Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte:

  • jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil aceroly
  • nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Ovoce acerola s vysokým obsahem vitamínu C

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?Malý stálezelený hustý keř nebo strom acerola roste v teplých tropických oblastech Jižní a Střední Ameriky, Kalifornie, Texasu, Mexika, Karibiku a Floridy. Drobné jasně červené plody dorůstají do velikosti 1 až 3 centimetry. Ovoce acerola roste v trsech po dvou nebo třech a obsahuje tři trojúhelníková semena. Vzhledem aceroly připomínají třešně, pravou třešní však nejsou.

Acerola se kazí už 4 hodiny po sběru. Rychle kvasí, do 3 – 5 dnů ztrácí většinu živin a stává se nejedlou. Při zmrazení se uchovává dobře, ale často se rozpadá. Používá se tedy nejčastěji při výrobě džemů, sirupů a džusů. Pokud nejsou přidány konzervanty, rychle se však kazí i acerolový džus.

Důležité informace o ovoci acerola

  • Známá také jako: acerola cherries, Barbados cherry, West Indian Cherry, třešeň acerola, acerola berry, wild crepe myrtle, Malpighia glabra, Malpighia punicifolia, malpígie, Malpighia emarginata, seriz, barbadoská třešeň
  • Krajina původu: Jižní a Střední Amerika, Kalifornie, Texas, Mexiko, Karibik, Florida, Portoriko, Dominikánská republika, Haiti, Brazílie, Indie, Kanárské ostrovy, Ghana, Etiopie, Šrí Lanka, Havaj, Austrálie
  • Prodává se ve formě: džem, sirup, džus, tablety, kapsle, prášek, vařená, pečená, mražená, žvýkací tablety, tinktura, polevy dortů, pudink, zmrzlina, ovocné saláty a poháry, želé, víno
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Acerola se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Fakta o acerole

Věděli jste, že …

  • Acerola má příjemnou chuť. Je kyselá, voňavá, nasládlá a trochu svíravá.
  • Používá se v moderní i lidové medicíně. Tradičně se používá při problémech s játry, průjmech, úplavici, kašli i nachlazení.
  • Podle U.S. department of Agriculture acerola obsahuje mnohem více vitamínu C než jiné potraviny (podobně jako camu camu). Podle jiné studie acerolu co do obsahu vitamínu C překonají jen šípky.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Zralá slupka aceroly je zářivě šarlatově červená. 

  • Čerstvý acerolový džus obsahuje 13x více vitamínu C než stejné množství džusu pomerančového. Některé odborné zdroje uvádí, že 180 ml sklenice acerolového džusu obsahuje stejné množství vitamínu C jako 14 litrů džusu pomerančového.
  • Nezralá zelená acerola vitamínu C obsahuje pravděpodobně ještě 2x víc.
  • Kůra malpígie se někdy používá k činění kůží.
  • Článek publikovaný roku 2009 v Journal of Food Composition and Analysis uvádí, že acerolový džus obsahuje mnohem méně antioxidantů flavonoidů než syrová acerola.

VÍTE, ŽE z aceroly se vyrábí také víno, které si uchovává až 60 % původního obsahu vitamínu C?

Předpokládané účinky aceroly

Acerola se jako doplněk stravy užívá zejména pro svůj extrémně vysoký obsah vitamínu C.

Vitamín C (neboli kyselina askorbová) se podílí na stavbě kolagenu, chrání sliznice a je prevencí kurdějů.

 Důležitý je také pro kalcifikaci zubů a kostí, správnou funkci imunitního systému, hojení ran, tvorbu hemoglobinu, růst a další metabolické funkce. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a možná i rakovinou.

Jedna studie ukázala, že acerola bohatá na antioxidanty a vitamín C může pomoci zastavit růst rakoviny tlustého střeva.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Nezralé zelené aceroly obsahují až 2x více vitamínu C než po dozrání

O acerole existuje spousta tvrzení, ne všechny jsou však podpořeny vědeckými výzkumy. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je potřeba více studií a výzkumů.

Acerola může být potencionálně účinná:

  • pomoc a prevence nachlazení i chřipky, otoků krku, krvácení sítnice, zubních kazů, infekce dásní, senné rýmy a kolagenních poruch
  • antioxidant
  • antimikrobiální ústní voda
  • antidepresivum
  • antimykotikum
  • prevence poškození volnými radikály a prevece některých onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů vitamínu C a A
  • prevence onemocnění srdce, kornatění cév a krevních sraženin
  • proti průjmu a úplavici
  • pro zlepšení pokožky, sliznic, vlasů
  • pro zvyšování imunity i atletické vytrvalosti
  • díky svým stahujícím vlastnostem při kožních skvrnách, podpoře pružnosti pokožky i trávení

Zdravotní a kosmetické využití aceroly

Acerola patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C

Vyšší dávky vitamínu C mohou urychlovat tvorbu proteinu zpomalujícího množení virů (interferon), posílit imunitní systém i zastavit růst nádorových buněk.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Dužina aceroly je sladkokyselá a šťavnatá

Acerola v kuchyni

Acerola může být součástí například nápojů, dezertů, dortových polev, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů a pohárů, želé a džemů. Vyrábí se z ní také víno.

Nutriční hodnoty aceroly

100 g syrové aceroly obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 88 % – 7,7 g – 3 % DDD
  • vláknina – 1,1 g – 4 % DDD
  • tuky – 8 % – 0,3 g – 0% DDD
  • omega-3 mastné kyseliny – 44 mg
  • omega-6 mastné kyseliny – 46 mg
  • bílkoviny – 4 % – 0,4 g – 1 % DDD
  • 32 kalorií – 134 kJ – 2 % DDD
  • voda – 91,4 g
  • popel – 0,2 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 767 IU – 15 %
  • vitamín C – 1677 mg – 2796 % DDD
  • thiamin – 0 g – 1 % DDD
  • niacin – 0,4 mg – 2 % DDD
  • folát – 14 mcg – 3 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,3 mg – 3 % DDD
Minerály:

  • vápník – 12 mg – 1 % DDD
  • železo – 0,2 mg – 1 % DDD
  • hořčík – 18 mg – 5 % DDD
  • fosfor – 11 mg – 1 % DDD
  • draslík – 146 mg – 4 % DDD
  • sodík – 7 mg – 0 % DDD
  • zinek – 0,1 mg – 1 % DDD
  • měď – 0,1 mg – 4 % DDD
  • selen – 0,6 mcg – 1 % DDD

Užívání aceroly

Acerolu můžete jíst syrovou i ji použít při pečení a vaření. Acerolu v Česku pravděpodobně čerstvou neseženete. Protože rychle podléhá zkáze, prodává se u nás ve formě džusů či doplňků stravy. Narazit můžete i na mraženou acerolu, která se nejčastěji používá při výrobě smoothies.

Velké oblibě se těší acerola ve formě sušeného prášku. Vyrábí se z dehydratovaného acerolového džusu. Prášek se přidává například do nápojů, džusů a smoothies.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Syrovou acerolu koupíte nejspíš jen tam, kde se i pěstuje

Dávkování aceroly

Žádný klinický výzkum bezpečnou doporučenou denní dávku aceroly zatím nepotvrdil. Protože acerola obsahuje zejména vitamín C, je při jejím užívání obecně odkazováno na jeho doporučené denní dávky.

Office of Dietary supplements doporučuje nekonzumovat více než 2000 mg vitamínu C denně. Doporučená denní dávka vitamínu C je 90 mg pro muže, 75 mg pro ženy. Těhotné ženy potřebují 85 mg denně, kojící 120 mg a kuřáci cigaret + 35 mg denně.

Vždy důsledně dodržuje pokyny uvedené na příbalových letácích konkrétních výrobků.

Nežádoucí účinky aceroly

Acerola je díky vysokému obsahu vitamínu C silným antioxidantem. Má však i podobné nežádoucí účinky jako tento důležitý vitamín.

MedlinePlus varuje, že při pití acerolového džusu v kombinaci se suplementací vitamínu C hrozí předávkování.

Podle Office of Dietary Supplements k vedlejším účinkům předávkování vitamínem C patří zažívací problémy – průjem, nevolnost, závratě, mdloby, časté močení, bolest hlavy, migréna, zvracení a trávicí křeče.

Tyto vedlejší účinky hrozí při užívání více než 2 g aceroly denně (v některých případech už při 1 g denně). Objevit se může také zvýšená ospalost či nespavost.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Ovoce acerola může mít spoustu zdravotních benefitů i rizik

Dlouhodobá nadměrná suplementace vitamínu C může způsobit problémy s ledvinami (symptomem může být bolest zad ve spodní části), zvýšit absorpci železa (což může u vzácné choroby hemochromatźy vést k otravě železem) a způsobit hemolýzu (což může vést k anémii).

PharmDr. Lenka Zemanová z Alphega lékárny U Svatého Mikuláše v Lounech

Při sběru aceroly se může objevit kontaktní dermatitida.

Kdo by acerolu užívat neměl

Těhotné, kojící ženy a acerola

O bezpečnosti užívání aceroly během kojení a těhotenství neexistuje dostatek spolehlivých důkazů. Pokud jste těhotná nebo kojíte, užívání aceroly se raději vyhněte.

Budete mít zájem:  Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Pacienti s dnou a acerola

Vitamín C obsažený v acerole může zvýšit hladinu kyseliny močové a tím zhoršit i onemocnění dnou.

Lidé náchylní k močovým kamenům a acerola

Velké dávky aceroly mohou být kvůli vysokému obsahu vitamínu C rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Předseda Mladých praktiků a praktický lékař MUDr. Norbert Král

S jakými léky acerolu neužívat?

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy, konzultujte konzumaci aceroly nejdříve s vaším lékařem. Vliv může mít především na antikoncepční pilulky a další léky obsahující estrogen. Užívání aceroly může snižovat hladinu léku fluphenazine v krvi i antikoagulační aktivitu warfarinu.

VIDEO: Pěstování aceroly

FAQ – často kladené dotazy

Jak acerola vypadá?

Acerola je podobná naší české třešni. Je zářivě červená. Najdete v ní však 3 semena a má jinou chuť.

Kde koupím čerstvou acerolu?

Acerola se začne kazit už 4 hodiny po sběru, po 5 dnech se jíst nedá. Čerstvou ji seženete jedině v těch oblastech, kde se pěstuje.

Jak mám použít mraženou acerolu?

Mražená acerola je výborná například ve smoothies.

Jak acerola chutná?

Acerola je kyselkavá, sladká a mírně trpká.

Obsahuje nějaký plod ještě více vitamínu C než acerola?

Na vitamín C je bohatší třeba šípek.

Je na vitamín C bohatší zralá nebo nezralá acerola?

Nezralá acerola vitamínu C obsahuje až 2x více.

Obsahuje acerolové víno nějaký vitamín C?

Ano, acerolové víno si uchovává až 60 % původního vitamínu C.

Mohou acerolu konzumovat těhotné ženy?

Bezpečnost užívání aceroly během těhotenství není dostatečně prokázána. Pokud jste těhotná, její konzumaci byste se raději měla proto vyhnout.

Je acerola bezlepková?

Ano, acerola patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny.

Kolik vitamínu C je až moc?

Nežádoucí účinky se objevují po překročení 2 g vitamínu C denně. U citlivějších jedinců se mohou objevit už po 1 g.

  Další profily superpotravin:   

POUŽITÉ ZDROJE:

  • 2018. Too much vitamin C: Is it harmful? – Mayo Clinic . [ONLINE] Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030. [citováno 6. prosince 2018].
  • Acerola: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. 2018. Acerola: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-608/acerola. [citováno 6. prosince 2018].
  • Acerola, (west indian cherry), raw Nutrition Facts & Calories . 2018. Acerola, (west indian cherry), raw Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1807/2. [citováno 6. prosince 2018].
  • Balch, P., 2002. Prescription for Herbal Healing. 1. vyd.: Penguin.
  • Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil – ScienceDirect. 2018. Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil – ScienceDirect. [ONLINE] Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610001172. [citováno 6. prosince 2018].
  • Bonnie Singleton. 2018. Side Effects of Acerola Powder. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/126715-side-effects-acerola-powder/. [citováno 6. prosince 2018].
  • Burlando, B., 2010. Herbal Principles in Cosmetics: Properties and Mechanisms of Action. 1. vyd.: CRC Press.
  • David Šupita – fornex.cz. 2018. PharmDr. Lenka Zemanová Lékárna U svatého Mikuláše Louny | idatabaze.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.idatabaze.cz/firma/214183-pharmdr-lenka-zemanova-lekarna-u-svateho-mikulase-louny/. [citováno 6. prosince 2018].
  • Examine.com. 2018. Vitamin C – Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com. [ONLINE] Dostupné z: https://examine.com/supplements/vitamin-c/. [citováno 6. prosince 2018].
  • Healthline. 2018. Acerola Cherry: Vitamin C, Fruit, Powder, and Benefits. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry#the-bottom-line. [citováno 6. prosince 2018].
  • Janick, J., 2008. The Encyclopedi of Fruit and Nuts. 1. vyd.: CABI.
  • Journal of Food Composition and Analysis – Elsevier. 2018. Journal of Food Composition and Analysis – Elsevier. [ONLINE] Dostupné z: https://www.journals.elsevier.com/journal-of-food-composition-and-analysis. [citováno 6. prosince 2018].
  • Office of Dietary Supplements (ODS) . 2018. Office of Dietary Supplements (ODS) . [ONLINE] Dostupné z: https://ods.od.nih.gov. [citováno 6. prosince 2018].
  • Malpighia emarginata – Wikipedia. 2018. Malpighia emarginata – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Malpighia_emarginata. [citováno 6. prosince 2018].
  • Malpighia glabra – Wikipedia. 2018. Malpighia glabra – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Malpighia_glabra. [citováno 6. prosince 2018].
  • Malpígie lysá – Wikipedie. 2018. Malpígie lysá – Wikipedie. [ONLINE] Available at: https://cs.wikipedia.org/wiki/Malp%C3%ADgie_lysá. [citováno 6. prosince 2018].
  • Miyashita, R., 1964. Reproductive Morphology of Acerola (Malpighia Glabra L.). 1. vyd.: Hawaii Agricultural Experiment Station.
  • Netto, L., 1989. Acerola: a cereja tropical. 1. vyd.: NBL Editora.
  • Petr Kvapil, Lira IS s.r.o.. 2018. Mladí praktici | Informace pro mladé praktiky. [ONLINE] Dostupné z: http://www.mladipraktici.cz. [citováno 6. prosince 2018].
  • Praktický lékař Pankrác. 2018. Praktický lékař Pankrác – MUDr. Norbert Král. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ordinacepankrac.cz. [citováno 6. prosince 2018].
  • Ronzio, R., 2003. The Encyclopedia of Nutrition and Good Health. 1. vyd.: Infobase Publishing.
  • Salunkhe, D., 1995. Handbook of Fruit Science and Technology: Production, Composition, Storage, and Processing. 1. vyd.: CRC Press.
  • Sandi Busch. 2018. What Is Acerola Cherry?. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/115854-acerola-cherry/. [citováno 6. prosince 2018].
  • Shweta Singh. 2018. The Best Natural Sources of Vitamin C. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/402676-the-best-natural-source-of-vitamin-c/. [citováno 6. prosince 2018].
  • Small, E., 2011. Top 100 Exotic Food Plants. 1. vyd.: CRC Press.
  • Simons, A., 2013. The Healing Power of Plants: Medical Plants from Abuta and Acerola to Yohimbe and Yucca: a Practical Selection. 1. vyd.: MayaMedia Verlag.
  • Simopoulos, A., 2003. Plants in Human Health and Nutrition Policy. 1. vyd.: Karger Medical and Scientific Publishers.
  • Tannis, A., 2009. Feed Your Skin, Starve Your Wrinkles: Eat Your Way to Firmer, More Beautiful Skin with the 100 Best Anti-Aging Foods. 1. vyd.: Fair Winds Press.
  • U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2018. USDA. [ONLINE] Dostupné z: https://www.usda.gov. [citováno 6. prosince 2018].
  • Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil – ScienceDirect. 2018. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil – ScienceDirect. [ONLINE] Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610014019. [citováno 6. prosince 2018].

Acerola – přírodní vitamín C

Acerola (Malpighia Glabra) je keř, který je v našich zeměpisných šířkách méně známý. Přezdívá se mu „barbadoská třešeň“ a vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C.

Uvádí se, že dokonce 50-100 krát více vitamínu C než mají pomeranče a citrony. Acerola je podobná třešni a pochází z tropických částí světa. Najdeme ji hlavně v Mexiku, Indii a Karibiku. Dnes roste také na Floridě, Jamajce a v jižní Americe.

Historicky se Acerola používala jako prevence před kurdějemi. Onemocnění, které vznikalo z deficitu vitamínu C. Jen pár kusů tohoto ovoce dokáže pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu C.

Kromě toho po celá staletí pomáhala Acerola k léčbě jaterních onemocnění nebo zažívacích potíží, jako je průjem nebo bolesti žaludku.

Každý plod Aceroly má uvnitř několik drobných semen, která jsou jedlá a jsou v nich obsaženy antioxidanty. Acerola se může chlubit vysokým množstvím vitamínu A a B (B6, kyselina pantothenová, niacin) a z minerálů je to například hořčík, draslík, měď, zinek a železo.

Acerola je zdrojem antokyanů, které kromě toho, že dodávají slupce zářivě červenou barvu, tak mají i pozitivní vliv na zdraví srdce, optimalizují krevní tlak a chrání před oxidačním stresem.

Také se ukázalo, že antokyany, které Acerola obsahuje mají protizánětlivé účinky a mohou tak pomoci při artritidě

Acerola má velmi nízký obsah kalorií (32 kcal) a spoustu pozitivních výhod včetně antibakteriálních a protizánětlivých vlastností.

Mimo to kyselina chlorogeová, kterou Acerola obsahuje, pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, regulovat hladinu glukózy při diabetu a předcházet chronickým zánětlivým onemocněním způsobeném poškozením buněk volnými radikály. 

Budete mít zájem:  Javorový sirup a jeho účinky – zdravé sladidlo

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Hlavní přínosy pro zdraví

  • Podporuje imunitní systém.
  • Pomáhá zlepšit trávení.
  • Pomáhá chránit kognitivní funkce.
  • Podporuje zdraví zubů a dutiny ústní.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Přírodní zdroj energie.
  • Snižuje otoky u chronických onemocnění.
  • Podporuje zdraví očí.
  • Udržuje funkci jater a nadledvin.
  • Podporuje produkci kolagenu.
  • Snižuje hladinu histaminu v krvi a může tak zmírnit příznaky alergie.

Jak už bylo řečeno, bobule Aceroly mají vysoký obsah rostlinných sloučenin nazývaných antokyany, které jsou neuroprotektivní (pomáhají chránit mozek před poškozením). Vysoká hladina antokyanů v Acerole může snížit riziko ztráty paměti a s tím souvisejícího kognitivního poklesu.

 Díky vysokému obsahu vitamínu C, který pomáhá v produkci kolagenu, je Acerola vhodná i pro udržení pevné pokožky. Vzhledem k tomu, že přirozená produkce kolagenu v těle klesá, může zvýšení příjmu vitaminu C podpořit produkci vlastního kolagenu a minimalizovat tak viditelné známky stárnutí.

Kromě toho má Acerola schopnost rychleji hojit různá poranění. Acerola poskytuje vitamin C ve zcela přírodní formě, která je vysoce vstřebatelná a biologicky dostupná, což pomáhá urychlit syntézu kolagenu pro zdravější vlasy, pokožku a nehty.

Po sklizni se Acerola musí rychle zpracovat, protože se během 4-5 dnů začne kazit. Proto se vyskytuje hlavně ve formě prášku.  

TIP:  Prášek můžete vmíchat do džusu, vody nebo i proteinu a stejně dobře může působit jako obličejová maska smícháním prášku z Aceroly, medu a heřmánkového oleje.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?

Dragon superfoods Bio Acerola prášek Raw 100 g

Acerola je tropické ovoce zvané barbadoská třešeň. Díky přírodnímu původu je obsah vitamínů a ostatních látek pro tělo snáze vstřebatelný, oproti synteticky produkovaným doplňkům stravy. Pro svou příjemně nakyslou chuť je oblíbeným dochucovadlem či se hojně používá k tvorbě různých nápojů.

Certifikace: BIO, RAW, VEGAN

Acerola vitamín je nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C. Toto balení obsahuje cca stejné množství přírodního vitamínu C jako 324 zralých citrónů.

Acerola, nebo také tropická třešně, pochází ze střední Ameriky a pěstuje se především v Brazílii. Tento až třímetrový teplomilný keř má oranžové až tmavě červené plody, které mají lehce nakyslou ovocnou chuť připomínající citróny.

Označení barbadoská či tropická třešeň není náhodné. Výrazně červené plody Aceroly vizuálně připomínají oblíbené letní ovoce. Z hlediska zdraví prospěšných látek vyniká vysokým obsahem vitaminu C (nejvíce vitaminu C na světě), což se projevuje v příjemně kyselé chuti.

Jeho zužitkovatelnost je navíc pro tělo, vzhledem k přírodnímu původu, mnohem lepší, než v případě syntetických přípravků. Dostatečný přísun vitaminu C neboli kyseliny askorbové je nezbytný pro správnou funkci imunitního či nervového systému. Zralé plody aceroly obsahují 4,5 % vitaminu C, což je v porovnání s pomerančem až 30x více.

Acerola je dále zdrojem vitamínu A, riboflavinu či minerálních látek.

Tropická třešeň Acerola se po své sklizni suší a zpracovává na jemný prášek obsahující přírodní vitamín C a další zdraví prospěšné látky (vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, E; minerály jako např. draslík, hořčík, zinek, vápník, železo, měď, fosfor; glukózu, fruktózu, sacharózu a další nepostradatelné bioflavonoidy).

Takto sušený extrakt je třeba z důvodu přirozených vlastností aceroly (její citlivosti na vzdušný kyslík a sklonům k hrudkovatelnosti) navázat na vhodný nosič, který by zajistil její dlouhodobou stabilitu, protože bez něj by se acerola v poměrně krátké době stala bezcennou.

K tomu se používá maltodextrin, což je v našem případě škrob z pšenice. Maltodextrin má nižší glykemický index než jednoduché cukry, přidává se běžně např. do sunarů a výživ pro kojence. Pomaleji se vstřebává a díky tomu pozvolna dodává energii do organismu, což je výhodné pro střednědobou zátěž.

I proto je doporučován jako prospěšný zdroj energie přírodního charakteru zejména sportovcům.

Na co nejčastěji používáte acerolu:

Plody aceroly vzhledově připomíná naši třešeň. Tato podoba není ovšem náhodná. Acerole se totiž divoká tropická třešeň. Obsahuje velké množství vitamínu C. Acerola má velmi kvalitní i nutriční výživnost a chuť, která je příjemně nakyslá.

  • Pro dodání vitamínu C – acerola obsahuje velké množtsví vitaminu C.
  • Pro Anti-aging efekt .
  • Pro podporu imunitního systému – ten zvyšuje odolnost organismu vůči běžným nemocem.
  • Pro dodání energie – díky velikému množství vitaminů je acerola spolehlivým dodavatelem energie
  • 612x více vitamínu C než pomeranč
  • 2x více vitamínu A než paprika
  • 5,5x více draslíku než v masu
  • Složení:
  • 80 % sušené mleté plody Aceroly (Barbadonská třešeň, Malphighia glabra), 20% maltodextrin
  • Dávkování:

Užívejte 1 čajovou lžičku ráno a večer. V syrové formě je pouze sušena a drcena na prášek.

Ideální je acerolu rozmíchat v jogurtu, müsli či v mléčném koktejlu. Můžete ji též rozmíchat ve studené vodě, mlécé, smothies či jiném koktejlu a vypít. Zapomeňte na šťávy. Udělejte si lahodný a přitom zdravý nápoj z aceroly.

Koktejl či kaši z aceroly se doporučuje konzumovat jako zdravá snídaně, svačina či lehká večeře.

Balení:

100 g – dávka na 1,8 měsíce

Upozornění:

Doplněk stravy. Nevhodné pro osoby citlivé na acerolu a děti do 3 let. Neobsahuje chemické konzervační látky či barviva a není obohacován vitamíny vyráběnými synteticky. Ve vodě rozpustné. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Acerola (tropická třešeň) a zdraví – na co je dobrá a co obsahuje?Dragon Superfoods vyrábí a po celé Evropě distribuuje širokou škálu unikátních bio, raw produktů. Společnost Dragon Superfoods byla založena roku 2008 dnes je jedním z vedoucích producentů tzv. superpotravin. Výrobky Dragon Superfoods se prodávají v 26 zemích na 3 kontinentech. Cílem Dragon Superfoods je poskytovat vysokou přidanou hodnotu zákazníkům a produkovat výrobky vysoké kvality za přijatelné ceny.

ACEROHIP TRIO Vitamin C 500 cps.60 TC

ACEROHIP TRIO Vitamin C 500 – Obsahuje tři složky: plody aceroly, šípku a rakytníku, které jsou bohaté na přírodní vitamin C, jež je v této formě pro lidský organizmus velmi dobře vstřebatelný a využitelný.

Vitamin C podporuje funkci imunitního a nervového systému, přispívá ke snížení únavy či vyčerpání a podporuje celkovou vitalitu. Výrobek ACEROHIP obsahuje celý komplex přírodního vitaminu C.

Aby vitamin C mohl správně fungovat je důležité, aby byl přírodního původu a tělo ho dokázalo vstřebat a identifikovat.

Název ACEROHIP je odvozen od: ACE (Acerola), RO (Rosa laevigata), HIP (Hippophae rhamnoides).

ACEROHIP obsahuje kromě přírodního vitaminu C i komplex biologicky aktivních látek: bioflavonoid rutin (vitamin P), askorbigen, faktor J a P, tyrozinkinázu a další přírodní látky, které působí synergicky a napomáhají k vstřebatelnosti a využitelnosti vitaminu C pro lidský organizmus.

ACEROHIP TRIO VITAMIN C obsahuje tyto plody:

  • ACE – Acerola (Malpighia) – neboli barbadoská třešeň je tropická rostlina, která původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Roste též v Karibiku, Africe, Austrálii a na Havaji. Její červené lesklé plody mají mírně nakyslou dužinu a chutnají podobně jako maliny. Patří mezi bohaté zdroje přírodního vitaminu C, neboť ho obsahují až 30x více než citrusy.
  • RO – Šípek (Rosa laevigata) – neboli růže šípková se pěstovala v klášterních zahradách po celé Evropě. Květní lístky, podávané jako čaj nebo sirup se využívají pro své blahodárné účinky dodnes. Plody šípku jsou nejen bohatým zdrojem vitaminu C, ale i rutinu, vitaminů skupiny B, vitaminu K, karotenu a dalších biologicky aktivních látek.
  • HIP – Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) – je zcela výjimečná rostlina, jejíž oranžové plody obsahují vysoké množství přírodního vitaminu C, vitaminy A, D, F, K a vitaminy skupiny B, flavonoidy, třísloviny, minerály a komplex dalších biologicky aktivních látek.
Budete mít zájem:  Jak se bránit proti epidemii žloutenky typu A?

Složení ACEROHIP TRIO Vitamin C 500 cps.60

  • 20 kapslí s acerolou, 1 kapsle obsahuje: 530 mg směsi (200 mg extrakt z plodů aceroly [Malpighia], kyselina askorbová, bramborový škrob)
  • 20 kapslí se šípkem, 1 kapsle obsahuje: 530 mg směsi (200 mg extrakt z plodů šípku [Rosa laevigata], kyselina askorbová, bramborový škrob)
  • 20 kapslí s rakytníkem, 1 kapsle obsahuje: 530 mg směsi (200 mg extrakt z plodů rakytníku řešetlákového [Hippophae rhamnoides], kyselina askorbová, bramborový škrob)
  • Obal kapslí: želatina

Účinné látky

Vitamin C Ve 2 kapslích % RHP *
ACEROHIP s acerolou 500 mg 625
ACEROHIP se šípkem 500 mg 625
ACEROHIP s rakytníkem 500 mg 625

Výživové údaje

Výživové údaje (g/100g) ACEROHIP s acerolou ACEROHIP se šípkem ACEROHIP s rakytníkem
Energetická hodnota kJ/kcal 1640/393 1550/370 1700/406
Tuk < 0,1 1,4 5,8
z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 0,5 2,2
Sacharidy 95,3 83,3 83,6
z toho cukry 2,1 5,3 4,3
Bílkoviny 0,3 1,84 1,22
Sůl 0,0083 0,0230 0,111
Vláknina 3,0 6,1 5,1
Lepek (mg/1000 g produktu) < 5,0 < 5,0 < 5,0

Doporučené dávkování

1 kapsle (kterákoliv) 2x denně před jídlem po dobu 3 – 6 měsíců. Kapsle se polykají celé a zapíjí vodou, nebo se rozdělí a obsah se nasype do jídla nebo vody.

Upozornění

Není vhodné pro děti do 3 let. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte denní doporučenou dávku. Není náhradou pestré stravy. Uchovávejte v suchu do 25 °C. Kapsli spotřebujte ihned po vyjmutí z blistru. Vhodné pro bezlepkovou dietu, těhotné a kojící ženy.

Balení ACEROHIP TRIO Vitamin C

60 kapslí

EAN

8594006896634

Další upozornění

Přípravek ACEROHIP TRIO Vitamin C 500 cps.60 TC je registrovaný jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování.

O značce Terezia Company

Terezia Company je ryze česká společnost, zabývající se vývojem, výrobou a distribucí 100% přírodních potravinových doplňků ze zdraví prospěšných hub a rostlin.

Grulich Acerola 100 g

  • Přidáno 2. května 2018 Doporučuje produkt Tento vitamín kupuji léta a pořád ve stejné nádobce, která má ale úplně jinou etiketu, než na obrázku k tomuto hodnocení. Na té mé je červený nápis: ACEROLA Vitamin, Práškový extrakt z tropické třešně + obrázek mokré třešně se stopičkou, výrobce Grulich.
    Kromě vitamínu C obsahuje i spoustu dalších látek. Bral ho táta, kterému dělal dobře na kůži, měl něco jako lupénku. Také si pochvaloval, že mu dodává energii a pomáhá proti krvácení z nosu (Askorutin mu nedělal dobře). Vždy jsem poznala, když ho vysadil.
    Já chtěla jen dobrat nevyužívaný, ale cítím se po něm lépe – víc energie, lepší nálada, a protože jsem kuřák (ti prý mají nedostatek C), tak jsem si objednala další.
    Na začátku má dlouhodobější nástup, min. 4-5 dní.
    Dávám si ho asi dvě třetiny malé lžičky do sklenice vody nebo ředěného džusu a popíjím dopoledne v práci. Chutná mi, není tak kyselý, jako voda s citrónem. Něco jsem si odsypala na doma na víkendy.
    • Přidáno 2. května 2018
    • Doporučuje produkt
    • výhoda
  • Přidáno 1. dubna 2018

    Doporučuje produkt

    1. Přidáno 2. března 2018
    2. Doporučuje produkt
    3. používám hlavně v době období chřipek a nachlazení místo citrusových plodů
      a také na ochucení vody při cestování
    • Přidáno 27. ledna 2018
    • Doporučuje produkt
    • Nasadila jsem vyšší dávku při nachlazení v kombinaci z echinaceou, zafungovalo to opravdu rychle
    1. Přidáno 23. ledna 2018
    2. Doporučuje produkt
    3. spokojenost
  • Přidáno 12. listopadu 2017

    Doporučuje produkt

  • Přidáno 22. října 2017

    Doporučuje produkt

    • Dobrá cena. Přírodní vitamín.
    • Přidáno 12. září 2017
    • Doporučuje produkt
    • skvělý přírodní produkt na imunitu
  • Přidáno 5. srpna 2017

    Doporučuje produkt

    Tento produkt neužívám dlouho, ale věřím ,že veškeré přirodní produkty tělu jen prospějí. Tento produkt už jsem doporučila svým známým , protože v jeho účinky věřím.

  • Přidáno 21. července 2017

    Doporučuje produkt

    • Je to přírodní produkt a navíc chutný

    Přírodní produkt

  • Přidáno 7. května 2017

    Nedoporučuje produkt

    • Prášek se špatně rozpouští.

    Příště bych volila jen tablety.

  • Přidáno 20. ledna 2017

    Doporučuje produkt

    • hlavně v zimě je lepší než čerstvé citrony….
  • Přidáno 10. září 2016

    Doporučuje produkt

    • skvělý účinek , výborná odolnost vůči nemocem

    výborný přírodní přípravek

    1. Přidáno 4. února 2016
    2. Doporučuje produkt
    3. Myslím, že je to výborný produkt
  • Přidáno 13. ledna 2016

    vysoký obsah přírodního vitamínu C. Český produkt od malovýrobce.

  • Přidáno 7. září 2015

    Doporučuje produkt

    Acerola v tomto podani je prasok, ktory nema velmi dobru rozustnost, trosku s tym treba bojovat, podava sa na lyzicky resp. 1/2 cajovej lyzicky do pohara vody caju a pod. Neviem posudit este ci ma nejake ucinky co sa tyka zdravia nakolko ho pouzivam este len tyzden.

    • Přidáno 20. července 2015
    • Doporučuje produkt
    • hodnotím 50-ti procenty, neboť jde o krátkou dobu užívání
    1. Přidáno 6. května 2015
    2. Doporučuje produkt
    3. Přírodní produkt, zlepšení je poznat.
  • Přidáno 13. března 2015

    Doporučuje produkt

    • přírodní zdroj vitamínu C, užíváme celá rodina a jsme mén nemocný

Acerola Naturalis – 100g

Označení barbadoská či tropická třešeň není náhodné. Výrazně červené plody aceroly vizuálně připomínají oblíbené letní ovoce.

Z hlediska zdraví prospěšných látek vyniká vysokým obsahem vitaminu C (nejvíce vitamínu C na světě), což se projevuje v příjemně kyselé chuti.

Jeho zužitkovatelnost je navíc pro tělo, vzhledem k přírodnímu původu, mnohem lepší, než v případě syntetických přípravků

Popis:

Označení barbadoská či tropická třešeň není náhodné. Výrazně červené plody Aceroly vizuálně připomínají oblíbené letní ovoce. Z hlediska zdraví prospěšných látek vyniká vysokým obsahem vitaminu C (nejvíce vitaminu C na světě), což se projevuje v příjemně kyselé chuti.

Jeho zužitkovatelnost je navíc pro tělo, vzhledem k přírodnímu původu, mnohem lepší, než v případě syntetických přípravků. Dostatečný přísun vitaminu C neboli kyseliny askorbové je nezbytný pro správnou funkci imunitního či nervového systému. Zralé plody aceroly obsahují 4,5 % vitaminu C, což je v porovnání s pomerančem až 30x více.

Acerola je dále zdrojem vitamínu A, riboflavinu či minerálních látek.

  • Přesná fáze sklizně
  • Pouze kvalitní zpracování
  • 100% certifikovaný pěstitel
  • Obsahuje velké množství vitamínu C až 30x více než pomeranč
  • Zlepšuje odolnost organismu a posiluje imunitu
  • Dávkování:
  • 1x čajová lžička 2x denně ( nejlépe ráno a večer) Může se rozmíchat ve studené vodě, či přidat do jogurtu.
  • Pěstování:

Acerola roste jako keř nebo nízký stromek pěstovaný pro kulaté až mírně zploštělé plody bohaté na vitamín C. Tato teplomilná rostlina původem ze Střední a Jižní Ameriky byla postupem času úspěšně domestikována v subtropických oblastech po celém světě. V případě ideálních podmínek dosahuje acerola období sklizně až třikrát do roka.

Obliba přímého slunečního svitu přináší v případě mělkého kořenového systému aceroly nebezpečí vyvrácení, neboť v období zvýšených větrných podmínek je jen minimálně chráněna okolní vegetací. Zatímco sucho snáší bez problémů, nízké teploty a trvalý chlad ji výrazně nesvědčí.

Šťavnatá dužina obvykle obsahuje trojici semen uspořádaných do trojúhelníkového tvaru. Čerstvě sesbírané plody aceroly jsou sušeny a následně zpracovány na jemný prášek. V případě Aceroly Naturalis je využíváno tzv. lyofilizace.

Jedná se o sušení mrazem, což je nejšetrnější možný způsob, díky němuž zůstává zachováno až 95% látek. Běžným sušením je oproti tomu dosahováno pouhých 50%.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector