Artyčoky a zdraví – pročišťují tělo od škodlivých látek

I když to mnoho lidí nejspíš vůbec nevnímá, tak pravidelně zásobuje své tělo látkami, které organismu více či méně škodí. Patří zde například kofein z přemíry kávy, nikotin, který si nedokáže člověk odepřít, popřípadě alkohol.

K tomu se přičtou nečistoty, které proti své vůli každý člověk vdechuje, stopy zemědělské chemie v potravinách, těžké kovy, ale také třeba adjuvans z vakcín38, léky, které lidé polykají někdy úplně zbytečně. Lidské tělo má svůj samočistící systém a většinu škodlivých látek zase vyloučí.

Jenže co nestihne, uloží spolu s nadbytečně spolykanými kaloriemi do tukových zásob.

Lidské tělo je živý mechanizmus a jako takový vylučuje odpadové látky. Proto by pro každý organizmus mělo být téma detoxikace samozřejmostí.

Co je to toxin?

Toxinem může být jakákoli látka, která má na tělo škodlivé účinky a vede tak k intolerancím, alergiím a všeobecnému pocitu nemoci. Všichni lidé jsou obklopeni potenciálními toxiny – jsou ve vodě, která se pije, v jídle, které se jí i ve vzduchu, který se dýchá.

Nejzákeřnější toxiny nelze spatřit, jsou neviditelné a nijak člověka neinformují o vysokém riziku, jaké z nich vyplývá.

Pozitivem ale je, že lidskému tělu byla dána schopnost vyloučit toxické látky vcelku pohotově, pokud má k tomu potřebné informace, nástroje a plán, jak se jich zbavit.

  • a) Regenerace buněk probíhá nepřetržitě a zároveň se milióny buněk rozpadnou.Tyto odumírající buňky tvoří odpad.
  • b) Druhý způsob tvoření závisí od toho, jakou potravu člověk požívá (jsou těžko stravitelné: barviva, příchutě, konzervační látky …..)

Čas na očistu

Nejlepší a nejvhodnější čas na očistu je období jara a podzimu. Sedavé zaměstnání, práce na počítači, učení se, biflování, stres a nulový podíl sportu či pohybu podtrhuje i špatná životospráva.

To je ten správný čas na očistu a regeneraci. Po ní bude lidské tělo v daleko větší kondici. Očistných kůr je k dispozici celá řada a na každého člověka platí něco jiného.

Existují ale potraviny, které nejlépe pročišťují organismus, a nebo také čaje, či zeleninové šťávy.

Potraviny, které velmi dobře čistí organismus:

  • Artyčoky – více než dvojnásobně zvyšují produkci žluči, která mimo jiné „zařizuje“ přesun škodlivých látek do střev
  • Avokádo – dovede tělo zbavovat volných radikálů
  • Červená řepa – umí čistit krev a zachycovat jedovaté kovy
  • Česnek – zařídí, aby byly z lidského těla vyloučeny některé potravinové přísady
  • Jablka – snižují množství tuku a také cholesterolu v těle
  • Kiwi – pomáhá odstraňovat volné radikály
  • Mořské řasy – vážou na sebe radioaktivní látky a těžké kovy
  • Řeřicha– posiluje a čistí ledviny
  • Švestky – obsahují nejvíce antioxidantů ze všech potravin a navíc podporují činnost střev a brání ukládání tuku
  • Zelí, kapusta, květák, špenát – všechna brukvovitá zelenina3 nám pomáhá velmi účinně odstraňovat z těla mnoho škodlivých látek.
  • Zeleninové detoxikační šťávy
  • Mrkev, červená řepa a celer – jsou vynikající detoxikační prostředky, ale aby spolu s nimi člověk nepřijímali i příliš cukru, je vhodnější první dva druhy naředit celerem nebo jinou zeleninovou šťávou.
  • Brokolice, listová zelenina3 jako zelí, hlávkový salát, vodnice, zelená nať řepy, rajčata, cibule a neklíčené výhonky – dochutit se dají bylinkami, česnekem, skořicí, pálivými chili papričkami. Dle chuti a obliby se dají přidat i řasy, tedy dva tři kousky ke šťávě do mixéru.

Možné kombinace:

Artyčoky a zdraví – pročišťují tělo od škodlivých látek

  • Mrkev a brokolice a několik lístku smetanky lékařské
  • Rajče, fenykl a petržel
  • Mrkev, celer, hlávkový salát, nať koriandru
  • Červená řepa s naklíčenými semínky nebo munga
  • Celer s malou cibulkou a výhonky řeřichy
  • Mrkev, červená řepa, špenát a pažitka
  • Rajče, červená řepa, celer a okurka

Ne vždy jsou ale v domácnosti tyto potraviny k dispozici, a tak je na místě návštěva různých Bioobchodů a nebo speciálních řetězců drogerií, které disponují už připravenými šťávami.

Vhodné je i pořízení bylinných čistících čajů, jako je například: Čistící čaj s červenou řepou od Waldemara Grešíka, Čistící čaj Pavla Váni aj..

Doma si každý člověk pak může připravit odvar z meduňky, kopřiv, máty, heřmánku, pýru, ze šípků, z březových listů aj..

Upozornění: během těhotenství24 a kojení70 není detoxikace vhodná (kromě výjimek – např. chlorellou), jelikož odpadní a toxické látky mohou přejít přes placentu k miminku nebo do mateřského mléka7.

Více o detoxikaci na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. Tereza Thielová (Tereza Liska), Očista a toxiny v lidské stravě, seminární práce VŠCHT

Čisticí bylinné směsi

Ztotožníme-li detoxikaci s pročištěním, lépe se nám bude chápat tento děj jako proces, při kterém zbavujeme organismus nežádoucích látek, které na nás mohou mít za určitých okolností toxický vliv.

Artyčoky a zdraví – pročišťují tělo od škodlivých látek

Většina čisticích bylinných směsí je určena k ozdravení konkrétních párových orgánů ve smyslu čínské medicíny: například játra a žlučník, plíce či tlusté střevo. Používají se pro ně jedinečné a originální kombinace bylin, které jsou zaměřeny na navození stavu trvalého zdraví člověka na fyzické, duševní i duchovní úrovni.

Čisticí byliny zlepšují látkovou výměnu a podporují vylučování škodlivých látek z organismu. Do ozdravných programů jsou zařazeny i směsi se širokospektrálním působením na celý lidský organismus.

Typy bylinných sestav – specializované i širokospektrální – však mají jeden důležitý společný rys: každá směs je sestavena tak, aby současně probíhala očista, detoxikace, regenerace a harmonizace celého organismu. Výrazný je také silný stimulační vliv všech směsí na imunitní a lymfatický systém.

Směsi jsou zaměřeny především na aktivizaci hlavních detoxikačních okruhů těla (játra, ledviny, plíce, tlusté střevo) a na odvod kyselin, toxinů a balastních látek z těla. Jsou zde výrazně zastoupeny i bylinné složky se silným protiparazitickým působením nejen v oblasti střev, ale i například v jaterní tkáni a dalších orgánech.

Úkolem a cílem této směsi je především nastartovat celkovou detoxikaci těla a navodit stav uvolnění a psychické pohody. Na rovině psychické je tedy u všech směsí zdůrazněn velmi silný protistresový, relaxační, uvolňující a harmonizující vliv v duševní i duchovní sféře. Výrazný je také silný stimulační vliv všech směsí na imunitní a lymfatický systém.

Co je detoxikace organismu?

Detoxikace organismu působí preventivně a prodlužuje dobu zdraví a funkčnosti organismu. Ten se pravidelně ozdravuje tím, že odstraňuje všechny jedy. Detoxikace by tak měla být chápána jako tělesná hygiena vnitřku organismu.
Dnešní doba je charakterizována narušením ekosystému člověka, poškozením životního prostředí a zejména pak stresem.

To vše zatěžuje náš imunitní systém a při velkém přetížení může vést i k závažným onemocněním. To, že v životním prostředí je mnoho cizorodých látek, které nás z různých stran ohrožují, je skutečnost: vždyť dýcháme jedovaté výfukové plyny či jíme ovoce a zeleninu s olovem, nebo žijeme v trvalém stresu za naprosto nevyhovující životosprávy.

Není proto divu, že lidé se čas od času chtějí od negativních vlivů naší civilizace očistit, zbavit tělo těchto škodlivých látek – a to nejlépe ještě dříve, než začnou narušovat nějaký proces v organismu.

Budete mít zájem:  Těhotenství - První Příznaky?

Pro každého člověka jsou rizika různá – záleží na genetickém vybavení každého jedince.

Pokud se v organismu hromadí jedy, pak nejčastěji narušují oslabená místa v genetické mapě organismu a u jedince vznikají onemocnění, která jsou součástí rodinné anamnézy.

Detoxikace orgánů těla

Kdo by nechtěl pomoci svým játrům, ledvinám, střevům a kůži při práci s vylučováním odpadních látek a jedů z těla? Za tímto účelem má k dispozici četné pročišťovací postupy klasického přírodního léčitelství, jako jsou výplachy, koupele nebo dieta. U mnohých těchto postupů potřebujete posouzení a spolupráci terapeuta, ale v detoxikaci můžete svému tělu pomoci i sami. Zažívací trakt

Ten se detoxikuje vůbec nejčastěji. Mluvíme o čištění gastrointestinálního traktu včetně čištění a uzdravování žaludku, tenkého a tlustého střeva. Jde o řešení tkáňových problémů, jako jsou léze, vředy, fibrózy, divertikuly nebo takzvané „propustné střevo“.

Obecně usilujeme o nápravu tvaru a stavu vnitřních orgánů, znovunastolení správné rovnováhy (to je normalizace pH a odstranění škodlivých bakterií a nadbytečných kvasinek typu Candida) a dalších xenobiotik a odstranění nadbytečných hlenových vrstev.

K čištění zažívacího traktu se používají různé diety, půsty, šťávové půsty v kombinaci s klystýrem, ale i řasy. Čím je čištění zažívacího traktu silnější, tím bouřlivěji probíhá a tím více se projevuje i v ostatních částech těla.

Nezapomínejte však, že každé čištění vašeho zažívacího traktu byste měli nejdřív konzultovat se svým ošetřujícím lékařem!

BylinKy pro čištění střev

Z exotických bylinek uveďme aspoň tři, jejichž detoxikační účinek je velmi dobře znám: lapacho, vilcacora a aloe vera.

K čištění střev se často používají různé typy vlákniny, které mají funkci jakéhosi kartáčku, kterým jsou „vydrhnuty“ stěny střev, a případné usazeniny odvedeny. Známou vlákninou je například indické psyllium, a hodně vlákniny obsahuje i zelenina.

Jezte stravu bohatou na balastní látky a čerstvou zeleninu, tím se upraví i vaše stolice. Místo cukrem nebo medem slaďte raději mléčným cukrem – pozor ale na alergii!

Pro ochranu žlučníku a jater

Vybrané bylinky sloužící k pročištění a revitalizaci těchto důležitých orgánů jsou účinné také při rekonvalescenci jater a žlučníku. Posilují jaterní funkce, přispívají k dobrému trávení. Složení kúry: ostropestřec, maralí kořen, bříza, jalovec a žito. Jezte občas artyčoky, pomáhají játrům v detoxikační činnosti, podobně působí zelený čaj maté a čaj lapacho.

Ledviny

Pijte minimálně dva a půl litru tekutin denně, nejlépe pramenitou vodu nebo čaj (zelený maté, lapacho, kopřivový, z listů břízy nebo heřmánkový). Také chřest a petržel podporují vylučování ledvinami.

Sliznice

Při čištění sliznice je například známá takzvaná „olejová terapie“, která však nemusí být každému zrovna příjemná, ale zato pomáhá tělu zbavit se jedů. Působí detoxikačně na celý organismus a zmírňuje mnohé potíže, především zánětlivé procesy, chronická onemocnění kůže a sliznic, bolestivé stavy a ženské problémy.

Způsob provádění terapie: před snídaní (a ještě lépe i před obědem) si vezměte půl polévkové lžíce nerafinovaného, zastudena lisovaného slunečnicového oleje. Asi 10 minut jím proplachujte bez námahy a silnějšího sání zuby a sliznice. Původně olejovitě průhledná žlutá tekutina se ke konci vyplachování změní na řídkou mléčnou tekutinu.

Pokud tomu tak není, byla doba vyplachování příliš krátká. Poté si důkladně vypláchněte ústa vodou a vyčistěte si zuby.

Plíce

Udělejte něco pro své plíce a vyjděte si každý den aspoň na chvíli na procházku do přírody. Naučte se relaxační techniky, jako je jóga, autogenní trénink či blahodárné meditace. Detoxikace plic se ale samozřejmě týká i kuřáků. Devastující účinky kouření vedou nejenom ke „znečištění“ plic, ale i celého těla. Nikdy přece není pozdě skončit s tímto zhoubným zlozvykem!

Čisticí bylinný čaj Na našem trhu si můžete na doporučení lékárníka koupit čisticí bylinný čaj v sáčku, který zlepšuje látkovou výměnu a podporuje vylučování škodlivých látek z organismu.

Složení: nať dobromyslu, máty, kontryhelu, kopřivy, květelu, violky trojbarevné, truskavce, přesličky, světlíku a tužebníku, květ měsíčku, divizny a sedmikrásky a kořen proskurníku. Návod k přípravě: Vložte jeden sáček čaje do šálku.

Přelijte vroucí vodou a nechte asi 5–10 minut vyluhovat. Podávejte 150 ml nálevu 4x denně a užívejte 5–6 týdnů. Čaj je lahodný.

O autorovi: Připravila: Eva Maraulasová

Artyčok patří k nejlepším lékům na játra a žlučník. Egypťané věřili, že pomáhá k početí

Jedná se o mohutná květní poupata složená z velkých dužnatých listenů a dužnatého lůžka. Sklízejí se krátce před květem. Chuť mají lehce nahořklou, podobnou celeru.

Existují bílá, zelená a fialová artyčoková poupata, která jsou jen krátce skladovatelná. Syrové artyčoky lze v sezóně koupit, ale v našich podmínkách připadají v úvahu spíše artyčoky nakládané, konzervované či mražené. Obsah vitaminů je pak nižší, ale obsah důležité léčivé látky se nemění.

Hlavní účinnou látkou je cynarin. Ten doslova omlazuje buňky, chrání játra a podněcuje vylévání žluči z jater do dvanácterníku, povzbuzuje trávení tuků a působí preventivně proti žlučovým kamenům. Uvolněné žlučové cesty také přispívají k dobré funkci lymfatického systému.

Artyčoky jsou zároveň bohaté na vitamin C, kyselinu listovou, nerozpustnou vlákninu, hořčík, železo a draslík. Podle lidové medicíny artyčoky „čistí krev“ prostřednictvím detoxikace jater a žlučníku. Egypťané i Evropané je považovali za prostředek zvyšující sexuální výkonnost a pomáhající k početí. Užíval se i k regulaci periody a zmírňování žaludečních potíží.

Výtažek z artyčokových listů výrazně potlačuje projevy dráždivého tračníku a obtíží v horní části břicha. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu.

Artyčok patří k nejlepším lékům na játra a žlučník, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu.

Budete mít zájem:  Dávkovač Na Léky Denní?

Působí také výrazně protialergicky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je doporučován při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.

  • Artyčokový předkrm
  • Suroviny: 2 až 4 artyčoky 2 lžíce citronové šťávy sůl
  • domácí majonéza: žloutek, hořčice, olej, ocet, sůl, pepř

Artyčoky omyjeme, odřízneme stonky, vložíme kolmo do hrnce s vařící osolenou vodou, přidáme citronovou šťávu. Vaříme asi 30 minut. Pak vyjmeme děrovanou naběračkou z vody a necháme okapat.

Podáváme s domácí majonézou. Připravíme ji utřením žloutku s hořčicí do husté omáčky. Po kapkách přidáváme olivový olej, až získáme požadované množství majonézy. Okořeníme trochou octa, osolíme a opepříme.

  1. Dušené artyčoky s koriandrovou omáčkou
  2. Suroviny: 1 šálek domácí majonézy (viz předchozí recept) ¼ šálku čerstvého koriandru nasekaného 1 stroužek čerstvého česneku drceného 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy špetka chilli špetka černého pepře špetka mořské soli
  3. 6 čerstvých artyčoků
  4. Všechny suroviny kromě artyčoků smícháme v nerezové míse a dáme chladit.

Artyčoky uvaříme v páře ve velkém hrnci (použijeme napařovací vějíř nebo drátěnou mřížku). Vaříme, dokud nejsou lístky při vpichu vidličkou měkké, asi 25 minut. Uvařené artyčoky položíme spodkem vzhůru na drátěnou mřížku, aby z lístků okapala voda.

  • Artyčoky podáváme horké, k tomu vychlazenou koriandrovou omáčkou.
  • Omeleta s artyčokovými srdíčky
  • Suroviny: 5 posekaných artyčokových srdíček ½ lžíce olivového oleje ¼ lžičky soli 5 vajec 6 bílků 1 lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce čerstvého jemně sekaného tymiánu

Ve velké pánvi zahřejeme máslo na vyšší teplotu. Přidáme artyčoky a posypeme solí. Restujeme asi 10 minut a občas zamícháme.

Smícháme vejce a bílky v misce. Artyčoky promícháme s tymiánem. Ve velké pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje. Vlijeme vaječnou směs spolu s artyčoky. Pečeme 5 minut. Jemně odkryjeme kraje a omeletu obrátíme, ještě jednu minutu opékáme.

Související příspěvky

Grepy podporují hubnutí. Hollywoodské grapefruitové dietě se ale vyhněte

Cibulí proti infekcím. Když ji krájíme, dezinfikuje nám sliznice v nose i ústech

Ke zhubnutí vám pomohou citrusy, jablka a koření

Drinky pro váš jarní detox. Tady jsou recepty

Proto si představíme pár tipů na nápoje, které nám s tímto nesnadným úkolem pomohou.

  • Spoustu pokladů, jejichž konzumací se můžeme zbavit škodlivých usazenin a získat tolik potřebnou vitalitu, nabízí jarní příroda.
  • Stačí, když sesbíráme čerstvé výhonky léčivých rostlin, které jsou nabité vitaminy, minerály, enzymy a chlorofylem, který pročišťuje nejen dech, ale celé tělo.
  • Kromě obligátních pampelišek můžeme sbírat kopřivy, které jsou základní bylinou tradičních jarních očistných kúr s všestrannými schopnostmi.
  • Přidáme také trochu listů řebříčku, jež podporují metabolismus, sladkého posilujícího jetele či kyselého šťovíku.
  • Čerstvé listy jsou dobré do salátů i pro osvěžující jarní nálev, nejdokonalejší očistnou kúru ale poskytne, pokud si z nich připravíme zelený nápoj.
  • Jeho chuť můžeme upravovat podle množství přidávaných druhů bylinek nebo ji vylepšit ještě citronem a medem.

Jak si zelený nápoj plný jarní síly připravíte?.Hrst mladých lístků rostlin opláchneme, rozmixujeme s vodou a přelijeme do nekovové nádoby, aby účinné látky nebyly s kovem ve styku déle, než je nezbytně nutné..

Směs můžeme nechat ještě čtvrt hodinky ustát, poté ji přecedíme a vypijeme..Listy kopřiv můžeme předem pomačkat a propláchnout teplou vodou, aby žahavá kyselina mravenčí, obsažená v křehounkých chlupech na povrchu listu, odtekla.

Ostropestřec na zdravá játra

Dalším lučním pokladem je Ostropestřec mariánský. Tato bylina je známá úžasnou schopností obnovit jaterní tkáň, i po poškození léky a podobně, navíc obsahuje množství prospěšných flavonoidů.

Léčivá jsou semena (plody), která se užívají celá, neboť většina důležitých látek se nachází těsně pod osemením.

Ostropestřec můžete i pěstovat (pochází ze středozemí, u nás občas zplaňuje), bodlákovité hlavice sbírat krátce před dozráním, usušit a plody vymlátit. Jsou však za přístupnou cenu k dostání i v lékárnách.

Užívejte nálev ze lžičky rozmělněných plodů na šálek vody dva až třikrát denně, nebo tři až čtyřikrát denně přímo čajovou lžičku prášku.

VYZKOUŠEJTENápoj z artyčoku a pampeliškyZelený elixírZeleninový vitamínový nápojNápoj na posílení imunityŠpenátový koktejl (detoxikační)Čistící nápoj z vojtěškových klíčků 

Řepa nebo ječmen

S detoxikací vám krom bylin pomůže i kořenová zelenina, obzvláště červená řepa. Šťáva z ní je skvělým a chutným detoxikačním prostředkem, podporuje metabolismus, působí na snižování hladiny cholesterolu i krevního cukru, posiluje nervovou soustavu.

Užívejte 100-200 g čerstvého kořeně či 0,4-0,6 l šťávy denně, dávky postupně zvyšujte.

Na nohy vám na jaře pomůže i šťáva z mladého ječmene, který je doslova vitamínovou minerální a antioxidační bombou. Negativem může být fakt, že má specifickou chuť, která je málokomu příjemná. Pokud ho ale smícháte s oblíbeným ovocným džusem, ani ho v nápoji nepoznáte a o vitamíny se přitom neošidíte!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Alkohol a léky jsou odpad. Jak pomoci orgánům zbavit se toxinů? | Zdraví

Máme orgány, jež se podílejí na neutralizaci a odstraňování nežádoucích škodlivin, které se nahromadily v důsledku přejídání, stresu, znečištění životního prostředí, alkoholu či konzervačních látek a pesticidů nacházejících se v potravinách, píše francouzský týdeník Le Express.

Ledviny a játra filtrují odpad a střeva jej odvádějí. Když nejsou s to plnit svou úlohu, celkový stav organismu je narušen. Jsme unavení, pomalu trávíme, zadržujeme vodu. Tyto orgány je třeba stimulovat, aby byla zajištěna jejich správná funkce.

„Hledáme magické potraviny, které nám umožní jíst co chceme a kdy chceme, aniž bychom nabírali na váze,“ vysvětluje nutriční poradkyně Ambre Motová. Doporučuje zvyknout si na správnou výživu, protože skutečná detoxikace spočívá ve zdravém životě a ve vyvážené stravě.

Lékař Patrick Aubé zdůrazňuje, jak je důležité, aby byly funkce organismu zajišťující jeho očistu připraveny pracovat na maximální výkon, zvláště před svátky, aby dobře hrály svou roli v organismu namáhaném nadměrným množstvím jídla a alkoholu.

Čistá játra

Aby se organismus zbavil takového odpadu, jako je alkohol a léky, je třeba pročišťovat játra třikrát až čtyřikrát do roka. Týden před svátky si odepřete alkohol a naopak si dopřejte vyváženou stravu, poznamenává Ambre Motová. Těžko stravitelné potraviny, jako jsou hotová jídla, mléčné výrobky, káva a maso, nahrazujte zeleninou a ovocem.

Budete mít zájem:  Leukemie Příznaky U Dětí?

Doktor Aubé doporučuje pojídat artyčoky, které aktivují produkci žluči játry a odvádění žluči do střev. „Žluč především umožňuje trávit tuky. Podílí se rovněž na detoxikaci od léků a alkoholu a na eliminaci cholesterolu,“ říká.

Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje „vytapetovat“ žaludek a zpomalit vstřebávání některých tuků a cukrů. Jsou vhodné i proto, že vedou k pocitu sytosti.

Dostatek vody je základ

Důležitá je hydratace. Máta, meduňka a fenykl jsou vynikající pro přípravu střev na sváteční hody, uvádí Patrick Aubé. „Po každém vydatném jídle si vždy připravím odvar z máty. Po celý rok a zvláště o svátcích mi její digestivní vlastnosti pomáhají zbavit se nadmutí a nevolnosti,“ říká osmatřicetiletá Héléne.

Doktor Aubé doporučuje čaj z trubkovce, rostliny známé pro své diuretické účinky. Ambre Motová zase radí věnovat pozornost tomu, abychom neměli příliš vysoký přísun proteinů. Stačí sníst v poledne jednu porci masa a večer půl porce. Léčitelka Frédérique Cervoniová nedá dopustit na čaj z břízy pro jeho očišťující a diuretické účinky.

Experti se shodují v tom, že před bohatými pokrmy o svátcích, pokud jsou podávány večer, je třeba si dát velmi lehký oběd: zeleninu nebo zeleninovou polévku, nejvýše 150 gramů masa nebo ryby, salát z kozlíčku a čerstvé ovoce nebo jablečný kompot bez přidaného cukru.

Artyčoky – neobvyklý tvar ale plné síly!

Artyčoky jsou “neobvyklá” a zapomenutá zelenina, která má řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Podporuje celkové fungování těla ke plnému zdraví, vitalitě a dokáže pomoci i se zhubnutím… V poslední době se dostali artyčoky i do restauraci a seriálech o vaření, takže klidně se nechte inspirovat a směle do přípravy artyčokem (viz níže)

Artyčok je rostlina (zelenina), která roste do výšky přes jeden metr. Z artyčoky se konzumují listy a stonky. Plod artyčoky má vejčitý tvar a je to vlastně soubor (shluk) hrubších listů.

Přirovnat se to dá jednoduše k puku růže, lupeny jsou blízko sebe a už už se chtějí rozevřít a stát se krásným květem. Akorát, že artyčok má na místo lupenů listy. Artyčokový list má tvar lžičky a proto se na něj dobře nabírají různé chutné omáčky (fondue).

Artyčoky potřebují pro svůj růst teplé podnební pásmo a dostatek vlhkosti. Nejsou však mrazu odolné. Nízké teploty snáší těžko

  • Artyčok (lat. Cynara Scolymus) – čeleď hvězdicovitá
  • Co obsahují artyčoky – účinné látky
  • Voda, vláknina, bílkoviny, sacharidy, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, zinek, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, Vitamin A, B, C, E, K, lutein, betakaroten, kyselina listová, kyselina pantothenová
  • Účinky zdraví – artyčoky
  • Podporuje obranyschopnost
  • Detoxikační účinky – pročišťuje tělo od škodlivých látek
  • Regenerace a ochrana buněk – před působením volných radikálů
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Snižují vysoký cholesterol
  • Čistí cévy od “špatného” tuku
  • Snižují vysoký krevní tlak
  • Má antiseptické účinky
  • Zmírňuje příznaky alergie a alergických reakcí
  • Zlepšuje a urychluje trávení a metabolismus
  • Podporuje vylučování žluče, tím zrychluje chod trávení
  • Podporuje pravidelnou stolici
  • odstraňuje plynatost
  • Zlepšuje funkci žaludku a jater
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Udržuje zdravé tělo a mladistvý vzhled
  1. Nutriční hodnota – artyčoky (100g)
  2. KJ– 201,6 Kcal– 48  Bielkoviny– 3,6 g  Sacharidy– 8,2 g
  3. Vlákninu – 6,2 g  Voda – 82 g
  4. Artyčoky obsahují minerály – 100 g
Železo 1,7 mg Zinek 0,45 mg
Vápník 48 mg Měď 0,36 mg
Hořčík 63 mg Omega 3 kyseliny 18,5 mg
Fosfor 97 mg Omega 6 kyseliny 49 mg
Draslík 364 mg Sodík 92 mg

Artyčoky obsahují vitamíny – 100 g

Vitamin A 15,5 IU Vitamin C 13 mg
Vitamin B1 0,15 mg Vitamin E 0,35 mg
Vitamin B2 0,27 mg Vitamin K 18 ug
Vitamin B3 1,39 mg Kyselina pantotenová 0,45 mg
Vitamin B6 0,22 mg Kyselina listová 70 ug
Betakaroten 10 ug Lutein 450 ug

Účinky hubnutí – artyčoky

Artyčoky jsou vhodná, zdravá a chutná zelenina, ke konzumaci, během redukce hmotnosti. Při hubnutí můžete klidně artyčoky konzumovat 1 – 2 krát do týdne, ale bez různých majonézových dresinků. Volte raději lehké, jogurtové nebo sýrové omáčky

Jak koupit, uskladnit a připravit artyčoky

Artyčoky kupujte jen ty, které nemají hnědé a vyschlé části listů nebo stonku. Plod musí být vláčný a zelený po celém “těle”.

Pokud se rozhodnete konzumovat artyčoky hned, tak jste pak na té nejlepší cestě za zachováním všech živin a plné chuti.

Pokud jste se však rozhodli, že artyčoky si schováte na později, tak potom je určitě zabalte do fólie a dejte do lednice. Takto uskladněné artyčoky vydrží přibližně 4 – 5 dní

Jdeme vařit artyčoky. Jak na to? Jednoduše, není to žádná věda!

Potřebujete: 1 ks citron, 2 – 3 ks artyčoky, vodu, větší hrnec, nůž a špetka soli

Stonek z artyčoky odřízněte tak, aby Vám zůstala přibližně 1,5 – 2 centimetry dlouhá stopka. Vrchní část artyčoky odřízněte (přibližně 1/3 celkové délky hlavy), budete vidět žlutý střed této zeleniny.

Boční (okrajové) listy odstřihněte, taktéž poodstrihávajte vrchní části zelených listů – přibližně 1/3 délky listu. Citrónovou šťávu “vyždímejte” do hrnce s vodou a se špetkou soli. Tuto vodu dejte vařit. Citronová šťáva zajistí, že artyčok si zachová barvu a nezhnědne.

Zeleninu vařte ve vodě, která sahá artyčoky do poloviny těla a vařte jejich stonky NAHORU – přibližně 55 minut. Nezapomeňte po čase dolít vodu, která se vařením vypařuje. Po přibližně hodině vaření, by již měly být měkké i listy a i stonek.

Po dovaření artyčoky, vyberte střed zeleniny, když je artyčok dostatečně uvařená, tak se dá střed jednoduše vyjmout a můžete jít jíst. Tuto chutnou a zdravou pamlsek můžete konzumovat s různými dresinky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector