10 častých mýtů o low carb (nízko-sacharidové dietě)

Jedná se o dietu s omezeným obsahem sacharidů a s vyšším obsahem tuků a proteinů ve stravě. I když se dnes hodně objevuje hlavně ve spojitosti s rychlým a efektivním hubnutím, není to nic nového. V lékařské praxi se používá více než století k léčbě řady problémů, zejména projevů epilepsie.

Co jsou sacharidy ve stravě?

Jsou to všechny potraviny s přidaným cukrem, ale i zelenina s obsahem škrobu, zrna, ovoce, luštěniny, sladidla všeho druhu i některá semena a ořechy. 

Jak funguje LCD?

Nízko sacharidová dieta funguje na principu snížení nebo eliminace obsahu sacharidů

Naše tělo obvykle využívá jako zdroj energie glukózu nebo cukr, kterou získává ze sacharidů v naší stravě. „Skladuje“ si ji ve svalech a v játrech přibližně 24 hodin. 

Pokud omezíme nebo eliminujeme příjem sacharidů a naše tělo nemá glukózu, začne využívat pro výrobu energie svůj záložní zdroj a tím je tuk (sacharidy jsou tedy zdrojem energie jen tehdy pokud je přijímáme ve stravě). Tato skutečnost způsobí, že low-carb diety často vedou k rychlému úbytku hmotnosti a dalším metabolickým zlepšením v relativně krátkém čase.

První 1–2 týdny se můžou dostavit i nepříjemné pocity jako únava, deprese, hlad nebo spíše chuť na sladké, nespavost, žaludeční potíže atd., které pak odezní. Nepříjemné pocity se dají eliminovat tím, že si sníte například oříšky, avokádo, cokoliv bez sacharidu. LCD je skvělá zejména proto, že byste neměli mít hlad.

Je paradox, že když vynecháte sacharidy a dáte si kvalitní tuky nebo bílkoviny máte delší dobu pocit sytosti.

Jaké jsou výhody LCD?

  • rychlé hubnutí
  • snížený pocit hladu
  • snížení hladiny cukru v krvi
  • zlepšení hormonální rovnováhy 
  • zlepšení kognitivních funkcí
  • nižší riziko kardiovaskulárních nemocí
  • zlepšení nálady

10 častých mýtů o low carb (nízko-sacharidové dietě)Kolik sacharidů se konzumuje při LCD?

Je třeba si uvědomit, že každý člověk je individuální a vyhovuje mu něco jiného. U LCD je mnoho možností:

  • bezsacharidová strava (denní příjem sacharidů asi 0 gramů)
  • velmi nízkosacharidová strava (do 20 g denně)
  • nízkosacharidová strava (21–60 g denně)
  • strava se sníženým příjmem sacharidů (61–100 g denně)
  • volnější nízkosacharidová strava (101–130 g denně)

Čím nahradím sacharidy?

Sacharidy se můžou nahradit buď proteiny nebo tuky.

A. Převaha tuků:

Pokud naši stravu založíme na převaze tuku 75 % a 5 % tvoří sacharidy a cca 20 % bílkoviny, hovoříme zde o ketogenní dietě. Naše tělo se dostává do stavu ketózy. Většinou k tomu dojde po 2–3 dnech bez sacharidů. Z tuku v naší stravě se tvoří látky zvané ketony, které slouží jako zdroj energie místo glukózy. Může se dostavit i pocit zapáchajícího dechu, který způsobují ketony.

Tato dieta by ale měla být pod dohledem lékaře nebo výživového poradce. Musí se doplňovat chybějící nutrienty, jako například antioxidanty (kvalitní multiminerály), vitamín C, karoteny, lecitin, vitamín E a mnoho dalších. Je třeba si uvědomit, že při dlouhotrvající ketóze dochází k výraznému úbytku svalové hmoty a překyselení organismu. 

Pro širší veřejnost je vhodnější cyklická ketogenní dieta (CKD), kde se střídá 3–5 dní bezsacharidová fáze a dva dny doplňování sacharidů.

Díky zařazení dvou dnů sacharidové fáze dojde k doplnění svalového glykogenu a tím regeneraci svalového aparátu.

Říká se tomu superkompenzace, kdy svaly natáhnou více glykogenu než obvykle, strava je pestřejší, výkyvy hmotnosti jsou menší což má pozitivní vliv i na psychiku.

B. Převaha bílkovin:

LCD lze použít i ve schématu s větším obsahem bílkovin. Zde je schéma například: 30–35 % bílkovin, do 20 % sacharidů a cca 45 % tuku.

Jak se dostanu do ketózy?

Do ketózy se dostanete buď hladověním, nebo fyzickou aktivitou a sníženým příjmem sacharidů. Hla­dovění není správná cesta k dosažení ketózy.

Místo ketózy hrozí ketoacidóza, což je stav, kdy dochází opravdu k devastaci svalové tkáně a ohrožení celkového zdraví. Ketóza se dá měřit pomocí indikačních papírků, které koupíme běžně v lékárně.

 Vhod­nější cesta do ketózy je fyzický pohyb a snížení sacharidů.

Mohou bílkoviny narušit ketózu?

Ano, pokud máme stravu založenou na tucích, nadbytek bílkovin škodí. V organismu se nastartuje proces glukoneogeneze, což je přeměna bílkovin na glykogen a tím dojde k vyřazení z ketózy.

Závěr:

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný. Při jakékoliv změně stravovacích návyků je třeba postupovat obezřetně a s ohledem na svůj zdravotní stav, metabolismus, fyzickou zátěž, psychický stav, věk, pohlaví, genetická predispozice, tělesnou hmotnost, pokud máte problémy s metabolismem tuků a podobně.

Dlouhodobá nebo nesprávně zvolená dieta Vám může způsobit víc komplikací než užitku. Nejlepší způsob, jak začít praktikovat stravu s nižším obsahem sacharidů je:

1. Odstraňte potraviny s přidaným cukrem a sacharidy. 

To jsou: sladkosti, zákusky, slazené nápoje, mléčné produkty s příchutěmi, velké množství obilných kaší, ale i luštěnin.

Pro představu:

Při obvyklém stravování přijímáme cca 2000–2500 kalorií /den. Chceme nižší příjem sacharidů což je cca 30 % z přijímaných kalorií. Tato hodnota odpovídá 150–185 g sacharidů za den (1 g sacharidů = 4 kalorie). Jeden plátek chleba nebo malá porce obilovin = 10–30 g sacharidů.

2. Zvyšte příjem potravin ze zdravých tuků a kvalitních bílkovin

3. Pravidelně se hýbejte, stačí 30 minut rychlejší chůze, nebo jiná středně velká zátěž.

Výhoda: pokud dodržíte tři výše uvedené zásady, nemusíte počítat kalorie. Důležité je soustředit se na výběr vhodných a kvalitních potravin.

Jaké jsou zdravé tuky?

Zdravé tuky zahrnují nasycené tuky, mononenasycené tuky a určité typy polynenasycených tuků (PUFA), zejména omega-3 mastné kyseliny. Většina zdravých tuků neobsahuje sacharidy. Do stravy je zahrnujeme v průběhu celého dne. Nejlepší je zahrnout do vaší stravy všechny druhy tuků.

Vhodné zdroje jsou například:

  • MCT olej
  • kokosový tuk lisovaný za studena
  • olivový olej
  • avokádo, avokádový olej
  • lněné semínko
  • makadamové oříšky
  • máslo a ghí
  • sádlo

Kuřecí tuk nebo kachní tuk jsou také dobrou volbou, pokud máte kvalitní zdroj.

10 častých mýtů o low carb (nízko-sacharidové dietě)Jaké jsou dobré zdroje proteinů?

Vhodný je jakýkoliv druh masa s vyšším obsahem tuku, avšak opět je důležité najít kvalitní zdroj, nejlépe ze zvířat pasoucích se na trávě, dále kvalitní vejce (opět z volných chovů).

Skvělé jsou kostní vývary. Z ryb jsou vhodné např. tuňák, sardinky, pstruh, platýs, makrela, losos atd.

Mohu jíst při LCD zeleninu?

Ano, ale vhodná je zelenina s nižším obsahem škrobu jako jsou například: zelené listy, rukola, mangold, špenát, kapusta, tuřín, čekanka, brokolice, květák, růžičková kapusta, celer, houby, paprika, pažitka, pór, cuketa, rajčata, zelené fazolky, chřest, okurka, všechny čerstvé bylin atd.

Jak je to s ovocem při LCD?

Vybírám si ovoce s menším obsahem sacharidů například bobuloviny (borůvky, jahody, ostružiny, maliny). Jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah sacharidů. Držíme se na ½ šálku denně.

Mléčné produkty a LCD?

Vhodné jsou vejce (z volných chovů), plnotučný jogurt neslazený, kefír, sýry s nízkým obsahem sacharidů (feta, čedar, parmazán), zakysaná smetana, smetana.

Jaké jsou vhodné nápoje?

Bylinné čaje: zázvor, tulsi, heřmánek, máta, chai. Jiné čaje: zelený čaj, černý čaj, bílý čaj. Šťávy nebo smoothies ze zeleniny.

10 častých mýtů o low carb (nízko-sacharidové dietě)

Krásný den vám přeje Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, naturopat, @y­vylife

Děkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na [email protected]­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Fenomén dnešní doby: nízkosacharidová lowcarb strava

Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho představit.

Co znamená low carb?

Low carb (low carb high fat, LCHF nebo LC) se do češtiny překládá jako nízkosacharidová strava. Se stravou s nízkým obsahem sacharidů jako první přišel William Banting, proto se stravě dříve říkalo Banting.

Princip nízkosacharidové stravy

Vychází z myšlenky omezit sacharidy, navýšit tuky a střídmě jíst bílkoviny. Obsah sacharidů se ale u jednotlivých příznivců tohoto výživového stylu liší. Člověk s mírnou verzí LC stravy jí 200 g sacharidů a méně. Pokud jí člověk 50-100 g, jedná se o striktnější formu low carb stravy.

Při maximální dávce 25 g sacharidů za den se této stravě říká ketogenní strava. Ketogenní stravu dodržují zejména lidé, kteří chtějí rychle zhubnout.

U všech forem je ale stejné, že se jí pouze základní, celistvé, nezpracované, přírodní suroviny – maso, zelenina, mléčné výrobky (ne u paleo a whole30), semena, ořechy, oleje a ovoce.

Druhy nízkosacharidových diet

  • Low carb – životní styl založený na restrikci sacharidů (i ovoce), vysokém příjmu tuků a střídmém příjmu bílkovin. Jedí se mléčné výrobky.
  • Keto – velmi striktní low carb, kdy je povolen příjem sacharidů max. 25 g za den (ze zeleniny). Většinou se jedná o dietu ke zhubnutí.
  • Paleo – vychází ze stravy našich předků v paleolitu. Základy jsou stejné jako u low carb. Paleo strava ale na rozdíl od LC nevidí problém v konzumaci ovoce s vysokým obsahem fruktózy, přírodních sladidel a neumožňuje jíst mléčné výrobky.
  • Whole 30 – krátkodobá dieta na restartování organismu a odhalení problematických potravin, na které můžete být citliví. Po 30 dnů se vyřadí problematické potraviny a jí se pouze LC strava. Po skončení programu člověk může postupně začít zařazovat zpět potraviny a zjišťovat, které mu sedí a které ne.
  • GAPS – jedná se o dietu zaměřenou na léčbu střeva. Hodně se blíží LC. Je založena hlavně na masových vývarech.
Budete mít zájem:  Mám dítě autistu? jaké jsou příznaky?

Skladba low carb stravy

U této stravy se nejvíce pozornosti zaměřuje na tuky. Tuky tvoří největší podíl jídelníčku. Používá se olivový a kokosový olej, ghee, avokádo, v LC a keto také máslo, sádlo, majonéza. Z rostlinných tuků jsou to všechna semínka a ořechy (kromě arašídů, což je luštěnina).

Dalším důležitým prvkem na talíři jsou bílkoviny – zejména průmyslově nezpracované ryby, mořské plody a maso. Dále také vejce. Další složkou talíře je zelenina. Ve velké míře se jí ta, která neobsahuje žádné nebo obsahuje jen minimum sacharidů jako je: salát, květák, brokolice, cuketa, cibule, česnek, fazolové lusky aj.

Pouze občasně se jí řepa, mrkev, celer a další zelenina, která sacharidy obsahuje ve vyšším množství. Mezi zapovězenými potravinami jsou melouny a kukuřice. V keto a LC se jí také hojně mléčné výrobky (smetana, kefír, mléko, neoslazený jogurt).

V malém množství se může také bobulovité ovoce, ostatní ovoce je ve většině směrů, kromě paleo, mimo doporučené tabulky. Ze sladidel se používá pouze stévie, erythritol a xylitol.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Velmi rychlé hubnutí bez doplňků, koktejlů apod.
  • Dobré výsledky u diabetiků a epileptiků
  • Menší množství jídel – často jen 1-2 jídla denně (pokrmy plné tuku jsou syté)
  • Méně chutí na sladké
  • Hodně bílkovin (vhodné pro budování svalů)
  • Využívá se celistvých přírodních potravin (téměř žádné polotovary)
  • Zcela bez jednoduchých cukrů (žádný cukr, med, sladkosti, sladidla)
  • Zlepšení zdravotního stavu
  • Jednoduchý styl stravování
  • Je možné se najíst bez problémů i mimo domov

Rizika

  • Vysoká konzumace živočišných potravin (masa, mléčných výrobků a vajec) se všemi zdravotními důsledky
  • Možný nekomfort při přechodu na tento styl stravování
  • Tělo hodně zatíženo velkým přísunem bílkovin
  • Velké omezení ve výběru potravin (žádné obiloviny, luštěniny, téměř žádné ovoce, vyloučeny jsou i některé druhy zeleniny)
  • Tato strava není pro každého
  • Při keto dietě je možným problémem ketóza (přepnutí na spalování tuků), při které může dočasně člověka bolet hlava, může mít zácpu, být unavený nebo mít vyšší hladinu cholesterolu
  • Možné problémy na oslavách a na akcích s ostatními lidmi

Jíme jinak zkušenost:A jak to máme my v Jíme jinak? Sacharidy jsou pro nás přirozeným zdroje energie a jsou základem našich jídel.

Naše tělo potřebuje k dobrému fungování jak sacharidy, tak také tuky, ale obojí v přiměřeném množství. Z vhodných celistvých a přírodních zdrojů.

U stravování je navíc důležité, aby ho člověk mohl dodržovat jako životní styl, tedy do konce života.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

10 častých mýtů o low carb (nízko-sacharidové dietě)

Nízkosacharidová dieta – LOWCARB

Nízkosacharidová dieta – LOWCARB

Nízkosacharidová dieta (LCD) je založena na velmi nízkém přijmu jednoduchých cukrů i složených sacharidů. Na úkor chybějících sacharidů je přijímáno vysoké množství tuku a stejné nebo vyšší množství bílkovin než v racionální stravě.

Česká diabetologická společnost doporučuje přijímat diabetikům 44 – 60 % energie formou sacharidů. LCD přesně nevymezuje, jaké množství sacharidů za den můžeme sníst.

Spíše je doporučováno rozmezí od nejnižších 10 % do 45 % sacharidů z celkového denního příjmu. Tato široká škála je matoucí nejen pro zájemce o tuto dietu, ale také pro odbornou veřejnost.

To vede k různé interpretaci výsledků studií zabývajících se efektem LCD na kompenzaci DM.

I proto bylo v odborném v článku v časopise Nutrition (Richard D. Feinman) navrhnuto rozřazení sacharidové stravy takto

Stupeň sacharidové stravy Množství sacharidů (gramy) % z celkového energetického příjmu
Velmi nízký obsah sacharidů* 20 – 50 < 10 %
Nízký obsah sacharidů 50 – 130 < 26 %
Střední obsah sacharidů 130 – 225 26 – 45 %
Vysoký obsah sacharidů 225 a více > 45 %
Doporučené množství dle ČDS: 44 – 60 % *vede k tvorbě ketolátek

Všeobecně se za LCD považuje převážně strava nepřesahující 130 g sacharidů.

Hlavní zásady LCD

  1. Vyřadit zdroje jednoduchého cukru jako jsou sladkosti, sladké pečivo, slazené mléčné výrobky, sladké nápoje (limonády, šťávy, džusy) a vyřadit doslazované pokrmy či nápoje (cukrem a jinými kalorickými sladidly, sirupy apod.).
  2. Omezení veškerých sacharidových příloh i ovoce v rozsahu odpovídajícím zvoleného stupně LCD stravy. Např.:
    • 30 – 50 g – lze zařadit pouze sacharidy pocházející ze zeleniny a opravdu malého množství ovoce. Bez jakýkoliv sacharidových příloh.
    • 50 – 130 g – lze zařadit pouze sacharidové přílohy obsahující vysoký podíl vlákniny. Tedy potraviny mající nízký až střední glykemický index (GI). Naopak je třeba vyřadit vše s minimálním množstvím vlákniny (a vysokým GI) jako jsou např. výrobky z pšeničné mouky – pečivo, knedlíky, těstoviny.

Rozdíl mezi LCD a nízkoglykemickou dietou

Dle popisu LCD obsahující 50 – 130 g sacharidů je znatelné, že je tato strava nízkoglykemická. Je proto na místě otázka, zda nejsou benefity plynoucí z LCD způsobené právě efektem nízkého GI.

Pokud konzumujeme potraviny o nízkém GI, nedochází k výrazným výkyvům glykémie a nadprodukci inzulínu. A proto nedochází k brzkému pocitu hladu ani chuti na sladké.

Dvouletá randomizovaná studie porovnala skupinu dodržující LCD (14 % S, 28 % B, 58 % T) a skupinu dodržující vysokosacharidovou nízkoglykemickou stravu (53 % S, 17 % B, 30 % T).

Obě skupiny dosáhly srovnatelného úbytku hmotnosti a snížení dlouhodobého cukru.

 LCD skupina navíc snížila potřebné množství medikace a vylepšila glykemický i lipidový profil bez nepříznivých účinků na ledviny. (Tay J)

Nová doporučení Americké diabetologické asociace

Americká diabetologická asociace (ADA) v tomto roce vydala nové standarty a doporučení týkající se životního stylu diabetika. (Diabetes Care 2019)

Mimo jiné se zde i hovoří o nízkosacharidové dietě. ADA uznává LCD jako jeden z možných způsobů stravování u osob s DM. Opírá se o studie, které prokázaly, že u pacientů s prediabetem nebo s diabetem 2. typu, dodržujících LCD, došlo ke zlepšení výsledků glykémie a lipidů až po dobu 1 roku.

Dále ale také ADA zmiňuje metaanalýzu uskutečněnou v letech 2004-2014, která prokázala, že pacienti na LCD mají nižší dlouhodobý cukr (glykovaný hemoglobin) než kontrolní skupina konzumující vyšší množství sacharidů. Avšak pouze po dobu 1 roku. Po 1 roce se výsledky obou skupin vyrovnaly.

 (Snorgaard O)

V této metaanalýze se za LCD stravu považuje průměrně 30 % příjem sacharidů z celkového energetického přijmu. Pouze jedna studie pracovala s 14 % příjmem sacharidů. Z toho je patrné, že není třeba dodržovat přísnou nízkosacharidovou dietu (50 g S), abychom docílili kýžených výsledků.

Dále ADA říká, že v krátkodobém horizontu (1 – 2 roky) je možné efektivně a bezpečně používat různé redukční diety lišící se složením makronutrientů (sacharidy, bílkoviny a tuky). Tím mají na mysli třeba nízkokalorické diety (redukce energie o 2000 – 3000 KJ/den), náhražky jídel (proteinové nápoje), Středomořskou dietu a nízkosacharidovou dietu. (Diabetes Care 2019)

  • INDIVIDUALITA – LCD není pro všechny
  • Jakýkoli redukční režim musí být individualizován s ohledem nejen na zdravotní stav, ale také na osobní preference a schopnost redukční plán dodržovat.
  • Pro diabetika, který netrpí pocity hladu, nebude přínosem pravidelná strava 5x denně.

Zatímco jeden vše rád vidí v číslech, a proto si bude počítat svůj energetický příjem a pečlivě měřit glykémie. Pro druhého bude tento způsob celodenní monitorace nepřijatelný.

Pro diabetika, který má obtíže konzumovat zeleninu či maso jistě nebude LCD přínosem. Diabetikovi, který naopak nemá rád sladké a nepotřebuje k životu přílohy, by mohla být LCD přínosem.

Přínosy LCD

  • Snížení tělesné váhy
  • Snížení hladiny cukru v krvi a dlouhodobého cukru
  • Navýšení motivace z rychle viditelných výsledků
  • Anorektický účinek Vlivem nízkoglykemické stravy či přítomností ketolátek dochází k vymizení pocitu hladu a chuti na sladké.
  • Jednoduchost Pro některé (nejen nově diagnostikované diabetiky) je opravdu jednodušší vyřadit cukry a přílohy, než se zajímat o energetickou hodnotu a obsah sacharidů všech potravin na talíři. Doporučení jíst vše, ale s mírou, může být obtížně udržitelné. Postupné polevování vede ke konzumaci veškerého „méně vhodného“ jídla v neadekvátním množství.Přísné omezení sacharidů může být pro někoho jednodušší, pohodlnější a udržitelnější možností.

Rizika LCD

  • Nepochopení LCD Bohužel se v praxi setkáváme s tím, že ne vždy je LCD správně pochopena. Někteří pacienti sice přestanou jíst sladkosti a přílohy, ale vůbec se neomezují v přijmu živočišných tuků jako jsou uzeniny, plnotučné mléčné výrobky a pochutiny jako zeleninové či sýrové chipsy nebo slané pražené ořechy. To může mít negativní efekt na cholesterol či krevní tlak. Vysoký obsah tuku u LCD by měl pocházet především z rostlinných zdrojů jakou jsou rostlinné oleje, ořechy a semena či avokádo.
  • Zhoršený lipidový profil U některých (ale ne u všech) pacientů může dojít vlivem zvýšené konzumace tuku ke zhoršení lipidového profilu. Příznivci nízkosacharidové diety někdy omlouvají vyšší konzumaci živočišných tuků, protože ty nemají vliv na glykémii. To je velmi rizikové pro diabetiky, kteří i bez LCD prohlašují, že vlastně sladké nikdy moc nemuseli. Ale taková klobása, to je něco jiného.
  • Dlouhodobá udržitelnost Otázkou zůstává, stejně jako u všech diet, jak dlouho je schopen člověk takový režim udržet. A jaký efekt bude mít ukončení LCD na tělesnou váhu (případný JOJO efekt), glykémii a ostatní zmíněné parametry.
  • Dlouhodobý efekt LCD Nemáme dostatek informací ohledně efektu LCD z dlouhodobého hlediska. Případné studie komplikuje fakt, že jsou takové výzkumy přímo závislé na zúčastněných jedincích, kteří si vždy dietu přizpůsobí sobě „na tělo“.
  1. Kdo by se měl LCD vyvarovat
  2. LCD není vhodné pro těhotné nebo kojící ženy, děti, osoby s ledvinovým onemocněním nebo s poruchou přijmu potravy.
  3. Dále pro diabetiky užívající:
  • GLIFLOZINY (Empagliflozin= Jardiance, Canagliflozin= Invokanna, Dapagliflozin= Forxiga) Zatím ne zcela jasným mechanizmem zvyšují riziko diabetické ketoacidózy (závažné okyselení ogranizmu), přičemž tento efekt může být podpořen sníženým příjmem sacharidů.
  • Glinidy (Repaglinid) Léčba glinidy vyžaduje pravidelný příjem sacharidů. Proto při dietě se snížením obsahem cukrů dávku snižujeme nebo po dohodě s lékařem zcela vynecháme.
  • Deriváty sulfonylurey (gliclazid, glipizid, glimepirid) Zvyšují riziko hypoglykemie a vyžadují pravidelný příjem sacharidů. Proto rovněž při dietách s velmi nízkým obsahem cukrů dávku upravujeme nebo po dohodě s lékařem vysadíme či nahradíme jinou bezpečnější léčbou. (Krejčí H)
Budete mít zájem:  Shinrin yoku – lesní koupel a její přínosy pro naše zdraví

Ketolátky při LCD o 50 g S

Při nedostatku glukózy v krevním oběhu využívá tělo jako zdroj energie vlastní tukové zásoby. Aby mohlo ale dojít k uvolnění této energie, musí být tuky nejdříve přeměněny na ketolátky.

Ketolátky jsou tedy kyselé sloučeniny (kyselina β-hydroxymáselná, kyselina acetoctová a aceton), vznikající v játrech jako vedlejší produkt spalování tuků. Poté je lidský organismus využívá jako zdroj energie. Tento proces nastává pouze při hladovění (nutriketóza) či při nedostatku inzulínu (ketoacidóza).

Za běžných okolností slouží ketolátky jako metabolické palivo pro některé periferní tkáně − srdce, kosterní svaly, ledviny, při delším hladovění i pro tkáň mozku (60–70 %). Na tomto principu je postavena LCD pro neurologické pacienty.

Ketolátky tlumí pocit hladu, čímž dochází k dalšímu spontánnímu snížení energetického přijmu. To vysvětluje, proč při LCD nemáme hlad.

Nevýhodou ketolátek je to, že jsou kyselé a při vysoké koncentraci v krvi mohou narušit acidobazickou rovnováhu v organismu. Přebytečné ketolátky jsou vylučovány močí a potem, aceton je vydechován plícemi. Vysoké hladiny ketolátek mohou způsobit nevolnost a zvracení, které vede k dehydrataci.

Za určitých metabolických stavů nezvládá naše tělo již ketolátky zpracovat. Výsledný stav se nazývá ketóza. Při narušení rovnováhy kyselin nastává ketoacidóza.

Nízkosacharidová dieta nevede ke ketoacidóze, neboť je při ní tvorba ketolátek regulovaná. Hladina β-hydroxybutyrátu při nutriketóze je asi 0,5–5 mmol/l, zatímco při ketoacidóze je řádově vyšší – 20 i více mmol/l. (Krejčí H)

Refenreční meze pro β-hydroxybutyrát je 0,070–0,275 mmol/l.

Ketoacidóza je závažná komplikace zejména u pacientů s DM1. Vzniká tehdy, když slinivka nedokáže nadále produkovat inzulín. V důsledku toho dochází k masivnímu uvolňování mastných kyselin z tukových zásob, které se v játrech mění na velké množství ketolátek. To má za následek rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroje:

Tay J, Thompson CH, Luscombe‐Marsh ND, et al. Effects of an energy‐restricted low‐carbohydrate, high unsaturated fat/low saturated fat diet versus a high‐carbohydrate, low‐fat diet in type 2 diabetes: A 2‐year randomized clinical trial. Diabetes Obes Metab. 2018;20:858–871. https://doi.org/10.1111/dom.13164

Richard D. Feinman Ph.D, Wendy K. Pogozelski Ph.D a Arne Astrup M.D. Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base. Nutrition[online].

2014, 2014(31), 1-13 [cit. 2019-03-08]. Dostupné z: https://ac.els-cdn.com/S0899900714003323/1-s2.0-S0899900714003323-main.pdf?_tid=146eec4a-7407-47cf-b980-5a3887da9ad1&acdnat=1552046558_2cca0dab4593ca575f9e2d75ab325886

American Diabetes AssociationDiabetes Care 2019 Jan; 42 (Supplement 1): S46-S60. https://doi.org/10.2337/dc19-S005

  • (Snorgaard O) Snorgaard O, Poulsen GM, Andersen HK, et al Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetesBMJ Open Diabetes Research and Care 2017;5:e000354. https://doi.org/10.1136/bmjdrc-2016-000354
  • (Krejčí H)

KREJČÍ, Hana, Jan VYJÍDÁK a Matej KOHUTIAR. Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus. Vnitřní lékařství. 2018, 64(7-8), 742-752. ISSN 0042-773X.

10 největších mýtů o Paleo dietě

Za poslední půlrok jsem četl minimálně 15  článků o “pravěké dietě” na nejrůznějších webech zabývajících se vším možným. Pravdou je, že několik z nich je spíše zdrojem informací pro zoufalé maminky hledající návod na hladké zalátání manželových montérek a nebo tip na nejlevnější jogurt.

Další magazíny jsou sice o něco serióznější, ale faktické nepřesnosti po pisálkovi již nikdo nekontroluje a tak se v redakci vesele „odklepne“ další článek a autor se těší z další stovky korun na účte. Všichni jsou spokojení a autor se nyní vrhá na další článek. Třeba o skandálu některé z hvězdiček českého “šoubizu”.

Všichni se nějak živíme, ale bylo by fajn nestrkat nos do věcí, o kterých nevíme zhola nic a šířit o nich nepřesné informace.

Asi víte, kam tím mířím a rád bych tedy uvedl 10 mýtů z podobných článků na pravou míru.

  1. Lidé v pravěku se dožívali v průměru 30 let

Na tomto tvrzení se otáčí většina odpůrců. Rád bych podotknul, že se jedná o průměrný věk úmrtí pravěkých lidí, nikoliv věk, kterého se lidé běžně dožívali. Chápete?

Pokud bychom dělali výzkum s dvěma subjekty a jeden se dožil 60 let a druhý zemřel ihned po porodu (to opravdu nebylo nic ojedinělého), tak nám vznikne průměr 30. Samozřejmě toto je extrémní příklad, ale jde spíše o naznačení principu výpočtu průměrného věku úmrtí.

Vzorek lidí byl sice mnohem širší, ale kojenecká a novorozenecká úmrtnost byla opravdu velmi vysoká a tudíž srážela průměr do podobných čísel. Studie ukazují, že zhruba 40 % pralidí se nedožilo ani věku 15 let (a většina z nich ani 5 let!) a to hlavně díky podmínkám, ve kterých žili a nebezpečím, kterým byli vystaveni – napadení zvěří, infekce a nulová lékařská péče a tak dále.

Dnes máme podmínky mnohem příznivější a dětská úmrtnost v USA nedosahuje ani 0,7 %, což velmi napomáhá ke zvyšování průměrného věku úmrtí.

Recept na dlouhověkost najdete v tomto videu.

  1. Po ukončení Paleo diety ihned přiberete

Mnohdy se o Paleo mluví jako o zázračné (redukční) dietě, po jejímž ukončení se však dostaví náhlé nabrání kil zpátky. Dlouhodobě se u nás pojem “dieta” chápe špatně – ve smyslu redukce váhy, ale ve skutečnosti je anglické “diet” označení pro jakékoliv stravovací návyky, které se shazováním kil nemusí mít nic společného.

Navíc je Paleo častěji označován jako životní styl, jelikož není pouze o stravě, ale i o dalších aspektech, jako je cvičení, způsob přemýšlení, studium a tak dále. S Paleo se počítá jako s dlouhodobou životní filosofií, nikoliv jako s redukční dietou na pár měsíců.

A ano, kila naberete zpět, pokud se z kvalitní stravy vrátíte zpět ke knedlíkům a žemlovce.

Naštěstí dobře víme Jak pálit a neukládat…

  1. Základní surovinou je maso

Toto je asi nejčastější mýtus, se kterým se setkávám. Neustále se mluví o nekonečné konzumaci masa. K snídani maso, k obědu maso a k večeři maso. Nevím, jak ostatní, ale já to takto rozhodně neprovozuji. A ani by se nemělo.

Maso mám rád a v mém jídelníčku má své místo, ale stále se snažím upřednostňovat velké množství zeleniny a tuků. Navíc u masa je rozhodně namístě dát přednost kvalitě před kvantitou!

Přečtěte si článek Aničky Jermářové o jejím pobytu na farmě a vnímání kvality (nejen) masa.

  1. Dieta bezohledných tyranů

Tento bod dost úzce souvisí s předchozím. Prý kvůli nám umírají miliony kusů dobytka a drůbeže, které musí snášet nešetrné zacházení, nemají životní prostor, neznají slunce a pastvu. A zde se dostáváme k té kvalitě masa.

Z podobných chovů maso nenakupuji. Stačí si vytipovat nějaké řeznictví či farmáře, který je schopen dodat maso z prostředí, jenž bylo pro zvíře přirozené a máte po starostech. Paleo opravdu není o konzumaci masa ze zvířat, jež díky hormonům vyrostla za poloviční dobu a jejichž životní prostor byl o deseti centimetrech na každou stranu.

Rozhodně se tedy nepovažuji za toho, kdo napomáhá budovat velkochovy s podobnými podmínkami, ale spíše za toho, kdo podpoří místní farmáře/zemědělce a soustředí se na přirozený potravní řetězec.

  1. Stravovací způsob pro zbohatlíky

Musím říci, že neznám lepší investici než do svého těla. Po dobrém jídle mám více energie, lépe se mi pracuje, sportuje a jsem celkově šťastnější. A na druhou stranu vlastně stále nevím, o čem to lidé mluví, pokud poukazují na Paleo jako na drahou dietu, které je cenově pouze pro boháče.

Já si myslím, že oba stravovací způsoby (běžný x Paleo) vycházejí zhruba stejně draho. Někteří dokonce říkají, že ušetří. A já jim věřím. (Metla radí – Paleo na rozpočet)

Nyní mi stačí jíst 2-3 krát denně. Dříve jsem jedl 5 krát a více. Neustále jsem si kupoval limonády, koblížky, sušenky a další pochoutky. Takové potraviny také nejsou zadarmo a pokud se občas podíváte někomu do nákupního košíku, tak většina z toho je junk food, který stojí spoustu peněz a tělu nic nepřinese.

To raději investuji ty samé peníze do jídla, které mi neustále dodává energii a dělá mě mnohem výkonnějším. Stačí si jen najít ty správné zdroje, což může být v začátcích složitější, ale pak z toho můžete těžit i dlouhou dobu. Tipy na prodejce domácích vajec.

Kupovat domácí vejce za 2,50 Kč mě totiž nepřestane nikdy bavit!

  1. Paleo strava není vyvážená

O vyváženosti stravy se vedou už léta nekonečné diskuze. A vlastně: dokáže někdo říci, co je to vyvážená strava? Ukážete mi nějakou definici, která by dávala smysl a nevymyslel si ji výživový poradce z vedlejší vesnice? Je vyvážená strava taková, jež obsahuje škodlivý lepek, laktózu či jiné nežádoucí složky?

Budete mít zájem:  Lničkový olej (camelina sativa) a jeho účinky na zdraví

Přesně takovou nám totiž většina „expertů“  doporučuje a neuvědomuje si, že organismus většiny lidí není na tyto potraviny adaptovaný a dlouhodobě jim škodí.

Paleo strava sice mnohé potraviny odmítá, ale vše je podloženo studiemi, které hovoří o negativním dopadu takových potravin. Proč vyvážená strava doporučovaná výživovými poradci obsahuje i právě zdraví škodlivé potraviny? Nebo snad má vyvážená strava obsahovat i takové potraviny, jež se podílejí na zánětech skrze celé tělo, předčasném stárnutí organismu či větším riziku vzniku rakoviny?

  1. Paleo je velmi omezené na suroviny a je nudné

S tím si dovolím nesouhlasit. Dokud jsem jedl běžnou stravu, tak jsem vůbec o jídle nepřemýšlel. Pouze jsem konzumoval a dál se nezajímal. Nehledal jsem nová/jiná/lepší řešení, nebyl při vaření kreativní. Vždy jsem při přípravě opisoval původní recepty a snažil se o co nejvěrnější kopii. To byla panečku nuda.

Nyní přemýšlím, plánuji, kombinuji, vymýšlím a zkouším. Navíc jsem od té doby začal používat desítky nových ingrediencí, kuchyňských potřeb a naučil se mnohé o alternativních přípravách pokrmů. Když alespoň trochu chcete, tak je to nesmírná zábava.

Pár tipů na zábavné Paleo vaření. Kuchařka Dobře živeni, stovky receptů na Paleo-doupě.cz a jednoduchý blog s krásnými fotkami od Lucie Grusové.

  1. Paleo je nízkosacharidové

Podle některých informací se snaží zástupci Paleo diety o osekání sacharidů na nulu. Dokonce jsem kdysi zaznamenal, že z nich máme panickou hrůzu. To je samozřejmě další z nemyslů.

Pravdou je, že příjem sacharidů je v drtivé většině nižší než při běžné dietě, ale najdou se i jedinci, kteří své sacharidy nijak zásadně nekrotí a cítí se při vyšším množství lépe.

Většinou se jedná o velmi aktivní osoby či sportovce.

Zásadním rozdílem však je, že sacharidy pocházejí ze zcela odlišných zdrojů. Doporučil bych zvýšit konzumaci ovoce, batátů či v některých případech třeba i brambor a tělo bude jistě spokojenější, než když mu dodáte rychlou energii z čokoládové tyčinky a energy drinku, které jsou mezi sportovci tolik oblíbené. Copak může tělo fungovat na obarvené vodě se spoustou cukru a chemikálií?

Znám mnoho jedinců, kteří si příjmy („dobrých“) sacharidů zapisovali a sledovali, jak se cítí, jakou mají sportovní výkonnost a další aspekty a pak si zkrátka na základě svých záznamů vybudovali určité návyky.

Tak se mi to libí – pozorovat a poslouchat své tělo. A ne jen čekat až nám někdo řekně, co je málo a co je moc.

  1. Založeno na extrémně vysokém příjmu bílkovin

Co je vlastně dle redaktora “extrémně vysoký příjem bílkovin”? Jak již bylo v předchozích bodech popsáno, tak Paleo není jen o masu a vejcích.

Je založeno na bohaté konzumaci zeleniny. Neexistuje studie, která by dokazovala způsobení zdravotních problémů díky nadměrné konzumaci bílkovin za současného pojídaní dostatečného množství zeleniny. Onemocnění ledvin ani zvýšené riziko výskytu rakoviny nikdy nebylo prokázáno.

Bílkoviny jsou skvělé, protože nás zasytí na dlouho dobu, pomáhají ve výstavbě silného těla a bílkovinné potraviny chutnají moc dobře.

Údajně hrozí osteoporóza z nedostatku vápníku, zvýšení cholesterol konzumací nezdravých vajec či srdeční onemocnění díky nasyceným tukům. Toto může tvrdit pouze někdo s velmi omezenými znalostmi a bez zájmu o téma.

Existují totiž spousty studií, jež tato tvrzení vyvracejí a naopak vyzdvihují přínos těchto přírodních potravin před průmyslově zpracovanými.

Vápník lze jednoduše získávat z jíných zdrojů, jako je například kapusta, špenát, ryby, vývary, ořechy atd. a mléčné výrobky tak nejsou vůbec potřeba.

Vejce jsou superzdravá (12 důvodů) a cholesterolový mýtus už je vyvrácen desítky let.

V roce 2012 byl zveřejněn souhrn více než 20 studií, v nichž bylo sledováno přes 350 tisíc lidí (průměrná doba sledování byla 14 let) a hádejte jak to celé dopadlo? Neexistuje spojitost mezi konzumací nasycených tuků a srdečním onemocněním u člověka…

Jaký mýtus nedá spát vám? Podělte se o něj v komentářích! A nezapomeňte sdílet, ať se naše společnost dozví i něco od lidí, které Paleo opravdu zajímá a píší podobné články na základě vlastních zkušeností.

8 mýtů o lowcarb dietě, kterým možná stále ještě věříte

  • Nízkosacharidová dieta patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak se rychle zbavit nadbytečných kil. Vedle hubnutí ale může vyřešit i vaše zdravotní problémy, může vám pomoci zbavit se morbidní obezity nebo metabolického syndromu. Nicméně o lowcarb dietě existuje hned několik mýtů, o kterých byste rozhodně měli vědět.Předtím, než se pustíte do diety s nízkým příjmem sacharidů, ujistěte se, že je tím pravým řešením nadváhy právě pro vás.
  • Mnohé studie ukázaly, že lowcarb diety jsou zdárným pomocníkem v hubnutí a dokážou zlepšit i váš zdravotní stav. Přesto tento způsob stravování není vhodný pro každého.Někteří se nemusí při lowcarb dietě cítit dobře a jiným se nedostaví výsledky, které očekávali. Zejména sportovci a lidé s vysokou fyzickou aktivitou potřebují výrazně více sacharidů, než jim tato dieta může poskytnout. Pokud do jedné z těchto skupin patříte, raději se vydejte směrem vyváženého stravování.
  • Vysoký příjem jednoduchého a rafinovaného cukru poškozuje vaše zdraví. Po sacharidech ale přiberete pouze v případě, že jich budete přijímat nadbytečné množství. Nejčastěji k tomu dochází ve formě zpracovaných potravin, které doslova vybízejí k přejídání.Například: zatímco pečené brambory obsahují spoustu vlákniny, která podporuje pocit sytosti, bramborové chipsy jsou smažené v kukuřičném oleji a jsou ochuceny solí, což z nich dělá nezdravou, kalorickou a vysoce návykovou potravinu.Mějte na paměti, že velká část populace na světě si udržuje pevné zdraví i při dietě s vysokým obsahem sacharidů. Musí ale zahrnovat pouze nezpracované kvalitní potraviny. Královský jídelníček podle Kate a Meghan! Díky čemu hubnou?
  • Spoustu zdravých potravin lidé vyřazují z jídelníčku pouze z důvodu, že obsahují větší množství sacharidů. Mezi takové patří mrkev, brambory a ovoce.Při lowcarb dietě je bohužel nezbytné tyto potraviny omezit, ale pro běžné strávníky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Vždy se zaměřte na kontext, ve kterém danou informaci přijímáte, aby se nestalo, že se budete bezdůvodně držet výživového doporučení, které pro vás neplatí. Elixír zdraví, který pomáhá s trávením i kily navíc! To je kombucha
  • Ketogenní dieta je obvykle založena na příjmu méně než padesáti gramů sacharidů na den, ovšem spolu s vysokým příjmem tuku (60 až 85 % kalorií). Ketóza může být pro tělo vysoce prospěšným metabolickým stavem, zejména u lidí s konkrétními chorobami, jako jsou diabetes, metabolický syndrom, epilepsie nebo obezita.Není to však jediný způsob, jak můžete dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů. Za lowcarb dietu je považován i příjem sto až sto padesáti gramů sacharidů na den. Při takovém příjmu už si můžete dovolit jíst i ovoce a menší množství škrobových druhů zeleniny, jako jsou brambory. 
  • Tvrdit, že všechny sacharidy jsou v trávicím traktu rozloženy na glukózu, je částečně pravdivé, ale dosti zavádějící. Všechny sacharidy (kromě vlákniny) skončí nakonec jako jednoduchý cukr. Ale zatímco jednoduché cukry jsou snadno stravitelné a způsobují významný vzestup hladiny cukru v krvi, škroby a jiné sacharidy v celozrnných potravinách nemají tendenci zvyšovat hladinu cukru v krvi. Proto je důležité rozlišovat komplexní kvalitní sacharidy od rafinovaných sacharidů. V opačném případě byste se totiž mohli domnívat, že mezi bramborem a čokoládovou tyčinkou není žádný nutriční rozdíl. Zhubnout můžete rychle i bezpečně. Ale tohle musíte přestat dělat!
  • Někteří lidé věří, že pokud jsou hladina inzulinu a příjem sacharidů nízké, nemůžou přibrat. Ukládání tuků ale závisí na kalorickém nadbytku. Pokud tedy budete přijímat velké množství kalorií, a to i v podobě bílkovin a zdravých tuků, vaše váha bude stoupat.Spousta potravin s nízkým obsahem sacharidů se vyznačuje vyšším obsahem tuku. Ten má oproti sacharidům dvojnásobnou kalorickou hodnotu, a tak je snadné se tzv. vykrmit na oříšcích, sýrech nebo tučné smetaně.Opět je však reakce těla velice individuální. Zatímco někteří se v těchto potravinách nemusí nijak omezovat, pro jiné mohou představovat velké riziko kvůli přibírání. 
  • Nestravitelné sacharidy jsou všeobecně známy jako vláknina. Člověk nemá enzymy k tomu, aby vlákninu strávil, přesto je pro tělo velice důležitá, a to zejména pro střevní bakterie, které ji mění na prospěšné sloučeniny.Spousta studií navíc ukazuje, že obzvláště rozpustná vláknina vede ke ztrátě hmotnosti a srovnání hladiny cholesterolu. Ani při lowcarb dietě se tak nemusíte bát zeleniny a dalších druhů potravin, které obsahují vlákninu. Pozor na detox! Může vám uškodit víc, než si myslíte
  • Lidé, kteří trpí metabolickou dysfunkcí, by se měli potravinám s vysokým obsahem sacharidů vyhýbat. Ale to, že nízkosacharidová dieta může pomoci příznaky nemoci zmírnit, nebo ji dokonce vyléčit, neznamená, že nemoc způsobilo více sacharidů. Zdravý člověk se však nemusí nijak ve stravování omezovat. Pouze by měl vybírat ty správné zdroje, které jsou pro lidský organismus přínosné. Nebojte se do svého jídelníčku zařadit ovoce, ovesné vločky, celozrnné potraviny, rýži a další přílohy. Lehké letní a dietní večeře, které potěší i vaši návštěvu

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *