9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

Čaje na žaludek.

Léčení trávicího systému – meditace

Žaludeční potíže se většinou objevují se špatnou stavbou jídelníčku. Nezdravá a tučná jídla, nepravidelné stravování a přemíra cukru má za následek špatnou funkci trávící soustavy.Ať už vás ale trápí tupé či ostré bolesti nebo křeče, vždy jsou chytrým řešením čaje na pomáhají lépe strávit jídlo a ulevují od.

Čaj na zánět žaludku: 3 čajové lžičky natě přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme cca 5minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme denně nalačno jeden hrneček teplého čaje.

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

Zeměžluč může při vyšších dávkách vyvolat zvracení nebo průjmy, neboť působí na žaludek velmi intenzivně. Čaj na zažívání ukrývá tyto bylinky.

Citrónová tráva Voňavé osvěžení s blahodárnými účinky Heřmánek pravý Zázrak lidového léčitelství s nepřeberným využitím Kmín kořenný Cenné koření s.

Čaje – trávení a zažívání na Zahřejte se našimi čaji na těle i na duši Široký sortiment čajů – trávení a zažívání Čaje skladem. Bylinky na zažívání.

Co musíte vědět o Vašem zažívání!

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

Bylinné kapky Iberogast jsou unikátní rostlinný lék. Proti zažívacím problémům, jako jsou nadýmání, křeče, bolest žaludku, pálení žáhy a pocit plnosti bojuje hned 9 bylin. Oblíbené jsou i čaje na zažívání. Příznivými účinky na trávení jsou známé: máta, fenykl, meduňka a heřmánek. · Kontryhelový čaj a jeho účinky – kdy ho pít?

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání; Skořicová voda nebo čaj – jaké má účinky. Pomáhá hubnutí? Zelený čaj a jeho účinky – je to všelék? Na co je dobrý? Bylinky a čaje na akné – které pomohou?

Zelené ořechy v pálence (základ pro ořechový likér na zažívání)

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?4,7/5(29). · Čaj z máty však na zažívání funguje perfektně, alespoň dle ohlasů a zkušeností lidí, kteří ho při potížích pili. Chcete-li připravit čaj z máty peprné, namočte 7–10 čerstvých listů máty peprné nebo 1 čajový sáček máty peprné do 1 šálku ( ml) převařené vody na dobu minut.4,7/5(14). Čaj při střevních potížích na zmírnění nadýmání a zlepšení zažívání: smíchejte stejné díly květu heřmánku pravého, listu ostružiny (ostružníku křovitého), plodu fenyklu obecného, natě řepíku lékařského, natě zeměžluči lékařské a natě puškvorce obecného.

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

Každý má příležitostné zažívací symptomy, jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. Pokud se však tyto příznaky objevují často, mohou způsobit vážné narušení vašeho života. Naštěstí mohou mít změny stravovacích návyků a životního stylu pozitivní vliv na naše zdraví střev.

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé jednoduché opravné doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu.

Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle.

Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny byla spojena se sníženým rizikem zažívacích podmínek, včetně vředů, refluxu, hemeroidů a divertikulitidy.

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení – ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů léčby symptomů IBS (syndrom dráždivého tračníku), jako je špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Máta peprná navíc potlačuje stres, což přirozeně snižuje symptomy IBS.

IBS způsobuje zmatek ve střevech během stresu, protože nervový systém a trávicí systém vzájemně zaměnitelně spolupracují. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné máty napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej.

Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Peppermintový olej spolu s kmínem, fenyklem a pelyňkovým olejem byly shledány třikrát účinnější než populární léky používaná k léčbě poruchy zvané dyspepsie.

Olej máty peprné působí tak, že omezuje křeče, žaludeční kyselinu a zmírňuje bolesti spojené se špatným trávením. Před dalším jídlem zkuste vypít trochu vody zředěné kapkou máty peprné.

Nebo se rozhodněte pro horký šálek čaje máty peprné s jídlem, což je ještě účinnější způsob.

Bylo také zjištěno, že olej máty peprné ošetřuje různé stavy včetně: úzkosti, zlepšení mentálního soustředění, nachlazení, bolestí svalů a dokonce i bolestí hlavy.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k prosakování střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Trávicí enzymy jsou nezbytné pro rozklad potravin, které jíte, na surové stavební bloky, které podporují vaše tělo. Zácpa, malabsorpce nebo potíže s přechodem na novou stravu mohou být příznaky nedostatečných enzymů.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

  • Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.
  • Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.
  • Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 
  • Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG.

Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Výhody betainu pro zdraví jsou četné. Důkazy stále více ukazují, že betain je rozhodující živinou při ochraně a zlepšování funkce vnitřních orgánů a zlepšování metrik vaskulárního rizika. Může také pomoci s trávicí funkcí, zdravím srdce, funkcí jater a detoxikací, ztrátou tuku a zlepšením svalové hmoty.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny.

Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou.

V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům, které mohou zase vést ke zvýšenému riziku vzniku řady zdravotních a hormonálních problémů. 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému.

Budete mít zájem:  Léčba Štítné Žlázy U Psa?

Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl.

Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin.

Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti.

Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin.

Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

Betain může také podporovat zdravou funkci jater a detoxikaci jater. Existuje mnoho příčin, které mohou mít za následek nadměrné hromadění mastných kyselin v játrech.

Betain může pomoci rozkládat mastné kyseliny v játrech, a také se ukázalo, že pomáhá lidem při zotavování se z poškození jater.

Navíc existují důkazy, které naznačují, že betain může chránit játra před hepatotoxiny, jako je chlorid uhličitý a ethanol.  

  1. MAHÓNIE CESMÍNOLISTÁ
  2. Kořen a kořenový kmen (oddenek) mahónie cesmínolisté se používají k výrobě léků.
  3. Mahónie cesmínolisté se používá na žaludeční vředy, gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), žaludeční nevolnost, jako hořké tonikum, k léčbě infekcí a k čištění střev. 
  4. Mahónie cesmínolisté se také aplikuje na kůži pro kožní onemocnění zvané psoriáza a jako dezinfekční prostředek.
  5. Chemikálie v této rostlině mohou pomáhat v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.
  6. KELP

Jako doplněk se řasa kelp používá jako přírodní zdroj jódu. Kelp může zlepšit smyslové receptory. Může také podporovat zdravé nehty a krevní cévy, napomáhá trávení a odstraňuje zácpu. Může také snížit vypadávání vlasů a pomoci s regulací hmotnosti. Kelp může léčit gastrointestinální vředy. Tvrdí se také, že snižuje riziko rakoviny prsu.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Většina odborníků na výživu doporučuje mleté ​​celé lněné semínko, protože základní forma se snáze tráví. Celé lněné semínko může projít střevem nestrávené, což znamená, že nezískáte všechny výhody, které má mleté semínko.

Přínosy lněného semínka pro zdraví pramení ze skutečnosti, že má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin a také fytochemikálie zvané lignany. Jedna polévková lžíce (7 gramů) mletého ​​lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. 

Lněné semínko se běžně používá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí nebo ke zmírnění zácpy. Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Tipy pro zařazení lněného semínka do vaší stravy:

  • Přidejte lžíci mleté ​​lněné semínka do své teplé nebo studené cereálie.
  • Při výrobě sendviče přidejte lžičku mletého ​​lněného semínka na majonézu nebo hořčici.
  • Lžíci lněného semínka smíchejte do kelímku s jogurtem.
  • Lněné semínko použijte na sušenky, vdolky a jiné pečivo.

Pro ideální stravitelnost nechte lněné semínko odmočit v čisté vodě (nejlépe přes noc) a pak jej konzumujte. Takto získáte maximální množství živin i benefitů.

Stejně jako jiné zdroje vlákniny by se lněná semena měla užívat se spoustou vody nebo jiných tekutin. Lněné semínko by nemělo být užíváno současně s perorálními léky. 

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška se používá k úlevě od zácpy, pro lepší trávení, proti zánětu a pro odstraňování vody z těla. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin.

Pampeliškový kořen může uvolnit plynatost a špatné trávení v důsledku přetížených jater. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. Jako čistič krve nebo detoxikátor může kořen pampelišky pomáhat při léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém, akné a artritida. 

KURKUMIN

Extrakt z kurkumy (kurkumin) se používá k léčbě stavů, včetně nachlazení, zažívacích potíží a infekcí. Kurkumin je protizánětlivá sloučenina, kterou obsahuje kořen kurkumy.

Kurkuma přitahuje pozornost pro svůj potenciál ke zmírnění symptomů IBS. IBS je běžná porucha zažívacího systému, která způsobuje příznaky, jako jsou křeče v žaludku, průjem a zácpa.

Příčina IBS není známa a v současné době nejsou k dispozici žádné léky. Příznaky IBS jsou obvykle zvládány pomocí různých pomocných léků a změnou životního stylu, která zahrnuje také změny ve stravě.

Zahrnutí kurkumy do stravy je vhodné ke zvládnutí symptomů IBS. 

  • 9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení a zažívání
  • EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK
  • Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a může být dokonce stejně účinný jako některá běžně předepisovaná lokální antimykotika a antibakteriální léčiva, jako je nystatin.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou chránit vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Oxidační poškození bylo spojeno s mnoha chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob a cukrovkou.

Grapefruitový extrakt je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly – všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin. Ve skutečnosti dává grapefruitu jeho hořkou chuť. Naringin má silné antioxidační schopnosti a bylo zjištěno, že chrání tkáně před radiačním poškozením.

Extrakt z grapefruitových jadérek může chránit žaludek před poškozením způsobeným alkoholem a stresem. Pravděpodobně také chrání sliznici žaludku před vředy a jinými lézemi zvýšením průtoku krve do oblasti a prevencí poškození způsobeného volnými radikály.

Tento extrakt je také schopen zabíjet bakterii H. pylori, která je považována za jednu z hlavních příčin zánětu žaludku a vředů. Předpokládá se, že antioxidanty a antimikrobiální sloučeniny v semenech grapefruitu mohou vašemu tělu také pomoci odvrátit infekční bakterie rostoucí ve vašem močovém traktu.

Vysoký cholesterol, obezita a cukrovka jsou některé z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, kdy extrakty z grapefruitových jadérek mohou tyto rizikové faktory zlepšit, a tak snížit šance na rozvoj srdečních chorob.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Byliny, které zlepšují a urychlují trávení

Hlavní obsahTymián je běžnou bylinkou našich zahrádek. Známé jsou jeho dezinfekční a močopudné účinky a jeho působení na obnovu normální střevní flóry.Foto: Profimedia.cz

Karob celkově tělu prospívá a také ovlivňuje trávení. Účinný nápoj si můžeme připravit přibližně z 20 g karobového prášku, který důkladně rozmícháme ve dvou deci horké vody.

Šálek pijeme jednou denně a během dne dodržujeme pitný režim. Hodí se i na kúru při problémech se žaludkem, protože harmonizuje žaludeční šťávy, odstraňuje pálení žáhy a zlepšuje stav v případě žaludečních vředů.

Karob jsou rozemleté plody stromu rohovníku obecného, kterému se daří ve Středomoří. Karobový prášek je vzhledem a chutí podobný kakau, jen je víc nasládlý. Dá se jím tedy nahrazovat kakao třeba při pečení. Karob má nižší obsah tuku a neobsahuje theobromin, tedy složku obdobnou kofeinu, která v případě kakaa aktivuje organismus.

Saturejka má řadu lidových názvů jako třeba oslí pepř, pepřovník, číbr nebo šubra a je oblíbená pro svoji chuť a účinky na zažívání. Odvar ze saturejky pijeme, když máme problém s plynatostí, přesycením nebo když jsme to přehnali s tučnými pokrmy.

Tymián nejenom vydatně pomáhá při nachlazení, látky v něm obsažené také zlepšují a zrychlují trávení. Nejlepší formou užívání je čaj, který připravíme z čajové lžičky sušeného tymiánu, který spaříme horkou vodou, přecedíme a vlažný vypijeme. Žaludeční sliznici tak dostaneme rychleji do pohody.

Chilli papričky zrychlují metabolismus, stimulují žaludeční sekrece a tím usnadňují zažívání.

Foto: Profimedia.cz

Tymián je běžnou bylinkou našich zahrádek. Používá se jako koření na ryby, masa, zeleninu, má silnou, nezaměnitelnou vůni. Známé jsou jeho dezinfekční a močopudné účinky a jeho působení na obnovu normální střevní flóry. Proto je výborný po léčbě antibiotiky a při střevních plísních.

Chilli papričky zrychlují metabolismus, stimulují žaludeční sekrece, a tím usnadňují zažívání. Pokud jste na chilli zvyklí, pak nejlepším způsobem užití je sníst malý kousek čerstvé papričky bezprostředně po jídle. Při pocitu plnosti si také můžeme vzít špetku sušené papričky společně se lžičkou medu a zapít to.

Chilli pochází ze Střední Ameriky a obsahuje rostlinný alkaloid kapsaicin, který způsobuje pálivost, ale zároveň vykazuje řadu příznivých účinků na lidský organismus. Kapsaicin bezprostředně po jídle reguluje množství inzulínu v těle, prospívá tedy diabetikům. Detoxikuje střeva a přispívá ke snížení hmotnosti. Pravidelné pojídání chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.

Budete mít zájem:  Slintavka U Koček Příznaky?

Zeměžluč patří k nejstarším léčivkám vůbec. Čaj z ní je typický svou hořkou chutí, která stimuluje trávicí systém. Proto se nejčastěji podává při nechutenství, při pocitu plnosti z jídla nebo při nadýmání.

Zeměžluč podporuje trávicí procesy, vylučování žluči a trávicích šťáv, užívá se při chorobách žlučníku a jater, vyhání střevní parazity, vykazuje protizánětlivé, analgetické účinky. Ovšem s její hořkou chutí mohou mít někteří jedinci problém. Nálev z ní může v krajním případě vyvolávat i odpor.

Proto je nutné dávku byliny pro výluh upravit každému na míru. Lepší je užívat ji formou žaludečního likéru, který si připravíme v předstihu.

Jarmila Podhorná doporučuje při přemíře jídla přírodní přípravek Amarit Forte složený z bylin hořce (podporuje trávení a posiluje organismus při psychické a fyzické únavě), puškvorce (harmonizuje žaludeční a střevní trakt) a čekanky (stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a peristaltiku střev).

Hana Jánská zase sází na kombinaci máty a heřmánku, a když předpokládáme hostinu o několika chodech, je dobré připravit si výluh ze zeměžluče lékařské, který vypijeme před jídlem.

Příroda zná na problémy s trávením velké množství bylin. Skvěle ho ještě podpoří tulsi, čekanka, rozmarýn, majoránka, koriandr, kmín, pampeliška a řada dalších.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Zažívací potíže

Pálení žáhy (gastroesofageální reflux) jsou potíže způsobené zpětným tokem žaludečních šťáv do jícnu při nedostatečnosti dolního jícnového svěrače. Ten bývá poškozen např. obezitou, při těhotenství.

Příznaky pálení žáhy

Nejvýraznější je pálení žáhy, někdy s propagací až do krku, pocit kyselosti v ústech, říhání, občas krev ve zvratcích, poruchy polykání při tuhé stravě. Příznaky se zhoršují po kořeněném, tučném nebo kynutém jídle, po alkoholu, koncentrovaném džusu.

Příčiny pálení žáhy

Pálení žáhy se projevuje i po požití určitých potravin či tekutin (alkohol, káva, tučná a smažená jídla – zejména větší množství). Sliznice jícnu je žaludeční kyselinou podrážděna, vzniká zánět a pálivá bolest. Může dojít až k zánětu jícnu, vředu jícnu, vředovému zúžení jícnu, Barrettově metaplázii.

Návštěva lékaře při pálení žáhy

Při komplikacích vždy, jinak při trvání delší více jak 3 dny, při výrazné bolesti na hrudi (možnost kardiálních obtíží), opakující se poruchy polykání a pálení žáhy, krev ve zvratcích.

Léčba pálení žáhy

Základní léčbou při pálení žáhy je terapie za pomoci antacid, která však stačí pouze k úlevě příznaků, pokud nejsou intenzivní a nevyskytují se příliš často. Antaciva jsou i volně prodejná. Jsou to léky schopné neutralizovat žaludeční kyselinu chlorovodíkovou. Ústup obtíží však neznamená zhojení zánětlivých změn.

Současně s nimi není vhodné podávat jiná léčiva, jejichž vstřebávání může být zpomaleno, nebo může být dokonce i výrazně sníženo. Vždy je vhodné dodržet interval alespoň 2 hodiny po podání antacida. Dalším druhem léků jsou antiulceróza, léčiva tlumící tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové.

Používají se k odstranění nepříjemných příznaků spojených s pálením žáhy, pyrózou a dalšími stavy spojenými se zvýšenou tvorbou žaludeční kyseliny. Jsou i volně prodejná. Rizikem je, že sice odstraní subjektivní potíže, ale také nestačí na zhojení poškození sliznice a mohou zakrýt jiná onemocnění.

Nejúčinnějším prostředkem na utlumení žaludeční sekrece jsou inhibitory protonové pumpy, které jsou v současnosti již také volně prodejné.

Peptický vřed je postižení sliznice v místech působení kyseliny a pepsinu, vzniká při poruše rovnováhy mezi kyselinou a látkami ochraňujícími sliznici (produkce hlenu).

Příznaky peptického vředu

Děti mají stížnosti atypické, senioři minimální, někteří jsou i bez příznaků. Typicky jde o palčivou, hlodavou bolest, pocit prázdna nebo hladu, bývá v okolí žaludku. Duodenální vředy – bolest odpoledne, po jídle se snižuje, vrací se po 2 – 3 hodinách, bývá v noci. Bolest u žaludečního vředu se jídlem spíše vyvolává.

Příčiny peptického vředu

Obezita, kouření, alkohol, těhotenství, těsný oděv, káva, koncentrované ovocné šťávy, vody nasycené kysličníkem, stres, deprese, mluvení při jídle (nadýmání).

Poruchy trávení potravy jsou způsobeny i nedostatečným vylučováním trávících enzymů v oblasti dvanáctníku (ze slinivky, z jater). Následně je porušeno vstřebávání látek (protože nejsou enzymaticky natráveny).

Příznaky poruchy trávení potravy

Bývají bolesti břicha, bývají kolikovité, mastná stolice, světlé barvy (acholická).

Příčiny poruchy trávení potravy

Dietní chyby, nadměrný příjem tuků, alkoholu.

Syndrom dráždivého střeva je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha a poruch střevní činnosti.

Příznaky syndromu dráždivého střeva

Škroukání v břiše, bolesti (zhoršují se v leže), větry, průjem nebo zácpa, hlen nebo krev ve stolici.

Příčiny syndromu dráždivého střeva

Střevní mikroflóru poškozují dietní chyby, dieta s malým obsahem vláknin, potravinové alergie, časté užívání antibiotik, projímadel apod.

Návštěva lékaře

Akutní bolesti břicha, žlučníkové kolikovité záchvaty, křeče břicha, opakovaně krev nebo hlen ve stolici, opakovaně světlá stolice.

Léčba zažívacích potíží

Léky na předpis a volně prodejné léky

Refluxní choroba jícnu (pocit nehybného trávícího ústrojí, snížená chuť k jídlu) je vlastně primárně poruchou hybnosti, a proto se užívají léky ze skupiny prokinetik, která jsou doplňkem léčby.

Prokinetika stimulují peristaltiku jícnu a zvyšují tonus dolního jícnového svěrače. Při poruše trávení v žaludku, slinivce, popř. v tenkém střevě se užívají léky na podporu trávení, tzv. stomachica.

Tyto léky a potravinové doplňky zvyšují chuť k jídlu, zlepšují trávení a podporují vylučování žaludečních šťáv a většinou zvyšují i jejich kyselost. Jsou proto nevhodná při zánětlivých onemocněních žaludeční sliznice, žaludečních vředech a překyselení žaludku.

Používají se také trávící enzymy. Léčiva, která se používají k nahrazení chybějících trávících enzymů, zlepšují funkci trávení probíhající především v tenkém střevě.

Pokud je hlavním příznakem poruchy trávení plynatost a nadýmání jsou vhodným lékem antiflatulencia, obsahující např. simethikon, jejichž účinek spočívá ve snížení povrchového napětí a tím uvolnění tlaků ve střevě. Nevstřebávají se a jsou bezpečná.

Přírodní a doplňková léčba

Přírodní látky (siličné drogy) označované jako aromatika (plod fenyklu, anýzu, koriandru a kořen anděliky) a dále amara (nať pelyňku, zeměžluči, kořen hořce) lze s úspěchem používat při poruchách trávení.

Při zánětlivých onemocněních žaludeční sliznice, při stresu, poruchách životosprávy se aplikují léčivé rostliny s obsahem slizů, které mají ochranný účinek (kořen proskurníku). Při plynatosti v žaludku a střevech, při kvasných a hnilobných dyspepsiích a poruchách střevní mikroflóry (po podávání antibiotik) se užívají tzv.

karminativa (list máty peprné, plod fenyklu, květ heřmánku), které pozitivně ovlivňují střevní pohyb (peristaltiku) a střevní mikroflóru. Používají se ve formě čajů, popř. potravinových doplňků.

Související články a odkazy:

Moje lékárna pečuje o seniory

Informační leták pro senioty o problematice zdravého životního stylu (PDF soubor, 94 kB)

9 NEJLEPŠíCH ČAJŮ PRO TRáVENí – ZDATNOST – 2020

Lidé pili čaj, aby pomohli léčit trávicí potíže a další nemoci po tiíce let.Ukázalo e, že několik bylinných čajů pomáhá při nevolnoti, zácpě

Obsah:

Lidé pili čaj, aby pomohli léčit trávicí potíže a další nemoci po tisíce let.

Ukázalo se, že několik bylinných čajů pomáhá při nevolnosti, zácpě, zažívacích potížích a dalších. Naštěstí je většina z nich široce dostupná a snadno vyrobitelná.

Zde je 9 čajů, které mohou zlepšit vaše trávení.

1. Máta peprná

  • Máta peprná, zelená bylina z Mentha piperita rostlin, je dobře známý pro jeho osvěžující chuť a schopnost uklidnit rozrušení žaludku.
  • Studie na zvířatech a na lidech prokázaly, že mentol, sloučenina v máty peprné, zlepšuje trávicí potíže (1, 2, 3, 4).
  • Peppermintový olej se někdy používá ke zlepšení syndromu dráždivého střeva (IBS), zánětlivého stavu, který postihuje tlusté střevo a může způsobit bolest žaludku, nadýmání, plyn a další nepříjemné příznaky (5).
  1. Čtyřtýdenní studie u 57 lidí s IBS zjistila, že 75% lidí, kteří užívali kapsle mátového oleje dvakrát denně, vykazovalo zlepšení příznaků, ve srovnání s 38% pacientů ve skupině s placebem (6).

  2. Čaje máty peprné mohou poskytovat výhody podobné výhodám máty máty peprné, přestože účinky čaje na trávení člověka nebyly studovány (1).
  3. Chcete-li vyrobit pepermintový čaj, namočte 7–10 čerstvých listů máty peprné nebo 1 čajový sáček máty peprné do 1 šálku (250 ml) převařené vody po dobu 10 minut a poté jej namočte a vypijte.

souhrn Máta peprná může pomoci zlepšit příznaky IBS a dalších problémů se zažívacím traktem, ale chybí studie o účincích čaje máty peprné na trávení.

2. Zázvor

Ginger, vědecky známý jako Zingiber officinale, je kvetoucí rostlina pocházející z Asie. Jeho podzemek (podzemní část stonku) se celosvětově používá jako koření.

Sloučeniny v zázvoru, známé jako gingeroly a shogaoly, mohou pomoci stimulovat žaludeční kontrakce a vyprazdňování. Koření tak může pomoci s nevolností, křečemi, nadýmáním, plynem nebo trávením (7, 8. 9).

  • Velký přehled zjistil, že užívání 1,5 gramu zázvoru denně snížilo nevolnost a zvracení způsobené těhotenstvím, chemoterapií a nemocemi z pohybu (9).
  • Další studie s 11 pacienty s trávením zjistila, že užívání doplňků obsahujících 1,2 gramu zázvoru významně zkrátilo dobu vyprazdňování žaludku o téměř 4 minuty ve srovnání s placebem (10).
  • Výzkum srovnávající účinky zázvorového čaje a doplňků zázvoru je omezený, ale čaj může přinést podobné výhody.
Budete mít zájem:  Nemoci Tlustého Střeva Příznaky?

Chcete-li si připravit zázvorový čaj, vařte 2 polévkové lžíce (28 gramů) nakrájeného kořene zázvoru ve 2 šálcích (500 ml) vody po dobu 10–20 minut, než je napněte a vypijte. Můžete také ponořit zázvorový čajový sáček do 1 šálku (250 ml) převařené vody na několik minut.

souhrn Bylo prokázáno, že zázvor zlepšuje nevolnost a zvracení a může pomoci s dalšími trávicími problémy. Zázvorový čaj lze vyrobit z čerstvého kořene zázvoru nebo ze sušeného čajového sáčku.

3. Gentian root

Gentian root pochází z Gentianaceae rodina kvetoucích rostlin, která roste po celém světě.

  1. Různé odrůdy kořenů hořce se používají ke stimulaci chuti k jídlu a léčbě nemocí žaludku po celá staletí (11, 12).
  2. Účinky kořene hořce jsou přičítány jeho hořkým sloučeninám, známým jako iridoidy, které mohou zvýšit produkci trávicích enzymů a kyselin (13).
  3. Jedna studie navíc u 38 zdravých dospělých zjistila, že pitná voda smíchaná s kořenem hořce zvyšuje tok krve do trávicí soustavy, což může zlepšit trávení (14).

Kořen sušeného hořce lze zakoupit v obchodě s přírodními potravinami nebo online. Chcete-li vyrobit kořenový čaj hořce, namočte 1/2 čajové lžičky (2 gramy) sušeného kořene hořce do 1 šálku (250 ml) převařené vody po dobu 5 minut před namáháním. Pijte to před jídlem, abyste pomohli trávení.

souhrn Gentian root obsahuje hořké sloučeniny, které mohou stimulovat trávení, pokud jsou konzumovány před jídlem.

4. Fenykl

Fenykl je bylina, která pochází z kvetoucí rostliny vědecky známé jako Foeniculum vulgare. Má chuť jako lékořice a lze ji jíst syrovou nebo vařenou.

Studie na zvířatech ukázaly, že fenykl pomáhá předcházet žaludečním vředům. Tato schopnost je pravděpodobně způsobena antioxidačními složkami byliny, které mohou bojovat s poškozením spojeným s vývojem vředů (15, 16).

Může také pomoci zmírnit zácpu a podpořit pohyby střev. Není však přesně známo, jak a proč fenykl působí jako projímadlo (15).

Jedna studie s 86 staršími dospělými se zácpou zjistila, že ti, kteří pili čaj obsahující fenykl každý den po dobu 28 dní, měli výrazně více denních pohybů střev než ti, kteří dostávali placebo (17).

Můžete vyrobit fenyklový čaj nalitím 1 šálek (250 ml) převařené vody na 1 čajovou lžičku (4 gramy) fenyklu. Před nalitím sítem a pitím jej nechte 5–10 minut sedět. Můžete také použít čerstvě nastrouhaný fenyklový kořen nebo fenyklové čajové sáčky.

souhrn Ukázalo se, že fenykl pomáhá předcházet žaludečním vředům u zvířat. Může také pomoci podpořit pohyby střev a tím zlepšit chronickou zácpu.

5. Angelica root

Angelica je kvetoucí rostlina, která roste po celém světě. Má zemitou, lehce zelenou chuť.

  • Zatímco všechny části této rostliny byly použity v tradiční medicíně, kořen angeliky – zejména – může pomoci trávení.
  • Studie na zvířatech ukázaly, že polysacharid v kořeni angeliky může chránit před poškozením žaludku zvýšením počtu zdravých buněk a krevních cév v zažívacím traktu (18, 19).
  • Z tohoto důvodu může také pomoci v boji proti poškození střev způsobeným oxidačním stresem u osob s ulcerózní kolitidou, zánětlivého stavu, který způsobuje vředy v tlustém střevě (20).

Jedna studie zkumavky na lidských střevních buňkách navíc zjistila, že kořen angeliky stimuloval sekreci střevních kyselin. Proto může pomoci zmírnit zácpu (21).

Tyto výsledky naznačují, že pití čaje kořene angeliky může podporovat zdravý trávicí trakt, ale žádné lidské studie to nepotvrdily.

K přípravě čaje z kořene angeliky přidejte 1 polévkovou lžíci (14 gramů) čerstvé nebo sušené kořeny angeliky do 1 šálku (250 ml) převařené vody. Před zatěžováním a pitím to nechte strmě 5–10 minut.

souhrn Studie na zvířatech a zkumavkách prokázaly, že kořen angeliky chrání před poškozením střev a stimuluje uvolňování trávicích kyselin.

6. Pampeliška

Pampelišky jsou plevele z Taraxacum rodina. Mají žluté květy a rostou po celém světě, včetně trávníků mnoha lidí.

Studie na zvířatech ukázaly, že extrakty z pampelišek obsahují sloučeniny, které mohou podporovat trávení stimulací svalových kontrakcí a podporováním toku potravy ze žaludku do tenkého střeva (22, 23).

Studie na potkanech zjistila, že extrakt z pampelišek také pomohl chránit před vředy bojem proti zánětům a snížením produkce žaludeční kyseliny (24).

Pití čaje pampelišky může proto podporovat zdravé trávení. Výzkum na lidech je však omezený.

Chcete-li vyrobit pampeliška čaj, kombinujte 2 šálky pampelišky květin a 4 šálky vody v pánvi. Směs se uvede do varu, potom se odstraní z tepla a nechá se po dobu 5–10 minut. Před vypitím jej protáhněte cedníkem nebo sítem.

souhrn Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že extrakt z pampelišky stimuluje trávení a chrání před vředy. Jsou zapotřebí lidské studie.

7. Senna

  1. Senna je bylina, která pochází z květu Cassia rostlin.
  2. Obsahuje chemikálie zvané sennosidy, které se rozkládají v tlustém střevě a působí na hladké svalstvo, podporují kontrakce a pohyby střev (25).

  3. Studie prokázaly, že senna je vysoce účinný projímadlo u dětí i dospělých se zácpou z různých příčin (26, 27, 28).

  4. Jedna studie u 60 lidí s rakovinou, z nichž 80% užívalo opioidy, které mohou způsobit zácpu, zjistila, že více než 60% těch, kteří užívali sennosidy po dobu 5–12 dní, mělo pohyb střev více než polovinu těchto dnů (28).

Čaj Senna tedy může být účinným a snadným způsobem, jak najít úlevu od zácpy. Je však nejlepší pít to jen příležitostně, abyste nezažili průjem.

Čaj se sennou můžete připravit ponořením 1 čajové lžičky (4 gramy) sušených listů senny do 1 šálku (250 ml) převařené vody po dobu 5–10 minut před namáháním. Čajové sáčky Senna jsou k dispozici také ve většině obchodů se zdravou výživou a online.

souhrn Senna se běžně používá jako projímadlo, protože obsahuje sennosidy, které pomáhají podporovat kontrakce tlustého střeva a pravidelné pohyby střev.

8. Marshmallow root

Marshmallow root pochází z kvetení Althaea officinalis rostlina.

Polysacharidy z kořene marshmallow, jako je sliz, mohou pomoci stimulovat produkci buněk produkujících hlen, které lemují váš trávicí trakt (29, 30, 31).

Kromě zvyšování produkce hlenu a potahování krku a žaludku, kořen marshmallow může mít antioxidační vlastnosti, které pomáhají snižovat hladiny histaminu, sloučeniny uvolněné během zánětu. V důsledku toho může chránit před vředy.

Jedna studie na zvířatech ve skutečnosti zjistila, že extrakt z kořene marshmallow byl vysoce účinný při prevenci žaludečních vředů způsobených nesteroidními protizánětlivými léky (NSAIDS) (32).

Zatímco tyto výsledky na extraktu z kořenů marshmallow jsou zajímavé, je třeba více prozkoumat účinky kořenového čaje z marshmallow.

Pro přípravu kořenového čaje z marshmallow zkombinujte 1 polévkovou lžíci (14 gramů) sušeného koření z marshmallow s 1 šálkem (250 ml) převařené vody. Před zatěžováním a pitím to nechte strmě 5–10 minut.

souhrn Sloučeniny v kořenech marshmallow mohou stimulovat produkci hlenu a pomáhat potahovat váš zažívací trakt a poskytovat úlevu od žaludečních vředů.

9. Černý čaj

Černý čaj pochází z Camellia sinensis rostlina. Často se vaří s jinými rostlinami v odrůdách, jako je anglická snídaně a Earl Gray.

Tento čaj se může pochlubit několika zdravými sloučeninami. Patří sem thearubiginy, které mohou zlepšit trávení, a theaflaviny, které působí jako antioxidanty a mohou chránit před žaludečními vředy (33, 34, 35).

  • Jedna studie u myší se žaludečními vředy zjistila, že 3 dny léčby černým čajem a theaflaviny zahojily 78–81% vředů potlačením zánětlivých sloučenin a cest (36).
  • Další studie na myších zjistila, že extrakt černého čaje zlepšil zpožděné vyprazdňování žaludku a výsledné zažívací potíže způsobené léky (34).
  • Pití černého čaje proto může pomoci zlepšit trávení a chránit před vředy, je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Chcete-li připravit černý čaj, ponořte černý čajový sáček do 1 šálku (250 ml) převařené vody po dobu 5–10 minut před jeho pitím. Můžete také použít sypané listy černého čaje a po namočení namočit.

souhrn Pití černého čaje může pomoci chránit před žaludečními vředy a poruchami trávení v důsledku sloučenin v čaji, které působí jako antioxidanty.

Bezpečnostní opatření

  1. Zatímco bylinné čaje jsou obecně považovány za bezpečné pro zdravé lidi, měli byste být při přidávání nového typu čaje do své rutiny opatrní.
  2. V současné době existuje jen omezené znalosti o bezpečnosti některých čajů u dětí a těhotných a kojících žen (37, 38).

  3. Některé byliny navíc mohou interagovat s léky a bylinné čaje mohou způsobit nepříjemné vedlejší účinky, jako je průjem, nevolnost nebo zvracení, pokud jsou konzumovány nadměrně (39).

Pokud chcete vyzkoušet nový bylinkový čaj pro zlepšení trávení, začněte nízkou dávkou a vezměte na vědomí, jak se cítíte.

Pokud užíváte léky nebo máte zdravotní stav, nezapomeňte se nejprve poradit se svým lékařem.

souhrn Ačkoli čaje jsou obecně považovány za bezpečné pro většinu lidí, některé čaje nemusí být vhodné pro děti, těhotné ženy nebo ty, které užívají určité léky.

Sečteno a podtrženo

  • Bylinné čaje mohou poskytnout celou řadu zažívacích výhod, včetně úlevy od zácpy, vředů a zažívacího traktu.
  • Máta peprná, zázvor a marshmallow root jsou jen některé z mnoha druhů čajů, které mohou pomoci zlepšit trávení.
  • Pokud chcete začít pít určitý čaj, který napomáhá vašemu trávení, ujistěte se, že potvrzujete příslušné množství, které se má vařit, a jak často ho pijete.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector