Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Polyfenoly byly v nedávné době označovány jako „životně důležité“ a aktivně pracují v těle, aby zabránily vzniku určitých mechanismů nemocí.

[1] Polyfenoly jsou antioxidanty z rostlinných potravin, které v těle působí na zlepšení zdraví složitým způsobem, a proto nejsou pouhými antioxidanty.

Jejich konkrétní opatření na podporu zdraví se stále aktivně zkoumají a obecně se uznává, že mohou snížit rizikové faktory kardiovaskulární onemocnění a v podstatě pomáhají chránit mnoho tělních systémů před riziky nebo pustošením mnoha typů chronických onemocnění.

[2] Je možné, že účinky polyfenolů na podporu zdraví nejsou způsobeny jejich antioxidačními vlastnostmi, ale spíše proto, že pomáhají kontrolovat špičky cukru v krvi po jídle. [3] Zvyšování příjmu polyfenolů na denní bázi je snadné a může to být chutné, labužnické dobrodružství.

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Jíst a pít potraviny bohaté na polyfenol po celý den. Udržujte vysokou hladinu polyfenolů ve vašem těle a krevním řečišti po celý den! Jezte a pijte potraviny bohaté na polyfenol, které jsou popsány níže každých několik hodin. Hladiny polyfenolů v krvi budou vrcholit brzy po konzumaci a poté se snižují, protože jsou metabolizovány nebo vylučovány z těla. Některé polyfenoly nebudou absorbovány do krevního řečiště, ale pouze procházejí trávicím traktem. Tyto polyfenoly jsou také velmi důležité, protože mohou pomoci zabránit rakovina tlustého střeva a takových nemocí. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Jezte spoustu nerafinovaného ovoce, zeleniny, celých zrn a luštěnin. Rafinace potravin odstraňuje polyfenoly, takže jíte čerstvé nebo čerstvě vařené ovoce, zeleninu, celá zrna a luštěniny místo rafinovaných potravin a masných výrobků. Polyfenoly mají tendenci se ničit mírným vařením nebo zahříváním a vařená jídla mohou nabízet více biologicky dostupný zdroj polyfenolů. Jezte čerstvé a vařené rostlinné potraviny. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Vyberte si bohatě obarvené ovoce, zeleninu a celá zrna. Bohaté barvy, jako je červená a fialová nebo černá, ukazují, že rostlinné potraviny jsou vynikajícími zdroji polyfenolů. Vyberte si potraviny jako borůvky , granátová jablka , červené hrozny, brusinky a červené nebo fialové sladké brambory . Borůvky, stejně jako potraviny, jako je černá rýže, fialový ječmen, černý čirok a fialové brambory, jsou zdrojem antokyanů a dalších polyfenolů. Sloučenina odpovědná za barvu kurkuma , zvané kurkumin, se také stává polyfenolem. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Pijte nápoje bohaté na polyfenol. Nápoje jsou koncentrované, snadno vstřebatelné zdroje antioxidantů polyfenolu.

  • Vyberte ovocné šťávy, které neobsahují cukr. Čisté granátové jablko, borůvky, červené hrozny a nefiltrovaná jablečná šťáva nebo jablečný mošt jsou vynikající volbou.
  • Čaj a káva jsou velmi bohatým zdrojem určitých typů polyfenolů. Vyberte si kofeinový čaj a kávu, protože proces dekafeinace může odstranit polyfenoly spolu s kofeinem.
  • Pijte červené víno a pivo místo jiných alkoholických nápojů. Tvrdý alkohol se destiluje, takže v podstatě neobsahuje polyfenoly. Červené víno je spojeno s „francouzským paradoxem“ [4] X Zdroj výzkumu, který v podstatě inicioval objev, že červené víno a další rostlinná strava mohou být pro zdraví velmi důležité a předcházet chronickým onemocněním. Červené víno je velmi bohatým zdrojem slavného polyfenolu Resveratrol, který je přítomen ve vysokých koncentracích ve slupce vinných hroznů. Pro nejvyšší koncentrace resveratrolu zvolte vína Pinot Noir z chladnějších a vlhkých podnebí, jako jsou New York a Oregon. Resveratrol je v takových podnebích vytvářen ve velkých množstvích hrozny, protože resveratrol je v takových podmínkách nezbytný k ochraně hroznů před plísní. Pivo je také velkým zdrojem polyfenolů a obsahuje velké množství polyfenolů. Je to proto, že pivo se vyrábí z ječmene a chmele. Ječmen poskytuje většinu polyfenolů obsažených v pivu, ale chmel je důležitým zdrojem různých polyfenolů. Pro nejvyšší koncentrace polyfenolů si vyberte dobře nasekaná hořká piva, jako je Indie bledá alela nebo tmavá piva. Tmavý slad, který se používá k výrobě tmavého piva, poskytuje antioxidanty melanoidinu, které ve skutečnosti mohou pomáhat udržet chmelové polyfenolové antioxidanty v pivu během procesu vaření. K dispozici je také nealkoholické červené víno a pivo, které může být dobrým zdrojem polyfenolů.

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Jezte hořkou čokoládu a kakaový prášek. Čokoláda a kakao jsou trochu rafinované, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Vyberte si tmavou, hořkou čokoládu a neslazené kakao. Nasycený tuk v čokoládě by neměl zvyšovat špatný cholesterol, pokud je konzumován s mírou. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Vyberte hořká, svíravá nebo silně ochucená rostlinná jídla. Polyfenoly bývají na patře patrné, trpké nebo tvrdé. Čistá šťáva z granátového jablka je znatelně svíravá. Žlutá cibule, díky které budete plakat, je vyšší u polyfenolů než sladká cibule. Nezapomeňte si vybrat potraviny bohaté na polyfenol, které nebyly příliš slazeny nebo naředěny, protože cukr a další takové složky mohou negativně ovlivnit zdravé účinky polyfenolů. Nefiltrované, svíravé olivové oleje jsou také velkým zdrojem polyfenolů. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Nakupujte produkty na zemědělském trhu nebo pěstujte své vlastní. Rostliny organicky vychováno nebo v přirozenějších podmínkách může být u polyfenolů mnohem vyšší. Italská studie, která zjistila, že organické broskve a hrušky mají vyšší obsah polyfenolů než konvenční protějšky, naznačuje, že absence pesticidů podporuje silnější antioxidační obranný systém (tj. Více polyfenolů). [5] Rostliny skutečně produkují polyfenoly, aby se chránily před nemocemi a škůdci, zejména pokud jsou pěstovány v méně než ideálních podmínkách. A pak budete jíst rostliny a polyfenoly vás chrání! Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Při výběru produktů hledejte polyfenoly uvedené na policích s potravinami. Mnoho supermarketů ve skutečnosti uvádí některé polyfenoly v sekci produkce pro mnoho zeleniny, i když je nepravděpodobné, že bude použito slovo „polyfenol“. Hledejte slova jako „fenol“ a „antokyanin“. Budou také uvedeny další zdravé rostlinné sloučeniny, které nejsou polyfenoly, jako je karotenoid lutein. Zkuste si tato slova zapsat a poté je vyhledat online a určit přesně, o co jde. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Přečtěte si štítky potravin a vyberte potraviny s uvedenými polyfenoly. Mnoho současných potravinářských výrobků uvádí na svých štítcích polyfenoly. Některé polyfenoly mohou být uvedeny jako látky, jako jsou flavonoidy, flavonoly nebo antokyany. Současné produkty, jako jsou antioxidační nápoje a čokoláda, konkrétně uvádějí polyfenoly a polyfenol flavonoly. Pro alkoholické nápoje ve Spojených státech není obecně možné uvádět na etiketě polyfenoly, ačkoli jedna vinařská společnost v Oregonu uvedla resveratrol na etiketu svého Pinot Noir z roku 2002. Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Vyhněte se potravinám, které jsou zdrojem volných radikálů, a ničte antioxidační polyfenoly. Polyfenoly jsou antioxidanty, takže budou v podstatě neutralizovány nebo zničeny nezdravými volnými radikály. Je dobré, že volné radikály mohou být neutralizovány polyfenoly, ale polyfenoly nebudou schopny působit v těle v rozsahu, který je žádoucí. Proto se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem volných radikálů, jako je smažená jídla , masa a rafinovaných potravin. Nezapomeňte se vyhnout příliš vařeným nebo spáleným masům a chemicky ošetřenému masu, jako je slanina. Hluboké smažené potraviny jsou notoricky známými zdroji volných radikálů, protože fritovací olej se při zahřívání neustále oxiduje. Smažené jídlo se také vaří při velmi vysokých teplotách, takže se tvoří více volných radikálů. Relaxovat . Vaše tělo bude rychleji spotřebovávat antioxidační polyfenoly, pokud jste ve stresu.

Budete mít zájem:  Infekční endokarditida – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Mají řepy polyfenoly?

Ano, oni dělají.

Kolik šťávy z granátového jablka mám pít denně?

Pití 8 až 12 oz. šťávy z granátového jablka denně se doporučuje využívat co nejvíce výhod.

Je možné získat příliš mnoho polyfenolových antioxidantů?

Z ovoce, ne. Pokud užíváte doplňky, postupujte podle štítků a nestohujte se.

Jsou brusinky a rovná brusinková šťáva dobrým zdrojem polyfenolů?

Ano. Většina tmavých bobulí je. Jen se ujistěte, že můžete jíst organické, nezpracované produkty bez přídavku cukru.

Jaké jsou příklady jídel bohatých na polyfenoly?

K snídani jezte celozrnnou müsli s ořechy a míchané barevné bobule a ovoce. K obědu jezte čerstvý zeleninový salát a vařené luštěniny. Můžete také přidat dušenou brokolici, zelí nebo listovou zeleninu.

Existují nějaké doplňky, které obsahují polyfenoly?

Existuje mnoho doplňků, které obsahují jeden nebo více polyfenolů, a zdá se, že většina z nich se zaměřuje na jeden nebo dva (například Resveratrol). Jednou pozoruhodnou výjimkou je Shaklee's Vivix, což je polyfenolová směs, která obsahuje resveratrol a je prohlašována za 10-13x účinnější než samotný resveratrol. Více informací najdete na webových stránkách Shaklee.

Polyfenoly se konzumují pravidelně po delší dobu, aby se zabránilo nemoci. Mnoho sloučenin, jako jsou flavonoidy a antokyany, jsou polyfenoly. Většina zdravých rostlinných sloučenin jsou polyfenoly, protože termín polyfenol je velmi obecný. Polyfenoly se stále zkoumají a mnoho z nich nebylo objeveno a není zcela objasněno. Při hodnocení obsahu polyfenolu v potravinách se nespoléhejte pouze na specifická měření antioxidační aktivity. Tato opatření nejsou schopna měřit skutečný potenciál, specifické zdravotní přínosy konkrétních polyfenolů ani specificky neměří polyfenoly. Mohou pouze měřit jednoduché antioxidanty, jako je vitamin C nebo vitamín A. Pokud se vyhnete kofeinu, vyhněte se čaju, kávě a čokoládě. Různé polyfenoly budou v těle působit odlišně, i když jsou v podstatě všechny antioxidanty. Pokud bude vše udržováno v moderování, bude to pro vaše zdraví účinnější. Alkohol může způsobit zdravotní problémy. Nezačínejte pít alkoholické nápoje, abyste dosáhli prospěchu pro zdraví.

Viz také

Odkazy

Arónie – vyzrajte na civilizační nemoci: healthandbeauty.cz

ARÓNIE (ČERNÝ JEŘÁB) – JAK NA CIVILIZAČNÍ NEMOCI

Potřebujete podpořit činnost srdce, posílit imunitu nebo snížit tlak či cholesterol? Pak vám rozhodně doporučujeme arónii nebo černý jeřáb. Studie prokázaly, že má nejen velký antioxidační účinek, ale funguje například i jako prevence zubního kazu. Dalčí účinky arónie v článku.

Arónie neboli černý jeřábTemnoplodec černoplodý, latinsky Aronia melanocarpa, je keř, který dorůstá do výšky až 3 metry. Jeho černé plody jsou velké přibližně 1 cm a rostou v latách.

Kvůli podobnosti s jeřábem jedlým se mu přezdívá černý jeřáb. U nás se pěstují tři druhy.

Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a nejrozšířenější Aronia melanocarpa (temnoplodec černoplodý).

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?Co obsahuje aróniePlody arónie jsou bohaté zejména na bioflavonoidy. Největší podíl tvoří kyanidin-3-galactosid (65,6 %) 
a kyanidin-3-arabinosid (28,3 %). Díky tomu funguje arónie jako silný antioxidant a podporuje správnou funkci buněk. Obsahuje i některé vitaminy, jako vitamin C (100 g ale pokryje jen 35 % DDD, proto se doporučuje ji kombinovat s jiným ovocem), vitaminy B (pomáhají posílit imunitu a správné fungování metabolismu), vitamin E (podporuje činnost nervového systému a působí anti-oxidačně) a vitamin P – rutin (podporuje pružnost žilních stěn). Plody mají i poměrně vysoké procento jódu, který má pozitivní účinek na funkci štítné žlázy. Dále obsahují sodík, hořčík, vápník, železo, fluor a zinek.

Arónie účinky

  • upravuje krevní oběh
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • optimalizuje krevní tlak
  • zpevňuje zejména cévní kapiláry (prevence 
“- aterosklerózy a dalších civilizačních chorob)
  • zmírňuje potíže křečových žil
  • napomáhá správné funkci jater
  • je velmi účinným antioxidantem
  • podporuje imunitní systém
  • zpomaluje stárnutí organismu
  • prevence zubního kazu
  • zabraňuje srážlivosti krve

Arónie využitíPlody arónie byly v posledních patnácti letech intenzivně studovány a výzkumy prokázaly i další účinky.

Dobře fungují jako hepatoprotektivum (slouží ke zlepšení jaterních funkcí), snižují toxicitu a kumulaci kadmia a těžkých kovů v játrech a ledvinách, mají výrazný protizánětlivý účinek, stejně jako bakteriostatickou aktivitu in vitro proti Staphylococcus aureus a Escherichia coli a antivirovou aktivitu proti typu viru chřipky, potlačují růst lidských HT–29 rakovinných buněk tlustého střeva.

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?100 g ovoce obsahuje1 480 mg bioflavonoidů, 400 μg jódu, 20 g sacharidů, 2 g vlákniny, 26 mg fosforu, 19 mg hořčíku, 223 mg draslíku, 44 mg vápníku, 0,42 mg železa, 64 mg vitaminu C

STUDIE – Protinádorové působení Bylo zjištěno, že antokyany zpomalují růst nádorů. Vzhledem k tomu, že je jejich množství v arónii vysoké 
“(2 147 mg / 100 g), pomáhají v boji s onkologickými onemocněními. Podobně jako u extraktu z hroznových jader byly u extraktu z arónie zjištěny účinky potlačující růst střevních rakovinných buněk.

Léčené buňky vykazovaly inhibici růstu o 50 % a ovlivnění buněčného cyklu na úrovni G0/G1 a G2/M fáze. Došlo i ke snížení genové exprese enzymu cyklooxygenázy-2 buněk o 35 %.

* Další studie prokázaly, že antokyany v arónii inhibují proliferaci lidských nádorových buněk děložního čípku, zabíjí maligní nádorové buňky mozku 
“a pomáhají zabránit vzniku žaludečních vředů.

*Zhao C et al, Effects of commercial anthocyanin-rich extracts on colonic cancer and nontumorigenic colonic cell growth, J. of Agr. and Food Chemistry, 2004, 52, 20, p. 6122-6128

STUDIE – Snižuje krevní tlakAntokyany z arónie redukují oxidační stres, snižují C reaktivní bílkovinu (CRP) a další zánětlivé biomarkery, které způsobují kardiovaskulární onemocnění.

Vědci provedli studii, ve které rozdělili skupinu 26 pacientů po infarktu myokardu do 2 skupin. Jedna dostávala 3× 100 mg/den antokyanů aronie, druhá placebo. Výsledky byly opravdu překvapivé.

U první skupiny došlo k výraznému snížení krevního tlaku, množství IL-6 v séru o 27 %, ox-LDL o 26 %, CRP o 18 %.*

*Naruszewicz, M. et al, Effect of anthokyanins from chokeberry on blood pressure, inflamatory mediators and cell adhesion molecules in patiens with a history of myocardial infarction, XXIIth International Symposium on atherosclerosis, September  28 – October 2, 2003, Kyoto, Japan, http://www.sciencedirect.com/

STUDIE – Snižuje hladinu cukru Výzkum dalších vědců prokázal, že antokyany v arónii pomáhají normalizovat metabolismus cukrů u diabetiků. Denní konzumace 200 ml šťávy z arónie po dobu 3 měsíců snížila hladinu glukózy a hladinu lipidů u lidí s non-inzulin-dependentním diabetem mellitus.*

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?*Chambers K. Belina et al, Can cranberry supplementation benefit adults with type 2 diabetes?, Diabetes care, 2003, 26, 9, pg. 2695, http://proquest.umi.com/

HistoriePůvod arónie můžeme hledat na východě Severní Ameriky, kde ji pro její léčivé účinky používali indiáni. Do Evropy přivezl tento keř kolem roku 1900 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin. Masověji ji začal pěstovat kolem roku 1910 za podpory sovětského státu kvůli výrobě potravinářského barviva a léčiv.

Budete mít zájem:  Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?

Názor odborníka – Jak je nejlepší arónii konzumovat?

„Arónie obsahuje karotenoidy, sitosteroly, flavanoly, antokyaniny. Vitaminy a minerální látky je doplňují a zefektivňují jejich působení. Vitaminy C, E, některá béčka a fytonutrienty se tepelnou úpravou ničí buď částečně, nebo úplně.

Kdyby tedy klient aplikoval arónii při kardiovaskulárních problémech, po zahřátí již budou sitosteroly, vitamin E a betakaroten zničeny. U onkologických chorob zase vitaminy C, B a antokyaniny. Dle mého názoru jsou tedy nejlepší kapsle se sušeným extraktem arónie nebo čerstvá šťáva.

Arónie je chuťově dost trpká, takže si z ní lidé často dělají třeba marmelády, to už ale díky obsahu cukru a zahřátí terapeutický efekt nepřinese.“ Kateřina Boesenberg, BHSc, předsedkyně České naturopatické společnosti

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?„U arónie není důležitý pouhý obsah vitamínů, vyskytujících se běžně ve většině dostupného čerstvého ovoce, ale hlavně velmi vysoký obsah látek ze skupiny bioflavonoidů (antokyanů) s vysokým ochranným a antioxidačním účinkem pro náš organismus, které mají z pohledu prevence největší a nejvýznamnější účinky pro náš vyvážený metabolismus. Bioflavonoidy se navíc přiměřenou a mírnou tepelnou úpravou neničí tak jako na teplotu choulostivé vitaminy. Arónie je u nás bohužel, na rozdíl od Slovenska a sousedních států, stále nedoceněná a opomíjená. Přitom stačí velmi málo, zamyslet se včas nad svým jídelníčkem a vyváženým stravováním ještě před tím, než budete muset chodit do nejbližší lékárny pro léky.“ Ing. Vladimír Marek, dlouholetý propagátor prospěšnosti arónie v ČR a zakladatel firmy specializující se na dovoz a distribuci bio výrobků “Aronia Original”

NÁŠ TIP:1. Arónie Bio CellAktiv prášek arónie s acerolou v kapslích, 90 kapslí, 559 Kč, www.aroniaoriginal.cz 2. Aronia ProBiotic, za studena lisovaná šťáva z fermentovaných plodů arónie s probiotickými kulturami, 599 Kč, www.aroniaoriginal.cz

Borůvky a brusinky posilují oči i imunitu

O zdraví 19. 7. 2017 | tla

Borůvky a brusinky jsou výtečnými zdroji antioxidačních látek, jedná se zejména o anthokyany, polyfenoly a flavonoidy. Antokyaniny obsažené v borůvkách regenerují sítnicí a zlepšují ostrost vidění. Mají antibakteriální vlastnosti, které pomáhají při zánětech močových cest. Na rozdíl od antibiotik, nevyvolávají rezistenci.

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?Borůvky a brusinky posilují oči i imunitu ze Shutterstock.com

V přírodě je vše dokonalé, stačí jen nezapomínat, na to co jsme dělali v dětství, co nás učily naše babičky a prababičky.

Vyrazit do lesa s plecháčkem či plastovým hrnkem a bandaskou, kam se malé kulaté plody borůvek a brusinek přesypávají, neznamená jen natrhat si na pošmáknutí na koláč, knedlíky či kompot.

Látky obsažené v temně modrých či rudých kuličkách chrání kůži a oči zevnitř. Naši prapředci neměli supermarkety, kde by si ochranné prostředky koupili, žili v symbióze s přírodou, která jim je poskytovala.

„Borůvky a brusinky jsou výtečnými zdroji antioxidačních látek, jedná se zejména o anthokyany, polyfenoly a flavonoidy.

V tomto lesním ovoci jsou ve velmi výhodné podobě pro využití lidským organismem,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová a doplňuje: „Antioxidační látky a také betakaroten působí pozitivně v celém organismu a také v kůži, která díky nim získává vyšší odolnost proti UV záření, které ji poškozuje. V žádném případě ale nedoporučuji místo namazání ochranným krémem jíst jen ve velkém lesní bobuloviny. Jejich pravidelná konzumace však dokáže pokožku posílit.“

Posilují oči a zpomalují stárnutí

Látky obsažené v lesních plodech nepředstavují jen ochranu pro pleť. Ukládají se i do oka, do takzvané žluté skvrny, a zabraňují jeho poškození.

Chrání tak například před rozvojem věkem podmíněné makulární degenerace, což je onemocnění, které ve vyšším věku je v Česku nejčastější příčinnou postupné ztráty zraku a slepoty.

 Antokyaniny obsažené v borůvkách regenerují sítnicí a zlepšují ostrost vidění.

Příznivě působí na metabolismus i protizánětlivě

„Borůvky a brusinky jsou nejen velmi bohatým zdrojem antioxidačně působících látek, obsahují vitamíny C, K, skupiny B a kyselinu listovou. Z minerálních látek jde zejména o hořčík a draslík. Ve 100 gramech syrových borůvek je také 2,4 gramu vlákniny,“ vyjmenovává Zuzana Douchová.

Vitamíny, minerální látky a barviva obsažená v borůvkách zvyšují obranyschopnost organismu, působí proti průjmům i zácpě. „Borůvky částečně pomáhají kromě jiného při léčbě cukrovky, dny či revmatismu.

Jsou v nich také látky, které zabraňují přilnutí bakterií na cesty močového měchýře, a tak prospívají při zánětech močových cest, které jsou častým letním problémem zejména žen,“ říká nutriční terapeutka.

Mají příznivé účinky i na náš metabolismus a na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou tak skvělou prevencí před vznikem ischemické choroby srdeční, aterosklerózy.

Jak si je dát?

Pokud si chcete užít letní borůvkovou či brusinkovou kúru, nebudete se muset v lese ani moc tumlovat. Doporučuje se jich denně sníst alespoň 120 ml, což je si 80 gramů. Při procházce v lese je máte nasbírané během chvíle.

„Výhodou je, že borůvky i brusinky můžeme jíst jak syrové, tak v koláčích, ovocných knedlíkách, nebo je mrazit, aniž bychom zničili jejich pozitivní účinky. Ani tepelná úprava při 100 °C v nich prospěšné látky výrazně nesníží,“ vysvětluje Zuzana Douchová.

Když ne do lesa, tak do obchodu

Borůvky v současné době rostou nejen v lese, řada lidí je pěstuje na zahrádkách. Nejde o černou, ale kanadskou borůvku. Kanadské za naší českou zaostávají, sice jen nepatrně, ale antioxidantů mají méně.

Na druhou stranu, když se vám nechce do lesa, je lepší si koupit vaničku v obchodě. Vhodnější jsou ale ty, po kterých máme modré ruce i pusu.

„Čím více barviv, tím větší obsah antioxidantů,“ dodává Zuzana Douchová.

Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Mohlo by vás také zajímat: Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré? Další článek

Když zelí, tak červené

Jak prospěšná je konzumace červeného zelí a kolik by ho asi tak člověk měl sníst, aby to mělo ten správný účinek? Na tuto otázku se snažili nalézt odpověď američtí vědci.

My Češi o prospěšnosti konzumace červeného zelí víme své.

Asi bychom k tomu nejspíš dodali, že červené zelí je zaručeně nejzdravější s přílohou propečené kachničky s křupavou kůrčičkou, kolem dokola obložené žluťoučkými knedlíčky a džbánkem dobrého piva.

A vzpomněli bychom si na známé husitské heslo: „Nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme.“ A co o tom mohou vědět „nějací Američané“, i když jsou to profesionálové z oboru výživy a zemědělského výzkumu.

Rostlinné pigmenty nazývané antokyany dodávají ovoci a zelenině modré, fialové a červené zbarvení. Nyní se vědci z Agricultural Research Service (ARS) zase dozvídají o něco více o těchto rostlinných složkách a o jejich vstřebávání do krevního oběhu lidí.

Antokyany jsou skupinou zdraví prospěšných látek patřících do skupiny bioflavonoidů, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinných buňkách. Vědci z ARS objevili v červeném zelí celkem 36 druhů antokyanů, a to včetně osmi jinde se dosud nevyskytujících.

Hlavní část studie probíhala na oddělení ARS Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC) v Beltsvillu ve státě Maryland, kde jsou soustředěni vědci, kteří se mohou řadit do světové špičky v oboru identifikace a kvantifikace různých živin obsažených v ovoci a zelenině. Fyzioložka Janet Dura-Novotny, výživářka Beverly Clevidence, rostlinný fyziolog Steven Britz a Craig Charron všichni z BHNRC Food Components and Healthy Laboratory, publikovali výsledky své studie v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Budete mít zájem:  Suchá pokožka na obličeji – vše co byste měli vědět + recepty

 Antokyaniny (antokyany) a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Antokyany jsou skupinou zdraví prospěšných látek, které patří mezi flavonoidy. V červeném zelí jich výzkumníci z ARS objevili 36, z toho jich osm bylo v zelí objeveno vůbec poprvé.

Již dříve byly objeveny důkazy, které naznačují, že antokyany mohou organismu poskytovat ochranu proti rakovině, zlepšovat funkci mozku a podporovat zdraví srdce. Dřívější studie ARS ukázaly, že některé antokyany poskytují dvojnásobnou antioxidační schopnost než stejné množství vitaminu C při pokusu in vitro.

Ale dosud se nezkoumalo množství absorbované lidským organismem. Proto se v ARC rozhodli provést klinickou studii, která by prokázala, že antokyany z vařeného červeného zelí jsou vstřebávány stejně dobře jako z ovoce nebo z jiné zeleniny.

A protože v červeném zelí našli širokou škálu antokyanů, byli schopni posoudit i jejich strukturu a její vliv na zvýšené nebo snížené vstřebávání.

Během pokusu dvanáct dobrovolníků konzumovalo tři různá množství vařeného červeného zelí v průběhu přesně definovaného dietního režimu s pečlivě kontrolovaným příjmem potravin.

Každý dobrovolník dodržoval jeden ze tří režimů se dvěma jídly za den, který zahrnoval 2/3 šálku, 1 a 1/3 šálku nebo 2 šálky červeného zelí. Biologická dostupnost antokyanů ze zelí byla hodnocena podle obsahu antokyanů a jejich metabolitů vyloučených v moči.

Ne všechny antokyany, které výzkumníci v červeném zelí objevili, byly stejně absorbovány. V zelí bylo objeveno šest neacylovaných antokyanů a třicet acylovaných, tedy připojených k acylovým skupinám, které je sice učinily stabilnějšími, ale také méně využitelnými.

Neacylované antokyany byly minimálně čtyřikrát lépe biologicky dostupné než jejich acylované formy.

  • Závěry popsaných studií mohou být užitečné pro výživáře, aby vyhodnotili jejich zdravotní prospěšnost, dále mohou být využity šlechtiteli zeleniny při tvorbě nových odrůd s větším obsahem a vhodným poměrem těchto velmi cenných sloučenin tolik prospěšných lidskému zdraví a v neposlední řadě také dietními specialisty, kteří na základě těchto výzkumů mohou vhodně zařadit červené zelí do dietních jídelníčků.
  • Pak už záleží jen na kuchařích, aby červené zelí dokázali správně připravit a přidat tu pravou přílohu, aby to dohromady chutnalo tak jak má.
  • Zdroj: US Department of Agriculture

Fialové brambory? 6 důvodů, proč byste je měli zařadit do jídelníčku

Pravděpodobně jste se již v supermarketech setkali s batáty, sladkými bramborami, které mají specifickou oranžovou barvu. Ochutnali jste však někdy fialové brambory? Nejenže skvěle chutnají, ale přináší do jídelníčku řadu antioxidantů a jedinečné zpestření. Vyzkoušejte je zařadit do vaší stravy i vy. Prozradíme vám, proč byste tak měli učinit.

Fialové brambory

Fialové brambory se od klasických brambor liší nejen svou barvou, ale i nutričním složením. Připravit si z nich můžete nejen jedinečnou fialovou kaši, fialový bramborový salát či zajímavou přílohu, ale přidat do jídelníčku dávku antioxidantů.

Fialové brambory byly základem peruánské stravy, ale dnes se dostávají až k nám do českých supermarketů a i my si můžeme užívat jejich účinků.

Ideální je fialové brambory vařit ve slupce, v nejlepším případě na páře, abyste z nich dostali co nejvíce zdraví přínosných látek.

Zajímavý pigment a nutriční hodnoty

Fialové brambory obsahují totiž charakteristický fialový pigment, tzv. antokyan, který je fytochemikálií přínosnou pro lidské zdraví. Jedná se o ve vodě rozpustný pigment, který náleží ke flavonoidům. Fialové brambory jsou však skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů A, C a vitamínů z řady B.

Jedním z výhod spojených s fialovými bramborami je i zdravá alternativa k barvení potravin. Mrkev i řepa jsou často používány k barvení potravin a výrobě přírodních barviv.

I fialové brambory lze použít jako dalších zdroj přírodního barviva, namísto toho, aby byla používána barviva chemická, která mohou být spojena s nepříznivými účinky na zdraví. Fialové brambory jsou právě skvělým zdrojem antokyanů, které přináší mnoho zdravotních výhod.

Díky tomuto typu barviva se tak mohou barvit například jogurty, bonbony či zmrzlina, a to zdravým způsobem.

Regulace krevního tlaku

Studie předložená American Chemical Society zjistila, že pravidelná konzumace fialových brambor má vliv na snížení krevního tlaku.

To vše díky vysoké koncentraci fytochemikálií, například kyseliny chlorogenové, která je spojována se snížením krevního tlaku. Fialové brambory v pečené i vařené formě mají vliv na snížení krevního tlaku.

Dodávají do stravy také dávku draslíku, který má také vliv na regulaci krevního tlaku. Ideální je při vysokém krevním tlaku zařazovat do stravy ingredience bohaté na draslík.

Krevní sraženiny

Tzv. trombóza či nadměrné srážení krve vede ke vzniku trombu a je velkým rizikem pro naše zdraví.

Naštěstí se proto vzniku krevních sraženin můžete bránit nejen dobře sestaveným jídelníčkem, ale také celkově zdravým životním stylem. Fialové brambory mohou být dobrým doplňkem do jídelníčku i v těchto případech.

Obsahují totiž kyselinu chlorogenovou, která pomáhá v rozkladu krevních sraženin a inhibuje tzv. enzymatickou aktivitu prokoagulačních proteinů a peptidů.

Fialové brambory jsou skvělým zdrojem antioxidantů a fytonutrientů, které jsou prevencí vzniku mnoha chorob a snižují riziko vzniku zánětu v těle. Díky antokyaninu působí jako silné antioxidační činidlo. Antokyaninové pigmenty se totiž používají jako součást léků podporující funkci jater, snižující krevní tlak či léky na různé oční choroby.

Fialové brambory jsou také skvělým zdrojem cenné vlákniny, která preventivně pečuje o zdraví trávicího traktu a podporuje správné funkce. Je také prevencí vzniku zácpy. Dostatečný příjem vlákniny je také prevencí vzniku srdečních chorob, mrtvice, cukrovky, vysokého krevního tlaku a trávicích poruch.

Pro vytrvalostní sportovce

Fialové brambory jsou také vhodnou součástí stravy pro vrcholové sportovce. Díky nerozpustné vláknině dokáží udržovat vysokou hladinu energie po dlouhou dobu, což sportovci, kteří se vydávají na dlouhých tratích, opravdu potřebují.

Jídelníček a zpestření pro děti

Fialové brambory můžete používat při přípravě kaší, hranolek, zapéct je, dodat je jako zajímavou přílohu či si z nich připravit lupínky. Jsou také skvělým zpestřením pro malé strávníky, kteří milují zajímavé pokrmy a fialové hranolky se jim budou jistě líbit. Dopřejte si proto ve své stravě fialové brambory.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *