Představte si náš imunitní systém jako neprůstřelnou vestu, která nás nonstop brání před útoky virů, bakterií a dalších parazitů.
Imunitní systém je nezbytný pro naše přežití přes 200 tis. let (počátky Homo sapiens). Imunitní systém je náš nejlepší lékař.
Není s podivem, že s příchodem pandemie se lidé začali zajímat o to, jak zlepšit svou imunitu, tedy zdraví.
Jak imunitní systém posílit?
Dnes se sice v médiích dozvíte, že si máte dezinfikovat ruce, udržovat odstup, nosit roušku a čekat na vakcínu. Ale nikde se nedozvíte jak zlepšit svoji imunitu, že bychom měli vzít zodpovědnost na sebe a změnit svou životosprávu k lepšímu.
Pro zlepšení imunity nejsou důležité jen vitamíny a minerály, ale hlavně vyrovnaná psychika s minimální stresovou zátěží a samozřejmě dobrý spánek, který jde tak nějak ruku v ruce s duševní pohodou.
Stres je jedním z nejsilnějších faktorů oslabujících imunitu a proto bych vám kromě zdravé stravy, dobrého spánku a užívání vitamínů, minerálů, doporučil také nesledovat zprávy a zbytečně se nestresovat kvůli maličkostem.
V následujícím článku jsme pro vás připravili 10 způsobu jak posílit imunitní systém. Pokud vás zajímá, jak funguje imunitní systém, přečtěte si minulý článek.
1) Zdravé střevo
Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé náš gastrointestinální trakt tvoří podstatnou část našeho imunitního systému. Až 70% imunitních buněk se nachází právě ve střevech.
Střeva obsahují jak dobré bakterie, které se podílí na naší imunitě syntézou vitamínů, tak špatné bakterie, které vyvolávají autoimunitní reakce a nemoci. Pro optimální funkci střev je vhodné konzumovat vlákninu, které je v klasické české kuchyni velmi málo.
Pokud ji nedokážete přijímat ve stravě (zelenina, ovoce, luštěniny), potom bych vám doporučil ji suplementovat ve formě prebiotik (inulin, akácie, psyllium). Vláknina živí v našem střevě přátelské bakterie, čímž přispívá zdraví našeho mikrobiomu.
Čas od času je vhodné zařadit také probiotika, ať už ve formě suplementu nebo v přirozené formě na denní bázi (kimchi, kombucha, kysané zelí, kefír). Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám. O tom, jak a proč se starat o své střevo se můžete dozvědět více v článku: Zdravé střevo je základ celkového zdraví.
2) Přísun vitamínů
Vitamín D je pravděpodobně nejdůležitějším vitamínem, který je spojován s funkcí imunitního systému. Lidé s častými infekcemi mají nízkou hladinu vitamínu D.
Doporučená denní dávka vitamínu D je 200 – 2000 IU rozhodně nestačí na pokrytí potřeb zdravého člověka obzvláště v našem podnebným pásu. Já osobně užívám na podzim a v zimě 5000 až 9000 IU denně.
Nejpřirozenější infuzí Vitamínu D, je vystavit svou pokožku slunečním paprskům, což je u nás v zimě a na podzim takřka nemožné. Za pár minut na slunci v létě po dobu než pokožka mírně zčervená, může být v našem těle vyprodukováno od 10.000 IU až po 50.000 IU vitamínu D.
Ale pozor je potřeba sundat sluneční brýle a triko 🙂 Kromě doplňků stravy a slunečních paprsků můžete vitamín D přijímat také z ryb, hovězího masa a vajec.
Neméně důležitý je také vitamín C. Jeho potřeba stoupá u osob se zvýšenou stresovou zátěží. Vitamín C dokáže zkrátit dobu nachlazení.
Doporučená denní dávka vitaminu C je 80 mg, což je zase extrémně málo. Doporučuji minimálně gram a nejlépe z přirozených organických zdrojů, např. acerola.
U lidí zatížených stresem, toxiny a kouřením 3x více, tedy aspoň 3 g vitamínu C.
Dalším zajímavým vitamínem, který má silné antioxidační účinky je také vitamín E. Jde o skupinu tzv. tokoferolů a najdeme je například v rostlinných olejích.
3) Příjem minerálů
Na správnou funkci imunitního systému má vliv i hladina minerálů. Zejména jsou to minerály zinek a selen.
Deficit těchto minerálních látek oslabuje imunitní systém, protože právě zinek a selen jsou součástí stovky důležitých enzymatických procesů v našem těle.
Zdrojem zinku jsou především potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako je hovězí maso, luštěniny, celozrnné obiloviny.
Nedostatek zinku může vést k oslabené imunitě. Kromě toho dostatek zinku výrazně snižuje riziko infekcí a to i respiračních.
V období chřipkových epidemií a stresu se nebojte užívat 30 mg kvalitní formy zinku denně (glycinát, pikolinát).
Těchto znalostí jsme využili při navržení nového produktu BrainMax Zinc Complex, ve kterém najdete optimální dávku pro tělo nejlépe využitelných forem zinku a selenu.
4) Dostatečný a kvalitní spánek
Nedostatek spánku spolu se stresem zvyšuje produkci kortizolu a jeho dlouhodobé zvýšení potlačuje imunitní funkce. Nedostatek spánku brání tvorbě cytokinů, které regulují imunitní systém. Vše o spánku si přečtěte v minulém článku.
Dovolím si jen pár jednoduchých rad pro kvalitní spánek bohatý na REM a NREM fázi spánku a melatonin. Melatonin je jedním z nejsilnějších antioxidantů, který se v našem těle vytváří po setmění. A NREM, REM fáze spánku jsou klíčové pro naše zdraví a psychiku.
Když tyto 3 faktory budete opomíjet, jen velmi těžko můžete být zdraví a energičtí jedinci. Jeden z největších hacků v mém životě je nošení brýlí blokujících modré světlo 2 hodiny před spaním. Tato jednoduchá změna v mém životě zlepšila můj spánek a tím i zdraví, energii a mentální výkon.
Změnu poznáte již po prvním dni! Další rady najdete v infografice.
5) Potraviny zvyšující reakci imunitního systému
Mezi potraviny, které pozitivně působí na náš imunitní systém patří medicinální houby jako je (reishi, cordyceps, shiitake). Speciálně odrůdy jako je maitake a reishi zvyšují aktivitu bílých krvinek, které jsou klíčové pro silnou imunitu.
Další potravinou je česnek, který je považován za širokospektrální antimikrobiální látku posilující imunitu. Česnek obsahuje alicin, což je sloučenina, která bojuje proti mikrobům způsobujících infekci.
Pro stimulaci imunitního systému je vhodné také colostrum, které obsahuje imunoglobuliny, které bojují s patogeny. Colostrum najdete v Performance Protein společně nativní syrovátkou a kolagenem pozitivně působí na střevo, které je centrem imunity.
Neméně důležitou potravinou je zázvor. Kromě svých protizánětlivých účinků pomáhá zázvor také čistit lymfatický systém a odstraňovat toxiny z těla.
Velmi důležitým vitamínem pro neprůstřelný imunitní systém je vitamín C.
Vitamín C neboli kyselina askorbová je silným antioxidantem a v organismu se podílí na tvorbě a ochraně tkání, jako jsou kosti, kůže a cévy. Patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Je bohatě přítomen v ovoci a zelenině.
Doporučujeme denně užívat minimálně 1 g. Kuřáci a lidé ve stresu by měli užívat klidně 3x větší dávku, protože u nich je spotřeba vitamínu C vyšší.
Podobně jako vitamin C může být vitamin E silným antioxidantem, který pomáhá tělu odvrátit infekce. Mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamín E můžeme zařadit mandle, arašídy, lískové ořechy, slunečnicová semínka nebo brokolice či kapusta. Vitamín E se zúčastňuje téměř 200 biochemických reakcí v těle a je velmi důležitý pro fungování imunitního systému.
Když už jste nemocní nebo už cítíte „knedlík v krku“, pak je vhodné kapat přímo do úst tinkturu lichořeřišnice, která je známá pro své silné antimikrobiální účinky. Další vhodnou tinkturou je echinacea, která stimuluje imunitní systém.
TIP: Immunity shot
Udělejte si každé ráno vlastní shot na imunitu. Do sklenice s vodou vymačkejte limetku, přidejte lžičku sušeného zázvoru nebo nastrouhejte čerstvý zázvor, lžičku kurkumy a nakonec přidejte trochu pepře.
6) Adaptogeny = byliny podporující imunitu
Pokud se z nějakého důvodu vyskytnou opakující se infekce, můžete zkusit některé z bylin jako je ženšen (Panax ginseng), echinacea, astragalus nebo eleuterokok.
Adaptogeny jako ženšen zvyšují zároveň odolnost na stres, čímž hlídají kortizol, aby zbytečně neoslaboval imunitní reakce.
Pro stimulaci imunitního systému můžete vyzkoušet také medicinální houby.
7) Zvýšit příjem Omega 3 mastných kyselin (DHA, EPA)
Krom toho, že jsou Omega 3 mastné kyseliny protizánětlivé a mají pozitivní účinky pro zdraví mozku, očí, srdce, cév psychiky atd. Omega 3 je vhodné užívat během zimních měsíců pro podporu imunity.
Ve vědecké publikaci v časopise Journal of Leukocyte Biology (říjen 2019), autoři naznačují, že místo toho aby omega-3 mastné kyseliny potlačovali imunitní systém tím, že sníží zánět, tak je tomu právě naopak.
Kvalitní rybí olej bohatý na DHA zvyšuje aktivitu aktivitu bílých krvinek, tzv B buněk.
To by znamenalo, že omega 3 na jedné straně dokáží snižovat zánětlivost v těle (tlumení reakce imunitního systému, imunosupresivní účinek) a na druhé straně dokáže posílit sníženou imunitu skrze posílení aktivity bílých krvinek.
8) Omezit alkohol a kouření
Nadměrná konzumace alkoholu výrazně poškozuje imunitní systém, protože narušuje schopnost těla bránit se před infekcí a přispívá k poškození orgánů.
Gastrointestinální systém je první místo, kde se alkohol vstřebává do krevního řečiště, a v té chvíli také negativně ovlivňuje strukturu traktu tím, že zmenšuje počet pro nás důležitých mikrobů ve střevech, které přímo souvisí s funkcí imunitního systému.
Tabákový kouř významně oslabuje imunitní systém tím, že snižuje obranyschopnost v oblasti horních a dolních cest dýchacích.
9) Omezit stres a úzkost např. cvičením
Pokud jsme ve stresu, nebo zažíváme úzkost, imunitní systém je ochromen kortizolem. To se projevuje snížením počtu lymfocytů, bílých krvinek, které bojují s bakteriemi a viry. Je ve vašem vlastním zájmu a zdraví, abyste snižovali každodenní stresovou zátěž, jak jen to půjde např. cvičením nebo meditací.
10) Omezit konzumaci jednoduchých cukrů a zvýšit příjem zeleniny
- Konzumace jednoduchých cukrů negativně ovlivňuje schopnost bílých krvinek ničit škodlivé bakterie.
- Zvláště brukvovitá zelenina a špenát by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, obsahují totiž kyselinu listovou, která je důležitá pro tvorbu bílých krvinek a zároveň jsou i zdrojem vlákniny.
Závěr
Zapomeňte na zázračné tablety a léky, které vás vysekají z jakékoliv infekce. Pracujte každý den na svém zdraví. Spěte hluboce, jezte i pijte kvalitně, setkávejte se jen s lidmi, kteří vás pozitivně dobíjí a myslete pozitivně.
Žijte aktivně a to neznamená jen tvrdě dřít ve fitku, ale také procházky do lesa a hor, které harmonizují vaší psychiku. Pozvedněte hlavu od displeje svého telefonu a najděte si své offline koníčky se svými přáteli. Život plyne a je jen na vás, jestli ho prožijete anebo protrpíte.
Přeji vám všem pevné zdraví a pokud se vám tento článek líbil, budu rád za jeho sdílení 🙂
Jiří Votava
Super potraviny pro posílení imunity, které najdeš v ledničce
Pár takových pomocníků máš dokonce ve své kuchyni. Takže po čem bys měla sáhnout nejen ve chvíli, kdy se cítíš pod psa, ale hlavně tehdy, když je ti fajn, protože posílíš svou imunitu? Tady máš desítku skoro zázračných potravin.
1. Syrový česnek
Na svěží dech sice po jeho požití můžeš zapomenout, ale česnek bys přeci jen zavrhovat neměla. Je to totiž to nejlepší přírodní antibiotikum. Obsahuje alicin, který má antibakteriální, antivirové i antioxidační schopnosti.
A díky tomu a obsaženému selenu je skvělým pomocníkem v boji s rýmou, kašlem, ale pomáhá i na astma, pokud máš zažívací potíže a dokonce si poradí i se stafylokokem. Čerstvý je nejlepší, tak šup s ním na topinku.
Pokud ti ale chuť čerstvého česneku vadí, sněz alespoň vařený, nakrájej třeba malé plátky do omáček, nebo si uvař česnečku.
2. Borůvky
Jsou výborným zdrojem antioxidantů a také dovedou výborně posilnit imunitní systém a chrání tvé tělo před působením volných radikálů. Zapomínat nemůžeme ani na poměrně vysoký obah vitamínu C, který se teď fakt hodí.
Kromě toho, že posilují imunitu, dokážou také zklidnit nervy, pomoci ti s odvodněním nebo při zažívacích obtížích.
Docela dost na jednu malou modrou kuličku, co říkáš? Pokud neseženeš čerstvé, zkus alespoň ty mražené – udělej si z nich třeba smoothie.
3. Domácí kuřecí polévka
Pokud chceš posílit imunitu, dej si raději poctivou domácí kuřecí polévku. Říká se, že zahřeje na těle i na duši. A rozhodně pomůže bojovat proti hrozbě chřipky. Hustý kuřecí vývar se zeleninou a česnekem ti pomůže s viry zatočit.
Zdroj: Shutterstock.com
4. Sladké brambory
Sladké brambory nebo chceš-li batáty, jsou dnes už běžně dostupné a přesto je většina z nás v obchodech míjí bez povšimnutí.
To je ale velká škoda! Batáty jsou totiž bohaté na beta-karoten, který se v těle mění na vitamin A – ten posiluje trávicí systém a pomáhá zablokovat vstup škodlivých bakterií, které způsobují nachlazení, do těla.
Skvělým pomocníkem s nachlazením je také obsažený vitamín C a E. Navíc tě potěší jejich snadná úprava. Můžeš je vařit, péct, grilovat… fantazii se meze rozhodně nekladou.
5. Mandle
Když tě za pracovním stolem přepadne chuť na něco dobrého, nesahej po sušence a dej si raději hrst mandlí. Mandle jsou bohatým zdrojem vitamínu E, tedy anitoxidantu, který si poradí s volnými radikály a zabrání šíření infekce v těle. Navíc jsou zdravou svačinkou, což se o sušence či sladkém pečivu rozhodně říci nedá a pomohou ti jako bonus i redukovat váhu.
6. Zázvor
Sice víš, že zázvor je takový malý zázrak pro naše zdraví, ale ještě jsi ho nezkusila? Ale to děláš ohromnou chybu. Je to totiž zásobárna nejen celé řady vitamínů, ale také esenciálních olejů a minerálních látek.
Pomáhá nejen posilovat imunitu, ale v době nachlazení ti také pomůže rychleji se zotavit. Oceníš i jeho hřejivé vlastnosti. Zkus si z něj udělat čaj, můžeš ho použít do polévek nebo omáček, hodí se skvěle i k masu.
A rozhodně není špatný ani nasladko v kombinaci s medem.
Zdroj: Shutterstock.com
7. Bílý jogurt
Bílý jogurt tě udrží v kondici. Obsahuje zdraví prospěšné bakterie – laktobacily, které posilují tvou imunitu. Na jogurty nezapomínej ani po prodělaném nachlazení a už vůbec ne, pokud jsi musela brát antibiotika. Pomohou ti vrátit tělo zase do rovnováhy. Rozhodně ale pečlivě vybírej a kupuj jogurty s živými kulturami, neslazené a zapomeň raději i na ty odtučněné.
8. Květák
Že by tě spojení květáku s posílením imunity ani nenapadlo? Ale to je velká chyba. I když se to nezdá, květák je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, minerálních látek a stopových prvků.
Obsahuje vitamín B5, který tlumí zánětlivé reakce v těle, vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu a nutno podotknout, že si i po krátkém provaření květák zachová polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.
A to není zorvna málo, co říkáš? A kde ho využít? Vedle květákové polévky vyzkoušej například květákovou rýži či květákové pyré.
9. Voda
Nejlepší věci bývají zadarmo. A stejně tak je to i s vodou, kterou si prostě natočíš z kohoutku. A jak taková voda dokáže posílit imunitu? Jednoduše, pokud budeš pít dostatečné množství, pak budeš z těla odplavovat škodlivé toxiny. Takže nezapomínej dodržovat pitný režim.
10. Manukový med
Že jsi o něm ještě neslyšela? Pak věz, že tento malý zázrak pochází z Austrálie a Nového Zélandu a má spoustu blahodárných účinků pro náš organismus. Působí proti bakteriím, virům a je protiánětlivý.
Je výborným pomocníkem nejen při nachlazení či k posílení imunity, ale také výtečně funguje při zažívacích potížích, poradí si dokonce s ekzémem nebo infekcemi a v neposlední řadě je to také úžasný pomocník pro tvou krásu.
Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařadíš těchto deset skvělých potravin, pak kašel nebo rýma nemají šanci. A abys udělala pro své zdraví ještě víc, začni den zdravou snídaní a připrav si zdravé smoothie podle londýnské šéfkuchařky Sophie Michellové.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravé smoothie
Ingredience pro 2 smoothie:
- avokádo
- blanšírované mandle (75 g)
- malá hrst máty
- šťáva z čerstvého citronu
- lžička manukového medu
- 150 ml minerálky
- špetka himalájské soli
- ledové kostky
Oloupej avokádo a pokrájej na kousky. Pak přidej do mixéru všechny ostatní ingredience. Rozmixuj dohladka a pak si jen vychutnej tu lahodnou kombinaci chutí.
Tak co říkáš? Vyzkoušíš? Nebo máš nějaký jiný zaručený recept na posílení imunity? Poděl se o něj s námi v diskuzi.
Foto: shutterstock.com
7 druhů potravin, které jsou perfektní na posílení imunity
Ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 a 6 mastných kyselin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vitamín B a E, který je skvělým antioxidantem. Konzumací ořechů však doplníte také další prospěšné látky, jako jsou vláknina, draslík či selen. Selen hraje důležitou úlohu v boji proti volným radikálům. Příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, tvorbu spermií a štítnou žlázu.
„Nejvíce selenu a vitamínu B obsahují para ořechy. Tyto oříšky prospívají kůži, nehtům a vlasům. Dobré jsou pro srdce, tvorbu krve a imunitní systém. Když je tedy přidáte do své oblíbené ranní kaše, určitě nešlápnete vedle,“ doporučuje Michaela Ryglová.
Česnek
Česnek patří mezi velmi účinnou rostlinnou látku s antibiotickým, antioxidačním a protizánětlivým působením. Obsažené antioxidanty mohou snižovat škodlivé účinky volných radikálů, některé studie dokonce uvádějí, že česnek stimuluje imunitní buňky.
Česneku se připisují také pozitivní účinky v souvislosti s krevním tlakem, cholesterolem v krvi a příznivě působí proti ateroskleróze. Kromě posílení imunitního systému zlepšuje trávení a může pomoct i proti nepříjemnému nadýmání a střevním parazitům.
V těsném závěsu za česnekem je kořen zázvoru, který obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Dále se v něm nacházejí hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník a v neposlední řadě esenciální oleje. Díky obsahu všech těchto látek je zázvor prospěšný pro posílení imunitního systému, působí protizánětlivě a pomáhá předcházet vzniku chronických onemocnění dýchacího ústrojí.
„Zázvor má navíc zahřívací účinky, je tedy vhodný v zimním období, kdy se člověk často cítí prochladlý a prokřehlý. Z čerstvého zázvoru si můžete uvařit čaj nebo si upéct ovesné zázvorové sušenky,“ radí Michaela Ryglová.
Autor: Bonavita
- 100–130 g jemných ovesných vloček
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce medu
- 1 středně velké vejce a 1 vaječný bílek
- 50 g kokosového oleje
- 3 kapky vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 170–180 °C. Do mísy nasypte vločky, přidejte nastrouhaný zázvor a prášek do pečiva. V další míse vyšlehejte med s vejcem, bílkem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Hotovou směs nalijte do mísy s vločkami a důkladně promíchejte.
Ze vzniklého těsta tvarujte pomocí lžičky malé placičky na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do trouby a pečte přibližně třicet minut.
Ovesné vločky
Ovesné vločky patří snad mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou člověka zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Podle Michaely Ryglové jsou však ovesné vločky důležité hlavně díky tomu, že mají blahodárné účinky na střeva:
„Naše imunita je z velké části odrazem osídlení našeho trávicího traktu. Ten významně ovlivňuje kvalita stravy,“ popisuje Michaela Ryglová. Tématu se podrobněji věnujeme v článku Střeva jsou klíčová pro naši imunitu.
„Vločky díky vysokému obsahu vlákniny dokážou zlepšit trávení, pomáhají při zácpě, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a posilují imunitu,“ říká odbornice.
Cibule
Cibule je v české kuchyni oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Ne každý si však uvědomuje, jak velkou je zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Cibule obsahuje kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, je bohatá na vitamín C, vitamín E a karoteny. Z minerálních látek v ní najdete železo, síru, fosfor, zinek, hořčík, sodík, draslík, vápník, měď a jód. Ve větším množství se hodí konzumovat při bolesti v krku, rýmě, angíně či chřipce. Má silné antibakteriální účinky a působí preventivně na infekce dýchacích cest.
Hlíva ústřičná
Na antioxidanty, vitamíny a minerální látky je bohatá například také hlíva ústřičná obsahující nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky, jako jsou selen, železo, zinek, měď, sodík, chróm či jód. Nejvíce ceněná je však hlíva pro obsah betaglukanů, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů s výjimečnou schopností vychytávat škodlivé volné radikály.
Kombinace betaglukanů, vitamínů a minerálních látek v hlívě ústřičné je účinná při posilování imunity a v boji proti všudypřítomným virům. Proto je také hlíva ústřičná obsažena v řadě přípravků pro posilování imunity.
Potraviny obsahující probiotika
Zdravotní přínos pro celý organismus přináší pravidelná konzumace probiotik neboli živých mikroorganismů. Nacházejí se například v přirozeně fermentované zelenině – kysaném zelí, pickles, kimchi. Dále v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou kefír, acidofilní mléko či jogurt. Probiotika lze případně přijímat i ve formě suplementů.
Do jídelníčku je žádoucí tyto potraviny zařadit pro jejich blahodárné působení nejen na systémovou imunitu, ale i tu ve střevě.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita
Zdraví – Naše Noviny
- Počet žáků, kteří se kvůli nedostatečnému technickému vybavení při distančním vzdělávání neúčastní on-line výuky, klesl proti minulému jaru v základních a středních školách ze zhruba 250 tisíc na přibližně 50 tisíc. www.tyden.cz
- Restauracím a dalším stravovacím zařízením může po obnovení provozu, pokud by se však již nemusely znovu potýkat s náhlým uzavřením, trvat rok i dva, než se dostanou na běžný obrat, uvedla ve středu Asociace restauratérů APRON. www.tyden.cz
- [2 minuty čtení] Co pro sebe udělat s pozitivním testem, když se cítím dobře? Jak řešit kašel? A „která” dušnost mě už ohrožuje? Některé otázky pacientů s COVID-19 jsou typické. Připravili jsme jejich přehled. Odborníci z prvního Centra postcovidové péče v České republice ve Fakultní nemocnici Hradec Králové sestavili žebříček nejčastějších dotazů k akutní fázi onemocnění. Co pacienty obvykle zajímá a jak potíže řešit? www.vitalia.cz
- Odsouzený podnikatel Radovan Krejčíř podal ústavní stížnost v případu kolem tunelování státního podniku Čepro. www.tyden.cz
- Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru kvůli přetrvávajícím protiepidemickým opatřením dál snižoval. www.tyden.cz
- V úterý přibylo v Česku dalších 13 934 případů nemoci covid-19, zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. www.tyden.cz
- Česká republika je mezi třemi zeměmi, kde se jemný polétavý prach nejvíce podílí na úmrtnosti obyvatel, za první Itálií a před třetím Polskem, říká nová studie barcelonského Ústavu globálního zdraví (ISG). V České republice… doktorka.cz
- Hypertenze – vysoký krevní tlak může způsobit poškození ledvin. A naopak – onemocnění ledvin může vést ke vzniku hypertenze. doktorka.cz
- [4 minuty čtení] Ryby jsou zdravé a postní jídlo a Italové jsou mistři v jejich přípravě. Vyzkoušejte sladkovodní a u nás dostupné ryby, třeba okouna či candáta, podle italského receptu. Navíc v neobvyklé kombinaci filetů a rizota. Ačkoli to není veřejně příliš známo, probíhají v ČR kromě tradičních podzimních výlovů rybníků také výlovy jarní. V některých lokalitách se rybníky loví v současné době i letos, jako například v hlavním městě v Praze a okolí, ale i jinde. www.vitalia.cz
- Koronavirový stav – omezení, restrikce, dopady – nešetří ani děti. Trpí tím, že situacím a jejich důsledkům nerozumí, tíží je omezení sociálních kontaktů, znervózňuje změna životního řádu i domácí atmosféry. Víc než ty z funkčních rodin jsou zranitelné děti s raným traumatem. www.lidovky.cz
- Příbuzné si nevybíráme. Co si počít s tím, když vás vytáčí matka partnera? psychologie.cz
- Je otužování vhodné pro každého? V zásadě ano. Pokud si otužování představíme jako zlepšování tolerance chladu, je pro každého. To se dá provádět i tak, že se budeme méně oblékat a doma méně topit www.chytrazena.cz
- [6 minut čtení] KOMENTÁŘ – Všichni senioři nad sedmdesát let již měli možnost registrace k vakcinaci proti COVID-19. Ukazuje se ale, jak ohromné rozdíly existují v čekacích dobách na termín očkování. A to mezi jednotlivými očkovacími místy, kdy řada z nich je bez vakcín, stejně jako praktičtí lékaři. Jinde přitom očkování běží na plné obrátky, a již tak rozdělená společnost se tak ještě více štěpí. V lednu proběhla za velkých zmatků první vlna registrace k vakcinaci proti covidu pro seniory nad osmdesát let. Od počátku března se mohou k očkování přihlásit i lidé starší sedmdesáti let. Do toho již probíhají registrace a očkování zdravotníků, také pedagogů a dalších skupin vystavených většímu riziku onemocnění. www.vitalia.cz
- Velmi očekávaná hra Deathloop, ve které se dozajista zacyklíte, ukazuje, jaké všechny zbraně postupně využijete. www.tyden.cz
- Jaromír Soukup komentuje s nadhledem, humorem a ironií současné dění a nešvary, které hýbou společností. www.tyden.cz