Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

» Složení Czech kimchi

Kimchi pochází z Korei, kde se jedná o národní pokrm podávaný prakticky ke každému chodu jako přílohový salát. Pro svou jedinečnou chuť a nepřeberné množství zdravotních benefitů si ovšem poslední dobou podmaňuje takřka celý svět.

Při konzumaci dodáváme tělu nepřebernou škálu potřebných látek, vitamínů a zároveň tolik potřebné probiotika (lactobacily) pro správnou funkci trávení. A právě trávení a správně nastavená střevní mikroflóra zajišťuje dobrou imunitu. Lactobacily nebo-li bakterie mléčného kvašení se vytvářejí při procesu fermentace ( kvašení ).

Při fermentaci se zároveň směs za pomocí přírodní cesty konzervuje a získává oblíbenou nakyslou chuť. Jedinečnost pak spočívá především v tom, že jediný pokrm nabízí velké množství zeleniny, lactobacilů a ingrediencí, které by člověk běžně v čestvé formě každý den nekonzumoval. To platí zejména pro česnek, zázvor, cibuli a chilli.

 

Potraviny obsažené v KIMCHI a jejich zdravotní přínosy :

Pekingské zelí – jemná listová zelenina původem z Číny je hlavní složkou ( přes 50% ) kimchi. Jedná se o nízkoenergetickou zeleninu. 100 g má pouze 51 kJ. Byl prokázán velmi dobrý vliv na trácení a sliznici trávícího traktu. Zároveň obsahuje velké množství vitamínu C a vápníku, dalších vitamínů a minerálů.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

pekingské zelí obsahuje minerály – 100 g

Železo 0,95 mg Zinek 0,35 mg
Vápník 120 mg Sodík 69 mg
Hořčík 17 mg Selen 0,7 ug
Fosfor 42 mg Mangan 0,29 mg
Draslík 263 mg Omega 6 kyseliny 38 mg
Omega 3 kyseliny 64 mg

pekingské zelí obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 4 450 IU Vitamin K 49 ug
Vitamin B2 0,13 mg Lutein 35 ug
Vitamin B3 0,6 mg Betakaroten 2 700 ug
Vitamin B6 0,39 mg Kyselina listová 79 ug
Vitamin C 49 mg Kyselina pantotenová 0,15 mg
Vitamin E 0,2 mg Cholin 6,9 mg
  • Zdravotní přínosy:
  • – podporuje a urychluje trávení, pravidelnou stolici, může pomoci při hubnutí, nízká kalorická hodnota
  • – mírně močopudné účinky regulují vodu v těle, podporují funkci ledvin, močových cest a jater
  • – prevence vzniku Osteoporózy, podporuje tvorbu a pevnost kostní, kloubní tkáně a zubů
  • – snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak
  • – normalizuje hladinu cukru v krvi, prevence vzniku diabetes
  • – pozitivní vliv na nervový systém
  • – odstraňuje a nezpůsobuje plynatost než jiné druhy zelí
  • – hojivé účinky pro zažívací trakt

Mrkev – zelenina doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní hojně zastoupeny vitamín C, vitamín E a selen. Mrkev je také bohatým zdrojem betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Zdravotní přínosy:

– obsahuje vitamíny A, B1, B2. C, D, E, K, hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i vlákninu.

  1. – bohatý zdroj betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry
  2. – vhodná při dietě. 100 g této čerstvé zeleniny najdeme jen zhruba 148 kJ
  3. – pro své detoxikační účinky hojně užívaná v mnoha detoxikačních kúrách

Chilli – Látka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů. Mimo kapsaicin obsahují chilli papričky také velké množství vitamínu C spolu s dalšími vitamíny a minerály.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  • Zdravotní přínosy:
  • – zrychluje metabolismus
  • – kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním
  • – obsahují důležité minerály jako je měď, železo a draslík
  • – podporují imunitní systém
  • – snižují krevní tlak a podporují výživu krevního řečiště
  • – obsahují antioxidanty
  • – prevence proti žaludečním vředům
  • – snižují chuť na sladké a tučné potraviny
  • – kapsaicin snižuje množství LDL cholesterolu v krvi
  • – výrazně regulují množství cukru v krvi. Snižují množství inzulínu po jídle a tím jsou vhodné pro diabetiky
  • – zlepšují náladu. Tělo díky kapsaicinu produkuje ve větším množství hormony endorfin a serotonin známé jako hormony štěstí

Zázvor – koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť.

Ovšem není vhodný pro malé děti, diabetiky a těhotné ženy.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  1. Zdravotní přínosy:
  2. – působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  3. – stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, snižuje krevní tlak
  4. – pomáhá při redukci váhy
  5. – zlepšuje trávení
  6. – prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  7. – předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  8. – zmírňuje nevolnost při cestování
  9. – působí jako afrodiziakum

Česnek – Obsahuje řadu sloučenin síry, odtud jeho charakteristické štiplavé aroma. Jedna z nich, alicin, má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Česnek je také výborným zdrojem selenu.

Spolu s dalšími obsaženými látkami tak toto koření snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány.

Funguje vlastně skoro na všechno od rýmy a kašle po horečku, astma, poruchy trávení, nemoci žlučníku či jater, nebo dokonce na střevní červy.

Budete mít zájem:  8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  • Zdravotní přínosy:
  • – obsahuje látku zvanou alicin, která patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika
  • – přispívá ke snížení krevního tlaku
  • – snižuje hladinu cholesterolu, čímž přispívá k nižšímu riziku kardiovaskulárních chorob
  • – pravidelná konzumace česneku výrazně zlepšuje funkce imunitního systému
  • – pomáhá při detoxikaci organizmu
  • – antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolavém krku a při infekcích horních dýchacích cest

Bílá ředkev Daikon – Japonská dlouhá ředkev „daikon“, která je u nás někdy nazývána bílou ředkví, se používá stejně jako kořenová zelenina.

Tvoří ideální doplněk talíře se smaženou potravou, protože zlepšuje trávení mastnějších jídel. Kromě toho, že je daikon bohatý na obsah vitamínu C a aktivní enzymy, které usnadňují trávení.

Necelých 100g daikonu obsahuje energii okolo 80kJ.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  1. Zdravotní přínosy:
  2. – obsahuje hodně vitamínu C, který pomáhá zlepšovat vaši imunitu a má antioxidační účinky
  3. – prevenci před kardiovaskulárními chorobami
  4. – odstraňuje tuky a hleny z organismu
  5. – rozpouštění žlučníkových nebo ledvinových kamenů a prevenci před jejich tvorbou
  6. – působí protizánětlivě, ničí plísně a bakterie
  7. – nižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce
  8. – odstraňuje otoky na nohách a edémy

Jablko – Jablka jsou to »nejobyčejnější« ovoce v našich krajích. Mezi exotickými druhy ovoce často podceňované, ale ve skutečnosti nad zlato. Jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni.

  • Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C
  • Zdravotní přínosy: 
  • – obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík a také velké množství vlákniny
  • – obsahuje pektin, který v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla
  • – obsahuje provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E a další
  • – obsahuje flavonidy,které výrazně snižují riziko srdečních chorob
  • – pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou, ale zrovna tak s revmatismem nebo dnou

Jarní cibulka – Konzumace jarní cibulky má své zdravotní benefity. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které tělu pomáhají zbavit se volných radikálů.

Kromě toho je plná vitaminu C, pomůže vám udržet správnou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, a působí tak vlastně jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Najdete v ní i pořádnou dávku vitaminu K, což je stěžejní pro udržení zdravých kostí.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  1. Zdravotní přínosy:
  2. – tak jako česnek a cibule obsahuje alicin, který přispívá k léčbě či zmírnění mnoha chorob
  3. – 100 gramů jarní cibulky obsahuje pouhých 31 kalorií
  4. – má antibiotické a antibakteriální účinky
  5. – přispívá ke zdravým vlasům a silným nehtům

Cibule – Cibule patří k těm zdánlivě nejobyčejnějším druhům zeleniny. V české kuchyni je jednou z nejpoužívanějších surovin pro svoji výraznou chuť, pro naše tělo má ale navíc spoustu zdravých a léčivých účinků.

Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum, vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny.

Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

  • Zdravotní přínosy:
  • – preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel, zahlenění, užívá se při chrapotu, rýmě, angíně, chřipce a bolestech v krku
  • – desinfikuje dutinu ústní, nosní sliznici i dýchací cesty
  • – posiluje sliznice žaludku a střeva zvyšuje sekreci trávicích šťáv
  • – ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum
  • – čistí močové cesty
  • – snižuje také krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi

Do polévky i salátu. Bílá ředkev detoxikuje organismus a v lednici vydrží i týdny

Bílá ředkev je miláčkem asijské kuchyně. Hlavní roli hraje například v oblíbené korejské kvašené zelenině kimči. Skvěle se ale hodí i do salátů a pomazánek nebo vařená či dušená poslouží i jako samostatná příloha. Chutnat bude ale i nakrájená na kolečka na čerstvém chlebu s máslem nebo nastrouhaná a zakápnutá sójovou omáčkou.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Ředkev nehoubovatí, takže se dá v lednici skladovat i dva týdny, je nutné ovšem nejprve odstranit listy. V obchodech se vyplatí sáhnout po kusech bez hnědé struktury, které by mohly být dřevnaté.

Lék na žlučník

Kořen této zeleniny je ceněný zejména kvůli množství vitamínů, zejména C a B skupiny, dále je bohatý na vápník, železo a draslík.

V přírodním léčitelství je bílá ředkev vyzdvihována především pro své močopudné a antibakteriální účinky. Pomáhá také při bolestech hlavy, ale i při trávicích obtížích. Jako silné diuretikum rozpouští ledvinové a žlučníkové kameny.

Ředkev je také součástí různých hubnoucích diet, 100 gramů této zeleniny obsahuje jen okolo 80 kJ.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Do salátu i polévek

Připravte si například zdravý salát z ředkve, mrkve a okurky, které nastrouháte nahrubo. Smíchejte s kelímkem řeckého jogurtu a kapkou olivového oleje. Přidat můžete lisovaný česnek podle chuti. Dozdobit můžete sekaným čerstvým koprem.

Pokud dáváte přednost teplé kuchyni, potěší krémová polévka. Na orestovanou posekanou cibulku přihoďte kostky z ředkve a čtvrtky celeru a dvou brambor. Lehce osmažte a zalijte vývarem a vařte, až bude zelenina měkká. Rozmixujte tyčovým mixérem. Dochutit můžete oblíbeným kořením, majoránkou, tymiánem nebo koprem.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Salát z mrkve a daikonu | Míša Sedláčková

Jaro je už tady ???.

Budete mít zájem:  Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Pokud chceme podpořit naše játra a pomoci jim, aby měla dostatek energie a byla průchozí bez energetických bloků, je dobré na jaře částečně upravit stravu.

Zde je jeden recept, který se k jarní úpravě stravy hodí. Ale nerada bych ve Vás vzbudila dojem, že byste se měli stravovat saláty a čerstvou zeleninou. Rozhodně ne. Základem je tepelně upravená strava (blanšírování, napařování krátký var) a saláty jako příloha.

Řapíkatý celer zlepšuje trávení, vysušuje vlhkost má vysoký obsah křemíku (důležitý pro naše klouby a vazy) a pročišťuje krev. Bílá ředkev (daikon) má výrazné čistící účinky, rozpouští hlenovité usazeniny v těle a podporuje trávení. Klíčky jsou plné enzymů, vitamínů a minerálů.

Lněný olej obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny a to dokonce ve vyšším poměru než omega 6 nenasycené mastné kyseliny, což je pro naše tělo velmi důležité. Používá se jen pro studenou kuchyni.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Suroviny na 2-3 porce:

  • 170 g bílé ředkve – daikonu
  • 100 g mrkve
  • 50 g řapíkatého celeru
  • Mladé listy divokých bylin – pampelišek, bršlice, jitrocele, sedmikrásek
  • 1 PL lněného oleje
  • 1 PL umeocta
  • 1 ČL zázvorové šťávy
  • 2 PL rýžového sirupu (lze vynechat)

Postup přípravy:

  1. Mrkev a bílou ředkev nastrouháme na hrubo.
  2. V hrnečku nebo misce smícháme umeocet, zázvorovou šťávu a lněný olej. Kdo preferuje sladší chuť, může do zálivky přidat i rýžový sirup.
  3. Zálivku nalijeme na nastrouhanou zeleninu.
  4. Promačkáme, aby zelenina začala pouštět šťávu.
  5. Pokrájíme listy divokých bylin a řapíkatý celer.
  6. Jemně vmícháme do salátu.
  7. Lze přidat ještě naklíčená semínka (chia, pískavice, hořčice, brokolice, jetele) nebo mungo klíčky
  • Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C
  • Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Nenápadná zelenina, se kterou se až nápadně dobře hubne

Všechny ředkvičky i ředkve jsou bohaté na vitaminy i minerály a na náš organismus působí jako dokonalé čističky. Proto se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku. Koneckonců, jsou chutné i dostupné.

Rodina ředkviček je mimořádně zdravá

Ředkviček je mnoho druhů: červené, bílé, žluté, růžové, fialové i strakaté. Bílá ředkev neboli daikon je mnohem větší, válcovitá. Černá ředkev je taky velká, ale kulovitá.

Ředkvičky jsou výborné na hubnutí

Všechny obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, beta-karoten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď  a další bioaktivní látky. Mimo jiné hořčičné oleje, které způsobují tu více, tu méně palčivou chuť.

Červené ředkvičky

Ředkvička je nejen sympatická na pohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá. I tak drobná zelenina je velmi prospěšná pro naše zdraví a my bychom ji měli rozhodně zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.

Větší bílý bratr

V českých obchodech je už docela běžně k dostání také bílá ředkev. Vypadá možná nenápadně a neznalý člověk k ní nemá důvěru. Pokud ale toužíte zhubnout nějaké to kilo, rozhodně byste měli tuto zeleninu vzít na milost. 

Ředkvičky jako lék

V tradiční čínské medicíně jsou ředkvičky známé jako lék na celou řadu neduhů a potíží. Obsahují velké množství vitamínu C, vlákninu a draslík, vylepšují peristaltiku střev, působí proti vzniku ledvinových a žlučových kamenů, uvolňují hleny při katarech horních cest dýchacích a také snižují cholesterol. A je prokázán i jejich velmi pozitivní účinek při redukčních dietách.

Expert na hubnutí

Ředkvičky obsahují vlákninu a velké množství vody a zasytí nás na delší čas. Navíc patří do potravin s nízkým glykemickým indexem (GI), a tak jsou dobré do mnoha redukčních diet.

Nízký glykemický index je důležitý pro zdravé udržování hladiny cukru v krvi. Další výhodou, proč jíst ředkvičky při redukci váhy je, že zvyšují produkci moči a tím pádem tělo nezadržuje tolik vody.

Jak ředkvička, tak i bílá ředkev obsahují minimum kalorií, a proto si je můžete dopřát prakticky v neomezeném množství. 

Dietní pomazánka

Ředkvičky umyjeme, odřízneme konce a nastrouháme. Omyjeme svazek jarních cibulek a pokrájíme nadrobno i s natí. Vše smícháme dohromady s nízkotučným tvarohem a solí. Pro pikantnější chuť můžeme přidat trochu nastrouhaného křenu.

Věděli jste, že…?

Ředkev je jedna z nejstarších rostlin, které byly kdy vypěstovány. Na rozdíl od toho ředkvička, jak ji známe dnes, byla vyšlechtěna až někdy v průběhu 16. století.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C Ředkvičkový salát je skvělý na redukci váhyBílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C Připravte si salát z bílé ředkve

Ředkev Daikon

V našich končinách se mnohem častěji pěstují a konzumují červené ředkvičky než bílé ředkve. Právě ty jsou však plné zdraví prospěšných látek, díky kterým bychom je do našeho jídelníčku rozhodně měli zařadit. Přečtěte si základní informace i ředkvi Daikon.

Dakikon je označení pro velkou bílou ředkev pocházející z Japonska, která dorůstá délky až 40 cm. Na pultech českých supermarketů se objevuje pravidelně, a tak není velký problém ji sehnat v podstatě kdykoliv v průběhu roku.

Ředkev Daikon je důležitou potravinou v Japonsku, ze které pochází. Používá se pro přípravu mnoha pokrmů i při použití v oblasti přírodní medicíny.

Vzhledem k dostupnosti můžete její účinky sami vyzkoušet, navíc si na ní skvěle pochutnáte.

Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Japonská ředkev má jemnou lahodnou chuť

Pokud jste bílou ředkev doposud neochutnali, její lahodná chuť vás rozhodně překvapí. Ve srovnání s klasickými červenými ředkvičkami je jemnější a nemá tak ostrou příchuť. Ředkve Daikon jsou plné chutné šťávy s mnoha vitamíny, při skousnutí příjemně křupnou a slupku mají tvrdou tak akorát.

Budete mít zájem:  Kosmetika pro muže – co by pánové měli bez vyjímky používat?

Jak jíst ředkev Daikon

Bílou ředkev Daikon můžete konzumovat stejně jako klasické ředkvičky v syrovém stavu. Ředkev můžete nakrájet na plátky nebo kostičky. Ty pak můžete jíst s pečivem, přidat do studených salátů, případně zpracovat jako netypickou studenou přílohu.

Ředkev Daikon se však zpracovává na mnoho způsobů, většina z nich spadá do oblasti asijské kuchyně. Bílé ředkve si můžete koupit nakládané, proslazené, nasolené i dobarvené. Doma si můžete připravit také pikantní ředkev, která se tradičně podává jako příloha k sushi.

Jak si ji přichystat? Stačí ředkev nastrouhat, přidat sójovou omáčku a pečlivě promíchat. Nastrouhanou ředkev pak můžete ihned podávat k libovolným pokrmům.

Ředkev Daikon a vliv na zdraví

Bílá ředkev nejen že skvěle chutná, ale je také plná mnoha zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a dalších látek. Ředkev je například bohatým zdrojem vitamínu C, který byste měli organismu dodávat v dostatečné míře především před chřipkovým obdobím. Bílá ředkev se považuje za účinný přírodní detoxikační nástroj, má také schopnost pročistit organismus.

Ředkev rozpouští hleny i odstraňuje zácpu

Konzumaci bílé ředkve Daikon doporučují mnozí odborníci na zdravou výživu i přírodní medicínu.

Ředkev totiž posiluje imunitní systém, pomáhá při nachlazení, rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání, navíc má také schopnost odstraňovat tuky.

Daikon ředkev konzumujte i v případě, kdy máte problém s vysokou hladinou cholesterolu nebo problémy se žlučníkem. Ředkev úspěšně odstraní potíže se zácpu, navíc ničí bakterie a plísně.

Ředkev – přínosy pro vaše zdraví

Ředkev jako kořenová zelenina byla známá již ve starém Egyptě. I v Evropě se používá odedávna, velmi oblíbená byla zejména ve středověku. V Číně slouží nejen jako mnohostranná zelenina, ale také jako velmi oceňovaný domácí lék. Dnes se u nás setkáme nejčastěji s červenou ředkvičkou jako jarní zeleninou svěží, mírně ostré chuti, která výborně doplní a zároveň ozdobí mnohý zeleninový pokrm.

Ředkev se pěstuje pro dužnatý kořen nejrůznějších tvarů a barev, do skupiny ředkví patří například i ředkev olejná – používaná jako zelené hnojivo a biologický prostředek proti škůdcům. V kořenech totiž koncentruje dusičnany, proto ji ani při pěstování na zahrádce není třeba přihnojovat. Bulvy se sklízí na jaře a na podzim, v letním počasí vyhání ředkev květy a tvoří semena.

Pověst účinného domácího léku si dodnes zachovala černá ředkev, která se nám také pomalu vrací do jídelníčku a dokonce se začíná objevovat v nabídce běžně prodávané zeleniny.

Což je velmi dobře, protože kulatý černý kořen velikosti tenisového míčku až menší pěsti obsahuje celou řadu důležitých látek.

Její výraznou peprnou chuť způsobují hořčičné silice, které jí propůjčují antibakteriální a protiplísňové účinky, a síra, z méně běžných minerálů obsahuje například i chlór, fosfor a měď.

Za syrova má více vitaminu C, než citrusové plody, obsahuje značné množství vitaminu E, vitaminy skupiny B, beta karoten a z minerálních látek hlavně draslík, sodík, vápník a hořčík.

Patří k nejlepším prostředkům přirozené detoxikace organismu, snižuje cholesterol. Lidové léčitelství využívá hlavně šťávu, především při nespavosti, bolestech hlavy, proti kašli a bronchitidě.

Pomáhá také s vyloučením ledvinových a žlučových kamenů, je močopudná, podporuje sekreci žluči a zlepšuje činnost jater.

Osvědčila se jako prevence nachlazení a zahlenění, příznivě ovlivňuje i cévní systém.

Černá ředkev patří k prostředkům s výrazným účinkem, nedoporučuje se proto u osob trpících průjmy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zvětšenou štítnou žlázou a celkově by se jí měli vyhýbat lidé, u nichž vyvolává žaludeční potíže. V kuchyni se obvykle přidává do salátů, pomazánek nebo polévek, výborná je jako příloha k masu nebo nakrájená na chleba s máslem.

Jak už to u botanicky příbuzných zelenin bývá, vyznačuje se podobným působením i značně rozšířená a oblíbená ředkvička, kterou si můžeme vypěstovat v nejrůznějších barvách od bílé, červené až po fialovou, dvoubarevnou s bílou nebo narůžovělou dužninou. Je snadné ji rychlit, pěstovat se dá dokonce na balkóně. Pro svou nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny se doporučuje například při odtučňovacích kůrách. Obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro krvetvorbu.

Ředkve patří k druhům zeleniny silněji postihovaným přehnojováním.

Doporučuje se proto upřednostnit při nákupu bioprodukci a vyhýbat se měkkým, povadlým a gumovitým bulvám, které bývají často dřevnaté nebo popraskané.

Takové ředkve byly buď příliš dlouho skladované nevhodným způsobem nebo se jedná o neodpovídající způsob pěstování. Čerstvá ředkev je křehká a šťavnatá, listy má svěží a nepřerostlé.

Ředkev je krom jiného prastarou fermentační zeleninou, velká bílá ředkev daikon se v Koreji a Číně nakládala pravděpodobně dříve než čínské zelí (kimchi). Poslední dobou se na pultech obchodů objevuje i u nás.

Obsahuje méně sirnaté silice, zato více sodíku, železo a křemík.

V zemích svého původu se používá na nejrůznější potíže, uleví při svědění, popálení, zmírňuje zápach z úst a vůbec tělesný zápach způsobený nadbytkem tuků v těle.

Je žlučopudná, pomáhá trávit, především jídla tučná, mastná a těžká. Listy daikonu se doporučují také při léčbě cukrovky, cenná je její schopnost rozpouštět ledvinové kameny – podává se vařená v polévce i nastrouhaná jako salát.

Nápoj z bílé ředkve snižuje horečku, podporuje pocení a vylučování moči. Rozpouští hleny a obsahuje enzymy, které podporují vylučování trávicích šťáv. Stejně jako černá ředkev se nedoporučuje u zánětů a nemocí trávicího ústrojí.

Komentáře (0)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector