Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Umělá sladidla jsou postrachem pro většinu lidí. Pojďme se s námi ponořit do této problematiky a zjistit, jak to s nimi je.

  • Sdílet
  • Uložit Uložené
  • Sdílet Sdílet článek

Umělá sladidla jsou postrachem pro většinu lidí. Pojďme se s námi ponořit do této problematiky a zjistit, jak to s nimi je.

  1. Sdílet
  2. Uložit Uložené
  3. Sdílet Sdílet článek

Věřte nám nebo ne, umělá sladidla jsou tématem, které hýbe světem. A vlastně, toho si už většina z vás asi všimla. Co přijde na mysl náhodně dotazovaným lidem, když jim položíme otázku, jaký mají pohled na umělá sladidla? Nemoci, obezita, odpady, fuj, smrt.

Umělá sladidla prostě nemají dobrou reputaci. Zamýšlíme se však proč? Stovky, tisíce článků a titulků v novinách, jak způsobují smrt, jak způsobují všechny typy rakoviny a jak jsou pro nás nejnebezpečnější složkou potravin.

Podobně laděných titulků a informací se šíří mnoho, což způsobí, že je to prostě najednou pravda, zda se vyznáme, nevyznáme, jestli jsme si prostudovali téma sami, zda se spoléháme na bulvární média a bláboly v televizi.

Typická dogmata, jak již pomalu zažehnané téma, že ten kdo chce mít super postavu, musí snídat, jinak to nemá smysl. 

Také jsem jen člověk, také jsem jen jeden z vás, a proto jsme se rozhodli nakouknout pořádně se ponořit do problematiky umělých sladidel.

Ano, také bych nerad konzumoval odpad, pokud bych věděl, že mi ubližuje a oddaluje mě od cílů a také jsem ten, který nespolkne každou věc, která se někde vyhlásí, bez jakýchkoliv referencí.

Proto se pojďte společně s námi podívat do hlubin umělých sladidel, které chutnají slaďoučce, ale…. no nepředbíhejme.

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Proč vlastně umělá sladidla?

Jednoduše obsahují kalorie, většina z nich je 80-700x sladší než cukr, takže nám na oslazení stačí velmi malé množství. Jsou převážně k tomu, aby odstranily z potraviny cukr, ušetřily kalorie a aby zůstala daná potravina sladká.

Nejznámější umělá sladidla jsou aspartam, sukralosa, sacharin a acesulfam. Pojďme si definovat i tzv. dietní (light, zero) nápoje.

Jde o nápoje, které jsou slazené s umělými sladidly, které mají zanedbatelný až žádný počet kalorií tak, aby dosáhly chuť běžné verze (s cukrem) takového nápoje.

Postrach s názvem aspartam

Asi nejznámějším umělým sladidlem je právě aspartam, který je ve více než 6000 produktech v amerických obchodech. Poprvé byl schválen pro lidskou spotřebu v roce 1974 a akceptovatelný denní příjem (dále jen ADP) činil 50mg/kg tělesné hmotnosti.

Tento příjem představuje pro 70kg člověka asi 20 klasických plechovek Coly Zero, než by se měl setkat s rizikem v rámci nějakých zdravotních problémů. O tomto se moc nemluví, i kvůli studii na hlodavcích, kde zaznamenali zvýšení některých typů rakoviny – leukémie a lymfomů, zatímco dávka aspartamu byla nižší než ADP.

Nicméně, jelikož víme, jaká jsou média, rázem vznikaly titulky „Aspartam způsobuje rakovinu“, ale srovnání hlodavců s lidmi (a ještě i s fyzicky aktivními lidmi s lepšími stravovacími návyky) je maximálně irelevantní.

V roce 2006, hlavně kvůli zmiňovaným mediálním titulkům, dala FDA znovu existující data prověřit, nyní se zaměřením na to, že a zda je aspartam potenciální karcinogen u hlodavců a zda se to dá aplikovat na lidi. Stanovisko se nezměnilo. „Na základě více než 100 toxikologických a klinických studií můžeme označit umělá sladidla za bezpečné pro lidskou konzumaci.

Dále, v roce 2013 dal Evropský úřad pro bezpečnost potravin přehodnotit všechna data týkající se aspartamu a potvrdil, že není karcinogen. Pokud se někdo ve svém jídelníčku dokáže dostat nad udávané bezpečné hodnoty (50mg/kg), asi mají stravovací problémy a měli by řešit ty, ne se zabývat umělými sladidly, co říkáte?

Kolikrát je dané sladidlo sladší než cukr?

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?zdroj: naturallyintense 

Bezpečnost na prvním místě

Pojďme ještě více k té bezpečnosti, která zajímá asi většinu z nás. Víte, co je při problematice bezpečnosti umělých sladidel nejhorší? Je pravděpodobné, že většinu z nich financují subjekty s přímými nebo nepřímými finančními vazbami na prodej dotyčných produktů.

Na interpretování alespoň nějakých výsledků potřebujeme mít v sobě trošku víry. Výzkumů na zvířatech je více, ale ty nás nezajímají, nejsme myši a nejsme ani žádní zajíci.

Zaměříme se na ty lidské výzkumy, konkrétně to bude sukralóza, aspartam a sacharin, protože toxikologické studie u stevie, neotamu a acesufamu jsou na dost bídné úrovni, co se týče výzkumu na lidech.

Počínaje sukralózou, Baird a kolegové provedli 2 samostatné druhy studií se stejnou dávkou tolerance trvající 13 týdnů, kde zdaleka nepřekročili ADI 5 mg/kg.

Žádné nežádoucí účinky ani klinicky zjistitelné účinky ani v jedné ze studií.

V tomto výzkumu při konzumaci 7,5mg sukralózy na kilo hmotnosti denně po dobu 12 týdnů nebyly zjištěny žádné vlivy na homeostázu glukózy s jedinci s diabetem typu 2 a rovněž bylo vše v pořádku v rámci hladin glukózy. 

A teď citlivá téma – rakovina. Přehled všech dosud dostupných důkazů, zpráv, včetně stovky studií dospěl k takovému závěru: „Studie neposkytují žádné důkazy, které by podporovaly spojitost mezi aspartamem a rakovinou v jakékoli spojitosti. Aspartam, alespoň podle dosud existujících výzkumů, je jako sladidlo na současné úrovni v rámci spotřeby bezpečné.“

 

Vliv na tělesnou kompozici, hmotnost, metabolismus a hlad

Článek bude dost dlouhý i bez některých výkladů studií, tak jen ve zkratce. Byly to studie na obyčejných lidech, i na více fyzicky aktivních lidech. Šlo všude v podstatě o to, že jedna skupina konzumovala většinu jídel a nápojů s umělými sladidly a druhá ne.

Jeden výzkum trval celé 3 roky a výsledky pověděly, že skupinka konzumující potraviny s aspartamem shodila mnohem více hmotnosti než ti, kteří ne. Podobných výsledků je extrémně mnoho, ale vyvodit jasný závěr je nemožné.

Jsou výzkumy spojující umělá sladidla s dlouhodobě nižšími procenty tuku, ale také s vyšším BMI a přírůstky na váze, ale i neutrální výzkumy hovořící o prakticky nulových změnách.

Je zřejmé, že energetický příjem může být snížený nahrazením slazených nápojů těmi s umělými sladidly, takže zde může být užitek v podobě úbytku hmotnosti a kontroly glykémie.

Víme, že nápoje slazené cukrem způsobují a podporují přírůstky na váze a jsou spojeny s obezitou, metabolickým syndromem a diabetem typu 2, takže jejich nahrazení nízkokalorickými alternativami se zdá být opodstatněné řešení a také doporučené organizacemi AHA a ADA. V této studií byly rovněž cukrem slazené nápoje spojovány s chorobami srdce, zatímco uměle slazené ne.

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Tak či onak, studie bokem, podle nás zde spíše jde o celkový pohled na výživu v závislosti od daného člověka, proto se výzkumy liší.

Pokud si někdo sleduje kalorický příjem, nebo se alespoň stravuje s rozumem a ne nějakým radikálním způsobem, kdy vyřazuje z jídelníčku něco, protože slyšel, že se z toho přibírá, přitom cvičí a má i dostatek mikronutrientů, přírůstky na hmotnosti kvůli pár deci Coly Zero nebo sladidlům do ovesných vloček, jsou nemožné. Pokud někdo pořádně ani neví, co a proč konzumovat, nemá vykryty vitamíny, minerály a ani rozumné rozložení mikronutrientů, přičemž neví, kolik kalorií přijímat na udržení hmotnosti či hubnutí, přitom se spíše zaměřuje na nutričně nehodnotné potraviny a konzumuje tak mnoho „umělých“ potravin , přírůstky na hmotnosti jsou zde více než reálné.

Co se týče hladu, tak při pohledu na celkové údaje můžeme říci, že nevíme, zda aspartam pozitivně nebo negativně ovlivňuje chuť k jídlu. Údaje jsou jednoduše smíšené.

I když, několik výzkumů hovoří o tom, že alespoň u obézních lidí aspartam potlačuje chuť k jídlu, ale při více fit lidech je tento efekt minimální, až žádný. Výzkumy se však většinou shodují s tímto.

„Aspartam nezvyšuje hlad u těch, kteří ho používají a studie indikují, že může být účinným nástrojem jako součást programu na kontrolu hmotnosti. Je bezpečný a může pomáhat při kontrole kalorického příjmu.“

Způsobují bolest hlavy?

Téma samo o sobě, neboť v souvislosti s umělými sladidly se skloňuje téma bolesti hlavy poměrně často. Na druhé straně, publikované byly přinejmenším 2 pozorování, které směřovaly k možnému vztahu mezi sukralózou a migrénou (bolest hlavy).

Shodou okolností i zprávy ohledně aspartamu mají podle některé literatury spojení s migrénami. Nicméně, jsou i mnohé potraviny, které jsou v seznamech uváděny jako potenciální spouštěče migrény, což samozřejmě není důkaz toxicity.

V každém případě, je hloupé říkat, že v žádném případě za to aspartam nemůže, ale je stejně hloupé tvrdit i opak. Toto téma zůstává otevřené.

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Hormony a jiné zajímavosti

Nejvíce skloňovaný je asi inzulín, ale ten je po ochutnávce aspartamu či jiného nekalorického sladidla zůstává neovlivněný. Odpověď na otázku, zda nějaký dietní nápoj může potenciálně zvýšit sekreci inzulínu může být ale kladná.

Proč? Tento proces vznikne jako předběžná reakce, i v rámci sladidla aspartam (skrz aminokyselinu fenylalanin). Nicméně, takové nárůsty inzulínu jsou příliš maličké na to, aby přes jakékoli mechanismy dokázaly dělat něco z praktického hlediska.

Navíc tyto mechanismy nenastávají při většině běžných dávek, které přijme normální člověk. Takže ty zprávy, jak si dáš ráno Monster Zero a vystřelí ti hladina inzulinu, jsou nepravdivé.

V této studii se řešily rozdíly v rámci růstového hormonu, kortizolu, prolaktinu a inzulinu po požití 0,534g aspartamu (zhruba 1 litr slazeného nápoje) společně s konzumací nějakého jídla. Hormon sytosti CCK (cholecystokinin), i hormon GLP-1 a další hormony zůstaly nedotčeny.

Jedním z velkých klád pod nohy umělým sladidlům bylo téma, že by mohly zhoršit glukózovou toleranci, nebo poškodit střevní mikrobiom (mikroflóru). To přinesla zejména tato studie na myších. Ne nebojte, hned pochopíte, proč tu pleteme studii na myších.

V podstatě šlo o to, že myším podávali 10% roztok umělých sladidel (zvláště aspartam, sacharin, sukralózu). Po 11 týdnech myši projevily zvýšené hladiny glukózy nalačno než myši, které pily obyčejnou vodu s 10% rotzokem glukózy a všimli si i vyšší úroveň bakterií, které byly dříve spojeny s obézními lidmi.

Stejný výzkum byl aplikován i na 7 lidí, kteří běžně nekonzumovali umělá sladidla. Dali jim přijímat nejvyšší denní bezpečné množství sacharinu po dobu 7 dní. Po 5 dnech měli čtyři zhoršenou glukózovou toleranci. Nic moc a celkem rána pro sladidla? Není to úplně tak.

Byla zkoumány 3 sladidla, přičemž největší efekt byl právě při sacharinu i když droboučké rozdíly se objevily u sukralosy i aspartamu.

Dělat závěry by tentokrát bylo velmi brzy, protože žádné jiné vlivy v rámci této oblasti neexistují u jiných studiích a hlavně třeba zmínit i dávky umělých sladidel, které jsou pro běžného člověka, kterého baví fitness a zdravé stravování, tak trošku nemyslitelné. Natož na denní bázi. Chceme být však objektivní, tak jsme neignorovali ani tuto oblast, která sice nepřináší definitivní závěry.

Další závěry a zprávy, hlavně o aspartamu

Je toho více a mnoho výzkumů najdete i ve zdrojích pod článkem. Ale i když bychom chtěli, nedokážeme říci, že by se závěry nějak speciálně odlišovaly. 

„Výsledky rozsáhlého výzkumu, které byly provedeny na vyhodnocení všech ostatních, tvrdí, že se neprokázaly žádné příčinné souvislosti mezi aspartamem a nežádoucími účinky. To znamená, že váha vědeckých důkazů potvrzuje, že i v množstvích mnohokrát větších, než lidé běžně zkonzumují, je aspartam bezpečný pro použití jako sladidlo, resp. látka zvýrazňující chuť.“

 

„Pokud jsou všechna data ohledně aspartamu, i ty v před marketingovou i po marketingové éře, brána jako celek, je jasné, že aspartam je bezpečný a neexistují žádné otevřené otázky týkající se bezpečnosti při podmínkách klasického využití.“

 

„Konzumace aspartamu, a to i na vyšší úrovni, než je běžná konzumace, nemá prakticky žádný vliv na hladiny jiných složek v krvi, jako jsou aminokyseliny, metanol či glukóza.

Aspartam je velmi dobře zkoumané sladidlo skrz rozsáhlé laboratorní testy, pokusy, epidemiologické a klinické studie a co se týče bezpečnosti, jeho konzumace je v pořádku.

Souhrn studií potvrzuje, že není nalezena žádná věrohodná spojitost mezi aspartamem na úrovních zjištěných v lidské stravě a věcmi týkajícími se nervového systému, chování, jiných symptomů či nemocemi.“

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?  

Sladká pravda s trpkou příchutí?

Zpět k nadpisu článku. Proč sladká pravda? Protože se tyto poznatky dobře čtou.

A proč s trpkou příchutí? Nejen, že příliš velké množství umělého sladidla má natrpklou chuť, ale stále jsou minimálně podoblasti a účinky, které nemají závěr vybarvený na 100%, takže i když můžeme k tomuto datu nahlas říci, že umělá sladidla nejsou ty věci, které stojí za vším tím zlem a neduhy, je zde drobná kaluž, v níž není stabilní hladina vody. 

Samozřejmě lidé si budou stále vybírat nekompletní studie, které se jim právě hodí, přitom jsou irelevantní, aby vznikaly konspirace a ta nejnegativnější mínění. A celkem se sem hodí i větička z našeho komplexního článku o lepku.

V mouce je lepek, v mléce je laktóza, v mase jsou antibiotika, sója je GMO, ovoce a zelenina v obchodech jsou bez vitaminů. Z toho vyplývá, že nejzdravější je se oběsit – pouze tak člověk zemře zdravý.“ A ještě si k tomu přičti umělá sladidla.

Ale víme, že skutečná věda však není pro lidi tak sexy, jako ty dech beroucí titulky v médiích a pěkným příkladem bylo nedávná téma, že sklenice vína se rovná hodině v posilovně.

 

Na základě výzkumů, které byly prováděny mnoha nezávislými subjekty, odborníky, můžeme potvrdit, že umělá sladidla jsou bezpečná v rozumných dávkách.

Umělá sladidla mohou poskytnout způsob, jak si vychutnat některá jídla, která můžete milovat, s odstraněním kalorií, poskytnout mentální výhodu, zatímco jsou jejich negativní účinky prakticky nulové, opět – v rozumných, běžných dávkách.

I když budeš poslouchat od těch, kteří necvičí, nekonzumují nutričně hodnotné potraviny a kouří balíček cigaret, že: „ale kámo, víš jak škodí?“.

No pochybujeme, že v dohledné době se dogmata v rámci umělých sladidel stanou minulostí, možná kdybychom článek pojmenovali „Ó bože, umělá sladidla způsobují smrt a toto je 5 důvodů proč. Třetí tě šokuje.“ V každém případě, toto byla umělá sladidla a i když je článek dlouhý, věříme, že vám něco dal.

Nezapomínejte na fakt, že asi většina, která čte tento článek, ví, co je to zdravý životní styl, v jídelníčku konzumuje nutričně hodnotné potraviny, možná si i sleduje kalorický příjem, má dostatek vitamínů, minerálů a nezanedbává ovoce či zeleninu. Přidat si umělé sladidlo do vloček, dát si k té vodě, kterou pijeme, sem tam i nějaký uměle oslazený nápoj, není žádná věda. A dokonce, jak jsme se již dozvěděli, není to věda ani často v horších případech.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.

Dostávej nejlepší obsah mailem

Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.

Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.

Nebezpečný ASPARTAM E951 – Umelé sladidlo – kola, limonády, žuvačky, sladkosti pre deti, …

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?Téměř každý z nás se do jisté míry pokouší dělat alepsoň něco pro své zdraví. S různými dietami, stravovacími režimy a typy životospráv se v poslední době tak říkajíc roztrhl pytel. Jedním z posledních hitů jsou režimy založené na „antisacharidové“ filozofii alla dieta Dr. Atkinsona. V důsledku toho se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají čím dál více potraviny a nápoje bez cukru a jiné „light“ či „dia“ výrobky.

Jistě vás v této souvislosti někdy napadlo, jak je možné, že takové potraviny, byť kolikrát neúměrně sladké, neobsahují ani špetku tradičního cukru? Není velkým tajemstvím, že toto potravinářské „kouzlo“ není ani tak dílkem všemocné matičky přírody, ale z velké části vychází z vědeckých laboratoří světových farmaceutických firem.

Co jsou umělá sladidla

Umělá náhradní sladidla jsou náhražkami cukru, které mají větší chuťový efekt než cukr, ale obvykle obsahují menší množství potravinové energie. Mezi nejznámější umělá sladidla patří sacharin, cyklamát a aspartam.

  • Aspartám: 5 prekvapivých faktov o najpoužívanejšom umelom sladidle

K čemu slouží výrobcům potravin

Ve velké míře přispívají ke zvýraznění chuti, dodávají více laciných kalorií a zajišťují delší životnost na regálech. Hlavním přínosem jsou však nižší náklady spojené s výrobou příslušných potravin, neboť k dosažení sladké chuti je potřeba několikanásobně menší množství.

Ačkoliv kontroverzní informace a kritika provází téměř bez výjimky všechna umělá sladidla, my se níže zaměříme jen na to nejvíce rozšířené – Aspartam.

Jeho historii a používání od začátku doprovází značný rozruch, neboť aspartam může sloužit jako klasický příklad toho, jak silná potravinářská lobby dokáže úspěšně zlegalizovat používání něčeho, co se v minulosti opakovaně prokázalo být nebezpečné a zdravotně závadné.

Co je Aspartam

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

obrázok so súhlasom tiverylucky / FreeDigitalPhotos.net

Je bílá krystalická sloučenina zhruba 200krát sladší než bílý cukr. Chuťově aspartam cukr skutečně připomíná, ovšem velká část konzumentů se schoduje na tom, že potraviny ochucené aspartamem mají spíše „chemickou“ chuť a jsou až nepřirozeně sladké. V porovnání s tradičním cukrem se aspartam vyzdvihuje jednak pro svou nízkokalorickou hodnotu a také, že nezpůsobuje zubní kazy.

  • Video o aspartame s Annou Struneckou

Historie Aspartamu

Aspartam poprvé spatřil světlo světa ve Spojených státech v roce 1965. Při vývoji nových léků farmaceutické společnosti G.D. Searle si jeden z vědců nechtěně potřísnil ruku při překrystalyzovávání aspartamu z ethanolu. Když pak později stejnou ruku náhodě olízl, zaznamenal velmi sladkou chuť. Objevení aspartamu bylo oficiálně oznámeno veřejnosti v roce 1966.

Dalších 15 let se však společnosti G.D. Searle nedařílo americkým kongresem prosadit legalizaci používání aspartamu v potravinách. Vládní organizace FDA (food and drug administration) veškeré návrhy rezolutně odmítala, neboť četné vědecké studie poukazovaly na škodlivost aspartamu především pak na jeho karcinogenní vlastnosti.

Jednoznačným rozhodnutím rady FDA se rozhodně nelze divit. Stačí se jen podívat na to, z čeho se aspartam skládá. Molekulu aspartamu tvoří tři látky fenylalanín, kyselina asparagová a metanol. Ano, čtete správně m-e-t-a-n-o-l, neboli dřevní líh.

Hořlavá, silně jedovatá látka, jejíž konzumace v dávce okolo 10ml přivádí slepotu a po 100ml se velmi pravděpodobně ocitnete mezi svatými. Po pozření se molekula metanolu rozštěpí na dvě jedovaté látky – formaldehyd a kyselinu formikovou.

Formaldehyd je prvotřídní karcinogen, který přispívá k rychlé mutaci rakovinových buněk.

Navzdory veškerým důkazům o nevhodnosti aspartamu pro lidskou konzumaci se nakonec podařilo firmě G.D. Searle jeho používání prosadit. Den po nástupu nového presidenta Reagana G.D.

Searle opětovně zažádalo o legalizaci a v červenci 1981 pak nově dosazený komisař FDA Arthur Hull Hayes Jr. přispěl svým právem veta k legalizaci aspartamu v sušených potravinách. Později pak lobisté G.D.

Searle zařídili jeho rozšíření jak do dalších potravinových skupin tak do ostatních částí světa.

Kde ho najdete

Aspartam dnes denně konzumuje přes 200 milionu lidí po celém světě. Najdete ho ve více než 6 000 výrobcích, ke kterým patří nealko nápoje, dezerty, čokolády, zmrzliny, žvýkačky bez cukru, sušenky, jogurty, pudinky a mnoho dalších.

Negativní dopad na lidský organismus

Doktorka Janet Starr Hull se ve své knize Sladký jed (Sweet poison) dělí o zajímavou osobní zkušenost. V roce 1991 u ní byla zjištěna Gravesova nemoc (autoimunitní onemocnění postihující štítnou žlázu). Později se však ukázalo, že ve skutečnosti šlo o otravu aspartamem s klasickými příznaky Gravesovi nemoci. Podobných případů bylo o té doby zaznamenáno celé plejády.

Od roku 1990 se jen ve Spojených státech objevilo přes deset tisíc zákaznických stížností spotřebitelů, kterým častá konzumace produktů obsahující aspartam přivodila jistý stupeň přiotrávení.

Nejčastějšími projevy lehčí otravy bývají svalové křeče, bolesti zad, bolesti hlavy, břišní křeče, obtížné dýchaní a zhrošený zrak.

Dlouhodobé užívání pak často vede k neurologickým poruchám, srdečním potížím, závratím, depresím, rakovině a náhlé smrti.

Jak se mu vyhnout

Zlaté pravidlo říká, že je nejlépe vyhýbat se všem potravinám s označením light, dietní, dia a bez cukru.

Pokud si nějakou tu dia sušenku či dia limonádu přeci jen dopřát chcete, ujistěte se, že ve složení není uveden aspartam (E951), sacharin nebo cyklamát.

Obecně pak dávejte spíše přednost sladidlům přírodního charakteru jako med, agavový syrup, javorový syrup, melasa, datle nebo stivia.

Zdroj: Jan Brodský pro Vegetarian.cz

Súvisiaca literatúra:
Tajemství výrobců potravin – Vít Syrový

Víš, co jíš ? – Co se skrýva v potravinách – U. Pollmer, C. Hoicke, H.U. Grimm
Šokující pravda o potravinách – Pollmer Udo

  • Knihy o zdravej výžive
  • Sladidla,  ktoré najmenej ohrozujú zdravie zakúpite TU
  • Prírodná varianta umelého sladidla TU
  • Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?
  • Články v ktorých je zmienka o škodlivých účinkoch aspartamu

Prečítali sme pre Vás:

ASPARTAM JE JED!

CO ZPŮSOBUJE ASPARTAM:

poruchy endokrinního sytému, alzheimerovu nemoc, otrava methanolem, příznaky strachu, arthritida, astma, astmatické reakce, bolest břicha, problémy kontroly cukru při diabetes, hyper- a hypo-glykémie, rakovina mozku, poruchy dýchání – těžkost, dušnost, pálení očí a v krku, bolesti při močení, bolesti svalů, křeče, vystřelující bolesti, necitlivost v nohách, svírání, závratě či nestabilita, bolesti hlavy, hučení v uších, záchvaty úzkosti, nesrozumitelné vyslovování (,,patlání“ řeči), nejasné vidění, ztráta paměti, bolesti kyčelních kloubů, chronický kašel, chronická únava, deprese, průjmy, únava, extrémní žízeň, nebo hlad, těžké defekty plodu u těhotných žen, skleroza multiplex, Parkinsonova nemoc, kožní tuberkuloza projevující se lupomy (uzlíky – takové boule na hlavě), JE EXTRÉMĚ NEBEZPEČNÝ PRO DIABETIKY (kteří si tohle umělé sladidlo dávají místo cukru!!!!), zapříčiňuje OBEZITU (protože formaldehyd z aspartamu se hromadí v buňkách), poruchy prokrvení, vypadávání vlasů, poruchy srdce, vysoký krevní tlak, impotence, potíže při sexu, poruchy koncentrace, alergické reakce, stavy paniky, fobie, poruchy mluvy, infekční nemoci, záněty v krku, poruchy spánku, záchvaty připomínající epileptické záchvaty,svědění a poruchy kůže, otoky, včetně otoku očí, křeče svalů, postupná úplná ztráta zraku, nevolnost, zvracení, poruchy sluchu, pískání v uších, menstruační obtíže, změny cyklu, bolesti končetin, otoky končetin, změny charakteru osobnosti, poruchy polykání, ADH/ADHD u dětí, poruchy vidění, přibírání na váze, vodnatění organismu, neurologická onemocnění, prudké bolesti hlavy, dále byl při užívání aspartamu zjištěn 16x větší výskyt mozkových nádorů… a tento seznam ještě stále není ani zdaleka úplný…. na otravu aspartamem můžete i zemřít…

Díky aspartamu se již zřítilo pár letadel, protože piloti zničehonic oslepli, nebo dostali záchvaty… proto je u leteckých společností konzumace výrobků s aspartamem přísně zakázána. (Pilotům to řeknou, ALE VÁM NE!!!)

(seznamy příznaků pochází z německého časopisu ,,Raum und Zeit“)

Uvědomte si laskavě, co vám tady říkám! Tráví vás tu jako krysy… vám je to jedno?!?

A nyní přistoupím k ostatní problematice tohoto svinstva… věřím, že nyní si už konečně uvědomujete závažnost tohoto varování…

Z jedné studie vypracované za spolupráce s webovou stránkou www.aspartamekills.com:

,,V první řadě je třeba připomenout fakt, že pokud Američané napíší (vidíte? V Americe je z toho obrovský skandál a tady o tom nikdo neví!!!!), že něco bylo podrobeno vědeckénu výzkumu, pak to byl opravdu tvrdý vědecký výzkum.

Z našeho pohledu na nás stránka dýchla pocitem velké naléhavosti, protože jak známo, pokud se v USA něco závažného provalí na světlo světa, tak je z toho veliký skandál, protože skandály v USA vždy byly závažné. Sama stránka má 1000 návštěv denně, jak píše webmaster.

A pokud se něco doopravdy provalí, tak to musí být věc velmi závažná, protože kde jinde, než v zemi neomezených možností je byrokracie ,,obor“, který živí hodně lidí a má dostatečně dlouhé prsty na to, aby zastvila zárodky počínajícího skandálu. Zde evidentně nestačila.

Jednu věc však nelze popřít. Pokud si tisíce lidí stěžují na sladidlo aspartam, tak přimejmenším na něm nemůže být něco v pořádku. A pokud několik univerzit a lékařů nezávisle na sobě dojde ke stejným výsledkům, potom to již na sto procent něco v pořádku není.

A pokud sama velká FDA zveřejnila zdokumentovaných 92 symptomů, které vyvolává aspartam, tak na tom již zcela jistě něco bude. Otázkou zůstává, proč bylo povoleno něco takového přidávat do potravin.

(!?!) Otázkou je, proč FDA schvaluje ročně léky, jejichž vedlejší účinky mohou být velmi nebezpečné… Mnohokrát se potvrdilo, že intituce FDA je institucí, jež slouží farmaceutickým a potravinářským lobby, které si za své úplatky mohou leccos dovolit. Typický příklad je aspartam.

pokračovanie na stránke: karolinaloskotova.blog.cz

Aspartam je nejsmrtelnějším toxinem v naší společnosti!!!!!!

  1. Na všech výrobcích obsahujících aspartam by měla být následující výstraha:
  2. POZOR! TENTO PRODUKT OBSAHUJE JEDOVATOU CHEMICKOU SLOUČENINU:
  3. DRŽET MIMO DOSAH LIDÍ!
  4. GENOCIDNÍ!

CO MŮŽETE UDĚLAT? – ŘÍKEJTE TO VŠEM!

  • Aspartam má mnoho názvů (zdokumentovaným je asi padesát, dnes už jich bude více), ale nejznámější a doufám že snad i nejpoužívanější jsou tyto:
  • Aspartam, Acesulfam K, Irbis, Sponful, NutraSweet, Fenylalanin, E-951, E-953 (pravdpodobně i E-954 a E-955.)
  • Dnes vás milí přátelé už tráví tímto jedem skoro všude, ale mohu vás alespoň varovat před:
  • Veškerými žvýkačkami, Znojemské okurky, některé marmelády, jogurty, stolní sladidla, některé majonézy, hořčice, saláty, vitaminové přípravky, ovoce a zelenina v sladkokyselém nálevu, některé druhy piv, včetně nealko, dětské preparáty…
  • Tento seznam samozřejmě není úplný, snad jen ještě jedna rada:
  • Pečlivě čtěte obaly, jakmile uvidíte aspartam, vůbec se nerozmýšlejte, okamžitě výrobek vraťte do regálu a koukejte si najít něco jiného…

Zdroj : http://karolinaloskotova.blog.cz

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:

Umělá sladidla

Umělá sladidla, jejich použití a zdravotní bezpečnost jsou poslední dobou diskutovaná témata. Objevují se informace o tom, že některá umělá sladidla způsobují rakovinu, hyperaktivitu dětí a jiná závažná onemocnění.

Odpůrce umělých sladidel, paní profesorka Strunecká, informovala o škodlivosti aspartamu ve své knize Doba jedová. Odborníci přes výživu a chemii potravin naopak považují aspartam za zcela bezpečný.

Jak to vlastně je asi hned tak nedovíme.

Aspartam (E951)

Aspartam byl objeven v roce 1965 zcela náhodně při hledání léku proti žaludečním vředům. Chemik James Schlatter si omylem olízl palec potřísněný kapalinou a zjistil, že tekutina chutná sladce.

Aspartam je syntetické sladidlo, které je 200x sladší než cukr. Je složen z aminokyseliny L-fenilalaninu a aspartátu, je tedy kontraindikován pro osoby trpících onemocněním zvaným fenylketonurie.

Aspartam je tepelně nestabilní, při zahřátí aspartamu nad 30°vzniká metanol, který se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a toxický formaldehyd. Látka navíc ztrácí po zahřátí svou sladivost. Nehodí se tedy vůbec k vaření.

Výhodou je, že je nekalorický, je bez vedlejších chuťových pachutí a má velmi vysoké akceptovatelné denní množství (50mg/kg/den).

Značnou nevýhodou je, že se po jeho požití zvyšuje chuť k jídlu.

Aspartam byl poprvé schválen k používání jako sladidlo v roce 1974.

V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména riziko rakoviny mozku) a od té doby stále probíhají diskuze, týkající se jeho závadnosti.

Americká organizace FDA (Food and Drug Administration) provedla dvouletý nezávislý výzkum a prohlásila, že nemůže podpořit tvrzení, že Aspartam zabíjí mozkové buňky nebo způsobuje jiná poškození.

V roce 1984 se objevily zprávy arizonského ministerstva zdravotnictví, že se objem methylalkoholu v Aspartamu při vyšších než obvyklých teplotách zvyšuje nad přípustnou úroveň a stává se toxickým. FDA na to odpověděla, že podobné úrovně methylalkoholu se objevují přirozeně v ovocných džusech a že je tudíž riziko nepodložené.

V roce 2007 vydal časopis Critical Reviews of Toxicology přehled cca 500 studiíí, článků, zpráv za posledních 25 let sledujících bezpečnost aspartamu u lidí i u zvířat.

Výsledkem této zprávy byl závěr, že v běžných množstvích je konzumace Aspartamu bezpečná.

Podle této recenze neexistuje důvěryhodný důkaz o tom, že by látka způsobovala zdravotní problémy, byla karcinogenní nebo neurotoxická.

V roce 2008 proběhla další studie na univerzitě v Jižní Africe. Cílem bylo dokázat přímé i nepřímé efekty na vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování.

Autoři tvrdí, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a strukturu proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.

Bude nepochybně potřeba dalších studií k jednoznačnému závěru vlivu aspartamu na zdraví.

V každém případě by si měli dávat pozor lidé citliví na tuto látku – aspartam může mít některé nežádoucí účinky, např.

závratě, bolest hlavy, vyrážky, alergické reakce nebo poruchy chování u dětí i dospělých.

Určitě by se měly potravinám, obsahujícím tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy (protože se Aspartam v těle rozkládá na methanol). Zcela kontraindikován je pro pacienty s fenylketonurií.

Sacharin (E954)

Sacharin, označovaný též jako cukerín, je bezpochyby nejstarší náhradní sladidlo na světě. V roce 1879 ho objevil doktor Constantin Fahlberg. Sacharin je 300 krát sladší než běžný cukr a je nekalorický.

Je tepelně stabilní, ale vůbec se nehodí na vaření, protože zanechává hořkou pachuť. Proto se často používá ve spojení s cyklamátem, který zvyšuje jeho sladivost a maskuje jeho nepříjemnou chuť. Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt.

Synteticky se vyrábí z toluenu.

Také u sacharinu se vedou diskuze o jeho zdravotní bezpečnosti. V roce 1977 byla látka sacharin zakázána v Kanadě a zákaz byl navržen i v USA (FDA) a to proto, že při studiích na zvířatech byl zjištěn vyšší výskyt rakoviny močového měchýře a potenciace účinků jiných karcinogenních látek.

Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u mužů, ne u žen.

Vzhledem k tomu, že sacharin bylo jediné náhradní sladidlo dostupné v USA a návrh na jeho zákaz se setkal se silným nesouhlasem veřejnosti, vydal americký Kongres moratorium na zákaz sacharinu. Toto moratorium obsahovalo nařízení, že všechny potraviny obsahující sacharin musí být označeny na etiketě varováním, že sacharin může mít karcinogenní účinky. V roce 1991, tj.

po 14 letech FDA formálně stáhl svůj návrh z roku 1977 na zákaz používání sacharinu. V roce 2000 Americký Kongres zrušil zákon, který požadoval, aby výrobky s obsahem sacharinu byly opatřeny varovným zdravotním tvrzením. I přes všechny zákonná povolení sdružení CSPI (Centrum pro vědu ve veřejném zájmu) se sídlem ve Washingtonu doporučuje vyhýbat se této látce.

V ČR je používání sacharinu povoleno v omezeném množství. Sacharin se nedoporučuje těhotným ženám a malým dětem. Lidé s potížemi s močovým měchýřem, by se měli sacharinu také vyhýbat . Ve výjimečných případech může vyvolat alergické reakce. Přípustná denní dávka je 0 – 2,5 mg/kg tělesné váhy.

Acesulfam (E950)

Jedná se o bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je 200x sladší než cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly.

Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Nemá žádné kalorie, v lidském těle se nevstřebává a vylučuje se močí.

Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vysokým teplotám, může se tedy použít i pro vaření. Přípustná denní dávka je 0-15mg/kg/den.

Cyklamát (E952)

Používá se jako umělé sladidlo, které je 30-60x sladší než běžný cukr. Nemá žádný energetický obsah nebo pachuť na rozdíl od sacharinu, ale zanechává sladkou, lehce chemickou chuť. Většinou se pro relativě nízkou sladivost používá v kombinaci se sacharinem v poměru 10-1. Je vysoce stabilní při působení tepla, je tedy vhodný k vaření a pečení.

Americký Úrad pro bezpečnost potravin cyklamát roku 1970 zakázal poté, co laboratorní testy na potkanech se směsí cyklamátu a sacharinu vedly v podezření na jeho spojitost s vyšším výskytem rakoviny močového měchýře.

Cyklamáty se v těle metabolizují na toxický cyklohexylamin. Názor na cyklamáty je v současnosti takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale nelze vyloučit, že zvyšují účinky ostatních karcinogenů. V ČR a ve státech EU je toto sladidlo povoleno.

Doporučená denní dávka je 0 – 11 mg/kg/den tělesné váhy.

Sukralóza (E955)

Sukralóza je umělé nízkokalorické sladidlo, které je 500–600krát sladší než sacharóza, ze které se vyrábí. Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá žádnou pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou.

Je nutno zdůraznit, že kalorická hodnota sukralozy je v postatě stejná jako u klasického cukru. Sukralózy ovšem použijeme mnohosetnásobně menší množství a většina je z trávicích traktu vyloučena v nezměněné podobě (85%). Pro použití v EU byla schválena v roce 2004.

Sukralóza se používá samostatně nebo v kombinaci s ostatními sladidly, při maximálním denním příjmu je zcela bezpečná.

Podle studie z časopisu Food Chemistry je doporučeno obezřetné používání sukralozy v pekařských výrobcích obsahujících glycerol a tuk, protože zde hrozí její rozpad na toxické produkty.

Fruktoza

Fruktóza je monosacharid, přirozeně se vyskytující v řadě potravin (v ovoci, medu a dalších). V těle se metabolizuje podobně jako sacharóza a je součástí jejího metabolického cyklu, takže v těle také sama vzniká. Jako náhradní sladidlo však byla objevena teprve v nedávné době. Její sladivost je asi o třetinu vyšší než u sacharózy, kalorická hodnota je srovnatelná.

Fruktóza se často přidává do různých DIA výrobků, a mnoho lidí se proto domnívá, že je zdravější. Pravdou je, že rozdíl je téměř zanedbatelný. Naopak nadměrné užívání fruktózy může vést ke zdravotním problémům závažnějším než užívání sacharózy. Klinické studie odhalily zvýšenou plazmatickou koncentraci triglyceridů (krevních tuků) po pravidelném užívání fruktozy.

A prokázána byla také souvislost mezi vysokými hladinami fruktózy v krvi a retinopatií. V odborné literatuře se objevují také zmínky o souvislostech mezi vyšší hladinou fruktózy a karcinomem pankreatu,ovšem jiné výsledky tento názor nepotvrdily. Pokud bychom pátrali dále v literatuře, narazíme také na zmínky o snížení absorpce mědi v přítomnosti fruktózy a nárůstu volných radikálů.

Tyto účinky jsou závislé na dávce.

Sorbitol (glucitol, E420)

Sorbitol je alkoholový cukr. Vytváří se přirozeně v těle enzymem aldozo-reduktázou z glukozy. V přírodě se vyskytuje v některých bobulích např. v jeřábu, v hroznovém vínu nebo v dalším ovoci (třešně, švestky, hrušky, jablka), ale v organismu se obtížně absorbuje.

Má příjemnou sladkou lehkou chuť, je sladký ze 60% jako sacharoza, ale obsahuje o 30% méně kalorií. Není tedy bez kalorií. (energetický obsah je 10kJ/g). Sorbitol má v potravinářství velké zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky.

Bakterie v ústech ho hůře rozkládají, čehož se využívá do žvýkaček, které tak nezpůsobují vznik zubního kazu.

Sorbitol je pravděpodobně bezpečná látka. Není však příliš vhodný pro malé děti nebo ve větších dávkách; může totiž způsobovat podráždění žaludku, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost.

Z velké části je sorbitol metabolizován, zbytek se prozkládá fermentací v tlustém střevě, kde může vyvolat zmiňované střevní obtíže. U citlivých osob může působit jako projímadlo. Nežádoucí reakce se obvykle objevují po požití dávky větší než 25-30 mg.

Může také pozměnit absorbci některých léků, které se tak stanou méně účinné nebo naopak více toxické.

Mannitol (E421)

Mannitol je další z alkoholových cukrů. Jedná se o izomer sorbitolu. Nachází uplatnění v medicínské praxi i jako sladidlo. Protože se rozpouštěním mannitolu odčerpává teplo, používá se jako sladidlo pro pastilky k „osvěžení dechu“. Dávky vyšší než 20 g mají projímavé účinky a proto se mannitol používá jako projímadlo pro děti.

Xylitol (E967)

Xylitol působí preventivně proti vzniku zubního kazu a nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku. Toxické účinky xylitolu nebyly pozorovány, a to ani u osob s jeho vysokým příjmem (až 400 g denně).

Steviosid – steviol glykosidy (E960)

Tato látka, respektive směs látek, pochází z rostliny Stevia rebaundia. Jtato rostlina je známá již velice dlouho.

Pro svou vysokou sladivost je již po staletí užívaná jihoamerickými indiány a v posledních 20ti letech jako umělé sladidlo v Japonsku.

Tato trvalka se řadí do čeledi Asteraceae (hvězdnicovité) a má původ v severovýchodní Paraguaji. V listech této rostliny se nachází několik glykosidů, z nich hlavní je sladký steviosid.

Steviosid je 200-300krát sladší než sacharóza. Je to sladidlo nekalorické, které nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodné jak pro diabetiky, tak pro osoby trpící fenylketonurií. Toxikologické studie prokázaly, že steviosid nemá karcinogenní, mutagenní ani teratogenní účinky. Rovněž nebyly pozorovány žádné alergické reakce.

V USA a v zemích EU nebyly steviosidy jako sladidla povoleny velmi dlouho – až do roku 2011. To proto, že byly podezřívány z hormonálních účinků – indiánky ho žvýkaly jako antikoncepci.

diskutovaný byl steviol – aglykon (necukerný zbytek glykosidu) steviosidu a/nebo jeho metabolity.

Bylo však zjištěno, že steviosid se špatně nebo vůbec nevstřebává v těle a trávicí enzymy řady zvířat ani člověka nedegradují steviosid na steviol.

V současné době jsou k dispozici jak přípravky přírodní – rostlinné extrakty, ale i syntetické. Nevýhodu stevie je, že má velmi nízké akceptovatelné denní množství 4mg/kg/den

Umělá sladidla jsou i přes podporu odborné veřejnosti stále ještě novinkou a jejich konzumaci bychom neměli přehánět.

V žádném případě nepřekračujte výrobcem povolenné denní množství a děti, těhotné a kojící maminky by se umělým sladidlům měly raději vyhnout úplně.

Pokud vás přepadne neovladatelná chuť na sladké, zažeňte ji čerstvým nebo sušeným ovocem, které lze místo cukru přidávat například i do kaší. Dobrou alternativou k cukru je med, javorový sirup, sirup z agáve nebo například melasa.

Částečně čerpáno z www.novasladidla.cz, www. emulgatory.cz

Umělá sladila jsou horší, než jsme předpokládali

12.01.2018, 00:21, Jan Lichnovský

Zdá se, že umělá sladila zvyšuji riziko nejen mozkové mrtvice a Alzheimerovy choroby.

Odhalení vědecké studie:  Pravda o umělých sladidlech

Studie založená na komunitě, známá jako skupina Framingham Heart Study Offspring , zahrnovala 4 372 účastníků ve věku 45 let – a ukázala, že denní spotřeba plechovky nebo láhve uměle oslazeného nealkoholického nápoje byla spojena s 2,96x vyšším rizikem mrtvice a 2,89x vyšším rizikem Alzheimerovy choroby a dalších forem demence .

Jinými slovy, dokonce i mírné denní množství uměle oslazené koly téměř ztrojnásobilo riziko rozvoje těchto dvou nebezpečných chorob – šokující nález, který může určitě představovat nárůst výskytu obou onemocnění.

Výzkumní pracovníci poznamenali, že studie, která byla publikována v měsíčníku Stroke v dubnu, byla první, která zkoumala vazbu mezi umělými sladidly a demencí.

Nová studie vychází z dřívějších výzkumů, které ukazují na poškození umělých sladidel

Další studie také ukázaly, že konzumace uměle slazených nealkoholických nápojů byla spojena s vyšším rizikem mrtvice, stejně jako s vysokým krevním tlakem – hlavním rizikovým faktorem pro cévní mozkovou příhodu.

Studie Severního Manhattanu , multietnické a populační studie, ukázala, že konzumace uměle oslazených nealkoholických nápojů byla spojena s vyšším rizikem kombinovaných cévních příhod.

A studie zveřejněná v roce 2009 v Diabetes Care prokázala, že denní spotřeba dietní koly byla spojena s 67% zvýšeným rizikem diabetu 2. typu as 36% vyšším rizikem vývoje složek metabolického syndromu, jako je zvýšený obvod pasu a zvýšení hladiny cukru v krvi.

Umělé sladidla byla také spojena s poškozením jater , ledvinovými kameny a srdečními chorobami. Spolu se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, mrtvice a demence existuje obrovský důvod vynechat umělé sladidla.

  • Ale tyto toxiny mají ještě další špinavý trik na rukávu.
  • Podvody bez cukru: umělá sladidla skutečně přispívají k nezdravým stravovacím návykům a přírůstku hmotnosti

Jako proti-intuitivní, jak se zdá, uměle oslazené bezkalorické nápoje mohou skutečně podporovat přírůstek hmotnosti.

Podle vědců z Harvard Medical School , umělá sladidla nadměrně stimulují receptory pro cukr, narušují citlivost chuti a ve skutečnosti omezují toleranci a chuť k jídlu u komplexnějších potravin.

To znamená, že umělé sladidla mohou zdravé, přirozeně sladké potraviny – jako je ovoce – učinit chuťově méně atraktivní. A pokud jde o neslazené potraviny jako je zelenina, spotřeba umělých sladidel může mít za následek, že chutnají zcela nepříjemně.

Současně umělá sladidla skutečně zvyšují touhu po cukru v potravinách s vysokým obsahem kalorií. Vzhledem k tomu, že poskytují nulové kalorie a nulovou sytost – nebo spokojenost – lidé se instinktivně poohlédnou po dalších potravinách, které vyplňují kalorickou mezeru: bludný kruh, který vytváří dokonalý recept na obezitu, diabetes a metabolický syndrom.

Studie potvrzují vazbu mezi umělými sladidly a přírůstkem hmotnosti. Studie San Antonio Heart Study zjistila, že účastníci, kteří pili denně více než tři dietní nápoje, měli dvakrát tak větší pravděpodobnost, že budou trpět obezitou.

Umělé sladidla tvoří „špinavou galerii“ toxinů

Aspartam , umělé sladidlo složené z fenylalaninu, kyseliny asparagové a methanolu, se v současné době používá ve více než 6 000 spotřebních potravinách – včetně dietních nealkoholických nápojů – a více než 500 léků.

Ve studii z roku 2014 publikované v časopise American Journal of Industrial Medicine vědci prohlásili, že aspartam je karcinogen, a doporučil přehodnotit současnou pozici mezinárodních regulačních agentur, pokud jde o chemickou látku. Také zjistili, že zhoršuje paměť a zvyšuje oxidační stres v mozku.

Aspartamové vedlejší účinky mohou zahrnovat bolesti hlavy, poruchy nálady, závratě a dokonce i epizody mánie. Sucralóza nebo Splenda je možný karcinogen, který byl ve studiích na zvířatech spojen s leukémií. Jedná se o chlorovaný derivát sacharózy, původně vyvinutý jako insekticid.

Acesulfam K obsahuje methylenchlorid, který může způsobit bolesti hlavy, nevolnost, podrážděnost a pomalé reakční doby. Sacharin, nejstarší z umělých sladidel. může způsobit fotosenzitivitu, nevolnost a rychlý srdeční tep. A xylitol je cukernatý alkohol, který může způsobit nadýmání, plyn, křeče a průjem.

Důležitá poznámka : Umělé sladidla na bázi cukernatého alkoholu – běžná ve větrových bonbónech, žvýkačkách bez cukru – mohou být pro psy fatální. Uchovávejte tyto produkty mimo dosah domácího mazlíčka. Lepší je však, nepoužívejte je vůbec.

Jako zdravou alternativu používejte přírodní sladidla

Přestože se studie zabývá uměle oslazenými nealkoholickými nápoji, umělá sladidla se skrývají v úžasné paletě nejrůznějších produktů. Možná nebudete překvapeni, že najdete umělé sladidla v žvýkačkách bez cukru, dietních kolách a nápojích o nulové kalorické hodnotě..

Ale co jejich existence v salátových dresincích, zmrazeném jogurtu a „lehkých“ ovocných šťávách? Vždy pečlivě zkontrolujte štítky, abyste se ujistili, že vaše potraviny neobsahují tyto škodlivé chemikálie.

Pro netoxické, nízkokalorické přírodní sladidlo se rozhodnete pro stevii – která má nejen antioxidační účinky, ale může dokonce pomoci regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Surový, místní, organický med – nabitý také antioxidanty – a melasa černého lalku, která obsahuje vysoké množství vitamínů B a důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík a železo – jsou také dobrou volbou.

Samozřejmě, omezení příjmu je klíčové, protože přílišné množství cukru – dokonce i z „přírodních“ zdrojů – může poškodit vaše zdraví tím, že způsobí přírůstek hmotnosti nebo zubní kaz. Ale přírodní sladidla citovaná v tomto článku vám pomohou vyhnout se toxickým vedlejším účinkům umělých sladidel. Pravdou je: není nic „sladkého“ v umělých sladidlech. Tyto toxické chemické látky mohou způsobit zmatek ve vaší nutriční pohodě, chuťových vjemech a vašem zdraví. Jednoduše řečeno, vyhnněte se jim za každou cenu.

Zdroj: (naturalhealth365)

Pravdy a fámy o umělém sladidle aspartam

Je až dvěstěkrát sladší než řepný cukr a nemá žádné kalorie. Vyskytuje se v dietních nápojích a oblíbených potravinách, jako jsou sladkosti, zmrzliny, dezerty, žvýkačky nebo light jogurty. Skrývá se však i v některých lécích a vitaminových a šumivých potravinových doplňcích. Řeč je o aspartamu, bez kterého se diabetici a lidé držící dietu v dnešní době neobejdou.

V poslední době se ale často hovoří o škodlivých účincích této látky. Prý může způsobit roztroušenou sklerózu, epilepsii, cukrovku, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu nebo chronickou únavu a bolest svalů. Na aspartam dokonce padlo podezření, že může způsobit rakovinu. Všechny negativní informace jsou ale nepodložené a odborníci jim nepřikládají velkou váhu.

Co na to odbornice?

Podle Jany Dostálové z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze není konzumace aspartamu riziková. „Negativní účinky aspartamu na zdraví nebyly prokázány, a proto je legislativou Evropské unie povolen jako sladidlo do potravin,“ tvrdí Dostálová.

Určité pochyby o zdravotní nezávadnosti jsou podle ní pouze v případech, kdy v některých potravinách může být několik procent aspartamu znehodnoceno na dioxopiperazin. Právě u této látky nejsou vyloučené karcinogenní účinky. V jídle s aspartamem se však jen vzácně dioxopiperazin objevuje, a to ještě ve velmi malém množství.

Nevhodný pro děti a těhotné

Jste-li diabetici, možná si aspartam kupujete v náhradních sladidlech pod názvy Nutra Sweet, Ultra Sweet, Irbis Sweet, Vitar Sweet nebo Fan Sweet. A i když vědecké studie neprokázaly, že by náhradní sladidla byla škodlivá, je pro některé jedince vhodné, aby se mu spíše vyhnuli. Jde především o těhotné a kojící ženy.

Zcela nevhodný je pro lidi trpící fenylketonurií (dědičným metabolickým onemocněním). Aspartam je totiž zdrojem fenylalaninu, který je pro nemocné fenylketonurií nebezpečný.

Také malým dětem do tří let byste sladidlo raději neměli dávat. U větších dětí by měli rodiče dohlédnout, aby konzumovaly energetických nápojů a sladkých kolových limonád typu light co nejméně.

Příliš velké množství aspartamu u nich totiž může vyvolat nespavost a hyperaktivitu.

Maximálně 40 mg na kilo váhy denně

Některé fámy o aspartamu tvrdí, že při jeho konzumaci může hrozit otrava metylalkoholem. To se ale při jednorázovém přijmutí v potravině nebo nápoji stát nemůže.

Kromě toho metylalkohol se nachází ve velké míře také v jablkách, černém rybízu a destilátech, jako je slivovice či borovička.

Rozhodně byste ale neměli překročit maximální doporučenou denní dávku aspartamu, která je 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Obsah aspartamu (E 951) v nápoji či potravině zjistíte na obalu výrobku.

Rádi byste si upekli »zdravý« nízkoenergetický štrúdl nebo jiný moučník? Pak na aspartam rovnou zapomeňte. Je totiž naprosto nevhodný k přípravě tepelně upravovaných pokrmů a nadělal by vám více škody než užitku, protože jeho sladká chuť se teplem přeměňuje na hořkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector