšené riziko infekcí.

Kromě toho bílý čaj obsahuje třikrát větší množství katechinů než zelený čaj. Katechiny jsou přírodní třísloviny (taniny), které mají antibakteriální, antioxidační a antikarcinogenní účinky.

Další složkou bílého čaje je methylxantin mimo jiné ve formě kofeinu a teofylinu. Methyloxanthiny stimulují centrální nervový systém a používají se i pro léčbu respiračních onemocnění. Rozšiřují dýchací cesty a snižují bolesti hlavy a migrény.

S obsahem kofeinu je však bílý čaj se svými 6 mg kofeinu na 100 ml daleko za čajem černým, který obsahuje nejméně 25 mg kofeinu na 100 ml.

Mezi další aktivní složky v bílém čaji patří flavonoidy, které působí na zpevnění pokožky.

Konkrétní účinky bílého čaje pro náš organismus

  • Celkově podporuje imunitní systém
  • Kladně působí na zdravou funkci srdce
  • Díky obsahu flavonoidů zabraňuje vzniku rakovinotvorných buněk
  • Zpevňuje zuby a kosti, snižuje výskyt paradentózy i zubního kamene
  • Pomáhá snižovat hladin cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje stav pokožky
  • Je dobrý při snižování krevního tlaku, dokáže zředit krev a díky antioxidantům-katechinům zabraňuje kornatění cév
  • Je účinným pomocníkem při hubnutí

Jak správně připravit bílý čaj?

Bílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládíPři přípravě bílého čaje se ujistěte, že voda nedosáhla bodu varu. Optimální teplota vody pro zalití lístků je 75 až 80 °C.

Tato nižší teplota zaručuje, že v čaji zůstanou zachovány všechny příznivé látky.  Na 1 šálek použijte cca 1 čajovou lžičku čaje a nechte louhovat  2-5 minut.

Protože bílý čaj nezhořkne, můžete z čajových lístků bez obav připravitopakovaně více nálevů. Změní se sice mírně síla a barva čaje, ale chuť tohoto elixíru mládí zůstane.

Přejeme příjemné chvíle nad šálkem vašeho zdravotního elixíru. Na zdraví!

Zdroj obrázků: fotobanka Pixabay.com

Pharma Activ Olej ze sibiřské jedle bělokoré 50 ml

Olej ze sibiřské jedle příznivě působí na správnou funkci horních cest dýchacích a imunitního systému. Je spolehlivým spojencem v obdobích střídání počasí, která nepříznivě ovlivňují naše zdraví.

Olej Sibiřská jedle firmy Pharma Activ pochází z mladých výhonků sibiřské jedle bělokoré, která roste pouze na ekologicky čistém území Sibiře.

Tento olej se získává výhradně přírodní metodou, která je založena na destilaci vodní parou, a díky tomu jsou v něm zachovány všechny cenné léčivé složky, včetně fytoncidů.

Tento olej má navíc nejvyšší třídu čistoty „A“ a největší obsah bornylacetátu – 38% (složka oleje, jejíž množství určuje kvalitu přípravku). Proto je jedlový olej firmy Pharma Activ uváděn mezi nejkvalitnějšími přírodními přípravky na českém trhu.

Kdy Olej ze sibiřské jedle bělokoré pomáhá:

  • zvyšuje odolnost organismu,
  • má antiseptický účinek,
  • usnadňuje vykašlávání,
  • používá se k inhalacím při nemocech horních cest dýchacích,
  • pomáhá při revmatismu,
  • upravuje metabolismus,
  • zmírňuje zánětlivé stavy a bolesti různého původu,
  • při nachlazení, chřipce, zánětu průdušek, krčních zánětech, zápalu plic a angíně,
  • při chronickém kašli nebo rýmě,
  • při zánětu sliznic ústní dutiny, kůže, kloubů,
  • při zánětech nervů a neuralgii,
  • při artritidě,
  • při popáleninách, omrzlinách, proleženinách, bakteriální kožní infekci ekzémového typu, lišejích a obtížně se hojících ranách,
  • při mykózách na chodidlech,
  • při akné,
  • při zápachu z úst,
  • při svědění konečníku,
  • při ledvinových kamenech,
  • při zvýšeném stresu,
  • při nespavosti,
  • při slabém prokrvení končetin.

Produkt Olej ze sibiřské jedle bělokoré obsahuje:

  • Fytoncidy – látky podporující antibakteriální, antimykotické a antivirové procesy, pomáhají posilovat imunitní a oběhový systém a zmírňují zánětlivé stavy.
  • Terpeny – obecně usnadňují vykašlávání, způsobují lepší prokrvení pokožky a dezinfikují průdušky. Na bázi terpenů se vyrábějí žlučopudné a žlučotvorné léky. Kafr rozehřívá a upravuje prokrvení kůže, povzbuzuje centrální nervový systém, příznivě působí při revmatických a neuralgických bolestech. Pomáhá rovněž při nízkém tlaku. Má výrazné antibakteriální a antimykotické vlastnosti. A-pinen uvolňuje dýchací cesty a podporuje vykašlávání. Borneol slouží k získávání kafru, estery borneolu mají uklidňující účinek. Bisabolen a kadinen mají protizánětlivé působení. Humulen vykazuje antikancerogenní účinek a zmírňuje stres.

Složení:

100% olej ze sibiřské jedle bělokoré (Abies sibirica) s obsahem min. 20 % bornylacetátu. Přírodní produkt získávaný metodou destilace s vodní párou.

Dávkování:

  • Vnitřně: užívejte 1-5 kapek denně na lžičce šťávy nebo medu.
  • Zevně: olej lze používat i zevně na kůži, přidávat do krémů, šampónů a balzámů, užívat k inhalaci, obkladům a aromatickým koupelím.
  • Upozornění:

Doplněk potravy. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Není určeno při onemocnění průduškovým astmatem a mokrým kašlem. U některých osob se může objevit mírná alergická reakce – nepatrné zčervenání kůže, které po 2 dnech vymizí.

Před použitím je vhodné provést test alergických reakcí na jedlovou pryskyřici tím, že na vnitřní stranu dlaně nebo na břicho naneseme několik kapek oleje. Pokud se neobjeví zčervenání kůže nebo vyrážka, lze samostatně zahájit kúru. Jedlový olej podléhá rozkladu pod vlivem slunečních paprsků a oxiduje ve styku se vzduchem.

Proto je nutné skladování na tmavém a chladném místě, chráněném před vlhkostí. Lahvičku je třeba po každém použití důkladně uzavřít. Země původu EU.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Výborné na průdušky, posílení imunity, hojení ran používám s přestávkami dlouhodobě Dlouhodobě užíváme celá rodina kašel, posílení imunity nachlazení naprostá spokojenost Olej ze Sibiřské jedle mi pomáhá překonávat obtíže s dýcháním a kašlem při chronické bronchitidě. Beru 5-6 kapek denně před spaním s trochou medu. Také se mi lépe uvolňuje hlen z průdušek.

FirBílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládíma PHARMA ACTIV využívá zkušenosti sahající mnoho staletí do minulosti. Pomocí pokročilé technologie a na základě dávných tradic přírodní medicíny hledáme nejúčinnější způsoby ochrany zdraví. Díky vědomostem mnoha generací vědců z celého světa se učíme jak nejlépe ovlivňovat lidský organismus tak, aby i moderní lidé mohli dosáhnout harmonie mezi svým životem a prací. S ohledem na požadavky každodenního životního rytmu našich zákazníků je naším úkolem a snahou nalezení přirozené cesty k získání klidu a síly, neboli zdravého a šťastného života.

Společnost PHARMA ACTIV udělila našemu internetovému obchodu mj-krasazdravi.cz kvalitativní stříbrnou pečeť, kterou jsme získali jako jediný prodejce v ČR.

Bílý čaj a zdraví – elixír nesmrtelnosti a mládí

  • 15.9.2021 Nepostradatelné vybavení do školky po prázdninách: vitamin C Hurá do školky! Po letních prázdninách se děti opět vracejí ve větším počtu mezi své vrstevníky. Vzájemně si předávají nejen letní zážitky a nově nabyté životní zkušenosti, ale blízkým kontaktem při hrách se vzájemně „obohacují“ také o nejrůznější viry. Podzimní období charakterizované kratšími dny …
Budete mít zájem:  Puberta a vše o ní

Čaj a zdraví

Nejstarší zmínka o čaji pochází z roku 350 n.l. Avšak legenda praví, že čaj byl objeven před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem. Od těch dob bylo vypěstováno nesčetně druhů a my si při pití lahodného nápoje dnes už ani neuvědomujeme, že je čaj prospěšný pro naše zdraví.

zdroj:http://www.cpzp.cz/clanek/3003-0-Caj-a-zdravi.html

Kofein

Chceme-li mluvit o pozitivních účincích čaje na lidský organismus, pak je prvním pojmem, který nás napadne, kofein. Kofein je obsažen ve více než šedesáti různých rostlinách, ačkoliv si většina z nás spojuje jeho výskyt především s kávovými zrny.

Lékařské dávkování kofeinu, podávané pacientovi proti únavě a ospalosti, činí 200 miligramů. To znamená, že bychom museli vypít nejméně čtyři šálky černého čaje na posezení, abychom dosáhli tohoto množství.

Kofein povzbuzuje nervový systém, odstraňuje únavu a zvyšuje bdělost a schopnost přemýšlet. Stimuluje metabolismus a vyměšovací procesy a je to i diuretikum, zlepšující funkci ledvin. Povzbuzuje srdce a plíce, a tím přivádí více kyslíku do mozku, čímž se zvyšuje pozornost a zrychlují reakce. Kofein také napomáhá svalové činnosti, aniž by se zvyšoval krevní tlak a zatížení srdce.

Tělo reaguje na kofein vytvářením stimulujících látek, zvaných katecholaminy, které přenášejí nervové impulsy do mozku. Po šesti hodinách vyloučí tělo polovinu kofeinu. Účinek kávy se projeví okamžitě, povzbuzující vliv čaje na organismus zaznamenáme po deseti až patnácti minutách.

Vzestup aktivity způsobené kofeinem v čaji ale neprovází následný útlum a zažívací problémy, které může přinést přílišné pití kávy. Existují studie, které zkoumaly řešení matematických úloh před podáním čaje a po něm.

Účinky zrychlily výkonnost o dvacet pět procent, o stejné množství klesl počet chyb.

Někteří lidé jsou na kofein velmi citliví, ale je to jen poměrně malá část z celkové populace. U ostatních je to určitý návyk a denní dávky jsou značně různé.

Přílišná konzumace kofeinu ale může být příčinou nervozity, nespavosti a zvýšeného vyměšování. Bolest hlavy trápí ty, kdo si přivykli na příliš velké dávky.

Příčinou je mnoho kofeinu a stále častější pití, protože původní počet šálků už nedostačuje.

Taniny

Kromě kofeinu obsahuje čaj silice a taniny, které bývají označovány za polyfenoly. Silice jsou aromatické látky, dodávající čaji vůni, a zároveň éterické oleje, protože se za vysokých teplot nebo po uplynutí určité doby vypařují. Právě to způsobuje stárnutí čaje a ztrátu jeho kvality.

Polyfenoly způsobují výraznou chuť čaje, stimulují činnost slinných žláz, a proto čaj zahání žízeň. Oxidované polyfenoly se vážou na mléčný kasein. Čaj má potom méně ostrou chuť, neútočí na žaludek a je lépe přijímán tělem. Mléko nijak nesnižuje příznivé účinky taninu na lidský organismus.

Zdraví v šálku čaje

Tradiční čínské lékařství označuje čaj za ochlazující prostředek. Pije se sice teplý, ale horko a chlad jsou kontrasty, které působí na lidský organismus. Opět tu jde o stimulaci a povzbuzení těla. Rozžvýkané čajové lístky se přikládají na kousnutí hmyzu, aby rána nesvědila.

Zelený čaj je zdrojem vitaminu C, jenž se téměř zcela zničí při procesu fermentace, kterým prochází černý čaj. Vitamin C sice většinou neodolá vysokým teplotám vody, což ale neplatí u zeleného čaje. Množství vitaminu se liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře.

Bylo prokázáno, že pití čaje před tučnými jídly a po nich zabraňuje zvyšování tukotvorných lipidů. Kromě toho látky obsažené v čaji posilují cévy, což má na svědomí snížení rizika infarktu, mrtvice a trombózy. Také mnoho stomatologů doporučuje pití čaje.

Několik šálků silného čaje obsahuje denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazy. Čajové polyfenoly vážou bakterie v ústech dřív, než se může vytvořit ústní plak.

V zeleném čaji je třikrát více fluoridu než v černém.

Zelené čaje mají silnější účinky než čaje černé. Působí proti mnoha typům bakterií, včetně těch, které způsobují úplavici, záškrt a choleru. Úspěšně bojují i s akutním zánětem střev, žaludku a zánětem tenkého střeva.

Čaj jako koupel se doporučuje po spálení pokožky sluncem a známé je také koupání kojenců s problematickou pokožkou v odvaru černého čaje.

Vysoké procento přítomného selenu v čaji vytváří v těle přirozenou obranu proti rakovině. Čaj napomáhá prevenci proti rakovině i tím, že zabraňuje buněčné mutaci. Antioxidační proces polyfenolů v zeleném čaji zastavuje přeměnu DNA ve zdravých buňkách.

Zelený čaj upravuje hyperfunkci štítné žlázy, brání vzniku leukemie po vlivu radiace. V Číně je čajový extrakt jednou z významných složek v lékařství a úspěšně se používá k doplnění bílých krvinek, které ubývají po radioterapii.

V místech, kde se tradičně pěstuje zelný čaj a tamní obyvatelé ho hojně popíjejí, téměř neumírají na rakovinu žaludku.

Čaj podporuje svými léčivými a preventivními schopnostmi dlouhověkost. Odnepaměti považovali Číňané čaj za základní přísadu de elixírů nesmrtelnosti.

Bílý čaj

Bílému čaji se často přezdívá čaj císařů a první zmínky o něm jsou staré více než 1200 let. Čaje bílé a žluté jsou vzácné a lahodné a stejně jako čaje zelené se pěstují jen na několika místech. Při zpracování se lehce spařují, a pak se vysoušejí na pánvích a na jejich výslednou kvalitu má velký vliv ruční práce.

Mezi bílými čaji má výsostné postavení druh Junshan Yinzhen, bílý čaj z Chu-nanu, jenž byl nedávno přiřazen k deseti nejslavnějším. Junshan je jméno hory, na níž byl původně pěstován.

Otrhává se nejdéle 48 hodin poté, co dozrají první pupeny a začnou se rozvíjet, čemuž se odborně říká lístky „flowery pekoe“. Lístky jsou porostlé stříbřitě bílými chloupky.

Bílý čaj má ze všech druhů nejnižší obsah kofeinu.

Podle posledních výzkumů pití bílého čaje nejen zabraňuje vzniku nových tukových buněk, ale navíc pomáhá spalovat již existující tukové buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů se zkoumají rovněž jeho účinky v boji proti rakovině a již dnes je prokázáno, že příznivě působí na lidský metabolismus, dokáže snížit tělesnou teplotu a podporovat činnost ledvin.

Černý čaj

Černý čaj se dostal do Evropy ve 12. století, jeho popularita rostla díky dovozu Velké Británie z Indie.

O jeho oblíbenosti svědčí i to, že přes velkou propagaci zeleného čaje, se černého čaje v zemích západní Evropy prodá víc než 90 procent. Málo Číňanů má v oblibě černý čaj, ať je sebelepší.

I ti, kdo zpracovávají druh Keemun, pijí čaj zelený. Keemun je perlou mezi čínskými černými čaji a je jedním za tří nebo čtyř nejlepších černých čajů světa.

Oproti čaji bílému a zelenému je černý čaj charakteristický delší dobou oxidace, intenzivnější, déle trvající vůní a vyšším obsahem kofeinu.

Ten také preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost srdce, mozku, oběhového systému, udržuje cévní stěny pružné a zároveň snižuje riziko aterosklerózy.

Polyfenoly v čaji brzdí vstřebávání „špatného“ cholesterolu do krve a brání vzniku krevních sraženin.

Zelený čaj

Zelený čaj tvoří více než polovinu čínské sklizně čaje, do něhož se nezapočítává ten, z kterého se dělají různé směsi. Pěstuje se v každé čajové oblasti a provincii a bývá vyvážen jako Čínský zelený čaj nebo pod názvem provincií, např. Zelený čaj z provincie Chu-nan.

Tento čaj byl prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem. Když císař odpočíval pod divokým čajovníkem, spadlo mu několik lístků do nádoby s vroucí vodou. Zelený čaj neprochází procesem fermentace (oxidace a kvašení).

Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Díky většímu obsahu tříslovin je jeho chuť trochu trpká. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje LDL cholesterol, tuky a cukry v krvi, detoxikuje játra.

Podílí se i na lepším spalování tuků, má příznivé účinky na snižování krevního tlaku. Antibiotické účinky zeleného čaje působí proti virům, bakteriím a plísním v organismu. Lékařské výzkumy prokázaly, že zelný čaj má výrazné protinádorové účinky.

Důvodem je EGCG, rostlinná látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v čaji může zastavit růst nádorových buněk.

Gotu kola – prášek z byliny – Herbal-store.cz

  • Jedna dávka 1 lžička
  • Příprava Rozpustit v tekutině
  • Množství 200 ml
  • Duševní zdraví, kognitivní funkce
  • Normální trávení
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému
  • Normální činnost cévní soustavy
  • Těžké nohy
Budete mít zájem:  Podzimní plody jako lék

Jako většina bylinek, byla i Gotu kola používána již před několika tisíci lety. Jako první objevili její blahodárné účinky čínští a indičtí mudrcové, kteří ji zařadili do své tradiční medicíny. Nejen, že příznivě ovlivňuje naší centrální nervovou soustavu, ale pomáhá i v jiných oblastech lidského těla. Na následujících řádcích Vám trochu přiblížíme, proč se jí přezdívá “potrava pro mozek” a proč je v celé Asii považována téměř za posvátnou.

Ranhojič i elixír mládí

Bengálští tygři, kteří se při lovu zranili, často vyhledávali porosty Gotu koly, aby si do ní lehli. Zranění se rychleji zacelila a hojení tak bylo nejen účinější, ale i rychlejší. A nebyla by to správná bylinka, aby se o ní nedochovala žádná legenda.

A co nám praví tahle? V Číně žil mudrc jménem Li Ching Yun, který si každé ráno připravoval zdravou směs s výtažky listů Gotu kola a dožil se 256 let.

Na kolik se zakládá tahle pověra na pravdě nevíme, ale je hezké uvěřit tomu, že jediná rostlina nám může zajistit téměř nesmrtelnost.

Ale co s určitostí vímě je, že se užívala téměř v celé jihovýchodní a východní Asii.

Na Srí Lance používali listy jako podpůrný prostředek na prodloužení života, ve Vietnamu byla součástí tamní medicíny a jogíni ji hojně používali před meditací, protože jim vyrovnávala mozkové hemisféry.

Užívání Gotu koly se přesunulo i do dalších kontinentů. V Austrálii i Africe je tak součástí jejich tradičního léčitelství.

Popínavá rostlina z tropických bažin

Gotu kola není žádnou drobonkou květinkou, její výška je až dva metry. Tato tropická popínavá rostlina má velké zelené listy, které svým tvarem připomínají srdce nebo mozkovou hemisféru. Záleží na představivosti pozorovatele.

Světlé květy se postupem času zabarví do tmavě červenépurpurové. Plod je ve tvrdé slupce a má hnědou barvu. A kde všude ji můžeme spatřit? Především v tropických oblastech Asie, Austrálie a v menším měřítku i v Africe, především na jihu.

Vyhovují ji bažiny, mokřady a mělké břehy velkých řek.

Gotu kola i pro nezkušené zahradníky

Pokud si lámete hlavu nad tím, jakou rostlinu zasadit do svého květináče i když s pěstováním nemáte velké zkušenosti, odpověď je Gotu kola. Semena můžeme zasadit kdykoliv, na ročním období nezáleží.

Půda by měla být smíchaná s pískem a květináč umístíme na slunečné místo. Na pozdější hnojení nám postačí klasické kapalné hnojivo. V letních horkých dnech musí být půda stále vlhká, aby nám rostlina neuhynula.

A jelikož je teplomilná, teplota v pokoji by neměla být nižší než 10 °C.

Účinky na mysl i tělo

Ačkoliv tu stále hovoříme o Gotu kole, oficiálně se jmenuje Centella asiatica a čeští pěstitelé ji znají pod názvem Pupečník asijský.

A co nám tedy může nabídnout? Především posiluje naší nervovou soustavu, zrychluje mozkové pochody a celkově podporuje mozkovou činnost.

Zlepšuje koncentraci, což ocení předevší studenti, kteří se musí naučit stohy učebnic. Osvěžuje mysl a zlepšuje psychickou kondici.

Má pozitivní vliv na normální činnost cévní soustavy a pomáhá tak od pocitu „těžkých nohou“. Nesmíme také vynechat její působení na kardiovaskulární systém i trávení.

Gotu kola a Cola nitida mají podobný pouze název, který často naše zákazníky mate.

Jedná se však o dvě rozdílné rostliny, které se od sebe liší nejen vzhledem, místem výskytu ale především ve složení a účincích.

Kolovník lesklý je stimulant, jehož hlavni obsahovou složkou je kofein, který byste v Gotu kole hledali marně.

Vše důležité na jednom místě

V listech nalezneme vitamín B a C, triterpenické saponiny, fytosteroly, vitamíny, nasycené mastné kyseliny a minerály. Výše zmíněné triterpenické saponiny zlepšují krevní oběh a podporují tvorbu kolagenu v kostech.

Jak správně prášek užívat?

Optimální dávka prášku je 1 čajová lžička, které užíváme 2x denně. Prášek můžeme přidat téměř do všeho, co nás napadne. Do vody, šťávy, jogurtu, salátu či smoothie.

Mohou se dostavit vedlejší účinky?

Je potvrzené, že užívání Gotu koly nevyvolává žádné vedlejší účinky. Pokud si však dopřejete vyšší dávku, může se dostavit bolest hlavy.

Proto vždy dodržujte doporučené množství. Těhotné a kojící ženy by se měly před užíváním obrátit na svého lékaře.

Stejně tak by měly učinit i lidé starší 65 let.

ALOE VERA – královna léčivých rostlin

Aloe Vera bývá pro své výjimečné léčivé schopnosti nazývána také „rostlinou nesmrtelnosti“. Dlouhá léta se vědecký výzkum intenzivně zabývá zkoumáním složení dužnatých listů Aloe Vera a výsledky jsou úžasné.

Aloe Vera bývá pro své výjimečné léčivé schopnosti nazývána také „rostlinou nesmrtelnosti“.

Dlouhá léta se vědecký výzkum intenzivně zabývá zkoumáním složení dužnatých listů Aloe Vera a výsledky jsou úžasné.

I když dnes je známo přes 300 druhů Aloe, ne každý vykazuje léčebné vlastnosti. Nejlepší účinky pro pokožku a lidský organismus vůbec přináší Aloe Vera Barbadensis Miller.

Hlavní hojivou složkou  je šťáva (gel) z listů, která  obsahuje okolo 200 vysoce hodnotných, biologicky aktivních látek. Kromě jiných jsou to enzymy, vitaminy, minerální látky, bioflavonoidy, cukry a esenciální aminokyseliny.

Právě toto seskupení účinných látek působících komplexně a ve vyváženém poměru má pozitivní účinky na lidský organismus.

Účinky a použití Aloe Vera gelu

  • Je hojivý. Dokáže pronikat dermální vrstvou, a proto působí i zevnitř těla. Díky této vlastnosti hojí řezné rány, popáleniny a spáleniny od slunce, oděrky, jizvy, strie, omrzliny, apod.
  • Je velmi účinný při léčbě kožních nemocí, jako např. akné a ekzémů – jak vnějším použitím tak vnitřním užíváním. 
  • Detoxikace organismu – Aloe Vera gel působí jako přírodní čistič (obsahuje saponiny), prochází tkání díky přítomnosti ligninu a je považován za jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků a jedinečný antioxidant, proto se také říká, že Aloe Vera obsahuje elixír mládí.
  • Díky vysokému obsahu účinných látek posiluje imunitní systém, zmírňuje zdravotní potíže a napomáhá k jejich prevenci. 
  • Rakovina – napomáhá jak prevenci nádorových onemocnění tak i jako doplněk jejich léčby. Zmírňuje nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie, napomáhá k regeneraci důležitých orgánů. Pozor – Aloe Vera nápoj se nesmí užívat den před chemoterapií a v den chemoterapie!
  • Pomáhá při zažívacích a střevních potížích, odstraňuje chronickou zácpu i průjem a udržuje zdravou střevní mikroflóru a potlačuje nežádoucí mikroorganismy.
  • Pracuje jako anestetikum v místech, kde je aplikován. Zmírňuje bolesti ve svalech, kloubních spojeních, apod. Je možné jej užívat také při onemocnění kloubů jako je artritida nebo revmatický zánět kloubů.
  • Působí antibakteriálně, pokud je aplikován ve vysoké koncentraci po několik hodin v přímém kontaktu s bakteriemi. 
  • Dokáže likvidovat viry a působí protizánětlivě.
  • Je proti-svědivý, redukuje krvácení, sráží teplotu zanícených částí těla. 
  • Působí jako přírodní zvlhčovač, dodává vlhkost všem vrstvám kůže, proto bývá často součástí hydratačních krémů a krémů proti vráskám.
  • Pití šťávy z listů obnovuje  rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v organismu, tzv. acidobazickou rovnováhu, a je prospěšné při překyselení žaludku a pálení žáhy
  • Roztahuje kapiláry (krevní cévy nejmenšího průměru), díky tomu zlepšuje krevní oběh a má příznivý vliv na krevní tlak.
  • Je výživný pro tělo a kůži, poskytuje širokou škálu vitamínů, minerálů, sacharidů, enzymů a aminokyselin. Díky tomu je dobré užívat Aloe Vera šťávu např. při potížích jako je např. chronický syndrom únavy, chudokrevnost, častá virová onemocnění a nemoci z nachlazení a všude tam, kde je třeba podpořit činnost imunitního systému
  • Je velmi efektivní při hojení aftů, herpes (oparů), paradentózy, hemeroidů a likvidaci lupů, různých plísní a mykóz včetně vaginálních – jak vnějším tak vnitřním užíváním.
  • Je účinným pomocníkem v boji proti poruchám látkové výměny (cukrovka, dna, porucha metabolismu tuků, obezita). 
  • Pravidelné pití šťávy z listů výrazně zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Lidé, kteří již mají ledvinové kameny, musí však začínat s pitím Aloe velmi pozvolna, neboť by kameny mohly začít příliš rychle opouštět ledviny, což by mohlo vyvolat koliku.
  • Velmi dobře se také pití Aloe Vera osvědčilo při různých alergiích, astmatu nebo jaterních problémech (Aloe má velmi dobré regenerační schopnosti).

Účinky a použití  Aloe Vera šťávy nebo gelu jsou opravdu neuvěřitelně obsáhlé a dá se říct, že si každá z účinných látek najde  v organismu svoje místo.

Aloe vera obsahuje například tyto zdraví prospěšné látky:

  • velké množství vitamínů (C, E, A, B1, B2, B6, vzácný vitamín B12 a mnoho dalších)
  • minerální látky (hořčík, vápník, měď, zinek, mangan, chrom, sodík, draslík, atd.)
  • aminokyseliny – jsou důležitými stavebními prvky našeho organismu
  • enzymy podporující trávení
  • saponiny proti bakteriím, virům a infekcím
  • lektiny – proteiny se schopností shlukovat červené krvinky
  • mastné kyseliny
  • proteiny – bílkoviny nepostradatelné při tvorbě tkání a energie
  • antrachinony utišující bolest a bojující proti bakteriím a virům
  • lignin se schopností proniknout hluboko pod kůži
  • C-glykosidy
  • polysacharidy – mají antibakteriální a protizánětlivé účinky
Budete mít zájem:  Amoksiklav 5 ml suspenze – příbalový leták

Čím jsou pro organismus prospěšné jednotlivé látky najdete na konci textu. 

Proč Aloe šťávu od firmy ESI Záruka ESI: Čistá šťáva z listů Aloe Vera Barbadensis Miller Nepasterizováno, bez přídavku cukru a barviv   Vysoký obsah polysacharidů – certifikovaný obsah mukopolysacharidů 7000 mg/l.

                                                                                                           Jedinečná formule, v níž se sčítají optimální vlastnosti vnitřní části listu a čistého gelu, obsaženého uvnitř, získaného přímo z čerstvé dužiny, krájené ručně.

Neobsahuje projímavý a dráždivý Aloin obsažený ve slupce listu. Získano sběrem v USA.

  • Systém zpracování zastudena.
  • Produkty z Aloe vera od firmy ESI jsou nositeli certifikátu IASC – Mezinárodní rada pro výzkum Aloe (International Aloe Science Council) a dále ochranné známky Certiquality (viz. „Něco více o firmě ESI“
  • Důležité otázky a odpovědi:

V jakém množství a jak dlouho může být Aloe Vera šťáva od firmy ESI užívána? Jak je to s užíváním při různých onemocněních?

Aloe Vera šťávu můžete preventivně užívat po celý život. Doporučené množství je 25 ml 3xdenně, koncentrované nebo ředěné vodou. Ve zvláštních životních situacích (závažná onemocnění, např. onkologická, apod.) je vhodné dávkování zvýšit 2-3x. Upozorňujeme, že Aloe Vera není lék, ale „pouze“ zdravá potravina a nenahrazuje klasickou léčbu.

Hodí se tedy zejména k prevenci nebo jako podpůrný prostředek léčebné terapie. Vzhledem k tomu, že každý konkrétní případ je zcela individuální, je třeba užívání a dávkování konzultovat s ošetřujícím lékařem. Obecně však platí, že Aloe Vera šťávu lze užívat v situacích, kdy je žádoucí posílit aktivitu imunitního systému a povzbudit látkovou výměnu.

Váš konkrétní problém však nejlépe posoudí odborník.

Jaké jsou zásady při užívání Aloe Vera šťávy v kombinaci s jídly, nápoji, alkoholem a tabákovými výrobky?

Aby byl co nejlépe využit příjem účinných látek z Aloe, je doporučeno nekonzumovat alespoň 15 min před užitím Aloe Vera šťávy a po něm žádné horké tekutiny, jídla, alkohol a tabákové výrobky.

Je Aloe Vera šťáva vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro děti? Těhotné a kojící ženy by neměly Aloe Vera šťávu užívat, případně by měly její užívání konzultovat s příslušným lékařem.

Nápoj totiž výrazně podporuje činnost žaludku a střev, což není v daném případě příliš žádoucí. Dalším důvodem je to, že při pravidelném užívání dochází k detoxikaci a toxické látky se vylučují mj.

tělními tekutinami včetně mateřského mléka.

Pro děti je nápoj vhodný, ale doporučujeme jej podávat dětem až od 3 let. Důvodem je především to, že žádné dítě by nemělo být donucováno k něčemu, co mu nevyhovuje, a právě mírně nahořklá chuť nápoje by mu mohla vadit. Množství nápoje pro děti nesmí překročit dávku 20 ml denně. Pro dosažení lepší chuti je možné nápoj smíchat s vodou či ovocnou šťávou.

Mohou Aloe Vera šťávu užívat lidé s transplantovanými orgány? Lidé s transplantovanými orgány Aloe Vera šťávu užívat nemohou. Důvodem je to, že nápoj výrazně podporuje imunitní systém, což je u daného stavu naprosto nežádoucí.

Mohou Aloe Vera šťávu užívat diabetici? Samozřejmě, čistá šťáva od firmy ESI neobsahuje žádný přidaný cukr ani med. Aloe Vera šťáva je naopak pro diabetiky velmi vhodná, neboť snižuje hladinu cukru v krvi. Diabetici by však měli s užíváním tohoto nápoje začínat pozvolna a jako vždy připomínáme po konzultaci s lékařem.

Proč jsou v nápojích Aloe Vera obsaženy konzervační látky? Zákon o potravinách přidávání konzervantů vyžaduje. Po otevření je nutné lahev uchovávat v chladu a spotřebovat do 4 týdnů.

Něco více o pěstování a zpracování Aloe vera

Rostlina pochází z Afriky, vyskytuje se však prakticky po celé zeměkouli, všude tam, kde půda v zimě nepromrzá. Působí velmi skromně a nenáročně. Na první pohled sice připomíná kaktus, ve skutečnosti však patří k liliovitým rostlinám a díky svým nádherným květům bývá nazývána také „pouštní lilií“.

Aloe Vera Barbadensis Miller dorůstá výšky 60 cm a má cca 7 cm silný kmen s masitými, bílozelenými listy s ostny po okraji. Aloe Vera je doma na Kubě, v Mexiku (Yucatan), v Brazílii, v Africe a na Kanárských ostrovech, tedy v zemích s extrémně horkým létem, kde po dlouhé měsíce nazaprší.

Aloe Vera se pěstuje na velkých farmách. Pro výrobu nápojů a kosmetiky se používají vnější silné dužinaté listy staré 4 až 5 let. Z nich se stáhne zelená kůže, která se vyhodí. Obsahuje totiž aloin, látku se silně projímavým účinkem, která se používá v některých lécích. Šťáva od firmy ESI žádný aloin neobsahuje.

Z listu zůstane pouze dřeň – průhledná kluzká hmota. Ta se pečlivě lisuje. Vylisovaný gel (šťáva) se stáčí do velkých sudů a ihned se mísí se stabilizátory, aby se uchoval čerstvý a zůstaly zachovány účinné látky.

V každém stadiu výroby je neustále testována čistota a kvalita produktu – prakticky od nasazení až po sklizeň, neboť jen absolutně čistý, a tím pádem vysoce hodnotný gel se vyznačuje úžasnými účinky na lidský organismus.

Nezávadnost, čistotu a kvalitu pěstování a zpracování Aloe vera kontroluje  Mezinárodní rada pro výzkum Aloe (International Aloe Science Council), která pak udílí certifikát IASC, jehož nositelem šťáva od firmy ESI je.

Něco více o firmě ESI

Firma ESI, která  je na evropském trhu uznávanou firmou produkující výrobky především z Aloe Vera (Aloe Vera Barbadensis Miller), ale i z dalších přírodnin jako echinacea, propolis … Vznikla roku 1975 v Itálii, vyrábí přírodní léčiva, doplňky výživy a kosmetiku.

Produkty, jsou alergologicky, dermatologicky a antimikrobiálně testovány. Společnost ESI je prvním výrobcem na evropském trhu, který pro své produkty z Aloe vera získal certifikát IASC – Mezinárodní rada pro výzkum Aloe (International Aloe Science Council).

Tento certifikát je zárukou čistoty a kvality výrobků ESI.

Šťávy z Aloe Vera jsou navíc nositelem ochranné známky Certiquality, což je akreditovaná nezisková organizace, která obchodním společnostem udílí potvrzení o kvalitě, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti jejich produktů a šetrnosti k životnímu prostředí při jejich výrobě. Řadu šťáv z Aloe Vera společnosti ESI ohodnotila jako 100% čistý produkt vyrobený z rostlin pěstovaných bez použití pesticidů a chemických hnojiv.

  1. Obsah některých živin v Aloe Vera a jejich úkol v organismu
  2. Vitamín A                           potřebný pro vidění za šera, nedostatek vede k tzv. noční slepotě, dále ke ztvrdnutí kůže a vaziv
  3. Vitamín B1         pro zdravé nervové tkáně, správnou funkci srdečního a zažívacího systému, nedostatek způsobuje nechutenství, ztrátu energie, podrážděnost
  4. Vitamín B2         pomáhá vytvářet zdravou pokožku a vazivové tkáně
  5. Vitamín B6         působí proti stresu

Vitamín B12       běžně se vyskytuje jen v masných a mléčných výrobcích, výskyt v rostlinné podobě je skutečně vzácný – aloe se proto těší velké pozornosti vegetariánů. Nedostatek může vést k chudokrevnosti a k poruchám růstu.

  • Vitamín C           prevence kurdějí, nachlazení, chřipky,  je důležitý pro tvorbu kolagenu, pojivových tkání v kůži, cévních stěnách, kostech a chrupavkách
  • Vitamín E            pomáhá při růstu tkání a zachovává zdravou pokožku, působí proti infekcím a respiračním poruchám
  • Vápník hlavní stavební materiál kostí a zubů, reguluje tělesné tekutiny, zlepšuje funkci nervového systému, podporuje krevní srážlivost
  • Chrom  podporuje aktivitu enzymů, je využíván při krvetvorbě
  • Hořčík                  hraje důležitou úlohu v lidském metabolismu, nedostatek může způsobit prudké záchvaty a křeče, dokonce i smrt
  • Mangan               podporuje aktivitu enzymů a aminokyselin, pomáhá při uvolňování energie z potravy, nedostatek způsobuje zpomalení růstu, nervové poruchy a neplodnost
  • Zinek    posiluje imunitní systém, podporuje hojení a růst, je důležitý pro normální funkci prostaty, ovlivňuje činnost mozku
  • Sodík    udržuje objem tělesných tekutin, spolu s draslíkem reguluje „vodní hospodářství“ v těle
  • Draslík  pracuje ve svalových buňkách a krevní plazmě, pomáhá vylučovat z těla odpadní látky
  • Aminokyseliny  jsou nevyhnutelné pro růst a údržbu těla, je to proteinový stavební materiál pro nové buňky a tkáně
  • Proteiny
  • Enzymy                působí jako katalyzátory látkového a energetického metabolismu buňky, podporují trávení
  • Saponiny jsou využívané jako „saponáty“ a emulgátory, mají přírodní čisticí a antiseptické vlastnosti
  • Antrachinony celkem 14, mají antibiotické, antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky, povzbuzují činnost střev, odstraňují odumřelé tkáně a tlumí bolest

bílkoviny nepostradatelné při tvorbě tkání a energie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector